Greška

Došlo je do greške.

Test: Uporedni test hard diskova Q2, 2002.

14.04.2002 20:02 | 0 Hardver
Test: Uporedni test hard diskova Q2, 2002.

Dosta je vremena proteklo od našeg poslednjeg velikog uporednog testa hard-diskova. Nova generacija modela svih proizvođača je pred nama i red je da se upoznamo sa njihovim karakteristikama i brzinskim mogućnostima. U odnosu na raniji period, hard-diskovi na 7200 rpm. sve više postaju deo standardnih računarskih konfiguracija, a neki od njih su i pravi "biseri"...
Feđa Drndarski


Uporedni test hard diskova Q2, 2002.

U proteklih godinu dana, koliko je vremena proteklo od kada jena Benchmark sajtu testirana poslednja generacija hard-diskova , desilo se zaista mnogo na ovom trzistu. Nekada kod nas veoma popularni Quantum je postao "istorija" kada su u pitanju hard diskovi - Maxtor ga je "asimilirao" i na taj nacin postao gigant broj 1, kada su u pitanju uredjaji za masovno skladistenje podataka.
Seagate koji je dobar period bio i bukvalno na rubu propasti, nekako se ipak odrzao, sto takodje vazi i za Western Digital koji u poslednje vreme proizvodi sve konkurentnije diskove, kako po ceni, tako i po performansama - rezultat toga jeste i mnogo bolje poslovanje pomenute kompanije.
IBM sa svojim Deskstar serijama hard-diskova visokih performansi, stekao je veoma negativan rejting kada je u pitanju pouzdanost njihovih diskova na 7200 rpm - iskljucivo zahvaljujuci "cuvenoj" GXP75 seriji. Jedini spas za ovakve diskove je bio obavezno dodatno hladjenje. Deskstar GXP120, koji je naslednik ove serije odlikuju odlicne performanse ali i veliki stepen zagrevanja elektronike.
Maxtor je sa svojim odlicnim D740X 6L modelom pokazao da nikako nije za potcenjivanje kada su u pitanju diskovi visokih performansi, veoma dobre pouzdanosti, relativno niskog stepena zagrevanja, kao i odlicnog odnosa cena/performanse/kvalitet. D740X 6L je mozda mogao i poneti titulu "best buy" na ovom testu, ali cemo korisnicima specificnih zahteva prepustiti da to sami prosude na osnovu nasih testova.
Seagate je sa svojim Barakuda serijama jos jednom trzistu predstavio disk koji je apsolutno necujan, a pri tome ima sasvim solidne performanse, odlicnu krivu transfera, kao i relativno dobro vreme pristupa. Na testu smo dobili veoma interesantan Seagate U6 model na 5400 rpm, koji je pokazao izuzetno dobre performanse i izuzetno pravilnu krivu transfera. Ovaj disk se u realnom radu ponasa zaista dobro u poredjenju sa 7200 rpm diskovima.
Western Digital koji se nasao na rubu recesije nekako se izvukao iz nezgodne pozicije. Tokom proteklih godinu dana trziste je napadao sve boljim modelima, koji za konkurencijom ne zaostaju ni po ceni, a ni po kvalitetu i performansama. Kuriozitet je WD-ov model 1000 BB, kapaciteta 100 GB sa pomalo neverovatnih 8MB lokalne SRAM kes memorije, cije ploce rotiraju brzinom od 7200 obrtaja u minuti. Da li dodatna kolicina kes memorije opravdava dobitak u performansama, kao i poprilicno visu cenu, ostaje da se vidi.
Sa druge strane, Maxtor sa svojim ATA133 interfejsom po nekim testovima dobija blagi skok performansi, barem kada su u pitanju dodatni kontroleri tipa HPT372 ili Promise Fast Trak133. Da li je ATA133 samo obican marketingski potez VIA Techa i Maxtora ili pak realni pomak u odnosu na dosadasnje standarde, ostaje da se vidi. Generalno, diskovi poslednje generacije su tisi i brzi od prethodne, u kolikoj meri, pokusacemo da pojasnimo u narednim testovima.

IBM

IBM Deskstar GXP 120

IBM Deskstar GXP 120 had disk
IBM Deskstar GXP 120 had disk

IBM Deskstar serija diskova se kao po pravilu do sada isticala ekstremnom brzinom, odlicnim transferom na pocetku diska ali i veoma strmom krivom transfera. Bez obzira na sve, performanse IBM deskstar serije diskova su uvek bile u samom vrhu. Najveci problem nekada vrlo popularne GXP 75 serije su bili prilicno cesti otkazi u radu, narocito pri intenzivnom koriscenju IDE podisistema. Jedini lek za ovaj problem je bilo ugradjivanje dodatnog hladjenja u vidu coolera za HDD, zbog ogromne disipacije koju stvara elektronika ugradjena na IBM Deskstar GXP seriju hard-diskova.

IBM Deskstar GXP 120 had disk slika
IBM Deskstar GXP 120 had disk picture

Sa novim modelom koji nosi oznaku IC35L080AVVA07-0, IBM je donekle otklonio ovaj problem, ali u poredjenju sa Maxtorom stepen zagrevanja je i dalje relativno visok. IBM spominje neki vid hardverske zastite protiv pregrevanja ovakvih diskova, ali ipak, eksploatacija ovog diska ce pokazati da li je pouzdanost ovog hard-diska njegova "jaca strana" ili ne. Sa tehnicke strane gledano, radi se o ATA 100 disku poslednje generacije, sa 40 GB po ploci. Prosecno vreme pristupa po specifikaciji proizvodjaca je 8.5 ms, a interni transfer 592 Mbit/s.

IBM Deskstar GXP 120 had disk pitcture
IBM Deskstar GXP 120 had disk

Tehnoloski posmatrano, ovaj disk je vrhunski proizvod i poseduje sledece karakteristike:
1. Load/Unload head ramps
2. Glass media
3. Ceramic spindle motor bearings
4. Differental read channel
5. Internal thermal monitor
6. Drive Fitness Test DFT
7. S.M.A.R.T. self test

Ovo su podaci koji zaista ulivaju poverenje kada su u pitanju pouzdanost i performanse hard diska. Na sledecim slikama moze se videti da je IBM Deskstar GXP 120 izuzetno brz hard disk.

IBM Deskstar GXP 120 had disk softver test

HD Tach 2.61 , pokazuje vrlo slicnu krivu kao i ZD Inspection test. Pocetnih 10-tak MB dostize skoro neverovatnih 50 MB/s sto je do sada bila privilegija samo SCSI Ultra 160 top modela. Takodje je i rad sa internih 2MB kes memorije izuzetno brz, te je izmedju kesa na disku i kontrolera na ploci transfer skoro 100 MB/s sto je maksimum za ATA100 specifikaciju. GXP120 se nekoliko dana nalazio u test masini, realni rad sa ovim diskom je otprilike slican, mozda koji procenat brzi nego na Maxtorovom D740X 6L modelu dok je nivo buke koji stvara disk zaista nizak. U poredjenju sa Maxtorovim modelom, IBM stvara nesto dublje, niskofrekventne vibracije koje se blago prenose na "limariju" na kucistu. Zvuk je tih, dubok i prijatan. ATTO, mali test program koji sluzi za proveru brzine upisa I citanja blokova od 0.5 KB do 1 MB, daje izrazitu prednost IBM diskovima, narocito kada je u pitanju upis podataka. Veoma ujednacen, kako u citanju tako i pri upisu, IBM deskstar GXP120 se u praksi pokazao kao izuzetno brz disk kada radi, kako sa malim tako i sa velikim fajlovima.

IBM Deskstar GXP 120 had disk softver test
IBM Deskstar GXP 120 had disk softver test

Maxtor

Maxtor

Maxtor je kupivsi Quantum preuzeo potpuni primat na ovdasnjem trzistu diskova, gde je vecim delom tokom proteklih godina dominirao Quantum sa svojim Fireball serijama.

Maxtor D740X 6L hard disk test
Maxtor D740X 6L hard disk test slika spolja

Maxtor D740X 6L je relativno nova serija diskova koja se na nasem trzistu pojavila otprilike pre oko 6 meseci. Disk veoma podseca na Quantumov Fireball + AS po pakovanju i po ugradjenoj elektronici . Lucentova DSP logika koja je dominirala Fireball serijom pojavljuje se i na novim Maxtorovim modelima i to pod nazivom Agere , koji je u stvari samo drugi naziv za Lucent. Karakteristike ovog diska, ponasanje u radu i sam zvuk, mnogo vise podsecaju na Quantum nego na Maxtor diskove. To govori da je Maxtor kupovinom Quantuma kupio i novi model diska koji je kasnije usavrsen i izbacen na trziste pod imenom Maxtor D740X 6L. Oznaka koju nosi testirani model je 6L040J2. Oznaka "J" govori o tome da se radi o modelu koji ima obican "ball bearing" motor. Po karakteristikama u radu , model 6L040L2 je nesto tisi u radu, a performanse su identicne. Noviteti koje ovaj disk nosi su ATA133 interfejs, Liquid beering motori (kod serije 6L040L2).

Maxtor D740X 6L hard disk test slika
Maxtor D740X 6L hard disk test

DPS - Data Protection System, SPS II - Shock Protection System, Advanced Cache Management, QDT - Quiet Drive Technology su nove i prosirene mogucnosti koje nudi nova generacija Maxtor diskova u odnosu na prethodnu. 40 GB po ploci je standard koji je Maxtor medju prvima usvojio. Ovaj disk opemljen je sa standardnih 2 MB brze SDRAM kes memorije, koji ima odlican prefetch algoritam sto ovom disku u realnom radu daje odlicne performanse. Veoma solidna kriva transfera od preko 40 MB na prvoj polovini diska obecava veoma solidne performanse. Izuzetno dobro vreme pristupa je do sada bio zastitni znak Quantum Fireball serije diskova, a izgleda da je prenet i na Maxtorove modele.

Maxtor D740X 6L hard disk software test

Pokretljive glave i dobar prefetch algoritam uz izuzetno povoljnu cenu ovih diskova garantuju sjajan odnos cena/performanse. Takodje, Maxtor je jedan od najhladnijih 7,2 K rpm diskova na testu. Mali procenat reklamacija na ovaj model diska govori o tome da se radi o izuzetno izbalansiranom i pouzdanom hard-disku koji, ako nije najbrzi u klasi, onda je barem u samom vrhu.

Maxtor D740X 6L hard disk software test
Maxtor D740X 6L hard disk software test

Kriva transfera je nesto manje strma nego sto je to slucaj kod IBM-ovog takmaca, ali je transfer na pocetku diska nizi, dok je na kraju vrlo slican. Vreme pristupa je veoma dobro, tacnije receno, najbolje na testu. Upis I citanje je takodje veoma ujednaceno, rame uz rame sa IBM GXP120 modelom.

Maxtor D740X 6L hard disk software test
Maxtor D740X 6L hard disk software test

Maxtorov model na 5400 rpm nosi oznaku D540X i mnogo vise podseca na "starog" Maxtora nego na Quantuma. Prilicno necujan u radu, sa izuzetno dobrim transferom kada su u pitanju 5400 rpm diskovi i nesto slabijim vremenom pristupa, s' obzirom na cenu predstavlja sasvim solidan kompromis .

Maxtor D740X 6L hard disk software testing

Performanse u realnom radu su sasvim prosecne, mozda cak i blago razocaravajuce, narocito kada je u pitanju kopiranje sitnih fajlova, gde je ovaj disk zetoko podbacio, najverovatnije zbog loseg "caching" algoritma, kao i zbog nesto manje pokretljivih glava. To opet rezultuje smanjenjem cujnosti u radu.

Maxtor D740X 6L hard disk software test

Maxtor D740X 6L hard disk software test benchmark
Maxtor D740X 6L hard disk software test benchmark

Maxtor D541X

Najjeftiniji u Maxtorovoj gami proizvoda, D541X postao je obavezni pratilac low-budget konfiguracija.

Maxtor D541X hard disk test

Po izgledu podseca na stare Seagateove modele iz poznate serije Medalist, a na prethodnoj slici mozete videti koliko je tanji od prethodnog prikazanog modela istog proizvodjaca.

Maxtor D541X hard disk test

Karakteristike ovog diska su necujan rad, odlican transfer i veoma dugo prosecno vreme pristupa. Takodje, i ovaj model opremljen je sa vec standardnih 2MB kes memorije. U prvi mah sam se zacudio koliko visok transfer ima ovaj disk, a opet s' druge strane, performanse su mu relativno slabe. Upis podataka je gotovo vise od dva puta sporiji od citanja. Cenovno, ovaj disk bi trebalo da zameni dosadasnju LCT20 seriju ultrasporih Quantumovih diskova.

Maxtor D541X hard disk test slika
Maxtor D541X hard disk testiranje

Maksimalni kapacitet ovih diskova je 20 GB sa jednom plocom, na kojoj je zapis omogucen samo sa jedne strane. Gustina zapisa je jednaka diskovima od 40 GB po ploci, ali zbog specificne konstrukcije, disk ima samo jednu glavu i tanji je. Interfejs je standardni ATA100 , prosecno vreme pristupa po specifikaciji proizvodjaca je 12 ms.

Maxtor D541X hard disk testiranje

Maxtor D541X hard disk test softver test
Maxtor D541X hard disk test softver test

Seagate

Seagate

je svima nama odavno dobro poznat proizvodjac diskova, koji je do sada imao veliki broj svojih uspona i padova. Njihovi hard-diskovi su uglavnom bili nesto sporiji od konkurencije, najcesce veoma pouzdani, mada je bilo i takozvanih "crnih" serija. "Zastitni znak" ovih diskova bio je neprijatni cangrljavi zvuk koji je cesto umeo da iritira. Tokom vremena, te neprijatne vibracije su se smanjivale, tako da se danas slobodno moze reci da od Barakude ATA 4 i Seagate-a U6 tesko da ima tisih hard-diskova.

Seagate U6 hard disk test
Seagate U6 hard disk testiranje

Barracuda ATA4 je toliko necujan disk da je tek na dodir moglo da se oseti blago podrhtavanje i to prilikom najveceg opterecenja sto je za jedan disk koji radi na 7200 rpm veoma pohvalno. Barracuda ATA4 slobodno moze da dobije priznanje kao najtisi disk na testu. Naravno, to ipak utice na smanjenu pokretljivost glava, te je Barracuda relativno spor 7200 rpm disk, barem kada je u pitanju rad sa malim fajlovima.

Seagate U6 hard disk test
Seagate U6 hard disk testirati

Buka koju stvara ovaj disk je samo 2.4 bell-a, prosecno vreme pristupa 9.5 ms, interfejs je ATA100, a brzina rotacije 7200 rpm. Stepen zagrevanja je prilicno velik i tu zestoko bije bitku sa IBM-om. Posle par sati testiranja, disk se toliko zagrejao da sam se zabrinuo da ne dodje do otkaza, pa sam morao da ga iskljucim da se malo "ohladi" . Stepen zagrevanja je varirao, u zavisnosti od aplikacije, a nominalno, disk se grejao nesto vise od Maxtor-a. Seagate u svojoj specifikaciji tvrdi da Barracuda ima najotporniji antishock sistem koji nudi mogucnost zastite od cak 350 Gs u neoperativnom stanju. Disk dolazi u lepo dizajniranom i pre svega prakticnom plasticnom pakovanju tzv. SeaShell koji stiti disk od cak 1000 Gs.

Seagate U6 hard disk test
Seagate U6 hard disk test spolja

Izuzetno visok transfer na pocetku i kraju diska je do sada bio zastitni znak serije Barracuda . Na pocetku diska, Barracuda je sa svojim transferom rame uz rame sa IBM-ovim modelom GXP120, dok je citanje i pisanje krajnjih blokova daleko brze. Prilicno blaga kriva transfera cini ovaj disk idealnim resenjem za sve one koji se bave poslovima kao sto je na primer video produkcija. U sekvencijalnom citanju i zapisu, Barracuda zaista briljira.

Seagate U6 hard disk test

Zbog relativno slabog kes algoritma, kao i velikog prosecnog vremena pristupa koji je nasledje ranijih serija, ovaj disk nije bas najsrecnije resenje kada je u pitanju koriscenje biznis aplikacija, kao i neko serversko okruzenje. Doduse, kada su u pitanju serveri, tu ipak primat imaju SCSI diskovi, medju kojima je Seagate Cheetah X15 neprikosnoven sa svojih 15000 rpm !! Sve u svemu, Barakuda je pre svega izuzetno pouzdan disk, ako izuzmemo dosta veliki stepen zagrevanja koji je slican onom koji emituju IBM-ovi diskovi.

Seagate U6 hard disk software test
Seagate U6 hard disk software test

Seagate U6 je mozda najprijatnije iznenadjenje kada su u pitanju 5400 rpm diskovi. Kao i njegov jaci rodjak - Barakuda ATA4, U6 je izuzetno tih disk i pre svega po performansama veoma dobro izbalansiran disk.

Seagate U6 hard disk software test picture
Seagate U6 hard disk software test

Seagate U6 hard disk software test picture
Seagate U6 hard disk software test

Kriva transfera je na moje zaprepascenje skoro potpuno ravna. Brzina na pocetku diska je samo par MB/s veca nego na kraju diska. Kopiranje fajlova je neverovatno brzo za disk na 5400 rpm. Sve u svemu, svaka cast Seagate-u , model U6 je za preporuku za bilo kog korisnika koji ima prosecne zahteve, ili zeli solidan, ali ne i preskup "workstation" .

Seagate U6 hard disk software testing

Seagate U6 hard disk software test
Seagate U6 hard disk softver testiranje

Western Digital

Western Digital

WD Caviar 800BB hard disk test
WD Caviar 800BB hard disk testiranje

Western Digital je mozda ostavio najjaci utisak sa modelom 1000 BB Special Edition kapaciteta 100 GB, sa neverovatnih 8 MB lokalne SDRAM kes memorije. Posle prvih testova moglo se zakljuciti da se radi o izuzetno brzom disku, koji ima beskompromisne performanse. Izuzetna brzina citanja I upisa krasi ovaj hard disk.

WD Caviar 800BB hard disk testing

Testovi su veoma ujednaceno prosli, bez velikih odstupanja, sto govori o tome da 8MB kesa ipak cini svoje. Izuzetno je dobar rad, kako sa sitnim, tako i sa velikim fajlovima - po performansama u samom vrhu. Realni , ali i sinteticki testovi su bili uglavnom na strani novog WD-ovog modela. Iako dosta skuplji od konkurencije, ovo je mozda najbolji IDE disk danasnjice. Na bilo kom polju, ovaj disk prosto gazi sve pred sobom. Uravnotezenost i "nedostatak mana" su glavne odlike ovog hard diska.

WD Caviar 800BB hard disk softver test

WD Caviar 800BB hard disk softver testiranje
WD Caviar 800BB hard disk softver test

WD Caviar 800BB

WD Caviar 800BB hard disk test
WD Caviar 800BB hard disk test

Drugi WD-ov model na testu, Caviar 800BB, pokazao se kao sasvim prosecan, ako ne i najsporiji 7200 rpm disk na testu.

WD Caviar 800BB hard disk test
WD Caviar 800BB hard disk test slika

Vrlo ujednacena kriva transfera ovog diska, kao I odlicno vreme pristupa obecavaju visok stepen performansi u radu. 800BB je opremljen sa 2MB lokalne kes memorije, kao i ostali modeli na testu. Po performansama ovaj disk me je definitivno razocarao posle susreta sa modelom 1000BB SE. Slobodno mogu reci da se ovaj disk preterano ne istice ni po cemu od diskova na 5400 rpm. Transfer diska na pocetku moze se porediti sa Maxtorovim i Quantumovim diskovima prosle generacije, a vreme pristupa je osrednje - bolje nego ST Barracuda , ali nesto losije od konkurencije iz IBM-a i Maxtor-a. Takodje i test kopiranja velikih fajlova je daleko sporiji nego kod modela sa 8MB kesa.

WD Caviar 800BB hard disk test

WD Caviar 800BB hard disk test

WD Caviar 200AB

WD Caviar 200AB hard disk test
WD Caviar 200AB hard disk testiranje

Na testu se nasao i WD-ov model na 5400 rpm - Caviar 200AB. U pitanju je veoma solidan disk na 5400 rpm, koji ni po cemu ne zaostaje za konkurencijom. U mnogome podseca na stariju i nesto slabiju generaciju WD Protegé sa 2MB kesa. Po recima distributera, radi se o prilicno pristupacnom i veoma pouzdanom disku. Cenovno je vrlo konkurentan sa Maxtorovim i Seagateovim modelima te ga treba uzeti u razmatranje za ugradnju u nesto slabije konfiguracije.

WD Caviar 200AB hard disk test
WD Caviar 200AB hard disk testing

Vrlo ujednacena, slobodno mogu reci "prava" transfera je karakteristicna za ovaj disk, kao uostalom i za celu gamu WD-ovih diskova. U realnom radu, WD2000AB se pokazao kao sasvim solidan izbor, iako sa manjim transferom od konkurencije iz Maxtora, WD-ov model ipak ima snage da im se suprotstavi i bude rame uz rame sa ostalima.

WD Caviar 200AB hard disk softver test

WD Caviar 200AB hard disk softver test
WD Caviar 200AB hard disk softver test

Test setup, rezultati

Konfiguracija koju koristimo za test je AMD Athlon procesor na 1533 Mhz, ploca je Abit KR7A sa VIA KT266A cipsetom, odnosno sa VIA8233 southbridge-om koji u sebi sadrzi IDE kontrolere na koje smo povezali diskove. Za test diskova na integrisanom kontroleru smo se odlucili zbog toga sto vecina nas uglavnom koristi svoje diskove na postojecim VIA 686B , 8233 ili Intel ICH2 .

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- AMD Athlon Thunderbird 1533 Mhz AYHJA core
Maticna ploca
- ABIT KR7A
Memorija
- 256 MB PC2100 DDR CAS2 Kingmax
Video-karta
- Gainward GF2 MX TV-out
Hard-diskovi
-80 GB IBM GXP120 - 7200 rpm
- 40 GB Maxtor DM+ D740X 6L- 7200 rpm
- 80 GB Seagate Barracuda ATA4 - 7200 rpm
- 80 GB WD Caviar 800 BB - 7200 rpm
- 100 GB WD Caviar 1000 BB Special Edition - 7200 rpm
- 40 GB Maxtor DM D540X - 5400 rpm
- 20 GB Maxtor DM D541X - Slim - 5400 rpm
40 GB Seagate U6 - 5400 rpm
20 GB WD Caviar 200 EB - 5400 rpm

Kako se ovih devet diskova nosi u realnim i sintetickim testovima...

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija

WD-ovi modeli imaju blag pad transfera, prilikom citanja od oboda diska ka centru sto je i do sada bila praksa, dok IBM ima daleko strmiju krivu a Maxtor je tu negde izmedju - prilicno ujednacen. Barracuda ima veoma dobar transfer i mali pad, te je po svojim specifikacijama idealan disk za bilo koje streaming aplikacije, kao na primer video montaza.

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija slika

WD 1000 BB SE ubedljivo vodi u ZD seriji testova, iskljucivo zahvaljujuci velikoj kolicini kes memorije. U klasi od 5400 rpm, najgori je Maxtor D541X, a WD Caviar AB postize iznenadjujuce dobro mesto, uporedivo sa diskovima na 7200 rpm starije generacije. Tu je i vrlo solidan ST U6 koji lako izlazi na kraj sa Maxtorovim modelom.
WD sa 8MB kesa ubedljivo za sobom ostavlja konkurenciju a za ledjima mu je brzi IBM. Maxtor 6L se u ovom testu pokazao kao sasvim solidno resenje za razliku od modela na 5400 rpm koji su blago receno katastrofalno prosli. Seagate U6 je odlican 5400 rpm disk i zestoko se nadmece sa jeftinim WD-ovim Caviarom AB.

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija velika slika

Definitivno, ono sto je boljka Maxtorovih diskova na 5400 rpm je dosta veliko vreme pristupa, ali zato model 740 6L prednjaci, sto je izgleda nasledje iz Quantumovih serija.

Rezultati II deo

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija

SiSoft Sandra daje ubedljivu prednost brzom IBM-ovom modelu GXP120, koji zahvaljujuci odlicnom transferu i vremenu pristupa postize najbolji rezultat. WD 1000 BB SE, odmah iza njega postize takodje veoma respektabilan rezultat. WD 800BB postize blago receno bedan rezultat , uporediv sa proslom generacijom diskova.
U samom vrhu su i Seagate Barracuda i Maxtor D740X 6L. U kategoriji od 5400 rpm, rezultati su manje-vise izjednaceni, dok je Seagate U6 ipak nesto vise podbacio.

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija

ThreadMark, test program sertifikovan od strane Adaptec korporacije, intenzivno koristi kes algoritme i transfer hard diska u merenju performansi. Za diskove ovo je prilicno naporan test koji traje oko sat vremena, meri do najsitnijih detalja brzinu upisa, citanja i kesiranja. U pitanju je klasican sinteticki test koji vrlo tacno meri performanse uz jako mala odstupanja.
Kao i sto smo ocekivali, IBM i WD 1000 BB Special Edition su prvi, a za njima Maxtor D740X 6L. Iznenadjujuce dobri Maxtori na 5400 rpm prevazilaze neke 7200 rpm diskove, iako u realnom radu nisu toliko brzi. Za ovakav rezultat mogu da zahvale odlicnom transferu, koji dostize skoro 40 MB/s na pocetku diska ! Iznenadjujuce lose je prosao Caviar AB. S obzirom na brzinu diskova, potrosnja procesorskog vremena raste ukoliko je disk brzi, sto se jasno moze videti u tabeli.

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija 3

Veoma zanimljiv test u realnim uslovima. Radi se o fajlu velicine 480 MB, koji se kopira iz jednog u drugi direktorijum. Ko je najbrzi ne treba vise ni spominjati, ali iznenadjujuce je da jedan 5400 Seagate U6 ocita solidnu lekciju Barracuda diskovima namenjenim performance segmentu trzista !!! Takodje, veoma lose je prosao i WD-ov model 800 BB, kao i njegov slabiji rodjak 200 AB. Ovaj test govori o tome da neki diskovi i pored manje brzine rotacije, ili manjeg transfera imaju odlicne rezultate i to iskljucivo zahvaljujuci odlicno odradjenom caching algoritmu. Seagate U6 ocigledno ima jako dobru logiku, kada je u pitanju kesiranje podataka.

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija 44

Za potrebe testa korisceno je 2129 fajlova ukupne velicine oko 250 MB, a kopiranje je radjeno kao i u prethodnom testu. Maxtor 740 - 6L postize odlicne rezultate zahvaljujuci veoma dobrom vremenu pristupa i dobrom cache algoritmu. WD Special Edition pobedjuje za dlaku zahvaljujuci osmomegabajtnom kesu, a tu je negde i IBM GXP120. Maxtorovi modeli, koliko su bili dobri sa velikim blokovima fajlova, toliko su losi sa malim i ovde su katastrofalno podbacili. Merenja su vrsena po nekoliko puta sa praznim diskovima, te su odstupanja mogla biti minimalna.

test ibm gxp120-maxtor d541x-maxtor d540x-seagate u6-baracuda-westerndigital caviar 800bb specifikacija

Ovaj test nam pokazuje koliko je kontrolerska logika i kes memorija na hard diskovima u stanju da komunicira sa IDE kontrolerom na maticnoj ploci.

Komentar testa, priznanja

Zavrsni komentar

IDE podsistem i dalje predstavlja najvece usko grlo danasnjih racunara. Ne vredi mnogo velika procesorska snaga, brza DDR i RDRAM memorija, ako je komunikacija sa diskom prespora. Tada ceo sistem ceka da hard-disk "natenane" odradi svoj posao.
Diskovi poslednje generacije su definitivno napredovali, kako u klasi od 7200 rpm, tako i entry level 5400 rpm diskovi. 40 GB po ploci, gusci zapis, bolja kontrolerska logika i prisustvo sada vec standardnih 2MB kes memorije daju bolje rezultate - napredak u odnosu na proslu generaciju je sasvim vidljiv.
U klasi na 7200 rpm Maxtor 740 6L predstavlja i definitivno Best Buy. Po performansama ovaj disk, kada je u pitanju realan rad, skoro da uopste ne zaostaje za IBM-om i Western Digital-om 1000 BB Special Edition. Takodje, zanimljiv podatak je da je ovaj disk opremljen ATA133 interfejsom, koji po nekim stranim sajtovima donosi jos malo dodatnog ubrzanja. Tokom testiranja isproban je i na VIA8233A southbridge-u na Microstarovoj ploci KT3 Ultra, medjutim nismo uspeli da vidimo nikakvu razliku u odnosu na Abit KR7A koji ima standardan VIA8233 southbridge sa integrisanom ATA100 podrskom. Cak stavise, rezultati su bili za blagu nijansu slabiji. U narednim testovima maticnih ploca bice testirana i ATA133 podrska.
Diskovi su testirani na southbridge-u iz prostog razloga jer vecina korisnika svoje diskove kaci direktno na plocu i nema dodatni HPT ili Promise IDE kontroler. Maxtorovi modeli na 5400 rpm, od 20 i 40 GB su pokazali dosta slicne rezultate . Iako imaju odlican transfer, glavna mana ovih diskova je relativno slaba pokretljivost glava, te su ovi diskovi u odredjenim situacijama zestoko podbacili, dok su u ukupnom rezultatu ipak sasvim solidan izbor. Kada je IBM u pitanju, performanse modela GXP120 su zaista fenomenalne, sto se i moglo ocekivati . Zagrevanje diska je nesto vece nego kod Maxtorovog modela, ali opet dosta manje nego sto je to bilo kod stare DTLA3070xx serije. Glavna boljka ovih diskova je bilo pregrevanje koje je vrlo cesto uzrokovalo primarno ili sekundarno ostecenje. Po recima proizvodjaca, ovaj feler bi trebalo da je ispravljen boljom implementacijom monitoringa sistemskih funkcija samog diska. Ukoliko je tacno da je GXP120 pouzdan disk, a vreme ce to pokazati, slobodno mogu reci da bi IBM u tom slucaju izborio mesto za titulu najboljeg 7200 rpm IDE diska.
Nikako ne treba zaboraviti i WD sa modelom 1000 BB Special Edition koji je izuzetan disk. 8MB kes memorije je odlican potez proizvodjaca u pravcu poboljsanja ukupnih performansi. Za razliku od IBM-ovog modela, testovi su prosli daleko ujednacenije. Diskovi su testirani po nekoliko putaa odstupanja kod WD-ovog modela su bila minimalna. Cena modela WD1000 BB u ADACOM-u je oko 290 Evra bez poreza, za model od 100 GB, sto predstavlja najskuplji IDE disk koji trenutno moze da se nadje na nasem trzistu. Sveukupno gledano, WD 1000BB SE je najbolji disk na testu, tako da za onog ko zeli najbolje, cena nikad nije previsoka. WD-ov model 800BB kapaciteta od 80 GB je totalno razocaranje. U nekim stvarima je sporiji od 5400 rpm modela, a u odnosu na proslu generaciju napredak je vrlo tesko uocljiv, te je ovaj disk sasvim uporediv sa Quantum AS modelom ili Maxtor DM+ 60, odnosno starijim WD-ovim BB serijama. AB serija je sasvim solidan izbor, uz veoma povoljnu cenu uporedivu sa najjeftinijim Maxtorovim modelom.
Seagate je trziste unapredio sa serijom Barracuda ATA4 koji dolazi u zaista lepom pakovanju. Po performansama se ne moze pohvaliti da je medju najboljima, ali ovo je ipak disk za odredjenu vrstu posla, moze se reci ekskluziva. ST-ov model U6 se pokazao kao veoma uravnotezen model , koji je u realnim uslovima iznenadjujuce brz. Karakteristicno za U seriju diskova, i ovaj model je "gumiran", zaista zanimljivog izgleda i skoro besuman u radu. Tesko mogu reci da je danas jedan 5400 rpm disk Best Buy, pored odlicnih 7200 rpm modela koji kostaju desetak evra vise.
Iskustvo govori da je sve vise prodatih konfiguracija sa 7200 rpm diskovima, iako nisu sve "performance desktop" klasa. Cini se da je na pomolu dolazak 10000 rpm IDE diskova, ili mozda cak i 15000, mada je ovaj zadnji standard za sada ipak privilegija SCSI modela. Sve veca kolicina kes memorije je sasvim normalna pojava, tako da uopste ne bi bilo cudno ako sledeca generacija IDE diskova namenjenih radnim stanicama visokih performansi, bude bila opremljena sa standardnih 8 MB kesa. Po stranim forumima postoje govorkanja da bi performanse sadasnjih mehanickih hard diskova mogle da se ubrzaju i do cetiri puta u odnosu na sadasnji nivo. Interni SDRAM kes na diskovima bi mogao biti zamenjen brzim DDR modulom, a glave bi mogle biti nezavisne. Najavljeni Serial ATA bi mogao da donese dodatna ubrzanja u komunikaciji kontrolerske logike i kontrolera. Koliko ce diskovi napredovati sve zavisi od konkurencije na trzistu. Ukoliko pogledamo u buducnost , dalji razvoj diskova je neminovan, a sta cemo imati u kucistima svojih racunara za godinu-dve, tesko da iko moze da prognozira.

Maxtor 740 6L
WD 1000BB Special Edition


IBM i Maxtor hard-diskove na test ustupio "PC Centar"
Seagate hard-diskove na test ustupio "ASBIS"
Western Digital hard-diskove na test ustupio "Adacom"

Svim pomenutim firmama se najlepse zahvaljujemo na ljubaznosti!

Test: Uporedni test hard diskova na 7200 rpm. Q2, 2000.

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209