Greška

Došlo je do greške.

Test: Uporedni test hard diskova Q1, 2001.

26.01.2001 01:21 | 0 Hardver
Test: Uporedni test hard diskova Q1, 2001.

U poslednjih mesec dana, koliko je proteklo od našeg poslednjeg velikog testa hard-diskova, na tržište su pristigla tri potpuno nova modela. To je uslovilo potrebu da revidiramo utiske i objavimo konačne rezultate...
Aleksandar Božović


Uporedni test hard diskova Q1, 2001.

Seriju testova hard disk uredjaja, zavrsavamo jednim trobojem izmedju: Quantum Fireball Plus AS, lct20 i Western Digital Caviar BB modela. Ovim testom smo zaokruzili prikaz svih znacajnih modela koji su trenutno i najaktuelniji modeli na domacem i svetskom trzistu - rezultati se direktno nadovezuju na nas test iz prethodnog meseca. Nakon preuzimanja od strane Maxtor-a, firma Quantum je napravila mali predah, konsolidovala redove i definisala ulogu u novom okruzenju. Svi su vec posumnjali da su proizvodi sa Quantum logoom proslost. Moram priznati da sam se i ja dobrano zabrinuo kao i svaki drugi ozbiljan ljubitelj dobrih diskova. Iznenada, u doba |sveopste tuge i bola" za sudbinom Quantuma, ovaj proizvodjac izbacuje dve nove, dugo najavljivane serije diskova: Fireball Plus AS i Fireball lct20. "AS" serija je direktan naslednik "LM" serije, namenjene desktop stanicama visokih preformansi dok je "lct20" namenjen entry-level racunarima. Upoznajmo se sa njima:

Quantum Fireball AS

Quantum Fireball AS hard disk slika

Svakako najinteresantniji jeste model Fireball Plus AS koji zamenjuje jedan od najpopularnijih modela na 7200 rp/m, Fireball Plus LM. Specifikacije govore da se radi o disku najnovije generacije koji je po tehnickim osobinama ispred Maxtor Diamond MAX Plus 45 i IBM 75GXP serije. Gustina zapisa od 20GB po disku, Ultra/100 protokol, 7200 rp/m, 2MB cache-a, Hydrodynamic Bearing (HDB) motor su karakteristike koje ulivaju strahopostovanje. Sve ovo je ipak trebalo proveriti u realnom radu. Vizuelno, disk se neznatno razlikuje od prethodne generacije (LM) po tome sto je aluminijumski poklopac pretrpeo neznatne dizajnerske promene, tako sto je dobio jedno udubljenje u obliku skracenog polumeseca! Vec u prvom trenutku, prilikom "Ghost-ovanja", "AS" je stavio do znanja da se radi o vrlo brzom disku sa izuzetno velikim protokom podataka. Disk je tih u radu sto je posledica novo~primenjene "Quiet Drive Technology" (QDT) koja podrazumeva koriscenje motora najnovije generacije - Hydrodynamic Bearing (HDB).

Quantum Fireball AS hard disk

Sve ovo je imalo za posledicu skoro necujan rad diska sto je ipak velika razlika u odnosu na LM seriju koja je svojim krckutavim radom i zvucnim efektom turbine bila najglasnija u konkurenciji. "AS" serija se osetno manje greje u odnosu na "LM" seriju sto je jos jedan veliki plus za novajliju. Nakon podizanja sistema, usledila je baterija sintetickih testova koja je potvrdila da se radi o disku sa najvecim transferom podataka i nesto vecim vremenom prosecnog pristupa podacima u odnosu na tradiciju Quantum-a. To se potvrdilo u toku realnih testova prilikom kopiranja malih fajlova.
Vrlo, vrlo brzo. To je utisak koji Vas ispunjava nakon susreta sa "AS" modelom. "AS" je dostojan naslednik LM serije. Takodje zelim da naglasim i da je BRZI u odnosu na starijeg brata (LM), posto se po net-u mogu naci informacije kojima se ova cinjenica dovodi u sumnju. Kada sve sumiram, Quantum Fireball Plus AS mogu da preporucim kao jedan od najbrzih IDE diskova danasnjice. Svojim odlicnim performansama Quantum je dokazao da smo ga ipak prerano otpisali i da jos uvek ima potencijala za borbu u tituli najboljeg.

Quantum Fireball Lct20

Quantum Lct20 hard disk

Disk namenjen najsirem krugu korisnika u Quantum izvedbi nosi oznaku "lct". Prethodna generacija diskova sa oznakom "lct15" nije se bas proslavila po pitanju performansi. Naslednik ove serije je novi model Fireball lct20. Gustina zapisa 20GB po disku, Ultra/100 protokol, 128kb cache-a i 4400rp/m. Quantum je nastavio sa degradiranjem performansi svoje ekonomske serije diskova. Pravo iznenadjenje za mene predstavlja opdluka da se velicina "cache" memorije smanji na sramnih 128KB. Tu cinjenicu je pokusao da kompezuje vecom gustinom zapisa i vecim sekvencijalnim citanjem, ali sa neuspehom. Quantumu kao da nije bilo dosta sto je diskove hendikepirao sa 4400rp/m vec je i uskratio "cache" memoriju i time totalno degradirao performanse "lct20" serije.

Quantum Lct20 hard disk

Ghost je odmah ukazao na ocajan transfer "lct20" serije i potvrdio sumnju da se radi o sporom hard disku. Sinteticki testovi i realne aplikacije su takodje ukazale da se radi o nesumnjivo sporom disku koji u sadasnjoj situaciji zaista predstavlja los izbor u svakom pogledu. Tuzno je ali ostaje neoboriva cinjenica da je "lct10" serija koja je dve generacije starija ipak najbrza serija Quantum diskova u ekonomskoj klasi. Cinjenica koja nikako ne ide u prilog Quantumu. Quantum ocigledno koristi staru slavu i zadrzava kupce koji "po inerciji" kupuju Quantum "lct" seriju diskova. Nakon zaista sjajnih utisaka koje je na mene ostavila "AS" serija, ne mogu da sakrijem tesko razocarenje ocajnim performansama "lct20" serije. Zbog toga i savet da svakako zaobidjete ovaj model diska i prednost ukazete neuporedivo boljoj seriji WD Protege ili IBM 40GV diskova.

Western Digital Caviar BB

Western Digital Caviar BB hard disk

Konacno, i ovaj model se nasao u mojim rukama. Nakon sjajnog modela u vidu "Protege" diska, jedva sam cekao da dobijem Caviar BB seriju koja predstavlja vrh ponude u WD-ovom programu IDE diskova. Na test sam dobio disk kapaciteta 40GB koji je i trenutno najveci WD-ov disk u ovoj klasi. Gustina zapisa 20GB po disku, Ultra ATA/100 protokol, 2MB cache-a, 7200rp/m. Vizuelno je identican prethodnoj seriji Caviar BA diskova. To znaci da je zadrzano odlicno, masivno, rebrasto profilisano kuciste diska koje karakterise legura nesto vece mase. Osim sto na najbolji nacin disipira toplotu diska, kuciste sjajno amortizuje vibracije motora koje stvara u toku rada. Koriscen je motor marke JVC, poslednje generacije koji osim sto je skoro necujan radi savrseno mirno. Uzimite u jednu ruku Caviar BB i recimo IBM GXP 75 i zaposlite ih kopiranjem velikog broja malih fajlova i videcete o cemu govorim. Oseticete na delu sta znaci precizno odradjena mehanika diska.

Western Digital Caviar BB hard disk slika

Po pitanju kvaliteta izrade WD Caviar BB zasluzuje najvise ocene. U toku testova brzinski je dokazao svoje odlicne specifikacije. Ogorceno je vodio borbu sa trenutno najbrzim diskovima danasnjice. Posebno impresionira kriva transfera koja do polovine kapaciteta diska ne belezi pad. Ovo polako postaje tradicija Western Digitala, sto ga zajedno sa Maxtorom stavlja ispred ostale konkurencije. To je posebno izrazeno u slucaju korisnika koji popunjavaju diskove preko 50% kapaciteta. U takvim situacijama vlasnici WD diskova ce biti u povlascenom polozaju po pitanju brzine rada! Krajnji utisak koji ovaj disk ostavlja je izuzetno povoljan i zajedno sa Quantum AS modelom svakako predstavlja trenutno najbolju kupovinu u segmentu diskova na 7200 rp/m. Meni ostaje radosna cinjenica da se Western Digital polako ali sigurno vraca na velika vrata u arenu hard diskova. Iskreno, tu mu je oduvek i bilo mesto!


Quantum Fireball AS
WD Caviar BB
Quantum Lct20
Oznaka modela
QMP20000ASA
WD400 BB
QML30000LDA
Kapacitet (Gb.)
20
40
30
Broj ploca
1
2
4
Broj glava
2
4
3
Rotacija (rpm.)
7200
7200
4400
Velicina bafera
2 Mb
2 Mb
128 kb
UDMA
100
100
100

Test setup, rezultati

Test sistem - Windows 98 SE

CPU
- AMD Athlon [T'Bird] 1 GHz
Maticna ploca
- ABIT KT7
Memorija
- 128 Mb Kingmax PC150
Video-karta
- Guillemot 3D Prophet DDR
Hard-diskovi
- WD Protege
- WD Caviar BB
- IBM Deskstar 40GV
- Samsung SpinPoint
- Quantum Fireball Lct 15
- Quantum Lct20
- Quantum Fireball AS
- Maxtor VL30
- Maxtor DiamondMax Plus 45
- IBM Deskstar 75 GXP
- Quantum Fireball LM
IDE kontroler
- Promise Ultra100 (ver 1.60 Build 1.9)
CD ROM
- TEAC 40 x IDE
Monitor
- Philips Brilliance 107 MP

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification

U ovoj grupi testova Quantum AS izbija na celo i osvaja glatku pobedu. Obara dosadasnji rekord IBM GXP75 modela u transferu "high-end" aplikacija sa rezultatom od 23,5MB. WD Caviar BB je postigao odlican skor u "business" aplikacijama ali je podbacio u "high-end" grupi testova sto je rezultiralo nesto losijom pozicijom u odnosu na glavne konkurente. Ubedljivo najgori Maxtor VL 30 a tik ispred njega jednako los Quantum lct20.

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification slika

Ovaj test nam pokazuje kako se disk tj. brzina transfera ponasa u zavisnosti od popunjenosti diska. Kriva transfera nam ukazuje na sposobnost diska da odrzi konstantnim brzinu transfera podataka kako na pocetku tako i na kraju "ploca" na kojima se vrsi upis/citanje podataka. Pravilo je da transfer opada ka spoljinim cilindrima. Bolji diskovi imaju manje strmu krivu transfera. Ovde vazi pravilo da sto je disk veceg kapaciteta tj. ima vise "ploca" postize i bolji transfer! To je u najboljoj meri dokazao WD Caviar BB koji je jednostavno deklasirao konkurenciju. Do pola kapaciteta on belezi neverovatnih 33MB transfera sto je rezultat vredan svake hvale. Dakle ukoliko imate praksu "popunjavanja" diskova, WD Caviar BB je pravi izbor za Vas.

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification slika

Quantum AS je zablistao i pokazao da mu nema premca kada je u pitanju transfer podataka. Cak i dosadasnji sampion, IBM 75 GXP, nije uspeo da izdrzi brzinski nalet Quantum AS diska koji je "u Sandri" glatko odneo pobedu nad konkurencijom. Drugo mesto za odlicni IBM i trece za WD Caviar BB koji je uspeo da u ovoj grupi testova pobedi Maxtor DM Plus 45. Kao najgori su se pokazali Quantum-i: lct15 i njegov neslavni naslednik lct20.

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification slika

Ovo je test koji je moj licni favorit u grupi sintetickih testova. Izuzetno naporan po diskove i vrlo detaljan po pitanju testova, razlozi su za preporuku svakome ko zeli da do detalja ispita performanse svog hard diska. Za svaku pohvalu je i detaljan izvestaj koji je na zalost u .txt formi pa zbog toga mnogima izgleda prilicno nerazumljiv zbog ogromnog broja podataka koji manje vicne korisnike zna prilicno da zbuni! No da se vratimo nasim "igracima". Threadmark jednoglasno pobedu daje WD Caviar BB modelu i to sa vrlo ubedljivom razlikom. Sa cak 16% razlike ispred drugoplasiranog Maxtor DM Plus 45 modela. Najgori Maxtor VL30 i Quantum lct20.

Rezultati II deo, komentar testa, nagrade...

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification poredjenje

Najbrze vreme pristupa podacima je ostvario Quantum LM dok je drugoplasirani IBM GXP 75. Svakako najvece iznenadjenje je bilo nesto slabije (vece) vreme pristupa koje je ostvario Quantum AS jer se ocekivalo da ce biti brzi od svog prethodnika. Ipak, LM je ostao nenadmasan dok je deklarisanih 8,5ms za AS model ostala samo zelja proizvodjaca! Ovo je test u kome su grupno podbacili Maxtor diskovi. Da bi smanjili buku prilikom rada svojih modela, Maxtor je softverskim putem povecao prosecno vreme pristupa podacima i za uzvrat dobio diskove, skoro necujne u radu. Da bi zadovoljio korisnike koji zahtevaju performanse, Maxtor je ostavio mogucnost iskljucivanja ove opcije i dodatnog ubrzanja diska, koje je moguce postici odgovarajucim softverom. Najgore vreme pristupa za Maxtor VL30!

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification

Kopiranje datoteke se vrsi iz jednog u drugi direktorijum istog diska cime ukazujemo na brzinske sposbnosti citanja/pisanja hard diska. Ove situacije su ceste kod korisnika koji se bave Audio/Video montazom ali se cesto javlja i kod drugih manje specificnih situacija. Prvo mesto za Maxtor DM Plus 45 koji je u praksi pokazao da postize i odrzava veliki transfer podataka konstantim. Odmah iza njega je WD Caviar BB, zatim Quantum AS i IBM GXP75. Velika cetvorka se jasno izdvojila i pokazala prednost velikog buffera i rotacije na 7200rp/m. Od ostalih svakako najvece pohvale zasluzuje WD Protege koji je na vrlo maloj razlici od vodece cetvorke ali znacajno brzi od ostalih iz klase 5400 rp/m.

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification

U okviru jednog direktorijuma smo instalirali tacno 2440 fajlova ukupne velicine 644MB. Ponovili smo situaciju kopiranja iz prethodnog slucaja. Prvo mesto zauzima IBM GXP 75, drugo mesto za WD Caviar BB, Maxtor DM 45 Plus treci, Quantum AS cetvrti zbog nesto losijeg vremena pristupa, dok je ubedljivo najgori Maxtor VL 30.

test maxtor vl 30-quantum lct20-quantum lct15-samsung spin point-wd portege-ibm 40gv-quantum lm-wd caviar bb specification

Ucitavanje Windowsa podrazumeva vreme utroseno od momenta pojavljivanja Award boot logoa do momenta pojavljivanja ikonica na desktop-u i nestanka pescanog sata. Imajte u vidu da smo testirali sa zasebnim IDE kontrolerom koji zahteva odredjeni vremenski period za detekciju i prijavljivanje IDE uredjaja. Pored toga standardno je bio prikacen i ATAPI (CD-ROM) uredjaj na integrisani IDE kontroler u okviru chipseta maticne ploce. Na taj nacin smo zeleli da postignemo realno stanje stvari kada je u pitanju jedna prosecna racunarska konfiguracija. Takodje napominjem da manja vrednost na grafikonu oznacava bolji rezultat tj. da se Windows OS ucitava za krace vreme. Najbrze ucitani Windows ostvaruje, pomalo iznenadjujuce, Quantum LM dok mu je odmah iza ledja WD Protege. Svakako najvece razocarenje su IBM-ovi diskovi koji kasne 4.5 sekundi za prvoplasiranim modelom tj. u zaostatku su 16% u odnosu na Quantum LM model. Mozda nekome beznacajna stavka ali za donosenje krajnje ocene vrlo vazan podatak.

I na kraju evo i konacnog redosleda svih testiranih modela po nasim kriterijumima:

"Klasa 7200 rp/m":

1. Quantum Fireball Plus AS (Editor`s choice)
2. Western Digital Caviar BB
3. IBM 75 GXP
4. Maxtor Diamond MAX plus 45
5. Quantum Fireball Plus LM

"Klasa 5400 rp/m":

1. Western Digital Protege (Best Buy)
2. IBM 40GV
3. Samsung Spinbird
4. Quantum Fireball lct15
5. Maxtor VL 30
6. Quantum Fireball lct20

Najbolji diskovi po kategorijama su zasluzili i priznanja:

Quantum Fireball AS
WD Protege

Hard-diskove na test ustupio "MD&Profy"

Test: Uporedni test IDE kontrolera Q4, 2000.

Test: NEC CD-R/RW NR7700A

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209