Greška

Došlo je do greške.

Test: Uporedni test 8x DVD±RW pisača (Q3, 2004)

16.08.2004 17:53 | 0 Hardver
Test: Uporedni test 8x DVD±RW pisača (Q3, 2004)

Od kako su se na tržištu pojavila dva snimajuća DVD standarda, traje njihova međusobna borba za prevlast. Iako je DVD- standard, odnosno DVD Forum i Pioneer, bio u velikoj prednosti u samom startu, lošim procenama i zastarelom tehnologijom su sebe doveli u poziciju da spasavaju šta se spasti može. Za to vreme DVD+ grabi nezaustavljivo napred...
Branko Lukić


Uporedni test 8x DVD±RW pisača

Ako malo vratimo film unazad, možemo se setiti perioda kada je DVD Forum, a naročito Pioneer, obaveštavao javnost da DVD+R/RW standard nema nikakve šanse na uspeh, jer taj standard predstavlja samo kopiju CD standarda. Kada je krajem prošle godine DVD+RW Alijansa najavila 8x DVD+R i 4x DVD+RW snimače, mnogi su mislili da do predstavljanja ima da prođe vremena i vremena. Tako je slično mislio i Pioneer, koji je odmah zatim najavio svoj 8x DVD-R i 4x DVD-RW snimač za februar-mart 2004. godine. Samo nedelju dana potom, proizvođači članovi DVD+RW Alijanse su predstavili svoje 8x snimače, koji su odmah ušli u prodajne kanale. I ne samo to, nego su svi veći proizvođači medija već imali spremne odgovarajuće količine sertifikovanih medija.

Šok za Pioneer. DVD Forum, koji je do tada uglavnom bio "filijala Pioneera", nije mogao ništa da učini za svog nekada No.1 saradnika. I sam DVD Forum je bio toliko rasturen, da već poslednjih godinu i po dana predstavlja skupinu koja praktično nikakve odluke ne donosi, a i kad donosi odluke, niko ih ne poštuje. Bez logistike DVD Foruma, pritisnut sa svih strana nezadrživim napredovanjem "+" standarda, Pioneer nije mogao da ubrza donošenje nove "-" specifikacije.

Već dugo se govorilo da je "minus" dosegao svoj limit sa 4x brzinom, i da je skoro nemoguće uraditi nešto više. Pioneer nije mislio tako, ali je ipak bio primoran da novu "-" specifikaciju menja na desetine puta. Sve je to nerviralo najviše proizvođače medija. Na kraju su i oni okrenuli leđa posustalom gigantu. Tako je Pioneer od kompanije koja je diktirala uslove proizvodnje diskova (u vreme 2x DVD-R), došla u situaciju da je samo nekoliko proizvođača diskova želelo da na vreme podrži novi "-" standard. Podsećanja radi, u trenutku predstavljanja 8x DVD+R specifikacije, svi veći prozvođači su imali spremne odgovarajuće zalihe diskova.

Koliko je tuga po Pioneer velika, najbolje govori podatak da ni danas, gotovo pet meseci od premijere 8x DVD-R snimača, nijedan proizvođač nema stabilnu isporuku sertifikovanih 8x DVD-R diskova, dok neki proizvođači još uvek nisu pustili u prodaju svoje 8x DVD-R diskove. Situacija što se tiče 4x DVD-RW diskova je slična.

S druge strane, Philips nema nikakvih problema sa DVD+ standardom i skoro je predstavio 16x DVD+R snimače, a već se u prodaji nalaze DVD+R Double Layer snimači i odgovarajuće medije. Ok kada je Sony napustio liderski poziciju u DVD+RW Alijansi, ovoj grupaciji kao da je krenulo. Istina, poklapanje ova dva događaja je čista slučajnost, pošto je bilo pitanje trenutka kada će DVD+ izbiti ispred DVD- standard. Kada je DVD+ projektovan, uzete su u obzir sve mane koje su uočene kod DVD- standarda. Da ne bi ponovili iste greške, Sony i Philips su iskoristili sve tehnologije primenjene kod CD-a i kod DVD+ standarda, uklujučujući i najproblematičniji načina adresiranja. Iz ovog razloga, DVD+ je podignut na mnogo zdravijoj osnovi nego DVD- standard, i bez većih problema dostiže velike brzine.

Test setup


Test sistem - Windows XP Professional

CPU
- AMD Athlon 2600+ (2,083 GHz)
Matična ploča
- ASUS A7N8X rev.2.0
Memorija
- 1 GB DDR400 SDRAM
Video-karta
- ATi All-in-Wonder Radeon
Hard-diskovi
- 2 x Maxtor DM+9 120GB (RAID0)
(na Silicon Image 680 Medley kontroleru)
CD-ROM
- ASUS DRW-0804P
- LG GSA-4081B
- LiteOn SOHW-812S
- NEC ND-2500A
- Philips DVDR-824P
- Pioneer DVR-107D
Korišćeni programi
- Ahead Nero
- Ahead InCD
- Nero CD Speed
- CDVD Benchmark
- CDDAE 99

ASUS DRW-0804P / Pioneer DVR-107D

ASUS DRW-0804P / Pioneer DVR-107D

Pioneer je mnogo očekivao od svog DVR-107D snimača. Radi se o snimaču koji je trebao da prvi predstavi 8x DVD-R i 4x DVD-RW snimanje. Međutim, ni to nije uspeo, pošto je NEC samo nekoliko dana pre Pioneera predstavio svoj 8x DVD-R snimač, ukravši na taj način premijeru od Pioneera. ASUS već tradicionalno uzima Pioneerove snimače, i menja im samo prednju masku.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer je svoj snimač obogatio sa nekoliko novih tehnologija koje trebaju da poboljšaju kvalitet snimanja pri velikim brzinama. Iako su nove tehnologije bombastično najavljivane, radi se ili o osveženim starim rešenjima, ili o rešenjima koja su odavno prisutna kod konkurencije.
I dok je DVD±R/RW deo predstavljen očekivanim 8x/4x specifikacijama, dotle poprilično razočaravajuće deluju specifikacije CD dela - 24/24/40x. Mehanika snimača je veoma dobra, dok je glavni motor veoma tih u radu. Jedini glas od sebe pušta kad radi sa DVD-ovima, kada ima nešto piskutaviji zvuk. Ipak, motor ima veliku manu jer se poprilično greje. Telo snimača preuzima i pravilno raspoređuje generisanu toplotu, ali ni to nije dovoljno da se toplota otkloni iz unutrašnjosti snimača. Na svu sreću, ova toplota ne utiče na rad.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P - Ahead Nero

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P - Nero Info Tool

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P - DVDINFOPro

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Pioneer DVR-107D - Ahead Nero

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Pioneer DVR-107D - Nero Info Tool

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Pioneer DVR-107D - DVDINFOPro

LG GSA-4081B

LG GSA-4081B

LG je pre dve godine podigao veliku prašinu najvom prvog dual DVD snimača. Međutim, kompanija je predstavila DVD-R/RW snimač koji ima mogućnost snimanja DVD-RAM diskova. Nedugo zatim, počela je da kruži priča da je Sony žestoko pretio kako korejskoj kompaniji, tako i njenom prvom partneru Hitachiju. Tek kada je Sony "dozvolio" i ostalima da proizvode dual DVD snimače, LG je predstavio snimač GMA-4020B, koji pored toga što podržava snimanje DVD±R/RW diskova, i dalje podržava snimanje i DVD-RAM-a. Osim marketinškog efekta (jedini uređaj koji podržava sva tri snimajuća DVD standarda), ovaj podatak nema gotovo nikakvog značaja, jer je DVD-RAM standard odavno zaboravljen i prežaljen.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pošto se radi o nešto starijem uređaju, on ne podržava novu DVD- specifikaciju, već samo staru - 4x/2x. Dok smo kod Pioneera napomenuli da smo nezadovoljni specifikacijom CD dela, kod LG-a, ona je još lošija - 24x/16x. Veoma loše, imajući u vidu da ugrađeni čipset podržava znatno veće brzine.
Sa spoljne strane, uređaj je identičan svom prethodniku. Jedina promena koje se uočava je dodat logo "Super Multi", koji označava univerzalnost ovog uređaja. Svi mehanički sklopovi unutar uređaja su ostali isti kao kod prethodnika. Tray mehanika je slaba tačka uređja, dok se pri traženju fajlova dešava da ceo uređaj počne da vibrira i da bruji. Elektronika i čipset su ostali takođe isti, a oni su i glavni krivci zašto brzina snimanja CD-R/RW diskova nije podignuta, jer veće brzine i ne podržavaju.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero Info

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero Info Tool

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
DVDINFOPro

LiteOn SOHW-812S

LiteOn SOHW-812S

Kao kompanija koja je praktično vladala poslednjih par godina tržištem CD-R/RW snimača, LiteOnu sigurno teško pada što već duže vreme ne uspeva de se probije među vodeće kompanije po proizvodnji DVD±R/RW snimača. Loša politika kompanije i zanemarivanje nekih osnovnih postulata koje je ova kompanija sama postavila, dovela su do toga da je LiteOn tokom prošle godine prodao nešto manje od milion primeraka DVD snimača, što ga je svrstalo na katastrofalno 10. mesto na listi najuspešnijih u tom polju. Promena strategija je odmah donela rezultate te je ovaj proizvođač za samo prva tri meseca ove godine isporučio milion DVD snimača (više nego cele prošle godine!), i tako došao na četvrto mesto. Ispred LiteOna je i dalje nedodirljiva trojka: Hitachi-LG Data Storage (HLDS), Pioneer i NEC. Ipak, odgovorni u LiteOnu se nadaju da će ove godine prodati osam miliona snimača, čime bi izbili na drugo mesto.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Srce ovog snimača, kao i kod prethodnog modela (LDW-811S), čini MediaTekov čipset pretposlednje generacije. Specifikacije novog snimača su 8x/4x za snimanje DVD±R/RW diskova i odličnih 40x/24x za snimanje CD-R/RW diskova. Šteta što LiteOn nije do kraja iskoristio potencijale ovog čipseta, koji podržava znatno veće specifikacija kako za snimanje CD-ova, tako i za snimanje obe vrste DVD-ova. Motor je kao i kod svih uređaja ovog proizvođača - pouzdan i startan, ali iznad svega izuzetno bučan na visokim obrtajima (iznad 700 obr/min). Buka se ne čuje pri čitanju i snimanju DVD-ova, pošto brzina motora skoro nikad ne prelazi 4000-4500 obrtaja u minuti. Tray mehanika je odlična i po zvuku dosta podseća na mehaniku sa starih TEAC-ova. Sa spoljne strane, ovaj snimač se ni po čemu ne razlikuje od svojih prethodnika. Signalna LE dioda svetli zelenom bojom kad uređaj vrši čitanje, odnosno crvenom kad uređaj snima po disku.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Ahead Nero

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero Info Tool

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
DVDINFOPro

NEC ND-2500A

NEC ND-2500A

Treće mesto po proizvodnji DVD snimača, NEC je zaslužio pre svega izuzetno jakim ugovorima sa OEM-ovima, koji ovom proizvođaču kupuju skoro 85% proizvodnje. Za ovu neverovatnu podršku, NEC može pre svega da uahvali svojim solidnim DVD snimačima koji imaju mali procenat škarta i kvarova, što je i najvažnije OEM-ovima. Maloprodaja i dalje nije NEC-ov glavni prioritet, ali se mora priznati da ovaj je ovaj proizvođač i na tom planu dosta napredovao u poslednjih nekoliko godina.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Novo kod NEC-a je crna boja prednje maske i celog traya, što je očigledno bila specijalna želja nekog OEM-a. Oblik i raspored elemenata nije promenjen u odnosu na ranije NEC-ove modele. Na prednjoj masci se nalaze samo logoi formata koje uređaj podržava. Novo prijatno iznenađenje je mehanika vezana za tray. Posle dugog niza godina, NEC je odlučio da promeni ovaj mehanički deo. Nema više poznatog brujanja i čangrljanja, sad se čuje samo prijatno zujanje. Međutim, čangrljanje sad pravi servo mehanizam za pokretanje lasera, koji ispušta veoma neprijatnu buku pri čiestom i sitnom pomeranju lasera. NEC-ova zelena LE dioda je prisutna i dalje, na radost svih nostalgičara. Pored novih DVD±R/RW specifikacija, NEC je CD deo snimača pojačao na 32x/16x, što je znatan napredak u odnosu na 16x/10x sa prethodnog modela. I NEC je ugradio čipset koji podržava znatno veće brzine snimanja, naročito kod CD dela (52x/32x), a mi samo ovo možemo da konstatujemo sa žaljenjem.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Ahead Nero

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero Info Tool

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
DVDINFOPro

Philips DVDR-824P

Philips DVDR-824P

Kao što je bio slučaj sa CD-om pre više od dve decenije, tako je i kod DVD-a, Philips je zajedno sa Sonyjem napravio revoluciju. U oba slučaja, Philips je na svoja pleća preuzimao procese standardizacije i licenciranja tehnologija. Od kako je Sony napustio lidersku poziciju u DVD+RW Alijansi, holandski Philips je "alfa i omega" kad je u pitanju DVD+ standard, te zato ne čudi njihovo doskorašnje tvrdoglavo odbijanje implementacije DVD- standarda u DVD snimače.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Ovaj uređaj je poslednji DVD snimač holandskog proizvođača koji podržava samo jedan standard. Istina, podrška DVD- standardu je moguća kroz implementirani čipset, a na Internetu je moguće naći čak i firmware koji otključava "-" deo uređaja. Dizajneri su se potrudili da ovaj snimač što više prilagode trendovima koji trenutno vladaju na tržištu - mnogo sijalica i što luđe boje. U oči odmah pada svetlosna signalizacija koja je rešena na veoma atraktivan način. Donjim centralnim delom maskice dominira svetlosna linija, koja svetli ljubičastom bojom ako vršite čitanje, odnosno ružičastom bojom ako vršite snimanje. Sa leve i desne strane linije, postoje dve LE diode ljubičaste boje. Levi LED svetli ako ubacite CD, dok desni svetli ako ubacite DVD. Sve u svemu, ako snimate disk u mraku svoje sobe, DVD snimač će veoma atraktivno izgledati.
Mehanika snimača je veoma dobra, tiha i precizna. Glavni motor proizvodi minimalnu buku, ali ima jednu manu - preterano mnogo se greje. Ova negativna osobina odlazi čak u ekstrem ako duže vremena koristite DVD snimač (bilo čitanje ili snimanje). Uređaj će se toliko zagrejati da će vam jednostavno otkazati poslušnost. Nekada će uređaj odbiti da čita, dok će drugi put odbiti da počne snimanje. Ako ga ostavite par minuta da se ohladi, sve će se vratiti u normalu. Ovo se naravno ne dešava svaki put kad se uređaj zagreje.

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Ahead Nero

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero Info Tool

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
DVDINFOPro

Snimanje DVD+R diskova

Snimanje DVD+R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina snimanja: 7,76x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina snimanja: 4,01x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina snimanja: 7,09x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina snimanja: 6,81x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina snimanja: 7,44x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina snimanja: 7,71x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Kao što se može videti iz rezultata, 6x-8x Z-CLV koraci su najsuperiorniji što se tiče prosečne brzine snimanja. Od svih snimača, samo je LG podbacio jer je odbio da uopšte dozvoli snimanje 8x.

- vreme snimanja DVD+R-a

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
vreme snimanja: 8' 42"
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
vreme snimanja (@4x): 14' 14"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
vreme snimanja: 9' 15"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
vreme snimanja: 9' 33"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
vreme snimanja: 8' 16"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
vreme snimanja: 8' 42"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Po vremenu snimanja punog DVD+R diska, Philips je odneo dosta ubedljivu pobedu sa prednošću od 25 sekundi, iako je po prosečnoj brzini zaostajao za ASUS-om i Pioneerom.

Snimanje DVD-R diskova

Snimanje DVD-R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina snimanja: 7,73x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina snimanja: 4,01x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina snimanja: 6,73x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina snimanja: 6,79x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina snimanja: 7,71x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LG ponovo zaostaje jer po specifikaciji DVD-R diskove snima brzinom od 4x. Philipsovih rezultata naravno nema jer on ne može (po defaultu) da snima DVD-R/RW diskove.

- vreme snimanja DVD-R-a

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
vreme snimanja: 8' 41"
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
vreme snimanja (@4x): 14' 39"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
vreme snimanja: 9' 48"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
vreme snimanja: 9' 32"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
vreme snimanja: 8' 44"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Snimanje DVD RW diskova

Snimanje DVD+RW diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
vreme snimanja: 14' 48"
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
vreme snimanja: 14' 15"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
vreme snimanja: 14' 10"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
vreme snimanja: 14' 8"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
vreme snimanja: 14' 32"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
vreme snimanja: 14' 47"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Veoma približni rezultati su posledica što svi snimači koriste CLV metod snimanja za 4x brzinu.


Snimanje DVD-RW diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
vreme snimanja: 14' 48"
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
vreme snimanja (@2x): 14' 15"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
vreme snimanja: 14' 10"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
vreme snimanja: 14' 8"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
vreme snimanja: 14' 47"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Rezultati su ponovo približni, dok je LG zbog stare specifikacije imao duplo veće vreme.

Snimanje CD-R diskova

Snimanje CD-R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina snimanja: 22,44x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina snimanja: 19,40x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina snimanja: 31,50x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina snimanja: 27,36x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina snimanja: 23,43x


karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina snimanja: 22,46x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Svako je postigao rezultate očekivane od specifikacije.

- vreme snimanja CD-R-a

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
vreme snimanja @24x: 4' 21"
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
vreme snimanja @24x: 5' 2"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
vreme snimanja @40x: 3' 5 "

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
vreme snimanja @32x: 3' 38"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
vreme snimanja @24x: 3' 59 "

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
vreme snimanja @24x: 4' 21 "

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


- overburn (CD-R 90 minuta)

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC je jedva uspeo da "dohvati" 90 minut pri snimanju.

Snimanje CD-RW diskova

Snimanje CD-RW diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina snimanja: 22,33x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina snimanja: 15,29x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina snimanja: 22,48x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina snimanja: 16x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina snimanja: 9,96x


karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina snimanja: 22,35x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


- vreme snimanja CD-RW-a

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
vreme snimanja @24x: 4' 21"
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
vreme snimanja @16x: 5' 2"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
vreme snimanja @24x: 3' 5 "

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
vreme snimanja @16x: 3' 38"

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
vreme snimanja @10x: 3' 59 "

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
vreme snimanja @24x: 4' 21 "

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Čitanje DVD-Video diskova

Čitanje DVD-Video 5 diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 3,85x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 5,97x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 8,76x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 3,65x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 9,15x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 3,81x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer tradicionalno ima izuzetno nisku brzinu čitanja DVD-Video diskova. Mada je moguće naći firmware koji otključava veće brzine čitanja, ovde smo ostavili stanje "kako jeste".


Čitanje DVD-Video 9 diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 3,92x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 6,11x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 6,22x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 3,40x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 5,65x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 3,92x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Čitanje DVD R diskova

Čitanje DVD+R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 6,26x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 6,16x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 6,15x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 5,96x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 6,24x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 6,26x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


Čitanje DVD-R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 6,19x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 6,16x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 6,15x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 5,96x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 6,24x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 6,26x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Brzine čitanja DVD±R diskova su izuzetno bliske, što pokazuje da je ovde već dosegnut određeni limit.

Čitanje DVD RW diskova

Čitanje DVD+RW diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 6,25x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 6,17x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 6,20x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 5,97x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 6,25x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 6,28x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjajaČitanje DVD-RW diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 6,26x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 6,17x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 6,15x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 5,97x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 6,25x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 6,26x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Kod DVD±RW diskova je isti slučaj kao i kod DVD±R diskova, tj. trenutna tehnologija je došla do svog limita.

Čitanje CD-R diskova

Čitanje CD-R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 31,53x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 25,16x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 31,50x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 31,43x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 33,22x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 31,72x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


- čitanje oštećenih CD-R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D


- čitanje oštećenih CD-R diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D

Čitanje CD-RW diskova

Čitanje CD-RW diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 25,45x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 18,55x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 25,29x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 26,04x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 32,96x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 25,45x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


Vreme slučajnog traženja

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


Vreme potrebno za prepoznavanje diska

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Čitanje audio diskova

Čitanje audio diskova

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
ASUS DRW-0804P
prosečna brzina čitanja: 31,37x
karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
LG GSA-4081B
prosečna brzina čitanja: 18,79x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

LiteOn SOHW-812S
prosečna brzina čitanja: 31,27x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

NEC ND-2500A
prosečna brzina čitanja: 26,22x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Philips DVDR-824P
prosečna brzina čitanja: 33,15x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja

Pioneer DVR-107D
prosečna brzina čitanja: 31,39x

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja


Kvalitet ripovanja audio CD-ova

ASUS DRW-0804P

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero CD Speed: Advanced DAE Quality Test

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
CDDAE99
LG GSA-4081B

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero CD Speed: Advanced DAE Quality Test

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
CDDAE99
LiteOn SOHW-812S

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero CD Speed: Advanced DAE Quality Test

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
CDDAE99
NEC ND-2500A

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero CD Speed: Advanced DAE Quality Test

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
CDDAE99
Philips DVDR-824P

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero CD Speed: Advanced DAE Quality Test

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
CDDAE99
Pioneer DVR-107D

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
Nero CD Speed: Advanced DAE Quality Test

karakteristike, statistike, 8x dvd±rw optickog uredjaja
CDDAE99

Za kraj...


Za kraj...


Snimači sa 8x DVD±R specifikacijom nisu doneli očekivani napredak u brzini snimanja. Kad su najavljeni, niko nije pominjao da će se raditi o Z-CLV snimanju, već se podrazumevalo CLV snimanje. Z-CLV snimanje nije donelo očekivano skraćenje snimanja na 7 minuta, kao što su neki proizvođači obećavali. Možda će se prelaskom na CAV način snimanja i 12x brzinu, mnoge stvari iskristalisati. Ovako, svaki od šest DVD snimača na jedan ili drugi način nisu zadovoljili kriterijume. Ako se uređaj pokazao kao dobar snimač, u čitanju je podbacio i obrnuto. All-round DVD snimača još uvek nema.

ASUS uređaj za potrebe testiranja ustupio "Pakom"
LG uređaj za potrebe testiranja ustupio "Sinteh"
Liteon uređaj za potrebe testiranja ustupio "PiN Computers"
NEC uređaj za potrebe testiranja ustupio "Pakom"
Philips uređaj za potrebe testiranja ustupio "Sinteh"
Pioneer uređaj za potrebe testiranja ustupio "Bel Computers"


Test: Uporedni test combo uređaja (Q3, 2004)

Test: Uporedni test 16x DVD±RW pisača #1 (Q4, 2004)

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209