Greška

Došlo je do greške.

Test: Uporedni test 17-inčnih flat monitora

01.05.2002 18:53 | 0 Multimedija
Test: Uporedni test 17-inčnih flat monitora

Čast da otvori novi Benchmark sajt pripala je uporednom testu sedamnaestoinčnih flat monitora. Testova ove vrste do sada nije bilo na našem sajtu, niti su česti na inostranim hardverskim sajtovima. Na brojne zahteve posetilaca rešili smo da odgovorimo potvrdno - za početak, odlučili smo da premijerni prikaz bude upravo uporedni test najpopularnijih flat monitora...

Jovo Arežina

Ime Ferdinand Braun vam verovatno ne znači puno, ali njegov pronalazak je uspeo da na izuzetan način izmeni živote ljudi. Ovaj nobelovac, poreklom Nemac, je 1897. godine konstruisao prvu katodnu cev sa fluerescentnim slojem - Cathode Ray Tube. Ipak glavnu primenu koju CRT i danas ima otkrio je ruski naučnik Boris Rosing 1907. godine. Veličanstven pronalazak je toliko fascinirao ljude da niko nije ni obratio pažnju na činjenicu da je površima katodne cevi ispupčena. Ne tako davno na scenu stupaju ekrani od tečnih kristala (LCD) i sa novom tehnologijom donose i novo iskustvo - ravnu sliku. Odjednom CRT biva proglašen prevaziđenim i najavljen je njegov skori odlazak u penziju. Proizvođači se ipak nisu sa time složili i nekoliko najpoznatijih kreće u borbu za ravnu sliku. Spori razvoj TFT LCD tehnologije im je dao dovoljno vremena da CRT "ispeglaju" najbolje što umeju.

Osnovni problem u proizvodnji cevi sa ravnom površinom je relativno jasan. Elektronski snop putuje iz jedne tačke tako da se njegova putanja od centra ekrana drastično razlikuje od one u ćoškovima. Oblik se od kružnog menja u elipsoidni, a snaga opada. Problem se manifestuje opadanjem svetlosti, kontrasta i kvaliteta na periferiji. Očigledno rešenje - varijabilni razmak između fosfornih elemenata ubrzo je skoro u potpunost odbačen. Umesto toga, jačina elektronskog snopa se dinamički kontroliše, što poskupljuje proizvodnju, a njegov oblik kontrolišu takozvane maske u unutrašnjosti cevi. Upravo ove maske sa sobom povlače raspored fosfornih elemenata i predstavljaju osnovnu razliku između flat tehnologija.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
Samsung Dynaflat

Samsung, tvorac DynaFlat tehnologije, koristi Shadow Mask. Tanak lim izrađen od legure koja se zove invar, izbušen je i postavljen tako da svaka rupica odgovara jednom tripletu fosfornih elemenata - crvenom, zelenom i plavom. Pošto se sa anode katodne cevi zapravo emituju tri snopa, po jedan za svaku boju, po "Paralax" principu, u jednom trenutku svaki od njih može da padne samo na odgovarajući fosforni elemenat. Iako obezbeđuje odličnu kontrolu snopa ova tehnologija nudi nešto slabiji kontrast i svetlost iz prostog razloga što manja količina elektrona pada na fosforni sloj.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
Sony Trinitron

Japanski proizvođač Sony, nudi drugačije rešenje pod imenom FD Trinitron. Fosforni elementi su raspoređeni u štraftama od vrha do dna ekrana. Masku čine vertikalno rastegnute žice nazvane Aperture Grill. Pošto su one vrlo tanke i fine može se desiti da se pomere i prave senke na ekranu tako da ih pridržavaju žice rastegnute po horizontali. Njihov broj zavisi od veličine ekrana, a njihova senka je uvek jasno vidljiva na svetlim površinama slike. Na skoro identičnom principu zasnovana je i NEC Mitsubishi Diamondtron Natural Flat katodna cev.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
LG Flatron

Alternativno rešenje je kombinacija dva gore navedena pristupa i dolazi iz firme LG (Lucky Goldstar) pod imenom Flatron. Njihova maska ima četvrtaste proreze i proizvođač tvrdi da obezbeđuje svetlu sliku sa dosta kontrasta bez sporednih posledica poput vidljivih horizontalnih linija.

Još jedno pitanje razdvaja proizvođače - optički ili fizički ravna slika? Tri elementa su u igri: spoljašnji sloj katodne cevi, unutrašnji, prekriven fosfornim elementima i maska. Svako ima svoje viđenje rešenja problema fenomena prividne ulubljenosti slike koji se javlja sa ekranima koji imaju sva tri pomenuta elementa ravna. DynaFlat ima zakrivljenu masku i unutrašnji sloj u oba pravca, FD Trinitron i Natural flat se krive po horizontali, a Flatron odvažno prikosi tako što je sav prav i spolja i iznutra. Zajedničko za sve ravne ekrane je jedino savršeno ravna strana najbliža posmatraču.

Osnovne takmace na tržištu predstavljaju Samsung i NEC Mitsubishi jer su njihove tehnologije putem razvijenih OEM kanala došle do mnogobrojnih korisnika, pod njihovim i tudim imenom. Ipak, mi smo se za ovaj test potrudili da isprobamo svako od pomenutih rešenja i uverimo se u tvrdnje proizvodaca.

Osnovne takmace na tržištu predstavljaju Samsung i NEC Mitsubishi jer su njihove tehnologije putem razvijenih OEM kanala došle do mnogobrojnih korisnika, pod njihovim i tuđim imenom. Određenu prednost ima NF katodna cev što se odrazilo i na naš test - tri od sedam monitora su zasnovani na toj tehnologiji. Potrudili smo se da predstavimo najpopularnije 17" flat modele iz prostog razloga što predstavljaju međukorak između vec odavno standardne "obicne" sedamnaestice i devetnaestice. Dva Samsungova modela zasnovana na različitim tehnologijama - DynaFlat i NF pomogla su nam da se uverimo u njihove prednosti i mane u direktnom poređenju. Retkost na našem tržištu predstavljaju Sony FD Trinitron monitori i katodne cevi. Stoga nam je bio interesantan CTX-ov model sa ovim ekranom. Sa velikim očekivanjima, pribavili smo za test i jednog predstavnika Flatron porodice, firme LG.

CTX PR711FL

CTX PR711FL
 

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Jedan od proizvođača koji se izdigao iz mase prosečnih jeste tajvanski CTX. Njihov trud da se razlikuju od takozvane konfekcije je evidentan i donosi plodove. Konstantan kvalitet, ma kakav on bio, je najbolja osobina proizvođača monitora i CTX je ima. Saradnja sa Sony-jem se zbog nepovoljnih uslova ne viđa često, ali ovaj model je izgrađen upravo oko FD Trinitron ekrana.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

To je prilično odvažan korak jer ove cevi zahtevaju vrlo kompleksnu elektroniku. Konvergencija, pojava loše grupisanosti snopova ne postoji, ali je prisutno cepanje vertikalnih linija što je uobičajena pojava kod Aperture Grill ekrana. Geometrija predstavlja najtežu prepreku kod FD Trinitron ekrana i CTX se nije najbolje izborio sa njom. Donja i gornja ivica su zakrivljene i to na istu stranu, a deformacija je vidljiva i na ostatku slike.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

OSD je bogat opcijama i nudi zasebno podešavanje gornjih i donjih uglova, ali bez mogućnosti njihovog balansiranja. Fokus na periferiji slike takođe nije za pohvalu, tako da je slika nešto mutnija u ćoškovima nego na centru ekrana. Moire efekat je izražen u preporučenim rezolucijama. Test visokonaponskog regulatora je osvetlao obraz CTX i dokazao da krivicu za prosečan rezultat umnogome snosi FD Trinitron tehnologija. Ako izuzmemo sitne devijacije, slika koju daje ovaj model jeste vizuelno ravna, ali je primećeno da se u samim uglovima, nekoliko milimetara od ivice naglo savija ka unutra. Iz perspektive objektivnih posmatrača ovaj model deluje kao hrabar pokušaj i izaziva simpatije. Perspektiva korisnika je ipak mnogo drugacija jer oni ne praštaju neuspele pokušaje, ma koliko bili vredni pažnje.

Proizvođač: CTX
Model: PR711FL
Vidljiva dijagonala: 16"
Maksimalna rezolucija: 1600x1200 @ 60Hz
Optimalna rezolucija: 1280x1024 @ 85Hz
Horizontalno osvežavanje: 30-97kHz
Vertikalno osvežavanje: 50-160hz
Bandwidth: 202 MHz
Stripe pitch: 0.24mm na centru
Potrošnja: 100W
Dimenzije: 412x415x430.5mm
Težina: 17.6kg
Cena: 305 €
Kontakt: PC Centar

LG Flatron 795FT

LG Flatron 795FT

LG je velika korporacija koja kroz nekoliko svojih imena funkcioniše u brojnim granama IT industrije. Sama činjenica da nude sopstveno rešenje ravnog ekrana dovoljno govori o njihovoj veličini.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Model 795FT je vizuelno najlepši monitor na ovom testu. Zaobljene linije, nestandardno velika baza sa "Flatron" natpisom i srebrnaste senzorske OSD kontrole se mogu nazvati jednom reči - sexy! OSD meni ima sve potrebne opcije da sliku postavite na pravo mesto. Lagani dodir je dovoljan za aktiviranje senzorskog dugmeta pa je kretanje menijem neuporedivo prijatnije nego na ostalim modelima.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Konvergencija je vrlo izražena, a OSD nije pomogao u njenom umanjivanju jer je neravnomerno raspoređena po ekranu. Ipak ovo je uočljivo samo u posebnim uslovima i nije primetno u normalnom radu. Kada je geometrijski oblik slike u pitanju, ovaj monitor je među najboljima na testu. Linearnost slike je ipak druga priča i prikazivanje mreže kvadrata na ekranu je otkrilo manu Flatron tehnologije. Što je dalje od centra, slika se sve više sužava, tako da se centralni i periferni kvadrati vidno razlikuju. Statične slike će izgledati relativno normalno na ovom ekranu, ali pri pomeranju u stranu vidljiva je poremećena linearnost. Testovi su pokazali da po svim drugim kriterijumima 795FT spada u najvišu klasu. Izuzetan fokus, kontrast, svetlost i ujednačenost slike su očigledni. Moire efekat postoji, ali vrlo je slabo izražen. Visokonaponski regulator se pokazao prema očekivanjima - odlično. Flatron pati od istog problema slabe vertikalne definicije kao i Aperture Grill ekrani, ali je on dosta manje izražen.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Zbog problema sa geometrijskom definicijom ovaj monitor ne možemo preporučiti grafičkim profesionalcima, ali ostali atributi ga čine izuzetno primamljivim za manje zahtevne korisnike. Slika koju prikazuje jeste ravna, ali zbog pomenutog problema optički deluje ulubljeno. Primetni su i nešto veći gabarit i težina u odnosu na konkurenciju.

Proizvođač: LG
Model: 795FL
Vidljiva dijagonala: 16"
Maksimalna rezolucija: 1600x1200 @ 75Hz
Optimalna rezolucija: 1280x1024 @ 85Hz
Horizontalno osvežavanje: 30-97kHz
Vertikalno osvežavanje: 50-160hz
Bandwidth: 203 MHz
Stripe pitch: 0.24mm
Potrošnja: 130W
Dimenzije: 414x436x439mm
Težina: 21kg
Cena: 265 €
Kontakt: Tehnicom

LiteOn C1770FNST

LiteOn C1770FNST

Firma LiteOn je tek odnedavno prisutna na našem tržištu, ali ne može se reći ni da je u svetu preterano popularna. Razlog tome je što su njihovi monitori uglavnom prodavani u sklopu konfiguracija. Za njihovo peto mesto u svetu u OEM proizvodnji je sigurno prvenstveno zaslužan ugovor sa IBM-om.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

LiteOn proizvodni program se uglavnom sastoji od low end modela pogodnih za office i kućnu upotrebu. Ovo nikako ne znači da ljudi koji rade u kancelarijama ili kod kuće treba da budu izloženi opasnosti koje sa sobom nosi loša slika. Jednostavno, to su monitori skromnijih mogućnosti, nižih rezolucija koji imaju jednu zamišljenu upotrebu u kojoj se dovoljno dobro snalaze.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Upotrebljena cev po izradi jako podseća na DynaFlat, ali nemamo pouzdanu informaciju o njenom poreklu. Test konvergencije ovaj monitor je prošao najbolje na testu. Moire efekat je bio prisutan, ali ne previše. Test geometrije nas je prijatno iznenadio i primećeno je minimalno odstupanje od idealnog samo u donjem levom ćošku. Slika se nažalost, ne može nazvati savršeno oštrom, ali je daleko od mutne. Bela površina je kompromitovana pri vrhu leve strane gde je primetna žuckasta senka.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Ni visokonaponski regulator se nije pokazao savršenim. Nabrojani nedostatci, iako deluju veliki, neće predstavljati prepreku u normalnom radu, mada bi vredelo razmisliti o preusmeravnju budžeta na kvalitetniji običan monitor.

Proizvođač: LiteOn
Model: C1770FNST
Vidljiva dijagonala: 16"
Maksimalna rezolucija: 1280x1024 @ 60Hz
Optimalna rezolucija: 1024x768 @ 85Hz
Horizontalno osvežavanje: 30-70kHz
Vertikalno osvežavanje: 50-160hz
Bandwidth: 94.5MHz
Dot pitch: 0.25mm
Potrošnja: 75W
Dimenzije: 404x408x423
Težina: 16kg
Cena: 205 €
Kontakt: PiN Computers
:

NEC FE750+

NEC FE750+

NEC je veliko i priznato ime u industriji monitora. Njihova Diamondtron NF tehnologija je izbor mnogih proizvođača, a time i mnogobrojnih korisnika.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

U pomalo kockasto kucište smeštena je jedna od najpopularnijih NEC/Mitsubishi katodnih cevi sa stripe pitch-om širine 0.25mm. Umesto standardne svetleće diode, o stanju monitora obaveštavaće vas svetleći MultiSync natpis na prednjoj masci.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Konvergencija i moire efekat su prisutni, a pokušaj da ih ublažimo uz pomoć OSD menija je ostao bezuspešan. FE750+ pati od hronične bolesti NF monitora - uvučene gornje i donje ivice. Fokus je odličan, kako na centru, tako i na periferiji slike. Monitor se pokazao upotrebljivim čak i u najvišim rezolucijama. Kontrast, svetlost i kvalitet boja su standardni za ovu vrstu cevi - odlični. Test bele površine potvrđuje da, ma koliko to proizvođač želeo, dve žice nisu dovoljne da drže grill na mestu. Slika će s vremena na vreme dobiti senke prouzrokovane pomerenim žicama grill-a. Problem se rešava laganim lupkanjem ili postavljanjem bele površine ispod problematicnog dela, tako da se greška ispravlja od toplote.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Visokonaponski regulator je očekivano odličan i slika je savršeno stabilna. Iako ovaj monitor nije nipočemu poseban, izdvaja se visinom cene. Konkurencija nudi jednak kvalitet upakovan u moderniji dizajn uz nekoliko vrlo zgodnih dodataka.

Proizvođač: NEC
Model: FE750+
Vidljiva dijagonala: 16"
Maksimalna rezolucija: 1600 x 1200 @ 73Hz
Optimalna rezolucija: 1280 x 1024 @ 85 Hz
Horizontalno osvežavanje: 31-96 kHz
Vertikalno osvežavanje: 55-160 Hz
Bandwidth: NA
Stripe pitch: 0.25mm
Potrošnja: 89W
Dimenzije: 399x413x415 mm
Težina: 19 Kg
Cena: 359 €
Kontakt: Necline

Phillips 107P

Phillips 107P
 

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Jedna od retkih evropskih firmi u IT industiji je verovatno poznatija po kućnim aparatima nego po kompjuterskim delovima. Šta više, na našim prostorima vlada mišljenje da Phillips monitori nemaju ničim drugim da se podiče, sem svojim imenom. Dok ova tvrdnja možda i stoji kad su u pitanju modeli iz ekonomske klase, viša klasa opravdava ime proizvođača. 107P dizajnom odskače od konkurencije, a Phillips je naročito ponosan na njegovu kompaktnost.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Pored toga što je daleko od lepog i lakog za upotrebu, OSD meni ima i manjak opcija. Ne postoji nikakvo izdvojeno podešavanje za uglove. Budući da koristi NF cev, postojala je velika sumnja da će sa ograničenim mogućnostima uspeti da reprodukuje geometrijski ispravnu sliku. Uz malo sreće, geometrija je ipak bila prihvatljiva, ali ne na nivou konkurencije. Konvergencija je prisutna, ali ni približno kao moire efekat. Ova dva podatka samo potvrđuju pretpostavku da je prihvatljiva geometrija više plod sreće nego bilo čega drugog. Fokus i čitljivost su sasvim pristojni, kao i visokonaponski regulator.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Vidljive senke sa leve strane ekrana su posledica nestabilnog grill-a i trebalo bi da nestanu posle laganog lupkanja. Ovaj Phillips-ov model nas nije oduševio, ali ni razočarao. Performanse koje je pokazao su sasvim zadovoljavajuće za prosečnog korisnika. Na priloženom disku dobija se softver za kalibraciju, što je lep gest, ali ne opravdava cenu koja je na nivou mnogo jačih i kvalitetnijih monitora. Nije nam se preterano dopala ni "Srpsko-hrvatski" opcija koju dobijate kada pokrenete uputsvo na disku. Srpski jezik je u njemu osakaćen do neprepoznatljivosti.

Proizvođač: Phillips
Model: 107P
Vidljiva dijagonala: 16"
Maksimalna rezolucija: 1920x1440 @ 60Hz
Optimalna rezolucija: 1280x1024 @ 85Hz
Horizontalno osvežavanje: 30-92kHz
Vertikalno osvežavanje: 50-160hz
Bandwidth: 234 MHz
Stripe pitch: 0.25mm
Potrošnja: 92W
Dimenzije: 399 x 410 x 419mm
Težina: 17.5kg
Cena: 295 €
Kontakt: Tehnicom

Samsung 757DFX & 757NF

Samsung 757DFX &757NF

Samsung je u velikom naletu i kod nas i u svetu. Na našem tržištu je vidljiva njihova politika privlačenja cenom i zadržavanja kvalitetom. Njihova DynaFlat tehnologija je jeftinija, univerzalnija i lakša za implementaciju od konkurentnih. Rezultat toga su mnogobrojni modeli raznih proizvođača koji u sebi ujedinjuju upotrebljivost, kvalitet i nisku cenu. Iako je jedan od najvećih snabdevača katodnih cevi, Samsung se ne libi da u svoj proizvodni program uvrsti i cevi drugih proizvođača kao što je NEC Mitsubishi Diamondtron NF. Dva aktuelna modela flat sedamnaestica predstavljaju vrh Samsungove ponude. Oba se reklamiraju istim sloganom: "Savršena vizuelna ravnoća", iako se radi o veoma različitim pristupima. Dizajn ova dva modela se umnogome razlikuje, pri čemu je NF nešto luksuznije opremljen.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

U 757DFX je ugrađena DynaFlat cev najnovije generacije. Nju krasi izuzetno fin dot pitch koji obezbeđuje jasniju sliku i veću upotrebljivost viših rezolucija. Smeštena je u lepo dizajnirano kucište, na čijoj prednjoj masci se nalazi čak sedam dugmića za kontrolu OSD menija.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

On je trenutno najpotpuniji na tržištu i uz njegovu pomoć se možete boriti protiv "napasti" kao što su konvergencija, moire, zakrivljenost uglova, loša linearnost i druge. Konvergencija je vrlo slabo izražena, a moire efekat izražen u svim rezolucijama sem u preporučenoj. Fokus i čitljivost su izuzetni čak i u rezolucijama višim od 1280x1024, a svojstva zadržavaju kako na centru, tako i na periferiji slike.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Ono što izdvaja ovaj model od drugih flat rešenja je izuzetna geometrija. Ivice slike su skoro savršeno ravne već pri prvom uključivanju, a uz pomoć OSD-a se mogu idealno podesiti. Uz odličan kontrast i svetlost, ovaj monitor predstavlja univerzalno rešenje cenom, kvalitetom i svojstvima o kojima će kasnije biti reči.

Proizvođač: Samsung
Model: 757DFX
Vidljiva dijagonala: 16"
Maksimalna rezolucija: 1920x1440 @ 64Hz
Optimalna rezolucija: 1280x1024 @ 85Hz
Horizontalno osvežavanje: 30-96kHz
Vertikalno osvežavanje: 50-160hz
Bandwidth: 250 MHz
Dot pitch: 0.20mm (H)
Potrošnja: 90W
Dimenzije: 398x412x412mm
Težina: 17kg
Cena: 265 €
Kontakt: ErcCommerce

NEC Mitsubishi Diamondtron NF cev čini osnovu Samsung-ovog 757NF monitora. Budući da veliki broj monitora koristi ovu cev, proizvođač se odlučio da osveži dizajn radi sticanja prednosti nad konkurencijom.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

OSD kontrole su smeštene na maloj fioci sa prednje strane, koja se izvlači pritiskom. Ovakvo rešenje zaista odaje utisak više klase, ali je zapravo funkcionalnost i opremljenost OSD menija indentična kao na prethodno opisanom modelu. Iako je konvergencija slabo izražena, moire efekat zaista nije štedeo ovaj monitor. Kada je u pitanju geometrija, 757NF takođe nije savršen. Uobičajen nedostatak uvučene gornje i donje ivice nije ga zaobišao, ali nije upadljiv. Razdvojene vertikalne linije su vec pominjana boljka Aperture Gril maske, na koju ni ovaj model nije imun.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Opisani Samsung-ovi modeli imaju nekoliko sličnosti. Kvalitetan visokonaponski regulator upotrebljen u oba monitora je zaslužan za stabilnu sliku. U oba modela je ugradena Highlight Zone tehnologija koja korisniku omogućava da za proizvoljni četvrtasti deo na ekranu posebno definiše kontrast, boju i oštrinu. Posebno dugme poziva odvojeni OSD meni u kome se vrše ova podešavanja. Iako dokazuje veštinu proizvođača, ova opcija ima diskutabilnu upotrebnu vrednost. Zajedničko za oba modela je i ugrađena USB veza sa računarom, koja se ostvaruje uz pomoć priloženog kabla.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora

Putem MouScreen programa možete kontrolisati funkcije monitora što u mnogome olakšava tu zamornu operaciju. Još jedna zajednička osobina, čini se svih najnovijihih Samsung monitora, nije nimalo prijatna. Naime, dok su u stand-by režimu, monitori ispuštaju izuzetno neprijatan i pištav zvuk. Još uvek nije sigurno da li ovaj defekt može biti osnov za ostvarivanje garancije, tako da je preporučljivo testirati monitor pre kupovine, ako mislite da ga držite u spavaćoj sobi. Nešto duže vreme potrebno da monitor dostigne radnu temperaturu, verovatno se može dovesti u vezu sa lošim kvalitetom sklopa koji održava monitor u stand-by režimu.

Završni komentar testa

Završni komentar testa

Moire, moire, moire. Prečesto pominjana reč u tekstu o monitorima koji uglavnom spadaju u skuplje. To je očigledno usud flat ekrana, tako da potencijalni kupci moraju da računaju sa tim da ravnoća ima svoju cenu. Najgore od svega je što čak i najstidljiviji pokušaji upotrebe anti moire OSD kontrola rezultuju drastičnim smanjenjem kvaliteta slike. Koja je cev najravnija? Zaista je teško reci, sa određene razdaljine sve izgledaju savršeno. Ali izbliza je vidljiva unutrašnja zakrivljenost DynaFlat-a, uvučenost gornje i donje ivice kod NF-a i poremećena linearnost kod Flatron-a. Iz svega se čini da ravni ekrani imaju mnogo više problema nego obični. Pitanje njihove svrsishodnosti se dovodi u pitanje i možda ce vam zvučati čudno preporuka - ako vam ne smeta malo zakrivljenosti klonite se od ravnih ekrana. Namena monitora bi trebalo da bude osnovni faktor pri odlučivanju za kupovinu.

NF i FD Trinitron zaista nude više kontrasta i svetlosti, ali nedostatak vertikalne definicije isključuje upotrebu sa finim dijagramima. Čak i običan tekst je slabo definisan jer su slova sa vertikalnim ivicama česta. Strastveni igraci i filmofili verovatno neće ni primetiti, takoreći obavezne, nedostatke u geometriji. Od opisanih monitora najbolje se pokazao Samsung-ov 757NF model, koji uz prihvatljivu cenu nudi i nekoliko izuzetnih dodataka. NF/Trinitron monitor naravno podrazumeva dve horizontalne, uvek prisutne, linije na ekranu. I pored ove mane, često ćete biti primorani da lupite monitor po strani da biste doveli grill u red.

LG Flatron nas je prijatno iznenadio. Kada bi dizajn bio presudan, on bi definitivno bio pobednik. U svim disciplinama ovaj monitor je briljirao, sem u testu geometrije. To u neku ruku protivureči samoj ideji ravne slike. Ni ova cev ne obezbeđuje dovoljnu vertikalnu definisanost, ali za razliku od Aperture Grill ekrana, sasvim prihvatljivo prikazuje tekst. Ipak, zbog vrlo pristupačne cene zaslužio je našu preporuku korisnicima kojima su čistoća i kvalitet slike bitniji od geometrije.

karakteristike, statistike, 17-incnih flat monitora
Samsung 757DFX

Najbolji all round igrač jeste Samsung 757DFX. O njegovoj ravnoći se može diskutovati, ali je slika koju prikazuje besprekorna. Odlično definisana zbog finog dot pitch-a, a geometrijski skoro savršena. Kontrast i svetlost zaista nisu na nivou drugih cevi, ali po prirodi stvari, to je primetno samo u direktnom poređenju. Svestranost, kvalitet, opremljenost i cena su učinili da ovaj model dobije preporuku za najbolju kupovinu na našem testu.
Ovoga puta priznanje "Editor's Choice" izostaje, svaki od testiranih modela monitora imao je makar po jednu manu i nijedan nije zaslužio najviše priznanje našeg sajta.


Zahvaljujemo se svim firmama koje su nam ustupanjem monitora pomogle pri realizaciji ovog uporednog testa!

Test: Uporedni test 15" TFT monitora

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309