Greška

Došlo je do greške.

Test: TUF Gaming FX705DU (Video)

24.06.2019 12:25 | 0 Mobile
Test: TUF Gaming FX705DU (Video)

ASUS TUF Gaming FX705DU je optimalna mera mobilnog hardvera ukoliko mislite da uživate u najnovijim igrama pri visoko postavljenim grafičkim detaljima. Snažna i dobro projektovana platforma sadrži do sada neviđenu kombinaciju najjače verzije AMD Ryzen mobilnog procesora i GeForce GTX 1660Ti grafičke karte sa Turing arhitekturom i podrškom za Ray Tracing. Ovako jak model laptop računara bez poteškoća zamenjuje solidno moćne desktop PC radne stanice, pa ga možete bez problema koristiti kako za svakodnevni rad, tako i zahtevne profi aplikacije. Jednom rečju, ovo je računar za sve situacije: zabavu, posao, školu, fakultet i trenutke relaksacije. Šta poželeti više?

Mali i tanki su oni poslovni, obični su tzv kućni i konačno najpoželjniji su gejmerski. Naravno, radi se o laptop računarima. Danas pričamo o jednom gejming laptopu. Primećujemo da ova podkategorija uređaja postaje sve popularnija i da polako počinje da otima deo tržišta onim standardnim kućnim modelima koji su namenjeni svim članovima porodice. Razloga je dosta, ali svakako jedan od ključnih je veća snaga hardvera, bolji ekrani, komfornije tastature, a koji su generalno primereniji ulozi računara koji će na pravi način zameniti klasični PC desktop. U tom pogledu je jedan od ključnih faktora prisustvo dobre grafičke karte kako zbog gejminga, tako i sve češće GPU primene u zahtevnijim aplikacijama. Još jedna pojava je da sve veći broj korisnika koji se profesinalno bavi i živi od rada na računaru, gleda u pravcu gejming laptop modela kao mobilne alternative i pomoćnog sredstva svojim jakim desktop PC radnim stanicama.

 

ASUS je ovog puta otišao korak dalje i na test nam poslao vrlo zanimljiv “mejnstrim” gejming laptop koji je spojio dve do skora nezamislive stvari: AMD Ryzen procesor u svojoj najjačoj mobilnoj verziji i Nvidia GeForce GTX grafičku kartu na bazi najnovije, Turing arhitekture. Definitivno zanimljiva kombinacija!

Naime, kad smo ovaj laptop svrstali u mejnstrim to neminovno podrazumeva povoljniju cenu i neku zlatnu sredinu kada je u pitanju izbor osnovnih komponenti. Međutim, sa druge strane tu je 17” veliki ekran pa za cenu od 1200€ u dinarskoj protiv vrednosti, zaista mu je u ovom trenutku teško pronaći adekvatnu konkurenciju.

ASUS je itekako dobro znao šta radi prilikom sklapanja TUF Gaming FX705DU modela. Kada je gejming u pitanju ciljao je 1920x1080 (FullHD) rezoluciju sa osvežavanjem na 60Hz. Tome je prilagodio snagu procesorske platforme i eksternog grafičkog adaptera i time pogodio u srž zahteva korisnika ove cenovne kategorije – besprekoran užitak igranja na 1080p/60fps i to pri visoko postavljenim grafičkim detaljima.
 TUF_Gaming_FX705DU_5s.jpg

U isto vreme uređaj treba da bude izdržljiv i pouzdan za svakodnevni rad i igranje. Otuda je spakovan u robusno kućište koje svojim gabaritima jasno pokazuje da se radi o 17” modelu, što sa druge strane znači dosta prostora za primenu efikasnih rashladnih rešenja. TUF oznaka nedvosmisleno ukazuje na njegovu izdržljivost što dodatno pojačava kvalitetna opšte prisutna ABS plastika sa teksturom koja vas asocira na brušeni metal. Iako vam se može učiniti da dotični detalj zapravo predstavlja agresivni marketing, nije baš tako jer je ovaj uređaj sertifikovan po MIL-STD-810G testovima izdržljivosti u pogledu izloženosti sunčevim zracima, povećanoj vlažnosti radnog okruženja, radu na većoj nadmorskoj visini, natprosečnim i ispodprosečnim radnim temperaturama, te mehaničkim testovima delovanju spoljnih sila i vibracija.

ASUS TUF Gaming FX705DU - karakteristike

Poklopac Stealth Black verzije TUF Gaming 705DU modela, koji na površini ima stilizovan “X” znak i heksagonalni oblik, zajednički izražavaju njegovu čvrstu strukturu. U njemu se nalazi 17.3” veliki ekran sa IPS matricom koja obično stiže sa anti-reflektivnim filterom, a što je bio slučaj i ovog puta. Dotični tip ekrana uobičajeno prikazuje intezivnije boje, ali pokriva tek 45% NTSC što oni koji se bave fotografijom neće blagonaklono gledati. Ipak za njihovu utehu je pristna opcija povezivanja eksternog monitora preko HDMI priključka. Za gejming je izuzetno dobar, a to mu je uostalom primarna namena.  Šarke sa lakoćom nose ekran i nismo primetili bilo kakve poteškoće tokom učestale potrebe da zatvaramo i otvaramo poklopac tj ekran ovog laptop računara.

TUF_Gaming_FX705DU_2s.jpg 

Inače, u pitanju je NanoEdge ekran sa tanjim ivicama od uobičajenh, pa su bočne stranice od 7.18 mm skoro jedva primetne kada posmatrate ekran sa uobičajene udaljenosti. Na gornju lajsnu ekrana su smešteni: HD (720p) web kamera, stereo mikrofoni i odgovarajući senzori. Donja, inače najdeblja lajsna je oslobođena bilo kakvih detalja i integrisanih uređaja. Kvalitet slike je vrlo dobar bez obzira da li se igrate, editujete video ili kucate tekst. Oštrina i kontrast su bez zamerke, a uglovi pod kojim pravilno vidite sadržaj na ekranu prilično veliki što je i očekivano za IPS ekran. Otuda nema problema ako više osoba, gejmera drugara istovremeno gleda u ekran dok igrate.

Na velikoj površini centralnog dela ispod ekrana se smestila tastatura sa komforno velikim tasterima i numeričkim delom tastature. Nesumnjivo su u ASUS-u bili inspirisani da pruže osećaj što bliži korišćenju klasične desktop tastature na šta posebno ukazuju dimenzije tastera većih od proseka za ovaj tip uređaja. Uz to poseduje i RGB osvetljenje. Ono se podešava iz TUF Aura Core softvera. Vešanje Hyperstroke tastera je mekano podešeno tako da su vrlo prijatni pod prstima, čak i nakon višečasovnog rada. Hod tastera iznosi 1.8mm, a sila aktiviranja tastera 62 grama. Zbog gejming korisnika izdvojeni su WASD tasteri. “Overstroke” tehnologija je podešena tako da je tasteru dovoljno da pređe polovnu ukupnog hoda da bi se aktivirao za razliku od ubičajneih notebook tastatura kod kojih je potrebno da taster propadne do kraja putanje. Otuda se neobično brzo i dobro kuca iako je tastatura “mekana”. Tome u velikoj meri pomaže i prisustvo lokalizovanih tastera (Č,Ć,Ž,Š,Đ...). Projektovani vek trajanja je 20 miliona otkucaja.
 TUF_Gaming_FX705DU_3s.jpg

 

“Touchpad” površina je uobičajena sa dva klika na spoljnim donjim ivicama. Preciznost i osećaj pokreta prstom očekivano dobri. Kao i kod svakog gejming modela i ovde je moguće isključiti “touchpad” tokom igranja kako ga ne bi slučajno aktivirali korenom palca ruke.

U zoni iznad tastature primećujemo stilizovane izreze tj otvore koji su deo sistema ventilacije, a desno od ovih svojevrsnih “škrga” se nalazi statusna signalizacija: aktivnosti uređaja, rada disk uređaja, aktivnosti baterije i “Airplane” režima. “Power” taster je izdvojen kako u pogledu položaja tako i svetlosne signalizacije.

TUF_Gaming_FX705DU_4s.jpg

Ispod “haube” se nalazi najveće iznenađenje. AMD Ryzen 7 3750H centralni procesor sa 4 fizička i 8 logičkih jezgara. Bazna frekvencija počinje na 2.3 GHz i dostiže maksimum od 4 GHz. Izrađen je u 12nm tehnologiji i troši od 15-50W električne energije. Zanimljivost je prisustvo Radeon VEGA 10 integrisane grafike koja se regularno priljavljje u sistemu i Adrenalin softveru, ali je praktično disfunkcionalna.

Ulogu primarne grafičke karte ima GeForce GTX 1660 Ti na bazi Turing arhitekture. On upravo i dolikuje jednom ovakvom “mejnstrim” gejming laptop uređaju, obzirom da je identična grafika zapravo najpoželjniji izbor u sličnim gejming desktop konfiguracijama. Raspolaže sa 6GB lokalne ultrabrze GDDR6 video memorije i bez sumnje je glavni motor gejming performansi ovog prenosnog računara. Sa 1536 CUDA jezgara i podrškom za RayTracing igare, ovo je prava mera mogućnosti i performansi kada se radi o grafici u srednjoj klasi gejming laptop računara.

cpuzfx705du.jpg 
amdszsi.jpg 
nvidiaSZSi.jpg

CPU i GPU se hlade kombinacijom specijalnog sistema za sprečavanje zadržavanja prašine u rashladnim rebrima hladnjaka. Za tu svrhu služe specijalni kanali u par ugrađenih ventilatora. Zapravo ventilatori se nalaze u posebno oblikovanim trapezoidnim fiokicama čiji oblik omogućava ovakav način rada koji u isto vreme efikasno rashlađuje, ali i sprečava taloženje prašine koja tokom vremena itekako zna da podigne temperaturu CPU i GPU čipova.

Rashladni blokovi su podeljeni za CPU i GPU zonu, a sve kako bi hlađenje bilo što bolje. To je vidljivo sa zadnje strane gde se nalaze izduvni kanali koji su malo uvučeni ispod zadnje ivice kućišta laptopa, a gde se jasno razaznaje prisustvo hladnjaka sa rashladnim rebrima. Preko njih se uvodi svež vazduh iz prethodno pomenutih ventilacionih otvora na vrhu radne površine, omogućujući efikasnu cirkulaciju svežeg vazduha. Efikasnost ovog sistema su potvrdile radne temperature tokom višečasovnog rada i igranja, obziorm da se TUF Gaming FX705DU nijednog trenutka nije pregrejao, niti je bio nelagodan na dodir ruke. Glavne površine dodira su bile umereno mlake, a jedina osetno toplija zona je u gornjem desnom uglu.
 TUF_Gaming_FX705DU_1s.jpg

 

Ta situacija se lako kontroliše, obzirom da ventilatori imaju tri radna režima: tihi, balansirani i turbo mod, koji podešavate iz pratećeg Armory Crate softvera. Dotični softver je solidan, nudi polovične informacije i definitivno mu treba malo poliranja kada su u pitanju kombinovane platforme (AMD/Nvidia).

TUF Gaming FX705DU je opremljen sa 16GB DDR4-2400 MHz RAM memorrije i to u jednokanalno konfigurisanom radnom režimu jer je drugi prazan slot, ostavljen za nadogradnju korisnicima koji će na ovom računaru pokretati zahtevnije aplikacije, “gladne” RAM memorije kao što su: Adobe Photohop ili Premiere Pro CC.

U pogledu diskova, ASUS se odlučio za tipično gejmersku kombinaciju manjeg i bržeg SSD diska u M.2 PCIe verziji, kapaciteta 256 GB i većeg mehaničkog diska kapaciteta 1 TB za čuvanje podataka i instalaciju većeg broja aplikacija, odnosno igara. 
 tuf_crate.gif

 

Kada je u pitanju zvuk, ovaj laptop je opremljen 7.1 kanalnim codec rešenjem. U paru sa dva zvučnika koji se nalaze na bočnim podvučenim stranicama laptop računara, proizvode solidan zvuk. Moguće je izabrati jedan od podešenih profila za slušanje muzike, gledanje filmova ili igranje, a ukoliko niste zadovoljni onim što čujete, tu je i ekvilajzer sa kojim možete boju zvuka prilagoditi svom ukusu. Za gejmere je prisutan 3.5mm konektor za slušalice i mikrofon.

Mrežna konekcija i izlazak na internet su dostupni na dva načina. Prvi je klasični, putem Ethernet žičane konekcije koju kontroliše Realtek gigabitni LAN kontroler i za one koji ne vole petljanje sa kablovima je dostupna dvopojasna WiFi bežična mrežna opcija koja radi na 2.5GHz i 5GHz. Tokom rada smo se uverili da u potpunosti odgovara ovako pozicioniranom gejming laptop računaru, ostvarujući transfer od 12 MB/s. U pitanju je Realtek 802.11ac kompatibilan sa Intel WiFi rešenjima 5. generacije, ali ipak duplo sporiji kada je u pitanju maksimalno izmereni transfer. Očigledno je izabran u skladu sa cenovnom kategorijom uređaja. Naravno, tu je i nezaobilazna podrška za Bluetooth 5.0.

TUF_Gaming_FX705DU_6s.jpg 
Laptop se isporučuje sa četvoro-ćelijskom, polimerskom baterijom kapaciteta 64Wh koja je sposobna da izdrži nešto više od tri sata srednje zahtevnog rada na računaru. ASUS TUF Gaming 705DU je težak oko 2.7 kg jer ne zaboravite da se radi o “sedamnaestici” gabarita 40 cm u širinu, skoro 28 cm u dubinu, dok je uređaj “debeo” 2.7 cm. Uz računar se isporučuje ispravljač maksimalne snage 180W. Značajno manje od onog što smo mi izmerili tokom intezivnog gejminga tako da ima dosta rezerve i pretpostavljamo da će dugo raditi bez potrebe zamene.

Konektori za povezivanje se nalaze zbog praktičnosti i lakšeg pristupa samo sa jedne, leve strane uređaja. Dostupni su vam sledeći konektori: kombinovani 3.5 mm “banana” džek za slušalice i mikrofon, jedan USB-A 2.0, dva USB-A 3.0, jedan RJ45 LAN i jedan HDMI 2.0 konektor.

TUF_Gaming_FX705DU_7s.jpg

ASUS TUF Gaming FX705DU - utisci u radu

Kada pričamo o utiscima u radu, pre svaga nas je interesovalo kako se mobilna verzija najjačeg AMD Ryzen procesora snalazi u radu? Jednom rečju bez greške. Veliki broj jezgara u kombinaciji sa dovoljno RAM memorije ostavlja utisak kako Windows mekano “plovi” desktop okruženjem “desetke”. Jednako je agilan i brz u zahtevnijim aplikacijama gde isto tako dolazi do izražaja 8 logičkih jezgara. Sve to prati brz sistem diskova i natprosečno jaka mobilna verzija GPU procesora. Jednom rečju, optimalno konfigurisana “mejnstrim” gejming mobilna platforma.
 TUF_Gaming_FX705DU_8s.jpg

 

Kada je u pitanju gejming, rekli smo već na početku da je on pogođen u punom smislu očekivanja gejmera u ovoj klasi. Drugim rečima, ne preporučujemo da se spuštate ispod ovih specifikacija ukoliko vam je u mislima dobar osećaj mobilnog gejminga. To konkretno znači frejmrejt u rasponu od 50-60 frejmova u FPS igrama sa zahtevnijim grafičkim okruženjem, pa čak i igranje u DXR modu Battlefiled V igre pri skoro 45 frejmova što je više nego upotrebljivo imajući u vidu podešavanja na Ultra detaljima. U najpopularnijim Battle Royal igrama, frejmrejt debelo prebacuje pomenute brojke sa 84 fps-a u APEX Legends i 76 fps-a u Fortnite-u na EPIC podešavanjima.

TUF_Gaming_FX705DU_9s.jpg 
Ovde moramo da vam skrenemo pažnju na jedan bitan detalj. Primetićete gledajući podatke u CPU-Z da je RAM podsistem konfigurisan u jednokanalnom režimu rada. Gejming performanse možete dodatno poboljšati popunjavanjem drugog SO-DIMM modula i konfigurisanjem dvokanalnog režima rada kada se performanse bitno podižu od 30-50%. Zbog toga toplo savetujemo da proverite isporučenu konfiguraciju i ukoliko to već nije učinjeno, obavezno dodate drugi SO-DIMM modul kako bi ugrađeni Ryzen 7 3750H i GTX 1660 Ti pokazali svoje maksimalne mogućnosti. Jednostavno se isplati!

Ukoliko ne želite samo da se igrate, ASUS TUF Gaming FX705DU će u potpunosti ispratiti vaše zahteve rada u aplikacijama, posebno onim sa GPU optimizacijom kojih je danas sve više. U tom pogledu se GeForce GTX 1660Ti pokazao od velike pomoći, obzirom da rendering u Premier Pro CC aplikaciji skraćuje 5x, a slično je i u nekim aplikacijama za 3D modeliranje i obradu fotografija (Arnold Renderer, Adobe Lightroom).

arnoldmaza_s.jpg 
Kada je u pitanju potrošnja, maksimalno smo izmerili 130W tokom igranja i punjenja baterije. Radna autonomija u našem test scenariju obrade zvuke, slike i videa iznosi nepuna 4 sata što je i više nego korektno za laptop sa ovolikim ekranom i ovako jakim komponentama. Baterija se puni jedan sat i 15 minuta. Računar se umereno greje. Telo je većinom na dodir mlako i tek toplije u gornjem desnom delu iznad numeričkog dela tastature nakon intezivnog višečasovnog igranja. Malu nelagodnost može da stvori izduvni otvor sa desne strane kućišta iz koga se takođe izbacuje toplota i to na poziciji gde se obično nalazi ruka koja drži miš.

Raspon izmerenih radnih temepratura CPU čipa iznosi od 43 pa sve do 86 stepeni Celzijusa, dok u isto vreme GPU se kreće u intervalu od 60-85 stepeni Celzijusa. Temperaturni maksimumi su izmereni tokom pokretanja zahtevnijih igara (Battlefield V – DXR).

ASUS TUF Gaming FX705DU - performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model TUF Gaming FX705DU
 • Procesor AMD Ryzen 7 3750H
  4C/8T
 • Klasa procesora Ryzen 7
 • Generacija procesora Zen+
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 256GB M.2 PCIe SSD
  1TB HDD SATA3
 • Dijagonala ekrana 17.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana LED-backlit FHD (1920x1080) 60Hz
  Anti-Glare IPS-Panel 45% NTSC
 • Grafika NVIDIA® GeForce GTX 1660TI ,
  6GB GDDR6 VRAM
 • Portovi 1 x COMBO audio jack
  1 x Type-A USB2.0
  2 x Type-A USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)
  1 x RJ45 LAN jack for LAN insert
  1 x HDMI, HDMI support HDMI 2.0
 • Web kamera HD 720p CMOS
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Bluetooth 5.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 399.8 x 279.4 x 26.6 mm (ŠxDxV)
 • Masa 2.7 kg
 • Baterija 4 -ćelijska
  64 Wh polimerska
 • Operativni sistem ASUS preporučuje Windows 10 Pro 64-bit
 • Dodatno 2 W Stereo zvučnici sa mikrofonom
  DTS Headphone: X
  Kensington lock
  fTPM (Firmware-based Trusted Platform Module)
  Ispravljač 19.5 V DC, 9.23 A, 180 W
 
 
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Office Performance ( Overall )
points
ASUS TUF Gaming FX705DU
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
ASUS TUF Gaming FX705DU
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
ASUS TUF Gaming FX705DU
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
 
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
ASUS TUF Gaming FX705DU
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
 
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 7 (2019)
ASUS TUF Gaming FX705DU
VivoBook 15 X512
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
 
3D Games
 
Battlefield V  
 
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gaming ( Battlefield V - 1080p, Ultra/Ultra, DX12/ DX Ray Tracing )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Far Cry 5 
 
Gaming ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Shadow of the Tomb Raider
  
Gaming ( Shadow of the Tomb Raider - 1080p, Very High, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Witcher 3
  
Gaming ( Witcher 3 - 1080p, Ultra )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Assasin Creed Origins
 
Gaming ( Assassin Creed Origins -1080p, Very High )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
DOTA 2
 
Gaming ( DOTA 2 Source - 1080p, High/Ultra DX11 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
Legion Y530
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Strange Brigade

 
Gaming ( Strange Brigade - 1080p, Ultra, DX12 )
frejmrejt
Predator Triton 500
ROG Strix SCAR II GL704GW
ASUS TUF Gaming FX705DU
Legion Y530
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
Fortnite
fortnite.jpg 
Gaming ( Fortnite -1080p, EPIC )
frejmrejt
Predator Triton 500
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
 
 
 
APEX legends Apex.jpg

Gaming ( APEX Legends - 1080p, High, noAA )
frejmrejt
Predator Triton 500
ASUS TUF Gaming FX705DU
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)

ASUS TUF Gaming FX705DU - zaključak

ASUS je uspeo da baci rukavicu izazova konkurenciji u srednjoj klasi laptop gejming računara. U uslovima naše lokalne, malo slabije ponude se čini gotovo idealno dobrim izborom ako želite dobar i ne preterano skup laptop sa velikim ekranom za igranje ili rad. TUF Gaming FX705DU je odlično “skrojen” baš po ukusu velikog broja korisnika koji žele mobilni uređaj za igranje u 1080p rezoluciji bez kompromisa i isto tako komforan rad u zahtevnijim aplikacijama.
 
 
Cena od 1200€ svakako nije mala, ali zauzvrat dobijate računar bez ijedne ozbiljnije slabe tačke. Sve je kako treba, jak procesor, odlična “grafika”, veliki i bojama lepo zasićen monitor, RGB tastatura, brzi diskovi... ma sve je baš “potaman”. Pri tome je GPU baziran na najnovijoj Nvidia Turning arhitekturi što mu garantuje aktuelnost tokom nekoliko budućih godina, a brojna Zen jezgra će vas još više ostaviti u dotičnom uverenju.
 
TUF_Gaming_FX705DU_10s.jpg
 
Ko ima novca i želi dobar laptop kao zamenu za jak desktop PC sistem, ASUS TUF Gaming FX705DU je svakako logičan izbor. Sa njim nema brige u stilu : “Hoće li detetu raditi sve igre koje pokrene?”, “Hoće li moći da pokrene AutoCAD na fakultetu?” i slične nedoumice koje muče roditelje spremne da nabave računar bez objektivne mane. Dakle radi se o onom tipu laptop računara kojim će svako u kući biti zadovoljan – od najmlađih, preko brucoša pa do seniora!
 
 
Prednosti:
- Odličan spisak aktuelnog hardvera
- Procesor sa puno Zen jezgara 
- Odlična GTX 1660 Ti grafika sa GDDR6 memorijom
- Veliki ekran
- Brz i prostoran sistem diskova
- Komforna dijagonala ekrana
- Solidna baterija
- komforna tastatura
- Dobar sistem hlađenja
- Jedan od tiših gejming modela
 
Nedostaci:
- Velik i težak (uslovno)
- Nedostatak USB 3.1 Gen2 porta (USB-C)

CENA oko 1200€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS VivoBook 15 X512 (Video)

Test: Acer Aspire 3 A315 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109