Greška

Došlo je do greške.

Test: Trust GXT166 MMO Gaming Mouse

04.07.2014 10:38 | 1 Games
Test: Trust GXT166 MMO Gaming Mouse

Trust je poznat po svojim, ne toliko skupim, periferijama koje su ga ujedno učinile i veoma popularnim na domaćem tržištu. Pritom, ova kompanija se oduvek trudila da ima vrlo šarenu ponudu i da redovno dodaje nove modele koji su najčešće inspirisani skupim onima koje viđate kod renomiranih brendova. Ipak, Trust je rešio da uđe u celu priču nešto ozbiljnije i da se konačno okuša u segmentu skupljih proizvoda. Očekivano, tako nešto je najbolje isprobati u gejming kategoriji, a reč je o mišu koji je namenjen MMO igračima

Nebojša Todorović

Ništa manje nismo očekivali do crno-crvene kolorne šeme, koja je postala broj izbor kada su igračke periferije u pitanju. Ostavimo to po strani, već se fokusirajmo na samu sliku miša. Da li vas podseća na neki model konkretno? Da, Trust je sasvim očigledno bio inspirisan Logitechovim mišem koji ima praktično identičnu namenu. Zapravo, možda je inspiracija previše blaga reč, s obzirom da je sam dizajn praktično u potpunosti preuzet od Logitecha G600.
 


 

Ipak, u pogledu specifikacija Trust se potrudio da se čak i izdigne u odnosu na konkurenciju. Pre svega, GXT166 upošljava laserski senzor sa maksimalnim DPI podešavanjem od 16.400 umesto onog koji ćete sresti kod G600. Umesto tri profila za podešavanja možete da memorišete pet, a tu je i veći broj boja koje možete da odaberete za osvetljenje tastera. Ne treba zaboraviti ni tegiće koji omogućavaju prilagođavanje težine prema sopstvenim potrebama i još nekoliko zanimljivih mogućnosti.
 


 

Otvaranje kutije je otkrilo miš koji je smešten u crveni pliš ili neki materijal koji ima veoma slične karakteristike. Odmah možete da primetite i kutiju sa tegićima, dok se ostatak dodataka nalazi ispod.
 

 

Osim kutije sa tegovima, tu je kratka dokumentacija i minijaturni disk sa propratnim softverom. U prevodu, sve što treba da se dobije uz jedan miš.
 

 

 

 

Specifikacija:

 

Trust GXT 166 MMO Gaming Laser Mouse

Kategorija

Gaming

Senzor

Laserski

Osetljivost

200 do 16.400 DPI

Broj tastera

18

Skrol

Klasičan

Erogonomija

Za desnoruke

Memorija

Da, 5 profila

Promena osetljivosti

Podržana promena u letu

LOD

n/a

Dodatno

tegići

Dimenzije

n/a

Masa

n/a

Garancija

3 godine

Cena

6.500 dinara

Nastavak

Već na prvi pogled jasno je da se radi o mišu koji je namenjen gejmerima i to onima koji imaju specifične potrebe kada su dodatni tasteri u pitanju. Kvalitet izrade je na solidnom, ali ne i na zavidnom nivou. Jednostavno, površine ne odaju onaj "premium" doživljaj koji pružaju proizvodi koje je potpisao SteelSeries, Razer, Logitech... Sa druge strane, primetno je bolji od prosečnih low-end periferija, tako da može da se zaključi da Trust pravi napredak, i to primetan, na ovom polju. U svakom sluačju GXT166 bismo svrstali u kvalitetnije periferije. Završna obrada je takođe vrlo dobra, pa nema nepravilnih spojeva ili nekih detalja koji bi odali utisak jeftinog.
 


 

Miš je ergonomski dizajniran tako da odgovara isključivo desnorukim korisnicima, a da li će postojati verzija namenjena igračima kojima je leva ruka dominantna ostaje pod znakom pitanja. Što se oblika tiče, GXT166 je generalno prilagođen claw gripu, a osim ukoliko nemate poveće šake, sasvim je izvesno da će vam ovaj model odgovarati i kada koristite tzv. palm grip.

 


 

Što se tastera tiče, levi i desni klik su jako dugački i udobni za korišćenje, a smatramo da je otpor ovih prekidača baš kakav bi trebao da bude. Nema slučajnih klikova, ali isto tako nije potrebno da primenite posebno veliku silu da bi se aktivirali. Pored standardnih levi, desni i srednji klik, sa gornje strane se nalaze još tri crvena tastera. Jedan koji je pozicioniran do levog klika kao fabričku funkciju ima aktivaciju trostrukog levog klika što može da posluži kada želite da skratite vreme potrebno za repetativno aktiviranje levog tastera. Druga dva služe za podešavanja DPI-a, a moramo da uputimo kritiku na njihovu poziciju. Polazeći od premise da imate šaku srednje veličine, aktivacija ovih tastera ume da bude neudobna i neprirodna.
 


 

Pod palcem se nalazi čak 12 tastera čiju funkciju možete da definišete putem isporučenog softvera. Fabrički im je dodeljena uloga da aktiviraju brojeve 0 do 9 kao na pravoj tastaturi i uz to funkciju "+" i "-". MMO igrači dobro znaju da su ovi tasteri izuzetno korisni iz prostog razloga što putem njih aktivirate skilove i magije. Kako biste što lakše iskoristili maksimalni potencijal miša na zvaničnom sajtu Trusta možete da preuzmete gotove profile za većinu popularnih naslova iz ovog žanra. Ovi tasteri su osvetljeni, a pritom je jako lepa vest mogućnost slobodnog izbora boje.
 


 

Sa donje strane, otkrivamo nekoliko zanimljivih detalja. Pre svega tu je okrugli poklopac iza koga se krije ležište za tegiđe. Pomalo neprofesionalno od strane proizvođača, ali jako je teško doći do težine tegića, ali i samog miša na zvaničnoj prezentaciji. Na svu sreću, malo potrage i došli smo do informacije da svaki tegić povećava ukupnu težinu za 2 grama. Kako ih ima ukupno osam, znači da GXT 166 možete da otežate za maksimalno 16 grama u odnosu na 154 grama kada je "prazan". S obzirom na to da je GXT166 prilično lagan, mi smo imali potrebu da ubacimo sve tegiće kako bi nam osećaj bio prijatniji. Njihovo ubacivanje je rešeno tako da podseća na ubacivanje metaka u burence pištolja. Simpatična, ali i praktična solucija, jer donekle možete da prilagodite raspored mase, iako ne u meri u kojoj je to dozvoljeno kod recimo G502 Proteus Core modela.
 


 

Pored je lociran i laserski senzor za koji Trust navodi rezoluciju do 16400 dpi. Naravno, do ovog DPI-a se došlo metodom interpolacije, dok je hardverski gledano senzor nepoznat, kao i njegova prava rezolucija. U praksi, sve do nekih 5 do 6 hiljada DPI smo imali veoma dobro iskustvo, a u prilog tome govori i specifikacija za osveženje od 1000 Hz, kao i ubrzanje do 30G. Povećanjem rezolucije miš je i dalje radio prilično dobro, ali smo osećali da se do nje dolazilo softverskim putem, te smo radije ostavljali niže podešavanje na kom je radio onako kako želimo. Što se stopica tiče, nismo našli informacije o materijalu, pa pretpostavljamo da nisu teflonske, jer bi to bila bitna stavka koju bi Trust svakako naglasio. To ne menja činjenicu da je na iole kvalitetnijoj podlozi GXT 166 veoma prijatno klizio bez primetnog otpora.
 


 

Kabl je zaštićen pletenim ojačanjem koje je izvedeno u kombinaciji crne i crvene boje. Ovaj kabl je jedan od boljih po pitanju izgleda i atraktivnosti, a sasvim smo sigurni da svoj posao radi na adekvatnom nivou. Takođe, tu je i pozlaćeni USB konektor da zaokruži celu priču.
 

Softver i zaključak

Softver

Aplikacija za podešavanje ovog miša možda ne izgleda doterano kao kod velikih brednova, ali njena funkcionalnost je na vrlo sličnom nivou i praktično ništa bitno ne nedostaje. Tu su podešavanja za profile u igrama, dodeljivanje funkcije i odabir memorijskih slotova u samom mišu u kom će se nalaziti. Tu je opcija da se profil snimi ili učita, a kao što smo već pomenuli, veliki broj gotovih profila može da se preuzme sa Trustovog sajta. Takođe, tu je zonsko podešavanje osvetljenja podeljeno na logo, točkić i MMO tastere na boku. Odabir se vrši iz RGB sistema, tako da zaista imate veliki broj mogućnosti na raspolaganju. Prilagođavanje osetljivosti senzora je moguće po X i Y osi, a tu je još nekoliko sitnica koje mogu da posluže gejmerima.Zaključak

Tokom testiranja, Trust GXT 166 se pokazao vrlo dobro i možemo da kažemo da smo generalno zadovoljni njegovim korišćenjem. Kao "tier 2" kompanija, Trust mora da se potrudi kako bi stekao poverenje kupaca, pa u skladu sa tim mora i da pokuša da ponudi "nešto više". Oni su zaista odlično odradili posao na mnogim poljima, iako možda još uvek negde mogu da se primete detalji koji odaju da se radi o mišu koji dolazi iz "druge lige". Ništa bitno, ali da će Trust morati da drastično poveća pažnju pri izboru materijala, dizajnom softvera, pa čak i dostupnošću informacija na svojoj zvaničnoj web stranici.
 


 

U svakom slučaju, kada se sve sabere dobija se vrlo dobar miš koji nema čega da se stidi u poređenju sa direktnim konkurentom u vidu Logitech G600 modela. Uostalom, kada smo bacili pogled na cenu, shvatili smo da smo to zapravo trebali da očekujemo od samog starta. Prosto, očekivali smo da GXT 166 bude znatno jeftiniji, ali je njegova cena vrlo bliska konkurentu. Istina, i dalje je oko 15-ak evra jeftiniji, ali smo imali utisak da će ta razlika biti nešto veća. Sve u svemu, Trust GXT 166 je dobra alternativa koja će vam omogućiti da uštedite za dobru i kvalitetnu podlogu na primer, a da pritom ne izgubite ništa posebno. U nekim aspektima, zapravo, čak i dobijate. Mislimo naravno na tegiće, zonsko osvetljenje, pet profila i još ponešto.


Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Tegići
- Zonsko osvetljenje

Nedostaci:

- Cena malo veća od očekivane
- Neki detalji bi mogli da budu još bolji
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Strix Pro Gaming Headset

Test: Kingston HyperX Cloud

10404
10405
10406
10407
10408
10409