Greška

Došlo je do greške.

Test: TrueCam A4 i A5 kamere

27.03.2015 13:35 | 4 Multimedija
Test: TrueCam A4 i A5 kamere

Kamere za snimanje saobraćaja iz vozila su vrlo korisne sprave, a ovom prilikom smo testirali dva modela proizvođača TrueCam. O ovom tipu naprava i situacijama u kojima se pokazuju veoma korisnim smo već dosta govorili u našim prikazima. Obe kamere snimaju u 1080p rezoluciji, poseduju ekrane za pregled videa, široki ugao snimanja od 130 stepeni i još puno opcija o kojima ćemo pisati u tekstu...


Dragoljub Radovanović

Dobili smo priliku da se još jednom pozabavimo ovim tipom uređaja, a nakon testova Prestigio modela i Mio kamera, na red je došao i proizvođač TrueCam. Primene ovakve kamere koju montirate unutar svog vozila su razne, ali pre najvažnija je da video zapis može poslužiti kao dokaz prilikom saobraćajne nezgode ili pak nepravednih optužbi da ste napravili neki prekršaj. Video svakako ima i drugih primena, kao što su snimanje interesantnih predela za vožnju, neobičnih situacija na putu ili šta god vam da drugo padne na pamet. Ovom prilikom predstavljamo dva modela kompanije TrueCam - cenovno pristupačniji A4, kao i kompletniji A5 model čija je cena opravdano viša jer je bogatiji opcijama.


trucam_a4_i_a5_s.jpg

U pitanju su kamere nešto profesionalnijeg kalibra, pa je samim tim i dizajn nešto ozbiljiniji, ali takođe i sadržaj pakovanja. Kutija jeftinijeg A4 modela sadrži manje opreme, ali je svejedno spisak opreme i dalje veoma dobar. U kvadratnoj kutiji sa zelenim stranicama zatekli smo sledeće stvari:

- Nosač za vetrobran sa sukcijskim elementom
- Element koji drži uređaj, donosi port za napajanje i podršku za eksterni GPS modul koji ne dolazi u paketu
- 3M samolepljivi nosač
- USB kabl
- Punjač za auto
- Torbica za nošenje
- TrueCam pločica i nalepnica


Bogat sadržaj pakovanja kod oba modela i privlačan dizajn 


truecam_a4_i_a5_1_s.jpg


truecam_a4_i_a5_2_s.jpg


Kao što smo rekli, unutar pakovanja skupljeg A5 modela nalazi se više elemenata i oni uključuju:

- GPS modul/detektor bezbednosnih kamera
- Nosač za vetrobran sa sukcijskim elementom
- Element koji drži uređaj, donosi port za napajanje i podršku za eksterni GPS modul koji je uključen u paket
- 3M samolepljivi nosač
- HDMI kabl
- USB kabl
- Punjač za auto
- Softver na mini CD-u
- Torbica za nošenje
- TrueCam pločica i nalepnica


truecam_a4_i_a5_3_s.jpg

 

Nastavak

Kao što je to i očekivano od skupljeg uređaja, A5 deluje profesionalnije u odnosu na pristupačniji A4 model, mada obe kamere imaju vrlo prijatan i lep dizajn. Sa prednje strane se vidi da A5 poseduje veći optički element i LED lampice za dodatno osvetljenje, koje nisu prisutne na A4 modelu. Napred oba uređaja poseduju zvučnik, a element koji je dominantan sa gornje strane jeste konektor za nosač. Ovde se nalaze i dva tastera - jedan za uključivanje i drugi za beleženje fotografija. Sa suprotne, tačnije donje strane imamo miniUSB port, reset dugme i microSD slot u slučaju A4 modela, dok je kod A5 modela isti smešten na levom boku. Obe kamere sa leve strane imaju i HDMI izlaz.


truecam_a4_i_a5_4_s.jpg


truecam_a4_i_a5_6_s.jpg


truecam_a4_i_a5_7_s.jpg

Najzanimljiviji deo ovih kamerica nalazi se na pozadini, gde su smešteni 2.7-inčni LCD ekrani. Solidnog su kvaliteta i dovoljno visoke rezolucije da pratite šta se dešava na ekranu i da dobijete razne informacije. Na ekranu se mogu videti ime vozača ili broj saobraćajnih tablica, rezolucija u kojoj se video snima, indikator napunjenosti baterije, vreme, datum, preostali broj minuta mogućeg snimanja na karticu i druge informacije. Korisna stvar kod oba modela je što tasteri sa leve i desne strane ekrana imaju pozadinsko osvetljenje; tačnije, svetle plavom bojom pa je lakše snalaženje u mraku.

U menijima A5 modela moguće je podešavati video rezoluciju, veličinu fotografija, dužinu snimaka, opciju detekcije pokreta, itd. Tu je i odabir frekvencije (50 ili 60Hz), promena ekspozicije sa različitim režimima ili auto podešavanjem, ručna promena ISO vrednosti ili auto opcija. Čak možete menjati i balans bele boje, oštrinu i naravno kvalitet snimka. Model A4 takođe poseduje ova naprednija podešavanja videa, tako da su obe kamere profesionalnije po tom pitanju od nekih konkurenata kojima su opcije dosta rudimentarne.


truecam_a4_i_a5_5_s.jpg


truecam_a4_i_a5_8_s.jpg

Bitna stvar koje treba pomenuti je da A5 model može da snima 10-minutne snimke, dok je A4 ograničen na 5-minutne, a oba modela poseduju takozvano neprekidno snimanje gde se automatski briše najstariji fajl na kartici i presnimava najnovijim. Prednost koju nudi A5 je GPS modul koji se dobija u pakovanju i koji beleži GPS koordinate, brzinu kretanja i ima mogućnost detektovanja bezbednosnih kamera, dok se kod A4 modela ovaj modul mora posebno kupiti. Pomalo neočekivano je da TrueCam A4 ipak nudi veću rezoluciju fotografija 5MP naspram 3.7MP kod A5 modela. Još neke prednosti "skupljeg brata" leže u većoj bateriji od 400 naspram 250 mAh, ali takođe i u svetlijem i kvalitetnijem ekranu.

Možda i najbitnija stvar od svega, A5 nudi veći kvalitet video snimka, iako su oba u 1080p rezoluciji. Fajlovi se snimanju u MOV formatu, a model A5 donosi veću količinu detalja i bolju oštrinu u odnosu na A4 snimak. Toj informaciji govori u korist da je video bitrate kod A4 modela oko 11.8 Mbps, dok je kod A5 ta cifra viša i ide preko 15 Mbps. Snimili smo i konkretne primere koje možete pronaći na našem YouTube kanalu i uveriti se u superiorniji kvalitet A5 modela, dok sa druge strane i jeftinija TrueCam kamera nudi sasvim pristojan video kvalitet za ovaj tip uređaja i njegovu cenu.

Kvalitetan video snimak u slučaju oba uređaja, uz napredna video podešavanja i pregršt drugih opcija


truecam_a4_i_a5_9_s.jpg


TrueCam A4 video primer:

 

TrueCam A5 video primer:


TrueCam A4 primer fotografije:


2015_0326_152438_002.JPG


TrueCam A5 primer fotografije:


AMBA0001.JPG


Zaključak

Iz našeg iskustva u korišćenju TrueCam A4 i A5 modela zaključujemo da je reč o izuzetno pristojnim kamerama za snimanje saobraćaja iz automobila. Priznajemo da nam se više svideo skuplji A5 model zbog svih prednosti koje smo spomenuli, ali ni A4 koji dolazi sa nižom cenom nimalo nije slab uređaj. 1080p snimanje je kvalitetno u slučaju obe naprave, ali ukoliko želite nešto kvalitetniji video zapis predlažemo kupovinu skuplje TrueCam A5 kamere. Pakovanja oba uređaja su bogata, donose napredna podešavanja videa, lepo su dizajnirani i prepuni opcija, tako da od nas zaslužuju odobravanje u vidu Benchmark Approved nagrade...


trucam_a4_i_a5_s.jpg

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Nikon D3300

Test: Nikon Coolpix AW130

10304
10305
10306
10307
10308
10309