Greška

Došlo je do greške.

Test: Transcend JetFlash 930C 128GB

27.01.2022 12:33 | 0 Hardver
Test: Transcend JetFlash 930C 128GB

Transcend JetFlash 930C 128GB je jedan od onih uređaja koji će vam sigurno olakšati svakodnevnu upotrebu računara, laptop ili mobilnih uređaja, kao i međusobno prebacivanja fajlova sa telefona, tablet računara, konzola, njihovo lako daljenje preko NAS i WiFi ruter uređaja. Jednom rečju svestran i nadasve koristan deo obavezne opreme...

USB memorije su bez obzira na pojavu klasičnih eksternih SSD uređaja bilo u SATA – USB 3.2 obliku ili onih najnovijih M.2 PCIe, preživele i izborile svoje mesto u opremi svakog korisnika. Pričam o onim, dobro poznatim, običnim USB “flešićima” koji se lako nose, ali i gube po džepovima. Bez njih se rad na računarima i brzo prebacivanje podataka sa PC na notebook ili na konzolu ili NAS – jednostavno, ne može ni zamisliti.

Pošto su veoma popularni, postoji ogromna ponuda ovog tipa USB memorije od najsporijih do najbržih, onih sa veselim oblicima, ali i onih sa metalnim kućištem, u raznim bojama, ali i onih u hladnim nijansama aluminijuma. Ponuda je zaista ogromna, možda čak i zbunjujuće velika, obzirom na njihvu skoro uniformisanu veličinu i oblik. Zbog toga može lako navesti na pomisao običnog, manje upućenog korisnika da su to praktično iste stvari, samo malo drugačije obojene i spakovane. Još kada u ovakvu filozofiju ukalkulišete faktor cene, rezultat je da se obično uzimaju oni većeg kapaciteta i lošijih performansi. Problem tek nastaje kada dođete kući i kada počnete da kopirate neki veći podatak, poput neke instalacije igre ili prebacivanja kolekcije filmova u boljem kvalitetu. Tada najčešće shvatite koliko je zapravo spora ili brza vaša USB fleš memorija. Jer ponuda brzih USB flešića sa brzinom upisa od realnih 100-ak MB/s je izuzetno ograničena na lokalnom tržištu.

Transcend_JetFlash_930C_1.jpg

Transcend JetFlash 930C 128GB - karakteristike

Zato vam danas predstavljamo jednu od bržih USB memorija, koje smo do danas imali prilike da isprobamo i testiramo. Poslednji u nizu takvih modela je bio Kingston Datatraveler G2, pa je bilo krajnje vreme da proverimo koliko su napredovale performanse, ove veoma korisne spravice za naše računare.

U pitanju je Transcend JetFlash 930C kapaciteta 128 GB. Pravi se u verziji od 256 GB i još većeg modela od 512 GB. Karakterističan je po tome što pored standardnog USB-A konektora za povezivanje sa uređajima na bazi USB 3.2 Gen 1 standarda, dodatno koristi sa druge strane i USB-C vrstu konektora. Time je spreman za rad i sa novijom generacijom računara, notebookova ali i tablet kao i mobilnih telefona bez ikakve potrebe za korišćenjem dodatnih adaptera. Za one visprenije sa vrcavim idejama, pomenimo da ne može koristiti istovremeno oba konektora.

Transcend_JetFlash_930C_2s.jpg 

Izduženo telo od aluminijuma svetlo bakarne nijanse, dimenzija: 71,3 x 20 x 7,8 mm i mase 11 grama, na krajevima ima tamno-braon kapice koje pokrivaju USB konektore. Zbog ovakvog rešenja kapice se lako gube, ali drugačije nije moglo. Metalno telo bolje hladi NAND memorijske čipove i kontroler, uređaj je izdržljiviji tokom učestalog koriščenja, a usput izgleda lepše.

Ono što je svakako najvažnije je činjenica da ova USB fleš memorija koristi 3D TLC NAND čipove koji daruju izdržljivost tokom radnog veka i garantuju brzinu u radu – jednostavnije rečeno, kraće vreme prebacivanja fajlova. Proizvođač navodi maksimalne vrednosti transfera od 420MB/s prilikom čitanja i 400MB/s prilikom pisanja podataka. Naravno da su ovo maksimalne vrednosti, dok se one ostvarene u realnim situacijama mogu razlikovati što ćemo videti i objasniti u delu grafikona sa prikazanim vrednostima ostvarenim tokom testova.

 Transcend_JetFlash_930C_3s.jpg

Osim na računaru JetFlash 930C memorija se može koristiti i na mobilnim uređajima pod uslovom da dotični podržava USB OTG. Uz to je kompatibilan i sa Windows 7, 8, 10 i 11, zatim Mac OS 9 i novijim, kao i Linux operativnim sistemima. Kao stvoren je za rezervnu sigurnosu opciju čuvanja podataka ili sinhronizaciju ličnih podataka sa “cloud” servisa poput: Google Drive-a, Microsoft One Drive ili iCloud-a. Možete ga povezati i na novije automobile koji sve češće imaju USB-C portove i tako prebaciti kompletnu muzičku kolekciju od 20K pesama...

 Transcend_JetFlash_930C_6s.jpg

Ne zaboravimo da na web stranici za podršku možete preuzeti i besplatan softver sa osnovnim alatima za formatiranje ili oporavak podataka. Takođe tu je Transcend Elite softver za prikaz podataka o korišćenju USB memorije, gde možete napraviti sigurnosnu kopiju određenog direktorijuma koji se nalazi na sistemskom disku, zatim sinhronizovati “cloud” podatke, kriptovati i dekriptovati podatke na USB-u, te zaključati šifrom USB memoriju sa podacima.

Transcend_JetFlash_930C_4s.jpgTranscend_JetFlash_930C_5.jpg

Transcend JetFlash 930C 128GB - performanse

Performanse:

 testSys.jpg

 

Windows 11 sistemske performanse i kopiranje datoteka:

 Win11_FileExplorer_BigFile.png

 

 Win11_FileExplorer_SmallFiles.png

 

 Win11_SysPerf.png

 

DiskSpeedTest.png

Kao što smo to ranije skrenuli pažnju – jedno su specifikacije o brzini uređaja, a drugo je realnost. Ono što primećujemo jeste velika nekonzistentnost performansi, koje prilično osciliraju i odstupaju od maskimalno deklarisanih vrednosti. Generalno su na nivou bolje konkurencije, ali prilično različite od vrednosti navedenih u specifikacijama uređaja i propratnom PDF materijalu.

Transcend_JetFlash_930C_7s.jpg 

Naime deklarisanih 400 MB/s prilikom upisa podataka nismo uspeli da ostvarimo, a najveća viđena vrednost je bila oko 330 MB/s, ali samo u prvih 10% kapaciteta tj nakon upisa nekih 10-11 GB podataka transfer je pao sa 330 MB/s na prosek od 94 MB/s i tako se držao do nekih 90% popunjenosti kapaciteta nakon čega je dodatno počeo da pada i oscilira između 65MB/s i 17MB/s. U ponovljena dva puta nakon formatiranja i jednog pokušaja da se memorjske ćelije potpuno očiste i tako, što bi rekli “na prazno” pokuša najbrža verzija upisa podataka, vrednost se ustalila na 90-94MB/s do kraja testa.

Transcend_JetFlash_930C_8s.jpg

Što se tiče vrednosti transfera tokom čitanja on je konstantno bio na proseku od 330 MB/s. Neki programi poput IO Meter-a su se zbunili pa su ga častili izuzetno visokim vrednostima 482-470 MB/s za čitanje i pisanje, ali su neki poput sistemskih operacija u Windows 11 sistemu, bili rigorozni dajući još manje vrednosti od 218MB/s za čitanje i 76 MB/s za pisanje.

Generalno gledano to je sasvim dobar rezultat. Naravno da ima i boljih, ali to su uglavnom najskuplji modeli USB fleš memorija za gejmere i entuzijaste, dok je JetFlash 930C ipak namenjen malo umerenijim kupcima.

Termo_Trans.jpg

USB memorija je tokom operacija intezivnog upisa 110GB podataka bila tek jedva topla, dakle nema problem sa pregrevanjem.

Odlično sarađuje sa Android uređajima bez obzira da li su u pitanju tablet računari ili mobilni telefoni. Probali smo, radi i na EMUI 11 OS-u!  

Transcend_JetFlash_930C_9s.jpg 

Transcend JetFlash 930C 128GB - zaključak

Posle svega viđenog i zabeleženog tokom testiranja, osećanja su malo uzburkana, ali nas to nije sprečilo da donesemo realan zaključak o Transcend JetFlash 930C USB memoriji. Nakon prvog ushićenja navedenim vrednostima performansi, sačekalo nas je otrežnjenje u vidu realnih brojki koje su osetno manje. Način na koji se to desilo definitivno pokazuje da je Transcend marketing preterao i da za tim nije bilo realne potrebe, jer kada na kraju dana sagledate performanse i cenu ovog uređaja, dobijete kombinaciju koja je dosta dobra i krajnje fer. Otuda ovakav pristup više šteti nego što koristi JetFlash 930C “flešiću”, a koji je u suštini sasvim dobar proizvod u odnosu na konkurenciju u sličnom cenovnom rangu.
 
 Transcend_JetFlash_930C_10s.jpg
 
Veliki plus je prisustvo oba aktuelna: USB-A i USB-C konektora, zatim metalnog tela i sasvim korisnog softvera koji će svojim jednostavnim korišćenjem biti od konkretne pomoći krajnim korisnicima. Lagan je, jednostavno se nosi i koristi, pa bi svakako voleli da je još većeg kapaciteta. Cena za testirani model se kreće od 35-50€, tako da vredi se potruditi i raspitati kod prodavaca za najbolju ponudu. Svakako se radi o korisnoj spravici koja je “must have” dodatak za vaš PC, mobilni uređaj ili konzolu i njihovo brzo međusobno prebacivanje datoteka. Sa Transcend JetFlash 930C memorijom život će vam definitivno, makar malo, biti lakši!   
_____________________________________________
 
Prednosti:
- Dobre performanse
- Malo se greje u radu
- Dvostruki USB konektori, USB-A + USB-C
 
Nedostaci:
- Preterano “naduvane” performanse u specifikacijama
- Isforsiran sistem pseudo SLC keširanja
 
CENA: oko 40€

Test: Transcend 110S 512GB M.2 PCIe x4 SSD (Video)

Test: Kingston FURY Renegade 1TB M.2 PCIe 4.0 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209