Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Satellite Radius 11

09.06.2015 11:16 | 1 Mobile
Test: Toshiba Satellite Radius 11

Trend hibrida ne jenjava. Svi tržišni takmičari moraju imati odgovarajuću ponudu u nižem i višem segmentu. Toshiba je itekako svesna toga i ima svoje adute na polju hibrida. Danas vam predstavljamo hibrid iz, uslovno rečeno, nižeg segmenta. Njegova oznaka je Satellite Radius 11 i predstavlja 11,6-inčni uređaj koji po potrebi iz laptopa može preći u tablet režim i obrnuto, sa nekoliko međufaza, ili bolje rečeno režima korišćenja, koji zavise od načina na koje se laptop može postaviti da stoji.

Filip Majkić

Na samom početku, ne možemo da se otmemo utisku da se dominantno viđenje hibrida u smislu realizacije promenilo vremenom. Nekada je dominirao pristup koji je postavio ASUS – koji taj princip i danas koristi – prenevši koncept sa svojih Transformer tableta na laptopove. Taj koncept je relativno jednostavan kada je tablet u pitanju i zasniva se na tome da fizički odvojite ekran od postolja i da na taj način dobijete tablet.

Međutim, taj koncept ima svoje mane i probleme kada ga preselite u laptop okruženje. Hardver mora biti u “ekranskom” delu što utiče na performanse, mogućnosti hlađenja, a imali smo i “duple” uređaje kojima jedan hardver radi u laptop modu (kada su ekran i postolje sa tastaturom i tačpedom povezani, i gde se nalazi i “snažniji” hardver) i sasvim drugi hardver u tablet modu (hardver koji je “slabiji” i nalazi se u ekranskom delu). To sve ima svoju cenu i u troškovima razvoja, materijalima i tome slično. Sve u svemu, krajnji proizvod je skup, a njegova realna upotreba pomalo zakomplikovana pošto često ekranski i bazni deo nisu u istoj prostoriji kada vam zatrebaju, premda ovakav pristup zaista deluje logičnije, kada ga razmatramo na papiru.

Lenovo je doneo drastične promene u shvatanje hibrida koje je inicijalno postavio ASUS, i sada mnoge kompanije slede Kineze umesto Tajvanaca

No, kineski Lenovo je sa svojim Yoga hibridima iz korena promenio takvo shvatanje. Naime, oni su jednostavnim rešenjem koje je podrazumevalo razvoj i redizajn šarki uz nekoliko pratećih modifikacija došli do koncepta koji je podrazumevao rotiranje ekrana za do 360 stepeni, bez ikakvog odvajanja ekranskog dela od baze. Ovakav koncept je imao i prednosti u tome što ste mogli da koristite ekran osetljiv na dodir i pod različitim uglovima u odnosu na bazu, pa ste tako mogli da zarotirate ekran za oko 300 stepeni i iskoristite bazni deo kao postolje, da ga postavite pod određenim uglom i tako dalje – u svakom slučaju, to je otvaralo nove načine korišćenja. Još jedna benefit je dolazila u vidu činjenice da je takav koncept jednostavniji za proizvodnju, da ne kažemo i jeftiniji. Dakle, dobitna kombinacija, koju su potom mnogi proizvođači PC hardvera usvojili.


Dizajn

Toshiba Satellite Radius 11 je upravo takav uređaj. Njegov ekran možete rotirati za do 360 stepeni oko horizontalne ose, što omogućava da koristite uređaj kao laptop, tablet, ili nešto između, zahvaljujući prisustvu ekrana osetljivog na dodir. No, pre nego što izložimo utiske o korišćenju, red je na tradicionalni pregled dizajna i hardvera.

satellite_radius11_1_s.jpg

Naš primerak je došao u običnoj, kartonskoj kutiji, baz naročito bogate opreme. U kutiji smo zatekli strujni ispravljač, garantni prospekt i uputstvo za upotrebu i – sam uređaj. Jednostavno i “ekološki svesno”, a i doprinosi da cena finalnog proizvoda ne bude naročito visoka. Ne moramo verovatno ni spominjati koliko je to bitno u uslovima srpskog tržišta...

satellite_radius11_22_s.jpg

Kućište ovog hibrida je izrađeno od plastike, što smo i očekivali, imajući u vidu prihvatljiv cenovni rang ovog računara. Kvalitet izrade je sasvim pristojan i nešto što može da služi u korist japanske kompanije. Jednostavno, ne treba očekivati čuda. Nema nikakvih neprijatnih iznenađenja, niti krckanja, s tim što naravno ne možemo da garantujemo kakve će šarke biti nakon dugotrajne, da ne kažemo dugogodišnje eksploatacije i konstantnog rotiranja. Naravno da nam neverovatne šarke Lenovo Yoga 3 Pro hibrida ulivaju više poverenja od relativno standardnih, ali to zadovoljstvo i košta nekoliko puta više.

satellite_radius11_8_s.jpg

U suštini, 11,6-inčno kućište računara i ne ostavlja naročitog prostora za egzibicije i iznenađenja. Tu je tastatura koja naravno nema numerički deo, ali čiji su tasteri sasvim korektnih dimenzija, tu je tačped manjih dimenzija, crni okvir oko ekrana na koji smo poodavni navikli. Nažalost, i Toshiba, baš kao i svi proizvođači Windows hibrida, ostavlja bazni deo ekrana nešto debljim i naglašenijih ivica, što možda ima nekakve konstrukcijske osnove (to ne možemo znati), ali prema našem mišljenju narušava simetriju prilikom korišćenja u tablet režimu, naročito ukoliko koristite tablet režim u uspravnom (portrait) modu.

satellite_radius11_3_s.jpg

Što se konektora tiče, hibrid raspolaže sa relativno standardnim dijapazonom istih. Imamo po jedan USB 3.0 porta (sa Sleep And Charge podrškom) i USB 2.0 port, čitač SD memorijskih kartica, te kombinovani audio priključak. Nema LAN porta. Sa desne strane se nalaze i plus/minus tasteri, slično onima koje zatičemo kod tableta ili telefona. Naravno, tu je i HDMI konektor za sve one kojima treba funkcija eksternog displeja. Imamo li u vidu 11,6-inčne dimenzije, možemo reći da je konektivnost na standardnom nivou za laptop, a ukoliko shvatimo da ovaj hibrid možemo koristiti i u formi tableta, za tablet je ovakva konektivnost – fenomenalna.

Hardver, specifikacija

Istini za volju, Toshiba je imala sličan uređaj još krajem prošle godine, ali je na srpsko tržište Radius – koliko nam je poznato – stigao tek sada, sa osveženim i još boljim hardverom, što pozdravljamo jer to doprinosi zrelosti kompletne mašine. Intel je poradio na osvežavanju svoje Bay Trail platforme, što je rezultovalo Bay Trail-M unapređenjem. Zahvaljujući specijalno optimizovanom procesu izrade, tri-gate tranzistorima, optimizacijama i unapređenjima u domenu energetske efikasnosti, Intel obećava daleko bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju Atom čipova.

satellite_radius11_17_s.jpg

Stoga, šta Radius 11 koristi? U pitanju je Intel Pentium N3540, baziran na novoj Silvermont arhitekturi. Reč je o četvorojezgarnom procesoru, namenjenom notebook računarima ekonomik kategorije, koji se sasvim lepo uklapa u priču o Radius 11 hibridu. Njegov bazni klok iznosi 2,16 GHz, a u stanju je da u tzv. Burst režimu dostigne 2,66 GHz. Ne podržava Hyperthreading, tako da je u stanju da simultano izvršava do osam threadova. Raspolaže sa 2 MB L2 keš memorije i izrađuje se u 22-nanometarskom proizvodnom procesu.

Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Satellite Radius 11 - L10W-B-102
 • Procesor Intel Pentium N3540 2.16Ghz (Boost do 2.66GHz)
 • Klasa procesora Pentium
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3L 1600MHz
 • Skladište 500GB HDD 5400 rpm
 • Dijagonala ekrana 11.6 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana Toshiba TruBrite, HD ekran osetljiv na dodir, LED pozadinsko osvetljenje
 • Grafika Integrisana Intel HD Graphics
 • Portovi 1x HDMI (Type A), 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, SD čitač kartica
 • Web kamera 1.0 Mpix sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 28.90 x 19.90 x 2.19 mm
 • Masa 1.30 kg
 • Baterija 2-cell lithium-ion
 • Operativni sistem Windows 8.1 64bit
 • Dodatno Stereo zvučnici, Standardna tastatura

Stavka potrošnje je veoma interesantna za ovaj procesor. Njegov TDP je formalno deklarisan na 7,5 W. Međutim, Intel je uveo i SDP. Ovo nije akronim za nekakvu socijaldemokratsku partiju, već skraćenica za Scenario Design Power, koji bi trebao da bude referenca u smislu intenziteta korišćenja u „realnim primenama i potrebama“. Drugim rečima, Intel nam poručuje da je ovo realnija brojka za svakodnevne scenarije korišćenja koji korisnici realno postavljaju pred uređaj – pogađate, želi se reći da procesor ima toliko snage da u zahtevnim primenama troši još manje od 7,5 W. Konkretno, njegov SDP je deklarisan na 4,5 W. Šta to znači? To znači da hibridu nije potreban kuler i da je uređaj bešuman. Odlično u teoriji, ukoliko u praksi ne dolazi do pregrevanja i trotlovanja, što ćemo ispitati nešto kasnije.

Radiusu nije potreban kuler i uređaj je bešuman - ili bi to bio, da nema hard disk

Još jedna karakteristika jeste i prisustvo Intel HD grafičkog čipa. Bazirana na Intel Gen7 arhitekturi, ova grafika podržava DirectX 11 funkcije i otprilike odgovara onome što smo imali u Ivy Bridge seriji kada je tehnologija u pitanju. Međutim, ova Intel HD grafika ima samo 4 Execution Units (naspram dvocifrenog broja u “punokrvnim” verzijama) i radi na taktovima od 313 do 896 MHz, koji se dinamički menjaju u zavisnosti od potreba. Lepa okolnost je da je podržana Intel Wireless Display tehnologija, ukoliko imate kompatibilan TV ekran.

satellite_radius11_18_s.jpg

Kada je memorija u pitanju, radi se o DDR3L-1600 tipu memorije. Laptop stiže u regularnim uslovima ne naročito impresivnih 4 GB RAM memorije, ali ta količina će sasvim korektno odraditi posao u najvećem broju aplikacija, a naročito u nezahtevnim aplikacijama. Treba reći da je konfiguracija memorije 2 GB + 2 GB, a istu možete promeniti, tj. proširiti. Takođe, cenimo da je 4 GB sasvim dovoljno za ovakav uređaj, pred koji ćete teško postavljati takve zadatke da mu količina memorije bude faktor ograničenja.

satellite_radius11_4_s.jpg

Za diskovni sistem je upotrebljen – klasični hard disk. Nažalost, nema SSD-a. Sa druge strane, sa kapacitetom nećete naročito kuburiti, budući da će vam biti na raspolaganju 500 GB. Disk predstavlja standardni model koji se vrti na 5400 obrtaja u minutu. Naravno, uvek možete udahnuti nov život ovom hibridu ugradivši mu SSD naknadno, ukoliko se opredelite za tako nešto.

satellite_radius11_5_s.jpg

Konektore i ostale stavke specifikacija možete videti u priloženoj tabeli, o čemu smo već diskutovali i na prethodnoj stranici. Prisutan je standardan WiFi Draft N, zatim Bluetooth 4.0 LE, web kamera od 1 megapiksela sa mikrofonom. Najzad, treba naglasiti i da se računar isporučuje sa Windows 8.1 operativnim sistemom u 64-bitnom izdanju, što toplo pozdravljamo.

satellite_radius11_6_s.jpg

Rezultati

Testovima smo uporedili laptop sa jednim mejnstrim modelom iz prethodne godine, kako biste stekli jasniji utisak o mogućnostima Radiusa. Uređaj sa kojim ga poredimo je Dell Inspiron 3541 sa AMD Beema platformom.

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
PCMark 7 ( PCMark Suite )
Poeni (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
1000 1750 3500 5250 8000
Poeni u PCMark 7 testu (više je bolje)
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
Inspiron 15 3541 AMD Beema X4 A6-6310 (Plavi)
Satellite Radius 11
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

Možemo mnogo vremena provesti pričajući o koječemu, ali prava suština jeste odgovor na pitanje u kolikoj meri ovaj hibrid odgovara na zadatke u formi laptopa, a u kolikoj meri u formi tableta. Poznato je da smo u prošlosti bili poprilično kritični prema hibridima, i i dalje zadržavamo takav stav. Smatramo da tablet mod na njima treba gledati pre kao na neku ispomoć, nego očekivati da ćete ga koristiti pola-pola u tablet i laptop modu, ili očekivati da će uređaj biti u oba moda podjednako funkcionalan. Prosto, naše iskustvo je takvo da se to neće događati i u skladu sa tim ne treba imati nerealna očekivanja.

satellite_radius11_11_s.jpg

Da li je Toshiba nešto izmenila na tom polju? Jer, da jeste, to bi bio – barem za autora ovog teksta – ogroman korak napred. Nije. I ne bi bilo fer tražiti od nje da to učini, naročito imajući u vidu njen cenovni razred, ali i neke druge karakteristike. Debljina uređaja iznosi 22 milimetra. Takođe, masa nije mala za ovu klasu, i iznosi nešto preko 1300 grama, što je poprilično za jedan tablet. Stoga, slutimo da će Toshiba Satellite Radius 11 biti ponajviše korišćen kao ultra-mobilni laptop, kao i u nekoliko međumodova koje Toshiba propagira pod različitim imenima, a koji podrazumevaju situaciju da ekranski deo stoji pod određenim uglom u odnosu na bazu.

Radius može biti veoma poželjan uređaj, specifična kombinacija mobilnosti, upotrebljivosti i povoljne cene, što će ga dobro pozicionirati u odnosu na ostatak tržišne ponude

No, ne treba oštro posmatrati uređaje ove cenovne klase. Naprotiv. Njihova misija u principu teško može biti donošenje revolucije u određenom segmentu. Znamo svi da se najveći pomaci u domenu PC računara diktiraju “odozgo nadole”, što znači da ćemo računar kakav bismo priželjkivali i gore opisali najverovatnije najpre videti u daleko skupljoj cenovnoj kategoriji. Pošto ga ni tamo nema, ne može se očekivati da Radius 11 bude nešto što nema ni ambiciju da bude. Šta, međutim, može postati? Može postati veoma poželjan uređaj, specifična kombinacija mobilnosti, upotrebljivosti i povoljne cene, koja će ga dobro pozicionirati u odnosu na ostatak tržišne ponude. Da se poslužimo primerom konkurenta, Radius 11 može postati ono što je T100 bio pre samo koju godinu, a to je veoma dobar balans po veoma dobroj ceni. I u tome traži svoje adute.

Što se tiče performansi u užem smislu te reči, moramo reći da su nam utisci prevashodno pozitivni. Nema naročitih iznenađenja, a trotlovanje nismo primetili. Imajući u vidu da to nije tako lako zaobići, o čemu smo pisali i u našem članku o novoj generaciji Broadwell procesora, ostaje nam da odamo priznanje Toshibi na kvalitetu inženjeringa i primenjenih optimizacija. Jednostavno, Radius 11 je računar koji se dobro ponaša u svim realističnim scenarijima koje možete postaviti pred njega. Nije da ne možete da ga “ugušite”, ali moraćete ipak da se malo pomučite da to i postignete. Ipak, da ga “ugušite”, pomoći će vam i sam proizvođač ogromnom količinom instaliranog bloatware-a. Uninstal opcija je iz raja izašla.

satellite_radius11_21_s.jpg

Ulazni uređaji

Kao i kod svih računara ovakvih dimenzija, određeni kompromisi u domenu ulaznih uređaja moraju da se načine. Tastatura dolazi sa svim neophodnim tasterima, bez numeričkog dela. Određeni tasteri su manjih dimenzija, ali drago nam je što imamo veliko Enter. Hod tastera je veoma plitak, pa tako ne možemo reći da je ovo računar za duže sesije kada je kuckanje u pitanju. No, ne možemo ni reći da je kuckanje naročito neudobno, ili da rezultuje problematičnim zvucima. Naprotiv, sve deluje prigušeno i pristojno.

satellite_radius11_20_s.jpg

Tačped je sasvim solidan, iako nažalost nisu mogle da budu izbegnute manje dimenzije u nekom opštem smislu. Opet, za jedan 11,6-inčni računar, dimenzije su relativno pristojne. Tu su i dva tastera, koji odmenjuju levi i desni taster miša. Kretanje po tačpedu je relativno dobro, multitač komande se lako prepoznaju i moramo reći da je ovo daleko bolji tačped nego što je, primera radi, bio tačped na T100 Transformeru. Zapravo, bolji je i od nekih laptopova, ili je prosto sa njima u rangu, što utisak o korišćenju diže na viši nivo jer se radi o 11,6-inčnom računaru.


Ekran

Ekran je na papiru najslabija tačka, sa svojom rezolucijom od 1366 x 768 piksela, te nevelikom osvetljenošću koja jedva doseže 200 cd/m2 na bilo kom delu. Dodajmo na to da ovaj TN panel ima poprilično refleksivan sloj i male uglove gledanja. No, na 11,6-inčnom uređaju ovakva rezolucija može da “prođe” bez većih problema, iskreno rečeno. Što se ostalih stavki tiče, smatramo da bi IPS panel bolje prijao u svakom pogledu jer bi rezultovao boljim bojama i uglovima gledanja. Prisutan je kapacitivni tačskrin, koji je prilično precizan. Takođe, treba istaći da prepoznaje simultane dodire do 10 prstiju istovremeno.

ekran_radius11.jpg


Buka

Kao što smo rekli u hardverskoj sekciji, Satellite Radius 11 je potpuno pasivna mašina. Dakle, nema kulera, ne čuje se ništa kada se računar optereti i moramo reći da je ova stavka koju je nova generacija Intel mobilnih procesora doneo sa sobom nešto što nam se izuzetno dopada. Međutim, tu imamo jedan specifičan problem za Radius 11, taman kada ste možda pomislili da je on prošao ovu razmatranje sa najvišim ocenama. Naime, ne smemo zaboraviti na prisustvo hard diska. Zahvaljujući tome, nije sasvim ispravno reći da je računar sasvim bešuman, pošto ćete tim jasnije čuti vaš hard disk u akciji. Ništa strašno, i svakako bolje i podnošljivije nego da slušate huk ventilatora, ali eto jednog razloga više da probate da ugradite SSD umesto hard diska u nekom trenutku.

satellite_radius11_12_s.jpg


Zagrevanje

Iako je računar zabeležio tipične rezultate u generalnom smislu, moramo da primetimo da se deo ispod tastature zagreva, naročito u režimima opterećenja. I u praksi se ovo povišenje oseti, pošto imate objektivan osećaj toplote ispod prstiju dok kucate, budući da je temperatura viša od telesne temperature.

tempmin_radius11.jpg

tempmax_radius11.jpg


Baterija                                                               

Toshiba je implementirala dvoćelijsku bateriju u Radius 11. Reč je o Li-Ion bateriji, koja u praksi donosi oko 5 sati realne autonomije. Imajući u vidu da se radi o bateriji relativno malog kapaciteta, rezultat smatramo sasvim korektnim, ali da li bi vas zadovoljio, ostavljamo vama da procenite. Nama je najbitnije da znate brojku i čemu realno možete da se nadate.

Zaključak

U kombinaciji svega na prethodnim stranama navedenog i jeste dopadljivost ove mašine. Ona nije bez mana, ali ako vam je potreban svestran računar koga ćete moći da koristite na različite načine i u različitim situacijama koje će diktirati njegovo postavljanje u nekoliko položaja, novi Satellite se može pokazati kao odličan izbor. Naročito ukoliko su vaše potrebe nezahtevne, i tu će sasvim dobro i korektno odigrati svoju ulogu.

satellite_radius11_9_s.jpg

Uz sve to, on nema toliko konkurenata u ovom cenovnom razredu, niti po pitanju dimenzija, tako da na njegove objektivne mane ili nedostatke ne možete a da ne gledate drugim očima. S vremena na vreme se pojave ovakvi računari koji su, makar koncepti koji ih karakterišu ne bili novost, ipak određeno osveženje ili značajan novitet u ponudi, da li zbog toga što imaju specifičnu cenu, da li zbog svog hardvera, ili nekog sasvim drugog razloga. Da, ekran je mogao biti bolji, bloatware-a treba biti manje, tastatura i tačped uvek mogu bolje – premda je njihov uticaj kod računara sa ekranom osetljivim na dodir ipak manji nego kod klasičnih laptopova. No, poenta nije u tome.

Računar za koji uvek možete reći da je jedna ili druga stvar mogla biti bolja, ali koji je kao celina veoma dobar, dopadljiv i funkcionalan

Poenta je da, kada posmatrate Satellite Radius 11 kao celinu, ne možete a da se ne opustite i uživate u njegovom korišćenju. Pre ili kasnije počećete da cenite mogućnost rotiranja ekrana, palićete ga i gasiti u tablet režimu, uvek će biti tu da vam pomogne i nećete morati da jurite njegove delove po stanu ili kancelariji kao kod hibrida koji se baziraju na rastavljanju ekranskog dela i baze, i zahvaljujući dimenzijama moći ćete da ga ponesete svuda sa sobom. U kombinaciji sa solidnim performansama, to je sve što mnogima treba od prenosnog računara.


Prednosti:

- Svestranost
- Konvertibilan dizajn
- Korektne performanse
- Prenosivost
- Različiti modovi korišćenja (položaji ekrana)
- Bešuman

Nedostaci:

- Ekran je mogao biti bolji
- Bloatware treba poisključivati
- Ume da se zagreje
- Šteta što baterija ne traje duže jer bi tada mnogima bio još upotrebljiviji, naročito u tablet režimu

Računar na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

AMD Carrizo, šesta generacija AMD APU koncepta

Test: Dell Inspiron 17 5749

10104
10105
10106
10107
10108
10109