Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Satellite L850D-110

30.10.2012 17:04 | 1 Mobile
Test: Toshiba Satellite L850D-110

Trinity platforma je donela primetan napredak u odnosu na prethodnu generaciju APU-a u pogledu performansi. Ipak, prelaskom u niži proizvodni proces poboljšanje u aspektu energetske efikasnosti je možda čak i bitnije. Osim što će se mnogi laptopovi oslanjati kompletno na integrisani grafički podsistem, određeni modeli će koristiti Dual Graphics tehnologiju, pa je dodatna ušteda u potrošnji neophodna, kako se baterija ne bi istrošila u ekstremno kratkom periodu. Ovo je posebno potrebno imati u vidu, jer će APU mahom biti namenjeni mejnstrim proizvodima gde nema mesta u budžetu za velike baterije

Nebojša Todorović

Notebook koji ćemo ovom prilikom prikazati poseduje A6-4400M i kombinuje ga sa diskretnim Radeonom HD 7610M kako bi bio što svestraniji, a da li su uspeli u tome, saznaćete u nastavku...Laptop stiže u uobičajenom pakovanju za Satellite seriju i zaista će svako ko je imao ranije neki od ovih modela lako prepoznati kutiju, jer je kombinacija bele i crvene boje potpuno upečatljiva.
 


Sadržaj je veoma siromašan i osim samog laptopa, sadrži punjač i dokumentaciju. To je sve, odsutan je čak i disk sa drajverima što je šteta, jer smatramo da bi svaki proizvođač uvek trebao da ih isporuči bez obzira na kvalitet online podrške, jer su nekada neophodni za "prvu pomoć".
  

Satellite L850D spada u cenovni rang od oko 500 evra, što znači da neće biti "pretovarena" dodacima ili se isticati u vizualnom aspektu. Dizajn je prilično jednostavan, sa minimumom detalja, pa u zavisnosti od toga šta preferirate ostaje pitanje da li će vam se dopasti ili ne. Ono što mi zameramo Toshibi je "all plastic" dizajn koji čini da ovaj notebook odaje utisak kada ga držite u ruci, da se radi o proizvodu niže klase.
  

Istina, Toshiba je odabrala nešto kvalitetniju plastiku, ali bez obzira na sve mnoge će ovaj jednosmerni odabir materijala odbiti. Poklopac je presvučen sjajnim slojem, dok je u osnovi siv sa jednostavnom teksturom. Iako je po pravilu visok sjaj nešto što volimo da zameramo proizvođačima, u ovom slučaju moramo pohvaliti proizvođača, jer tragova prstiju nije bilo zahvaljujući sivoj boji koja je prilično zahvalna za održavanje. 

Unutrašnjost je većim delom takođe siva, a samo je okvir oko ekrana odrađen u formi "piano finiša" koji kao i obično predstavlja magnet za fleke, ogrebotine i slično. Uz to kad god budete pomerali ugao ekrana znaćete da će ostati fleka. Nažalost, ovo je problem mnogih laptopova bez obzira na proizvođača, pa ne treba uzeti kao manu. Prosto, ovo je trenutna praksa za koju se nadamo da će uskoro proći. Interesantno je to što osim tastera za paljenje računara, nema nijednog dodatnog koji bi imao funkcije prečica, multimedijalnih kontrola ili paljenja i gašenja određenih modula poput bežičnog mrežnog modula.
  

Dakle, sve je smešteno na tastaturu koja je maksimalno iskorišćena tako što je implementiran veliki broj alternativnih funkcija koji menjaju gorepomenute funckijske tastere. Isto važi i za prostor, jer je uspešno dodat numerički deo tastature i pritom moramo priznati da je tastatura jedan od svetlih tačaka L850D modela. Pre svega karakteristično ugibanje koje se javlja kod jeftinijih modela je potpuno odsutno. Veličina tastera je optimalna i broj grešaka koje smo pravili je bio minimalan. Takođe, veliki "Enter" je prisutan bez ikakvih kompromisa po pitanju dimenzija okolnih tastera što je odlična vest. Ukoliko bismo morali da tražimo neku manu to bi bili veoma mali kursori koji nisu baš praktični.
 


 

Tačped je prostoran i može se reći staromodan, s obzirom da nema senzorskih tastera niti jednog velikog koji menja levi i desni klik. Njegova površina je nema teksturu, ali i pored toga prst ume malo da "zapinje", pa bismo želeli da mu je površina malo više glatka. Levi i desni tasteri pružaju odgovarajući otpor i ne bismo ih okarakterisali kao previše meke ili tvrde.
 


 

Satellite L850D poseduje portove samo sa bočnih strana, dok je pozadi rezervisan prostor za bateriju. Kada smo već kod baterije, Toshiba se odlučila na šestoćelijski akumulator, čiji je ukupan kapacitet 4200mAh. Ova baterija radi na 10.8V i puni se oko dva sata do svog maksimalnog kapaciteta.
 


 

Na desnom boku su locirania dva USB konektora treće generacije i još toliko audio priključaka od 3,5mm. Pored toga, ovde se nalaze i HDMI, D-Sub i jedan gigabitni LAN. Nakon toga ostavljen je poveći otvor za ventilaciju, s obzirom da je bakarni rashladni profil smešten na ovoj strani laptopa.
 


 

Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Satellite L850D-110
 • Procesor AMD A6-4400M 2.6GHz
 • RAM memorija 12 GB
 • Tip memorije DDR3 1333MHz
 • Skladište 500GB 5400rpm
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana TruBrite HD LED
 • Grafika AMD Radeon HD 7610M 1GB
 • Portovi VGA, LAN, audio ulaz, audio izlaz, čitač kartica, USB 2.0, HDMI, 2 × USB 3.0
 • Web kamera 1.0 MP sa mikrofonom
 • LAN 10/100 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj DVD/CD čitač i pisač
 • Dimenzije 38.0 x 24.2 x 3.4 cm
 • Masa 2.3 kg
 • Baterija Li-Ion 6 sati (Mobile Mark 2007)
 • Operativni sistem Ne

Nastavak

Levi bok Satellite L850D je daleko siromašniji, jer veliki deo zauzima optički uređaj. Za ove potrebe je odabran DVD-RW koji je prilično tih u radu i nismo imali nikakvih neprijatnosti u njegovom radu. Osim njega mesta se našlo još samo za jedan USB 2.0 port i priključak za punjač. Ujedno ovim smo pokrili praktično sve konekcije koje ova notebook poseduje.Treba pomenuti i tri LED-a koji služe za indikaciju rada računara, bežičnog mrežnog modula i statusa baterije odnosno punjača. Odmah do pomenutih LE dioda je postavljen i čitač kartica koji podržava sve bitnije standarde.Toshiba sarađuje sa kompanijom Harman-Kardon, pa su njihova zvučna rešenja implementirana u mnoge njihove prenosne računara. Nažalost, Satellite L850D nije jedan od njih, pa iako je zvuk dovoljno glasan, očigledno je da se radi o alternativnom rešenju koje karakteriše prilično "limen" zvuk kod koga su izopšteni niski tonovi u nešto većoj meri nego što bismo želeli.


Ekran dijagonale 15,6 inča je prikazao nešto bolje performanse od onoga što smo očekivali. U pitanju je za ovu klasu krajnje konvencionalno rešenje, odnosno TN panel sa LED osvetljenjem i rezolucijom od 1366x768. Oštrina je zbog male gustine piksela očekivano manja, ali su uglovi gledanja bolji od onoga na šta smo navikli. U ovoj klasi proizvođači radi uštede neretko pribegnu najlošijim panelima. Toshiba to nije učinila, pa iako je sama TN tehnologija ograničena po pitanju uglova vidljivosti, ekran sasvim solidan. Osvetljenje, kontrast i reprodukcija boja su za osnovne potrebe odlični, a ionako zaista sumnjamo da bi se bilo ko na ovakvom računaru upuštao u obradu fotografije. Korisnici koji ne vole refleksivne premaze na ekranu neće biti oduševljeni činjenicom da je u ovom slučaju premaz jedan od refleksivnijih koji smo imali prilike da vidimo.


Hardver

Činjenica je da je Satellitte L850D veoma konzervativan u svakom pogledu, što odgovara njegovoj ceni gde nije dozvoljeno previše eksperimentisati. Verujemo da su mnogi čitaoci već odavno videli gomilu ovakvih notebook-ova sa minimalnim brojem razlika. Ipak, hardver koji je smešten u ovaj proizvod je ono što ga čini zanimljivim. Sve se može sumirati u nekoliko reči - Trinity i DualGraphics. Ove dve stavke ga izdvajaju od velikog broja drugih uređaja ove cenovne klase koji najčešće imaju integrisanu Intelovu grafiku i neki od Pentium/Core i3 procesora. L850D tu odskače od proseka.
 


 

Naime, u ovaj računar je implementiran Trinity bazirani APU. Njegova oznaka je A6-4400M koja sugeriše da spada u pristupačnije APU-e, s obzirom na postojanje A8 i A10 modela koji su hardverski snažniji. Procesorski deo ovog APU-a je zasnovan na Bulldozer arhitekturi koja je unapređena u nekoliko aspekata, a jezgra se vode pod nazivom Piledriver. AMD je učinio dosta toga kako bi unapredio Bulldozer i povećao efikasnost ove arhitekture, međutim i pored toga što se A4-4400M vodi kao dual-core, treba imati u vidu da on predstavlja jedan modul sa dva integer jezgra i jednim FPU-om, te da ujedno u određenim situacijama može da se ponaša kao single-core procesor.
 


 

A6-4400M radi na frekvenciji od 2.7GHz, dok u slučaju single-threaded aplikacija može da poveća takt do 3.2GHz ukoliko ostaje u okvirima zadatog TDP-a. Ovaj APU je prilično efikasan, jer zauzima malu površinu i izrađen je u 32nm. Na raspolaganju mu je i 1MB L2 keš memorije, dok je kao i kod prethodne generacija Llano arhitekture, L3 keš u potpunosti odsutan bez obzira na model.
 


 

Grafički podsistem ovog PC-a je impresivan imajući u vidu klasu u koju upada prema svojoj ceni. Verovatno već i sami znate da APU jedinicu čini CPU, GPU i northbridge, tako da je jedan od GPU-ova na L850D integirsan. Radi se o Radeon HD 7520G koji poseduje 192 Stream procesora, tj. Scrapper GPU. Osim toga, on radi na 686MHz, a uz 4 ROP-a sam po sebi je dovoljan za minimalno zahtevne korisnike, jer poseduje punu podršku za DirectX 11, SM5.0, OpenGL 4.2 itd. Uz njega, ovaj PC poseduje i diskretnu grafičku kartu, odnosno Radeon HD 7610M koji predstavlja respektabilni model srednje klase.
 


 

Radeon HD 7610M ima prilično dobre karakteristike koje se ugrubo mogu meriti po performansama sa popularnim GeForce GT540M. U suštini se radi o "rebrand" verziji Radeona HD 6630 koji je sada podešen na niže frekvencije. U pitanju je 40-nanometarski čip sa 400 Stream procesora i starijom VLIW5 arhitekturom koju smo upoznali još u vreme Radeon HD 5000 serije. Suštinski, pojedinačno gledano, ovde nema ničeg impresivnog, ali kada znate da je ovo notebook od 550 evra, kod kojih ove dve grafičke karte rade u tandemu kako bu povećale performanse stvari se pomalo menjaju. Na ovaj način je sasvim očekivano da ćemo moći da se igramo bez problema čak i kada su noviji naslovi u pitanju.
 


 

Ostale specifikacije ovog PC-a podrazumevaju prilično standardan hard disk od 500GB koji je podbacio na testu, dajući prilično slabe rezultate, što nas je iznenadilo i verujemo da je konkretno do našeg primerka. Takođe, RAM memorije ima u veoma velikoj količini od čak 12GB što je zaista puno. U pogledu proizvođača, Toshiba je igrala na sigurno i odabrala Kingston module od po 4GB.


Utisci, rezultati i zaključak

U radu, Toshiba L850D se pokazala prilično dobro u gotovo svakom aspektu. Plastično kućište praktično nije prenosilo toplotu koje su generisale komponente, pa tako nema neprijatnih iznenađenja u ovom pogledu. Osim toga, sam hardver je prilično energetski nezahtevan i maksimalne temperature nisu bile velike, dok je rashladni sistem bez problema zadržavao željeni nivo buke (minimalan). Rad na tastaturi je udoban i osim "strelica" nemamo zamerki. Što se brzine tiče, moramo priznati da se ponekad osetio nedostatak procesorske snage, ali su ove situacije bile veoma retke. Uostalom, rezultati jasno govore da A6-4400M nije namenjen ozbiljnim poslovima, pa su aplikacije poput Blendera dale jasno do znanja da im ovaj "hibridni" dual-core ne odgovara previše.
 


 

Ipak, za većinu osnovnih zadataka sve će se odvijati u razumnim vremenskim okvirima, dok je grafčki sistem drastično bolji i iako ne može da se poredi, rekli bismo da je GPU daleko snažniji od procesora kod ovog notebooka. To govore i igre, gde gotovo svaki testirani naslov daje apsolutno igriv frejmrejt. Ovo je vrlo zanimljivo, jer su performanse odlične i na nivou daleko skupljih modela koji imaju midrange GPU-ove. Ekran niske rezolucije posebno doprinosi tome da će i na duže staze biti moguće igrati čak i naslove koji tek treba da se pojave.


Rezultati Toshiba L850D-114
3DMark 11 Performance Score/Graphic/Physics/Combined P1272 / 1254 / 1502 / 938
PCMark 7 Score 1.691
7-Zip 9.20 x64 kompresija/dekompresija [KB/s] 3.367 / 46.080
AIDA64 2.0 EE memory read/write/copy [MB/s] 8.668 / 7.270 / 12.214
AIDA64 2.0 EE memory latency [ns] 83.6
Blender [sec] 1102,1
Cinebench R11.5 x64 OpenGL [fps]/CPU/CPU (Single Core) [pts] 23,86 / 1,14 / 0,79
HD Tune 5.00 average read [MB/s] 55,2
Powermark Pro Balanced / Productivity / Entertainment 203 / 273 / 142
1366x768 0xAA 0xAF  
Resident Evil 5 DX10 med/high [fps] 44,7 / 31,6
Lost Planet 2 DX11 Test B low/med [fps] 16,2 / 19,8
AVP DX11 med/high tess off [fps] 61,2 / 45,6
Street Fighter IV low/high [fps] 87,6 / 56,7
Metro 2033 low/medium [fps] 23,3 / 21,6
Crysis Warhead mainstream/gamer 30,1 /18,3Zaključak

Za kraj ostaje samo da kažemo da smo generalno zadovoljni Satellite L850D modelom i verujemo da će oni kojima odgovara snažniji GPU umesto CPU-a biti jednako srećni sa ovim notebook-om. Generalno, njegova svestranost zahvaljujući AMD Trinity platformi je veća u odnosu na klasičnu Core i3 + Intel HD graphics kombinaciju koja se nalazi po sličnoj ceni. Ipak, Core i3 ima prilično bolje performanse ako gledamo sirove procesorske performanse, pa ukoliko želite usmereniju "mašinu", dobro razmislite pre kupovine. Ukoliko od notebooka želite da vam omogući konzumiranje multimedije, igara uz tek manje zahtevan rad na njemu u raznim vrstama aplikacija, slobodno uzmite Satellite L850D u obzir, jer verujemo da se nećete pokajati.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS S56

Test: ASUS VivoBook S200 - Windows 8 i ekran osetljiv na dodir

10104
10105
10106
10107
10108
10109