Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Regza LED 3D 42WL863

27.07.2012 09:00 | 1 Multimedija
Test: Toshiba Regza LED 3D 42WL863

Na testu nam se nedavno našao još jedan HDTV, ovoga puta od japanske kompanije Toshiba - model 42WL863 iz prošlogodišnje Regza serije. Ovo je LCD televizor koji poseduje FullHD rezoluciju i koristi LED sistem pozadinskog osvetljenja, a takođe je opremljen i 3D opcijom. Njega pokreće ultramoćni CEVO Engine, tačnije sedmojezgarni CPU sistem koji je zadužen za procesiranje slike, 2D u 3D konverziju i slične stvari. Ovaj model poseduje i Toshiba Places internet portal, tako da je svakako reč o Smart televizoru. Zainteresovani? Pročitajte naš test i saznajte šta ovaj model ima da ponudi...

Dragoljub Radovanović

Kao što verovatno znate, Toshiba je jedna od mnogih uspešnih japanskih kompanija, koja je prisutna u dosta polja potrošačke elektronike, a jedna od njenih poznatijih delatnosti jesu televizori. Ovoga puta se konkretno susrećemo sa WL863 modelom iz Regza serije, koji se pojavio krajem prethodne godine i koji ima da ponudi svašta-nešto. Dakle, reč je o EdgeLED osvetljenom LCD televizoru sa A-MVA tipom panela firme AU Optronics, koji poseduje rezoluciju od 1920 x 1080 piksela - sada već veoma zastupljeni FullHD standard. Pored toga, on takođe poseduje i mogućnost gledanja 3D materijala, pomoću aktivne tehnologije 3D naočara.


Toshiba  Regza WL863


Toshiba ima običaj da se hvališe (sa punim pravom) svojom ultra moćnom CEVO Engine tehnologijom. Da li vam je poznat CELL procesor iz Sony Playstation 3 konzole? CEVO je zapravo CELL na steroidima. U pitanju je sedmojezgarni procesor, koji je zadužen za više radnji vezanih za rad televizora. Neke od njih su procesiranje slike, konverzija materijala iz 2D u 3D, skaliranje slike na veću rezoluciju i slične stvari. Televizor je opremljen senzorima i kamerom, konkretno ambijentalnim senzorima i kamerom koja služi za detekciju lica i pokreta, u cilju uštede energije i personalizovanju televizora.Regza WL863 model poseduje i Active Vision M200HD opciju za interpolaciju frejmova, koja je prisutna u cilju poboljšanja pokretne rezolucije slike. Zanimljiva mogućnost ovog modela je sposobnost automatske kalibracije. Za ovako nešto je potreban kompatibilni Toshiba kolorimetar koji se povezuje na USB port, tako da i laici mogu kalibrisati televizor. Treba napomenuti da pored satelitskog i kablovskog, televizor poseduje i tjuner za program iz etra, zapravo DVB-T2 standard koji se koristi kod nas, što ga čini jednim od retkih modela na tržištu koji ga poseduju. U televizor je takođe ugrađen i WiFi modul, pored klasične LAN veze, tako da je olakšana veza sa internetom. Pogledajte detaljnije specifikacije ispod.


Dizajn i konekcije

Kutija ovog modela nije nešto na šta smo obično navikli kod televizora. Ona je crveno bele boje i dosta je dugačka za ovu dijagonalu, ali i dosta uža od standardnih kutija, što u neku ruku olakšava transport. U njoj možete zateći više delova postolja koje prethodno fiksirate šrafovima koje dobijate u pakovanju, između ostalog i uputstvo za korišćenje, razne kabl adaptere, baterije, itd.
Toshiba Regza WL863 na prvi pogled izgleda sasvim obično, ali kada se malo više zagledate i obratite pažnju na detalje, počinjete da uviđate da je dizajn televizora ne tako svakidašnji. Kod ovog modela Toshiba se nije fokusirala toliko na ultra uzani okvir kao neki drugi proizvođači, tako da se može desiti da ga pomešate sa klasičnim LCD televizorima sa CCFL tipom osvetljenja. Ta sumnja biva otklonjena kada pogledate ovaj model sa strane, i njegova tankoća će vam odmah ukazati da je ipak reč o LED osvetljenom LCD televizoru.


Toshiba  Regza WL863 designPrednja strana televizora, konkretno ivice oko ekrana su izrađene od plastike, koje poseduju određenu šaru. Nešto veoma slično ima i plazma Samsung D6900, a to je taj neki izgled brušenog metala boje uglja, što je zaista pravo osveženje u poređenju sa raznim glossy okvirima koji šljašte i koji su veoma podložni mikro ogrebotinama pri brisanju. U gornjem levom uglu televizora ponosno čuči Regza natpis, dok se na njegovoj donjoj ivici nalazi dosta stvari. Gledano sa leva na desno tu su indikatori za PVR snimanje, ambijentalni senzori, IR prijemnik za daljinski, i kamerica za detekciju pokreta i lica koja služi za uštedu energije.
Sa desne strane donje ivice nalazi se i indikator standby režima televizora crvene boje kada je tv ugašen, koji je istovremeno i senzor osetljiv na dodir, koji se menja u svetlo plavu boju kada uključite televizor. Uključivanje televizora takođe otkriva i ostale prethodno skrivene senzore za kontrolu televizorom, koji se gase kada ih ne koristite, kako ne bi odvraćali pažnju. Postolje televizora i njegova veza sa ekranom imaju unikatan izgled, što nam se jako dopalo. Postolje je swivel tipa, pravougaonog je oblika i poseduje rupu u sredini, iz koje se jednim delom prostire trouglasti providni "vrat", tačnija veza sa ekranom.
Na zadnjoj strani televizora nalazi se zaista pregršt konekcija, tako da je malo verovatno da će vam nešto zafaliti na ovom modelu. Pogledajmo malo detaljnije o kojim se sve to konekcijama radi:

- Ulaz za loga ili kablovsku antenu
- Ulaz za satelitsku antenu
- LAN port
- Ulaz za Skart (pomoću kabl adaptera)
- RGB PC audio ulaz (kabl adapter)
- 4 x HDMI ulaza
- Video-audio i Component video ulazi
- 2 x USB porta
- Common Interface slot
- Digitalni audio ulaz (optički)
- 3.5mm ulaz za slušalice


Toshiba  Regza WL863 connections


Dizajn daljinskog kod ovog modela je potpuno nesvakidašnji i prvi put se srećemo sa ovakvim konceptom. On je neobično dugačak i uzan, i na prvi pogled se čini da ima jako malo tastera, ali tu postoji trik. Otprilike na sredini daljinskog nalazi se aluminijumski deo koji prekriva ostatak dugmića, koji možete da spustite na dole u zavisnosti od toga koliko dugmića najčešće koristite. Zaista zanimljiva ideja i koncept.


Meni, opcije

Toshiba Regza WL863 model poseduje karakteristični izgled menija, što je opet dobro za promenu od klasičnih i dosadnih pravougaonih i kvadratnih prozora koje mnogi proizvođači praktikuju. Izgled glavnog menija je dizajniran u stilu polu luka, u kome se smenjuju kvadratne animirane sličice kategorija, a na vrhu luka  nalaze se podkategorije, koje se zumiraju kada se uđe u neku od glavih kategorija. Meni je podeljen u pet kategorija - Setup, TV Programmes, Media Player, Connected TV i Function, u kojima se nalaze pod kategorije koje su prepune podešavanja i opcija.Fokusiraćemo se na kategoriju Picture i opisati šta sve možete zateći u njoj. Pre svega, treba pomenuti da televizor poseduje Auto View, Standard, Dynamic, PC, Game i tri Hollywood režima slike - Day, Night i Pro. U svakom od njih imate pristup standardnim podešavanjima kao što su Backlight, Contrast, Brightness, itd, ali takođe i pristup nešto naprednijim opcijama. One uključuju Colour Master podešavanje tri primarne i tri sekundardne boje, sa Hue, Saturation i Brightness slajderima, koji otvaraju mogućnost precizne hardverske kalibracije.U naprednim opcijama takođe postoje i mogućnost podešavanja senzora automatskog osvetljenja, kontrole LED osvetljenja, Active Vision M800 opcije za interpolaciju frejmova, Resolution + opciju za upscalovanje rezolucije sadržaja, itd. Takođe postoje i Expert meni za podešavanja, u kome možete zateći Test Pattern, automatsku kalibraciju boja pomoću pomenutog kolorimetra, kalibraciju White Balance-a u dve ili deset tačaka, i automatsku Gamma kalibraciju, opet pomoću Toshiba kolorimetra koji se kupuje odvojeno.U opcijama Preferences možete podešavati 3D efekat, senzor-kameru, lična tv podešavanja, mrežna podešavanja, i mnogo drugih stvari. Sa druge strane, u System opcijama podešavate stvari kao što su zemlja, jezik, podešavanja vezana za digitalne tjunere, sistemske informacije i opciju za nadogradnju firmware-a preko mreže, koju smo mi iskoristili i podigli sistem na najnoviju verziju.Prvi put kada upalite televizor bićete provedeni kroz neka osnovna podešavanja, među kojima ćete naći i opciju za zemlju. Savetujemo vam da umesto Srbije odaberete Holandiju, jer nama nije omogućena DVB-C opcija, koja će vam svakako biti zanimljiva, pogotovo na Ikom kablovskom operateru, koji nudi besplatno osnovni paket digitalnih kanala svima koji poseduju ovaj tip tjunera. Mi smo zatekli 110 kanala nakon skeniranja, od kojih su neki zaključani. Zaključane kanale možete otvoriti putem Conax modula i karticom za dekodiranje signala operatera (naravno uz mesečnu nadoknadu). Veoma korisno ukoliko želite da izbegnete dodatni risiver i vitlanje sa dva daljinska upravljača.

Prebacivanjem sa kanala na kanal dobijamo korisne informacije u pravougaonicima smeštenim na ekranu, koju uključuju ime kanala, rezoluciju, aspekt, jezik, datum, vreme, informacije o zvuku, vreme završetka emisije ili filma i slične stvari. Ovaj model takođe poseduje digitalni vodič, koji je pomalo natrpan informacijama o predostojećim emisijama i filmovima na raznim kanalima.Toshiba  Regza WL863 epg


Takođe postoji i opcija proširenih informacija o kanalu gde možemo videti šta je trenutno na programu, koliko traje, ali i nešto što se nama jako dopalo, a to su nasumične informacije o sadržaju sa drugih kanala, o stvarima koje su nedavno počele ili uskoro treba da počnu.Toshiba je poznata kao jedna od "zelenih" kompanija, tako da je ušteda energije dobar deo fokusa ovog modela. Nama se sve to jako dopalo kako funkcioniše, cela ta priča o senzorima i kamerama za detekciju lica i pokreta. Ukoliko nema nikoga ispred televizora, on će kroz neko vreme najaviti da će smanjiti osvetljenje kako bi uštedeo struju, ali možete i podesiti da se kroz određeni period ugasi ako ne detektuje osobu. U našem slučaju ovo je radilo jako dobro, kamera prepoznaje lice i pokret čak i na većoj udaljenosti od televizora. Odlična upotreba kamere je mogućnost čuvanja posebnih podešavanja slike za odvojene korisnike. Na primer, sednete ispred televizora i on će se automatski postaviti vaša podešavanja, što može bti itekako korisno u porodici gde se ukućani ne slažu oko podešavanja slike.
Hardverska kalibracija

Toshiba Regza WL863 poseduje mogućnost autokalibracije boja, greyscale i gamma vrednosti, ali pošto nismo imali odgovarajući Toshiba kolorimetar, nećemo diskutovati o ovoj stvari. Kao što smo već pomenuli u prethodnom delu teksta, on poseduje čak osam režima slike, među kojima su nam se najtačnijim činili Hollywod režimi  - Day, Night i Pro. Konkretno između ova tri režima odlučili smo da idemo sa Pro režimom, tako da pogledajmo kolika je njegova tačnost podešavanja, bez ikakve prethodne kalibracije. Testiranje kao i obično vršimo pomoću Calman softvera za kalibraciju i Eye One Display 2 kolorimetra. Početnim merenjem dobili smo sledeće vrednosti (klik za veću sliku).


 

Greyscale vrednosti, ili za one koje nisu toliko upućeni , deltaE vrednosti skale od deset tačaka koje idu od najtamnije sive do najsvetlije bele boje, koje nisu bile potpuno tačne i svakako im je bila potrebna korekcija. Gamma se kretala oko vrednosti od 2.01, što je  dosta ispod željene 2.2 granice. Temperatura boja se kretala oko 6363 kelvina, dakle ispod 6500k idealne granice.Od primarnih boja, zelena je imala najmanje zasićenje, dok je od sekundarnih to bila cyan boja, mada su sve boje manje ili više bile nedovoljno zasićene. Što se tiče deltaH vrednosti, najnetačnije boje su bile plava i crvena, dok su od sekundardnih to bile cyan i magenta. Zelena i žuta su ostajale u svojim kvadratićima, koji su između ostalog i pokazatelji njihove tačnosti.

Odlučili smo da ispravimo ove nedostatke, tako da smo se bacili na posao kalibracije, koji nije bio tako lagan kao što smo očekivali. U kalibraciju je uloženo dosta truda, ali možemo reći da smo bili zadovoljni rezultatima. Ono što nam je najviše smetalo kod ovog modela je nepostojanje neke kontrole za korekciju Gamma vrednosti, već je ovo moguće samo preko auto kalibracije, koja nam nije bila dostupna, tako da je gamma vrednost ostala napromenjena.

Ipak, ono što nam je itekako pomoglo u kalibraciji je bila korekcija White Balance vrednosti u 10 tačaka. Ona nam je značajno pomogla da podesimo svaku od  pomenutih deset tačaka, i izuzev par vrednosti smatramo da je kalibracija Grayscale-a bila dosta uspešna. Problem su pravile vrednosti 10 i 90, koje nikako nismo uspevali spustiti, a da u procesu ne utičemo na krajnji rezultat.Kalibracija boja je ono što je usledilo sledeće, i možemo reći da smo bili prilično zadovoljni rezultatima koje smo uspevali da izvučemo. Prethodno problematična preniska saturacija zelene boje je ispravljena, kao a takođe smo uspeli da poboljšamo tačnost crvene boje i vratili je nazad u svoj kvadratić. Isti slučaj je bio i sa sekundardnim magenta i cyan bojama, kojima je znatno poboljšana tačnost. Jedna boja je uporno odbijala saradnju i kako god postavili vrednosti, njeno odstupanje je i dalje bilo veliko. Reč je o plavoj boji koja je imala dosta visoku deltaE vrednost. Takođe smo uspeli da poboljšamo deltaL vrednosti svih boja, i spustili ih dosta ispod preporučene vrednosti od 3. Delta E vrednost je spuštena sa prosečnih 3.14 na  niskih 1.68, tako da smatramo da je kalibracija bila uspešna, ako izuzmemo par problematičnih vrednosti kao što su Gamma i tačnost plave boje.


Toshiba  Regza WL863 calibration


Nakon kalibracije temperatura boja je iznosila skoro pa idealnih 6496 kelvina, dok je dubina crne boje bila niskih 0.05 cd/m2. Sve u svemu, Toshiba Regza WL863 model je pružao ne idealne, ali opet dosta dobre vrednosti nakon kalibracije, koje garantuju svakako visok kvalitet slike.


SD, HD, Smart opcije, 3D

Kvalitetom slike standardne rezolucije smo bili veoma zadovoljni. Televizor jako lepo skalira nižu rezoluciju digitalnih kanala na FullHD rezoluciju, sa minimalnim artefaktima i oštrim ivicama. Takođe možete uključiti i posebnu Resolution + opciju koja dodatno poboljšava rezoluciju slike kod SD sadržaja, ali mi generalno ne volimo da praktikujemo ovakve veštačke opcije, jer obično nanesu više štete slici nego koristi.


Prikaz HD rezolucije je priča za sebe, i istim smo takođe bili jako zadovoljni, konkretno u Hollywood Pro režimu slike. Došli smo do zaključka da je ovaj režim najtačniji od ponuđenih, ali nekom se može učiniti previše mračan, ali to veoma lako možete ispraviti podizanjem Backlight opcije na veću vrednost. Većina HD materijala koji smo pratili je došla sa Dreambox 800HD satelitskog risivera, i možemo reći da smo uživali u velikom broju HD kanala na ovom modelu. Mada, opet nekako ne možemo preći preko toga da Plazma televizori ipak pružaju prirodniju i lepšu HD sliku, ali je to ipak neka druga tema.Dobra stvar kod ovog modela je njegov A-MVA tip panela sa odličnom dubinom crne boje i dobrim nivoom kontrasta. Otvoreno kažemo da mi ipak preferiramo kvalitet slike sa MVA i PVA panela, u poređenju sa kvalitetom koji nude IPS tipovi, jer oni ipak nude dosta manji kontrast i dubinu crne boje. Pokretna rezolucija je bila pristojna (200 Hz interpolacija), ali pošto Toshiba modeli ne poseduju Custom opciju sa odvajanjem Blur i Judder algoritama, gledani materijal poprima neprirodni Soap Opera efekat, tako vam savetujemo da opciju ovu držite na Standard podešavanju kod kojeg nije toliko izraženo.Smart TV mogućnosti ovog modela su pristojne, jer poseduje Toshiba Places portal. U njemu možete pronaći razne internet aplikacije iz Video, Social, Music, News i Game kategorija, kao što su recimo Viewster, Aupeo, Facebook, Twitter, Euronews, Funspot i druge. Takođe treba pomenuti da je pristup internetu veoma olakšan, jer televizor poseduje ugrađeni WiFi modul, koji će vam omogućiti bežičnu vezu sa ruterom. Naravno, ukoliko ne posedujete WiFi ruter, tu je i klasična metoda putem LAN kabla.


Toshiba  Regza WL863 toshiba placesUSB i DLNA mogućnosti ovog modela su pristojne. Na raspolaganju sa vam dva USB porta, preko kojih možete kačiti vaše eksterne hard diskove ili USB fleš stikove, i veoma lako pustiti razne multimedijalne sadržaje, tačnije slike, muziku i filmove. Ugrađeni plejer poseduje podršku za dobar broj formata, uključujući poznatije MKV, AVI, MP4, WMV, M2TS i mnoge druge. Ovo nije jedini metod reprodukcije filmova, jer je prisutna i DLNA podrška, koja vam omogućava bežično ili žično strimovanje multimedijalnog materijala sa hardverskih ili softverskih media servera.

Input lag, ili po našem ulazno kašnjenje, kod ovog modela u standardnim režimima slike je nešto veće i iznosi oko 100ms, ali to se veoma lako ispravlja aktiviranjem Game režima, što čini da input lag opadne drastično na nekih 33ms, koji su jako prihvatljivi za igranje na konzolama ili računarima. Još jedna korisna informacija je to da model WL863 poseduje 1:1 pixel mapping, što ga čini jako dobrom zamenom za monitor, ukoliko volite ovakve veće dijagonale.


Toshiba  Regza WL863 input lag


Uniformnost ekrana je obično problem kod LED osvetljenih televizora, ali to nije slučaj kod WL863 modela. Kako bi testirali osvetljenost, postavili smo televizor na 0, 50 i 100 vrednosti pozadinskog osvetljenja. Tek na maksimalnom osvetljenju postoje male neregularnosti, ali retko ko će gledati televizor na tako visokoj vrednosti osvetljenja, tako da se ovo ne može opisati kao problem.3D reprodukcija na ovom modelu poseduje i pozitivne i negativne strane. Konkretno, nama se jako dopada kvalitet slike, oštrina i rezolucija, kao i dubina 3D efekta, sve to zahvaljujući aktivnoj tehnologiji 3D naočara, ali... nekome se možda neće dopadati to što je prisutan zamor očiju posle dužeg gledanja, ili nešto tamnija slika u poređenju sa pasivnom 3D tehnologijom. Reprodukcija Side by Side materijala je bila generalno dobra, ali smo primetili neretku pojavu crosstalk-a u određenim scenama. Treba napomenuti da je crosstalk kod Frame Sequential materijala sa našeg Bluray 3D plejera bio dosta ređi.


Toshiba  Regza WL863 3D


Naočare kod ovog modela se nažalost kupuju posebno, a mi smo imali priliku da koristimo model FPT-AG02G privlačnog dizajna. Što se tiče konverzije 2D u 3D, nismo očekivali čuda, ali je CEVO Engine veoma korektno odrađivao posao i dodavao dubinu 2D sadržaju.


Zaključak

Toshiba Regza WL800 je veoma sposoban model televizora sa dobrim kvalitetom slike. Od njega možete očekivati dosta stvari u kojima je više ili manje dobar, ali njegove velike prednosti ipak nadomešćuju mane. Radi se o kvalitetnom HD televizoru FullHD rezolucije koji poseduje specifičan dizajn, koji nam se dopao. Daljinski ovog modela je takođe nestandardan i zanimljivog dizajna, koji vam se može dopasti. Konekcija na televizoru ima pregršt, tako da će namiriti potrebe čak i osoba sa velikim brojem tehnike u sobi. Ono što se nama takođe dopalo kod ovog modela je njegov sistem uštede energije pomoću senzora koji detektuju lica i pokrete. Moćni CEVO sedmojezgarni procesor svakako radi lep posao procesiranja i skaliranja materijala standardne definicije i generalnog procesiranja vezanog za sliku, a takođe igra bitnu ulogu u 2D>3D konverziji.

Korisnički interfejs digitalnih tjunera je odrađen jako korektno, tako da dobijate dosta informacija o kanalima koje gledate, a povrh svega toga tu je i funkcionalni elektronski vodič. Hollywood režimi slike nisu baš kao THX sertifikacija, ali će vam ponuditi tačne out-of-box vrednosti. Kalibracija naravno ispravlja dosta stvari i čini kvalitet slike dosta boljim, ali opet nije idealna jer se neke regularnosti ni uz pomoć nje ne mogu ispraviti. Ovaj model takođe poseduje 200 Hz opciju interpolacije frejmova, koji nudi bolju pokretnu rezoluciju i samim tim tečniju sliku, ali bez odvojenih Blur i Judder algoritama slika poprima Soap Opera izgled. Dubina crne boje i kontrast na ovom modelu su dosta dobri, zahvaljujući A-MVA tipu panela. 3D reprodukcija je bila dosta dobra, ali utisak pomalo kvari neretko prisustvo crosstalk-a u SBS 3D materijalu, dok je situacija mnogo bolja sa Frame Sequential materijalom. Dakle, sve u svemu dobar televizor koji ima da ponudi dosta toga, uz par pomenutih nedostataka...


Prednosti

- Tačna out-of-box podešavanja slike (Hollywood Pro)
- Mogućnost autokalibracije uz odgovorajući kolorimetar
- Odličan kontrast i dubina crne boje
- Dobar broj konekcija
- CEVO Engine
- Dobro skaliranje SD materijala i video procesiranje
- Veoma dobar sistem uštede energije
- Jedan od retkih DVB-T2 televizora na tržištu

Mane

- Nemogućnost ručne Gamma korekcije
- Soap Opera efekat kod interpolacije frejmova
- Neretka pojava crosstalk-a kod gledanja SBS 3D materijala
- Nešto deblje ivice okvira u poređenju sa konkurencijom
- Dodatan trošak za kupovinu 3D naočara


Cena: 129.990 RSD

Cena FPT-AG02G modela 3D naočara: 5.990 RSD

Uređaj na test ustupio Comtrade .


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung 3D LED LCD ES8000

Test: LG Cinema 3D 47LM960V

10304
10305
10306
10307
10308
10309