Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

22.08.2013 19:25 | 1 Hardver
Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

Pre nekoliko meseci Toshiba je rešila da se ozbiljnije uključi u tržište SSD-ova. Zar Toshiba nema svoje pogone za NAND? Tako je, ali iako su veoma prisutni na OEM tržištu, pa njihove SSD-ova i hard diskove vrlo često možete pronaći u gotovim konfiguracijama i laptopovima, situacija u klasičnoj prodaji nije ni izbliza ista. Prosto, vrlo su male šanse da Toshiba SSD sretnete na polici neke IT prodavnice. Stoga, prvi korak ka uspehu je predstavljanje kvalitetnog proizvoda. Za pomenutog proizvođača će to biti Q serija koja ima veoma impresivne specifikacije. Čitanje podataka od 552 MB/s i upis od 501 MB/s definitivno govore u prilog tome da se Toshiba ozbiljno prihvatila posla...

Nebojša Todorović

Pakovanje u kome nam je model iz Q serije stigao je veoma malih dimenzija i izuzetno je lagano. Dizajn je takav da jasno govori o tome da je proizvođač pretežno fokusiran na OEM, pa kutija većini neće privući pažnju. Dobra vest je da se na njoj nalazi veliki broj informacija. Od kapaciteta koji iznosi 128 GB, preko interfejsa, pa čak i deklarisanih performansi. Naravno, nisu izostavljeni ni razlozi zbog kojih treba da se odlučite za SSD. Sve u svemu, ne preterano atraktivno, ali dovoljno informativno pakovanje.

 


 

Sadržaj je veoma skroman i svodi se na gomilu dokumentacije. Iza ove gomile papira se kriju uslovi garancije, garantni list, kratko uputstvo i sam SSD. Sa druge strane, izostaje nosač za 3.5" slotove u kućištu, kao i migracioni softver koje smatramo korisnim dodacima iako mnogi proizvođači daju dosta više i od toga. Posebno u "upgrade kit" pakovanjima.
 


 

Sam SSD je potpuno bezličan. Na gornjoj ploči limenog kućišta se ne nalazi čak ni najbazičnija nalepnica. Još jedan pokazatelj koji ide u prilog činjenici da Toshiba još uvek nema osećaj da je i sam dizajn prilično bitan u "retail" svetu, gde uređaj ne prodaju isključivo performanse, već i pakovanje, dizajn, propratna oprema i sl. To ne govorimo iz loših namera, već zbog toga što nalepnica zaista nikako ne može uticati na krajnju cenu, ali su sitnice one koje umeju da izmame osmeh.
 

 

Poređenja radi, nedavno testirani Kingstonov HyperX Navi će uvek iskočiti pored Toshibine Q serije, posebno kada se oba nađu na istoj polici jedan do drugog. Uz slične performanse koje su naznačene na kutiji, znaće se unapred ko će imati prednost kod prosečnog i slabije obaveštenog korisnika. To je zaista šteta, jer Toshiba zaista ima šta da ponudi.
 


 

Nastavimo li dalje, pronalazimo i kriptičnu oznaku THNSNH128GBST koja zapravo govori da je u pitanju model od 2.5 inča debljine 9 mm. Da pojasnimo, GBST modeli imaju klasičnu debljinu od 9.5 mm, dok SSD-ovi čija se oznaka završava sa GCST imaju tanji profil od 7 mm.
 


 

Kao i svi moderni SSD-ovi i Toshiba Q Series se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs, čime su omogućene visoke performanse ugrađenog kontrolera i memorijskih čipova. Naravno, nismo odoleli da zavirimo šta se krije unutar kućišta ovog SSD-a i koje su tačno komponente odgovorne za vrhunske deklarisane brzine upisa i čitanja. Odlična vest je da se kućište lako otvara, jer je osigurano samo putem četiri šrafa, a čak ne postoji ni nalepnica čijim bi oštećivanjem prekršili uslove garancije. Nadamo se da će se i drugi proizvođači, ugledati na Toshibu u ovom pogledu.
 

Specifikacije
  • Proizvođač Toshiba
  • Model Q Series 128 GB
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 128 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 552
  • Brzina upisa (MB/s) 501
  • Kontroler Marvell TC58NC5HA9GST
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 5
 

Toshiba Q Series SSD 128 GB - Detaljno

Osam šrafova kasnije i kompletno smo rastavili uređaj. Da ne bude zabune, iako smo rekli da četiri šrafa osiguravaju kućište, tu su još četiri koji povezuju štampanu ploču i na koje smo naišli unutra.

 


 

Dakle, rastavljanjem kućišta smo otkrili plavu štampanu ploču malih dimenzija i ne posebno zasićenu komponentama. Verujemo da se na istoj platformi baziraju i verzije većeg kapaciteta, tako da su ostala mesta predviđena za čipove zapravo popunjena kod njih. Na svim čipovima, uključujući i kontroler se nalaze tanke termalne trake koje prenose toplotu sa čipova na metalno kućište. Ipak, smatramo da je ovo besmislena ušteda i da je Toshiba mogla komotno da postavi termalnu traku iz jednog dela preko cele stranice gde se nalaze čipovi.
 


 

Da bi ovo rastavljanje do poslednjeg detalja imalo smisla, uklonili smo komadiće termalne trake i očistili čipove kako bismo saznali koje je komponente Toshiba tačno upotrebila za ovaj SSD. Što se tiče memorije, sasvim očekivano, reč je o NAND-u iz matične kompanije. U pitanju je 19-nanometarski MLC NAND koji smo već jednom sreli i to u sjajnom Kingstonu SSDNow V300 u verziji od 120 i 240 GB.
 


 

Ipak, Toshiba ima punih 128, 256 odnosno 512 GB, jer ne koristi LSI SandForce kontorler koji obavezno korisnicima uskrati 8, 16 ili 32 GB od ukupnog kapaciteta. Stoga, ovaj SSD obezbeđuje slobodnih 119 GB nakon formatiranja, umesto 112 GB. Iskreno, očekivali smo da se i Toshiba popne na SandForce vozić zajedno sa mnogim drugim kompanijama, ali je odluka pala na modifikovani Marvell procesor. Konkretno, on je u Toshibinoj izvedbi dobio oznaku TC58NC5HA9GST.
 


 

Nemamo mnogo informacija o njegovim karakteristikama, ali znamo da je u pitanju osmokanalni kontroler kome nije potrebna odvojena RAM memorija za rad. Takođe, Toshiba veruje u njegove performanse koje su odlične i u slučaju kada podatke nije moguće kompresovati. To znači da sa nekompresovanim podacima nema pada performansi kao kod SandForce baziranih SSD-ova. Na kraju, tu je i podrška za TRIM i NCQ tehnologije, tako da je Q Series SSD veoma dobar na papiru. Šta kaže praksa, pogledajmo na narednoj stranici.
 

 

Toshiba Q Series SSD 128 GB - Rezultati testiranja; Zaključak

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 2500K @ 4500 MHz,
Matična ploča: ASUS P8Z77-V (Intel PZ77),
RAM: 2x4GB AMD Memory Entertainment Edition 1600MHz DDR3
HDD: Seagate Barracuda 7200.12 1TB
VGA: MSI GeForce GTX 760 Hawk
Napajanje: PC Power & Cooling Silencer Mk III 750 W
Drajveri:  NVIDIA ForceWare 320.49


Rezultati testiranja

ATTO Disk Benchmark 2.46

Prvo ćemo proveriti performanse u ATTO Disk Benchmarku. Ova aplikacija se koristi za merenje osnovnih performansi i često se ističe od strane samog proizvođača. Razlog za to je testiranje koje ne podrazumeva random podatke što znači prikaz veoma visokih performansi koji naravno imaju malo veze sa realnim stanjem stvari. 

Kako većina (da ne kažemo svi) proizvođača koji ističu deklarisane brzine na kutiji dobija upravo putem Atto Bench aplikacije, nimalo ne čudi što su vrednosti apsolutno ispoštovane. Štaviše, Toshiba Q Series 128 GB ih i prevazilazi, a moramo pohvalitit uređaj na kontinualno velikim perfomransama bez obzira na Queue Depth.

PCMark 7

Ovaj Futuremarkov test poseduje kompletan test jedinica za smeštanje podataka i sumira ga u jedan rezultat. 

PCMark ovaj SSD nagrađuje sa čak 5564 poena što je među najboljim rezultatima za modele od 120-128 GB, tako da se može reći da je zaista veoma brz.

 

CrystalDiskMark 3.0.2 x64

Sledeći test će nam pokazati rad sa 4K Random podacima. Dobijeni rezultati su daleko realnije vrednosti od onoga što se dobija sa ATTO-om ili podešavanjem podataka na 0 ili 1 Fill. Naravno, proverili smo situaciju i sa "compressable" podacima tako što smo provrteli i jedan test sa 0Fill.
 


 

Odlična vest je da su dobijene performanse zaista fenomenalne i da jedino 4K pri čitanju nije posebno veliki, dok je u svakom drugom aspektu ovaj SSD u samom vrhu među modelima koje smo do sada imali prilike da testiramo. U principu, može se reći da je generalno brži kako od Samsung Series 840, tako i od OCZ Vertex 4 modela, barem u većini aspekata. U dva od ukupno osam testova je malo bolji OCZ Vertex 4, a slična je situacija i sa Samsungom. Dakle, Toshiba je odradila zaista vrhunski posao sa Q serijom.


HD Tune 4.60 PRO

Na kraju smo napravili i test u dobrom starom softveru koji daje prosečne vrednosti čitanja i upisa kroz kompletan kapacitet diska i pritom daje adekvatan dijagram.
 


HDTune 4.60 se prilično čudno ponašao sa ovim modelom i nije ga kvalifikovao kao posebno brz model. Dok je Read brzina donekle zadovoljavajuća, iako je ispod onoga što smo očekivali, upis je bio veoma skokovit sa slabim prosekom od svega 256 MB/s što definitivno nije posebno dobar skor. Ipak, naša verzija HDTune testa je nešto starija, tako da je moguće da je u pitanju problem do softvera. Prosto, to je jedini logičan zaključak, s obzirom na to da je u svim ostalim testovima Q Series briljirao.


AS SSD 1.6.4

S obzirom na to da poseduje sličan koncept testova kao i CrystalDiskMark, slični rezultati su sasvim očekivani, ali ovaj benchmark poseduje "Copy" i test kompresije, tako da daje veoma korisne informacije koje se ne mogu izvući iz CrystalDiskMarka.
 


Osnovni paket testova koje nudi AS SSD još jednom pokazuje da je Toshiba Q Series izuzetno brz uređaj koji je čak i na ovom testu prestigao mnoge poznatije brendove. Test kompiranja je prikazao velike brzine koje Toshibin SSD može da pruži u realnim uslovima. Posebno je visoka brzina kompiranja ISO fajla i dostiže fenomenalnih 482 MB/s. Test kompresije pokazuje jasno da stepen kompresije praktično nije bitan pri kopiranju sa uređaja i na njega, tako da ne raste kao kod SandForce baziranih proizvoda, a čak je i daleko manje skokovita od Samsung i OCZ modela uz veće brzine koje kroz ceo raspon ostvaruje.


Zaključak

 


Teško je ne preporučiti Toshibu Q Series, jer je reč o jednom od onih odličnih uređaja za koje ne morate tražiti ugao iz kog su dobri. Praktično u svim testovima briljira, poseduje tri godine garancije, TRIM funkcija je tu, tako da suštinski predstavlja fenomenalan izbor. Posebno po ceni koja se očekuje da bude oko 95 evra, a možda čak i nešto niža. Jedino moramo da se požalimo na dizajn koji ne može biti "depresivniji". Zato ćemo nalepiti "Highly Recommended" stiker kako bismo razbili monotoniju. Šalimo se naravno, nagrada je u potpunosti zaslužena.

Prednosti:

- Fantastične performanse
- Stepen kompresije ne utiče na brzinu
- Tehnološki moderne komponete
- Povoljna (očekivana) cena

Nedostaci:

- Bezličan dizajn
- Bez dodatne opreme


Uređaj na test ustupio CT Computers

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

Test: Intel Series 335 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209