Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

22.08.2013 19:25 | 0 Hardver
Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

Pre nekoliko meseci Toshiba je rešila da se ozbiljnije uključi u tržište SSD-ova. Zar Toshiba nema svoje pogone za NAND? Tako je, ali iako su veoma prisutni na OEM tržištu, pa njihove SSD-ova i hard diskove vrlo često možete pronaći u gotovim konfiguracijama i laptopovima, situacija u klasičnoj prodaji nije ni izbliza ista. Prosto, vrlo su male šanse da Toshiba SSD sretnete na polici neke IT prodavnice. Stoga, prvi korak ka uspehu je predstavljanje kvalitetnog proizvoda. Za pomenutog proizvođača će to biti Q serija koja ima veoma impresivne specifikacije. Čitanje podataka od 552 MB/s i upis od 501 MB/s definitivno govore u prilog tome da se Toshiba ozbiljno prihvatila posla...

Test: Toshiba Q Series SSD 128 GB

Nebojša Todorović

Pakovanje u kome nam je model iz Q serije stigao je veoma malih dimenzija i izuzetno je lagano. Dizajn je takav da jasno govori o tome da je proizvođač pretežno fokusiran na OEM, pa kutija većini neće privući pažnju. Dobra vest je da se na njoj nalazi veliki broj informacija. Od kapaciteta koji iznosi 128 GB, preko interfejsa, pa čak i deklarisanih performansi. Naravno, nisu izostavljeni ni razlozi zbog kojih treba da se odlučite za SSD. Sve u svemu, ne preterano atraktivno, ali dovoljno informativno pakovanje.

 


 

Sadržaj je veoma skroman i svodi se na gomilu dokumentacije. Iza ove gomile papira se kriju uslovi garancije, garantni list, kratko uputstvo i sam SSD. Sa druge strane, izostaje nosač za 3.5" slotove u kućištu, kao i migracioni softver koje smatramo korisnim dodacima iako mnogi proizvođači daju dosta više i od toga. Posebno u "upgrade kit" pakovanjima.
 


 

Sam SSD je potpuno bezličan. Na gornjoj ploči limenog kućišta se ne nalazi čak ni najbazičnija nalepnica. Još jedan pokazatelj koji ide u prilog činjenici da Toshiba još uvek nema osećaj da je i sam dizajn prilično bitan u "retail" svetu, gde uređaj ne prodaju isključivo performanse, već i pakovanje, dizajn, propratna oprema i sl. To ne govorimo iz loših namera, već zbog toga što nalepnica zaista nikako ne može uticati na krajnju cenu, ali su sitnice one koje umeju da izmame osmeh.
 

 

Poređenja radi, nedavno testirani Kingstonov HyperX Navi će uvek iskočiti pored Toshibine Q serije, posebno kada se oba nađu na istoj polici jedan do drugog. Uz slične performanse koje su naznačene na kutiji, znaće se unapred ko će imati prednost kod prosečnog i slabije obaveštenog korisnika. To je zaista šteta, jer Toshiba zaista ima šta da ponudi.
 


 

Nastavimo li dalje, pronalazimo i kriptičnu oznaku THNSNH128GBST koja zapravo govori da je u pitanju model od 2.5 inča debljine 9 mm. Da pojasnimo, GBST modeli imaju klasičnu debljinu od 9.5 mm, dok SSD-ovi čija se oznaka završava sa GCST imaju tanji profil od 7 mm.
 


 

Kao i svi moderni SSD-ovi i Toshiba Q Series se oslanja na SATA 6 Gbps interfejs, čime su omogućene visoke performanse ugrađenog kontrolera i memorijskih čipova. Naravno, nismo odoleli da zavirimo šta se krije unutar kućišta ovog SSD-a i koje su tačno komponente odgovorne za vrhunske deklarisane brzine upisa i čitanja. Odlična vest je da se kućište lako otvara, jer je osigurano samo putem četiri šrafa, a čak ne postoji ni nalepnica čijim bi oštećivanjem prekršili uslove garancije. Nadamo se da će se i drugi proizvođači, ugledati na Toshibu u ovom pogledu.
 

Specifikacije
  • Proizvođač Toshiba
  • Model Q Series 128 GB
  • Format 2.5"
  • Kapacitet 128 GB
  • Brzina čitanja (MB/s) 552
  • Brzina upisa (MB/s) 501
  • Kontroler Marvell TC58NC5HA9GST
  • Interfejs SATA 6 Gbps
  • Garancija (god.) 5
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Kingston HyperX Navi Limited Edition

Test: Intel Series 335 240 GB

10203
10205
10206
10207
10208
10209