Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Portege Z30-A-12N

05.05.2014 16:37 | 1 Mobile

Filip Majkić

Portege linija prenosnih računara je zaista nešto posebno; kada je Toshiba bila izuzetno konzervativna po pitanju dizajna, ovi računari su uvek delovali sveže; kada je pravila debele uređaje od plastike, Portege je imao tanka i elegantna kućišta od magnezijuma; kada je konkurencija pravila ultrabukove i slične ultra-tanke računare, Toshiba je govorila: “Mi to već imamo”. Stoga je uvek bilo veoma interesantno za nas da vidimo šta donosi nova generacija Portege računara.

Na prvi pogled, mali poslovni računar ne iznenađuje nimalo. Haswell platforma sa (nama već veoma dobro) poznatim procesorom, magnezijumsko kućište, mat površine, senzor za otisak prsta, dobro poznata siva boja. Sve deluje prepoznatljivo i utegnuto i verovatno biste već nakon par dodira pretpostavili da se radi o Toshiba laptopu sve i da na donjem levom ćošku njegove gornje površine nije utisnut logotip kompanije.


Dizajn, izrada, konektori

U kutiji zatičemo par iznenađenja. Ne toliko u smislu da nailazimo na neočekivane stavke, koliko da nailazimo na...predmete koji se razlikuju od očekivanih verzija. Primera radi, krpa za brisanje je verovatno najveće površine koje smo ikada videli da se isporučuje uz računar.

Osim standardnih prospekata i strujnog ispravljača malih dimenzija, u pakovanju nalazimo i disk za apgrejd. Da, Portege Z30 se isporučuje sa Windows 7 operativnim sistemom preinstaliranim, dok se u pakovanju dobija apgrejd disk. Makar je tako sa našim primerkom. Odmah u startu imamo problem – kako instalirati Windows 8.1 Pro sa apgrejd diska pošto računar nema optički uređaj? Nikako, osim ako nemate eksternu optiku, tako da trebate da povedete računa o tome.

Što se tiče samog računara, njegovo kućište je izrađeno od magnezijuma. O dotičnom imamo najbolje mišljenje. Lakši je od aluminijuma, dozvoljava blago savijanje, teže ostaju posledice eksploatacije u odnosu na aluminijum. Sve u svemu, dobitna kombinacija što se nas tiče. Takođe, sveukupan dizajn računara nas je osvojio. Posebno imajući u vidu da je veoma nalik na ultrabuk, ali tih dodatnih 2-3 milimetra debljine omogućili su integrisanje LAN porta ili VGA izlaza, prisutno je tri USB 3.0 porta sa Sleep & Charge funkcijom i tako dalje. Sve u svemu, dosta funkcionalnije i sveukupno bolje od prosečnog ultrabuka, a debljina iznosi 17.9 umesto 15.5 milimetara. Verujte, vredi tog kompromisa, ako se uopšte ovde može konstatovati bilo kakav kompromis. Pride, zahvaljujući magnezijumskom kućištu, masa računara je svedena na svega 1,2 kilograma, što je ispod mase većine ultrabukova ovih dimenzija.

Desno su smešteni čitač SD/MMC kartica, dva USB 3.0 porta, LAN konektor i Kensington lock. Levo je SmartCard reader, zajedno sa audio priključkom, još jednim USB 3.0 portom, te VGA i HDMI izlazima. Najzad, tu je i konektor za strujni adapter. Na zadnjem delu zatičemo otvor za ventilaciju, a na prednjem se ističu samo zvučnici, smešteni blizu bokova.

Osim tastature, koja nudi pozadinsko osvetljenje bele boje, i tačpeda, računar raspolaže i trackpointom. Sam tačped nema klasične fizičke tastere, već funkcioniše kao klikpad, ali iznad njega se nalaze fizički tasteri za one koji žele da koriste trackpoint. Tamo gde biste mogli da očekujete tastere tačpeda je metalni okvir na kome se nalaze indikatori rada, a na sredini tog dela je pozicioniran skener otisaka prsta.

Sveukupno, dizajn je čist, mat, bez sjajnih površina i blještanja bilo koje vrste. Siva boja je nenametljiva, a oko ekrana se nalazi crn okvir. Ne zatičemo nikakve staklene presvlake ili dodatke. Sve deluje čisto, nenametljivo. Dopada nam se, zaista.


Hardver

Sa hardverom Portege Z30 računara smo se u suštini već veoma dobro upoznali. Računar se bazira na Intel hardverskoj platformi. Reč je o mobilnoj varijanti Haswell-a, sa kojim se ponovo susrećemo u mobilnom računaru. Haswell donosi razne pomake, ne samo po pitanju bržeg rada procesora, frekvencija ili brže grafike, već takođe u raznim optimizacijama za brojne scenarije koje su razvijene i koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.

CPU našeg laptopa je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle nije deo mejnstrim platforme. To je Core i5 4200U, koji radi na 1,6 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,6 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W.

Njegov sastavni deo jeste Intel HD 4400 grafički čip. Pre svega, Intel obećava bolje performanse, ali i podršku za displeje veće rezolucije nego do sada, što se ispunjava direktno na primeru današnjeg laptopa. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1,1 GHz u ovom procesoru. Podržava do tri simultano povezana displeja, a ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Portege Z30-A-12N
 • Procesor Intel Core i5-4200U 1.6GHz (2.6GHz)
 • Klasa procesora Core i5
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 128GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana HD LED, TruBrite anti-glare
 • Grafika Intel HD Graphics 4400
 • Portovi 1x VGA, 1x LAN, 1x HDMI, 1x Kombinovani audio priključak, 3x USB 3.0, Čitač kartica
 • Web kamera 2.0 MegaPiksela FHD sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 31.6 x 22.7 x 1.39 ~ 1.79 cm
 • Masa 1.2 kg
 • Baterija 4-cell Li-polymer
 • Operativni sistem Windows 7 Professional 64bit

Utisci, rezultati testova

Korisniku je na raspolaganju 4 GB DDR3-1600 memorije. Toshiba nije bila naročito izdašna po ovom pitanju, premda samom računaru neće ništa faliti, niti će u sintetičkim testovima to biti bilo kakav problem. No, poslovni računari sa (očekivano) visokom cenom koštanja bi trebalo, po našem mišljenju, da u 2014. godini konačno odmaknu od standardnih 4 GB RAM memorije. Kada je skladišni prostor u pitanju, koristi se SSD. U konkretnom slučaju, reč je o Toshiba SSD-u matične kuće, kapaciteta 128 GB.

Ekran bi u teoriji mogao biti slabija tačka računara. Reč je o TN ekranu, nešto višeg stepena osvetljenosti, bez ikakvih stavki poput tehnologije kontrole dodirom i slično. No, obzirom da je ekran mat tipa, on kod nas dobija pozitivnu ocenu, uprkos deklarativno niskoj rezoluciji od 1366 x 768 piksela, što će za mnoge biti neka vrsta razočarenja. Ne delimo to mišljejne u potpunosti, naročito nakon što smo kolorimetrom izmerili osvetljenost za koju se ispostavilo da je na prilično visokom nivou, ali razumeli bismo takvo gledište.

Optičkog uređaja, naravno, nema. WiFi je tu, kao i Bluetooth. WiFi je dual band tipa, te je u stanju da radi i na 2,4 GHz i na 5 GHz, što takođe treba istaći. SmartCard i čitač kartica su takođe tu, a radi se o SD/MMC čitaču. Već smo vam u sekciji o konektorima nabrajali šta sve možete imati i koristiti – i to bez potrebe da priključite odgovarajući adapter, kao kod ultrabuka. Operativni sistem sa kojim se računar isporučuje je, kao što rekosmo u uvodnom delu, Windows 7, a Windows 8.1 Pro apgrejd diskove dobijate u pakovanju. Masa računara iznosi 1,2 kilograma. Vredi istaći i da Windows ima podršku za srpski jezik.

Rezultati testova

U priloženoj tabeli možete videti rezultate koje ostvaruje Toshiba Portege Z30 u poređenju sa dve veoma slične, a tako različite mašine. U tabeli su Samsung ATIV Book 9 Plus ultrabuk, koji donosi sličan hardver i raskošan ekran osetljiv na dodir, kao i Yoga 2 Pro, hiberid koji po potrebi može da radi i kao tablet i kao ultrabuk, a koji dolazi sa praktično identičnim hardverom.

 

 

Toshiba Portege Z30

Samsung ATIV Book 9 Plus

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro

Battery Eater – Reader test

9:35

9:35

8:10

PC Mark 7

4439

4822

4634

Cinebench 11.5 OpenGL

12,55 fps

16,08 fps

15,94 fps

Cinebench 11.5 Rendering

2.51 pts

2.51 pts

2.5 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

35,8 fps

39,1 fps

36,7 fps

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

20,9 fps
526 poena

21,7 fps
544 poena

21,3 fps
538 poena

Nuclear MC

10702

9774

9667

wPrime 32M (sec)

23,766

23,808

24,228

HD Tune Transfer (MB/s)

316,4

417,2

376,8

 


Utisci

Kada je reč o hardveru i posledičnom funkcionisanju Windowsa, tu u suštini nema greške u odnosu na sve vrste realnih primena u biznis sferi. Već smo se u više navrata susretali sa ovakvom kombinacijom (verujte, i previše puta, makar iz ugla gledanja testera). Laptop će više nego zadovoljiti široke krugove mejnstrim korisnika kada je brzina rada u pitanju, naročito u domenu korišćenja kancelarijskog softvera, te sa te strane nemamo nikakvih naročitih primedbi. Windows radi sasvim korektno. SSD tome naročito doprinosi pozitivnom utisku, imajući u vidu da je prilično brz.

Toshiba tradicionalno isporučuje veliku količinu propratnog softvera. Neki korisnici će to pozdraviti, neki će se užasavati ovog poteza, i to je tako kako je. Tu je ipak dosta korisnih stvari, od power management dodataka, preko određenih prečica do instalacija antivirusa ili Office paketa (istina, dosta ovih dodatnih stavki ima vremenski ograničen rok trajanja). Po prvi put vidimo (moguće je da je ova stavka postojala i ranije, ali onda to nismo otkrili do sada) da pritiskom na Fn taster zapravo dobijemo meni nalik na dock iz OS X-a (pozicioniran gore umesto dole) sa spiskom egzaktnih dodatnih funkcija koje možemo iskoristiti na ekranu. Ne sumnjamo da će na ovaj način više korisnika nego do sada jasnije razumevati koje su to dodatne funkcije koje mogu koristiti i šta donose, te da će ovaj metod olakšati njihovu upotrebu i smanjiti zbunjivanje koje nastaje kada fizičke tastere tastature natrpamo grafičkim prikazima dodatnih funkcija.

Tastaturu i tačped bismo nazvali korektnim, ali ne ničim višim od toga. Uprkos tome što je tastatura čiklet tipa, centralni deo ima određenih sklonosti ka savijanju. Može biti da je to do magnezijmske konstrukcije, ali svejedno spušta utisak. Ističemo ponovo intenzivno pozadinsko osvetljenje bele boje koje je dostupno na tastaturi. Tačped je takođe sasvim korektan, a pitanje je da li bi bilo bolje za korisnika da sve što je smešteno oko njega bude jednostavno odstranjeno i da tačped dobije proširenje dimenzija u svim pravcima. Iskreno, nama bi se to više dopalo od natrpavanja ovog područja. Da, znamo da je neophodno implementirati opcije koje su nekada dosta bitne biznis korisnicima, ali utisak je takav.

Ekran

Suštinski, ekran je kontroverzna stavka ovog računara. Kod mnogih će se upaliti crvena lampica kada vide da jedan računar pozamašne cene dolazi sa ekranom rezolucije 1366 x 768 piksela, koja nikako da nas napusti, a slično se može reći i za tehnologiju ekrana, koji je TN tipa. I nije da nisu u pravu. Naravno, rezolucija nije sve što je bitno, jer dosta toga ide na ostale stavke poput kontrasta, osvetljenja, živahnosti ekrana i boja. Dobra vest za potencijalne korisnike je da po svim tim pitanjima Portege Z30 pokazuje sasvim dobre karakteristike.

To posebno važi za osvetljenost ekrana koja je na veoma visokom nivou. Odzivnost ekrana je takođe veoma dobra. Boje nisu kao na IPS ekranima, ali je sveukupan utisak o živahnosti sasvim korektan. Dakle, ekran ima i svojih dobrih i svojih slabijih strana. Korisnici koji će često biti u pokretu mogu da se raduju, budući da će zbog visokog osvetljenja i nepostojanja odsjaja ekran biti solidno vidljiv kada računar budu koristili napolju.

Konačni utisci, zaključak

Temperature

Load


Idle


Temperature su sasvim korektne i u granicama očekivanih. Nema problema bilo koje vrste, imamo dobre termalne karakteristike, što smo i očekivali imajući u vidu štedljiv hardver ovog računara.


Buka

Slično kao i u prethodnom slučaju, odlike po ovom pitanju su očekivane i veoma dobre.


Baterija

Baterija je strahovito dobra odlika Portege Z30 laptopa. U praksi, možete očekivati do desetak sati autonomije! Naravno, ta brojka se može dosta skratiti u zavisnosti od tipa opterećenja vašeg računara, ali suštinski se radi o izvanrednom rezultatu koji baterija ostvaruje. Da ne ostanemo dužni tehničke podatke u vezi sa njom, navešćemo da je u pitanju četvoroćelijska Li-Pol bateriju od 52 Wh.


Zaključak

Postoji mnogo toga što nam se dopada kod Portege Z30 modela, ali dve stavke koje će svakako potencijalne korisnike staviti pred dilemu su cena i ekran. Nadamo se da smo vam eventualne nedoumice oko ekrana pojasnili, a konačan izbor je naravno samo pred vama. Zato bismo se sada fokusirali na dobre strane ovog računara.

Suštinski, nama se Portege Z30 veoma dopada. To je računar koji je ultrabuk bez te nalepnice, debljine tik za koji milimetar veće kako bi se implementirali portovi koji dramatično unapređuju upotrebljivost ovakvog računara u odnosu na bilo koji ultrabuk. Laptop je veoma lagan, sa masom od 1,2 kilograma na čemu bi i mnogi ultrabukovi pozavideli. Veoma kompetentan hardver će vrlo lako izaći na kraj sa bilo kakvom vrstom poslovnog izazova. Najzad, izgled i “osećaj pod prstima” nam se takođe dosta dopadaju. Ne treba zaboraviti (iako smo to umalo učinili) doking konektor, zahvaljujući kome upotrebljivost laptopa može biti dodatno povećana, naročito u poslovnom okruženju.

Ukupno gledano, korisnici mogu da očekuju puno od ovakve mašine. Najbitnija stavka jeste cena, jer će mnogi želeti da plate visoku cenu za ekskluzivan računar koji će ih na oko odvojiti od konkurencije. Nismo sigurni da li je Toshiba Portege Z30 takav računar, odnosno sigurni smo da za te svrhe ima i boljih. Da li ima i kvalitetnijih? To je već drugo pitanje, i spremni smo da ustvrdimo da ako ih ima, malo ih je. Portege Z30 će svakako imati svoju nišu kupaca koji će želeti kvalitetan, štedljiv računar duge autonomije, koji će često prenositi, ali koji isto tako može lako da se uklopi u kancelarijsko okruženje. Tu već Z30 teško da ima premca. Ovo nije laptop bez mana, ali je laptop koji svoje mane lagodno i ležerno nosi sa sobom, umesto da ih baca u drugi plan.

Prednosti:

- Ukupan utisak
- Materijali, dizajn
- Performanse u okvirima lakih i tankih platformi
- Autonomija

Nedostaci:

- Rezolucija ekrana
- Windows 8.1 Pro samo na apgrejd disku


Računar na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Biramo najbolji laptop 2013. godine

10104
10105
10106
10107
10108
10109