Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Portege Z30-A-12N

05.05.2014 16:37 | 0 Mobile
Test: Toshiba Portege Z30-A-12N

Dok se Toshiba bez sumnje u poslednje vreme fokusira na to kako da dopre do običnog, prosečnog korisnika, pred japansku kompaniju se postavlja podjednako važan zadatak da očuva postojeću korisničku bazu. Među tim korisnicima su svakako i poslovni korisnici, gde su kriterijumi pooštreni u proteklim godinama baš kao i na mejnstrim tržištu. Pred nama je najnoviji pripadnik Portege familije malih i tankih biznis laptopova, koji stiže pod oznakom Z30. Pogledajmo kako se najnoviji adut kompanije Toshiba pokazuje u praksi.

Uvod

Filip Majkić

Portege linija prenosnih računara je zaista nešto posebno; kada je Toshiba bila izuzetno konzervativna po pitanju dizajna, ovi računari su uvek delovali sveže; kada je pravila debele uređaje od plastike, Portege je imao tanka i elegantna kućišta od magnezijuma; kada je konkurencija pravila ultrabukove i slične ultra-tanke računare, Toshiba je govorila: “Mi to već imamo”. Stoga je uvek bilo veoma interesantno za nas da vidimo šta donosi nova generacija Portege računara.

Na prvi pogled, mali poslovni računar ne iznenađuje nimalo. Haswell platforma sa (nama već veoma dobro) poznatim procesorom, magnezijumsko kućište, mat površine, senzor za otisak prsta, dobro poznata siva boja. Sve deluje prepoznatljivo i utegnuto i verovatno biste već nakon par dodira pretpostavili da se radi o Toshiba laptopu sve i da na donjem levom ćošku njegove gornje površine nije utisnut logotip kompanije.


Dizajn, izrada, konektori

U kutiji zatičemo par iznenađenja. Ne toliko u smislu da nailazimo na neočekivane stavke, koliko da nailazimo na...predmete koji se razlikuju od očekivanih verzija. Primera radi, krpa za brisanje je verovatno najveće površine koje smo ikada videli da se isporučuje uz računar.

Osim standardnih prospekata i strujnog ispravljača malih dimenzija, u pakovanju nalazimo i disk za apgrejd. Da, Portege Z30 se isporučuje sa Windows 7 operativnim sistemom preinstaliranim, dok se u pakovanju dobija apgrejd disk. Makar je tako sa našim primerkom. Odmah u startu imamo problem – kako instalirati Windows 8.1 Pro sa apgrejd diska pošto računar nema optički uređaj? Nikako, osim ako nemate eksternu optiku, tako da trebate da povedete računa o tome.

Što se tiče samog računara, njegovo kućište je izrađeno od magnezijuma. O dotičnom imamo najbolje mišljenje. Lakši je od aluminijuma, dozvoljava blago savijanje, teže ostaju posledice eksploatacije u odnosu na aluminijum. Sve u svemu, dobitna kombinacija što se nas tiče. Takođe, sveukupan dizajn računara nas je osvojio. Posebno imajući u vidu da je veoma nalik na ultrabuk, ali tih dodatnih 2-3 milimetra debljine omogućili su integrisanje LAN porta ili VGA izlaza, prisutno je tri USB 3.0 porta sa Sleep & Charge funkcijom i tako dalje. Sve u svemu, dosta funkcionalnije i sveukupno bolje od prosečnog ultrabuka, a debljina iznosi 17.9 umesto 15.5 milimetara. Verujte, vredi tog kompromisa, ako se uopšte ovde može konstatovati bilo kakav kompromis. Pride, zahvaljujući magnezijumskom kućištu, masa računara je svedena na svega 1,2 kilograma, što je ispod mase većine ultrabukova ovih dimenzija.

Desno su smešteni čitač SD/MMC kartica, dva USB 3.0 porta, LAN konektor i Kensington lock. Levo je SmartCard reader, zajedno sa audio priključkom, još jednim USB 3.0 portom, te VGA i HDMI izlazima. Najzad, tu je i konektor za strujni adapter. Na zadnjem delu zatičemo otvor za ventilaciju, a na prednjem se ističu samo zvučnici, smešteni blizu bokova.

Osim tastature, koja nudi pozadinsko osvetljenje bele boje, i tačpeda, računar raspolaže i trackpointom. Sam tačped nema klasične fizičke tastere, već funkcioniše kao klikpad, ali iznad njega se nalaze fizički tasteri za one koji žele da koriste trackpoint. Tamo gde biste mogli da očekujete tastere tačpeda je metalni okvir na kome se nalaze indikatori rada, a na sredini tog dela je pozicioniran skener otisaka prsta.

Sveukupno, dizajn je čist, mat, bez sjajnih površina i blještanja bilo koje vrste. Siva boja je nenametljiva, a oko ekrana se nalazi crn okvir. Ne zatičemo nikakve staklene presvlake ili dodatke. Sve deluje čisto, nenametljivo. Dopada nam se, zaista.


Hardver

Sa hardverom Portege Z30 računara smo se u suštini već veoma dobro upoznali. Računar se bazira na Intel hardverskoj platformi. Reč je o mobilnoj varijanti Haswell-a, sa kojim se ponovo susrećemo u mobilnom računaru. Haswell donosi razne pomake, ne samo po pitanju bržeg rada procesora, frekvencija ili brže grafike, već takođe u raznim optimizacijama za brojne scenarije koje su razvijene i koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.

CPU našeg laptopa je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle nije deo mejnstrim platforme. To je Core i5 4200U, koji radi na 1,6 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,6 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W.

Njegov sastavni deo jeste Intel HD 4400 grafički čip. Pre svega, Intel obećava bolje performanse, ali i podršku za displeje veće rezolucije nego do sada, što se ispunjava direktno na primeru današnjeg laptopa. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1,1 GHz u ovom procesoru. Podržava do tri simultano povezana displeja, a ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Portege Z30-A-12N
 • Procesor Intel Core i5-4200U 1.6GHz (2.6GHz)
 • Klasa procesora Core i5
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 128GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1366 x 768
 • Tip ekrana HD LED, TruBrite anti-glare
 • Grafika Intel HD Graphics 4400
 • Portovi 1x VGA, 1x LAN, 1x HDMI, 1x Kombinovani audio priključak, 3x USB 3.0, Čitač kartica
 • Web kamera 2.0 MegaPiksela FHD sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 31.6 x 22.7 x 1.39 ~ 1.79 cm
 • Masa 1.2 kg
 • Baterija 4-cell Li-polymer
 • Operativni sistem Windows 7 Professional 64bit

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Biramo najbolji laptop 2013. godine

10104
10105
10106
10107
10108
10109