Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba L7453DG

24.08.2014 13:45 | 1 Multimedija
Test: Toshiba L7453DG

4K televizori svakako jesu interesantni, ali ne treba još uvek zanemariti drastično rasprostranjenije i daleko pristupačnije 1080p modele. Upravo jedan takav model nam dolazi iz Toshibe, a reč je o vodećem HDTV-u ove kompanije, tačnije vodećem modelu unutar FullHD kategorije. L74 serija donosi retko susretanu Direct-Lit LED tehnologiju, osveženu Cloud Smart TV platformu, CEVO procesiranje, pasivni 3D...

Dragoljub Radovanović

Iako ponuda UltraHD modela na tržištu polako ali sigurno raste, nikako ne treba zanemariti prisustvo novih FullHD televizora. Njihovo vreme definitivno nije prošlo, a verujemo da će u upotrebi ostati minimum još četiri godine kada bi 4K trebao postati masovno zastupljen. Toshiba je itekako svesna ove situacije, razume da ljudi u suštini žele dobar premium HDTV koji zapravo mogu da priušte. Na tu scenu stupa L74 serija, visoka klasa televizora koja vam neće potpuno isprazniti džepove kao recimo L93 4K klasa - vrh ponude ove kompanije. Konkretno, testiramo L7453DG primerak u 42-inčnoj dijagonali, a pomenuti model dolazi još u dve veličine dijagonala - 47 i 55 inča.

Koje to novitete srećemo kod ovog flegšip 1080p HDTV-a? Pre svega. stvar koja nije toliko često zastupljena, a mi bismo želeli češće da je srećemo. Pričamo o Direct-Lit LED sistemu pozadinskog osvetljenja, prema našem mišljenju boljem rešenju od uobičajnog Edge LED-a koji se možda i prečesto koristi. U čemu je razlika? Konkretno, Edge LED koristi trake sa diodama postavljenim po ivicama, dok Direct LED upotrebljava diode postavljene čitavom površinom zadnje strane panela. Ukoliko vam ovo liči na Full Array LED, nažalost to nije slučaj jer Direct Lit koristi manji broj dioda i predstavlja jeftiniju (inferiorniju) alternativu. U svakom slučaju, i dalje bi trebao biti bolji od Edge LED-a.


toshiba_42l7453dg_s.jpg


Smart TV kojim ćemo se baviti ovom prilikom između ostalog poseduje i unapređenu Toshiba Cloud platormu. Ona ispravlja nedostatke na koje smo kod prethodnih modela ukazivali, a na šta konkretno mislimo pod time pomenućemo kasnije u tekstu. L7453DG koristi IPS tip ekrana 1920 x 1080 rezolucije, CEVO sistem procesiranja slike i FPR 3D pasivnu metodu dobijanja efekta treće dimenzije. Od interesantnijih odlika, tu su ugrađen WiFi modul, WiDi podrška za bežičan prijem slike sa laptopa i DLNA podrška. Maksimalna citirana svetlina ekrana iznosi 700 cd/m2, tv poseduje 1500Hz AMR+ osvežavanje i dolazi sa ugrađenim DVB-T/T2/C tjunerima...


toshiba_42l7453dg_2_s.jpg

[modul]specifikacija=6268[/modul]

Dizajn

Tradicija tankih i kompaktnih kutija dobro je poznata kod Toshiba televizora. Unutar prostorno dobro organizovanog pakovanja zatekli smo sledeće elemente - interesantno rešeno postolje sa potrebnim šrafovima, čak četiri para pasivnih 3D naočara za celu porodicu, daljinski upravljač i prateću dokumentaciju. Zanimljivo srebrno postolje izrađeno je od metala, deluje prilično jednostavno i minimalistički, a u isto vreme je efikasno i zauzima malo prostora. Celokupan dizajn televizora je zapravo u duhu minimalizma. Izgled nije napadan u smislu da odskače od nameštaja, već je sasvim sveden i čist, i jako lepo se uklopio sa našim belim testnim stolom. L74 serija televizora je inače dobitnik Red Dot 2014 nagrade za dizajn, a svakako vidimo i zbog čega.

Okvir oko ekrana je dosta tanak, kombinuje glossy (sjajne) uzane trake i jednu malo širu mat traku ispod ekrana. Manje plastike oko panela doprinosi tome da se više uživite u ono što se prikazuje na ekranu, pružajući uranjajuće iskustvo gledanja. Jedini element sa prednje strane izuzimajući Toshiba logo jeste svetlosni prsten - crven kada je tv isključen ili zelen dok je upotrebi. Bok je ipak nešto deblji za jedan LED tip televizora, mada za to postoji logično objašnjenje. Obzirom na specifičnu Direct-Lit metodu koja koristi ne tako veliki broj dioda iza panela, one moraju biti malo više udaljene od ekrana kako bi obasjale panel ravnomerno i celom površinom.


toshiba_42l7453dg_dscn0009_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0025_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0030_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0042_s.jpg


Na levom boku smešten je deo konekcija koji će se najčešće koristiti, tako da ovde imamo lako dostupne HDMI ulaze (tri komada), jedan USB port, 3.5mm priključak za slušalice, CI slot i fizičke tastere za kontrolu televizorom ukoliko se desi da daljinski nije pri ruci. Ostatak ulaza/izlaza smešten je pozadi - tu je četvrti HDMI, treći USB, LAN port, digitalni audio izlaz, VGA ulaz, Skart, komponentni video ulazi i priključak za antenu. Sa dugačkim sivim daljinskim prethodno smo upoznati kod UltraHD L93 serije - poseduje kombinaciju belih gumenih i crnih plastičnih tastera, i može se reći da je prijatan za korišćenje uprkos većim dimenzijama.


toshiba_42l7453dg_dscn0063_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0069_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0050_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0282_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0290_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0264_s.jpg

Meni, opcije

Korisnički interfejs menija totalno je drugačiji u odnosu na L34 seriju koju smo prethodno testirali, a može se reći da je dosta približniji izgledu koji smo sreli kod L9363 4K modela. Gde inferiorniji L3433DG donosi meni u vidu horizontalne trake, ovde rešenje stiže u vidu kvadratnog prozora. Kategorije su iste kao kod UltraHD modela, izvršena je podela u osam sekcija, samo što L74 poseduje drugačije i živopisnije ikonice. Jedna od bitnijih kategorija je Picture, unutar koje se može odabrati šest režima slike. AutoView je jedan od njih, a on iskorišćava ambijentalni senzor kako bi automatski prilagodio sliku u zavisnosti od osvetljenja u sobi. Tu su još Dynamic, Standard i interesantniji Hollywood režimi - Night, Day i Pro.


toshiba_42l7453dg_dscn0334_s.jpg


Opširnije štelovanje slike takođe je dostupno kao i uvek, ali i napredna podešavanja, koja su svakako vredna pomena. ColorMaster je ključna opcija za pojedince sa iskustvom i kolorimetrom, koji žele da povećaju tačnost boja, sive skale ili Gamma vrednosti - sveukupno da utiču na poboljšanje kvaliteta prikaza. Ovde je moguće uključiti senzor za automatsku kontrolu svetline slike, Active Backlight Control opciju softverskog lokalnog zatamnjivanja (Low i High), kao i nivo crne/bele boje. 

Resolution+ nudi veštačko pooštravanje ivica čineći sliku oštrijom. Ova opcija pruža mešovite rezultate, jer u slučaju HD materijala čini sliku pomalo neprirodnom, dok je kod standardne definicije ipak pogodnija. Na kraju, ClearScan opcija služi za povećanje pokretne rezolucije slike interpolacijom frejmova, ali i iz našeg iskustva treba držati ovu opciju na minimumu pošto na većem podešavanju slici pruža neprirodno gladak izgled. Zaista je šteta što ovde ne postoji Custom podešavanje u kojem su odvojeni Blur i Judder algoritmi, kao kod nekih drugih proizvođača. Pokretna rezolucija ovde može biti maksimalnih 1080 linija, ali uz video koji na High podešavanju poprima izgled španske serije...


toshiba_42l7453dg_dscn0345_s.jpg

 

toshiba_42l7453dg_dscn0357_s.jpg

Utisci u radu

Televizor u velikom broju domaćinstva služi pre svega za praćenje tv kanala putem kablovske ili ređe kroz etar, pomoću Loga ili druge vrste antene. L7453DG ima standardni DVB-C digitalni tjuner, ali za pojedince kojima pristup kablovskoj mreži nije opcija, postoji i itekako korisni DVB-T2 tjuner. Ukoliko ste na Ikom kablovskom provajderu, pominjali smo više puta da dobijate besplatan pristup osnovnom paketu digitalnih kanala. Interfejs je u ovom slučaju isti kao kod L93 i L34 serije, jer pri promeni kanala pojavljuju se tri bela pravougaonika - jedan sa nazivom kanala, drugi sa vremenom i datumom i treći sa informacijama šta je trenutno na programu.

Postoji lista sa svim kanalima koji se mogu preuređivati po želji, a tu je naravno i vodič kanala sa informacijama šta se trenutno emituje na programima i šta će se emitovati u narednom periodu. CEVO tehnologija za procesiranje slike dobro odrađuje posao po pitanju skaliranja standardne definicije na nativnu FullHD rezoluciju panela. Kanali sa kablovske izgledaju veoma pristojno, neki sa boljom slikom od drugih, u zavisnosti od slučaja. Ono što svako može zaključiti i bez korišćenja bilo kakve opreme je to da Hollywood režimi pružaju najbolji kvalitet slike.


toshiba_42l7453dg_dscn0170_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0427_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0437_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0441_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0444_s.jpg


Nama je konkretno najviše odgovarao Hollywood Day, a nakon upotrebe kolorimetra ispostavilo se da je upravo pomenuti pružao najbolje rezultate i najtačniju sliku. Pristupili smo testiranju korišćenjem Calman profesionalnog softvera i dobili rezultate merenja koji nas nimalo nisu razočarali. Test primarnih i sekundardnih boja i Gamma vrednosti prošao je dobro. Boje se mogu okarakterisati tačnim s obzirom na prosečnu 3.91 Delta E vrednost. Kriva Gamma vrednosti je takođe dobra - 2.11 rezultat, gde nam je 2.20 referentna vrednost, tako da odstupanje nije veliko. Temperatura boja od 6949K pruža fino zasićen topao prikaz sa generalno tačnim nijansama. Cyan je najmanje tačna boja, crvena je nešto tačnija i na granici prihvatljivosti, dok su preostalim bojama odstupanja mala i veoma prihvatljiva.

Toshiba citira maksimalnu svetlinu panela na 700 cd/m2, a u našim merenjima hteli smo da proverimo da li je ta tvrdnja tačna. Najviše što smo uspeli da dobijemo je 685 cd/m2, mada sa postavljanjem osvetljenosti i vrednosti pozadinskog osvetljenja na maksimum. Bez korišćenja Brightness vrednosti koja na maksimumu dosta izbleđuje i uništava sliku, realnija vrednost na maksimalom pozadinskom osvetljenju iznosi oko 600 cd/m2, što je i dalje veoma dobra cifra. Kakva je situacija sa dubinom crne boje? Korišćenjem Active Backlight Control opcije na niskoj vrednosti zabeležili smo 0.014 cd/m2. Gašenjem ove opcije dubina crne boje je drastično lošija, 0.177 cd/m2.


toshiba_42l7453dg_calman_hollywood_day_50b_95c_s.jpg


toshiba_42l7453dg_merenja_s.jpg


Po pitanju nivoa crne i kontrasta IPS paneli nas nikada neće zadovoljiti kao PVA ili MVA tipovi. Statični kontrast kod ovog konkretnog IPS-a je nizak, samo 682:1, tako da tamnije scene nisu idealne na ovom modelu televizora, jer ne donose veliki nivo detalja. Situaciju ipak do neke mere rešavamo držanjem Active Backlight Control opcije na Low, gde pored bolje crne boje kontrast skače na ogromnih 8214:1. Nažalost, ova opcija nije idealna jer smanjivanjem nivoa crne boje utiče se i na potamnjivanje ostalih boja, što nije toliko poželjna stvar. Razlog zbog čega nam se Direct-Lit LED toliko dopada je mnogo bolji nivo uniformnosti ekrana u odnosu na Edge LED. Uniformnost je gotovo pa idealna, a ovo je jedna od stvari koju jako cenimo kod televizora. Na podešenoj maksimalnoj svetlini, ipak se nazire par svetlijih oblasti u vrhu ekrana, ali ih je dosta teško primetiti na priloženim fotografijama.


toshiba_42l7453dg_dscn0327_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0328_s.jpg


toshiba_42l7453dg_uniformnost_s.jpgUtisci u radu - nastavak

Kada smo televizor povezali na računar kako bismo proverili kako se ponaša u ulozi monitora, jako nas je zabrinula jedna stvar - veliko ulazno kašnjenje od čak 200 i više milisekundi. Ova situacija važi za režime koji ne uključuju Game i PC. Ulazno kašnjenje postaje drastično niže kada recimo sa Hollywood Day režima pređete na Game režim. U tom slučaju situacija je sasvim korektna - samo 16ms. Ukoliko u blizini ne postoji računar koji bi kablom povezali na tv, tu je USB port koji nudi reprodukciju video materijala u velikim broju formata, i to uz DTS podršku. Kvalitet slike L74 modela najviše dolazi do izražaja kada pustite 1080p film, u našem slučaju to je bio MKV fajl veličine 16.6GB - prvi deo filma Hobbit koji se zatekao na našem eksternom hard disku.


toshiba_42l7453dg_input_lag_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0447_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0454_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0456_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0461_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0466_s.jpg


Jedna od prednosti pasivnog 3D prikaza je pristupačnost naočara, pa je Toshiba u paketu uključila čak četiri komada, tako da možete gledati 3D film i sa vašim prijateljima ili porodicom. Svetlina slike je u ovom slučaju na dosta visokom nivou, naočare su lagane i udobne, nemaju bateriju, potrebu za sinhronizacijom sa televizorom i iskustvo pri gledanju ne zadaje glavobolju. To je ipak većina stvari u kojima je aktivni 3D itekako napredovao, a ono što je nama nedostatak ovog i svakog drugog pristupa pravljenja treće dimenzije pasivnim putem je nažalost manja rezolucija. 3D prikaz L7453DG modela jeste odličan u većini pogleda, ali kaska u jednom - prepolovljenoj vertikalnoj rezoluciji.

Stvar koju želimo da ostavimo za kraj je naš utisak prilikom korišćenja Toshiba Cloud platforme, i generalno odziv na komande tokom upotrebe televizora. Prethodni modeli koje smo imali priliku da testiramo bili su loši po tom pitanju - sveukupno tromi i spori. Drago nam je da je Toshiba napokon rešila ovaj problem. Učitavanje aplikacija sada je mnogo brže, ali i generalno bilo kakvo ulaženje u opcije sada je primetno ubrzano. Na raspolaganju unutar Toshiba Clouda nalazi se Browser, podrška za WiDi, ali i poznate aplikacije kao što je YouTube, Vimeo, AccuWeather, itd. Čak je i sporo pomeranje kursora unutar Browser-a ispravljeno, koje nam je prilično smetalo kod L3433DG modela... Odličan napredak je napravljen na ovom polju.


toshiba_42l7453dg_dscn0492_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0472_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0474_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0486_s.jpg


toshiba_42l7453dg_dscn0487_s.jpg

Zaključak

Toshiba L74 serijom dokazuje da unapređenje u odnosu na prethodnike može postojati a da se pravac napretka ne mora isključivo kretati ka 4K modelima. FullHD televizori su još uvek aktuelni i ostaće prisutni na tržištu u narednim godinama. Odlika ovog modela koji nam se najviše dopada je upotreba Direct-Lit LED tehnologije pozadinskog osvetljenja, koje nudi izuzetnu uniformnost. Po pitanju dizajna, L7453DG se može nazvati privlačnim minimalističkim HDTV-om. IPS tip panela pruža dobru tačnost boja i široke uglove gledanja, ali nažalost ne poseduje dobar statični kontrast ili dubok nivo crne boje, tako da detalji prilikom tamnih scena ostaju izgubljeni.


toshiba_42l7453dg_nagrada.jpgKonektivnost televizora je po našem mišljenju veoma dobra. Broj HDMI ulaza dovoljan je da udomi konzole i kućne bioskope uz još koji uređaj, a prisustvom ugrađenog WiFi modula i WiDi podrške, posao se može završiti i bežičnom metodom. Drago nam je da vidimo izmene kod Toshiba Cloud platforme, tačnije njenu optimizaciju i vidiljiv pomak u performansama. Kvalitet slike je sveukupno sasvim dobar, Hollywood režimi su tačni i ne zahtevaju preku potrebu za hardverskom kalibracijom. Naš mišljenje o L7453DG modelu je sasvim pozitivno, u pitanju je dobar premium televizor sa atraktivnom cenom...

Prednosti

- Direct-Lit LED i njegova odlična uniformnost
- Lep i jednostavan dizajn
- Tačni Hollywood režimi slike
- Unapređene performanse Toshiba Cloud platforme
- Bogata konektivnost

Mane

- Loša dubina crne boje i kontrast
- ClearScan interpolacija nema Custom opciju

Cena: 89.990 RSD

Televizor na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

DLNA - podešavanje i korišćenje

Samsung donosi novi način za gledanje fudbala u udobnosti doma uz opciju Football Mode

10304
10305
10306
10307
10308
10309