Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba Excite Pro

20.04.2014 11:05 | 1 Mobile
Test: Toshiba Excite Pro

"Dozvolite da vas uzbudim" - pametan slogan kompanije Toshiba koji se odnosi na Excite (uzbudljivi) Pro tablet koji nam se našao na testu. Nastavljamo da srećemo ekrane jako visoke 2560 x 1600 rezolucije, a pored toga tu je i moćni Tegra 4 čipset koji smo retko imali prilike da sretnemo prethodne godine. Ovaj model se takođe ističe i Harman/Kardon zvučnicima, koji bi trebalo da ponude nešto kvalitetniji zvuk. Postavlja se pitanje da li je Excite dovoljno uzbudljiv kao što njegovo ime sugeriše?

Dragoljub Radovanović

Test: Toshiba Excite Pro

Nedavno bili smo u situaciji da isprobamo Samsungovu Pro seriju tableta sa 2560 x 1600 ekranima, a evo još jednog "Pro modela" sa pomenutom rezolucijom, ovoga puta od Toshibe. Kao što smo pomenuli u prethodnom tekstu, drago nam je da ova visoka rezolucija polako ali sigurno postaje standard kod uređaja ovog tipa, a veći broj piksela nikako ne može biti loša stvar. Mi svakako raširenih ruku dočekujemo ovu promenu na bolje, pogotovo kod tableta kod kojih je ekran jedna od bitnijih karakteristika.

Ipak, nije ekran jedina stvar koja je "uzbudljiva" na novom Toshiba Excite Pro modelu, jer ima tu još nekoliko stvari koje vam se mogu učiniti zanimljivim. Jedna od njih je prisustvo moćnog Tegra 4 čipseta, koji smo zapravo sreli samo jednom tokom prethodne godine kod HP SlateBook X2 modela. Rešenje kompanije Nvidia nažalost nije masovno prihvaćeno kao u prethodnim godinama, tako da ovaj čipset se može naći svega na petnaestak uređaja na tržištu. Razlog je njegova nešto veća cena, pa se proizvođači odlučuju za pristupačnija rešenja kompanije MediaTek.


Hardver

Zanimljiv deo karakteristika Excite Pro modela mogu biti i Harman/Kardon zvučnici, u kombinaciji sa Toshiba Audio Enhancement Pro opcijom. Srce uređaja sačinjava pomenuti Tegra 4 čipset, koji je sastavljen od četvorojezgarnog Cortex A15 procesora frekvencije rada od 1.9 GHz-a i prepoznatljivog 72-jezgarnog NVIDIA GeForce grafičkog čipa, izuzetnog pogodnog za gejming na tabletu.Skladište Excite Pro modela možete zateću u 16 ili 32GB varijanti, koje možete dodatno proširiti microSD karticama kapaciteta do 64GB-a.

Kod nas se konkretno našla veća 32GB verzija, kod koje blizu 26GB prostora ostaje raspoloživo korisniku. Može se reći da je količina radne memorije u današnje vreme uobičajna, tako da je prisutno 2GB RAM-a. Toshiba smatra da zadnja kamera može biti korisna kod poslovne upotrebe za hvatanje fotografija dokumenata, beleški i zapisa sa tabli na sastancima, tako da je uključen 8MP senzor uz prisustvo LED blica i mogućnosti beleženja video klipova u 1080p rezoluciji. Kada je baterija u pitanju, Toshiba se odlučila za ne tako visok kapacitet baterije od 4230 mAh. 


 

 

Dizajn

Toshiba Excite Pro nam dolazi u povećoj crnoj kutiji, čija sadržina i nije preterano bogata. Viđali smo u nekoliko navrata da Toshiba voli da obezbedi svoje uređaje stavljajući ih u sunđeraste delove koji zapravo povećavaju dimenzije pakovanja. Ono što nas ne oduševljava je da pored tableta nema puno dodataka koje možete sresti unutra. Neuobičajena odlika je korišćenje drugačije metode punjenja putem povećeg adaptera koji više priliči laptopu nego tabletu.

To znači da se tablet ne puni preko microUSB porta, ali smatramo da to nije razlog za izostavljanje microUSB kabla koji svakako morate koristiti ukoliko želite da određene fajlove prebacite sa tableta na računar, ili obrnuto. Pored nestandarnog adaptera tu je samo još jedna kartonska kutijica u kojoj se nalazi dokumentacija, kao što je priručnik za korišćenje na nekoliko jezika, itd. Obično kod tableta u ovom cenovnom rangu zatičemo dosta manji USB punjač, microUSB kabl pa negde čak i slušalice, tako da nas je odstupanje od uključivanja ovakvih elemenata pomalo zbunilo.
Sličan dizajn smo već sreli kod 8-inčnog Toshiba Encore Windows 8 modela, tako da nam izgled većeg Excite Pro tableta nije bio potpuno nepoznat. Da budemo iskreni, dotični nije tako uzbudljiv, da se koristimo terminom iz naziva uređaja. Nema elemenata koji bi preterano privukli pažnju, tako da izgleda "obično", što ne mora da znači da izgleda loše, već samo da ne poseduje unikatne odlike. Zapravo, ono što je nama najviše zapalo za oko su debljina i težina tableta, koja je veća u odnosu na konkuretne modele.

Veliki luk zaobljenja ćoškova i široke crne trake oko ekrana su elementi koji sačinjavaju prednju stranu tableta. Iznad ekrana u sredini imamo prednju kameru, u donjem levom uglu Toshiba logo, a sa suprotne strane Harman/kardon nalepnicu. Leva strana je najinteresantnija jer sadrži najviše elemenata. Ovde srećemo 3.5mm priključak za slušalice, tastere za kontrolu nivoa zvuka, dok se ispod nesvakidašnjeg plastičnog poklopca otkrivaju microSD slot, microHDMI i microUSB portovi. Pomenuli smo da se tablet ne puni preko microUSB-a, tako da ovde imamo klasičan kružni 12V priključak za adapter.
Donja strana je prazna, na levoj jedan neuobičajan element a to je mesto za zavezivanje tračice koja ide oko ruke, koja može spasiti tablet ukoliko vam on nekim slučajem isklizne iz ruke. Na vrhu u sredini nalazi se mikrofon, zatim power dugme koje nije skroz blizu ivice kako bi bilo lako dostupno već je malo pomereno udesno i na mestu gde bi logičnije bilo postaviti power dugme tu je još jedan mikrofon.

Pozadina je srebrne boje, hrapave je površine zbog velikog broja izdignutih tačkica, u gornjem desnom uglu je kamera i LED blic, a tu je i pomalo nelogična lokacija zvučnika koji su smešteni baš na mestima u kojima ćete držati tablet, tako da ćete ih zaklanjati dlanovima pri korišćenju. Nije nam namera da bez razloga budemo grubi prema Toshibi, ali kada je dizajniranje i pakovanje Excite Pro modela u pitanju, ovde srećemo nekoliko zaista čudnih odluka...

Softver

Da pređemo na vedriju stranu priče, a to je Android platforma koju Excite Pro tablet koristi, kao i korišćenje uopšte. Nije ni ovde sve tako idealno pošto je ovaj model još uvek na Jelly Bean 4.3 verziji, mada tu je jedna odluka kompanije Toshibe koja nam se zapravo i dopada. Ona uključuje korišćenje AOSP verzije Jelly Bean-a koja podruzumeva korišćenje Google verzije korisničkog interfejsa, sa minimalnim izmenama recimo u odnosu na Nexus 10 dok je bio na ovoj verziji, tačnije pre nego što je dobio nadogradnju na KitKat 4.4.2. Zvanična nadogradnja na KitKat za Excite Pro još uvek nije dostupna, a kada će ona to postati - još uvek nam nije poznato.

Sa druge strane, iako je korisnički interfejs veoma blizak AOSP verziji Jelly Bean-a, Toshiba je ipak odlučila da uključi određene aplikacije i opcije poboljšanja videa i zvuka. Od aplikacija koje ne možete sresti u AOSP verziji preinstalirane dolaze AccuWeather, Amazon Kindle, Evernote, Wild Tangent Games, txtr ebooks... Tu su rešenja u vidu PrintHand aplikacije kojom veoma lako možete štampati dokumenta, mailove, fotografije, web stranice i još mnogo toga.
Tu je i ThinkFree Office za rad sa fajlovima, a od Toshiba aplikacija imamo Excite Demo, File Manager, Media Player, App Manager, TruCapture i Service Station za nadogradnje verzije softvera i aplikacija. Nećemo vas zamarati opisivanjem korisničkog interfejsa koji vam je verovatno već poznat, ali ćemo vam ostaviti screenshotove koji vam ga mogu dočarati u primerima ispod...


Utisci

Pomenuli smo u dizajn sekciji da je tablet malo teži i deblji, ali nismo pomenuli konkretne cifre. Tablet je težak 630 grama. Takođe, debljina iznosi 10.2mm. Poređenja radi, danas postoje konkurenti manje mase i manje debljine. Sa druge strane, iako deblji i teži ne znači da je loše izrađen, štaviše tablet deluje jako čvrsto i kvalitetno. Izrađen je od plastike. Hrapava zadnja strana pruža interesantan osećaj pod prstima, i pomalo poboljšava stisak nad uređajem.Ekran je sasvim sigurno najbitniji deo specifikacije Toshiba Excite Pro modela. U pitanju je LED osvetljeni IPS ekran sa jako lepim prikazom. Njegova rezolucija je ključna stvar koja doprinosti dobrom prikazu, a reč je o 2560 x 1600 tačaka, koje na 10.1-inčnoj dijagonali nude jako dobrih 299 piksela po inču. Prikaz boja nije idealan, ali je sasvim korektan. Problem leži u tome što nijanse pomalo vuku ka hladnijim tonovima, tako da prikaz poprilma plavičastiji izgled. Takođe, njegova svetlina je veoma korektna, ali nije među najsvetljijim ekranima koje smo imali prilike da vidimo...
Tegra 4 čipset pripada kategoriji moćnijih čipseta koje možete naći na tržištu, ali problem je u tome što ni u ovom polju nije najmoćniji koji smo sreli. Zapravo, Qualcomm Snapdragon 800 rešenje koje smo imali kod Samsung Galaxy Pro serije tableta je ipak nudilo nešto bolje rezultate. Možda i najveći problem koji smo sreli kod ovog tableta je njegovo preterano zagrevanje. Nakon većeg opterećenja pri igranju primetili smo ozbiljno pregrevanje u predelu kamere, najverovatnije mesto u kojem je smešten procesor i GPU. Temperatura u tom delu zaista ume da bude neprijatna pri držanju... Sa druge strane, iako nije najbrži u svim poljima, utisak koji tablet ostavlja pri surfovanju je fantastičan. Ovo je sasvim sigurno jedan od najbržih tableta u ovom domenu, i sa te strane smo oduševljeni.


Rezultati testova:
 

  Toshiba Excite Pro Samsung Galaxy Tab Pro 10.1
Quadrant 16081 18445
Nenamark 1 53.6 fps 59.4 fps
Nenamark 2 53.2 fps 59.5 fps
Vellamo 1970 1393
Antutu 27773 31512
Linpack 692.837, 788.162 419.167, 746.313
BenchmarkPi 121ms 130ms
CF-Bench 17016 33844
Sunspider 662ms 861ms
BrowserMark 3259 2923
Peacekeeper 1275 670
Octane 5558 3329
SmartBench 6061 9227
GFXBench 16.4 fps offscreen, 10.6 fps onscreen 25.7 fps offscreen, 16.8 fps onscreen
Epic Citadel 2560 x 1600 28.0 fps 58.2 fps
3D Mark Maxed out, 8579 Extreme, 11548 Unlimited -

 

Prisustvo Harman/Kardon zvučnika na prvi pogled deluje veoma ohrabrujuće, i od tableta se očekuje da isporuči zvuk koji je kvalitetniji nego što je to obično slučaj kod drugih modela. Sa jedne strane to jeste tačno, zvuk ima nešto bolju definiciju i nije toliko ravan kao što je slučaj kod nekih drugih modela, ali je nekako na tišoj strani. Možda i najveći problem predstavlja pozicija zvučnika, koji su smešteni pozadi, baš na mestu gde držite tablet, tako da ćete ih većinu vremena pokrivati dlanovima...

Kamera od 8 megapiksela je sasvim korektna. Fotografije koje smo zabeležili su oštre i sa dobrom količinom detalja, ali smo primetili da boje nisu preterano živahne. Šum je prisutan u manjoj meri, što je sasvim korisna stvar. Unutrašnje fotografije su sasvim solidne, a pošto je Toshiba pomenula da je ova kamera pogodna za fotografisanje dokumenata i tabli kod nešto poslovnije upotrebe, smatramo da je ona sasvim dorasla tom zadatku, pa čak i više. Ipak, vreme koje je potrebno od pritiska na okidač u apliakaciji za kameru do beleženja fotografije je čak četiri sekunde, tako da je kamera dosta spora...

Kapacitet baterije Toshiba Excite Pro modela je nešto niži nego što smo očekivali, a kako se ispostavilo, to znači i da je ukupna autonomija nešto kraća. Toshiba citira čak 11 sati upotrebe, što je možda previše optimistično, i verovatno važi za reprodukciju filmova. Mi smo dobili mnogo nižu cifru od toga, zapravo samo 4 sata i 53 minuta uključenosti ekrana pri surfovanju na pedeset procenata osvetljenja ekrana. Prosečna autonomija ako nas pitate, pogotovo kada je reč o 10.1-inčnom tabletu koji bi trebao da izdrži minimum sedam časova pri surfovanju internetom u istim uslovima...


Zaključak testa

Svaka kompanija ima svojih dobrih i loših primera kako neki uređaj treba da izgleda i funkcioniše, a novi model kompanije Toshiba je korektan uređaj. No, da li je tako uzbudljiv kako mu oznaka sugeriše? Po tom pitanju, naš odgovor nije pozitivan. On na papiru deluje kao veoma interesantan model, pogotovo kada uzmemo u obzir 2560 x 1600 ekran, snažan Tegra 4 čipset i Harman/Kardon zvučnike, ali u realnosti, prisutno je nekoliko nelogičnosti. Prva stvar je neispirativan dizajn, a tu su i veća težina i debljina tableta, manji kapacitet baterije, a tu su i neke sitnije stvari kao što je veliki punjač ili siromašan sadržaj pakovanja.Sa softerske strane nam se zapravo i dopada zbog AOSP korisničkog interfejsa, ali opet ovde nije reč o najsvežijoj verziji Androida, niti imamo informaciju da je KitKat u pripremi za Excite Pro. Visoka rezolucija i živahan prikaz ekrana su nas oduševili. Performanse koje nudi Tegra 4 su jako dobre, zapravo odlične kada je surfovanje u pitanju, ali se tablet poprilično zagreva. Kamera je pristojna, ali spora. Harman/Kardon obećava dosta kvalitetniji zvuk. Autonomija je prosečna, što može biti problem osobama koje nemaju često pristup utičnici. Toshiba Excite Pro je sveukupno jako korektan tablet, ali definitno treba izvagati da li možete da živite sa njegovim slabijim stranama...


Prednosti

- Visoka 2560 x 1600 rezolucija ekrana
- Moćan Tegra 4 čipset
- Harman/Kardon zvučnici
- AOSP interfejs

Mane

- Masa i debljina
- Veliki adapter i izostavljanje microUSB kabla
- Pregrevanje zadnje strane
- Slabija autonomija

Cena: 380 evra

Uređaj na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus FonePad 7 ME175CG

Test: Samsung Galaxy Pro serija tableta

10104
10105
10106
10107
10108
10109