Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba 58L9363 UltraHD

25.10.2013 00:42 | 1 Multimedija

Dragoljub Radovanović

Pre nešto manje od dve nedelje na sajtu smo objavili test Toshiba 40L7335D televizora, a danas vam predstavljamo jako sličan model, ali sa jednom ključnom razlikom - 4K2K rezolucijom. UltraHD televizori postaju sve pristupačniji, ne u toj meri da su sišli u široke mase - oni su i dalje nedostupni velikom broju potrošača, ali napredak u smanjenju cena je vidljiv. Kada smo pre nekih osam meseci u Srbiju dočekali 84-inčni X9005 sa cenom od 27 hiljada evra, moramo onda priznati da ovaj 58-inčni model i nije toliko skup. Kako bi predupretili komentare sa pitanjem o ceni, iznosimo da je očekivana cena Toshiba L9363 modela u ovoj dijagonali oko 3500 evra. Sitnica, zar ne?

Šta je zapravo UltraHD i koliko je bolji od danas uobičajnog standarda? Pre svega, radi se o 4K2K rezoluciji, konkretno 3840 x 2160, što kada pomnožimo dobijamo impresivnih 8.294.400 piksela. Široko rasprostranjeni 1080p standard poseduje nešto tek preko dva miliona, tako da se ovde radi o četiri puta većoj količini detalja, što je itekako bitna stvar. Ipak, dostupnost 4K materijala je trenutno jako retka, što znači da nećete moći puno toga da gledate u izvornoj rezoluciji televizora. Ako recimo imate Samsung Galaxy Note 3 smartfon koji snima video materijal u 4K2K rezoluciji, onda bi mogli da gledate njegove snimke u punoj rezoluciji na televizoru kao što je ovaj. Mi smo igrom prilika nedavno na testu imali pomenuti smartfon, tako da smo iskoristili tu priliku.Blu-Ray i dalje stiže u 1080p rezoluciji, a naznaka da će se 4K filmovi pojaviti uskoro nije na vidiku. Ove godine svakako ne treba očekivati tako nešto, ali tokom sledeće stvari bi mogle da počnu da se odvijaju nešto žustrijim tempom. Da li to znači da do tada 4K2K televizori neće biti iskorišćeni na pravi način? Pa... može se tako reći. Ipak, Toshiba je u L9363 model uključila CEVO Engine 4K tehnologiju procesiranja slike, koja upscale-uje niže rezolucije na 4K. Da li je to blizu kvaliteta koji nudi izvorni materijal u ovoj rezoluciji. Ne baš, ali 1080p će izgledati malo lepše nego na FullHD televizorima.

U odnosu na prethodno testirani L7335 iz serije L7, ovaj model iz L9 serije poseduje dosta slične opcije i mogućnosti. Reč je naravno o smart televizoru koji poseduje veći broj mogućnosti. Neke od njih su vezane za internet, kao što su recimo aplikacije i razni tipovi sadržaja, koji su objedinjeni u novi portal koji Toshiba naziva Cloud TV. Ovo je takođe i 3D televizor koji koristi aktivnu tehnologiju prikaza, uz koji u pakovanju besplatno dobijate i dva para naočara. Kako bi sadržaj koji gledate bio prikazan bez zamućenja u brzim scenama kod filmova ili u sportskim prenosima, Toshiba je uključila "800 AMR osvežavanje" ekrana. Ako se pitate šta je to AMR - to je skraćenica za Active Motion & Resolution.

 


Ono što je takođe bitno kod ovog modela su njegove dobre mogućnosti za konektivnost. Pre svega, kako bi na televizor doveli pristup internetu, u televizor je ugrađen WiFi modul, tako nema potrebe za dovlačenjem LAN kabla. Bežična veza otvara vrata za još nekoliko tehnologija, kao što je Intel WiDi koja omogućava bežični prenos slike sa vašeg laptopa, a tu je takođe i Miracast podrška. Ukoliko imate mobilni telefon sa ovom mogućnošću, korisnom se može pokazati i HDMI MHL podrška, koja vam omogućava kloniranje ekrana vašeg smartfona na ekran televizora.Toshiba L9363 dolazi sa Skype aplikacijom, ali pošto kod nje nije prisutna ugrađena kamera, za video pozive je potrebno kupiti model koji je kompatibilan sa televizorom. Od ugrađenih digitalnih tjunera tu su DVB-T2 , DVB-C2, ali takođe i DVB-S2. Prisutna je i opcija PVR-a, tačnije snimanje sadržaja sa digitalnih kanala na eksterni USB uređaj. Kako bi imali dobar kvalitet zvuka, Toshiba je ovde uključila i Audyssey tehnologiju.

 

 

Dizajn

Kutija je poprilično veća u odnosu na 40-inčni L7335 koji smo testirali, nije u slim varijanti i svakako je nećete moći poneti sami pod mišku. Imajte na umu da je 58-inčni televizor poprilično težak, tako da je za transport i raspakivanje potrebno minimum dvoje ljudi. Sadržaj kutije je identičan kao kod pomenutog modela, i unutra se ne nalazi preterano puno stvari. Recimo nema uopšte kablova, čak ni strujnog jer je isti prikačen za sam televizor. Tu je postolje, metalni deo koji spaja postolje i ekran, šrafovi, daljinski i podebeo vodič za brzi početak na dosta jezika. Začudilo nas je da detaljno uputstvo nije prisutno ni kod ovog modela. Prisutna su i dva para aktivnih naočara - potez koji uvek pozdravljamo.

Dizajn televizora je identičan u odnosu na nedavno testirani model, pa takođe deluje minimalistički i dosta privlačno. Oblik je potpuno pravougaon i ivice oko ekrana su dosta uzane, tako da ceo televizor ne deluje toliko glomazno s obzirom da je dijagonala ekrana 58 inča. Ivice su crne boje, izuzev donje koja je srebrna i na kojoj se nalazi kružni standby LED indikator i odmah do njega senzor ambijentalnog osvetljenja. Postolje televizora je praougaonog oblika sa prazninom bliže prednjoj strani, plastično je i povezano je sa ekranom ne baš preterano širokim cilindričnim delom, tako da stabilnost nije baš najbolja, pa se ekran malo "klacka" kada rotirate ekran.

S obzirom da se kod ovog modela koristi LED tip pozadinskog osvetljenja, ono mu dozvoljava da zadrži tanak bok. Tasteri za kontrolu nad televizorom smešteni su na pozadini sa leve strane. Ovde takođe možete zateći i sve ostale bitne konekcije. Pre svega, sa strane na raspolaganju imamo optički izlaz za zvuk, tri HDMI ulaza (dva klasična i jedan MHL), 3.5mm ulaz za slušalice, CI slot, SDXC slot za kartice i USB port.

Sa zadnje strane tu je i ostatak portova, kao što su četvrti HDMI ulaz, 3.5mm PC HDMI 2 audio ulaz, LAN port, komponentni video ulaz, skart, RGB/PC ulaz i priključak za satelitsku, kao i klasičnu antenu. Daljinski koji dolazi uz televizor je dugačak i sive je boje, sa belim gumenim dugmićima u vrhu i dnu. Na njemu se nalazi i crni deo u kome se nalaze navigacioni crni dugmići sa plićim hodom. Dugmići za navigaciju u opcijama su mali, pomalo tvrdi i nezgodni za pritiskanje, a odvojeni su veći dugmići koji služe za navigaciju i pomeranje miša na web stranicama u Browseru.
 

Meni, opcije

Još jedna stvar koja je identična sa nedavno testiranim L7335 modelom je korisnički interfejs. Imamo jednu zamerku koja ide na njegov račun, pošto nam deluje da je Toshiba upotrebila interfejs prilagođen 1080p rezoluciji, tako da slova ovde deluju krzavo i ne baš privlačno kada se približite ekranu.


Ovoga puta nemamo više meni u stilu polu luka kakav smo sretali na prethodno testiranim modelima za prošlu godinu. On je sada klasičnijeg, pravougaonog oblika i nešto je minimalističniji. Sive je boje, pomalo je proziran i sastoji se iz osam kategorija - Picture, Sound, Options, Installation, Netword, 3D, Timers i Get Help. Želimo da skrenemo pažnju da je odziv na zadate komande nešto sporiji, što u trenucima ume da se oduži i po nekoliko sekundi i ume dosta da smeta. Ne znamo tačno koji se procesor nalazi unutra, ali celokupno iskustvo u korišćenju ima određenu zadršku. Unutar Picture menija nalazi se ukupno šest režima slike koje možete odabrati - Auto View, Dynamic, Standard, Hollywood Night, Hollywoor Day i Hollywood Pro. Auto View koristi ambijentalni senzor, tako da procenjuje nivo osvetljenja u prostoriji i prema tome automatski podešava sliku. Nismo preterano zadovoljni ovim režimom, tako da ipak preferiramo da stvari podesimo ručno.

Pored standardnih opcija podešavanja pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, itd, tu su i napredna podešavanja. Ovde se nalazi Colour Master opcija, koju kada uključite dobijate pristup finom podešavanju Hue, Saturation i Brightness opcijama crvene, zelene, plave, žute, magenta i cyan boje. Tu je i opcija podešavanja ukupne temperature boje, u kojoj imate izbor između hladnih, prirodnih i toplijih boja. Takođe, prisutna je i opcija Resolution+ za pooštravanje ivica kod prikaza standardne definicije, zatim ClearScan opcija za otklanjanje zamućivanja u brzim scenama sa četiri nivoa podešavanja - high, middle, standard i off. Pošto ovde nema opcija koja odvaja Blur i Judder kao kod LG ili Samsung modela, preporučljivo je middle podešavanje, pošto na High scene deluju previše glatko i pomalo nerealno. U meniju slike takođe su dostupna i Expert podešavanja, koja služe isključivo za profesionalnu kalibraciju slike. 

Kategorija Sound sadrži balance, bass i treble fina podešavanja, zatim kod Audyssey Premium tehnologije imate mogućnost da podesite da li je tv montiran na zid ili je na postolju, prema čemu će zvuk biti prilagođen. Tu je i Audyssey ABX opcija za poboljšanje basa. Options kategorija sadrži podešavanja za snimanje na eksterne USB uređaje, gde podešavate One Touch dužinu snimanje, veličinu Timeshifta (pauziranje i premotavanje uživog programa). Zatim, tu je podešavanje Media plejera, MHL opcije, HDMI CEC, menadžmenta struje, itd.

Installation kategorija nudi promenu jezika menija, promenu zemlje, pretrage kanala, DTV podešavanja i slično. Network sekcija nudi podešavanje mreže, tačnije biranje tipa konekcije - žično ili bežično, detaljnije podešavanje IP adrese, DNS-a i Mac adrese. U 3D kategoriji podešavamo kada će 3D prikaz biti pokrenut, dubinu 2D u 3D konverzije, i postavljanje zaštitnog pina za uključivanje 3D opcije. Na kraju, u Timers kategoriji nameštate kada će tv biti uključen ili isključen.

Praćenje TV kanala

Pri početnom podešavanju televizora između ostalog dobijate i opciju skeniranja TV kanala. Pošto je standardna odabrana zemlja UK, pretraga će biti neuspešna. U opcijama postoji odabir Srbije, ali odabirom ove zemlje gubi se mogućnost digitalne pretrage i ostaje samo analogna, tako da smo morali da odaberemo neku drugu kompatibilnu zemlju, u našem slučaju Nemačka je bila odgovarajuća. Pod uslovom da imate pretplatu kod nekog od kablovskih operatera koji ne zaključavaju standardni digitalni paket, uz pomoć DVB-C tjunera, nećete imati potrebu da koristite odvojeni risiver.

Pretragom kod Ikom provajdera, dobili smo ukupno 158 TV i radio kanala. Pri menjanju kanala u vrhu se pojavljuju tri pravouganika koji pokazuju redni broj i ime kanala, zatim vreme i datum, jezik, a u dnu imate još jedan prozor koji pokazuje šta je trenutno na programu i dokle će trajati, ali takođe i šta je sledeće na programu. Takođe postoji i vodič kanala sa izlistavanjem svih kanala sa leve strane, dok je sa desne hronološki raspored onoga što će biti prikazano na određenom kanalu u toku dana. 

 

Merenje i kvalitet prikaza

Toshiba L9363 poseduje šest režima slike, od kojih se Hollywood Pro pokazao kao najtačniji. Što se tiče boja, u odnosu na L7335 ovoga puta boje su bile nešto toplije, što nam je merenje pomoću kolorimetra u Calman programu i pokazalo. Tačna cifra koju smo izmerili u netaknutom Hollywood Pro režimu je bila 6807K, što je odstupanje od samo 307K u odnosu na 6500K granicu. Gamma, tačnije njena prosečna vrednost iznosi 2.18 što je odličan rezultat, što se jasno vidi i iz grafikona koji dosta prati referentnu krivu. Tačnost boja je pristojna, ali ne i savršena, baš kao i kod prethodno testiranog modela. Prosečna Delta-E ima vrednost od 4.59, što znači da su boje generalno tačne jer su ispod < 5 Delta-E granice, ali opet određene boje poprilično odstupaju. Prikaz cyan boje je netačan, što se vidi jasno koliko je tačka pomerena iz svog kvadratića na slici ispod, a i žuta boja takođe ima veliko odstupanje. Plava takođe nije savršena, dok su zelena, crvena i magenta manje-više tačne.

Prikaz materijala standardne definicije je prihvatljiv, upscaleovanje je na nivou, ali velika dijiagonala i visoka izvorna rezolucija čine svoje i jasno prikazuju nedostatak detalja. Hollywood Pro režim ima nešto niže standardno podešavanje pozadinskog osvetljenja jer je namenjen za gledanje u zamračenim prostorijama, ali bez problema se može ova vrednost promeni ukoliko se slika učini previše tamnom. Opcija ClearScan nudi dobre rezultate kada se prati sadržaj sa nešto bržim scenama, ali High vrednost izveštačuje sliku, tako da je preporučljivo držati ovu vrednost na medium ili možda čak i standard. HD prikaz je dosta dobar, nešto čak i bolji u poređenju sa FullHD televizorima, ali opet nije ni blizu toliko dobar kao izvorni 4K materijal. S obzirom da je reč o A-MVA panelu, prikaz crne boje je odličan, a ujedno sa tim i nivo kontrasta. Uglovi gledanja nisu na nivou IPS panela ali su opet veoma pristojni, sa blažim slabljenjem nijansi kako se pomerate iz položaja direktnog posmatranja. Dakle, kvalitet slike je generalno dobar, ali opet na nekim poljima kao što je tačnost boja mogla biti bolja, baš kao i kod L7335 modela.


4K reprodukcija i desktop

Pošto je dosta teško pronaći 4K materijal na internetu, Toshiba nam je ustupila svoj promotivni video. Ovo je zapravo globalni promo snimak i kod njega postoji jedna zanimljivost, tačnije o lokaciji gde je on sniman - upravo baš kod nas u Beogradu. Pokrivene su razne lokacije širom grada i jasno se vidi da je korišćena dosta skupa i profesionalna video oprema, tačnije RED kamera, što je rezultovalo dosta interesantnim i jako kvalitetnim video snimkom. On zaista ističe prednosti 4K2K televizora i dao nam je kratak uvid u ono što nas čeka u budućnosti televizije. Detalji su zaista na impresivnom nivou i slika je zaista neverovatno oštra, što izuzetno pojačava utisak realnosti pri gledanju. Autor ovog 4K materijala je Dušan Mirković, a tehničku podršku pružila je domaća kompanija Living Pictures.


Dosta dugo smo čekali da vidimo kako izgleda 4K2K u desktop korišćenju, a sa ovim modelom smo napokon dobili i tu priliku. Kako bi uopšte ovakva rezolucija bila moguća, potrebno je imati odgovarajući hardver, tako da nam je Toshiba uz televizor ustupila i Qosmio X70-A laptop. On poseduje najnoviju Haswell tehnologiju koja kroz regularan HDMI izlaz pruža UltraHD 4K rezoluciju. Ipak, 1.4 HDMI ograničenje čini svoje, tako da je ova rezolucija izvodljiva u samo 30Hz-a, što je dosta malo za normalnu desktop upotrebu. Sa njom ipak možete imati druge prednosti kao što je reprodukcija filmova koji će biti skalirani na 4K rezoluciju. Takođe, ovaj laptop nam je i poslužio za reprodukciju pomenutog Toshibinog promotivnog 4K materijala.
3D

Toshiba L9363 koristi aktivnu 3D tehnologiju prikaza, i dobra stvar kod njega je to što ne morate da dokupljujete naočare, jer u pakovanju dobijate dva para besplatno. Same naočare su lagane, relativno udobne i imaju solidan dizajn. Po pitanju 3D prikaza, jako smo zadovoljni rezultatima koje ovaj televizor pruža. 3D slika ima dobar nivo svetline, dubina efekta je na veoma dobrom nivou i treperenje je smanjeno na minimum. Jedna od prednosti aktivne tehnologije nad pasivnom je puna rezolucija, tako da sadržaj ima FullHD rezoluciju i samim tim veliki nivo detalja. Negativna stvar kod 3D naočara ovog modela je to što se sinhronizacija vrši IR metodom, umesto preko Bluetooth-a, tako da se dešava da povremeno izgube vezu sa televizorom. 3D u 4K rezoluciji nije izvodljiv jer je za tako nešto potreban HDMI 2.0 standard koji tek treba da se pojavi. To opet znači da ne iskorišćavate pun potencijal ovog televizora.Input Lag

Ulazno kašnjenje kako se prevodi na našem jeziku je kod ovog modela dosta visoko, ali može biti smanjeno u zavisnosti od toga koji režim slike koristite. Većina režima ima kašnjenje čak i do jako visokih 250ms, što će definitivno u ogromnoj meri ometati gejming. Dobra stvar je to što postoji Game režim slike koji drastično spušta ulazno kašnjenje na dosta prihatljivijh prihvatljivih 51ms. Tu je takođe i PC režim sa još boljim rezultatom od 34ms.

Hollywood Pro:


Game:


PC:

Toshiba Cloud, USB reprodukcija

Ovo je portal u kojem se nalaze sve stvari koje ovaj model čine "pametnim". Iskreni da budemo, nismo oduševljeni načinom na kojem je on zamišljen. Pre nego što krenete da koristite sve aplikacije i mogućnosti koje ovaj televizor nudi, potrebno je napraviti Toshiba Cloud nalog, za šta smatramo da ipak treba da bude opciono. Ovaj ekran se poziva pritiskom na "kućica" taster na daljinskom, nakon čega dobijate takozvani početni ekran. Na njemu se nalazi sličica kanala na koji ste prethodno gledali, zatim datum, Trending on Twitter prozor i Inbox polje skroz desno.


U vrhu menjate ekrane, tako da je sledeći Premium Apps na kojem se nalaze kvadratići sa najpopularnijim aplikacijama, pristup Internet Browseru, Skype-u, WiDi opciji, My Contents opciji koja izlistava vašu muziku, video i fotografije, zatim prečica ka snimljenom sadržaju i ka podsetinicima. TV sekcija sadrži aplikacije pomoću kojih dobijate stream odabranih TV kanala, i u Video sekciji takođe imate aplikacije za neke od poznatijih video servisa kao što su YouTube, DailyMotion, Vimeo, Viewster, itd. 


USB reprodukcija

Uvek korisna stvar kod televizora je njihov ugrađeni media plejer. Ovde je dakle dovoljno prebaciti sadržaj koji želite da gledate na fleš stik ili eksterni hard disk i uključiti ga sa strane u predviđeni USB port. Isprobali smo neke od popularnijih formata kao što su MKV, AVI i MP4 i svi su funkcionisali bez problema, bilo da je reč o SD ili HD materijalu. Još jedna stvar koju će vam biti korisna a to je da ovaj televizor podržava DTS zvuk. Kad smo već kod zvuka, Audyssey tehnologija pruža jako pristojnu definiciju, ali sami zvučnici nisu preterano glasni. 

Zaključak

Toshibinim L9363 modelom televizora smo dobili kratak uvid u ono što nas čeka u budućnosti. UltraHD rezolucija je stvarno primetan korak unapred, ali u ovom trenutku deluje kao investicija koja ne iskorišćava svoj pun potencijal. Zašto? Pa iz prostog razloga što ćete kod ovakvog televizora jako malo stvari gledati u njegovoj izvornoj rezoluciji. 4K materijal je redak, tako da ćete i dalje gledati 1080p. Prisutsvo CEVO 4K tehnologije koja vrši procesiranje i upscale nižih rezolucija na UHD jeste jedna od prednosti, ali kvalitet se ne može meriti sa pravim i izvornim 4K materijalom.


Kvalitet slike je jako dobar zahvaljujući A-MVA tipu panela koji nudi dobar kontrast i dubinu crne boje. Što se tiče samih boja, one su relativno tačne, ali ipak sa nekim odstupanjima, tako da situacija nije idealna. Dizajn televizora je minimalistički i on nam se dopao, mada imamo zamerku po pitanju stabilnosti ekrana.Jedna od stvari koju smo primetili u testu L7335 modela je to da je kretanje kroz interfejs usporeno, što pomalo kvari utisak. Toshibin Cloud TV portal nam se i dalje čini pomalo nespretno rešenim, ali nudi dobar broj aplikacija i smart mogućnosti. Po pitanju konektivnosti Toshiba L9363 je lepo pokrivena prisustvom četiri HDMI ulaza, ali takođe i WiDi i MHL standardima. Tu je takođe i dobra reprodukcija sa USB-a sa DTS podrškom za zvuk.

Ono što je po nama glavna prednost ovog modela je njegova cena. Toshiba je odlučila da bude dosta konkuretna u ovom polju i da ima nižu cenu u odnosu na Sony, LG ili Samsung. Cena od oko 3500 evra i dalje nije pristupačna svakom, tačnije ovaj televizor će biti dostupan samo šačici potrošača, ali ono što je bitno je da je on dostupan i nudi odličnu 4K2K rezoluciju...koja će u ovom trenutku biti neiskorišćena - ali ko voli, nek izvoli...4K tehnologija više nije tako nedostupna i nezamisliva, i prirodno je da Toshiba džin kao prvi 4K televizor ponese naše Innovative Technology priznanje...

 


Prednosti

- UltraHD 4K2K rezolucija
- Privlačan minimalistički dizajn
- Dobra dubina crne boje
- Jako dobar 3D prikaz
- Dva para naočara gratis
- WiDi i MHL podrška
- Pristojan kvalitet zvuka

Mane

- Spor odziv na komande
- Ulazno kašnjenje u većini režima je dosta visoko
- Čist ali ne previše glasan zvuk
- Neiskorišćen potencijal 4K2K rezolucije

Cena: oko 3500 evra

Televizor na test ustupio CT Computers.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 40L7335D

Test: Samsung Ultra HD 4K UE55F9000

10304
10305
10306
10307
10308
10309