Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba 58L9363 UltraHD

25.10.2013 00:42 | 0 Multimedija
Test: Toshiba 58L9363 UltraHD

Benchmark se napokon domogao televizora sa UltraHD rezolucijom. Ovaj model nam na test dolazi od strane kompanije Toshiba, i reč je o 58-inčnom 4K2K LED osvetljenom LCD televizoru sa CEVO 4K endžinom. Vreme je da se pozdravimo sa dobrom starom 1080p rezolucijom i polako ali sigurno napravimo korak ka ultra visokoj definiciji. Koliko ona u ovom trenutku ima smisla i da li je sve to sada isplativo? Doduše, nije naodmet da se podsetimo da se u nove tehnologije često ide srcem, pre nego razumom...

Test: Toshiba 58L9363 UltraHD

Dragoljub Radovanović

Pre nešto manje od dve nedelje na sajtu smo objavili test Toshiba 40L7335D televizora, a danas vam predstavljamo jako sličan model, ali sa jednom ključnom razlikom - 4K2K rezolucijom. UltraHD televizori postaju sve pristupačniji, ne u toj meri da su sišli u široke mase - oni su i dalje nedostupni velikom broju potrošača, ali napredak u smanjenju cena je vidljiv. Kada smo pre nekih osam meseci u Srbiju dočekali 84-inčni X9005 sa cenom od 27 hiljada evra, moramo onda priznati da ovaj 58-inčni model i nije toliko skup. Kako bi predupretili komentare sa pitanjem o ceni, iznosimo da je očekivana cena Toshiba L9363 modela u ovoj dijagonali oko 3500 evra. Sitnica, zar ne?

Šta je zapravo UltraHD i koliko je bolji od danas uobičajnog standarda? Pre svega, radi se o 4K2K rezoluciji, konkretno 3840 x 2160, što kada pomnožimo dobijamo impresivnih 8.294.400 piksela. Široko rasprostranjeni 1080p standard poseduje nešto tek preko dva miliona, tako da se ovde radi o četiri puta većoj količini detalja, što je itekako bitna stvar. Ipak, dostupnost 4K materijala je trenutno jako retka, što znači da nećete moći puno toga da gledate u izvornoj rezoluciji televizora. Ako recimo imate Samsung Galaxy Note 3 smartfon koji snima video materijal u 4K2K rezoluciji, onda bi mogli da gledate njegove snimke u punoj rezoluciji na televizoru kao što je ovaj. Mi smo igrom prilika nedavno na testu imali pomenuti smartfon, tako da smo iskoristili tu priliku.Blu-Ray i dalje stiže u 1080p rezoluciji, a naznaka da će se 4K filmovi pojaviti uskoro nije na vidiku. Ove godine svakako ne treba očekivati tako nešto, ali tokom sledeće stvari bi mogle da počnu da se odvijaju nešto žustrijim tempom. Da li to znači da do tada 4K2K televizori neće biti iskorišćeni na pravi način? Pa... može se tako reći. Ipak, Toshiba je u L9363 model uključila CEVO Engine 4K tehnologiju procesiranja slike, koja upscale-uje niže rezolucije na 4K. Da li je to blizu kvaliteta koji nudi izvorni materijal u ovoj rezoluciji. Ne baš, ali 1080p će izgledati malo lepše nego na FullHD televizorima.

U odnosu na prethodno testirani L7335 iz serije L7, ovaj model iz L9 serije poseduje dosta slične opcije i mogućnosti. Reč je naravno o smart televizoru koji poseduje veći broj mogućnosti. Neke od njih su vezane za internet, kao što su recimo aplikacije i razni tipovi sadržaja, koji su objedinjeni u novi portal koji Toshiba naziva Cloud TV. Ovo je takođe i 3D televizor koji koristi aktivnu tehnologiju prikaza, uz koji u pakovanju besplatno dobijate i dva para naočara. Kako bi sadržaj koji gledate bio prikazan bez zamućenja u brzim scenama kod filmova ili u sportskim prenosima, Toshiba je uključila "800 AMR osvežavanje" ekrana. Ako se pitate šta je to AMR - to je skraćenica za Active Motion & Resolution.

 


Ono što je takođe bitno kod ovog modela su njegove dobre mogućnosti za konektivnost. Pre svega, kako bi na televizor doveli pristup internetu, u televizor je ugrađen WiFi modul, tako nema potrebe za dovlačenjem LAN kabla. Bežična veza otvara vrata za još nekoliko tehnologija, kao što je Intel WiDi koja omogućava bežični prenos slike sa vašeg laptopa, a tu je takođe i Miracast podrška. Ukoliko imate mobilni telefon sa ovom mogućnošću, korisnom se može pokazati i HDMI MHL podrška, koja vam omogućava kloniranje ekrana vašeg smartfona na ekran televizora.Toshiba L9363 dolazi sa Skype aplikacijom, ali pošto kod nje nije prisutna ugrađena kamera, za video pozive je potrebno kupiti model koji je kompatibilan sa televizorom. Od ugrađenih digitalnih tjunera tu su DVB-T2 , DVB-C2, ali takođe i DVB-S2. Prisutna je i opcija PVR-a, tačnije snimanje sadržaja sa digitalnih kanala na eksterni USB uređaj. Kako bi imali dobar kvalitet zvuka, Toshiba je ovde uključila i Audyssey tehnologiju.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Toshiba 40L7335D

Test: Samsung Ultra HD 4K UE55F9000

10304
10305
10306
10307
10308
10309