Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba 48T5463DN 3D LED

21.05.2015 18:18 | 4 Multimedija
Test: Toshiba 48T5463DN 3D LED

Japanska kompanija Toshiba u svojoj ponudi televizora između ostalog donosi i 48-inčni Smart 3D model koji je spreman za digitalizaciju. Reč je o modernom TV-u sa panelom FullHD rezolucije, LED pozadinskim osvetljenjem i AMR+ 800 osvežavanjem slike. Tu su još neke odlike koje prate višu klasu u kojoj se ovaj model nalazi i koje ćemo pomenuti u tekstu, svakako uz naše utiske i zapažanja...


Dragoljub Radovanović

Proces digitalizacije uzima maha jer su određeni analogni predajnici u zonama kao što Vršac, Subotica-Sombor i Kikinda već ugašeni i zamenjeni digitalnim signalom. U narednim danima na redu je i gašenje analognog signala sa Avale, pa ako ste u potrazi za novim velikim televizorom sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom, Toshiba možda ima ono što tražite. Ukoliko vam je potrebna veća dijagonala kao što je 48 inča, želite Smart mogućnosti, ili možda treću dimenziju slike, skrećemo vam pažnju na 48T5463DN koji možete uzeti u razmatranje. Pre par meseci ste imali priliku da vidite unboxing ovog modela na našem YouTube kanalu, a sada možete i da saznate nešto više informacija i naše utiske o televizoru.

Šta konkretan model nudi za cifru u rangu do 100 hiljada dinara? Već se po ceni može videti da je ovde reč o višoj klasi HDTV-a, pa uz poveću dijagonalu od 48-inča dobija se i podrška za 3D tehnologiju sa aktivnim tipom naočara, 2D u 3D konverzija i Toshiba Cloud smart platforma. Prisutna je 1920x1080 rezolucija ekrana, osvetljenost od 300cd/m2 i citirani statični kontrast od 4000:1. Ono što nam ova cifra govori je da je kontrast primetno veći nego što to inače srećemo kod IPS varijanti, pa da Toshiba ovde koristi VA tip panela.


48-inčni Smart TV sa FullHD rezolucijom, DVB-T2 tjunerom, aktivnim 3D prikazom i AMR+ 800 osvežavanjem

toshiba_48t5463d_s.jpg


Najčešći tip pozadinskog osvetljenja koji srećemo danas koristi se i kod ovog modela, a u pitanju je Edge LED pozicioniran na ivicama televizora. Pored pomenutog DVB-T2 ugrađenog tjunera, za osobe koje koriste kablovsku tu je takođe koristan DVB-C, pa čak i DVB-S2 za satelitski prijem signala. Osvežavanje slike je rangirano na AMR+ 800 (Active Motion Rate) koje je na mnogim mestima pogrešno označeno kao 800Hz - stopa osvežavanja je ovde ustvari 200Hz-a. Nativna stopa osvežavanja pošto je u pitanju 3D televizor zapravo je 120Hz-a, a sve veće cifre koje srećete u specifikacijama zapravo se dobijaju interpolacijom frejmova.

Ono što je takođe važno kod Smart televizora je prisustvo ugrađenog WiFi modula koji 48T5463DN modelu nudi pristup internetu koji je potreban za smart aplikacije, ugrađeni pregledač i možda najbitnije - za bežično strimovanje materijala. Jednako važna stvar za jedan moderan televizor je i reprodukcija video ili audio materijala sa prisutnih USB portova, koji ujedno mogu i poslužiti da snimate video sa digitalnih tjunera na spoljni USB uređaj za skladištenje. Za zvuk se brinu dva skrivena zvučnika izlazne snage od 2x8W (RMS).


Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Smart LED TV 48T5463DN Full HD 3D
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 48 "
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • 3D tehnologija Da
 • 3D funkcije 3D TV: Full HD 3D Aktivni sistem
  Konverzija slike 2D - 3D
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Open Browser: Da
  Media Server Function (DLNA): Da
 • Osvetljenje 300 cd/m2
 • Dinamički kontrast 26.000:1
 • Statični kontrast 4000:1
 • Osvežavanje AMR+ 800
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Digitalno potiskivanje šuma: Da
  Smanjivanje MPEG šuma: Da
  3D digitalni postepeni filter: Da
  Aktivna kontrola pozadinskog osvetljenja: Da
  Izbor temperature boje: Da
  Izbor veličine slike: Da
 • Zvuk NICAM stereo: Da
  Virtuelni okružujući zvuk: Da
  Dolby Digital Plus: Da
  Izlazna snaga (RMS): 2x 8W
 • Formati reprodukcije Slike (USB): JPEG Base / JPEG Progressive, PNG non interlace / PNG interlace, BMP
  Audio (USB): MPEG1 layer 2 MP3, MPEG1 layer 3 MP3, AC3, ASF, LPCM (video files only), IMA-ADPCM/MS-ADPCM (video files only), LBR (video files only), WAV
  Video (USB): dat / mpg / mpeg, vob, mp4, mkv, Xvid, asf, 3gp, flv
 • Bežična veza Wi-Fi (ugrađen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 4
 • USB priključak 2
 • Ostali priključci Komponentni adapter (3.5mm): Da
  Kompozitni video: Da (3mm)
  Kompozitni adapter (3.5mm): Da
  SCART x2
  Ulaz za računar: Da
  Digitalni audio izlaz: Da (koaksijalni)
  Slušalice: Da
 • Dodatne funkcije Digitalni tekst: Da
  Memorisanje tekstualnih stranica: 1000 strana
  Elektronski programski vodič za 8 dana: Da
  Zamrzavanje ekrana: Da
  Tajmer: Da
  Zaključavanje ekrana: Da
  Automatski format: Da
  4:3 razvlačenje: Da
  Isključivanje kada nema signala: Da
 • Dimenzije sa postoljem 109.2 x 69.8 x 24.9 cm
 • Dimenzije bez postolja 109.2 x 64.4 x 7.7 cm
 • Težina sa postoljem 18.5 kg
 • Težina bez postolja 15.5 kg
 • Energetska efikasnost A++
 • Garancija proizvođača 24 Meseca
 • Opis Link proizvodjača

Dizajn

Toshiba generalno praktikuje minimalistički izgled svojih televizora, tako da je i 48T5463DN jedan od takvih modela. Pre svega, pogledajmo šta se nalazi u kutiji. Pakovanje je karakteristično za ovog proizvođača - bela boja se kombinuje sa zelenom, a istaknute su ključne odlike i ilustracija dizajna. Unutra se nalazi poveći broj uputstava i prospekata, kompozitni kabl/adapter, krpica i naravno daljinski. Spojiti ekran sa postoljem nije težak posao, potrebno je šrafovima pričvrstiti metalni cilindrični vrat sa plastičnim delom, a zatim vrat za postolje veće težine, tako da sve to deluje vrlo čvrsto i stabilno.


toshiba_48t5463d_1_s.jpg


toshiba_48t5463d_2_s.jpg


toshiba_48t5463d_3_s.jpg


Boja elemenata za koju se Toshiba odlučila jeste srebrna u kombinaciji sa crnom, tako da je donja ivica televizora srebrna a preostale su izrađe od crne mat plastike. Ove trake oko ekrana su relativno uzane što doprinosi privlačnijem dizajnu i većoj koncentraciji gledaoca na samu sliku, tako da okvir ne odvlači pažnju. U donjem delu sa zaobljenim ćoškovima imamo Toshiba logo sa leve strane, i svetleći kružič plus IR prijemnik sa desne. Postolje je takođe srebrno, poveće je površine što doprinosi stabilnosti i sve to u celini izgleda elegantno, tako da ne sumnjamo da će ovaj model lepo uklopiti u bilo koji životni prostor.


Minimalistički dizajn uz stabilno i čvrsto postolje, a ivice oko ekrana su relativno uzane

toshiba_48t5463d_4_s.jpg


toshiba_48t5463d_5_s.jpg


Pozadina televizora je crna i poseduje potrebne proreze za odvođenje toplote, a konekcije su uglavnom grupisane u sekciji sa leve strane ukoliko televizor posmatrano spreda. Tu se nalazi LAN priključak, 3x HDMI ulaza, 2x Skart priključka, VGA ulaz, LNB za satelitski prijem, antenski priključak, YPbPr komponentni ulazi, analogni audio ulaz, digitalni optički audio izlaz i izlaz za vufer. Ostatak konekcija smešten je na levom boku, i tu imamo 3.5mm za komponentni kabl/adapter, 2x USB porta, 3.5mm priključak za slušalice, četvrti HDMI port i Common Interface slot za kartice koje služe za dekodiranje zaključanih kanala od strane kablovskog provajdera. Pozadi još imamo i dugmiće za kontrolisanje televizora kada vam daljinski nije pri ruci.


toshiba_48t5463d_6_s.jpg

Meni i interfejs

Kao što je to i običaj kod svih Smart televizora, pre nego što počnete da ga koristite morate proći kroz početni vodič za podešavanje. On se sastoji od odabira jezika, zemlje, tipa pretrage kanala i njigovog skeniranja, podešavanja WiFi mreže i na kraju unošenje podataka za prijavljivanje na Toshiba Cloud TV servise. Meni 48T5463DN televizora je skoro pa identičan sa L3433DG modelom koji smo testirali sredinom prethodne godine. Ovde imamo plavu traku po sredini ekrana sa šest kategorija - Picture, Sound, Settings, Intall and Retune, Channel list i Media Browser.


toshiba_48t5463d_7_s.jpg


toshiba_48t5463d_8_s.jpg


toshiba_48t5463d_9_s.jpg


toshiba_48t5463d_14_s.jpg


Na raspolaganju stoji pet režima slike - Cinema, Game, Sports, Dynamic i Natural, među kojima po našem mišljenju Cinema pruža najbolji kvalitet. Dostupno je podešavanje kontrasta, svetline, oštrine, intenziteta boja, nivoa pozadinskog osvetljenja, stepen redukcije šuma, ušteda energije, a tu su i neka detaljnija podešavanja unutar Advanced Settings sekcije. U njoj se može podešavati intenzitet ili isključivanje dinamičkog kontrasta, temperature boja, zumiranje slike, filmski režim, ton kože, pomak boja, detaljna RGB podešavanja i HDMI True black opcija.


Meni donosi poveći broj podešavanja, ali interfejsu je potreban blagi fejslift 


toshiba_48t5463d_11_s.jpg


toshiba_48t5463d_10_s.jpg


toshiba_48t5463d_12_s.jpg


U podešavanjima zvuka imamo više predefinisanih ekvilajzera, uključivanja opcije dinamičkog basa, surround zvuka, podešavanja digitalnog izlaza, itd. Sekcija sa glavnim podešavanjima sadrži promenu jezika, roditeljske kontrole, tajmere, datum/vreme, isključivanje/uključivanje određenih izvora, podešavanje mreže, i još dosta korisnih opcija u Other settings sekciji.

Install and Retune je deo u kojem tražite TV kanale, a dobra stvar je to što vam televizor pri nalaženju kanala tačno pokaže koji je od njih zaključan. Smatramo da DVB-C tjuner najbolje iskorišćavaju korisnici provajdera Ikom kod kojeg je osnovni paket kanala otključan i ujedno besplatan. Sa druge strane, nama je trenutno dostupan SBB provajder kod koga je otključan samo manji broj kanala, oko desetak koji su većinom domaći. U listi kanala možete im menjati poziciju i promeniti im naziv, tako da veoma lako možete namestiti listu baš onako kako vama odgovara. Media Browser kategorija je predviđena za reprodukciju multimedijalnog materijala sa USB izvora, ali o tome detaljnije nešto kasnije u tekstu.


toshiba_48t5463d_15_s.jpgTV kanali, slika, reprodukcija

Nakon skeniranja kanala putem kabla kablovskog operatera koristeći DVB-C tjuner, ili iz etra putem Loga ili drugih tipova antena putem DVB-T2 tjunera, spremni ste za njihovo gledanje. Pri promeni kanala u dnu ekrana se pojavljuju plavi pravougaonici sa imenom kanala i trenutnim vremenom. Pritiskom na "i+" dugme na daljinskom dobijate i nešto više informacija, kao što je šta se emituje trenutno, koliko emisija ili film traje i šta je sledeće na programu.

Još više detalja za sve kanale možete dobiti pritiskom na Guide dugme na daljinskom, nakon čega će biti otvoren TV vodič sa pregledom i vremenima emitovanja sadržaja. Naša zamerka kod vodiča je što ne poseduje prozor sa slikom kanala na kojem se trenutno nalazite, kako biste mogli da ostanete u toku sa serijom/filmom/emisijom koju pratite dok tražite šta se emituje na drugim kanalima.


toshiba_48t5463d_13_s.jpg


Reprodukcija i skaliranje kanala iz standardne rezolucije 720 x 576 (576i) je sasvim pristojno. Slika ostaje detaljna koliko joj to izvorna rezolucija dozvoljava, a pri skaliranju nismo primetili previše artefakta, ili ostalih neobičnih pojava - kvalitet i oštrina u ovoj rezoluciji i pri 48-inčnoj dijagonali nisu idealni, ali ulogu koju televizor treba da odigra u njihovom prikazivanju je izvršena sa velikom korektnosti. Još jedna stvar koja se nama dopada je automatsko detektovanje originalnog aspekta kanala koji se emituje, od kojih je većina u 4:3 odnosu sa crnim prostorom sa leve i desne strane, ali ima i kanala koji se originalno emituju u 16:9 aspektu.

Kvalitet slike

Prošle godine kada smo testirali 48L3433DF sreli smo VA varijantu panela za koju smatramo da je odličan izbor kada su u pitanju televizori, a taj tip panela imamo i kod ovog modela. Ono što se nama najviše dopada je to što je statični kontrast dosta visok nudeći dobar prikaz svetlih i tamnih delova slike. Kako Toshiba navodi, citirani statični kontrast je 4000:1, a merenjem našim kolorimetrom došli smo do saznanja da je ta tvrdnja relativno tačna, jer smo izmerili kontrast od 3637:1.


toshiba_48t5463d_calman_s.jpg


toshiba_48t5463_hcfr_s.jpg


Šta je još bitno da bi bio ostvaren dobar nivo statičnog kontrasta i samim tim dobra dinamika između svetlih i tamnih delova slike? Potrebno je da crna boja bude što dublja. Ovde smo izmerili odličan rezultat, gde 48L3433DF postiže cifru od samo 0.03 cd/m2. Cinema režim slike iz našeg iskustva donosi i najtačnije boje, a to nam je potvrdilo i merenje unutar programa Calman. Tačnost boja je dobra, što govori vrednost od DeltaE 4.65. U praktičnom gledanju video materijala zaključili smo da su boje realne, a temperatura boja je vrlo dobra i onakva kakva bi trebala da bude uz cifru od 6422K. Fabrička podešavanja Cinema režima pružaju sjajnu sliku, tako da smatramo da je Toshiba odradila odličan posao kada je u pitanju kvalitet slike.

Vrlo dobar kvalitet slike uz tačne boje, veliku dubinu crne i visok statični kontrast


toshiba_48t5463d_21_s.jpg


toshiba_48t5463d_22_s.jpg


toshiba_48t5463d_23_s.jpg


Reprodukcija materijala

Korisna mogućnost koju HDTV-ovi današnjice poseduju je reprodukcija fotografija, muzike ili filmova direktno putem USB porta sa strane televizora. Ova opcija faktički eliminiše potrebu za dodatnim media plejerima, isključujući Blu-Ray plejere, čisto zbog prisustva čitača diskova ovog formata. Od fotografija možete otvarati PNG, JPEG i BMP, što bi trebalo biti dovoljno, ali verujemo da vas najviše interesuje reprodukcija filmova.

Podržani formati uključuju MKV, MP4, 3GP, FLV, itd, što će vam biti i više nego dovoljno za reprodukciju filmskog materijala. Dobra vest je to da je prisutan i DTS dekoder, tako da neće biti potrebna konnverzija zvuka u AC3. Ukoliko više volite bežičnu varijantu, možete i tako puštati filmove sa vašeg računara, a u našem konkretnom slučaju televizor je na mreži prepoznao Plex media server bez ikakvog problema.


toshiba_48t5463d_18_s.jpg


toshiba_48t5463d_19_s.jpg


toshiba_48t5463d_20_s.jpg

 

3D prikaz

Toshiba 48T5463DN je 3D televizor koji koristi aktivnu tehnologiju stvaranja treće dimenzije. Nažalost, u pakovanju ne dobijate naočare, već ih morate dokupiti posebno. Za potrebe testiranja nama je ustupljen par naočara sa oznakom FPT- AG04G i reč je o laganom i udobnom modelu. Ove naočare zapravo i nisu tako skupe, sa cenom od oko 25 evra za dva komada. 3D prikaz na 48T5463DN je izuzetan, dubina prikaza je dosta visoka, svetlina je zaista na nivou, i nismo primetili pojavu crosstalk-a. Smatramo da 3D u kućnoj izvedbi nije zaživeo koliko je to očekivano, ali ako ste jedan od onih koji voli da gleda filmove sa trećom dimenzijom, skrećemo pažnju da se ovaj televizor vrlo dobro snalazi u toj ulozi.


toshiba_48t5463d_24_s.jpg


toshiba_48t5463d_25_s.jpg

Zaključak

Iz godine u godinu Toshiba se popravlja na polju kvaliteta slike kod svojih LCD televizora, tako da po tom pitanju danas imamo model koji može da parira Samsungu ili Soniju za koje smatramo da su među najboljim brendovima po kvalitetu prikaza. To ipak govori nešto, jer je jasno da se japanski proizvođač potrudio da 48T5463DN modelu donese tačna fabrička podešavanja, samim tim i preciznije boje. VA panel nudi visok statični kontrast i dosta dobru dubinu crne boje, pa je iskustvo gledanja video materijala sveukupno na sasvim visokom nivou.


toshiba_48t5463_nagrada.jpg


Kvalitet slike nije jedina prednost ovog modela. Tu se mogu uvrstiti i dobra konektivnost, prisustvo WiFi modula, dobra podrška za reprodukciju materijala, itd. Polja na kojima smatramo da bi Toshiba mogla da poradi jesu osvežavanje dizajna korisničkog interfejsa i malo bolja optimizacija svoje Toshiba Cloud smart platforme. Sam dizajn televizora možda nije toliko napredan da bi izazivao oduševljenje kod kupca, ali je sasvim pogodan za osobe koje više preferiraju minimalistički stil. Ukratko, 48T5463DN je sveukupno dobar televizor sa dosta dobrim kvalitetom slike, pa ukoliko planirate kupovinu novog DVB-T2 modela, svakako ga uzmite u razmatranje...

Velika dijagonala uz dobar kvalitet slike, DVB-T2 tjuner i pregršt konekcija - Toshiba 48T5463DN je sasvim dobar HDTV

Prednosti

- Kvalitetan prikaz
- Tačna fabrička podešavanja
- Bogata konektivnost
- Dobar 3D aktivnog tipa

Mane

- Toshiba Cloud je i dalje pomalo spor
- Korisničkom interfejsu je potrebno osvežavanje dizajna

Cena: 95.000 RSD

Televizor na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Tesla 32E601 LED HDTV

Test: LG UF950V 4K 3D HDTV

10304
10305
10306
10307
10308
10309