Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba 48L3433DG

02.06.2014 14:28 | 2 Multimedija
Test: Toshiba 48L3433DG

Krajem prethodne godine imali smo priliku da isprobamo Toshibin UltraHD model, zatim njihovu L7 seriju, da bi danas došli u posed cenovno pristupačnije L3 serije televizora. U pitanju je FullHD model sa Smart TV mogućnostima, ugrađenim WiFi modulom i povećom dijagonalom od 48 inča. Tu je takođe i podrška za direktnu reprodukciju multimedijalnih fajlova kroz USB, uz prisustvo tri HDMI ulaza za vaše AV uređaje, konzole ili digitalne risivere. Kako nam sve to deluje u praksi?

Dragoljub Radovanović

Benchmark se sreće sa još jednim Toshiba televizorom - istina ne toliko ekskluzivnim kao UltraHD model iz najviše L9 serije, ili 3D opremljeni L7 model koji se takođe zatekao na našoj testnoj polici. Ovoga puta pred sobom imamo nešto skromniji HDTV, za osobe kojima 4K rezolucija ili 3D reprodukcija nisu preterano interesantne odlike. Da budemo iskreni - onaj ko u ovom trenutku ne poseduje televizor sa pomenutim odlikama i ne propušta baš previše. 3D jeste zanimljiva mogućnost, ali koliko je često korićena možda najbolje govori to da je autor za nekoliko godina posedovanja 3D televizora u tri dimenzije odgledao jednocifreni broj takvih filmova.

Da li treba pominjati UltraHD rezoluciju u vreme kada je dostupan materijal u istoj rezoluciji veoma oskudan? Ne želimo da insistiramo na tome da se 4K televizor ne isplati, jer on definitivno ima svojih prednosti i njegovom kupovinom investirate u budućnost. Da se vratimo ipak na našu temu i na dosta zastupljeniju FullHD rezoluciju, kakva se nalazi na L3433DG modelu. Pričamo o 1920 x 1080 piksela, koji su za naše prostore, tačnije za rezoluciju kanala naše televizije i više nego dovoljni. Naravno, postoje alternativni načini praćenja 1080i/p materijala, tako da ćete svakako biti u prilici da pravilno iskoristite FullHD televizor.Svakako znate da nam se uskoro bliži svetsko prvenstvo u fudbalu, a ovaj televizor iz Toshiba L3 serije može biti jedan od onih pristupačnijih modela sa velikom dijagonalom ekrana koji se nameću u vašem izboru za kupovinu. To što mu je cena za 48-inčni ekran ispod sto hiljada dinara ne znači da vas lišava svih drugih bitnih karakteristika. Ne, one su i dalje prisutne, a pričamo pre svega o Smart TV platformi i ugrađenom WiFi modulu pomoću kojeg na veoma jednostavan način dovodite televizoru internet konekciju. 3D mogućnost nije prisutna, ali na ovoj dijagonali za nju ipak morate imati nešto veći budžet. Na raspolaganju vam je USB reprodukcija filmova, muzike i slika, a tu su i tri HDMI ulaza ukoliko želite da sliku reprodukujete sa spoljašnjih izvora.

Pre nego što krenemo dalje, želimo još malo da se zadržimo na specifikacijama L3433DG modela. Tip pozadinskog osvetljenja koji koristi je takoreći "standardan" - Edge LED je tipa i nudi osvetljenost od 300 cd/m2. O kojem je tipu panela reč? U pitanju je VA tehnologija, koja je po našem mišljenju najviše primamljiva zbog velike dubine crne boje, ujedno i visokog statičnog kontrasta - vrednost koju Toshiba citira je 4000:1. Standardna stopa osveženja panela je 50Hz-a, mada tu je AMR+200 Backlight (Active Motion & Resolution) osvežavanje koje bi trebalo da pomogne u eliminaciji zamućivanja slike pri brzim scenama. Najzad, prelazimo na dizajn ovog modela.


 

Specifikacije
 • Proizvođač Toshiba
 • Model Smart LED TV 48L3433DG Full HD
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 48 "
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Open Browser: Da
  Media Server Function (DLNA): Da
 • Osvetljenje 300 cd/m2
 • Dinamički kontrast 27.000:1
 • Osvežavanje 200Hz AMR+
 • Digitalni tjuner DVB-T/C
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Digitalno potiskivanje šuma: Da
  Smanjivanje MPEG šuma: Da
  3D digitalni postepeni filter: Da
  Aktivna kontrola pozadinskog osvetljenja: Da
  Izbor temperature boje: Da
  Izbor veličine slike: Da
 • Zvuk NICAM stereo: Da
  Virtuelni okružujući zvuk: Da
  Dolby Digital Plus: Da
  Izlazna snaga (RMS): 2x 8W
 • Formati reprodukcije Slike (USB): JPEG Base / JPEG Progressive, PNG non interlace / PNG interlace, BMP
  Audio (USB): MPEG1 layer 2 MP3, MPEG1 layer 3 MP3, AC3, ASF, LPCM (video files only), IMA-ADPCM/MS-ADPCM (video files only), LBR (video files only), WAV
  Video (USB): dat / mpg / mpeg, vob, mp4, mkv, Xvid, asf, 3gp, flv
 • Bežična veza Wi-Fi (ugradjen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 1
 • Ostali priključci Komponentni video: Da (3mm)
  Komponentni adapter (3.5mm): Da
  Kompozitni video: Da (3mm)
  Kompozitni adapter (3.5mm): Da
  SCART x1
  Ulaz za računar: Da
  Digitalni audio izlaz: Da (koaksijalni)
  Slušalice: Da
 • Dodatne funkcije Digitalni tekst: Da
  Memorisanje tekstualnih stranica: 1000 strana
  Elektronski programski vodič za 8 dana: Da
  Zamrzavanje ekrana: Da
  Tajmer: Da
  Zaključavanje ekrana: Da
  Automatski format: Da
  4:3 razvlačenje: Da
  Isključivanje kada nema signala: Da
 • Dimenzije sa postoljem 1092 x 698 x 250 mm
 • Dimenzije bez postolja 1092 x 644 x 70 mm
 • Težina sa postoljem 18 kg
 • Težina bez postolja 15.5 kg
 • Energetska efikasnost A
 • Garancija proizvođača 24 Meseca
 • Opis Link proizvodjača

Dizajn

Kod pakovanja televizora kompanije Toshiba nam se pre svega dopada njihova praktičnost u vidu smanjivanja debljine kutije. Zašto je ovo uopšte bitno? Ne možemo reći da je od krucijalne važnosti, ali može biti korisno pri transportu od mesta kupovine do vašeg auta, bez pomoći drugog lica. Na kutiji je lepo i jasno ilustrovano šta 48L3433DG model ima da ponudi, sve to u zeleno-beloj varijanti boja. Sama kutija sigurno nije toliko važna, ali jeste ono što se nalazi u njoj. Pre svega, tu je postolje, dve dela koji sačinjavaju vrat kojim postolje spajate sa televizorom, potrebni šrafovi, komponentni i kompozitni kabl-adapteri, daljinski i prateća dokumentacija na nekoliko jezika.

Što se tiče dizajna ovog modela, može se reći da je on donekle jednostavan i takoreći običan. Izgled verovatno neće izmamiti oduševljenje osoba koje dođu u kontakt sa njim, ali svojom neutralnošću svakako će se uklopiti u bilo kakav tip enterijera. Ono što se nama lično dopada su tanki okviri oko ekrana koji omogućavaju da se što više fokusirate na ono što gledate. Takođe, dopada nam se uključivanje mat plastike, koja je ukombinovana sa sjajnom (glossy) plastikom na donjoj ivici i bokovima. Mi bismo više voleli da je na kućištu televizora isključivo korišćena mat plastika, čisto zbog izbegavanja sitnih ogrebotina i otisaka koji su gotovo neizbežni kod glossy delova.

Sa debljinom od sedam santimetara u svojoj najširoj tački, bok nije od najtanjih koje smo videli, mada se pri vrhu sužava i na tom mestu je nekoliko santimetara tanji. Postolje ima veliku površinu, sa televizorom je povezano cilindričnim metalnim elementom, tako da je stabilnost dobra i nema klackanja. Leđa televizora su matirana, tako da ih nećete zamašćivati otiscima prstiju pri pomeranju televizora kako bi prišli potrebnim portovima.

Kada su konekcije u pitanju, neke od njih su smeštene sa leve strane, tačnije u sklopu boka, dok je ostatak pozicioniran sa zadnje strane. Pre svega, na boku imamo USB port za multimediju, Common Interface slot za otključavanje skremblovanih kanala vašeg kablovskog operatera, a tu su i priključci za kabl-adaptere komponentnih i kompozitnih ulaza i između njih 3.5mm priključak za slušalice. Ostatak konekcija je pozadi i imamo LAN port, 3 x HDMI ulaza, SPDIF Coax izlaz, staromodni VGA ulaz, antenski i Skart priključak. Daljinski televizora je srebrne boje, dosta je dugačak i poseduje kombinaciju belih i crnih gumenih dugmića, prijatnih na dodir.
Meni, opcije

Kao što je to i običaj kod svih Smart televizora, pre nego što počnete da ga koristite morate proći kroz početni vodič za podešavanje. On se sastoji od odabira jezika, zemlje, tipa pretrage kanala i njigovog skeniranja, podešavanja WiFi mreže i na kraju unošenje podataka za prijavljivanje na Toshiba Cloud TV servise. Meni L3433 televizora je nešto drugačiji u poređenju sa modelom iz L7 serije. Ovde imamo plavu traku po sredini ekrana sa šest kategorija - Picture, Sound, Settings, Intall and Retune, Channel list i Media Browser.

Na raspolaganju stoji pet režima slike - Cinema, Game, Sports, Dynamic i Natural, među kojima po našem mišljenju Cinema pruža najbolji kvalitet. Dostupno je podešavanje kontrasta, svetline, oštrine, intenziteta boja, nivoa pozadinskog osvetljenja, stepen redukcije šuma, ušteda energije, a tu su i neka detaljnija podešavanja unutar Advanced Settings sekcije. U njoj se može podešavati intenzitet ili isključivanje dinamičkog kontrasta, temperature boja, zumiranje slike, filmski režim, ton kože, pomak boja, detaljna RGB podešavanja i HDMI True black opcija.


U podešavanjima zvuka imamo više predefinisanih ekvilajzera, uključivanja opcije dinamičkog basa, surround zvuka, podešavanja digitalnog izlaza, itd. Sekcija sa glavnim podešavanjima sadrži promenu jezika, roditeljske kontrole, tajmere, datum/vreme, isključivanje/uključivanje određenih izvora, podešavanje mreže, i još dosta korisnih opcija u Other settings sekciji.

Install and Retune je deo u kojem tražite TV kanale, a dobra stvar je to što vam televizor pri nalaženju kanala tačno pokaže koji je zaključan. DVB-C tjuner je kod nas pronašao 182 TV i radio kanala, među kojima je osnovni paket digitalnih kanala koji je potpuno besplatan kod provajdera Ikom. U listi kanala možete im menjati poziciju i promeniti im naziv, tako da veoma lako možete namestiti listu baš onako kako vama odgovara. Media Browser kategorija je predviđena za reprodukciju multimedijalnog materijala sa USB izvora, ali o tome detaljnije nešto kasnije u tekstu.


TV kanali, slika, USB reprodukcija

Nakon što ste skenirali kanale putem vašeg kabla kablovskog operatera koristeći DVB-C tjuner, ili iz etra putem Loga ili drugih tipova antena koje se danas mnogo manje koriste, spremni ste za njihovo gledanje. Pri promeni kanala u dnu ekrana se pojavljuju plavi pravougaonici sa imenom kanala i trenutnim vremenom. Pritiskom na "i+" dugme na daljinskom dobijate i nešto više informacija, kao što je šta se emituje trenutno, koliko emisija ili film traje i šta je sledeće na programu.

Još više detalja za sve kanale možete dobiti pritiskom na Guide dugme na daljinskom, nakon čega će biti otvoren TV vodič sa pregledom i vremenima emitovanja sadržaja. Naša zamerka kod vodiča je što ne poseduje prozor sa slikom kanala na kojem se trenutno nalazite, kako biste mogli da ostanete u toku sa serijom/filmom/emisijom koju pratite dok tražite šta se emituje na drugim kanalima.

Reprodukcija i skaliranje kanala iz standardne rezolucije 720 x 576 (576i) je sasvim pristojno. Slika ostaje detaljna koliko joj to izvorna rezolucija dozvoljava, a pri skaliranju nismo primetili previše artefakta, ili ostalih neobičnih pojava - kvalitet i oštrina u ovoj rezoluciji i pri 48-inčnoj dijagonali nisu idealni, ali ulogu koju televizor treba da odigra u njihovom prikazivanju je izvršena sa velikom korektnosti. Još jedna stvar koja se nama dopada je automatsko detektovanje originalnog aspekta kanala koji se emituje, od kojih je većina u 4:3 odnosu sa crnim prostorom sa leve i desne strane, ali ima i kanala koji se originalno emituju u 16:9 aspektu.

Kvalitet slike

Kao što je to i očekivano, ovaj model najbolje pokazuje za šta je sposoban pri reprodukciji FullHD (1080p) video materijala, što je i logično pošto je to njegova standardna rezolucija. Panelima koje Toshiba koristi smo svakako bili zadovoljni, a to važi i za ovaj VA panel 48L3433DG modela. Kada su u pitanju LCD televizori, VA tehnologija nam je omiljena i stavljamo je ispred IPS tehnologije, iz razloga što je na njoj veći statični kontrast i dubina crne boje. Boje nam deluju relativno tačne i tople, možda čak pomalo i na zasićenijoj strani, mada razumemo odluku kompanije Toshiba da one budu više vibrantne, nasuprot neutralnim i manje živahnim - korisnicima se jednostavno to dopada.

Tamnije oblasti slike su prikazane jako korektno. Možda ne na nivou high end LCD ili pak Plazma televizora, ali i više nego prihvatljive za jedan cenovno pristupačniji model. Uglovi gledanja nisu toliko široki kao kod televizora sa IPS panelima, ali su itekako dovoljni za neometano gledanje. Istina je da slika blago počinje da gubi kontrast kada se pomerite izvan radijusa od oko 40 stepeni levo i desno od centralne ose, mada promena nijansi boja iz ovih oštrijih uglova je daleko od drastične. Ukratko -očekivan rezultat za VA tip panela. Sve u svemu, kvalitet slike je i više nego dobar za televizor iz ove cenovne kategorije.
USB reprodukcija

Korisna mogućnost koju HDTV-ovi današnjice poseduju je reprodukcija fotografija, muzike ili filmova direktno putem USB porta sa strane televizora. Ova opcija faktički eliminiše potrebu za dodatnim media plejerima, isključujući Blu-Ray plejere, čisto zbog prisustva čitača diskova ovog formata. Od fotografija možete otvarati PNG, JPEG i BMP, što bi trebalo biti dovoljno, ali verujemo da vas najviše interesuje reprodukcija filmova. Podržani formati uključuju MKV, MP4, 3GP, FLV, itd, što će vam biti i više nego dovoljno za reprodukciju filmskog materijala. Dobra vest je to da je prisutan i DTS dekoder, tako da neće biti potrebna konnverzija zvuka u AC3.
Toshiba Cloud

Sekcija u kojoj su zapravo smeštene sve pametne mogućnosti ovog Smart televizora na jedno mesto. Da biste ih mogli koristiti Toshiba zahteva da napravite Toshiba nalog, ali postoji i alternativa da se ulogujete putem Facebook naloga, što je olakšavajuća okolnost. U vrhu ekrana nalazi se vaše ime i prezime, a pošto smo mi odabrali Facebook metodu povezivanja, povlači se i profilna slika. U levom delu ekrana nalaze se istaknute aplikacije, u sredini prozor sa takoreći "reklamama" neke od tih aplikacija, dok su sa desne strane smešteni vodič za programe, Browser, ili u dnu desnog ugla prečice ka multimedijalnom sadržaju. Broj aplikacija nije veliki i ima ih oko 15, a među njima od poznatijih imamo YouTube, Viewster, Deezer, AccuWeather, Aupeo, itd...
Dok je ideja Smart TV sekcije sasvim pristojna, ipak imamo zamerku na performanse izvršavanja akcija. Uzmimo na primer da je potrebno čitavih deset sekundi kako bi Toshiba Cloud bio pokrenut. Ulaženje u aplikacije je takođe usporeno, tačnije uvek postoji duža zadrška pre nego što se nešto otvori, duže vreme reagovanja aplikacije i slično. Browser sporije otvara stranice, a možda i najveći problem je pomeranje kursora, koje je loše rešeno. Pomoću navigacionih dugmića kursor pomerate u smeru koji želite, ali je stopa njegovog pomeranja toliko mala da je navođenje kursora do nekog linka zaista proces, koji ume da potraje i do petnaestak sekundi, što čini surfovanje zamornim.


Završni utisci

Toshiba 48L3433DG je model koji nudi mogućnosti u skladu sa svojom cenom. Da budemo iskreni, ovaj televizor nam je ponudio i nešto više od onoga što smo očekivali. Prvenstveno mislimo na kvalitet slike, koji nam se svakako dopao, uzevši u obzir nešto nižu cenovnu klasu Toshibine slabije L3 serije. VA panel je najviše zaslužan za dobar kvalitet, a kod njega najviše cenimo visok nivo statičnog kontrasta i dobru dubinu crne boje. Skaliranjem materijala standardne definicije smo takođe zadovoljni, ali u ovoj većoj dijagonali kvalitet slike će najviše doći do izražaja reprodukcijom HD materijala. Olakšavajuća okolnost je što postoji podrška za USB reprodukciju, a pošto ima ugrađen WiFi modul, vaše filmove možete strimovati i DLNA putem sa vašeg računara.Dizajn svakako ne obara sa nogu, čak se može reći da je običan, što opet ne mora biti loša stvar jer neutralnim izgledom može da se uklopi u svaki ambijent. Pozitivna stvar kod L3433 modela je pregršt opcija za podešavanja slike, zvuka i raspoređivanja kanala. Nismo zadovoljni performansama i odzivom Smart TV platforme, ponajviše ugrađenog Browser-a. To nije prvi slučaj, jer smo i kod prethodnih modela imali slična iskustva sa softverom, na kojem Toshiba mora ozbiljnije da poradi. Kome Smart TV mogućnosti ne igraju preterano bitnu ulogu, Toshiba 48L3433DG sa svojim dobrim kvalitetom slike predstavlja izuzetno primamljivu kupovinu, pogotovo uoči svetskog prvenstva u fudbalu...

Prednosti

- Visok statični kontrast
- Dobra dubina crne boje
- Pregršt podešavanja
- USB reprodukcija
- 5 godina garancije

Mane

- Običan dizajn
- Spor odziv kod Smart TV sekcije

Cena: 99.990 RSD

Televizor na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

Tipovi panela i osvetljenja

Test: Samsung UHD UE65HU8500 - 4K UHD TV 3D

10304
10305
10306
10307
10308
10309