Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba 46TL938 LED LCD

14.11.2012 14:46 | 1 Multimedija
Test: Toshiba 46TL938 LED LCD

Nakon testa prošlogodišnjeg Toshiba Regza WL863 modela iz više klase, stiže nam ovogodišnji model iz srednje klase sa oznakom TL938. Radi se o Edge LED osvetljenom televizoru, čija je dijagonala 46 inča i koji poseduje rezoluciju ekrana od 1920 x 1080 piksela. Ovo je takođe 3D spreman model, ali ne dolazi sa 3D naočarima, već ih morate kupiti posebno. Opremljen je DVB-T i DVB-C tjunerima, poseduje ugrađen WiFi modul, kao i WiDi funkcionalnost. Prisutna su četiri HDMI ulaza i dva USB-a za reprodukciju filmova, slika i muzike. Više informacija o ovom modelu u nastavku teksta...

Dragoljub Radovanović

Toshiba je ove godine između ostalog predstavila i TL seriju koja pripada srednjoj klasi televizora, koja je malo pristupačnija, tako da njenom kupovinom nećete osetiti preveliki udar na vaš novčanik. U ovoj seriji se nalaze ukupno četiri modela - prva dva u dijagonalama od 40 i 46 inča, tačnije TL968 koji poseduje DVB-T2 i DVB-S2 tjunere, dok model sa našeg testa TL938 nema satelitski tjuner i ima klasični DVB-T, koji nije baš koristan u našoj zemlji gde se koristi T2 standard. Druga dva modela dolaze isključivo u dijagonali od 32 inča - TL963 i TL933, koji se razlikuju po istim stvarima kao i prethodno pomenuti modeli.Dakle, Toshiba TL938 je Edge LED osvetljeni televizor, koji nam je došao u 46-inčnoj varijanti i FullHD 1920 x 1080 rezoluciji ekrana. Ovo je takođe i 3D spreman televizor, ali u njegovom pakovanju nećete zateći 3D naočare, tako da se one kupuju zasebno. Tehnologija 3D prikaza koja je ovde prisutna je Active Shutter, a cela TL serija takođe poseduje i konverziju 2D materijala u 3D. Osvežavanje ekrana kod ovog modela je 100 Hz-a, tačnije kako to Toshiba obelažava kao 200 AMR (Active Motion and Resolution), tako da je slika bez zamućivanja u brzim scenama, pogotovo bitno u sportu ili akcionim filmovima.Ovaj televizor poseduje četiri HDMI ulaza i dva USB-a za reprodukciju filmova, slika i muzike. Kod prošlogodišnje TL serije za WiFi je bio potreban poseban USB dongle, dok je kod ovogodišnje serije WiFi modul ugrađen u sam televizor, tako da nema dodatnog troška. On poseduje i mogućnost USB snimanja, ali za ovakav poduhvat vam je potreban eksterni hard disk sa nešto većom brzinom upisa, kako bi sve to funkcionisalo. Toshiba je u ovaj model stavila i Intel Wireless Display (WiDi) podršku, tako da možete bežično prenositi sliku sa WiDi kompatibilnog laptopa. TL938 je Smart TV i poseduje Toshiba Places portal sa raznim internet aplikacijama i servisima. Među njima je i Skype, koji za video chat zahteva kupovinu posebne kompatibilne kamerice. Takođe je prisutan i pravi Browser, preko koga možete slobodno surfovati internetom. Tjuneri koji su prisutni kod ovog modela su DVB-T i DVB-C.

Dizajn i konekcije

Toshiba TL938 nam je došla u crno beloj kutiji, na kojoj je istaknuta slika dizajna modela, i levo od nje najbitnije specifikacije i njegove mogućnosti. Elementi su unutra bili zaštićeni mekanim kesicama, a u kutiji smo zatekli stakleno postolje, vrat koji se povezuje sa njim i naravno sam televizor. Svi šrafovi potrebni za montažu su bili uredno zapakovani u odvojene kesice, a sam proces od vas zahteva da spojite vrat sa staklenim postoljem pomoću četiri šrafa, a zatim pomoću još četiri šrafa da ga pričvrstite na zadnji deo televizora. Ovde takođe dolazi i prateća dokumentacija, kao što su uputstvo za sklapanje, za upotrebu, daljinski upravljač, dve baterije, itd.
Dizajn ovog modela je pomalo klasičan, i Toshiba se ovde nije trudila da ima najtanje okvire, plastiku sa prozirnim delovima ili najmanju debljinu televizora. Okviri su ipak dovoljno tanki za LED televizor, kao i debljina od 3.7cm u vrhu i 5.6cm u dnu, što i nisu preterano impresivne cifre, ali su svakako bolje od CCFL osvetljenih modela. Okvir oko ekrana poseduje imitaciju brušenog aluminijuma, a ova srebrna boja će se lepo uklopiti u bilo koji ambijent gde se televizor nalazi. Ekran je polu glossy tipa, tako da ipak treba obratiti pažnju na njegov položaj i moguće refleksije.
Prednja strana televizora ne sadrži preterano mnogo elemenata. U sredini donje ivice nalazi se Toshiba logo, dok se levo od njega nalazi lampica za sleep tajmer, lampica za standby koja svetli crvenom bojom kada je televizor u standby režimu, kao i IR port za daljinski.
Možda se primetili da nema senzora osetljivih na dodir kao kod nekih drugih modela, već sa leve bočne strane televizora imamo klasične dugmiće za uključivanje, kontrolu zvuka i menjanje kanala. Broj konekcija je dosta dobar, tako da verujemo da će biti mesta za priključivanje svih vaših uređaja. Pogledajmo šta to imamo pozadi i sa strane od konekcija:

- Ulaz za loga ili kablovsku antenu
- 3 x HDMI ulaza
- Digitalni audio ulaz (optički)
- LAN port
- RGB PC (VGA) ulaz
- USB port
- Skart
- Video-audio i Component video ulazi

Sa strane:

- USB port
- 3.5mm ulaz za slušalice
- HDMI ulaz
- Common Interface slotDaljinski kod ovog modela je pomalo glomazan i dosta debeo, pošto koristi dve AA baterije, umesto manjih AAA baterije koje danas mnogo češće srećemo kod dajljinskih upravljača raznih uređaja. Dugmići su izrađeni od gume i nama nisu delovali preterano udobno za korišćenje. Glossy crna plastika svakako ostavlja otiske prstije pri pritisku dugmića, tako da se brzo "umusavi". Nismo preterano zadovoljni kako je rešen daljinski ovog modela, mada čisto sumnjamo da će on uticati na vašu odluku o kupovini ovog modela.


Meni, opcije

Toshiba TL938 model poseduje karakteristični izgled glavnog menija, što je opet dobro za promenu od klasičnih i dosadnih pravougaonih i kvadratnih prozora koje mnogi proizvođači praktikuju. Dizajniran je u stilu polu luka, u kome se smenjuju kvadratne animirane sličice kategorija, a na vrhu luka  nalaze se podkategorije, koje se zumiraju kada se uđe u neku od glavih kategorija. Meni je podeljen u pet kategorija - Setup, TV Programmes, Media Player, Toshiba Places i Function, u kojima se nalaze pod kategorije koje su prepune podešavanja i opcija.Fokusiraćemo se na kategoriju Picture i opisati šta sve možete zateći u njoj. Pre svega, treba pomenuti da televizor poseduje Auto View, Standard, Dynamic, PC, Game i tri Hollywood režima slike - Day, Night i Pro. U svakom od njih imate pristup standardnim podešavanjima kao što su Backlight, Contrast, Brightness, itd, ali takođe i pristup nešto naprednijim opcijama. One uključuju Colour Master podešavanje tri primarne i tri sekundardne boje, sa Hue, Saturation i Brightness slajderima, koji otvaraju mogućnost precizne hardverske kalibracije.U naprednim opcijama takođe postoje i mogućnost podešavanja senzora automatskog osvetljenja, kontrole LED osvetljenja, Active Vision opcije za interpolaciju frejmova, Resolution + opciju za upscalovanje rezolucije sadržaja, itd. Takođe postoji i Expert meni za podešavanja, u kome možete zateći Test Pattern, automatsku kalibraciju boja pomoću posebnog Toshiba kolorimetra, kalibraciju White Balance-a u dve ili deset tačaka, i automatsku Gamma kalibraciju, opet pomoću Toshiba kolorimetra koji se kupuje odvojeno.U opcijama Preferences možete podešavati 3D efekat, mrežna podešavanja, i mnogo drugih stvari. Sa druge strane, u System opcijama podešavate stvari kao što su zemlja, jezik, podešavanja vezana za digitalne tjunere, sistemske informacije i opciju za nadogradnju firmware-a preko mreže.Prvi put kada upalite televizor bićete provedeni kroz neka osnovna podešavanja, među kojima ćete naći i opciju za zemlju. Savetujemo vam da umesto Srbije odaberete Holandiju, jer nama nije omogućena DVB-C opcija, koja će vam svakako biti zanimljiva, pogotovo na Ikom kablovskom operateru, koji nudi besplatno osnovni paket digitalnih kanala svima koji poseduju ovaj tip tjunera. Mi smo zatekli 110 kanala nakon skeniranja, od kojih su neki zaključani. Zaključane kanale možete otvoriti putem Conax modula i karticom za dekodiranje signala operatera (naravno uz mesečnu nadoknadu). Veoma korisno ukoliko želite da izbegnete dodatni risiver i vitlanje sa dva daljinska upravljača.

Prebacivanjem sa kanala na kanal dobijamo korisne informacije u pravougaonicima smeštenim na ekranu, koju uključuju ime kanala, rezoluciju, aspekt, jezik, datum, vreme, informacije o zvuku, vreme završetka emisije ili filma i slične stvari. Ovaj model takođe poseduje digitalni vodič, koji je pomalo natrpan informacijama o predostojećim emisijama i filmovima na raznim kanalima.
Takođe postoji i opcija proširenih informacija o kanalu gde možemo videti šta je trenutno na programu, koliko traje, ali i nešto što se nama jako dopalo, a to su nasumične informacije o sadržaju sa drugih kanala, o stvarima koje su nedavno počele ili uskoro treba da počnu.


SD, HD, Smart opcije

Kvalitet slike koju nudi A-MVA panel ovog modela je bio veoma dobar, tako da nam se dopalo ono što smo videli. Imamo naviku da preferiramo MVA i PVA tipove panela u poređenju sa IPS panelima, jer oni nude mnogo veći nivo kontrasta i veću dubinu crne boje - dve ključne stavke koje imaju veliki uticaj na kvalitet prikaza. Slika standardne rezolucije je bila dosta dobra i jako nam se dopada način na koji je ona skalirana na nativnu 1920 x 1080 rezoluciju. Oštre ivice i artefakti kod ovog modela su bili svedeni na minimum u SD prikazu, a detaljnost i njena ukupna oštrina je bila veoma dobra, tako da smo itekako bili zadovoljni prikazom. U meniju slike postoji i Resolution + opcija, koja dodatno poboljšava oštrinu, ali na veštački način, tako da nismo bili zadovoljni rezultatom. Generalno ne volimo ovakva veštačka poboljšanja slike, tako da se trudimo da sve te opcije držimo isključenim. Ispod vidite primere slike serije, koja je u 720 x 404 rezoluciji, koja je veoma lepo skalirana na 1920 x 1080.
HD reprodukcija je takođe bila jako dobra. Toshiba TL938 model je najbolji kvalitet slike pružao u Hollywood Pro režimu slike, koji je imao najtačnije boje i gamma vrednost, ali nam je delovao pomalo tamno, pošto je fabrički postavljen na nešto niži nivo pozadinskog osvetljenja, koje vi bez problema možete povećati po želji. Pošto imamo pristup satelitskim HD kanalima u 1920 x 1080 rezoluciji, možemo priznati da nam se jako dopalo ono što vidimo. Dubina crne boje, a samim tim i kontrast su bili dosta dobri, tako da je ukupan kvalitet slike bio na visokom nivou.

Ako želite veću pokretnu rezoluciju i manje zamućivanje slike pri brzim scenama, savetujemo vam da uključite Active Vision opciju koja pomoću interpolacije frejmova čini sliku glatkijom. Mada, pošto nema mogućnosti odvajanja Blur i Judder algoritama kao kod LG i Samsung modela, savetujemo vam da ovu opciju držite na Standard vrednosti, kako bi izbegli da vaši filmovi dobiju neprirodni izgled sapunica, ili snimka napravljenim amaterskom kamerom. Zvuk je bio dobar koliko god mu dozvoljavaju ugrađeni 10W + 10W stereo zvučnici, mada uvek savetujemo nabavku nekog ozbiljnijeg zvučnog sistema kako bi uživali i u kvalitetu slike i dobrom kvalitetu zvuka.
Toshiba TL938 je Smart televizor i kao takav poseduje Toshiba Places portal. U njemu možete naći podelu na različite kategorije, kao što su Video Place, Music Place, Social Place, News Place i Game Place, Favourite services i Web Browser. Video Place sadrži servise Viewster, YouTube i Dailymotion, koji su vam sasvim sigurno već poznati. Music Place sadrži dva internet servisa, a to su iConcerts, i Aupeo radio preko kog imate mogućnost preskakanja pesama. Social Place od vas zahteva da prvo napravite Toshiba nalog, za koji možete vezati svoj Facebook, Twitter, Flickr i Dailymotion nalog. News Place sadrži servise za vesti kao što su Euronews, France24 i MeteoNews za vremensku prognozu. Na kraju, Game Place poseduje samo jedan servis pod imenom FunSpot, u kojoj možete pronaći četiri jednostavne igre - Rockswap, Sudoku, Chess i Dracula's coffin.

Ovde je takođe prisutan i Web pretraživač, pomoću koga možete da otvorite bilo koji sajt na vašem televizoru. Mada, ovo nije preterano dobro iskustvo, jer su navigacija i unos teksta preko daljinskog veoma spori, čak i pored prisutne emulacije kursora miša. Adobe Flash podrška nije prisutna, tako da nećete videti reklame i ostale Flash elemente na sajtovima. Moguće je otvarati više tabova, dodavati omiljene sajtove i zumirati ih na veličinu koja vam najviše odgovara.USB reprodukcija kod ovog modela je solidna, ali ne i savršena. Prisutna su dva USB porta, preko kojih kačite USB fleš stikove ili eksterne hard diskove. Podržani video formati kod ovog modela su MKV, DivX, MP4, WMV i MOV, kod slika moguće je samo pustiti JPEG format, a od muzike MP3, WAV, i Dolby Digital 5.1 AC3. Podrška za DTS zvuk u filmova nažalost ne postoji, tako da ćete tamo gde je prisutan morati da ga prethodno konvertujete u AC3 na vašem računaru. Podrška za titlove postoji, ali se naši karakteri ne prikazuju u prevodu. Kod povezivanja sa računarom postoji 1:1 pixel mapping, ali smo primetili neprirodno pooštravanje teksta, čak iako je vrednost Sharpness bila na nuli, tako da ga ne možemo predložiti kao zamenu za PC monitor.
Takođe vam je dostupna i DLNA podrška, tako da vaš materijal možete bežično strimovati preko vaše kućne veze, upotrebom nekim od softverskih DLNA servera. Mi smo isprobali Mezzmo koji nije funkcionao kako treba kod video fajlova, tačnije nije mogao da otvori ništa, dok je kod PS3 Media Servera situacija bila mnogo bolja.
Ulazno kašnjenje, ili Input lag na engleskom je kod ovog modela bio nešto veći u odnosu na normalne granice, tako da smo imali kašnjenje i do 84 milisekundi u režimima slike, sa izuzetkom Game režima koji je normalizovao situaciju i smanjio lag na prihvatiljivih 36 milisekundi.
Imali smo problem sa uniformnošću pozadinskog osvetljenja kod Toshiba TL938 modela, i situacija nije bila baš dobra. Probijanje se najviše dešavalo u gornjem desnom i donjem desnom uglu već na 50 Backlight vrednosti, dok se na vrendosti 100 jasno vidi i probijanje u donjem levom i pomalo gornjem levom ćošku. Toshiba TL938 model nije jedini Edge LED osvetljeni televizor koji ima problema sa probijanjem, dosta modela je obuhvaćeno ovim anomalijama, što nam se iskreno rečeno nimalo ne dopada.


Zaključak

Možemo reći da je Toshiba TL983 dosta dobar model za svoju cenovnu kategoriju. Da, slažemo se, po dizajnu možda nije toliko privlačan kao recimo Samsung sa svojim jako tankim ivicama i tankim profilom, ali njegov srebrn okvir sa imitacijom brušenog metala ima svoj određeni šarm i lepo se uklapa u ambijent. Njegov daljinski nam se sa druge strane nije dopao, zato što je pomalo glomazan i ne previše ugodan za korišćenje. Ovo je Edge LED osvetljeni televizor sa FullHD rezolucijom ekrana, čiji je kvalitet slike bio dosta dobar.


Kvalitetni A-MVA tip panela je nudio dobar nivo dubine crne boje i visok kontrast, opet napominjemo - dve stvari koje igraju bitnu ulogu u kvalitetu slike. Skaliranje materijala standardne definicije je bilo jako dobro, tako da smo bili veoma zadovoljni. Prisutni Hollywood režimi slike su pružali tačne boje i Gamma vrednost, tako da potreba za hardverskom kalibracijom nije velika. Konektivnost kod ovog modela je dobra, jer imate četiri HDMI ulaza, koji će vam omogućiti povezivanje svih vaših AV uređaja ili konzola.Pokretna rezolucija je bila dobra zahvaljujući Active Vision opciji interpolacije frejmova, ali savetujemo da ovu opciju držite na Standard podešavanju jer sve preko pruža izgled snimka amaterske kamere sa previše glatkim i ubrzanim pokretima. Ulazno kašnjenje kod ovog modela je bilo malo veće, ali se situacija ispravlja aktiviranjem Game režima slike. Ono što je predstavljalo veći problem kod ovog modela je uniformnost pozadinskog osvetljenja, tačnije probijanje istog po ćoškovima. Takođe imamo zamerku na sliku sa PC izvora, kod koje je tekst neprirodno oštar, tako da nije preporučljiv kao zamena za monitor.

Kvalitet 3D slike nažalost nismo imali prilike da proverimo, jer se u pakovanju ne nalaze 3D naočare, a takođe nismo uz njega dobili poseban kompatibilni model. DTS zvuk u filmovima nije podržan, kao ni naši karakteri u prevodu. Ono što nam se dopalo je ugrađen WiFi modul, WiDi konektivnost i Toshiba Places portal sa internet servisima i aplikacijama. Ne možemo reći da je ovo televizor bez nedostataka, ipak ih ima malo više, ali takođe i dobar broj pozitivnih stvari, koji ipak čine ovaj model veoma solidnim izborom ako tražite model iz srednje klase po dosta pristupačnoj ceni...


Prednosti

- Tačna out-of-box podešavanja slike (Hollywood režimi slike)
- Odličan kontrast i dubina crne boje
- Dobar broj konekcija
- Dobro skaliranje SD materijala i video procesiranje
- Ugrađen WiFi modul i WiDi konektivnost
- Dobra pokretna rezolucija zahvaljujući Active Vision opciji
- 3D spreman

Mane

- DTS podrška za zvuk nije prisutna
- Nema mogućnosti razdvajanja Blur i Judder algoritama
- Visoko ulazno kašnjenje
- Loša uniformnost ekrana
- Neprirodna oštrina teksta sa PC izvora
- DVB-T tjuner nije koristan kod nas jer koristimo T2 standard
- Dodatan trošak za kupovinu 3D naočara


Cena: oko 775 evra u inostranstvu za dijagonalu od 46 inča

Uređaj na test ustupila Toshiba.


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG Cinema 3D 47LM960V

Test: Samsung 3D LED LCD 55F8000

10304
10305
10306
10307
10308
10309