Greška

Došlo je do greške.

Test: Toshiba 40L7335D

12.10.2013 18:54 | 1 Multimedija
Test: Toshiba 40L7335D

Od Toshibe nam je na test stigao novi model iz serije L7 za 2013. godinu, oznake L7335D. Radi se o LED osvetljenom LCD televizoru sa FullHD rezolucijom i aktivnom 3D tehnologijom prikaza uz dva para naočara gratis. Internet mogućnosti ovog modela objedinjene su u portal koji Toshiba naziva CloudTV, kojem pristupate bežično zahvaljujući ugrađenom WiFi modulu. Prisutna je i WiDi opcija za bežični prenos slike sa laptopa, MHL podrška, AMR200 osvežavanje ekrana i Audyssey tehnologija zvuka...

Dragoljub Radovanović

Televizori kompanije Toshiba se pomalo nepravedno neretko nađu u senci drugih poznatih imena kao što su Samsung, LG ili Sony. Kada ušetate u prodavnicu, Toshiba većini neće biti prvi izbor, prvenstveno zbog toga što konkurencija jednostavno ima uočljivije prisustvo na policama, odnosno jaču reklamu. Naše mišljenje je da Toshiba ima zaista dosta toga da ponudi i da itekako parira pomenutim brendovima, ali retko ima priliku da se pokaže. Idealna prilika da pokažemo šta japanska kompanija može jeste prikaz novog Toshiba televizora. Pred nama se nalazi ovogodišnji model koji dolazi iz L7 serije, tačnije model sa oznakom L7335D.

HDTV koji ovoga puta imamo na testu je LED osvetljeni LCD sa dijagonalom ekrana od 40 inča i uobičajnom FullHD rezolucijom. Reč je naravno o smart televizoru koji poseduje veći broj mogućnosti. Neke od njih su vezane za internet, kao što su recimo aplikacije i razni tipovi sadržaja, koji su objedinjeni u novi portal koji Toshiba naziva Cloud TV. Ovo je takođe i 3D televizor koji koristi aktivnu tehnologiju prikaza, uz koji u pakovanju besplatno dobijate i dva para naočara. Kako bi sadržaj koji gledate bio prikazan bez zamućenja u brzim scenama kod filmova ili u sportskim prenosima, Toshiba je uključila "200 AMR osvežavanje" ekran. Ako se pitate šta je to AMR - to je skraćenica za Active Motion & Resolution.Ono što je takođe bitno kod ovog modela su njegove dobre mogućnosti za konektivnost. Pre svega, kako bi na televizor doveli pristup internetu, u televizor je ugrađen WiFi modul, tako nema potrebe za dovlačenjem LAN kabla. Bežična veza otvara vrata za još nekoliko tehnologija, kao što je Intel WiDi koja omogućava bežični prenos slike sa vašeg laptopa, a tu je takođe i Miracast podrška. Ukoliko imate mobilni telefon sa ovom mogućnošću, korisnom se može pokazati i HDMI MHL podrška, koja vam omogućava kloniranje ekrana vašeg smartfona na ekran televizora.

Toshiba L7335D dolazi sa Skype aplikacijom, ali pošto kod nje nije prisutna ugrađena kamera, za video pozive je potrebno kupiti model koji je kompatibilan sa televizorom. Od ugrađenih digitalnih tjunera tu su DVB-T i DVB-C, a nažalost DVB-T2 koji je zapravo standard prisutan na našim prostorima nećete moći pratiti sa ovim modelom. Nećete moći da gledate digitalne kanale kroz etar, ali tu je alternativa kao što je digitalna kablovska. Prisutna je i opcija PVR-a, tačnije snimanje sadržaja sa digitalnih kanala na eksterni USB uređaj. Kako bi imali dobar kvalitet zvuka, Toshiba je ovde uključila i Audyssey tehnologiju.


Dizajn, sadržaj kutije

Kao što smo to videli nekoliko puta do sad, Toshiba koristi dosta uzane kutije pri pakovanju svojih televizora. Ovo je svakako korisno pri transportu istog, tako da bez ikakvog problema kutiju možete nositi sami, takoreći "pod mišku". Prostor je dakle maksimalno iskorišćen, a čak iako ovo nije toliko bitna stvar pri kupovini, ipak nam se sviđa kako je sve to Toshiba rešila. U samoj kutiji se ne nalazi preterano puno stvari. Recimo nema uopšte kablova, čak ni strujnog jer je isti prikačen za sam televizor. Tu je postolje, metalni deo koji spaja postolje i ekran, šrafovi, daljinski i podebeo vodič za brzi početak na dosta jezika. Začudilo nas je da detaljno uputstvo nije prisutno. Tu su i dva para aktivnih naočara, pomalo sakrivenih unutar stiropora na dnu kutije, tako da smo u jednom trenutku pomislili da ih nismo dobili.

Dizajn televizora je dosta minimalistički i deluje dosta privlačno. Oblik je potpuno pravougaon i oko ekrana smeštene su dosta uzane ivice, tako da ceo televizor deluje dosta manje u odnosu na autorov stari 40-inčni Samsungov model, iako im je dijagonala ekrana identična. Ivice su crne boje, izuzev donje koja je srebrna i na kojoj se nalazi kružni standby LED indikator i odmah do njega senzor ambijentalnog osvetljenja. Postolje televizora je praougaonih oblika, plastično je i povezano je sa ekranom dosta uzanim cilindričnim delom, tako da stabilnost nije baš najbolja, pa se ekran malo više "klacka" kada rotirate ekran.

S obzirom da se kod ovog modela koristi LED tip pozadinskog osvetljenja, ono mu dozvoljava da zadrži tanak bok. Tasteri za kontrolu nad televizorom smešteni su na pozadini sa leve strane. Ovde takođe možete zateći i sve ostale bitne konekcije. Pre svega, sa strane na raspolaganju imate dva USB porta, tri HDMI ulaza (dva klasična i jedan MHL), 3.5mm ulaz za slušalice i CI slot. 

Sa zadnje strane tu je i ostatak portova, kao što su četvrti HDMI ulaz, optički izlaz za zvuk, LAN port, komponentni video ulaz, skart, RGB/PC ulaz i priključak za antenu. Daljinski koji dolazi uz televizor je dugačak i sive je boje, sa belim gumenim dugmićima u vrhu i dnu. Na njemu se nalazi i crni deo u kome se nalaze navigacioni crni dugmići sa plićim hodom. Dugmići za navigaciju u opcijama su mali, pomalo tvrdi i nezgodni za pritiskanje, a odvojeni su veći dugmići koji služe za navigaciju i pomeranje miša na web stranicama u Browseru.
 

Meni, opcije

Ove godine nemamo više meni u stilu polu luka kakav smo sretali na prethodno testiranim modelima. On je sada klasičnijeg, pravougaonog oblika i nešto je minimalističniji. Sive je boje, pomalo je proziran i sastoji se iz osam kategorija - Picture, Sound, Options, Installation, Netword, 3D, Timers i Get Help. Želimo da skrenemo pažnju da je odziv na zadate komande nešto sporiji, što u trenucima ume da se oduži i po nekoliko sekundi i ume dosta da smeta. Ne znamo tačno koji je ugrađen procesor, ali celokupno iskustvo u korišćenju ima određenu zadršku. Unutar Picture menija nalazi se ukupno šest režima slike koje možete odabrati - Auto View, Dynamic, Standard, Hollywood Night, Hollywoor Day i Hollywood Pro. Auto View koristi ambijentalni senzor, tako da procenjuje nivo osvetljenja u prostoriji i prema tome automatski podešava sliku. Nismo preterano zadovoljni ovim režimom, tako da ipak preferiramo da stvari podesimo ručno.

Pored standardnih opcija podešavanja pozadinskog osvetljenja, kontrasta, svetline, itd, tu su i napredna podešavanja. Ovde se nalazi Colour Master opcija, koju kada uključite dobijate pristup finom podešavanju Hue, Saturation i Brightness opcijama crvene, zelene, plave, žute, magenta i cyan boje. Tu je i opcija podešavanja ukupne temperature boje, u kojoj imate izbor između hladnih, prirodnih i toplijih boja. Takođe, prisutna je i opcija Resolution+ za pooštravanje ivica kod prikaza standardne definicije, zatim ClearScan opcija za otklanjanje zamućivanja u brzim scenama sa četiri nivoa podešavanja - high, middle, standard i off. Pošto ovde nema opcija koja odvaja Blur i Judder kao kod LG ili Samsung modela, preporučljivo je middle podešavanje, pošto na High scene deluju previše glatko i pomalo nerealno. U meniju slike takođe su dostupna i Expert podešavanja, koja služe isključivo za profesionalnu kalibraciju slike. 

Kategorija Sound sadrži balance, bass i trebla fina podešavanja, zatim kod Audyssey Premium tehnologije imate mogućnost da podesite da li je tv montiran na zid ili je na postolju, prema čemu će zvuk biti prilagođen. Tu je i Audyssey ABX opcija za poboljšanje basa. Options kategorija sadrži podešavanja za snimanje na eksterne USB uređaje, gde podešavate One Touch dužinu snimanje, veličinu Timeshifta (pauziranje i premotavanje uživog programa). Zatim, tu je podešavanje Media plejera, MHL opcije, HDMI CEC, menadžmenta struje, itd.

Installation kategorija nudi promenu jezika menija, promenu zemlje, pretrage kanala, DTV podešavanja i slično. Network sekcija nudi podešavanje mreže, tačnije biranje tipa konekcije - žično ili bežično, detaljnije podešavanje IP adrese, DNS-a i Mac adrese. U 3D kategoriji podešavamo kada će 3D prikaz biti pokrenut, dubinu 2D u 3D konverzije, i postavljanje zaštitnog pina za uključivanje 3D opcije. Na kraju, u Timers kategoriji nameštate kada će tv biti uključen ili isključen.

Praćenje TV kanala

Pri početnom podešavanju televizora između ostalog dobijate i opciju skeniranja TV kanala. Pošto je standardna odabrana zemlja UK, pretraga će biti neuspešna. U opcijama postoji odabir Srbije, ali odabirom ove zemlje gubi se mogućnost digitalne pretrage i ostaje samo analogna, tako da smo morali da odaberemo neku drugu kompatibilnu zemlju, u našem slučaju Nemačka je bila odgovarajuća. Pod uslovom da imate pretplatu kod nekog od kablovskih operatera koji ne zaključavaju standardni digitalni paket, uz pomoć DVB-C tjunera, nećete imati potrebu da koristite odvojeni risiver.

Pretragom kod Ikom provajdera, dobili smo ukupno 158 tv i radio kanala. Pri menjanju kanala u vrhu se pojavljuju tri pravouganika koja pokazuje redni broj i ime kanala, zatim vreme i datum, jezik, a u dnu imate još jedan prozor koji pokazuje šta je trenutno na programu i dokle će trajati, ali takođe i šta je sledeće na programu. Takođe postoji i vodič kanala sa izlistavanjem svih kanala sa leve strane, dok je sa desne hronološki raspored onoga što će biti prikazano na određenom kanalu u toku dana. 

 

Merenje i kvalitet prikaza

Toshiba L7335D poseduje šest režima slike, od kojih se Hollywood Pro pokazao kao najtačniji. Što se tiče boja, svaki od režima ima nešto hladnije nijanse, što nam je merenje pomoću kolorimetra u Calman programu i pokazalo. Tačna cifra koju smo izmerili u netaknutom Hollywood Pro je bila 7585K, nešto više od 1000K više od očekivane 6500K granice. Gamma Luminance, tačnije njena prosečna vrednost iznosi 2.02 što je odličan rezultat, što se jasno vidi i iz grafikona koji dosta prati referentnu krivu. Tačnost boja je pristojna, ali ne i savršena. Prosečna Delta-E ima vrednost od 4.14, što znači da su boje generalno tačne jer su ispod < 5 Delta-E granice, ali opet određene boje poprilično odstupaju. Prikaz crvene boje je dosta netačan, što se vidi jasno koliko je tačka pomerena iz svog kvadratića na slici ispod, zatim magenta takođe ima veliko odstupanje, kao i žuta boja. Plava, cyan i zelena su manje-više tačne.

Prikaz materijala standardne definicije je dosta korektan, tako da je upscaleovanje zaista na nivou. Hollywood Pro režim ima nešto niže standardno podešavanje pozadinskog osvetljenja jer je namenjen za gledanje u zamračenim prostorijama, ali bez problema se može ova vrednost promeni ukoliko se slika učini previše tamnom. Opcija ClearScan nudi dobre rezultate kada se prati sadržaj sa nešto bržim scenama, ali High vrednost izveštačuje sliku, tako da je preporučljivo držati ovu vrednost na medium ili možda čak i standard. HD prikaz je dosta dobar, kao što je to očekivano. S obzirom da je reč o S-PVA panelu, prikaz crne boje je odličan, a ujedno sa tim i nivo kontrasta. Uglovi gledanja nisu na nivou IPS panela ali su opet veoma pristojni, sa blažim slabljenjem nijansi kako se pomerate iz položaja direktnog posmatranja. Dakle, kvalitet slike je generalno dobar, ali opet na nekim poljima kao što je tačnost boja mogao biti znatno bolji.
Toshiba L7335D koristi aktivnu 3D tehnologiju prikaza, i dobra stvar kod njega je to što ne morate da dokupljujete naočare, jer u pakovanju dobijate dva para besplatno. Same naočare su lagane, relativno udobne i imaju solidan dizajn. Po pitanju 3D prikaza, jako smo zadovoljni rezultatima koje ovaj televizor pruža. 3D slika ima dobar nivo svetline, dubina efekta je na veoma dobrom nivou i treperenje je smanjeno na minimum. Jedna od prednosti aktivne tehnologije nad pasivnom je puna rezolucija, tako da sadržaj ima FullHD rezoluciju i samim tim veliki nivo detalja. Negativna stvar kod 3D naočara ovog modela je to što se sinhronizacija vrši IR metodom, umesto preko Bluetooth-a, tako da se dešava da povremeno izgube vezu sa televizorom.Input Lag

Ulazno kašnjenje kako se prevodi na našem jeziku je kod ovog modela dosta visoko, ali može biti smanjeno u zavisnosti od toga koji režim slike koristite. Većina režima ima kašnjenje čak i do poprilično visokih 165ms, što će svakako ometati gejming. Dobra stvar je to što postoji Game režim slike koji drastično spušta ulazno kašnjenje na veoma prihvatljivih 34ms. Tu je takođe i PC režim sa nešto lošijim, ali i dalje prihvatljivim rezultatom od 49ms.

Hollywood Pro:


Game:


PC:

 

 

 

Toshiba Cloud, USB reprodukcija

Ovo je portal u kojem se nalaze sve stvari koje ovaj model čine "pametnim". Iskreni da budemo, nismo oduševljeni načinom na kojem je on zamišljen. Pre nego što krenete da koristite sve aplikacije i mogućnosti koje ovaj televizor nudi, potrebno je napraviti Toshiba Cloud nalog, za šta smatramo da ipak treba da bude opciono. Ovaj ekran se poziva pritiskom na "kućica" taster na daljinskom, nakon čega dobijate takozvani početni ekran. Na njemu se nalazi sličica kanala na koji ste prethodno gledali, zatim datum, Trending on Twitter prozor i Inbox polje skroz desno.


U vrhu menjate ekrane, tako da je sledeći Premium Apps na kojem se nalaze kvadratići sa najpopularnijim aplikacijama, pristup Internet Browseru, Skype-u, WiDi opciji, My Contents opciji koja izlistava vašu muziku, video i fotografije, zatim prečica ka snimljenom sadržaju i ka podsetinicima. TV sekcija sadrži aplikacije pomoću kojih dobijate stream odabranih TV kanala, i u Video sekciji takođe imate aplikacije za neke od poznatijih video servisa kao što su YouTube, DailyMotion, Vimeo, Viewster, itd. 


USB reprodukcija

Uvek korisna stvar kod televizora je njihov ugrađeni media plejer. Ovde je dakle dovoljno prebaciti sadržaj koji želite da gledate na fleš stik ili eksterni hard disk i uključiti ga sa strane u predviđeni USB port. Isprobali smo neke od popularnijih formata kao što su MKV, AVI i MP4 i svi su funkcionisali bez problema, bilo da je reč o SD ili HD materijalu. Ipak, ugrađeni media plejer nije savršen, jer smo imali problema sa titlovima. Držali smo se pravila da video fajl i titl imaju isto ime i da budu u istom folderu, ali titlovi jednostavno nisu bivali prikazani. Tip titla koji smo mi probali je bio SRT. Još jedna stvar koju će vam biti korisna a to je da ovaj televizor podržava DTS zvuk. Kad smo već kod zvuka, Audyssey tehnologija pruža jako pristojnu definiciju, ali sami zvučnici nisu preterano glasni.

 

 

Zaključak

Toshiba generalno pravi dobre televizore kao što je ovaj, ali osim dobrih strana, 40L7335D karakterišu i manje dobre strane. Glavna zamerka definitvno ide na račun generalne odzivnosti televizora na zadate komande - određeno kašnjenje je gotovo uvek prisutno, što u posebnim situacijama traje i po nekoliko sekundi. Ima tu naravno i stvari koje nam se dopadaju, jedna od kojih je minimalistički i veoma "čist" dizajn. Kvalitet slike je generalno dobar, ali su njene nijanse nešto hladnije. Iako je prikaz boja korektan, one su ipak mogle biti tačnije. Konektivnost je takođe dobra, jer su prisutni WiDi i MHL standardi, a tu su takođe i četiri HDMI ulaza.Način na koji je rešen Cloud TV portal je mogao biti bolji, prema našem mišljenju. Premium aplikacije su brojne i jesu plus, ali su raštrkane i početni ekran se previše fokusira na Twitter feed. USB reprodukcija je solidna sa podrškom za većinu poznatih formata i DTS zvuk, ali titlovi u našem slučaju nisu radili, što je, istini za volju, problematično i na mnogim drugim televizorima prilikom direktne USB reprodukcije.

3D prikaz je jako dobar, a takođe još jedan plus je to što u pakovanju dobijate dva para aktivnih naočara besplatno. Ulazno kašnjenje je dosta visoko, ali se može rešiti korišćenjem Game ili PC režima slike. Zvuk koji dolazi iz zvučnika je jako pristojan zahvaljujći Audyssey tehnologiji, mada čak i na najvišem podešavanju nije preterano glasan. Dubina crne boje je veoma dobra, a nemojte zaboraviti ni činjenicu da je konektivnost televizora odlična! Ovo je televizor koji može bežično da komunicira sa bilo kojim novijim laptopom koji koristi Intelov hardver, zahvaljujući ugrađenom WiDi risiveru, koji (u ovom slučaju) nije potrebno odvojeno dokupiti. Na taj način možete lako i jednostavno sliku sa laptopa "izbaciti" na TV. Ukratko, Toshiba L7335D je veoma korektan televizor, koji nije bez mana, ali su tu takođe i brojne prednosti.


Prednosti

- Privlačan minimalistički dizajn
- Dobra dubina crne boje
- Jako dobar 3D prikaz
- Dva para naočara gratis
- WiDi i MHL podrška
- Pristojan kvalitet zvuka

Mane

- Spor odziv na komande
- Nema podrške za SRT titlove
- Ulazno kašnjenje u većini režima je dosta visoko
- Čist ali ne previše glasan zvuk

Cena: 85.990 RSD

Televizor na test ustupila Toshiba.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung Evolution TV Kit

Test: Toshiba 58L9363 UltraHD

10304
10305
10306
10307
10308
10309