Greška

Došlo je do greške.

Test: TomTom Runner 2 Cardio+Music

02.03.2016 18:21 | 4 Mobile
Test: TomTom Runner 2 Cardio+Music

Runner 2 Cardio+Music je novi model kompanije TomTom koji kombinuje mnogo funkcija na jednom mestu. Tu je optički senzor za puls, kvalitetan GPS modul, 3 GB memorije za smeštanje muzike i sve to staje u svega nešto više od 45 grama. Stoga, reč je o modelu koji ima potencijal da postane odličan partner na treninzima koji će voditi računa o vašem napretku i bude vaš lični trener.

Nebojša Todorović

TomTom Runner 2 stiže u maloj kutiji koja ga kompletno otkriva zahvaljujući velikoj providnoj površini izrađenoj od plastike. Na ovaj način i bez otvaranja možete jako lepo da vidite sam uređaj i da procenite da li vam se dopada ili ne.

tomtom_runner_2_001_s.jpg

tomtom_runner_2_002_s.jpg

U pakovanju pored samog sata dobijate samo kabl sa specifično dizajniranim konektorom za punjenje i povezivanje sa računarom i kratku knjižicu za uputstvo i dokumentaciju. To je sve u slučaju našeg testiranog modela, ali treba imati u vidu da postoji i varijanta pakovanja sa bežičnim BlueTooth slušalicama što može biti dobar izbor ukoliko već nemate bežične slušalice.

tomtom_runner_2_005_s.jpg

Sam sat izgleda vrlo jednostavno i neupadljivo. Štaviše, u standardnoj crnoj verziji deluje baš kao i bilo koji generički pulsmetar, a jedino što zaista privlači pažnju je oštar, precizan i vrlo kontrastan ekran. U prvi mah smo pomislili da je možda osetljiv na dodir, ali ipak nije.

tomtom_runner_2_006_s.jpg

Narukvica je odvojeni segment sata što ćemo pokazati kasnije. Za izradu je izabrana vrlo kvalitetna i fleksibilna guma koja deluje kao da će trajati dugo čak i u "znojavim" uslovima za koje je ovaj sat namenjen. Sistem fiksiranja narukvice nije mehanizam, već vrlo jednostavan "patent" sistem koji izgleda kao da je inspirisan igračkama. Međutim, u ovom slučaju on jednostavno radi kako treba i iako izgleda primitivno, zapravo je vrlo funkcionalan zahvaljujući vezivanju u tri tačke. Dobra strana upotrebe ove narukvice je i njena mala težina, pa ceo sat teži tek nešto preko 45 grama što nećete ni osetiti tokom aktivnosti.

tomtom_runner_2_008_s.jpg

 tomtom_runner_2_007_s.jpg

 Narukvica se lako skida sa sata, a činjenica da je izmenjiva je odlična. Pre svega, lakše se menja nego klasični kaiševi za satove sa malom osovinom. Pored toga, moguće je nabaviti narukvice većih ili manjih dimenzija, kao i izabrati boju iz solidno velike ponude. Na ovaj način, možete da učinite Runner 2 malo drugačijim i da eliminišete generički izgled prilagođavanjem sopstvenom ukusu.

tomtom_runner_2_010_s.jpg

Sa donje strane se nalazi pomenuti optički senzor koji služi za merenje pulsa. Iako optički senzori ne važe za najpouzdanija i najbolja rešenja, u ovom slučaju je TomTom obavio prilično dobar posao. Klasični pulsmetar više klase sa meračem koji se vezuje oko grudnog koša će biti bolji i precizniji izbor, ali je za rekreativne sportiste i ovo rešenje sasvim adekvatno.

tomtom_runner_2_011_s.jpg

Naime, TomTom je u saradnji sa kompanijom LifeQ iz Južne Afrike razvio i implementirao ovaj senzor za Runner 2 sat. Za LifeQ kompaniju ovaj projekat je prvi te vrste na kom su radili, a rezultat je sasvim korektan. Kompanija sama radi na algoritmima i softveru, a na hardverskom planu se oslonila na Osram SFH-7060 senzor u kombinaciji sa Texas Instruments kontrolerom (AFE 4404). Ovo rešenje je prilično kvalitetno, ali ne i savršeno.

tomtom_runner_2_013_s.jpg

Upravo je ovaj način merenja pulsa razlog zašto je ovaj sat nazvan Runner 2. Dok je prilično precizan tokom šetanja i trčanja, senzor se automatski gasi kada izaberete mod za plivanje. Takođe, zbog položaja ruke, mnogi optički senzori se muče prilikom vožnje bicikla. Nismo imali prilike da isprobamo u ovoj situaciji, ali mnogi sportisti će vam potvrditi da su za biciklizam standardni pulsmetri najbolji izbor.

 tomtom_runner_2_009_s.jpg

Za potrebe snalaženja u meniju se ispod ekrana nalazi kvazi džojstik sa četvorosmernom kontrolom koji omogućava kretanje kroz menije. Oni su prilično dobro izvedeni i uz minimalistički "input" dobijate sve što vam je potrebno. Dopada nam se to što je potvrdna aktivacija propraćena vibracijom, tako da ćete tačno znati da ste pritisnuli taster.

tomtom_runner_2_010_s.jpg

Unutar TomTom Runner 2 se nalazi baterija koja omogućava autonomiju sa upaljenim GPS-om do 11 časova što je odlična vrednost. Pritom, kada se koristi kao klasičan sat, ovaj model traje danima pre nego što se požali da je baterija ostala na kraju daha. Takođe, sat je vodootporan do dubine od 50 metara, tako da je praktičan za praćenje kretanja u vodi.

 

TomTom Runner 2 - Nastavak

Softverski gledano, TomTom Runner 2 je vrlo jednostavno i praktično izveden. Za osnovno praćenje pulsa, brzine i distance je dovoljno da ga stavite na ruku i krenete. Čak je i sam GPS modul dovoljno responsivan da će se povezati u roku od 1 minuta. Takođe, muziku možete da prebacite na sat putem kabla bez dodatnog softvera, jer će ga Windows prepoznati kao i svaki drugi uređaj sa fleš memorijom. Nakon toga će kopiranje muzike da završi posao i sve što je potrebno jeste da ga povežete sa BlueTooth slušalicama.

tomtom_runner_2_software_001.jpg

tomtom_runner_2_software_002.jpg

Međutim, ukoliko želite nešto više, počevši od update-a softvera, preko uvida u statistike aktivnosti koje ste imali, pravljenja jasnih ciljeva i pregleda putanja kojima ste se kretali potrebno je da preuzmete TomTom MySports softver za PC i da napravite nalog.

tomtom_runner_2_software_003.jpg

tomtom_runner_2_software_004.jpg

Tada dobijate uvid u podatke koje je sat čuvao tokom vaših aktivnosti i možete jasno da vidite da li ispunjavate svoje ciljeve i gde ste najbolji, odnosno najslabiji. Mogućnosti ovog softvera nisu ekstenzivne kao kod nekih naprednih modela, ali daju praktično sve potrebne informacije koje mogu da vam budu od koristi ukoliko niste previše duboko u materiji.

Postoje predefinisani profili za različite aktivnosti, kao i "Freestyle" koji se koristi ukoliko je reč o nekoj specifičnoj aktivnosti. MySports omogućava da vidite broj koraka koji ste napravili, ali i da pratite brzinu, tempo, visinu kao i distancu zahvaljujući činjenici da poseduje ugrađeni GPS modul. Na sve to dodajte i pregled pulsa u svim momentima i dobijate uređaj koji će biti dovoljno detaljan za većinu korisnika. Što se tiče aplikacije za Android, ona je praktično pojednostavljena verzija onoga što dobijate na PC-u. Dobra strana je to što je vrlo jednostavna i intuitivna, a nudi 90% istih informacija.

tomtom_runner_2_software_006.jpg

tomtom_runner_2_software_007.jpg

tomtom_runner_2_software_008.jpg

Utisci u radu, zaključak

TomTom Runner je GPS sat koji je već duže vreme prisutan na tržištu, a sada sa Cardio+Music funkcijom postaje još praktičniji i korisniji. Ukoliko vam funkcija telefona nije nužna, praktično možete da ga ostavite kod kuće, jer će TomTom Runner 2 biti jedini uređaj koji vam je potreban za trening.

tomtom_runner_2_013_s.jpg

Ističe se za potrebe "suvog treninga", jer je tada set mogućnosti koje nudi najkompletniji. Optički senzor za merenje pulsa je precizan i na nivou zadatka u većini slučajeva, a GPS se brzo zaključava i nema dugog čekanja pre nego što se poveže sa satelitima. Sa 3GB ugrađenog prostora možda ne nudi najveći kapacitet na svetu, ali je to dovoljno za potrebe treniranja bilo da favorizujete muziku ili audio knjige.

Baterija je dovoljno izdržljiva da "preživi" i nekoliko treninga zaredom bez punjenja, a ukoliko idete u teretanu gde nećete koristiti GPS, tada možete da računate na mnogo duže. Pritom, sat je lagan i deluje dovoljno robusno da vas prati dugo, pritom bez pravljenja bilo kakvog opterećenja čak i na duge staze.

Na kraju tu je i softver koji možda nije najdetaljniji, ali nudi sve što vam je potrebno da pratite svoj napredak bez gubljenja u podacima koji su često za prosečne korisnike jednostavno suvišni. Sve to čini Runner 2 Cardio+Music odličnim izborom u klasi koji se izdiže iz proseka sa nekom od pomenutih funkcionalnosti.

 

Prednosti:
- Težina
- Ekran
- Autonomija
- Dodatne mogućnosti

Nedostaci:
- Nije idealan za vodene sportove
- Softver može biti isuviše jednostavan za napredne korisnike

djurkash Neregistrovan korisnik
...i nema smartphone notifications, za te pare mogli su jos i to da dodaju...
veljadj Član postova: 3237
Citiram korisnika: marko: Koliko ce kostati ovaj sat i kad ce biti u slobodnoj prodaji.
Ima ga kod nas u prodaji i košta 34000,00din.Potraži na netu sajt pametniuređaji.
marko Neregistrovan korisnik
Koliko ce kostati ovaj sat i kad ce biti u slobodnoj prodaji.

Test: Jawbone UP3

TCL Movetime MT30

10104
10105
10106
10107
10108
10109