Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Vision 27GM610BF (Video)

05.12.2021 10:00 | 0 Multimedija
Test: Tesla Vision 27GM610BF (Video)

Domaći brend Tesla je na tržištu prisutan sa zaista širokim portfoliom proizvoda iz raznih segmenata, kome se nedavno pridružio i jedan pravi gaming monitor sa osvežavanjem od 165Hz i još ponekim iznenađenjem. Vision by Tesla 27GM610BF, kako glasi naziv ovog modela se pokazao kao vrlo interesantan, ne samo zbog svoje cene...

Domaći brend Tesla je na tržištu prisutan već dugi niz godina i korisnici su do sada bili u prilici da vide brojne proizvode pod tim imenom, od telefona, televizora, klima uređaja, bele tehnike, kućnih aparata i raznih drugih uređaja.
 
 
Pre oko godinu dana, bili smo u prilici da vidimo i prvi kompjuterski monitor pod Tesla brendom, koji je i pored toga što je pripadao praktično najpovoljnijem segmentu ostavio vrlo dobar utisak na našem testu. Ovih dana nam se na testu našao još jedan novi model ove kompanije, ali je ovoga puta zanimljivo u pitanju gaming monitor i to sa Full HD rezolucijom i osvežavanjem od 165Hz - karakteristikama koje su i dalje optimalan izbor za većinu gejmera koji se usled ograničenog budžeta ili nerazumnih cena grafičkih karti ne odlučuju za QHD ili 4K, ili jednostavno preferiraju viši frame rate u odnosu na veću rezoluciju.
 
Vision by Tesla 27GM610BF kako glasi pun naziv ovog modela je u ovom trenutku sa cenom od 28.000 dinara, odnosno oko 237€ - najpovoljniji 27” gaming monitor sa visokim osvežavanjem koji možete kupiti na našem tržištu, povoljniji i od modela sa osvežavanjem od 144Hz, pa smo bili vrlo zaintrigirani kakve su njegove performanse u realnoj upotrebi, tim pre što gaming predstavlja specifične zahteve pred proizvođače monitora koje često nije baš jednostavno ispuniti. Hajde da vidimo kako je ovaj model odgovorio na taj izazov.

Dizajn i karakteristike

Po pitanju dizajna, Tesla 27GM610BF je više nego prijatno iznenađenje, sa modernim linijama i crno zelenom kolor šemom u nVidia ili Razer stilu. Poleđina monitora izgleda vrlo lepo, sa usečenim ornamentima i dve zelene linije po dijagonali, a jedino što možda malo kvari utisak je činjenica da se panel šrafi putem VESA montaže umesto mehanizma kakve viđamo na većini aktuelnih modela i koji se diskretnije uklapaju u dizajn. Baza postolja je V oblika, tačnije Y pošto je pozadi tu i mala peta, a izrađena je od livenog metala i apsolutno čvrsta i pored tankog profila. Samo postolje pomalo podseća na neke Asus modele više klase i omogućuje rotaciju levo i desno za po nekih 30-ak stepeni, podešavanje nagiba ka napred za 5 i nazad za 20 stepeni, podešavanje visine u opsegu od 10cm, kao i pivot panela za po 90 stepeni u oba smera.
 
vision1s.jpg
 
Prednja strana monitora dolazi sa vrlo tankim okvirom na gornjoj i bočnim stranama sa oko 5mm dodatne margine, a solidno tanka je i donja lajsna na kojoj zatičemo Tesla i vision logotipe, kao i led indikator rada.
 
U sekciji sa konektorima na zadnjoj strani nalaze se po jedan HDMI 2.0 i 1.4 port, jedan Display Port 1.2, konektor za eksterni strujni adapter i 3.5mm konektor za slušalice - da kažemo i da monitor ne dolazi sa integrisanim zvučnicima. Suprotno trendu monitora koji dolaze sa gomilom USB portova, Tesla 27GM610BF ima samo jedan USB port, ali on služi kao servisni, za ažuriranje softvera. Ako je ovo način da se uštedi na ceni, pozdravljamo to, jer verujemo da mnogi od korisnika nikada ni ne povežu neki USB uređaj na monitor. Recite nam naravno da li je to slučaj i kod vas.
 
Kad smo kod uštede, mala kritika ide činjenici da se u pakovanju ne dobija Display Port kabl, već samo HDMI, ali je interesantno tu kvalitetna Vision By Tesla platnena gaming podloga za miša sa opšivenim ivicama, što je vrlo lep i vredan detalj.
 
vision2s.jpg
 
Što se kontrole monitora tiče, ona se u potpunosti vrši putem mini joysticka sa zadnje strane ispod donje desne ivice, kao i lepo dizajniranog menija koji u startu dolazi sa našim jezikom, ali ga možete prebaciti i na engleski ili neki drugi ukoliko vam to više odgovara.
 
Meni je organizovan u tri kolone i nudi sva potrebna podešavanja, predefinisane modove slike, kao i mogućnost snimanja i učitavanja do tri različita korisnička profila koji obuhvataju ne samo sliku, već sva podešavanja monitora.

Performanse

Kada su performanse u pitanju, krenućemo od gaminga, jer je to s obzirom na namenu ovog modela i najbitnija stavka.
 
Prvi Vision by Tesla model dolazi sa Fast IPS panelom, unapređenim IPS-om kakve smo do sada viđali na nekoliko testiranih modela. Ono što definitivno nismo očekivali od Teslinog gaming prvenca, pogotovo s obzirom na cenu, je da odziv bude na baš jednakom nivou sa najboljim modelima na tržištu, ali nas je nakon provere u UFO testu sačekalo baš prijatno iznenađenje.
 
vision3s.jpg
 
Na maksimalnom osvežavanju od 165Hz, odziv je bio izvanredan za jedan monitor bez strobovanja pozadinskog osvetljenja, čak i u odnosu na modele sa višim osvežavanjem. Naravno, nije realna 1ms, ali je među najboljim koje smo videli do sada. Monitor nudi i četiri nivoa Overdrive-a, a naš utisak je da Nisko nudi najbolji odnos odziva i odsustva overshoot grešaka, pa preporučujemo da se držite njega.
 
Dodatno iznenađenje je bilo što je implementirano i strobovanje pozadinskog osvetljenja za one koji žele apsolutno najbolji odziv, koji u tom slučaju dostiže vrlo blizu deklarisane 1ms i nudi izvanrednu jasnoću, istina uz blagi overshoot, odnosno dupli trag ivice iza objekta koji se kreće.
 
MPRT kako Tesla naziva ovu opciju nažalost ne radi zajedno sa varijabilnim osvežavanjem, pa ćete morati da birate jedno ili drugo.
 
vision4s.jpg
 
Kada smo kod varijabilnog osvežavanja, u meniju ćete pronaći Freesync/G-Sync opciju koja omogućuje njegovu aktivaciju. Iako se opcija tako zove, nVidia G-Sync zapravo nije zvanično podržan, ali poput AMD Freesync-a radi bez problema ako ga aktivirate.
 
Zahvaljujući varijabilnom osvežavanju, odličnom odzivu i 165Hz, gaming iskustvo na Tesla 27GM610BF je veoma dobro, čak rekli bismo izvanredno za monitor ovako niske cene.
 
Full HD rezolucija omogućuje da se lakše postigne visok frame-rate čak i na nešto slabijem hardveru i tako iskoriste prednosti brzog odziva i osvežavanja.
 
Od dodatnih gaming funkcija izdvojili bismo i mogućnost prikazivanja tajmera, nišana i FPS brojača na ekranu, crno izjednačavanje koje podizanjem nivoa crne omogućuje lakše uočavanje protivnika u senkama, kao i opciju Živopisno koja procesiranjem slike i dodavanjem malo zasićenja i izoštravanja može učiniti prikaz u igrama malo atraktivnijim, nešto poput onoga što su PUBG igrači često koristili u softveru.
 
vision5s.jpg
 
Kada je kvalitet prikaza u pitanju, iz Tesle su u ovom slučaju koristili panel rekli bismo prilično dobrog kvaliteta za ovu klasu, vrlo dobre uniformnosti osvetljenja i bez izraženog IPS glow efekta.
 
Full HD rezolucija na dijagonali od 27” možda nije baš idealan izbor za prikaz sitnog teksta, ali je i dalje korektna za normalan rad i većina korisnika neće imati neke zamerke. Kako je u pitanju IPS panel, uglovi gledanja su očekivano odlični, bez promena u nijansi i kontrastu ukoliko promeite poziciju gledanja.
 
Maksimalno osvetljenje panela je deklarisano na 400 nita, a u našim merenjima je monitor dostigao 359.5 - sasvim dovoljno za prikaz sadržaja standardnog dinamičkog opsega, bez pokušaja da se dobije realno besmislena HDR značka. Nivo crne smo izmerili na 0.3 nita, što je standardno za IPS i ne preterano bitno za gaming, a izmereni statički kontrast je iznosio za jedan IPS odličnih 1198:1.
 
vision6s.jpg
 
Što se preciznosti boja tiče, ona nije na jednakom nivou kao kontrast, pa je najbolje Delta E odstupanje koje smo izmerili iznosilo tek korektnih 4.3, što doduše za gaming i nije tako bitno. Takođe, izmereno pokriće boja od 71.3% DCI-P3 i 86.6% sRGB spektra nije baš nivo za neki vid upotrebe koji prevazilazi zabavu. Interesantan detalj je da je organizacija podešavanja vezanih za prikaz malo neobična, pa su vam tako na raspolaganju predefinisani profili uključujući i one za razne žanrove igara, dok je podešavanje topline boja potpuno odvojeno od njih. Najprecizniji prikaz je tako davala kombinacija Standard moda i tople temperature boja.

Finalni utisci

Ukupno, Tesla je svojim Vision 27GM610BF modelom ponudila vizuelno atraktivan monitor veoma dobrih gaming performansi, pri čemu obe stavke daleko premašuju ono što bismo očekivali od praktično najpovoljnijeg 27” gaming monitora sa osvežavanjem od 144Hz i više. Iz tog razloga, dodeljujemo mu našu value for money nagradu. Vrlo dobar kvalitet izrade i kvalitetan Fast IPS panel su aduti ovog modela, čak i u poređenju sa skupljim monitorima od oko 237€ za koliko ga možete nabaviti u domaćim prodavnicama, a mane u vidu prosečne kalibracije i ne baš sjajnog pokrića boja ne kvare ukupno pozitivan utisak.
 
 
Ovaj, kao i prethodno testirani Tesla monitor su zaista odlična vrednost za uloženi novac, pa se nadamo da će ovaj brend nastaviti istim tempom i u budućnosti.

Test: Gigabyte M32U 4K gaming monitor

Test: Huawei MateView GT Sound Edition (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309