Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Tablet M8 3G

04.03.2016 18:54 | 12 Mobile
Test: Tesla Tablet M8 3G

Stigao je i novi Tesla tablet kompanije Comtrade, nešto drugačija varijanta modela M8 kojeg smo testirali, a ovoga puta se radi o tabletu sa 3G podrškom. Pričamo o 8-inčnom modelu u cenovnoj klasi do stotinu pedeset evra, sada sa drugačijim čipsetom u ovoj 3G varijanti. Prisutan je Intel Atom X3 SoFIA. Pogledajmo detaljno o kakvom je tabletu reč u novoj varijanti sa podrškom za Sim karticu...


Dragoljub Radovanović

Ponuda tableta kompanije ComTrade nastavlja da raste, tako da se pred nama nalazi njihov najnoviji Tesla model čiji nam je naziv već poznat odranije, ali sada je tu sufiks 3G koji menja stvari. Nije reč o manje-više identičnom tabletu, ovo nije Tesla M8 koji smo testirali i kome je dodat samo slot za Sim karticu. Ne, reč je o korigovanom modelu koji je hardverski malo drugačiji, ali takođe je i drugačiji dizajn u odnosu na Tesla M8 tablet. Tehničke specifikacije M8 3G jesu uporedive i dosta slične sa pomenutim, tačnije jedina ključnija razlika jeste odabir čipseta za ovaj model, ali više o tome ćemo prodiskutovati u narednoj sekciji ovog teksta i generalno se osvrnuti na sve što je ostalo nepromenjeno...

tesla_tablet_m8_3g.jpg

Hardver

Kao što rekosmo, čipset jeste jedna od ključnih promena koju je Tesla M8 3G doneo. Comtrade i dalje odlučno nastavlja saradnju sa kompanijom Intel kao i kod svakog prethodnog modela, tako da ukoliko ste pomislili da je ovde prisutan neki čipset iz Qualcomm ili MediaTek ponude, prevarili ste se. "Običan" M8 tablet koji smo testirali krajem prethodne godine dolazio je sa Intel Atom Z3735F čipsetom, dok M8 3G poseduje Intel Atom X3-C3200RK SoFIA čipset. Pomenuti se sastoji od četvorojezgarnog A7 procesora sa frekvencijom rada od 1GHz i ukombinovan je sa Mali-450 MP4 grafičkim čipom. Poređenja radi, klasičan M8 poseduje QuadCore Silvermont na 1.8 GHz i Intel HD Gen 7 grafiku.
 

Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model Tablet M8 3G
 • Verzija OS 5.1.1 Lollipop
 • Tip ekrana IPS kapacitivni touchscreen
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 8.0 "
 • Rezolucija ekrana 1280 x 800
 • Gustina ekrana 188 PPI
 • Kamera 2 MP
 • Video [email protected]
 • Prednja kamera 2 MP
 • Blic Ne
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 16 GB
 • CPU Quad core A7 1.0GHz
 • RAM 2 GB
 • GPU Mali 450 MP4
 • Chipset Intel Atom x3-C3200RK
 • Dimenzije 217.4 x 123.29 x 10.3mm
 • Masa 350 g
 • Baterija 4200 mAh
 • Prenos podataka 3G


Ostatak je zapravo dosta sličan, sa nekim izuzecima. Recimo, oba modela poseduju 16GB skladište i microSD proširenje, ali razlika kod M8 3G tableta jeste da donosi 2GB umesto 1GB radne memorije. Oba poseduju baterije kapaciteta 4250 mAh i imaju identične prednje i zadnje kamere. Prisutna je 2MP prednja i 2MP zadnja kamera sa 720p snimanjem kod oba tableta. Bitan detalj koji opet moramo istaći jeste to da je M8 3G tablet sa slotom za Sim karticu, dok je klasični M8 isključivo WiFi model i ne donosi mogućnost surfovanja putem mobilnog interneta kao uređaj koji danas testiramo.

Dizajn

Šta je to drugačije u odnosu na prethodni Tesla M8 tablet po pitanju dizajna? Veći broj stvari zapravo, tako da se ne radi samo o blažoj korekciji i dodavanju slota za Sim karticu, već o drugačijem sveukupnom izgledu. Kao prvo, Tesla Tablet M8 3G sada ima primetno manje zaobljene ćoškove, više je pravougaon. Sadržaj pakovanja je klasičan za Tesla tablete, kutija sa magnetnim poklopcem u kojoj se nalazi OTG kabl, adapter i microUSB kabl. Mada, kod običnog M8 modela zatekli smo bili i klasične bubice slušalice, dok kod M8 3G tableta one ne dolaze u pakovanju.

tesla_tablet_m8_3g_1_s.jpg 

tesla_tablet_m8_3g_2_s.jpg

tesla_tablet_m8_3g_3_s.jpg


Kada se izuzmu manje zaobljeni ćoškovi kod M8 3G tableta, dimenzije su slične, mada ovaj novi model je ipak za nekoliko milimetara duži, neznatno širi i za nešto više od milimetra deblji. Nekako nam se više dopada prethodna "ne 3G" varijanta, koja donosi čak i metalne bokove, dok su oni ovde ipak od plastike i ne donose tu čvrstinu kao metal. Leva i donja strana su prazne, pa se sve ostalo nalazi na desnom i gornjem boku. Desno imamo slot za microSD i microSim karticu, volume i power tastere, i na vrhu 3.5mm priključak i microUSB port. Poleđina je izrađena od gumirane plastike koja je prijatna na dodir, a od elemenata nazad skroz u samom gornjem levom uglu je 2MP kamera, a u suprotnom uglu skroz u dnu je prorez iza kojeg se nalazi zvučnik.


tesla_tablet_m8_3g_4_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_5_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_6_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_7_s.jpg


Softver

Za razliku od Tesla Tablet M8 modela koji dolazi sa sada već dosta vremešnom Android 4.4.4 KitKat verzijom, M8 3G varijanta ima svežiji operativni sistem - Android Lollipop 5.1.1. Kada su Tesla tableti u pitanju, opet nema nekih iznenađenja u vezi korisničkog interfejsa. Dobro je poznato da Comtrade praktikuje potpuno Stock varijantu Google AOSP interfejsa, a Tesla M8 3G tablet nije izuzetak.


tesla_tablet_m8_3g_softver_1_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_softver_2_s.jpg

Svega par odstupanja je prisutno u odnosu na, recimo, Nexus tablete koji donose skroz čist Google-ov UI. Jedna od njih jeste Telegraf aplikacija za vesti, koju smo sretali i na svim ostalim Tesla tabletima. Druga stvar koju je Comtrade doneo ovde jeste licencirana SwiftKey tastatura koja donosi bogatije mogućnosti unosa teksta u poređenju sa klasičnom Google tastaturom. Uključeno je i desetak pejzažnih fotografija kao wallpaperi, tačnije pozadine za početni ekran, a tu je i Explorer aplikacija za menadžment fajlovima na unutrašnjoj memoriji ili microSD kartici. Od promena, to bi bilo uglavnom to. Postoji i Dialer aplikacija, tako da je moguće i praviti pozive uz pomoć Sim kartice, ili vršiti SMS komunikaciju kao na smartfonu.


tesla_tablet_m8_3g_softver_3_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_softver_4_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_softver_5_s.jpg


Utisci u radu

Forma tableta koja uključuje dijagonalu od 8 inča je dosta popularna, i deluje nam kao da je ostavila 7-inčne tablete u senci. Tesla Tablet M8 3G svakako nije najkompatniji tablet u ovoj veličini koji smo sreli, ali je rukovanje istim sasvim u redu. Dopada nam se gumirana poleđina, dok su gornje i donje ivice iznad ekrana nešto šire nego što bismo voleli da budu, a pomalo je i deblji u odnosu na Tesla M8 model. Korektan izgled, ali prethodna M8 varijanta bez Sim slota nam se ipak više dopada.


tesla_tablet_m8_3g_8_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_9_s.jpg


Svaka firma voli u svom marketinškom saopštenju pri predstavljanju uređaja pomalo da "zasladi" odlike svog modela, baš kao i Comtrade u slučaju ovog tableta. Kako je istaknuto, IPS ekran ovog modela donosi "odličnu reprodukciju boja" i "snažno maksimalno osvetljenje", ali u praksi, istina je nažalost daleko od toga. Kolorimetar govori o pravoj situaciji prikaza boja, a kako se ispostavilo boje su dosta neprecizne na ovom ekranu. Prikaz je poprilično plav i hladan, što govori visoka temperatura od čak 9215 kelvina, pa je bela boja završila duboko u plavom segmentu CIE trougla. Gamma vrednost je dosta niska, 1.76, pa je kontrast mali i boje deluju isprano. Najviše nam je zasmetao citat o "snažnom maksimalnom osvetljenju" koje je u praksi zapravo i najmanja svetlina ekrana koju smo do sada sreli na tabletu, vrlo niskih 104 cd/m2 pa je ekran prilično taman i slabo upotrebljiv na sunčevom svetlu.


tesla_tablet_m8_3g_10_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_calman_s.jpg


tesla_tablet_m8_3g_svetlina_s.jpg


Kada smo se susreli sa prvobitnim Tesla M8 modelom, pohvalili smo prisustvo čipseta Intel Atom Z3735 čijim smo performansama bili veoma zadovoljni. Što se tiče čipseta kod M8 3G modela, moramo reći da je ovaj Intel Atom SoFIA čipset ipak primetan korak unazad. Oba čipseta donose četvorojezgarne procesore, ali na M8 3G je prisutna znatno niža frekvencija rada  - 1GHz naspram 1.7 Ghz i slabiji grafički čip. Ipak, M8 3G donosi 2G RAM-a umesto 1GB kod klasičnog M8 modela, pa postoji veća sloboda kod keširanja aplikacija pa je njihovo ponovno pozivanje nešto brže. U praksi nismo osetili veća usporenja kod M8 3G tableta, oseti se pad performansi tu i tamo, ali ništa drastično. Ipak, M8 model sa svojim znatno jačim čipsetom delovao je mnogo brži i fluidniji u radu, što se može i zaključiti iz Antutu rezultata, velika razlika - 34539 poena naspram 18425 poena kod M8 3G modela... 


tesla_tablet_m8_3g_11_s.jpg

O kameri ne treba trošiti previše reči, jednostavno je slaba uz 2MP rezoluciju, boje su veoma isprane i detaljnost je na niskom nivou, uz veliku količinu šuma. Video sa druge strane i nije toliko loš obzirom na rezoluciju senzora od 2MP, po danu i može biti sasvim upotrebljiv, dok je nedostatak svetlosti ipak poguban pa je snimak noću izuzetno mračan i pada sa 30fps na 10fps-a. 

Video primeri:


tesla_tablet_m8_3g_720p_dan.jpg


tesla_tablet_m8_3g_720p_mrak.jpg


Primeri fotografija:

Link

Kapacitet baterije je potpuno identičan kao na prethodnom Tesla M8 modelu i iznosi 4200 mAh. Autonomija na M8 3G je ipak primetno duža, ali uz pomoć jednog bitnog faktora - dosta tamnijeg ekrana. Obično ovaj test baterije vršimo na 250cd/m2 svetlini ekrana, ali M8 3G ide samo do 104cd/m2 na maksimalnom osvetljenju... Samim tim, logično je da će baterija trajati duže kad je svetlina dosta niska, konkretno 8 sati i 52 minuta surfovanja. Tesla Tablet M8 je ovde postigao oko pet časova uključenog ekrana, ali uzmite u obzir da je njemu osvetljenje na kojem je bio postavljen ipak primetno veće. Takođe, SoFIA čipset je ovde dosta ekonomičan jer i nije preterano snažan, pa uz nisku frekvenciju rada ne troši puno energije. U svakom slučaju, autonomija jeste dosta dobra ovde, ali da je svetlina ekrana jača ili čipset malo snažniji, teško da bi bio postignut ovakav rezultat...


tesla_tablet_m8_3g_baterija_s.jpg


Zaključak

Pri kupovini uvek treba ispitati svoje prioritete, i prelomiti šta vam je najbitnija stvar kod tableta. Ukoliko je to prisustvo 3G slota za Sim karticu, naravno da ćete odbaciti iz izbora WiFi tablete kao što je recimo ranije testirani Tesla M8 model. Imati internet gde god da pođete, ujedno i mogućnost pravljenja poziva i SMS komunikacija jeste jedna od glavnih prednosti ovog modela. Takođe, uz njega dobijate noviji Android Lollipop 5.1.1 i dodatan gigabajt RAM-a u poređenju sa Tesla M8 modelom.

tesla_tablet_m8_3g.jpg


Odatle potiče i osnovna karakteristika tableta, kao i njegova najveća prednost. Treba vam pristupačan 3G tablet? Tesla ima rešenje za vas. Ukoliko vam nije neophodan 3G tablet, u ponudi je nešto drugačiji, ranije testirani model. Baterija je odlična, ekran bi mogao biti svetliji, ali to su sve manje bitne stavke kada se ima u vidu udarna karakteristika ovog tableta. Njegova poenta jeste da ponudi alternativu za osobe kojima je neophodan 3G slot za SIM karticu, nakon čega samom korisniku ostaje izbor i slatke muke za koji se tablet odlučiti. Istovremeno, na ovaj način je potpuno zaokružena ponuda Tesla tableta.

Prednosti

- Sim slot za karticu
- Stock AOSP Lollipop 5.1.1
- Prostran 8-inčni ekran

Mane

- Slabije performanse čipseta
- Kamera
- Vrlo niska svetlina ekrana

Cena: 17.990 RSD

Tablet na test ustupio Comtrade.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Utok IQ700

Osvrt: Tableti - ispričana priča, da ili ne? (anketa)

10104
10105
10106
10107
10108
10109