Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Tablet M8.1 3G (Video)

22.05.2017 10:09 | 5 Mobile
Test: Tesla Tablet M8.1 3G (Video)

Susrećemo se sa još jednim Tesla tabletom koji donosi korisnu odliku - slot za Sim kartice. Model sa oznakom M8.1 3G između ostalog poseduje Dual SIM podršku, dolazi sa Marshmallow 6.0 verzijom Androida, ima čipset kakav smo sreli na prethodno testiranom L7.1 3G tabletu, dok ovde srećemo veći ekran, veću bateriju i kvalitetniju izradu...


Dragoljub Radovanović


Tableti, barem u višem cenovnom segmentu, gube na popularnosti i nisu više toliko interesantni potrošačima. Ono što se i dalje prodaje jesu cenovno pristupačniji modeli do 20 hiljada dinara, a Tesla M8.1 3G sa nekoliko hiljada dinara ispod te cifre upada u tu kategoriju. Comtrade je toga svestan, samim tim i periodično izbacuje nove pristupačne Tesla modele koje potrošači mogu da priušte, za one koji žele uređaj sa većim ekranom koji bi koristili uz smartfon.

Ovom prilikom govorimo o još interesantnijoj opciji kada su tableti u pitanju, o modelu koji donosi 3G konektivnost pomoću SIM kartice. To nije sve, jer ukoliko korisnik ima više od jedne kartice, pogodna može biti Dual SIM podrška kod M8.1 3G modela. To znači da jedna kartica može imati ulogu donošenja internet konekcije putem mobilne mreže, dok druga može služiti za pozive i poruka, pošto su i te mogućnosti dostupne na ovom tabletu. Prethodni model koji smo testirali bio je L7.1 3G sa 7-inčnim ekranom, dok ovde imamo nešto veći ekran i rezoluciju, kvalitetniju izradu, bateriju većeg kapaciteta, itd.


tesla_tablet_m8.1_3g_prva_s.jpg


Video prikaz:


Dizajn

Standardan stil pakovanja prisutan je i kod Tesla Tablet M8.1 3G modela, gde je reč o "knjiga stilu" kutije sa poklopcem obezbeđenim magnetom. Comtrade obično menja boje pakovanja za svaki drugi model, tako da ovde imamo tamno plavo/belu kombinaciju. U kutiji smo zatekli standardne elemente, u nešto izmenjenom načinu pakovanja, gde je dokumentacija sada dobila svoju posebnu kutijicu. Pored toga, tu je punjač za tablet i microUSB kabl. Nema slušalica kao i obično, što nije čudna praksa kod ovakvih cenovno pristupačnih tableta.

tesla_tablet_m8.1_3g_1_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_2_s.jpg


Pošto se radi o tabletu sa 16:10 odnosom strana i dijagonalom od 8 inča, dimenzije su dosta slične sa ne tako davno predstavljenim L8 Tesla tabletom. M8.1 je po našem mišljenju ipak još nešto privlačniji zbog manjeg stepena zaobljenja ćoškova, kao i generalno zbog kvalitetnije upotrebljenih materijala. Samim tim, iskoristićemo priliku da pomenemo da kućište izrađeno kompletno od metala. Sa gornje strane nalaze se microUSB port i 3.5mm priključak za slušalice, sa leve strane je hibrdni slot za dve Sim kartice ili Sim plus microSD. Veličina kartice koje se koriste je NanoSIM.


tesla_tablet_m8.1_3g_3_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_4_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_5_s.jpg


Na dnu Tesla M8.1 nalaze se prorezi za zvučnike i rupica mikrofona, pa tako uz prisustvo slušalice iznad ekrana, može se koristiti za obavljanje razgovora baš kao i kod smartfona, osim što su dimenzije ipak dosta veće, što deluje čudno kada se ovoliki uređaj prisloni na uvo. Bokovi su konusni i sa prednje i sa zadnje strane, a poleđina je crna kao i ostatak tableta, i matirana je kako bi otisci prstiju bili manje vidljivi. Nažalost ih ne eliminiše u potpunosti. 

tesla_tablet_m8.1_3g_6_s.jpg

tesla_tablet_m8.1_3g_7_s.jpg


Nastavak

Hardver

Specifikacije su mešavina između L8 i L7.1 3G modela, ali ne sasvim, ima pokoji izuzetak. Recimo, čipset je identičan kao na L7.1 3G tabletu i radi se o MediaTek MT8321 varijanti, koji je takođe uporediv i sa MT8163 čipsetom iz L8 modela, samo što je ovde baš kao i kod L7.1 3G modela čipset prilagođen podršci za mobilnu mrežu.

MediaTek MT8321 čipset podrazumeva prisustvo Quad Core Cortex A53 proceseora sa frekvencijom rada od 1.3 GHz, ukombinovan sa Mali-T720 grafičkim čipom. U poređenju recimo sa L8 modelom, ovaj grafički čip je nešto slabiji od Mali-T720 čipa koji se nalazi unutar MT8163 čipseta. Kapacitet internog skladišta je 16GB-a, moguće ga je proširiti microSD karticom, mada u tom slučaju može se koristiti samo jedna Sim kartica. Kod radne memorije ponovo imamo zamerku kao i kod L7.1 3G modela, svega 1GB RAM-a. Dobra stvar kod M8.1 3G u odnosu na prethodne Tesla tablete jeste povećan kapacitet baterije, koji iznosi 5000 mAh.


Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model Tablet M8.1 3G
 • Verzija OS Android 6.0 Marshmallow
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 8.0 "
 • Rezolucija ekrana 1280 x 800
 • Gustina ekrana 189 PPI
 • Kamera 5MP
 • Video 1080p
 • Prednja kamera 2MP
 • Blic LED
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 16 GB
 • CPU Quad Core Cortex A53 1.3GHz
 • RAM 1GB
 • GPU Mali-400
 • Chipset MediaTek MT8321
 • Dimenzije 121 x 209 x 8.9mm
 • Masa 400g
 • Baterija Li-ion 5000 mAh
 • Prenos podataka 3G


Softver

Još uvek nema Android 7.0 Nougat verzije Androida na Tesla tabletima, već se radi o starijoj Android 6.0 Marshmallow verziji. Ono što je poznato od samog početka, tačnije od prvog Tesla tableta jeste da Comtrade ne dira korisnički interfejs, što znači da je ovde prisutan vrlo blago modifikovani Stock UI.

tesla_tablet_m8.1_3g_softver_1_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_softver_2_s.jpg


Ikonice jesu izmenjene kao što se može videti iz primera, ali ostatak interfejsa je manje-više isti kako ga je Google zamislio. Broj ubačenih aplikacija u ROM nije veliki, Comtrade je tu uključio recimo menadžer datoteka, SwiftKey tastaturu, Telegraf aplikaciju. Naravno, pošto poseduje 3G mogućnost, dostupna je aplikacija za telefon i razmenu poruka (SMS). Sviđa nam se to što ROM nije pretrpan aplikacijama koje su nametnute korisnicima.


tesla_tablet_m8.1_3g_softver_3_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_softver_4_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_softver_5_s.jpg


Utisci

Tesla Tablet M8.1 3G je model koji ostavlja najbolji utisak do sada kada je izrada u pitanju, pošto je kompletno izrađen od metala. Kada se uzme u ruku to je očigledno, jer se odmah primeti da je malo teži, ima 400 grama i ta dodatna težina pozitivno utiče na taj način da pruža premium utisak. Metal ga čini čvrstim sa svih strana, kako na bokovima tako i na poleđini, što nam se dopalo.


tesla_tablet_m8.1_3g_9_s.jpg


Par reči o ekranu. Dijagonala ekrana iznosi 8 inča i poseduje 16:10 odnos strana, samim tim i prateću 1280x800 rezoluciju koja pruža oštrinu od 189 piksela po inču. Ekran je IPS tipa, i nije preterano svetao na maksimalnom osvetljenju, kolorimetar je vratio cifru od 270 cd/m2. Temperatura boja ekrana je malo hladnija za naš ukus i iznosi 8654K, mada srećom postoji mogućnost da se u opcijama ekrana to koriguje u korisničkom režimu, pomeranjem slajera Color temperature u levo. U tom slučaju temperatura boje može se dovesti do 6442K. Što se tiče tačnosti boja, situacija je prosečna, DeltaE vrednost u fabričkoj kalibraciji iznosi 6.7, dok korekcijom temperature boje poboljšava se na cifru od 5.3. Gamma vrednost je sasvim solidna i iznosi 2.28 u fabričkom režimu, dok se korekcijom temperature boja pogoršava blago na cifru 2.35.

tesla_tablet_m8.1_3g_8_s.jpg

tesla_tablet_m8.1_3g_calman_fabricki_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_calman_user_color_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_svetlina_s.jpg


Sam utisak brzine u praksi? Identično kao kod Tesla Tablet L7.1 3G modela, pošto imaju isti čipset i istu količinu RAM-a. Dovoljno glatko i brzo za neke svakodnevne nezahtevne operacije kao surfovanje, za grafički zahtevnije operacije čip će se malo više mučiti i štucati. Takođe, držanje aplikacija u RAM-u sa 1GB memorije neće biti baš sjajno, pa će tablet morati ponovo da ih učitava, što i nije toliki nedostatak uzevši u obzir cenovni rang ovog modela, mada bismo voleli da u budućnosti vidimo barem 2GB RAM-a. Antutu kaže sledeće - sveukupno 24039 poena, vrlo slična cifra kao 23752 poena kod L7.1 3G modela.


tesla_tablet_m8.1_3g_10_s.jpg


Ukoliko baš nemate nikakav smartfon pri ruci, na raspolaganju su 5MP zadnja i 2MP prednja kamera. Zadnja kamera će pružiti upotrebljive fotografije i ne baš tako dobar video, dok prednja 2MP kamera neće nuditi preterani nivo detalja kod selfija.


tesla_tablet_m8.1_3g_kamera_s.jpg


tesla_tablet_m8.1_3g_1080p.jpg

 

Kapacitet baterije koji je veći nego kod prethodnih Tesla tableta sugerisao je na bolju autonomiju, i ispostavilo se da je trajanje baterije osetno bolje u poređenju sa L7.1 i L8 modelima. Ukoliko je reč o korišćenju tableta pretežno za surfovanje na WiFi mreži, na 250 cd/m2 svetlini ekrana, M8.1 3G je postigao vrlo dobrih 6 sati i 10 minuta uključenosti ekrana. Uporedite to sa 3 sata i 17 minuta kod L7.1 3G ili 4 sata i 21 minuta kod L8 modela i postaje jasno koliko M8.1 3G ima bolju autonomiju.


tesla_tablet_m8.1_3g_baterija_s.jpg

 

Zaključak

Kao što smo rekli, Comtrade periodično osvežava svoju ponudu Tesla tableta omogućavajući potrošačima da odaberu tablet koji im najviše odgovara, kako cenovno, tako i po mogućnostima. Model M8.1 3G donosi par noviteta, kao što je kućište koje je izrađeno kompletno od metala, podižući kompletan utisak o izradi tableta. Druga stvar koja nam se dopala jeste povećana autonomija baterije, što je itekako od velikog značaja korisnicima koji tokom dana nemaju pristup utičnici kako bi dopunili tablet. 


tesla_tablet_m8.1_3g_prva_s.jpg

Dual SIM podrška je još jedna od pogodnosti, gde se u tablet mogu ubaciti dve kartice, jedna za internet i druga recimo samo za telefoniranje. Interfejs je takođe jedna od prednosti Tesla tableta, dopada nam se to što je reč o Stock interfejsu sa minimalnim izmenama. Kamere svakako ne oduševljavaju, ali mogu biti od koristi kad smartfon nije pri ruci. Performanse nisu na visokom nivou, ali za svakodnevne operacije smatramo da su u redu. Voleli bismo da vidimo 2GB RAM-a umesto 1GB-a, ali šta je, tu je. Kome je potreban 3G tablet, ovo je solidna i ne tako skupa varijanta...Prednosti

- 3G veza
- DualSIM podrška
- Dobra autonomija
- Metalno kućište
- Čist Android Marshmallow 6.0 interfejs

Mane

- Hladnija temperatura boja ekrana
- 1GB RAM-a


Cena: 17.490 RSD

Tablet na test ustupio Comtrade.

anarhista Neregistrovan korisnik
Neviđena kanturina,kupio sam klinki uz đački paket preko MTS prethodni model bukvalno se raspao...
Nn Neregistrovan korisnik
Tesla tablet, nista specijalno. Za te pare se moze kupiti Huawei koji je dosta kvalitetniji i nema problem sa baterijom kao svaki moguci Teslin proizvod. Sto dalje od Teslinih proizvoda (makar za sada).
somke Neregistrovan korisnik
Da, 1GB+Android treba zakonom zabraniti, pa možda čak i 2Gb, u današnje vrijeme..
Tibi Neregistrovan korisnik
Poštovani,
zaista ne vidim mnogo razloga za recenzije ovakvih tableta. Kupovati tablet sa 1GB RAM memorije u 2017. godini je čist promašaj, pa čak i kada je ova cena u pitanju. Moj tablet (Asus Nexus 7, model za 2013-tu), koji je kupljen krajem te iste 2013-te, je mnogo ozbiljniji uređaj od ovog tableta. I kada su performanse u pitanju, i rezolucija i kvalitet ekrana, i još mnogo toga.

Test: Tesla Tablet L7.1 3G (Video)

Test: Tesla Tablet L8.1 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109