Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Tablet L7 3G

18.10.2015 10:00 | 487 Mobile
Test: Tesla Tablet L7 3G

Pred nama je novi Tesla tablet sa DualSIM slotovima za kartice koji omogućavaju 3G prenos podataka, ali takođe i mogućnost obavljanja poziva i slanje poruka. U pitanju je tablet iz niže klase, po vrlo pristupačnoj ceni u slobodnoj prodaji, ili uz malu novčanu mesečnu naknadu kod mobilnog operatera MTS. Sedmoinčni tablet sa Lollipop Android verzijom, pogledajmo šta nudi...

Dragoljub Radovanović

Ukoliko nas redovno pratite, verovatno se sećate našeg testa Tesla Tablet L7 modela iz avgusta prethodne godine. ComTrade je nedavno izbacio novi model sa sličnim (ne i istim) karakteristikama, izmenjenim dizajnom, i najbitnije - 3G podrškom. Ovaj tablet prima dve Sim kartice regularne veličine, tako da osim što nudi pristup mobilnom internetu, parira i kao smartfon preko koga možete primati i praviti pozive ili koristiti SMS-ove kao sredstvo komunikacije.

Svakako interesantna mogućnost koju ređe srećemo kod tableta, tako da je Tesla Tablet L7 3G pogodan model za osobe u stalnom pokretu, kojima je stalno potreban pristup internetu, a usput i dobijaju još jedan ogroman 7-inčni smartfon. Radi se o jeftinijem tabletu sa cenom od oko stotinu evra u slobodnoj prodaji, ili takoreći za dinar plus oko šest stotina dinara mesečno u ponudi MTS operatera. 


tesla_tablet_l7_3g_s.jpg

Hardver

S obzirom na cenovnu pristupačnost, specifikacije su očekivano skromnije. Kada je u pitanju čipset, ComTrade se i dalje se drži Intel modela, a ovde je konkretno po sredi SoFia čipset sa integrisanim 3G modemom, tačnije Atom X3-C3230RK. Četiri jezgra 64-bitnog Silvermont procesora na 1.2GHz-a uparenih sa Mali-450MP4 grafičkim čipom. Solidna budžetna kombinacija koja bi trebala da ponudi pristojne performanse.

Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model Tablet L7 3G
 • Verzija OS Lollipop 5.1.1
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 7.0 "
 • Rezolucija ekrana 1024 x 600
 • Gustina ekrana 169 PPI
 • Kamera 2 MP
 • Video 720p@30FPS
 • Prednja kamera 0.3 MP
 • Blic Ne
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • Ostali senzori i konekcije G-senzor
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 8 GB
 • CPU Quad Core Silvermont 1.2 GHz
 • RAM 1 GB
 • GPU Mali-450MP4
 • Chipset Intel Atom X3-C3230RK
 • Dimenzije 189 x 110 x 10.5 mm
 • Masa 285 g
 • Baterija Li-Ion 2800mAh
 • Prenos podataka 3G

Skladište je veličine 8GB, a ostavljena je mogućnost proširenja microSD karticama - zvanično do 32GB-a. Tu je i gigabajt radne memorije, što u današnje vreme nije baš mnogo, ali je očekivana cifra za ovu cenovnu klasu. U vreme kada smo testirali Tesla Tablet L7 (ne L7 Quad), pomenuti je dolazio sa 3000 mAh baterijom; sada je baterija nešto manjeg kapaciteta i iznosi (za tablet) skromnih 2800 mAh. Na tabletu postoje i prednja i zadnja kamera, prednja rezolucije 0.3MP i zadnja sa senzorom od 2MP. Ekran je rezolucije 1024x600 tačaka.


Dizajn

Tablet koji nosi identičan naziv modela koji smo testirali u avgustu 2014. godine plus sufiks 3G, takođe donosi i nešto korigovan dizajn. Sličnih dimenzija, prvi L7 tablet imao je zaobljenije ivice, dok L7 3G poseduje dosta "pločastiji" izgled bez zaobljenja. Kutija je standarna za Tesla tablete, specifična boja i šara, u ovom slučaju konkretno se radi o zeleno-crnoj kombinaciji. Pakovanje je sa magnetnom bravicom, unutra se dobija OTG kabl, punjač, microUSB kabl, korisničko uputstvo i garancija. 


tesla_tablet_l7_3g_1_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_2_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_3_s.jpg


Dizajn je s prednje strane prilično pojednostavljen, pravougaoni izgled sa širim crnim trakama oko ekrana i detaljem koji se ističe na vrhu a to je srebrna slušalica za razgovor. Bokovi su zaobljeni i na njima se sa desne strane nalazi dugme za uključivanje i rupica mikrofona, gore je microUSB port i 3.5mm priključak, dole još jedan mikrofon, a leva strana je prazna.

Na pozadini se poklopac na vrhu uklanja i pruža pristup dvema Sim karticama, a sa suprotne strane kamere tu je prostor za microSD. Materijal od koga je izrađena poleđina tableta je lagani aluminijum u mat crnoj boji: pozadi nalazimo 2MP kameru i u dnu sa desne strane proreze iza kojih je smešten zvučnik.


tesla_tablet_l7_3g_4_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_5_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_6_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_7_s.jpg


Softver, Utisci u radu

Softver

Sa softverske strane, moramo skrenuti pažnju da je u pitanju svežija Android verzija, konkretno Lollipop 5.1.1. Nema ovde puno toga što se može istaći, a što već nije poznato kod Tesla tableta. Kao prvo, reč je o Stock AOSP korisničkom interfejsu, vrlo blago korigovanom da odgovara potrebama DualSIM 3G tableta.


tesla_tablet_l7_3g_softver_1_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_softver_2_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_softver_3_s.jpg


Sve je identično kada su u pitanju grafički elementi u poređenju sa Androidom kakav se nalazi na Google Nexus telefonu ili tabletu. Pomenuli smo interesantnu mogućnost da Tesla Tablet L7 3G pored mobilnog interneta nudi i mogućnost obavljanja poziva, pa je prisutan AOSP Dialer, dnevnik poziva, imenik, itd. Pošto je u pitanju DualSIM tablet, može se odabrati koja od dve kartice služi za 3G protok, a koja za pozive ili poruke u glavnim podešavanjima, ali takođe pri pozivanju možete odabrati izbor da vas tablet stalno pita kojom Sim karticom želite da obavite poziv.


tesla_tablet_l7_3g_softver_4_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_softver_5_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_softver_6_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_softver_7_s.jpg


Utisci u radu

S obzirom da govorimo o jeftinom tabletu, kvalitet izrade nije na tako visokom nivou, i čini nam se da je kontrola kvaliteta nešto slabija na konkretnom modelu - drugi Tesla tableti su bolji po tom pitanju. Specifično za jeftinije ekrane na ovakvim uređajima, vidljiva je matrica tačskrin senzora, u ovom slučaju vidljive paralelne linije u razmaku od par santimetara.

Tablet je dosta lagan sa svojih 275 grama, uzan je i nije preterano debeo sa svojih 10.5mm. Kvalitet L7 3G modela svakako nije vrhunski, ali je sveukupno korektan, a aluminijum na leđima pozitivno utiče na osećaj držanja tableta u šaci.


tesla_tablet_l7_3g_8_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_9_s.jpg


Prelazimo na ekran Tesla Tablet L7 3G modela koji ima dijagonalu od 7 inča i rezoluciju od 1024x600 tačaka, što donosi oštrinu od 169 piksela po inču. Ekran je obeležen kao IPS, ali jasno je da je reč o budžetnoj klasi panela.

Evo i nešto detaljnijih merenja koja smo ostvarili putem naših kolorimetra - tačnost boja je 11.45 Delta E, temperatura boja je dosta hladna i iznosi 10208K, a Gamma vrednost je sasvim dobra i iznosi 2.27. Već na prvi pogled i bez specijalne opreme za merenje primećuje se da je svetlina ekrana niska, tek 167cd/m2 na maksimalnom osvetljenju, što će praviti probleme ukoliko koristite tablet napolju, jer vidljivost u takvim situacijama nije baš najbolja.


tesla_tablet_l7_3g_10_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_calman_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_svetlina_s.jpg


Performanse su korektne, čipset je ipak namenjen budžetnoj klasi uređaja kao što je i ovaj model, ali obzirom na olakšan AOSP Googlov softver, Intelov SoFia čipset i 1GB RAM-a su pružali prihvatljivo iskustvo u praksi. Svakako nije među tabletima sa super brzim odzivom, ali barem nismo primetili neka ozbiljna usporenja koja bi negativno uticala na utisak u korišćenju.

Antutu u našem slučaju oko 21K poena - solidan rezultat. Kamera od 2MP baš i nije najboljeg kvaliteta, ali bitno je da je tu ukoliko vam zatreba da zabeležite neki trenutak a nemate pri ruci neki smartfon sa boljom kamerom. U kvalitet videa i fotografija se možete uveriti na linkovima ispod.


tesla_tablet_l7_3g_11_s.jpg


tesla_tablet_l7_3g_720p.jpg


Primeri fotografija:

Link

Tesla tableti obično imaju korektnu autonomiju, ali kako se ispostavilo, Tesla Tablet L7 3G nije među takvim modelima. Kapacitet baterije od 2800mAh je teško prihvatljiv kako bi pokretao 7-inčni tablet sa 3G modemom; ovakva baterija više priliči smartfonu nego tabletu. Samim tim, rezultat autonomije koji smo obavili na maksimalnoj 167cd/m2 svetlini ekrana iznosi 2 sata i 33 minuta surfovanja na WiFi mreži. Ukoliko ste napolju i koristite 3G mobilnu konekciju, očekujemo da je ta cifra još nešto niža jer je poznato da 3G više troši bateriju u poređenju sa WiFi-em.


tesla_tablet_l7_3g_baterija_s.jpg


Zaključak

Tesla Tablet L7 3G je solidno rešenje za sve korisnike koje žele jeftin i upotrebljiv tablet - sa 3G konekcijom. Sama činjenica da je reč o modelu koji košta nešto ispod stotinu evra govori da je ovo model namenjen najširem krugu potrošača sa manjim budžetom. Sa druge strane, možete ga dobiti za jedan dinar kod MTS-a uz pretplatu od 600 dinara mesečno, što je promocija koja traje do kraja oktobra. Specifikacije vas svakako neće oboriti sa nogu, ali su uglavnom očekivane za ovu cenovnu klasu.


tesla_tablet_l7_3g_s.jpg

Autonomija +nije baš preterano dobra, smatramo da je ovakav model jednostavno morao imati bateriju većeg kapaciteta od 2800mAh. Performanse su u praksi sasvim korektne, ne do te tačke da bi rekli da je L7 3G brz, ali sveukupno, brzina rada je sasvim u redu za ovu nižu kategoriju. Kvalitet ekrana je prihvatljiv, svakako da ne oduševljava prikazom ili svetlinom, mada će ciljanoj grupi korisnika završiti posao.

Najveća prednost ovog modela po našem mišljenju leži u njegovoj DualSIM podršci za 3G internet ili čak obavljanje poziva i slanje SMS-ova, tako da za taj novac od oko stotine evra svakako je interesantan svima koji traže jeftin a solidan 3G tablet...

Prednosti

- DualSIM 3G tablet
- Mogućnost obavljanja poziva i slanje SMS-ova
- AOSP Android 5.1.1 Lollipop

Mane

- Slaba svetlina ekrana
- Loša autonomija

Cena: 11.490 RSD ili 1 RSD sa 600 RSD mesečnom pretplatom kod MTS-a

Tablet na test ustupio ComTrade.


Nes* Član postova: 721
hvala izbecicu ga
zoranbkv Član postova: 220
I jos nesto drugar koji radi u Telekomu mi je rekao da na Tesla proizvode ubedljivo imaju najvise reklamacija.Od svih reklamacija 50% ide na ovu firmu.
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
zoranbkv Član postova: 220
Ja imam teslu 7 3g.Tablet koji ne dozvolja va da na sd karticu iskopiram sliku,mp3 fajl?A šta reći nego đubre.
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Nes* Član postova: 721
^ haha sto? tj. nisam mislio na ovaj vec na Tesla L7.1 3G... pardon
zoranbkv Član postova: 220
Đubre.
Sent from my SM-N950F using Tapatalk

Test: Samsung Galaxy Tab S2 8.0

Test: Utok IQ700

10104
10105
10106
10107
10108
10109