Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Tablet L7

21.08.2014 10:39 | 190 Mobile
Test: Tesla Tablet L7

Na našem testu se našao drugi po redu Tesla tablet: model L7 cilja cenovno još pristupačniji segment tržišta od prethodnika koji je opravdao očekivanja. Nažalost, srpsko tržište takvo kakvo je, potražuje sve jeftinije proizvode; svesni potreba prosečnog srpskog kupca, ljudi iz kompanije Comtrade su dali svoj maksimum da za svotu od 8.990 dinara ponude tablet solidnog kvaliteta. "L sedmica" donosi drugačiji format od prethodnika, nešto slabije karakteristike, ali Intel čipset i KitKat operativni sistem su tu...saznajte vredi li Tesla L7 uloženog novca

Dragoljub Radovanović

Drugi po redu tablet kompanije ComTrade stigao je na tržište i na prvi pogled poseduje sve predispozicije da postane još prodavaniji i popularniji od modela koji je otvorio vrata Tesla brendu. Po čemu je L7 toliko interesantan? Zapravo, zbog nekoliko stvari na koje ćemo se osvrnuti tokom teksta, ali je svakako udarni adut u njegovoj izuzetno pristupačnoj ceni od približno 75 evra. Obzirom da se životni standard u Srbiji ne može okarakterisati kao visok, ComTrade je očigledno imao u planu da ponudi tablet koji će većina stanovnika moći sebi da priušti.

Većina će se ipak zapitati "zašto Tesla L7, po čemu se on razlikuje od većine modela u ovom cenovnom rangu?" To je upravo tema kojom želimo da se pozabavimo u našem tekstu. Poslovna taktika skoro svake firme jeste da ponudi bolji proizvod od konkurencije, ali po mogućstvu i da njegova cena bude pristupačnija, čineći ga poželjnijim za kupovinu. Kada je ComTrade odlučio da se upusti u posao sa Tesla tabletima, upravo to su bile smernice i krajnji cilj ove kompanije - konkretno da njihov uređaj bude primamljiviji od drugih. Njihov prvi model se pokazao veoma dobrim po tom pitanju - da li je ista situacija i sa Tesla L7 tabletom?


tesla_tablet_l7_s.png


Hardver

Glavna razlika na prvi pogled između prvog i drugog Tesle jeste u veličini. Verzija koja se pojavila početkom juna poseduje prostraniji 7.85-inčni ekran, dok je Tesla L7 manji, sa 7-inčnim ekranom drugačijeg odnosa stranica. Ispod njihovih hauba takođe postoji razlika u hardveru koji ih pokreće. Oba modela su opremljena rešenjima kompanije Intel, ali postoji razlika u čipsetima. Tesla Tablet L7 ima inferiorniju CloverTrail+ verziju, tačnije Z2520 varijantu sa manjim radnim frekvencijama procesora i grafičkog čipa.

U odnosu na Z2580 sa dvojezgarnim 2 GHz procesorom i 533 MHz GPU-om, Z2520 je nešto slabiji sa 1.2 GHz Silvermont-om i PowerVR SGX 544 MP2 300 MHz grafičkim čipom. Gde Tesla L7 ipak donosi prednost jeste količina radne memorije: 2GB-a umesto 1GB-a. Sa druge strane, jeftiniji model podrazumeva manje interno skladište od 8GB-a u odnosu na 16GB prostora kod većeg Tesle. MicroSD slot je prisutan kod oba modela, tako je upotrebom kartica moguće proširiti kapacitet raspoložive memorije. Rezolucija senzora prednje i zadnje kamere je ipak niža na L7 tabletu - 0.3MP i 2MP, naspram 2MP i 5MP.

 


tesla_tablet_l7_2.jpg


Uporedne specifikacije
Tablet L7 8GB (Crna) 785 16GB - TT785
Proizvođač Tesla Tesla
Model Tablet L7 785 16GB - TT785
Verzija OS 4.4.2 4.2 (Jelly Bean)
Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen IPS LED kapacitivni multitouch ekran
Operativni sistem Android Android
Rezolucija ekrana 1024 x 600 1024 x 768
Gustina ekrana 170 ppi 163 ppi
Kamera 2 MP 5 MP
Video 720p [email protected]
Prednja kamera 0.3 MP 2 MP
Blic Ne Ne
WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth Da Da, v4.0
GPS Da Da
USB Micro-USB 2.0 Micro-USB 2.0
Ostali senzori i konekcije G-SENZOR, OTG PODRŠKA, AUDIO PRIKLJUČAK G-senzor, OTG podrška, Audio priključak
Memorijski slot microSD microSD
CPU Dual Core 1.2 GHz Saltwell Dual-core 2.0 GHz Saltwell
RAM 2 GB 1 GB
GPU PowerVR SGX 544 MP2 PowerVR SGX 544 MP2
Chipset Intel Atom Z2520 Intel Atom Z2580
Dimenzije 191.5 x 109.5 x 10.2 mm 199.5 x 135 x 7.2 mm
Masa 285 g 360 g
Baterija Li-Ion 3000 mAh Li-ion 3750mAh

Dizajn

Novi Tesla L7 tablet donosi manje dimenzije i drugačiji oblik u odnosu na pločasti 8-inčni model koji je ujedno zbog aspekta ekrana i primetno širi. Kutija u kojoj stiže izrađena je u istom duhu sa plavo crnim elementima, ali i istim detaljem otvaranja prednje strane u stilu knjige i magnetnom trakom koja je drži zatvorenom. Sadržina pakovanja nije promenjena kod ovog jeftinijeg modela. OTG kabl adapter nije izostavljen, a pored njega dobija se microUSB kabl i 5V 2A punjač. Kratko korisničko uputsvo na 17 strana lepo je ilustrovano i pomaže manje upućenim vlasnicima kako da se snađu i počnu da koriste L7 tablet.


tesla_tablet_l701_1.jpg


tesla_tablet_l702_1.jpg


tesla_tablet_l703_1.jpg


tesla_tablet_l704_1.jpg


tesla_tablet_l705_1.jpg

Kućište ovog uređaja je kompletno crne boje, kako spreda, tako i pozadi. Oblik je generalno pravougaon kao i kod svakog tableta, a ćoškovi su dosta zaobljeniji u odnosu na Teslu 7.85. Takođe se može reći i da je dosta uži. Sa prednje strane nema nikakvih fizičkih dugmića ili senzora osetljivih na dodir, jer je sve rešeno u vidu softverskih tastera. Napred u sklopu crnih traka oko ekrana nalazi se samo 0.3MP prednja kamera smeštena u gornjem levom uglu. Leva strana pošteđena je elemenata, donja i desna takođe, što je pomalo neobično. To znači da su svi dugmići i portovi smešteni na vrhu.

Posmatrano sleva na desno, najpre imamo minijaturno dugme za uključivanje ekrana, 3.5mm priključak, zatim microUSB port i na kraju dvodelno dugme za kontrolisanje nivoa jačine zvuka. Još jedan element koji je prisutan sa gornje strane jeste "otvoreni" microSD slot bez poklopca ili vratanaca. Trake u vrhu i dnu koje su na pozadini tableta izrađene su od plastike, dok je veća površina zadnje strane napravljena od metala. Kamera bez blica pozicionirana je blizu desnoj ivici u vrhu, ispod nje je beli moderni Tesla natpis, a zvučnik je uglavljen u donji desni ćošak i zvuk dopire iz dva paralelna proreza zaštićena srebrnom rupičastom mrežicom.


tesla_tablet_l706_1.jpg


tesla_tablet_l707_1.jpg


tesla_tablet_l708_1.jpg


tesla_tablet_l709_1.jpg


tesla_tablet_l710_1.jpg


tesla_tablet_l711_1.jpg


tesla_tablet_l712_1.jpg

Softver

Prednost kojom se Tesla Tablet L7 ističe u odnosu na prvi model jeste novija verzija Androida. Za sada ComTrade nije pružio nikakve informacije o nadogradnji softvera većeg 7.85 tableta, tačnije on je još uvek na Jelly Bean 4.2.2 verziji, dok je L7 na svežijem 4.4.2 KitKat-u. Korisnički interfejs podrazumeva Android Open Source Project izgled identičan sa recimo KitKat-om koji možete sresti na Google Nexus 7 2013 modelu. U pitanju je dakle Stock varijanta originalno dizajnirana od strane Gugla, a jedine izmene koje se mogu primetiti jesu dodavanje softverskih ikonica za pojačavanje i smanjivanje nivoa zvuka u navigacionoj traci na dnu ekrana.

Takođe, još jedno odstupanje je da Tesla L7 stiže sa nekoliko preinstaliranih aplikacija kao što su Telegraf, Mala Matura, MX Player, ES File Explorer i Dongle Settings za upotrebu USB modema za mobilnu internet konekciju. Na ekranu za otključavanje nalazi se veliki časovnik, datum i katanac kod kojeg prevlačenjem u bilo kom pravcu otključavate ekran. Početni ekran sadrži uobičajne elemente - Google polje za pretragu, prečice koje će se pojavljivati kako budete instalirali aplikacije, a u dnu se nalazi Dock sa šest izmenjivih ikonica. Panelu sa notifikacijama pristupa se povlačenjem sa vrha u levom predelu ekrana, ili u desnom za panel sa brzim uključivanjem opcija. Fioka sa aplikacijama je providna, ikonice ne mogu da se sortiraju po željenom redosledu kao što je to i običaj kod Stock Androida, a same aplikacije se prikazuju u 5x6 mreži.


tesla_tablet_l7_softver_1_s.jpg


tesla_tablet_l7_softver_2_s.jpg


tesla_tablet_l7_softver_3_s.jpg


tesla_tablet_l7_softver_4_s.jpg


tesla_tablet_l7_softver_5_s.jpg

Utisci u radu

Dimenzije Tesla L7 modela su sasvim dobre za jedan 7-inčni tablet, pa nam on sveukupno deluje kao kompaktan za nošenje i prijatan za korišćenje. Jedan je od užih tableta ove dijagonale, makar od onih koje smo imali prilike da testiramo, tako da se veoma lako može obuhvatiti šakom, što se ne može reći za dosta šireg Teslu 7.85. U odnosu na pomenuti 8-inčni uređaj, L7 je 8mm kraći, čitavih 2.55cm uži, ali ipak i 3mm deblji. Takođe treba imati u vidu manju masu, pa je manji 7-inčni model i primetnih 75 grama lakši. Kvalitet izrade je nažalost nešto slabiji u odnosu na većeg Teslu, jer ovde postoji krckanje i škripanje kućišta pri pritiskanju ivica. Plastika na vrhu je nižeg kvaliteta, volume dugme je labavo i zvecka, a power taster je dosta mali, tvrd i plitak. Situaciju ipak izvlače metalna leđa.


tesla_tablet_l713_1.jpg


Priča o ekranu dijagonale 7 inča počinje sa njegovim specifičnim odnosom stranica koji nije ni 15:9, niti 16:9, već nešto između. Za unikatan odnos stranica zaslužna je 1024 x 600 rezolucija koja ima manju horizontalnu rezoluciju u odnosu na 1024 x 768 (4:3) ekran prvog Tesla modela, ali s obzirom na manju dijagonalu ukupno ima veću oštrinu. Razlika je prilično mala zapravo, 170 naspram 162 ppi - oštrina koja je inače tek zadovoljavajuća po našem mišljenju. Raduje nas prisustvo IPS matrice pa su uglovi gledanja dosta široki, ali sam kvalitet ekrana ovog tipa govori da je reč o jeftinijoj alternativi. To nije nešto što nas čudi s obzirom na ukupnu cenu uređaja od samo 75 evra - na nekim komponentama se mora napraviti kompromis kako bi ova cena bila uopšte izvodljiva.


dscn0002_s.jpg


dscn0005_s.jpg


dscn0007_s.jpg


Svetlina ekrana na maksimalnom nivou osvetljenja nije nimalo impresivna, tačnije iznosi samo 218 cd/m2, što znači da je ekran nešto tamniji i nije idealan za upotrebu na jakoj sunčevoj svetlosti. Dubina crne boje je korektna i iznosi 0.39 cd/m2 na 100% osvetljenosti ekrana. Na prvi pogled smo primetili da je prikaz više plavičast i hladan, što je temperatura boja od 9200K izmerena kolorimetrom i potvrdila. Boje su sveukupno netačne, uzevši u obzir da je Delta E vrednost 10.21. Crvena boja je među netačnijim, plava u još većoj meri, ali i magenta čija je tačka pomerena gotovo u plavu oblast spektra. Žuta i zelena netačne su u manjoj meri, ali svejedno netačne i izvan referentnih kućica. U praksi sve to ne deluje toliko loše koliko rezultati merenja govore, mada opet se i bez kolorimetra može zaključiti da je prikaz hladan i pomalo krzav - opet očekivano za ovu cenovnu klasu.


tesla_tablet_l7_svetlina_s.jpg


tesla_tablet_l7_calman_s.jpg


tesla_tablet_l7_dubina_crne_s.jpg

 

Odluka da se i kod ovog jeftinijeg modela koristi Intelov čipset po našem mišljenju jako je dobra. Istina, kod Tesle L7 se koristi inferiorniji Z2520 čipset , ali uprkos nižoj frekvenciji rada procesora i grafičkog čipa tablet ostaje sasvim živahan u radu. Obradovalo nas je što nema nikakvih usporenja prilikom standardnih scenarija korišćenja, barem ne u meri koja bi se istakla u vidu seckanja. Vreme odziva komandi i otvaranja aplikacija je sasvim pristojno za ovu klasu uređaja, pa smo performansama prilično zadovoljni. Većinu stvari na L7 modelu izvršavali smo normalno i neometano, među kojima je i surfovanje i igranje igara - sve funkcioniše na sasvim pristojnom nivou. Veći model jeste sveukupno malo brži, ali je i 4 hiljade dinara skuplji.

  Tesla Tablet 7L Tesla Tablet 7.85
Quadrant 6307 7036
Nenamark 1 60.7 fps 59.7 fps
Nenamark 2 60.8 fps 60.0 fps
Vellamo 1331 2431
Antutu 15084 21519
Linpack 88.246, 190.584 136.759, 285.392
BenchmarkPi 438ms 381ms
CF-Bench 6523 10490
Sunspider 1655ms 797ms
BrowserMark 482 - nova 2.1 verzija 980 - nova 2.1 verzija
Peacekeeper 463 989
Octane 2378 2792
SmartBench ne podržava 3315
GFXBench 5.4 fps offscreen, 12.6 fps onscreen - T-Rex 8.9 fps offscreen, 18.2 fps onscreen - T-Rex
Epic Citadel 59.1 fps (1024 x 600) 58.7 fps (1024 x 768)
3D Mark Ice Storm 5207 720p, Unlimited 4474 8464 720p, Unlimited 7758


Što se zvučnika na pozadini tiče, situacija je slična kao kod Tesla 7.85 modela. Zvuk je prilično neubedljiv, ravan i jednoličan, bez imalo prisustva basa. Kada uključimo slušalice situacija postaje mnogo bolja i zvuk je tu sasvim solidan. Sa niskom cenom tableta nažalost dobijate i nizak kvalitet prednje i zadnje kamere. U suštini, tu nema nikakvih iznenađenja, jer su ove kamere tu tek da posluže. Fotografije koje nudi 2MP senzor su prosto rečeno loše, sa dosta niskim nivoom detalja i prepune su šuma. Video, iako fizički poseduje 720p rezoluciju, nimalo ne podseća na kvalitet koji ta rezolucija treba da ponudi. Dolazi sa niskim 4.2 Mbps Bitrate-om i prilično usporenim 15.774 fps frejmrejtom.


Video primer:


tesla_tablet_l7_720p.jpg


Primeri fotografija:


https://www.flickr.com/photos/[email protected]/sets/72157652230298211/


Manja dimenzije 7-inčnog tableta sa sobom povlače i manje prostora za bateriju, tako da Tesla L7 poseduje bateriju kapaciteta 3000 mAh, naspram 3750 mAh kakvu imamo u većem 8-inčnom modelu. Kako nam se čini autonomija u ovom slučaju? Solidna, po našem mišljenju. Postavljanjem osvetljenja na maksimum, surfovanjem je dobijen rezultat od ravno četiri sata uključenosti ekrana.


tesla_tablet_l7_baterija_s.jpg

Zaključak

ComTrade je na tržište doneo još jedan Tesla tablet za koji smatramo da će se veoma dobro prodavati zbog niske cene od 8990 RSD. Nije cena jedini faktor koji je primamljiv u ovoj kupovini, tu je još par odlika koje želimo da istaknemo. Jedna od njih je sveukupna živahnost tableta zahvaljujući CloverTrail+ čipsetu kompanije Intel. Na papiru i sintetičkim rezultatima jeste sporiji u odnosu na čipset većeg Tesla 7.85 modela, ali iako razlika postoji u praksi je nju teže uočiti. Druga stvar koja je primamljiva kod L7 tableta jeste KitKat 4.4.2 verzija Androida koju poseduje, gde je još bolje to što ona dolazi u AOSP varijanti.


tesla_tablet_l7_nagrada.jpg


Negativna strana kod ekrana ovog tableta je prikaz koji je plavičast i ne tako oštar, uz svetlinu koja ne impresionira. Ekran jeste bitna stavka na uređaju kao što je tablet, a uzevši u obzir cenovni rang, ovaj nekvalitetniji IPS je na kraju krajeva sasvim prihvatljiv. Isto se nažalost ne može reći za kamere i zvučnik ovog modela. To su ipak nedostaci koji se nekako očekuju uz veoma pristupačnu cenu koju ovaj tablet nudi. Poenta je u tome da ništa od toga neće bitnije pokvariti iskustvo u korišćenju, jer prednosti ipak nadjačavaju mane. Uprkos pomenutim manama, sa cenom od oko 75 evra Tesla L7 predstavlja jednu od najboljih kupovina za uloženi novac i veoma pristupačnu ulaznicu u svet tablet uređaja...


Prednosti

- Kompaktan, lagan, uzak
- Metal na poleđini
- Svež Android 4.4.2
- Veoma živahan u radu
- 2GB RAM-a
- Veoma primamljiva cena

Mane

- Netačan plavičast ekran
- Loše kamere i zvučnik
- Izrada

Cena: 8.990 RSD

Tablet na test ustupio ComTrade.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Aspire Switch 10

Media Pad M1 – čak osam sati gledanja videa sa samo jednim punjenjem baterije!

10104
10105
10106
10107
10108
10109