Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla tablet

21.06.2014 15:11 | 1690 Mobile
Test: Tesla tablet

Kod tehničkih uređaja "domaće proizvodnje" oduvek je postojala velika doza skepticizma. Kompanija ComTrade se potrudila da nas uveri da i mi možemo napraviti parče hardvera vredno kupovine. Ovom prilikom pišemo o Tesla tabletu - IT&C temi koja je nedavno postala aktuelna na našim prostorima. Šta treba da znate o ovom uređaju? Najpre, da je cenovno veoma pristupačan. Koji su to kompromisi koji dolaze uz nisku cenu, i možda bitnije - šta očekivati od osmoinčnog Android tableta koji košta nešto više od stotinu evra?


Dragoljub Radovanović

Test: Tesla tablet

Žestoka konkurencija među proizvođačima ne mora biti isključivo vezana samo za premium segment uređaja. Uglavnom slučaj jeste takav, jer se popularnije kompanije nadmeću da ponude najbolji proizvod u visokoj klasi - model koji će ih predstavljati u najboljem svetlu. Ipak, na svakom tržištu postoji poveći procenat potrošača koji nije zainteresovan za najbolje i najskuplje modele, već za one koje sami lako (lakše) mogu priuštiti i koji će im ponuditi najbolji odnos uloženog i dobijenog. Korisnicima je u velikom broju slučaja potreban pristupačan tablet za koji neće morati da podižu kredit u banci ili da odvajaju pozamašnu svotu novca za mesečne rate.

Na domaćem tržištu postoji više brendova koji su upravo fokusirani na nešto niži cenovni segment tableta. Prestigio, Blueberry, GoClever i Vivax su imena koja ćete najčešće sresti u ovom rangu, ali tu su recimo i Acer, Asus ili Samsung, koji takođe imaju svoje pristupačne modele. Kada se u obzir uzme pomenuta konkurencija, ComTrade pred sobom nije imao nimalo lak posao. To ih svakako nije obeshrabrilo ili odvuklo od ideje da potrošačima ponude još jednu alternativu pri kupovini - tablet oznake Tesla.Nazvan u čast najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle, ovo je model koji je razvijen, osmišljen i dizajniran u Srbiji, tako da nosi status domaćeg proizvoda. Ukoliko to već nije i logično, sama proizvodnja tableta se ne dešava u našoj državi, pre svega što kod nas jednostavno ne postoje uslovi za takav poduhvat. Kao i mnogi drugi uređaji, Tesla tablet se proizvodi u zemlji Dalekog Istoka - Kini. Kompanija ComTrade se na ovom projektu razvijanja domaćeg tableta udružila sa jednim od najvećih svetskih proizvođača čipova - Intelom. Cilj je bio sledeći - ponuditi što više za pristupačnu cenu od stotinak i kusur evra. Evo šta sve od hardvera donosi Tesla.

Hardver

Kada su u pitanju tableti u cenovnoj kategoriji kojoj pripada Tesla, obično se susrećemo sa kineskim proizvođačem MediaTek, za koga se ne može reći da ima čipsete visokih performansi ali nema ni visoke cene. Intel, iako nije vodeći proizvođač čipova mobilnih uređaja, po našem mišljenju je ipak u prednosti u odnosu na rešenja kompanije MediaTek. Čipset koji se nalazi u Tesli pripada CloverTrail+ platformi, koja jeste moderna, mada treba reći da nije reč o najnovijoj,  već prethodnoj generaciji čipseta najvećeg svetskog proizvođača mikroprocesora. U pitanju je Intel Atom Z2580 SoC sastavljen od dvojezgarnog Saltwell procesora maksimalne frekvencije rada od 2 GHz-a i PowerVR SGX 544 MP2 grafičkog čipa.Pomenuti procesor podržava Hyper Threading,koji pak omogućava izvršavanje četiri procesa u isto vreme, tačnije dva po jezgru, kako bi bila povećana efikasnost. Radna memorija je očekivana za cenovnu kategoriju - Tesla ima 1 GB RAM-a. Skladište od je 16GB i više nego pristojno, kada se uzme u obzir da se u ovoj klasi najčešće mogu sresti modeli sa 8GB, pa čak i sa 4GB interne memorije. Prisutan je i microSD slot, tako da ne bi trebalo biti problema sa nedostatkom prostora. Još jedan detalj koji treba spomenuti je prisustvo GPS-a i Bluetooth-a, koji takoreći "nisu zagarantovani" kod drugih proizvođača u ovoj cenovnoj kategoriji. Baterija je kapaciteta 3750 mAh i dostupne su dve kamere - prednja rezolucije 2MP i zadnja rezolucije 5MP.
Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model 785 16GB - TT785
 • Verzija OS 4.2 (Jelly Bean)
 • Tip ekrana IPS LED kapacitivni multitouch ekran
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 7.85 "
 • Rezolucija ekrana 1024 x 768
 • Gustina ekrana 163 ppi
 • Kamera 5 MP
 • Video [email protected]
 • Prednja kamera 2 MP
 • Blic Ne
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • Ostali senzori i konekcije G-senzor, OTG podrška, Audio priključak
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 16 GB
 • CPU Dual-core 2.0 GHz Saltwell
 • RAM 1 GB
 • GPU PowerVR SGX 544 MP2
 • Chipset Intel Atom Z2580
 • Dimenzije 199.5 x 135 x 7.2 mm
 • Masa 360 g
 • Baterija Li-ion 3750mAh

Dizajn

Kutija u kojoj stiže Tesla tablet je pomalo nesvakidašnja i neobična, ali u pozitivnom smislu. Pakovanje nam se dopalo jer je zaista lepo osmišljeno i izrađeno. Pretežno je crne boje, ali upotebljava i zelenkasto-plave "warp kroz svemir" detalje na ivicama i bokovima. Natpis Tesla je takoreći "futurističkog" dizajna i nama se iskreno sviđa kako izgleda. Napred imamo ilustraciju dizajna, ključne odlike, dok na pozadini stoje dosta detaljne specifikacije. Način otvaranja je posebno dopadljiv - kutija se otvara u stilu knjige, a tu su čak i magneti koji poklopac kutije drže zatvorenim. Unutra osim samog tableta zatičemo adapter, microUSB kabl, jako korisni OTG kabl-adapter koji ne uključuju svi proizvođači i na kraju lepo odštampano korisničko uputstvo.

Tesla svojim oblikom, dimenzijama i tankim bokom dosta asocira na mešavinu dva modela - iPad Mini ukrštenim sa Sony Xperia Z tabletom. Apple je ovde možda bio nešto veći uzor po pitanju veličine i odnosa stranica, dok je od Sonija preuzet taj ravan pločasti izgled. Ćoškovi su jako suptilno zaobljeni, cela prednja strana je u staklu, i jedini element koji se nalazi na crnim trakama oko ekrana je 2MP kamera. Preko ekrana zalepljena je zaštitna folija koja štiti od ogrebotina, mada smo je mi uklonili jer nam se ne dopada njen kvalitet. Prevlačenje prstom po "golom" staklu je mnogo lepše, a čini nam se da je i prikaz ekrana postao nešto bolji nakon njenog odlepljivanja.


Bokovi Tesla tableta su poprilično tanki u odnosu na kućište - odličnih 7.2 milimetara. Leva strana je potpuno oslobođena od dugmića i ulaza dok na donjoj imamo samo jednu rupicu mikrofona. Desna strana sadrži dosta tanak i savitljiv plastični poklopac upitnog životnog doba, pogotovo ako često vadite microSD karticu iz svog slota. U vrhu desne strane prisutni su relativno mali i tvrdi tasteri za pojačavanje zvuka i uključivanje ekrana.

Na kraju, vrh tableta sadrži microUSB slot, kao i 3.5mm priključak za slušalice. Plastika zadnje strane je blago gumirana što nam se dopada, u ćošku se nalazi 5MP kamera bez blica, a ovde su belim natpisima i simbolima označeni elementi koje smo nabrojali na bokovima. U samom dnu tableta pozicioniran je mono zvučnik, a odmah iznad njega je Intel Inside oznaka. Sam logo tableta je odštampan na ravnoj gumiranoj površini, a mi se nadamo da je u pitanju boja koja se neće oljuštiti vremenom, kako se tablet bude spuštao/podizao sa stola.

 

Softver

Operativni sistem koji se nalazi na Tesla tabletu je - Android. O kojoj verziji je reč? Bilo bi previše optimistično očekivati najnoviji Android na modelu koji pripada ovom cenovnom rangu. Nažalost nema KitKat-a, ali tu je Jelly Bean 4.2.2. Najviše nas raduje odluka kompanije ComTrade da ostavi korisnički interfejs skoro pa netaknutim. U kom smislu netaknutim? U tom da nije korišćen poseban skin sa svojim izmenama interfejsa, već se koristi Guglov izvorni AOSP. On ipak nije ostao potpuno netaknut zbog jedine promene UI elemenata u vidu dodavanja nekoliko prečica na navigacionoj traci u dnu ekrana. Pored regularnih Back, Home i Task Switcher, tu su Menu, Screenshot, Volume up i Volume down tasteri.

Na ekranu za otključavanje nalazi se veliki časovnik, datum i katanac kod kojeg prevlačenjem u bilo kom pravcu otključavate ekran. Početni ekran sadrži uobičajne elemente - Google polje za pretragu, analogni widget časovnik, a u dnu imamo Dock sa šest izmenjivih ikonica. Panelu sa notifikacijama pristupa se povlačenjem sa vrha u levom predelu ekrana, ili u desnom za panel sa brzim uključivanjem opcija. Fioka sa aplikacijama je providna, ikonice ne mogu da se sortiraju po željenom redosledu kao što je to i običaj kod Stock Androida, a same aplikacije se prikazuju u 5x6 mreži. Ovde postoji i nekoliko preinstaliranih domaćih aplikacija kao što su Donesi, Telegraf, Mala Matura, i par stranih - AccuWeather, MX Player i File Manager.


 

<p

Utisci u radu

Tesla je tablet koji svojim dizajnom i izradom nadmašuje modele koji su dosta skuplji od njega. Okvir tableta je izuzetno čvrst ako izuzmemo tanki poklopac microSD slota, dosta je lagan za držanje (masa iznosi 360 grama) i veoma je tanak (7.2 milimetara). Mogao bi se opisati kao pločastiji iPad Mini, samo što je umesto metala korišćena plastika. Po pitanju izgleda, nama se dopada, a svideo nam se i detalj gumirane zadnje površine, tako da je sveukupno prijatan za korišćenje.Obično se kod tableta u ovoj cenovnoj kategoriji ne sreće preterano visoka rezolucija ili kvalitet prikaza koji oduševljava - Tesla nažalost ne pravi izuzetak. Treba pomenuti da je ekran ipak IPS tipa, ali se očigledno koristi nešto inferiornija varijanta. Uglovi gledanja su bez sumnje mnogo bolji u odnosu na TN panel, što jeste plus, ali nisu idealni kao kod nekih high-end tableta - ipak je prisutno blaže zatamnjivanje slike kada se ekran posmatra iz oštrijih uglova. Dijagonala od 7.85 inča je identična kao kod iPad Mini modela, 4:3 odnos stranica i rezolucija od 1024 x 768 tačaka takođe (mislimo na prvu generaciju Mini-ja). Oštrina od 162 piksela po inču većini korisnika neće preterano smetati jer je veoma upotrebljiva, ali u određenim situacijama elementi mogu na trenutke delovati iskrzano.


Možda i najveći problem ovog ekrana je slaba svetlina. Naš kolorimetar je izmerio cifru od samo 210 cd/m2 na maksimalnom osvetljenju ekrana, što je dosta nizak rezultat. Analogno sa tim, izmerena dubina crne boje na maksimalnoj svetlini iznosi jako solidnih 0.17 cd/m2. Prikaz boja nije preterano tačan obzirom da je u pitanju IPS ekran. Nijanse su promašene kod većine primarnih i sekundarnih boja, što kolorimetar jasno govori tačkama koje su van svojih referentnih kvadratića. Temperatura boja je 7011K, što znači da boje nisu mnogo hladnije od idealne 6500K granice, ali nešto viša prosečna Delta E vrednost od 8.32 govori da nijanse nisu baš tačne. Gamma vrednost je 2.03, što nam ukuzuje da je prikaz tamniji nego što treba da bude i da će detalji u mračnijim delovima slike biti izgubljeni. Sveukupno - ekran Tesla tableta je deleko od idealnog, mada zaista treba uzeti u obzir cenu, koja je morala da mu ograniči kvalitet.
Naše mišljenje je da se za sumu nešto veću od stotinu evra dobijaju i više nego dobre performanse. Tesla je izuzetno živahan unutar svog AOSP korisničkog interfejsa, bez ikakve naznake o seckanju ili usporavanju. Bez obzira što je reč o prethodnoj generaciji čipseta, on je u ovoj rezoluciji sposoban da pruži jako lepo korisničko isksustvo. Odnos stranica 4:3 u kombinaciji sa 8-inčnom (7.85") dijagonalom rezultuje poprilično ugodnim surfovanjem. Otvaranje strana je brzo, mada nešto teži sajtovi se mogu učitavati nešto duže od 6,7 sekunde, ako imaju dosta grafičkih elemenata. Grafički čip je dovoljan za neometano igranje srednje zahtevnih 3D igara, dok će one najzahtevnije ipak donekle seckati i kočiti. Pogledajmo šta kaže sintetika.

 

  Tesla tablet Lenovo Yoga Tablet 8 LG G Pad 8.3
Quadrant 7036 4702 9789
Nenamark 1 59.7 fps 60.3 fps 56.3 fps
Nenamark 2 60.0 fps 46.7 fps 53.9 fps
Vellamo 2431 1565 2159
Antutu 21519 13360 19739
Linpack 136.759, 285.392 38.245, 119.962 328.758, 730.159
BenchmarkPi 381ms 373ms 129ms
CF-Bench 10490 13024 21947
Sunspider 797ms 1425ms 865ms
BrowserMark 980 - nova 2.1 verzija 2126 2304
Peacekeeper 989 569 712
Octane 2792 1428 2192
SmartBench 3315 3604 7334
GFXBench 8.9 fps offscreen, 18.2 fps onscreen - T-Rex 2.8 fps offscreen, 4.8 fps onscreen - Egypt 37 fps offscreen, 36 fps onscreen - Egypt
Epic Citadel 58.7 fps (1024 x 768) 57.9 fps (1280 x 800) 52.5 fps (1920 x 1200)
3D Mark Ice Storm 8464 720p, Unlimited 7758 3182 720p, 2586 Unlimited 8891 720p, 5178 1080p Extreme


Zvukom sa zvučnika nismo zadovoljni. On nije preterano glasan, poprilično je tanak, neubedljiv i jednoličan, a na maksimalnoj jačini čak pomalo krči i probija. Očigledno da je reč zvučniku niskog kvaliteta. Zvuk sa slušalica je sasvim druga priča - dovoljno je glasan, bogat i relativno čist, tako da je poželjno koristiti ovaj način dobijanja zvuka u odnosu na zvučnik. Kamera... recimo da nije preterano upotrebljiva, fotografije su mutne i bez detalja, a 1080p video snimanje izgleda više kao skaliran 480p snimak. Poseduje nizak frejmrejt od 14.857 FPS-a, izuzetno nizak 7 Mbps Bitrate, sve to u zastarelom 3GP formatu.
Kapacitet od 3750 mAh na papiru ne uliva previše poverenja, ali se ispostavilo da je ova baterija i više nego sposobna da pruži dobru autonomiju. Pomalo smo bili iznenađeni rezultatom neprekidnog surfovanja od čak 7 časova i 15 minuta, sa osvetljenjem ekrana postavljenim na 50 procenata. Iako to nismo očekivali, autonomijom Tesla tableta smo jako zadovoljni.


 

 

Zaključak

ComTrade je sebi zadao ambiciozan zadatak, ako se u obzir uzme veća konkurencija prisutna u nešto nižem cenovnom segmentu. Treba se tu izboriti sa više proizvođača, ali nakon onoga što smo videli i iskusili, Tesla tablet ima odlične šanse za uspeh. Sve predispozicije da ovaj model postane popularan na domaćem tržištu su tu. Među stvarima koje mu idu u korist nalazi se izuzetno pristupačna cena, koja je svakako bitan aspekt na manje razvijenim tržištima kao što je naše. Nedostaci su neizbežni u ovoj cenovnoj kategoriji, a Tesla nije izuzetak. Stvari na koje imamo zamerku jesu manje svetao i ne tako tačan IPS ekran, zvučnik slabijeg kvaliteta i nešto lošija 5MP kamera, koja ipak i nije toliko bitna na uređaju kao što je tablet.Tu su svakako i brojne prednosti koje ovaj model čine jako primamljivom kupovinom. Neke od njih su dobre performanse, dugačka autonomija, čvrsta konstrukcija i privlačna izrada. Ne treba zaboraviti ni prostrano skladište netipično za ovu cenovnu klasu ili prisustvo GPS modula i Bluetooth veze. AOSP Android je u našoj knjizi veliki plus, najviše zbog fluidnosti koju sa sobom donosi. Mnogima će možda najprimamljiva stvari biti 8-inčna dijagonala i 4:3 odnos stranica, koje u kombinaciji pružaju veoma pristojnu površinu za rad. Tesla je uz sve to jako tanak i lagan, i po pitanju performansi može da se izbori sa većinom zadataka kojim ga možete opteretiti. Po našem mišljenju, po promo ceni od 12.999 RSD u ovom trenutku ne postoji bolja kupovina na našem tržištu...

 


 


Prednosti

- Tanak, lagan, čvrst, privlačan
- Dobre performanse
- Jako pristojna autonomija
- AOSP Android
- Prostrana površina za rad
- Jako dobar odnos uloženog i dobijenog

Mane

- Svetlina ekrana i neubedljiv prikaz
- Ne tako dobra zadnja kamera
- Nekvalitetan zvučnik

Cena: 12.999 RSD

Uređaj na test ustupio ComTrade.

Komentari

0 Dodaj komentar

Vodič za kupovinu tableta, Q2 2013

Novogodišnji vodič za kupovinu tableta, Q4 2012.

10104
10105
10106
10107
10108
10109