Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Smartphone 9.1 (VIDEO)

04.09.2017 10:34 | 4 Mobile
Test: Tesla Smartphone 9.1 (VIDEO)

Tesla je i dalje relativno nov brend na nemilosrdnom tržištu koje ne trpi mirovanje, već zahteva konstantno unapređenje i proširivanje ponude. Stoga, niko ne sme dugo da čeka pre nego što osveži svoje proizvode. Nakon malo manje od godinu dana, Tesla Smartphone 9 dobija svog naslednika u vidu Smartphone 9.1 modela koji donosi potrebna unapređenja kako bi kompanija ostala konkurentna u segmentu phableta.

Tesla Smartphone 9.1

Nebojša Todorović

Tesla Smartphone 9.1 je novi flegšip kompanije, ali zahvaljujući pametnom planiranju i kontrolisanju ambicija, kompanija se nije "zaletela" i napala visoki segment gde vladaju giganti kao što su Samsung, LG, Sony i slični, gde bi Tesla imala jako velikih poteškoća da se izbori. Pametan izbor je bio da se ide do srednje klase gde je uključivanje u tržišnu trku daleko lakše.


 


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje u kom stiže Smartphone 9.1 je jednostavno i osveženo u skladu sa aktuelnom generacijom Tesla uređaja. Dominira siva boja sa diskretnim belim detaljima, tako da je modernije nego kod SP9 uređaja. Nakon podizanja poklopca kutije otkrivamo uređaj, a ispod njega se nalazi propratna oprema.


 tesla_9_1_001_s.jpg

tesla_9_1_003_s.jpg


Pored samog uređaja, u kutiji se nalazi i USB-kabl, adapter za struju, iglica za vađenje SIM-slotova iz telefona, uputstva za korišćenje uređaja, folija za ekran i providna silikonska zaštita. Tu su i slušalice, koje izgledaju jako dobro i imaju udoban oblik, uz sasvim solidan kvalitet isporučenog zvuka.


 tesla_9_1_008_s.jpg


Smartphone 9.1 sa prednje strane zadržava u velikoj meri nasleđuje filozofiju dizajna od prethodnog modela. Veliki ekran zauzima najveći deo prednje površine, dok su gornje i donje ivice relativno tanke, tako da uređaj deluje moderno i atraktivno. Novitet je senzor otiska prstiju koji je unapređen u odnosu na prethodni model, a pozicioniran je u skladu sa današnjim trendom da čak i kompanije kao što je Huawei prebacuju svoje senzore na prednju stranu.


 tesla_9_1_022_s.jpg


U skladu sa tim, leđa izgledaju urednije nego pre. Ona su izrađena od metala što će za nas uvek biti smatrano luksuznijim izborom u odnosu na plastiku. Zadnja strana ne vrvi od detalja, ali je novost prisutna u vidu dve kamere na gornjoj ivici i dvostrukim LED blicem. Osim toga, nema mnogo toga da se primeti osim da nam se dopada to što leđa nisu sklona da skupljaju otiske prstiju što se može zahvaliti boji, ali i materijalu od koga su ona izrađena.


 tesla_9_1_016_s.jpg

tesla_9_1_021_s.jpg


Sa gornje strane se može primetiti usamljeni 3.5-milimetarski priključak za slušalice, dok je na dnu smešten zvučnik, USB 2.0 Type-C konektor i mikrofon sa eliminacijom šuma.


 tesla_9_1_017_s.jpg


Duž leve ivice pronalazimo slot za kartice. Naime, Smartphone 9.1 podržava dve micro-SIM kartice, s tim da drugi slot poseduje kombinovanu podršku za SIM i microSD kartice, mada će većini biti dovoljna integrisana memorija od 64 GB.


 tesla_9_1_010_s.jpg


Na desnom boku su smešteni tasteri za pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka, kao i za paljenje, odnosno gašenje uređaja.


 tesla_9_1_020_s.jpg


Generalni utisak vezan za kvalitet izrade i završne obrade je jako povoljan. Spojevi su prilično precizni uz minimalna odstupanja u nekim detaljima, dok Smartphone 9.1 ostavlja utisak robusnog uređaja. Sami materijali su takođe lepo odabrani i uklopljeni i čak možemo reći da se izdižu iz proseka klase u nekim aspektima.


 tesla_9_1_035_s.jpg


Što se ergonomije tiče, sa dimenzijama od 155 x 76 x 7 mm, ovaj uređaj zahteva nešto veću šaku kako bi mogao lepo da "legne". Ukoliko ispunjavate ovaj uslov, Smartphone 9.1 se lagano koristi i sve je na svom mestu. Čak i često nepraktično pozicionirani bočni tasteri su smešteni tako da nećete morati da "krivite" ruku kako biste ih aktivirali što je pohvalno.


tesla_9_1_033_s.jpg

nele Neregistrovan korisnik
Ovo cudo kosta 300 evra?! Sa ovako slabim procesorom nize klase (kakva crna srednja klasa, koji li je "strucnjak" pisao ovaj tekst) i sa ovom cenom moze jedino da isprati one najnepovoljnije ponude iz npr. Samsunga ili LG-a, a pogadjajte sta ce ljudi pre kupiti - ovog naseg generickog kineza ili Samsunga?! To preterivanje sa kolicinom ram-a u odnosu na slab cpu je takodje karakteristicno za najnepoznatije kineske anonimuse odakle, naravno, i stize ovaj model Tesle. A ni kvaltet izrade nije nesto posebno (vrlo lako se vide losi spojevi nekih delova telefona na ovim slikama), za ove pare je on skoro katastrofalan. Prosto, ovako visoka cena za ovakav pomalo ispodprosecan telefon (posebno zbog slabog procesora) je vredjanje zdravog razuma, pogotovo sto se za skoro triput manje para moze pazariti npr. Xiaomi model koji je gotovo identicnih karakteristika poput ovog Tesle.
Mile Neregistrovan korisnik
Najjeftinjiji Xiaomi 4A , od 90 $ , jede ovu kantu za uzinu !
Pantelija Neregistrovan korisnik
Prema dosadašnjem iskustvu i iskustvu u mojoj okolini, brend tesla (ne zaslužuje velika slova) je najlošiji od svega ponuđenog u Srbiji. Ne komentairšem fotografije (uvek može da izgleda lepše nego u prirodi), ne komentarišem navedene karakteristike (svako može da napiše šta mu se ćefne) već korisničko iskustvo, pouzdanost, funkcionalnost i korišćenje uređaja. Kolika god da je cena nekom tesla uređaju, preskup je.

Test: Nokia 5 (Video)

Test: Tesla Smartphone 6.3 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109