Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Smartphone 9.1 (VIDEO)

04.09.2017 10:34 | 5 Mobile
Test: Tesla Smartphone 9.1 (VIDEO)

Tesla je i dalje relativno nov brend na nemilosrdnom tržištu koje ne trpi mirovanje, već zahteva konstantno unapređenje i proširivanje ponude. Stoga, niko ne sme dugo da čeka pre nego što osveži svoje proizvode. Nakon malo manje od godinu dana, Tesla Smartphone 9 dobija svog naslednika u vidu Smartphone 9.1 modela koji donosi potrebna unapređenja kako bi kompanija ostala konkurentna u segmentu phableta.

Nebojša Todorović

Tesla Smartphone 9.1 je novi flegšip kompanije, ali zahvaljujući pametnom planiranju i kontrolisanju ambicija, kompanija se nije "zaletela" i napala visoki segment gde vladaju giganti kao što su Samsung, LG, Sony i slični, gde bi Tesla imala jako velikih poteškoća da se izbori. Pametan izbor je bio da se ide do srednje klase gde je uključivanje u tržišnu trku daleko lakše.


 


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje u kom stiže Smartphone 9.1 je jednostavno i osveženo u skladu sa aktuelnom generacijom Tesla uređaja. Dominira siva boja sa diskretnim belim detaljima, tako da je modernije nego kod SP9 uređaja. Nakon podizanja poklopca kutije otkrivamo uređaj, a ispod njega se nalazi propratna oprema.


 tesla_9_1_001_s.jpg

tesla_9_1_003_s.jpg


Pored samog uređaja, u kutiji se nalazi i USB-kabl, adapter za struju, iglica za vađenje SIM-slotova iz telefona, uputstva za korišćenje uređaja, folija za ekran i providna silikonska zaštita. Tu su i slušalice, koje izgledaju jako dobro i imaju udoban oblik, uz sasvim solidan kvalitet isporučenog zvuka.


 tesla_9_1_008_s.jpg


Smartphone 9.1 sa prednje strane zadržava u velikoj meri nasleđuje filozofiju dizajna od prethodnog modela. Veliki ekran zauzima najveći deo prednje površine, dok su gornje i donje ivice relativno tanke, tako da uređaj deluje moderno i atraktivno. Novitet je senzor otiska prstiju koji je unapređen u odnosu na prethodni model, a pozicioniran je u skladu sa današnjim trendom da čak i kompanije kao što je Huawei prebacuju svoje senzore na prednju stranu.


 tesla_9_1_022_s.jpg


U skladu sa tim, leđa izgledaju urednije nego pre. Ona su izrađena od metala što će za nas uvek biti smatrano luksuznijim izborom u odnosu na plastiku. Zadnja strana ne vrvi od detalja, ali je novost prisutna u vidu dve kamere na gornjoj ivici i dvostrukim LED blicem. Osim toga, nema mnogo toga da se primeti osim da nam se dopada to što leđa nisu sklona da skupljaju otiske prstiju što se može zahvaliti boji, ali i materijalu od koga su ona izrađena.


 tesla_9_1_016_s.jpg

tesla_9_1_021_s.jpg


Sa gornje strane se može primetiti usamljeni 3.5-milimetarski priključak za slušalice, dok je na dnu smešten zvučnik, USB 2.0 Type-C konektor i mikrofon sa eliminacijom šuma.


 tesla_9_1_017_s.jpg


Duž leve ivice pronalazimo slot za kartice. Naime, Smartphone 9.1 podržava dve micro-SIM kartice, s tim da drugi slot poseduje kombinovanu podršku za SIM i microSD kartice, mada će većini biti dovoljna integrisana memorija od 64 GB.


 tesla_9_1_010_s.jpg


Na desnom boku su smešteni tasteri za pojačavanje i smanjivanje jačine zvuka, kao i za paljenje, odnosno gašenje uređaja.


 tesla_9_1_020_s.jpg


Generalni utisak vezan za kvalitet izrade i završne obrade je jako povoljan. Spojevi su prilično precizni uz minimalna odstupanja u nekim detaljima, dok Smartphone 9.1 ostavlja utisak robusnog uređaja. Sami materijali su takođe lepo odabrani i uklopljeni i čak možemo reći da se izdižu iz proseka klase u nekim aspektima.


 tesla_9_1_035_s.jpg


Što se ergonomije tiče, sa dimenzijama od 155 x 76 x 7 mm, ovaj uređaj zahteva nešto veću šaku kako bi mogao lepo da "legne". Ukoliko ispunjavate ovaj uslov, Smartphone 9.1 se lagano koristi i sve je na svom mestu. Čak i često nepraktično pozicionirani bočni tasteri su smešteni tako da nećete morati da "krivite" ruku kako biste ih aktivirali što je pohvalno.


tesla_9_1_033_s.jpg

Hardver i softver

Smartphone 9.1 je uređaj koji se oslanja na MediaTek osmojezgarni procesor. MediaTek MT6750 čipset raspolaže sa četiri ARM Cortex-A53 jezgra koja rade na 1.5 GHz i još četiri ista jezgra koja rade na maksimalnih 1.0 GHz, dok je za grafički deo priče zadužen Mali-T860 MP2 GPU. Istini za volju, reč je o jednom od najslabijih osmojezgarnih MediaTek procesora, ali je u kombinaciji masivnih 4 GB RAM-a i dobro optimizovanim Android 7.0 sistemom u gotovo potpunoj "stock" formi rad potpuno fluidan i ugodan za korisnika što je možda i najbitnije. Ispod možemo videti ostatak specifikacija uređaja.

 

Dakle, što se rezultata tiče nema nekih iznenađenja i oni su na nivou jednog uređaja srednje kategorije. Suštinski, procesor je sasvim adekvatan, 4 GB RAM-a je izdašno, a najslabija karika je slabašni GPU koji će poslužiti za sve osim zahtevnijih igara koje ipak preferiraju nešto snažnije grafičke jedinice.


 screenshot_tesla_9_1_001_s.jpg

screenshot_tesla_9_1_002_s.jpg


U prevodu, same specifikacije govore deo priče i ne daju celu sliku. Korisnici koji nisu preterano orijentisani na gejming će imati fantastično iskustvo zahvaljujući dobro optimizovanom i najsvežijem Andorid 7.0 Nougat operativnom sistemu koji je očišćen od nepotrebnog "bloatware-a". Tesla uređaji se zasnivaju uvek na stock verziji OS-a što u velikoj meri pomaže da se uređaj snađe i sa slabijim hardverom. Stoga, svakodnevni rad sa Smartphone 9.1 modelom je bio veoma ugodan. Zahvaljujući velikoj količini RAM-a će čak i oni koji ne zatvaraju pozadinske aplikacije opušteno koristiti telefon.


 screenshot_tesla_9_1_004_s.jpg

screenshot_tesla_9_1_003_s.jpg

screenshot_tesla_9_1_005_s.jpg

screenshot_tesla_9_1_006_s.jpg


Čitač otiska prstiju je prilično brz i ima višestruku funkcionalnost zahvaljujući tome što je konfigurisan kao taster. Uvođenje novog otiska je prošlo glatko, a nakon toga nikada nismo imali situaciju da čitač ne prepozna korisnika "iz prve". Možemo da primetimo da postoji određena zadrška u odnosu na najbolje modele na tržištu, ali je ona izražena u svega nekoliko stotinki. Ukoliko se ne poredi direktno u isto vreme, većina ne bi to ni primetila.


 screenshot_tesla_9_1_009_s.jpg


Dok je Tesla Smartphone 9 imao tu i tamo po koji propust na polju funkcionalnosti, Smartphone 9.1 je ispeglan od samog starta, tako da nismo imali nikakvih neugodnih iznenađenja. Sve je funkcionisalo od samog starta što pokazuje da se Tesla trudi da unapredi svoje procese.

Ekran, zvuk i baterija

Što se ekrana tiče, Smartphone 9.1 može da se pohvali velikim 5.5-inčnim IPS ekranom sa FullHD odnosno rezolucijom od 1920x1080 piksela. Oštrina prikaza je na veoma visokom nivou i mnogi flegšipovi poznatih kompanija i dalje biraju ovu rezoluciju. Kvalitet prikaza je prilično dobar i u skladu sa cenovnim rangom, ako ne bolji od proseka u klasi. Konkretno, mislimo na ugodan koloritet koji je možda nešto izraženiji u pogledu zasićenosti boja, uglovi gledanja su odlični, a balans boja može lako da podesi. Jedina zamerka može da se uputi na uverljivost crne boje koja ume da deluje malo svetlije i "sivlje" nego što bismo želeli, ali reč je ipak o IPS ekranu tako da je to donekle uobičajena pojava.


 tesla_9_1_028_s.jpg


Na ekran je primenjena i Full Lamination tehnologija, koja čini da upotreba na suncu bude olakšana i to može da se primeti. Osvetljenje i dalje nije previše jako, tako da će pri baš najjačem suncu i dalje biti ispran ekran, ali je situacija na ovom polju generalno dobra.


 tesla_9_1_033_s.jpg


Zvuk

Smartphone 9.1 poseduje jedan zvučnik, što je pomalo propuštena prilika, jer na model ovako velikih dimenzija je vrlo verovatno bilo lako ugraditi još jedan za stereo doživljaj. Sa druge strane, taj usamljeni zvučnik je prilično glasan što u kombinaciji sa velikom dijagonalom ekrana čini ovaj model solidnim izborom za multimediju.


 tesla_9_1_018_s.jpg


Baterija

Ugrađena baterija ima veoma dobar kapacitet od 3000 mAh, što je odlična vrednost, imajući u vidu da se kompanije često previše ležerno odlučuju na 2600, 2700 ili 2800 mAh. Ovde nije bilo "igranja" te vrste, pa smo dobili uređaj koji uprkos velikom ekranu i ne preterano štedljivom čipsetu postiže vrlo lako ceo dan autonomije uz prosečno korišćenje.


 screenshot_tesla_9_1_011_s.jpg

Kamera

Tesla sa novim modelom hvata priključak sa ostalim kompanijama koje prate trend korišćenja dve kamere za potrebe unapređenja kvaliteta fotografija. Konfiguracija je doduše vrlo interesantna, jer SP 9.1 koristi jedan senzor rezolucije 13 MP, dok je drugi opremljen sa 2 MP. Druga kamera je tu praktično samo za pravljenje efekta "dubinske oštrine" koji se javlja kod velikog otvora blende na regularnim aparatima.


 screenshot_tesla_9_1_007_s.jpg


Aplikacija je standardna za Android 7.0, pa se u gornjoj "traci", nalaze se prečice do podešavanja i odabira filtera, kao i prekidači za HDR, blic i prelazak na prednju kameru. Video se pristupa preko zasebne komande odmah uz okidač fotografija, i snimak kreće odmah nakon izdavanja naredbe. "Svajpovanjem" na glavnom ekranu, prelazi se u neki drugi modul rada kamere, poput Panorame.


screenshot_tesla_9_1_008_s.jpg
 


Kvalitet samih fotografija je solidan u klasi, ali to je sve. Slike izgledaju pristojno dok se ne obrati pažnja na detaljnijem nivou, jer je šum u velikoj meri prisutan. Ipak, koloritet je u odnosu na prethodnika primetno poboljšan, pa sada slike ne deluju isprano kao ranije. Nedostatak stabilizacije se primećuje u zatvorenom prostoru, gde bez blica nema poente praviti fotografije, jer će šum znatno narušiti kvalitet, a pritom ćete teško dobiti oštru fotografiju.


 IMG_20170814_114113_s.jpg

IMG_20170814_114739_s.jpg

IMG_20170814_170634_s.jpg

IMG_20170814_160432_s.jpg


Efekat dubinske oštrine je kvalitetna ideja, realizovana slabije od onoga što bismo želeli i ima mesta za napredak, ali je trenutno pomalo očigledno veštačka.


 IMG_20170814_170542_s.jpg


Prednja kamera je opremljena senzorom rezolucije od 8 megapiksela i kvalitet je takođe upotrebljiv, ali daleko od toga da će biti presudan za kupce prilikom kupovine i odabira uređaja. Jednostavno, sve ovo smo već viđali veliki broj puta u ovoj klasi i većina modela se manje fokusira na kvalitet kamera, već na ostatak karakteristika i Tesla nije izuzetak.


IMG_20170814_171029_s.jpg

Zaključak

Tesla Smartphone 9.1 predstavlja primetan pomak u odnosu na prethodnika, kako na polju performansi, tako i na ukupnom utisku. Većina nedostataka je ispravljena, kako u softverskom smislu gde ovaj model od starta dolazi sa novom verzijom OS-a koja je u potpunosti funkcionalna, tako i u hardverskom gde je popravljena autonomija, premešten i poboljšan senzor otiska prsta i unapređen hardver u svakom smislu.


 tesla_9_1_030_s.jpg


Smartphone 9.1 će sasvim sigurno steći veliki broj poklonika zahvaljujući svojoj svestranosti. Ne briljira ni u jednom segmentu u apsolutnom smislu, već je reč o dobro optimizovanom uređaju koji u svim kategorijama pokušava da pruži što više svom korisniku i u tome uveliko uspeva. Ostaje prostora za napredak, ali je Tesla i dalje svež brend na tržištu i moramo priznati da nam se dopada kako se za sada situacija odvija.

 screenshot_tesla_9_1_005_s.jpg

 

Prednosti:

- Kvalitet izrade
- Odabir materijala
- Ekran
- Android 7.0 u stock formi
- Propratno pakovanje
- 4 GB RAM-a
- 64 GB memorije


Nedostaci:

- Kamera je mogla biti bolja


Cena: oko 300 evra


Uređaj na test ustupio ComTrade.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Nokia 5 (Video)

Test: Tesla Smartphone 6.3 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109