Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Smartphone 9.1 Lite (Video)

14.06.2018 12:09 | 8 Mobile
Test: Tesla Smartphone 9.1 Lite (Video)

Domaći brend Tesla uspešno unapređuje svoju ponudu, ne samo iz generacije u generaciju, već i u okvirima nominalno iste familije. Do nas je došao Tesla Smartphone 9.1 Lite. U čemu se razlikuje u odnosu na klasičan 9.1 model? Šta sve nudi korisniku? Koje su mu prednosti, gde su mu slabosti? Puno je pitanja, vreme je za odgovore...

Domaći proizvođač Comtrade je sa Smartphone 9.1 telefonom pomerio granice u svojoj dotadašnjoj ponudi. Tada predstavljen top model se pokazao više nego solidnim uređajem koji može da stane na crtu konkurenciji iz njegove cenovne klase. Jednostavno, po prvi put se moglo reći da je sustignuta konkurencija. No, kao što svi znamo, konkurencija ne miruje.Test: Tesla Smartphone 9.1 (Video)

Vreme je prošlo i danas se želi nešto drugo. Naime, Comtrade, koji stoji iza Tesla brenda, želi da podigne lestvicu i u kategoriji ispod. Drugim rečima, cilj je ponuditi unapređen kvalitet koji je doneo Smartphone 9.1 i u nižoj cenovnoj klasi. Smatraju da imaju pravo rešenje za tu kategoriju i - možda su u pravu. Kako bilo, tako je nastao Tesla Smartphone 9.1 Lite, koji vam danas predstavljamo. Njegova cena iznosi oko 23 hiljada dinara, odnosno nešto manje od 200 evra. Uspeva li da ostavi trag u toj kategoriji?Raspakivanje, dizajn

Imajući u vidu cenovni raspon, veoma smo zadovoljni onim što se dobija u pakovanju. Kako je uređaj do nas stigao u prodajnom izdanju, u prilici smo da vidimo šta se sve nalazi unutra. Za početak, tu je punjač zajedno sa kablom, i odmah smo iznenađeni, budući da ni mnogo veći brendovi u ovoj kategoriji nisu još prihvatili USB-C standard.Zatim, tu su slušalice - sa 3,5-mm konektorom, što znači da se očekuje i prisustvo istog na telefonu; možete odmah da odahnete. Najzad, uz uputstvo i iglicu, tu je i veoma korisni providni kejs za nošenje. Drugim rečima, Tesla 9.1 Lite omogućava korisniku da od samog starta krene u potpunu eksploataciju uređaja bez ikakvih ograničenja. Lepo, moramo priznati.U dizajnerskom smislu, 9.1 Lite je bez ikakve sumnje - veliki uspeh! Veoma smo zadovoljni izgledom telefona, koji nas je podsetio na neke daleko skuplje kreacije. Za početak, Tesla se pridružuje standardu forsiranja telefona sa 18:9 odnosom stranica, što pozdravljamo jer donosi bolji hvat i sveukupno lakše rukovanje telefonom. No, ovo nije ekran koji je baš doveden do svojih ivica, ali dobro.

Situacija postaje još bolja kada okrenete telefon. Naime, zadnja strana jeste izrađena od plastike, ali poseduje divan sjajni premaz, koji se presijava na bilo kakvoj dozi svetlosti. Sećate li se kako smo hvalili Honor 9, top model istoimenog proizvođača prethodne godine? Sada Tesla 9.1 Lite stiže sa veoma sličnim sistemom koji čini da imamo osećaj prelivanja, odnosno talasanja svetlijih i tamnijih delova kućišta. Ukupan efekat je predivan i zaista imamo samo reči hvale za implementaciju, posebno kada imamo u vidu cenovnu klasu telefona.Na zadnjem delu telefona nalazimo nekoliko interesantnih rešenja. Pre svega, u sredini pri vrhu vidimo dve kamere - dve kamere u telefonu koji košta manje od 200 evra! Tu je i dual LED blic, a ispod kamera je i skener otiska prsta, smešten na poziciji koju mnogi smatraju idealnom. Dakle, niz prijatnih iznenađenja. Pri dnu zadnje strane zatičemo zvučnik telefona, smešten iza većeg broja malih proreza.Ćoškovi i ivice su zaobljeni, kako bi se prednji deo bolje uklopio sa zadnjim. Levo ne zatičemo ništa, dok se desno nalaze glavni komandni tasteri za paljenje ekrana i nivo jačine zvuka. Na donjem delu je 3.5-mm konektor za slušalice, ali i još jedno iznenađenje - USB-C port preko koga se telefon puni i komunicira sa drugim uređajima na koje je povezan, prevashodno računarima. Još jedno iznenađenje u ovoj kategoriji, bez sumnje. Zanimljivo je da su i 3.5-mm konektor i USB-C port smešteni pri levoj strani, nekako “nagomilani”, dok je ostatak donje ivice potpuno prazan.Najzad, na vrhu zatičemo slot za kartice. Radi se o hibridnom slotu. To znači da u praksi morate birati između korišćenja dve SIM kartice ili jedne SIM kartice i microSD memorijske kartice za proširenje memorije. Osim toga, nosač je takav da ne prima dve nano SIM kartice, već jednu micro i jednu nano SIM karticu, o čemu takođe treba voditi računa.


 

Hardver i performanse

U nižoj klasi telefona postoji mnoštvo različitih rešenja i opcija. Poenta jeste naći najfunkcionalniji hardver u odnosu na to šta želite da pružite korisnicima. Iako mnogi favorizuju Snapdragon čipsetove, u nižoj klasi je poprilično zastupljen MediaTek čipset. Pored toga, Tesla telefoni već tradicionalno koriste MediaTek čipsete nekoliko generacija. Tako je i ovog puta. No, reč je o relativno svežem rešenju...


Specifikacije
 • Model Tesla Smartphone 9.1 Lite
 • Predstavljen April 2018.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 7.0 Nougat
 • Tip ekrana IPS
 • Rezolucija ekrana 720 x 1440
 • Gustina ekrana 282 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video 1080p 30fps
 • Prednja kamera 8 MP
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 5.7 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB USB-C
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije G-senzor, Senzor blizine, Senzor ambijentalnog osvetljenja, Čitač otiska prsta
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Octa Core 1.5 GHz
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU ARM Mali-T860 MP2
 • Chipset MediaTek 6750
 • Dimenzije 154.5 x 73 x 8.6 mm
 • Masa 160 g
 • Baterija 2800 mAh
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


Naime, ComTrade se opredelio da Tesla Smartphone 9.1 Lite MediaTek MT6750  čipset. Tesla Smartphone 9.1 Lite stoga pokreće 64-bitni procesor sa 8 jezgara, od čega četiri rade na do pristojnih 1.5 GHz, a četiri na do 1 GHz. Ona se baziraju na Cortex-A53 jezgrima, a premda se čipset izrađuje u 28-nm te stoga ne može da parira najnovijim rešenjima po pitanju efikasnosti, sasvim korektno funkcioniše u praksi u ovom telefonu.


tesla91lite_cpuz_s.jpg


Takođe, treba naglasiti da ima ugrađenu Mali T860-MP2 grafiku, koja se stara o igrama i multimedijalnim performansama. Tu je i CorePilot tehnologija koja se stara o multimedijalnim sadržajima koji iziskuju značajne grafičke resurse. GPU je klokovan na do 520 MHz. Takođe, u MT6750 čipset je integrisan i LTE Cat 6 modem, te 802.11n WiFi i Bluetooth. Sve u svemu, reč je o korektnom čipsetu za ovu cenovnu klasu uređaja.


tesla91lite_antutu_s.jpg


Subjektivan utisak je da hardver funkcioniše korektno i donosi pristojne performanse. Još jedna važna stavka koja tome doprinosi jeste prisustvo 3 GB radne memorije, odnosno 32 GB skladišta. Korisniku je dostupno nešto manje, oko 25 GB, ali se to može proširiti pomenutom microSD karticom. Doduše, maksimalni podržani kapacitet kartice je nevelikih 64 GB, premda slutimo da će nezahtevni korisnici ovih telefona to smatrati sasvim dovoljnim za svoje potrebe.


tesla91lite_geekbench_s.jpg


Naravno, treba imati u vidu kategoriju telefona, odnosno da ovo nije model namenjen srednjoj ili taman posla visokoj klasi. Tu i tamo će ponešto štucnuti ili će trebati vremena da odreaguje ako je puno otvorenih aplikacija. Međutim, rad je sasvim pristojan i rekli bismo primeren onome što se očekuje u ovom cenovnom razredu. Postoje neki izuzeci, ali to nije vezano striktno za hardver u ovom smislu u kome ovde govorimo. Na priloženim fotografijama možete videti rezultate koje telefon ostvaruje u sintetičkim testovima.

Softver

Veoma cenimo stok Android, kao vrlo pametno i “čisto” rešenje koje korisniku prepušta da optimizuje i prilagođava telefon na način na koji on to želi i kako on to zamišlja. Tesla je uvek isporučivala telefone sa gotovo stok Androidom, pa je tako i ovog puta. Postoji pokoja preinstalirana aplikacija, poput one za Telegraf.rs (medij u vlasništvu ComTrade-a), ali je sasvim lako zažmuriti na jedno oko kada je takva stvar u pitanju.


tesla91liteoftver1_s.jpg


Ono što nam se manje dopada jeste što je implementirana starija verzija Androida. U pitanju je Android 7.0 Nougat, koji se dobija u startu, bez naznake o narednom apdejtu. Navikli smo da telefoni u low-end kategoriji stižu sa nešto starijim verzijama Androida, ali moramo priznati takođe da su nas pojedini proizvođači u skorije vreme razmazili, implementirajući Android 8.0 Oreo upravo u ovu cenovnu klasu, pa čak i na jeftinijim telefonima.Postoji par kozmetičkih dorada i izmena. Ikonice su promenjene, što je očigledno, kao i pozadine u nekim menijima. Lockscreen i homescreen su prilagođeni, ali čim se uputite u opcije, prepoznaćete čisto Android iskustvo. Olakšan sistem funkcioniše korektno. Uopšte, cenimo to što sistemski resursi nisu preopterećeni kada je stok Android u pitanju, pa se na ovaj način em korisniku pruža dobro iskustvo, em se štedi vreme na raznim razvojima i optimizacijama.Stoga, kako se 9.1 Lite snalazi? Iskreni da budemo, sasvim pristojno, primetno bolje nego što se, recimo, snalazio model Smartphone 6.3 koji je popunjavao upravo ovu kategoriju, pa smatramo da je kompanija načinila korak napred. Lakše se snalazi sa većim brojem pokrenutih aplikacija, a isto tako, nema nekih naročitih bubica koje bi nas stavljale pred dilemu.


 

Utisci

Ekran

Na papiru, ali i u praksi, ekran se ne izdvaja previše od drugih modela ove kategorije, iako Tesla želi da naglasi da je ovo novi format i da je njihov telefon po prvi put u njemu dostupan, što je razumljivo. Naime, telefon stiže sa 18:9 odnosom ekrana, odnosno rezolucijom od 1440 x 720 piksela. Kao što smo navikli, koristi se IPS displej, što pozdravljamo.


tesla91l_5_s.jpg


Tesla 9.1 Lite može da se podiči implementacijom GFF Full Lamination tehnologije. Ona predstavlja dobro rešenje za vidljivost na jakoj svetlosti i eliminiše vazduh između slojeva LCD ekrana, čime se smanjuje refleksija. Idealno za predstojeće letnje dane, zar ne? Tesla već neko vreme koristi ovu tehnologiju u svojim telefonima.


tesla91lite_ekran_s.jpg


Sa druge strane, nema nekih naznaka o zaštiti ekrana, stoga pretpostavljamo da je i nema, što bismo mogli uzeti kao manu. Sa druge strane, tu je senzor automatskog osvetljenja, koji svoj posao radi sasvim dobro. Ocena o prikazu je ponovo sasvim korektna, imajući u vidu cenovnu klasu (da, ponavljamo se, biće toga još do kraja teksta). Prikaz je dovoljno dobar, dovoljno oštar sa 282 piksela po inču, te ekran ocenjujemo ukupnom povoljnom ocenom. Softverske opcije su rudimentarne i svode se na najbazičnija podešavanja prikaza.


Zvuk

Kada govorimo o zvuku, on je pomalo žrtva uštede na ovom telefonu, kao i ne baš najboljeg rasporeda. Naime, zvučnik je pozicioniran na zadnjem delu, pri donjoj ivici. Zbog takvog položaja, često biva nešto prigušeniji, a i nije preterano glasan. No, šta je tu je, prosto imamo utisak da bi glasnoća bila bolja da je zvučnik pozicioniran na donjoj ivici, za šta deluje da je bilo mesta.


tesla91lite_audio_s.jpg


Ljubitelji slušanja muzike takođe trebaju da znaju da telefon ima 3,5-milimetarski priključak za slušalice. To znači da, uprskos tome što je ugrađen USB-C konektor, kompanija ne prisiljava korisnike da prelaze na nov standard. Naprotiv, u pakovanju se zapravo isporučuju slušalice sa 3,5-mm konektorom, tako da u tom pogledu možete biti mirni. Sam kvalitet slušalica, nije na naročitom nivou, ali isto kažemo za slušalice koje stižu sa Huawei P20 Pro, ili recimo žestoko brendirane AKG slušalice koje dolaze uz Galaxy S9 i S9+, a za kojima ove slušalice ne zaostaju. Ipak, bilo koje Sennheiser bubice, makar i najjeftinije, naša su topla preporuka.


tesla91l_2_s.jpg


Baterija

Tesla Smartphone 9.1 Lite stiže sa baterijom od 2800 miliamperčasova. MediaTek u teoriji nije poznat po naročito štedljivim čipsetovima, ali se pokazuje da su performanse koje 6750 pruža u kombinaciji sa ovom baterijom sasvim korektne. U praksi možete da očekujete oko šest do šest i po sati rada tokom jedne obdanice. Toliko smo otprilike i mi dobili puštajući YouTube video od desetak sati. To bi značilo da će telefon uspešno izdržati jedan dan rada, ali teško možete očekivati više od toga.


tesla91lite_baterija_s.jpg


Da sve bude još bolje, Tesla 9.1 telefon podržava brzo punjenje, pa tako možete natprosečno brzo dopuniti bateriju. Osim Quick Charge podrške, samo korišćenje USB-C kabla omogućava da, ukoliko povežete na brži i noviji USB port, telefon napunite i u tom smislu brže od proseka i brže od konkurenata koji su najverovatnije i dalje na micro USB 2.0 kablovima. Bili smo oštri prema Tesli u ranijim prikazima kada je baterija bila u pitanju - čini se da su sada ipak odradili dosta bolji posao.

Kamera

Teorijski posmatrano, Tesla je napravila ogroman iskorak po pitanju kamere. To važi i za prednju i za zadnju kameru. Zapravo, pozadi se koriste dve kamere, od 13 i 5 megapiksela. Prednja kamera je takođe dobila unapređenje na 8 megapiksela.Standardno, pregled započinjemo osvrtom na aplikaciju. Ona je jednostavna za korišćenje, premda u neke opcije poprilično zbijene - recimo, opcije za HDR, blic, video i orijentaciju kamere se nalaze u jednom ćošku, zbijene jedna do druge, i vrlo lako ćete doći u situaciju da aktivirate opciju koju niste želeli. No, korišćenje u širem smislu je jasno i nećete imati nikakvih problema sa snalaženjem.Opcije kamere se aktiviraju u donjem levom uglu, dok su na vrhu rasporešeni modovi koji su dostupni u odgovarajućem trenutku. Tu imamo nekoliko iznenađenja - ili možda ne baš sasvim iznenađenja, budući da imamo dve kamere. No, svakako imamo neke stvari koje do sada nismo viđali, barem ne na Tesla telefonima. Recimo, tu je Picture in Picture mod, koji snima veliku fotografiju zadnjom kamerom, ali istovremeno u formi stikera “nalepljuje” na nju malu fotografiju snimanu prednjom kamerom. Tako možete da pokažete kakva vam je emocija bila kada ste snimali to što ste snimali zadnjom kamerom. Položaj ovog “stikera” možete birati po želji.Dual Camera mod će vam omogućiti da snimite fotografiju i potom zamućujete njene delove. Prevashodno će se koristiti za zamućivanje pozadine, odnosno dobijanje tzv. bokeh efekta. Najzad, tu je i panorama režim snimanja. Strelica sa leve strane vas vodi na 9 preinstaliranih filtera, kojima možete dodatno da izmenite fotografiju na izrazitiji način.Utisci o fotografisanju nisu naročiti, da budemo iskreni. Operacije su dosta spore, fokus traži dosta vremena, kao i obrada fotografije. Lako se može desiti da mislite da ste snimili fotografiju i da odložite telefon koji tek potom snima, naročito ako ste navikli na brže telefone. Da, to je direktno iskustvo. Dakle, morate snimati polako, naoružani strpljenjem, i naročito se posvetiti fokusiranju. Isto tako, ukoliko aktivirate HDR opciju, spremite se za dodatno vreme potrebno za procesiranje slike tokom koga biste trebali da telefon držite u ruci...Dobijeni rezultati su...prosečni. Što nas je pomalo razočaralo, da budemo iskreni, jer smo ipak očekivali nešto više kada smo videli da su implementirane dve kamere, sistem koji je prepoznat na telefonima više klase i koji polako silazi u nižu. No, ovde imamo sasvim prosečne rezultate - solidnu dinamiku, sklonost ka posvetljivanju fotografije, dosta detalja ali i šuma u pojedinim situacijama. Radije bismo imali jednu kameru koja brzo i solidno radi ono što treba, nego ovakav sistem koji ima interesantne mogućnosti po pitanju efekata, ali to naravno ostavljamo korisniku da odabere...


foto_tesla91lite_1_s.jpg


Prednja kamera je sasvim korektna. Sa 8 megapiksela i blicem, koji nikako ne treba zaboraviti jer nije čest slučaj u ovoj kategoriji, u stanju je da zabeleži vrlo pristojne fotografije. To će naročito važiti uveče kada će odlično poslužiti da ovekoveči razna druženja. Sve u svemu, prednja kamera nam ostavlja korektne utiske. Generalno gledano, fotografije su sasvim korektne za ovu cenovnu kategoriju, šteta je samo što je sam proces fotografisanja podugačak.


Zaključak

Tesla sa modelom Smartphone 9.1 Lite pravi korak od sedam milja. Kompanija uspeva da ponudi nešto što ipak jeste prepoznatljivo, što se može izdvojiti i što ima svojih aduta. Probalo se da se to uradi u nekoliko kategorija, u nekima se uspelo, u nekima ne baš, ali rezultat je sasvim pristojan telefon. Daleko bolji nego što bi mnogi pomislili ako bi ga posmatrali očima predrasuda, kao što je to često slučaj.
Da li 9.1 Lite ima nekih mana? Ima, naravno, ali koji telefon ih nema u ovoj kategoriji? U njih bismo mogli ubrojati prisustvo starijeg Androida, sporo fotografisanje, ali možda pre svega to što postoje konkurenti koji se nekim karakteristikama veoma, veoma ističu, dok Tesla pokušava da ponudi ponešto od svega - što zapravo može biti i prednost, zavisno od vašeg ugla gledanja.


tesla91l_11_s.jpg


Jedno je sigurno - Tesla ima veoma lep telefon, sasvim korektne cene i performansi, koji će svojim vlasnicima pružiti puno. Iako nije reč o top proizvodu, prelazak na 18:9 generaciju je sasvim uspeo. Pretpostavljamo da će mnogi korisnici uspeti da u 9.1 Lite telefonu pronađu nešto što će im se dopasti  i upravo zato predviđamo da će biti jedan od najprodavanijih uređaja ovog brenda. Sasvim zasluženo.


Prednosti:

- Dizajn
- Gotovo stock Android
- Solidno korisničko iskustvo
- Bogato pakovanje, naročito u odnosu na klasu
- Interesantne opcije i efekti fotografisanja

Mane:

- Starija verzija Androida
- Proces fotografisanja je spor jer neke operacije zahtevaju puno vremena

Cena: 22.999 dinara

Telefon na test ustupio ComTrade.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Motorola Moto Z2 Force (Video)

Test: HTC Desire 12 (Video)

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109