Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Smartphone 9

05.08.2016 12:36 | 113 Mobile
Test: Tesla Smartphone 9

Već pri pojavljivanju Tesla brenda na srpskom tržištu, prvo kroz plasman tablet uređaja, a zatim i smartfona, digla se velika prašina. I sami smo se u ranijim tekstovima dotakli ovih pitanja, bez namere da stanemo na bilo koju stranu, nekoga branimo ili napadamo, no da objektivno sagledamo činjenice. Pozdravljamo što se broj Tesla modela povećava, na radost korisnika, jer svako povećanje konkurencije može biti samo dobro za kupce. Danas je pred nama Smartphone 9, od koga se dosta očekuje...

Miroslav Nikolić

Kao i svaki mlad brend, i Tesla uči kroz vreme, te se nedostaci koji su zaticani kod pojedinih prethodnih modela polako otklanjaju, dok se dobre strane zadržavaju, i već polako postaju zaštitni znak ovog brenda. Tu pre svega mislimo na privlačan dizajn i odličan kvalitet izrade. Model koji vam ovom prilikom predstavljamo biće bar neko vreme flegšip Tesla brenda. No, svakako treba imati na umu da on, iako je vodeći model kompanije, zapravo zauzima mesto u srednjoj klasi uređaja.

Ipak, kao najistaknutiji predstavnik brenda, prosto mora da ostavi pečat svojim mogućnostima, i pokaže se kao zaslužni predvodnik grupe proizvoda koje Tesla plasira na tržištu smartfona. Upravo zato očekujemo da bude po praktično svim merilima bolji od ostalih telefona iz Smartphone linije. Takođe i konkurentan među uopšte uređajima svoje cenovne kategorije - a svi dobro znamo kakva je u njoj gužva i koliko telefon mora biti dobar da bi opstao u toj vrevi... Da ne dužimo - šta sve može Tesla SP9?


Raspakivanje i dizajn

Kutija SmartPhone 9 telefona nalik je onima u kojima dolaze i drugi Tesla uređaji - bela je, sa sivim, diskretnim šarama i natpisom tj. brojem, koji nagoveštava koji je to model u njoj. I, čim se ona otvori, "pukne" pogled na glavnu zvezdu pakovanja, tj. sam telefon, i za verovati je da će se većini svideti to što imaju da vide. Naime, SmartPhone 9 je vrlo lep telefon, svedenog, modernog dizajna, iako, istini za volju, definitivno podseća na jedan dosta skuplji model, koji je, uostalom, poslužio kao "uzor" prilikom dizajna i mnogih drugih smartfona...

Teslin model posebno dobro izgleda ugašenog ekrana - radi se, naime, o maloj "optičkoj varci" zbog koje zapravo telefon deluje kao da mu je ekran edge-to-edge, tj. da su bočne ivice gotovo nepostojeće, a zapravo oko ekrana postoji tanka, crna traka, koja deluje kao njegov sastavni deo kada je ugašen. Kada se upali, taj okvir ne kvari generalno odličan dizajn prednje strane.

tesla_smartphone_9_1_s.jpg

Pozadi je sve vrlo lepo poslagano - pored većeg, centralnog dela leđa, izrađenog od anodizovanog aluminijuma, gore i dole zatičemo po jednu plastičnu "traku", kao što je (doduše samo sa gornje strane) imaju i pojedini Huawei modeli. Donja nema nikakvih posebnih sadržaja, dok gornja krije sočivo kamere, blic, kao i mikrofon za eliminaciju šuma.

Gledano odozdo, na srednjem delu leđa, na kome inače usled tipa materijala ne ostaju otisci prstiju, možemo zateći ime uređaja i logo brenda (u vrlo zanimljivom fontu), dok se iznad njih nalazi čitač otiska prsta - na poziciji gde upravo kažiprst i dospe kada se telefon uzme u ruku.

tesla_smartphone_9_10_s.jpg

Sa gornje strane je samo 3.5 mm ulaz za slušalice i plastična "linija" antene, dok je dole dosta veća gužva - pored centralnog micro-USB type-A ulaza tu su i po jedan set rupica koje prikrivaju zvučnik i glavni mikrofon, ali i dva šrafića, bliža USB ulazu. Metalni okvir, koji prati čitav rub telefona, sa leve strane još krije samo dugmiće za regulaciju zvuka, dok su desno dugme za uključivanje i odvojena dva slota, za dve sim kartice. Slot za micro-SD karticu nije prisutan, obzirom da interna memorija nije proširiva.

tesla_smartphone_9_9_s.jpg

Osim zaista privlačnog i elegantnog dizajna, kao i kvalitetnih materijala unybody kućišta, telefon karakteriše i visok nivo izrade. Metalni okvir perfektno je spojen sa kako pri krajevima zaobljenim zadnjim, aluminijumskim delom "peskirane" površine, tako i sa 2.5D ekranom, napravljenim da se praktično uliva u okvir. Nigde nema nikakvih nepravilnosti, labavih spojeva - zaista je Tesla na ovom polju izrastao u ozbiljnog igrača za kratko vreme. Svi oni koji cene stil, primamljiv dizajn, kvalitetne materijale i izradu sigurno neće imati na šta da se požale kada je SmartPhone 9 u pitanju.

tesla_smartphone_9_12_s.jpg

Ni mi nemamo na šta da se požalimo kada je sadržaj pakovanja u pitanju - naprotiv. Pored telefona, u njemu se nalaze i USB-kabl, adapter za struju, iglica za vađenje SIM-slotova iz telefona, uputstva za korišćenje uređaja, folija za ekran i providna silikonska zaštita! Praktično, kupac ne mora više ni o čemu da razmišlja, što je za svaku pohvalu.

tesla_smartphone_9_2_s.jpg

Telefon je spoljnih dimenzija sasvim očekivanih za 5.2 ekran (147.2 x 73.7 x 7.1 mm), ali je prilično lagan za svoju veličinu (svega 129g), a treba voditi računa da deluje da mu je veći deo mase koncentrisan u gornjoj polovini, tako da to treba imati u vidu prilikom rukovanja. Nije nam, naravno, zbog ovoga nijednom ispao iz ruke, ali nas je ta gotovo neprirodna lakoća uređaja navela na oprez. Ipak, generalna ergonomija telefona je na mestu, a tanak profil obezbediće da je telefon moguće smestiti u svaki džep ili torbicu, pored toga što doprinosi elegantnoj pojavi ovog uređaja.

Hardver i softver

Kao što smo već pomenuli, iako vodeći u ponudi Tesle, SmartPhone 9 je zapravo telefon srednje kategorije u Android svetu, te njegov hardver potvrđuje tu tezu. MediaTek-ov MT6753T 64-bitni Octa-core procesor i Mali-T720 GPU, upareni sa 3GB radne memorije mogu da, u sprezi sa optimizovanim softverom, donesu sasvim prijatno korisničko iskustvo. Bacivši pogled na tabelu sa specifikacijama, možemo na brzinu videti šta sve to SmartPhone 9 krije "ispod haube".

Specifikacije
 • Model Tesla Smartphone 9
 • Predstavljen jun 2016.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 5.1
 • Tip ekrana Full Lamination IPS
 • Rezolucija ekrana Full HD (1080 x 1920)
 • Gustina ekrana 424 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video Full HD video
 • Prednja kamera 8 MP, Full HD video
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.2 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Senzori osvetljenja, udaljenosti, acelerometar, čitač otiska prsta
 • Memorijski slot Ne
 • CPU Octa-core 1.3 GHz, 64-bit
 • Memorija telefona 32 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU Mali-T720
 • Chipset MediaTek MT6753T
 • Dimenzije 147.2 x 73.7 x 7.1 mm
 • Masa 129 g
 • Baterija 2300 mAh
 • Prenos podataka Quad-band 2G, Penta-band 3G, LTE (do 150 Mbps)
 

Može se reći da osobitih iznenađenja u specifikacijama nema, imajući cenovni rang telefona u vidu. Čak i ako pogledamo rezultate uređaja u sintetičkim testovima, poput AnTuTu-a, sve je prilično očekivano, jer SmartPhone 9 uspeva da skupi otprilike onoliko poena koliko i ostali telefoni sa njegovim procesorom (ili sa uporedivim Snapdragon 615 pandanom), a i uspešniji je u multi-core operacijama shodno činjenici da ima 8 jezgara, dok je u jednojezgarnim taskovima tek solidan. Takođe, grafika ne spada u red preterano moćnih, ali za sve osim najzahtevnijeg igranja poslužiće sasvim lepo.

tesla9_antutu_s.jpg

Naravno, benčmark aplikacije nisu dovoljno relevantan pokazatelj eventualno ubedljivog utiska prilikom svakodnevne upotrebe, gde se mnogo više pita softver i njegova implementacija od strane proizvođača. U ovom slučaju, međutim, tu zaista nema razloga za brigu, pošto je u slučaju SmartPhone 9 modela implementiran stock Android, verzije 5.1 Lollipop. Radi se o bukvalno "najlakšem" mogućem Androidu, bez izmena (tj. svega nekoliko ikonica aplikacija su zamenjene, i to stilski dopadljivim rešenjima, dok same aplikacije nisu dirane i u pitanju su stock Google verzije) i bez imalo bloat-a ili ikakvih drugih opterećenja, sa čak par opcija "izbačenih" u cilju dodatnog olakšavanja interfejsa (Active Display nedostaje, premda čitač otiska prsta popravlja situaciju).

tesla9_geekbench_s.jpg

Iako je definitivno malo razočaravajuće što na telefonu ne zatičemo najnoviju verziju Androida, utehu nam pruža činjenica da on i sa njim radi zaista vrlo fluidno i rasterećeno, posebno uzevši u obzir da 3 gigabajta RAM memorije obezbeđuju da u takvom okruženju sistem retko dođe do "uskog" grla. Zapravo, tokom trajanja testa mi svakako nismo uspeli da ga preopteretimo, baveći se uobičajenim korišćenjem popularnih, tj. među korisnicima rasprostranjenih servisa i aplikacija.

tesla9_softver5_s.jpg

tesla9_softver2_s.jpg

I sama brzina i odzivnost sistema za svaku su pohvalu. Već od otključavanja uređaja čitanjem otiska prsta ili nekom drugom metodom, preko skrolovanja Homescreen-ovima i menijima za podešavanja telefona, pa do učitavanja stranica u Chrome-u ili nekoj aplikaciji tipa B92 - sve funkcionise brzo i bez "štuckanja". Pa ipak, nije da softver nema nimalo problema i nedostataka...

tesla9_softver1_s.jpg

tesla9_softver4_s.jpg

Jedan detalj kvario je upotrebu SP9, a da nismo sigurni radi li se o hardverskom nedostatku (možda i feleričnom primerku uređaja) ili softverskom propustu. Konkretno - signal WiFi-a znao je da bude prilično slab, u poređenju sa većinom uređaja kod kojih ne primetimo nikakve anomalije, a par puta je telefon čak i "ispao" sa mreže, iako to definitivno nije bilo indukovano našim napuštanjem polja realnog dometa signala. Ipak, najveći problem koji smo zatekli vezano za softver telefona spada u one koji zaista ne bi smeli da se dešavaju. Dva dana zaredom - alarm nije zazvonio! Ispostavilo se da se, ako je korišćeni audio profil Silent (što se čini logičnim preko noći) - alarm ne oglašava! Dakle, animacija alarma u vrhu ekrana se vidi, ali zvuka nema, iako je u podešavanjima u okviru "Interruptions" sekcije namešteno da su alarmi uvek prioritetni... Možda se ovde radi i o propustu u stock Android-u, ali sve i da je tako, on bi trebao biti otklonjen tokom finalizacije proizvoda.

tesla_smartphone_9_4_s.jpg

tesla_smartphone_9_8_s.jpg

Poznato je da generalno imamo vrlo pozitivno mišljenje o stock Androidu i rasterećenim sistemima uopšte, gde onda i performanse budu u najmanju ruku zadovoljavajuće, a često i sjajne. Stoga, podržavamo potez da se Tesla SmartPhone 9 "opremi" upravo čistim Androidom, ali moramo skrenuti pažnju na to da nedostacima poput onih koje smo nabrojali mesta nema u softveru jednog savremenog smartfona, koji pritom pretenduje da bude nosilac linije, pa i čitavog brenda, u određenom periodu. S tim u vezi, nadamo se da će svi uočeni nedostaci od strane korisnika, u dogledno vreme biti adresirani i sređeni putem OTA update-a.

Ekran, zvuk i baterija

Najbolji telefoni današnjice "prerasli" su Full HD rezoluciju, i praktično već par godina, flegšip modeli većine renomiranih proizvođača imaju displeje sa duplo više piksela. U rasprave o tome koliko je to zapravo opravdano ili neophodno, nećemo ovom prilikom zalaziti. Razlog leži u činjenici da je za SmartPhone 9, 1080p na 5.2 potpuno adekvatna rezolucija, koja u kombinaciji sa ostalim karakteristikama ekrana donosi vrlo dobar prikaze slike, te displej čini jednim od aduta ovog uređaja.

tesla_smartphone_9_6_s.jpg

Praktično jedina pojedinost koja nas nije obradovala u vezi displeja na SP9 je to da se na njemu zadržava nešto više otisaka prstiju no što bi bilo za očekivati, te pretpostavljamo da oleofobni namaz nije nanet u dovoljnoj meri. Ostalo je sve vredno hvale - uglovi gledanja su odlični, crna boja je sasvim dobra za jedan IPS ekran i prilikom korišćenja istog pri sniženom osvetljenju, teško se prepozna prelaz sa ekrana na pomenuti crni "okvir" oko njega, dok su ostale boje prilično istaknute i živahne. Bela boja u manjoj meri vuče na plavičastu, mada to svakako ne bismo proglasili problemom.

tesla_smartphone_9_11_s.jpg

Naposletku, upotreba na Suncu olakšana je obzirom na primenu Full Lamination tehnologije u izradi displeja, koja je opet dovela i do smanjivanja debljine čitavog uređaja.


Zvuk

Uzevši u obzir da zvučnik telefona ume da bude krajnje glasan, a da je zvuk uz to sasvim solidnog kvaliteta (distorzije se ne pojavljuju sve do maksimalnog pojačavanja), SmartPhone 9 se čini kao vrlo pogodan uređaj za multimedijalnu upotrebu. Pritom, "amoledovske" karakteristike učiniće prikaz slike još naglašenijim (u smislu doživljaja boja) posebno prilikom puštanja videa, te se može zaključiti da je ovaj displej taman negde na putu između dva "sveta", i može pridobiti kako pristalice IPS displeja, tako i AMOLED-a.

tesla_smartphone_9_5_s.jpg

Baterija

Pogledavši po samom predstavljanju SmartPhone 9 modela njegove specifikacije, najviše nas je intrigiralo kako će se pokazati baterija. Prosto, za današnje standarde, 2.300 miliamperčasova ne deluje kao preterano veliki kapacitet za 5.2 ekran, ali nismo želeli da se upuštamo u paušalne zaključke. Primera radi, HTC Desire 816, sa 5.5 ekranom i 2.600 mAh ima više nego pristojnu bateriju, a postoje i mnogi drugi primeri koji potvrđuju tezu da se "fizički" kapacitet ipak može donekle nadomestiti softverskim trikovima.

tesla9_baterija1_s.jpg

Međutim, Teslin model nije se našao među tim svetlim primerima, i nažalost zebnje su se ispunile... Sa svega nešto manje od 3 sata korišćenja ekrana na tek nekih 14h upotrebe telefona, SmartPhone 9 se pokazao praktično sposobnim da korisnika sprovede kroz tek dan osrednje upotrebe uređaja... Istina, ovaj model je više namenjen kupcima koji cene atraktivan dizajn i odličnu izradu, ali je očito da kapacitet baterije nije jača strana ovog smartfona.

tesla9_baterija2_s.jpg

Kamera

Da planovi Tesle na polju kamere nisu ništa manji od vrlo ambicioznih, potvrđuje upotreba Sony IMX214 senzora na modelu SmartPhone 9, i to u kombinaciji sa petodelnim sočivom i otvorom blende od f/2.0, uz 13 miliona piksela pojedinačne veličine 1.12µm, i dvostruki ISP (Image Signal Processor), koji se brine za krajnje rezultate. Naravno, za dobar hardver je neophodan i dobar softver. Kada već pominjemo softver, bacimo prvo oko na samu aplikaciju kamere.

tesla9_kamera1_s.jpg

Očekivano, i ovde se radi o Google-ovoj aplikaciji, uz minimalne promene, prevashodno u smislu prilagođavanja senzoru koji telefon koristi. Pri vrhu zatičemo slajder kojim se može odabrati neki od modova za slike i video snimke, dok je sa leve strane prikaza kadra komanda u obliku strelice, kojom se otvara strana sa filterima.

tesla9_kamera2_s.jpg

Pri dnu, levo, uz sam okidač fotografija, nalazi se dugme za podešavanja, izdeljena u tabove (zajednička, za fotografije, za snimke), dok je desno link do Galerije, a iznad njega standardni toggle-ovi: HDR, prelaz na prednju kameru, blic... Aplikacija je intuitivna i laka za korišćenje, uz zamerku da je vreme između okidanja dve fotografije nešto duže od uobičajenog, a posebno predugo kad je HDR omogućen.

IMG_20160728_143538_s.jpg

IMG_20160727_152150_s.jpg

IMG_20160727_102633_s.jpg

U praksi, fotografije u svim uslovima obiluju digitalnim šumom. Pored toga, deluju isprano, dok dinamički opseg pokriva tek pola skale koju bismo hteli da vidimo od telefona ove klase. Posebno tople boje izgledaju neprirodno, a i pored relativno oblačnog vremena prilikom pravljenja većine primera, svetlosti je bilo dovoljno da se mnogo više detalja nađe u krajnjim rezultatima.

IMG_20160728_143318_s.jpg

IMG_20160728_143323_s.jpg

IMG_20160728_143423_s.jpg

 

U situacijama kada kadar obiluje senkama i preeksponiranim segmentima, HDR ume da popravi situaciju, ali kod nekih slika ponaša se kao digitalni izbeljivač - čak ni previše osvetljene delove kadra ne poštedi dodatne ekspozicije. Primeri u uslovima slabijeg osvetljenja, snimljeni u sumrak, znali su da izgledaju bolje ako se koristi HDR nego automatska postavka, mada ni onda nisu ništa bolji od tek prosečnih.

IMG_20160727_170113_s.jpg

IMG_20160727_204432_s.jpg

IMG_20160728_143438_s.jpg

Ekran telefona, jarkih boja i dimenzija svojstvenih jednom telefonu, ume da donekle zamaskira navedene nedostatke, koji su prisutni i kod prednje kamere. Očito je da se radi o nedovoljno postprocesinga kod fotografija. Neke od navedenih stvari važe i za video, koji šum takođe pogađa.

Primer videa možete da preuzmete sa ove adrese!

Na pozitivnoj strani su, pak, stabilan frejmrejt i pristojan zvuk. Pozitivna strana priče leži u činjenici da primećeni nedostaci ne deluju kao ograničenja senzora, nego neoptimalna softverska "materijala" dobijenog od strane hardvera. Stoga se nadamo da će neka buduća nadogradnja sistema i ovde da donese boljitak.

Zaključak

Koliko smo na samom početku bili oduševljeni izradom, vrhunskim dizajnom, kao i veoma dobrim i kvalitetnim ekranom, tako smo tokom eksploatacije imali prilike da se uverimo i u slabije strane telefona. One ne potiru kvalitete koje Tesla Smartphone 9 nesporno poseduje, naprotiv. Jednostavno konstatujemo da bi se na softveru moglo još poraditi, čime bi se veći broj nedostataka ispravio. Baterija je slabašna, i to je jasno iz samih specifikacija. No, postoji dosta toga što kod ovog telefona može itekako privući kupce.

tesla9_1_s.jpg

tesla_smartphone_9_7_s.jpg

Definitivno je Tesla brend dobio odlično zaokruženje modelom koji je jak konkurent u srednjoj klasi. Uređaj elegantnog, prefinjenog dizajna i odlične izrade, sa veoma dobrim ekranom i - što se nama posebno dopada, a verujemo i mnogim potencijalnim kupcima - stock Androidom ima puno toga što kupca može privući. Ozbiljnost se često pokazuje na malim ali izuzetno važnim detaljima, poput sveobuhvatnog pakovanja u kome dolaze praktično svi dodaci koje možete očekivati da stignu uz jedan telefon. Stoga sa optimizmom iščekujemo nastavak Tesla priče i pažljivo ćemo pratiti kako se situacija razvija...


Prednosti:

- Vrhunska izrada
- Elegantan dizajn
- Dobar ekran
- Stock Android
- Sveobuhvatno pakovanje

Nedostaci:

- Ispodprosečna kamera
- Baterija
- Sporadični softverski propusti

Telefon na test ustupio ComTrade.

pera987 Član postova: 1689
i onda pricate o podrsci imenu, o mogucem rangu cena.. kupice neko ko kupi 50 mb interneta na pripejdu i slicni koji vide tel kao inije skup, garancija daj, nema smisla raspredati o bilo cemu vise, jer su ocigledno izracunali da im je taj segment kupaca dovoljan da "budu dobri".
cozmo Član postova: 1336
--- link ---
Belona Novi član postova: 1
Kupila sam nedavno Teslu smartphone 9, uplatila kredit kupila 50mb.. Isla sam na podesavanja-koriscenje podataka-vip srb i ukljucila podatke sa mobilne uredjaje ali internet i dalje nemam. Ako ima neko ovaj telefon, molim Vas da mi pomogne, internet mi je preko potreban. Sigurno postoji neka caka, ne mogu da skontam koja..
Hvala unapred
pshnd Član postova: 2315
Ja zaista nisam našao ni u jednoj radnji 5X legalno po toj ceni. Ne znam koje su to radnje koje si naveo, ali sve koje ga daju po toj ceni ne izdaju fiskalni i garanciju daju neku njihovu na godinu ili dve koja je sve samo ne legalna.
Sent from HUAWEI P9 lite via tapatalk
Sale83 Član postova: 2552
Citiram korisnika: smitrovicGde ima nexus 5x sa garancijom u Srbiji za 235-270 evra?Sent from my E6853 using Tapatalk
S obzirom da je reklamiranje zabranjeno...legalne radnje na L, T, M, A, V...sve sa legalnom dvogodisnjom garancijom, a tu je i k/p kako kolega rece...isto to, samo jos povoljnije, sa takodje validnim dvogodisnjim garancijama, ukoliko nadjete pravog prodavca.Poslednje verzije neksusa su ipak pravili Huawei i LG, to su uredjaji koji se mogu naci na nasem trzistu(doduse za prvi nisam gledao, jer me ne zanimaju skuplji modeli), za razliku od prethodne Motorole.Sustina je da je ovo preterana cena za telefon, trebali su se drzati segmenta do 15.000-20.000 gde mogu naci kupce.Za nesto od 300e treba kakva takva softverska podrska, kontinuitet u kvalitetu, da stojis iza proizvoda 100% kao pravi proizvodjac, a ne oem itd..

Huawei i Benchmark nagrađuju: pobednik Huawei P9 Lite izazova je...

Test: Alcatel Pop Star

 • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109