Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla Smartphone 3.1

10.06.2016 10:34 | 9 Mobile
Test: Tesla Smartphone 3.1

Posle prvih modela u ponudi Tesla smartfona (Smartphone 6 i Smartphone 3), druga linija uređaja ovoga brenda posvećenog isporučivanju visokog kvaliteta za cenu koja se traži donosi mnogo toga što bi se krajnjim korisnicima moglo svideti. Smartphone 6.1 i Smartphone 3.1 predstavljaju jasne iskorake u odnosu na svoje prethodnike, i vidljiv je pokušaj da se u (cenovno posmatrano) entry-level kategoriju „spuste“ mnoge karakteristike prisutne prevashodno kod skupljih modela.

Miroslav Nikolić

Uspeva li proizvođač da ponudi dovoljno kvalitetno korisničko iskustvo sa svojim pristupačnim Tesla modelima? Da li ovaj pokušaj biva praćen i nekim negativnim stranama? Da li je uopšte uspeo? U kojoj meri? Pitanja je dosta, ali i dobre volje da se na njih odgovori, pa – razmotrimo zajedno…


No, i pre no što dođemo do unboxing-a i svega što za njim sledi, možda ne bi bilo loše osvrnuti se na stanovište sa kog se pristupilo samom druženju sa Tesla Smatrphone 3.1 telefonom. Naime, u periodu pisanja ovog teksta, sam autor ovih redova konkretno, okružen je ljudima koji poseduju sam krem današnje smartfon ponude: pre svega među ljudima sa kojima radi, nalaze se vlasnici telefona kao što su S7 Edge, iPhone 6s, Xperia Z3, Galaxy S6, One M8, Nexus 5X, Nokia 1520, Nexus 6…

Jasno, samim tim se i došlo u dodir sa pomenutim uređajima – sa nekima podosta, sa nekima tek ovlaš, ali ipak dovoljno da se stekne utisak o tome kako ti uređaji rade, šta sve mogu, kako izgledaju i slično. Niko i ne očekuje od telefona iz „ulazne“ kategorije da može da se uporedi sa pomenutima, ali kad smo već tako razmaženi najboljim modelima i njihovim sposobnostima, na koje smo praktično navikli – možemo li uopšte objektivno sagledati uređaj kao što je Smartphone 3.1?

tesla_smartphone_3.11_s.jpg

Stoga, da nas naviknutost na flagship performanse ne bi odvukla u subjektivnost, prvo još jednom dobro bacimo pogled na cenu telefona, ali i na njegovu ciljnu grupu. To svakako nisu kupci koji ne prihvataju ništa ispod najboljeg, nego oni mnogo, mnogo brojniji – ljudi kojima telefon služi za pozive i poruke, povremeni pogled na zbivanja na Fejsbuku, četovanje putem Viber-a i WhatsApp-a, poneku igru u trenucima dokolice. Samim tim, fundamentalno pitanje je: kako će se telefon sa našeg testa snaći u takvim situacijama, u svakodnevnoj upotrebi? Dakle, bez upotrebe i sinhronizacije 5 mejl naloga, bez „teškog“ multitaskinga, bez potrebe za snimanjem 4k/60fps videa...

Otpakivanje i dizajn

Uzevši u obzir neke druge kutije u kojima se isporučuju mobilni telefoni, a koje smo nedavno imali priliku da vidimo, kutija Teslinog telefona činila se povelikom, iako nije mnogo debela. Ta veličina nije slučajno prisutna: telefon ne zauzima mnogo prostora, ali pošto uz njega idu adapter za struju, micro-USB-to-USB kabl, lepo stilizovane bele slušalice (u boji telefona – uz crni model idu crne), providna silikonska maska (kao i mat folija, koja je unapred bila zalepljena na telefon) i nekolicina uputstava za korišćenje – sve je bilo jasno. U ovoj cenovnoj klasi imati tako bogato pakovanje govori u prilog proizvođaču. Poređenja radi, ako uzmemo da npr. Motorola Moto G (sve dosadašnje generacije) dolazi u pakovanju samo sa micro-USB-to-USB kablom i uputstvima, jasno je da se vodila briga o utisku i upotrebnoj vrednosti kad je osmišljavana „ambalaža“ za Smartphone 3.1.

tesla_smartphone_3.12_s.jpg

Već po otvaranju kutije, dolazimo do obaranja prve predrasude. Kada se za telefon plati koliko je to za ovaj model potrebno, nekako nije za očekivati da u kutiji zateknemo smartfon koji po dizajnu i upotrebljenim materijalima u izradi može da konkuriše onima koji zahtevaju i duplo veće sume. No, u ovom slučaju, upravo tu bivamo prijatno iznenađeni. Tesla Smartphone 3.1 je, jednostavno rečeno – vrlo lep uređaj, i zaista kvalitetno izrađen, uzimajući tu u obzir i kvalitet samih materijala.

tesla_smartphone_3.15_s.jpg

Prvo u oči upada lajsna oko ivica uređaja, svetlo sive boje i estetski odlično uklopljena u ostatak kućišta. Obezbeđuje dobar hvat i prijatna je na dodir, što u suštini i ne čudi ako se zna da je izrađena od legure aluminijuma i cinka. Poslednji podatak, po tvrdnji proizvođača, treba da obezbedi i povećanu čvrstinu i izdržljivost celog uređaja. Iako ovu tvrdnju naravno nismo proveravali u praksi, telefon zaista deluje čvrsto i robusno, i pored toga što nije velike težine (140g). Robusnosti i izdržljivosti pomaže i DragonTrail staklo koje prekriva celu prednju stranu, sa koje iznad ekrana zatičemo prednju 2 MP kameru, LED notifikacionu lampicu i senzore uređaja, pored, naravno, zvučnika za razgovore.

Sa donje strane prisutni su kapacitivni tasteri, koji obezbeđuju više upotrebljivog prostora na samom ekranu, a zanimljivo je da su u pitanju (s leva na desno) Menu, Home i Back komande koje oni izvršavaju. Dakle, ne zatičemo Recents „dugme“, što ima svoje razloge, o kojima ćemo posle, ali se naravno i ta komanda može izvesti – dužim pritiskom na Home taster. Obzirom na veličinu telefona i pre svega njegovu debljinu, kao i materijal zadnje strane, rukovanje ovim Tesla modelom zaista je lako i apsolutno moguće jednom rukom.

tesla_smartphone_3.13_s.jpg

Sa gornje strane telefona nalaze se micro-USB i 3.5mm ulazi, dok na levoj ne zatičemo ništa. Dole su, pak, rupica mikrofona i otvor zvučnika, koji se pokazao kao vrlo glasan! Istina, kvalitet zvuka nije osobito visok, ali je jačina zaista impresivna – do te mere da smo morali snižavati nivoe zvuka za zvono i notifikacije, jer su se prisutni u prostoriji u momentima oglašavanja telefona neretko prepadali kad se začuje zvonjava... Takođe, i u slušalicama je zvuk vrlo glasan, ali i nešto kvalitetniji nego preko zvučnika. Naravno, ne pričamo o Sennheiser kvalitetu, ali nemamo ni većih zamerki. Na desnoj strani je volume-rocker, kao i Power button, i oba su urađena vrlo kvalitetno, plitkog su hoda i sa dobrom povratnom informacijom.

Pozadi zatičemo bela mat vratanca baterije, vrlo lepog, blago gumiranog, osećaja na dodir, iz kojih samo „štrči“ modul kamere, praćen dual-blicem, što je još jedna neočekivana stavka u entry-level klasi uređaja. Pri dnu, sa leve strane, možemo videti manji prostor pomoću kog noktom možemo skinuti „leđa“ telefona sa ostatka kućišta i pristupiti bateriji. Odmah vredi napomenuti – vratanca baterije drže se vrlo čvrsto za ostatak telefona i praktično smo se plašili da ih ne pokidamo od siline pritiska potrebnog da se skinu svaki put kad smo to i radili. Sve to samo dodatno govori u prilog kvalitetnoj izradi telefona.

tesla_smartphone_3.16_s.jpg

Kada se vratanca napokon skinu, vidimo ulaz za microSD karticu, kao i slotove za kartice, koje nažalost zaklanja sama baterija, što bi značilo da se kartice ne mogu hot-swap-ovati, tj. umetnuti/izvaditi bez gašenja telefona i skidanja baterije. Pritom, iako smo od starta znali da je Smartphone 3.1 dual sim telefon, trebalo nam je par sekundi da zapravo uočimo oba slota za sim kartice: naime, iznad gornjeg mini SIM slota, nalazi se i micro SIM slot, koji se teško i primeti ako se prilično ne obrati pažnja. Na tu, pomalo skrivenu, poziciju drugog slota za karticu skrenuta je pažnja u uputstvu za korišćenje telefona.

tesla_smartphone_3.110_s.jpg

Pošto i pored slika, i nekoliko pojedinačnih reči hvale na račun izgleda Smartphone 3.1 telefona, nekako i dalje imamo utisak da nismo dovoljno skrenuli pažnju na to koliko je telefon prijatnog izgleda, moraju se pomenuti i komentari onih koji su se susreli sa telefonom dok je bio kod nas na testu, a što su uglavnom mladi, dinamični ljudi, u dvadesrtima. Svi su se interesovali, svi su bili privučeni izgledom, i svima je bilo teško da poveruju da košta koliko zaista košta... Imajući njihovo interesovanje u vidu, ova situacija navodi nas na pomisao kako su možda i osnovna ciljna grupa ovog telefona upravo mladi, kojima su pojavni utisak i stil među najbitnijim elementima svakodnevnice, pa i kad je telefon koji poseduju u pitanju, a ne tehničke sposobnosti i procesorska moć. No, o tome još koja reč dolazi i u nastavku teksta...

Hardver i specifikacije

Već posle prvog pogleda na specifikacije, uočavamo da se, hardverski posmatrano, svakako radi o entry-level uređaju, iako je dosadašnji utisak o izgledu i pojavi bio iznad toga. Da bi videli kako će se on dalje formirati, proći ćemo detaljno kroz većinu stavki nabrojanih u tabeli.

Ekran

Jedna od najvažnijih komponenti svakog mobilnog telefona je svakako ekran, i svedoci smo srećnog (po nas korisnike) razvoja događaja koji je doveo do toga da danas razlike u kvalitetu između ekrana jeftinijih i skupljih telefona nisu više tako velike kao nekad. Dobrim delom se to odnosi i na rezolucije displeja koje zatičemo na novijim telefonima, te stoga nikako iznenađenje nije što i Smartphone 3.1 dolazi sa HD rezolucijom na 5 dijagonali. Rezultujućih 294 ppi svakako su prijatni za oko i slika je jasna i oštra. Uglovi gledanja takođe su vrlo dobri, što i ne čudi ako se zna da je ekran IPS tehnologije, i to izveden u OGS proizvodnom procesu (One-Glass-Solution), kojim je debljina stakla displeja smanjena „izbacivanjem“ suvišnih slojeva, a što sve pozitivno utiče na kvalitet slike i refleksivnost.

tesla_smartphone_3.17_s.jpg

Vidljivost na Suncu je takođe odlična, čemu doprinose Full Lamination tehnologija, kao i jačina pozadinskog osvetljenja koja iz nje proističe. Istina, ovim se došlo do toga da je i najniži mogući nivo osvetljenja povisok, što uveče ume da zasmeta, tačnije u zamračenoj prostoriji, posebno tek pri paljenju ekrana. Pored toga, postoje i još par nedostataka kad je kvalitet prikaza slike u pitanju, gde se pre svega uočava da nivo crne boje nije baš dubok, a i nivo saturacije je nizak, čak i za ekran koji nije AMOLED. Sitnije zamerke na displej postoje, ali svakako se on ne može okarakterisati kao loš, posebno ne u cenovnom rangu kome Tesla Smartphone 3.1 pripada - naprotiv.

Softver i utisci u radu

Prvu korisnu softversku opciju primećujemo i pre samog otključavanja ekrana, upravo kroz činjenicu da možemo da ga otključamo DT2W opcijom (Double-Tap-To-Wake), koja je uključena po defaultu, čim se telefon raspakuje. Možda bi to dalo navesti na pomisao kako nas pored nje onda čeka i „tona“ drugih opcija za modifikacije softvera, i eventualno neki prilično modifikovan UI, ali – ne. Na naše veliko zadovoljstvo, softver koji zatičemo na Tesla Smartphone 3.1 telefonu je praktično čist tzv. stock Android, uz svega par minornih izmena, za koje bismo sve mogli reći da su u pozitivnom smeru.

softv_system_s.png

Istina, pojedini korisnici više vole skinovana UI okruženja, „pojačana“ raznim dodatnim stavkama koje olakšavaju kontrolu nad uređajem i koje su nativno uključene u sistem. Naše mišljenje je da čist Android nudi sasvim dovoljno podešavanja, posebno u poslednjim verzijama, a svakako imajući u vidu da je broj aplikacija na Play Store-u ogroman, i da korisnik onda može da bira koje od njih će da instalira, pa samim tim i šta tačno da može da kontroliše na svom uređaju. Ovo je osobito značajno na telefonima slabijeg hardvera, pošto skinovani Androidi umeju opasno da opterete sistem, dok je „vanila“ Android lagan i omogućuje korisniku da lakše kontroliše opterećenje svog telefona.

U prethodnom pasusu pomenuli smo kako je i stock Android prilično „nakrcan“ podešavanjima u poslednjim verzijama. Ta srećna okolnost ipak ne utiče mnogo na Smatrphone 3.1, pošto on dolazi sa prilično zasterelom verzijom Androida – 4.4.2 KitKat. Istina, ne može se reći da se ova verzija najpopularnijeg mobilnog OS nije pokazala dobro među korisnicima, ali je činjenica da je već pomalo pregažena, i da su iteracije posle nje donele prilično značajne promene, kako na UI planu, tako i „ispod haube“. Tu pre svega mislimo na Material Design i značajna unapređenja na polju uštede prilikom potrošnje baterije, što je sve prisutno na verzijama 5, i posle.

softv_homescreen_s.png

Naravno, prosečnom čitaocu Benchmark sajta (pogotovo foruma) verzija Androida na telefonu koji kupuje vrlo je važna, kao često i pregršt drugih tehničkih specifikacija. No, moramo uzeti u obzir da je visoko tehnički pismenih osoba relativno malo, a da smartfone danas koriste maltene svi, i samim tim nećemo preterano za zlo uzeti Tesli što ovaj telefon nije opremio novijom iteracijom Androida. Pritom, u opštem smislu funkcionalnosti svakako nema zaostataka ni ovako, sve one najfrekventnije korišćene aplikacije mogu se i ovako sasvim normalno koristiti, što velikoj većini korisnika ipak najviše znači. Uostalom, već maltene u prvom pasusu smo ustanovili da Smartphone 3.1 igra na kartu izgleda i stila, a ne procesorske snage i performansi. Mada smo njima, ruku na srce, prilično zadovoljni.

Telefon radi lepo i bez većih problema, kočenja, štucanja u radu, „zakucavanja“… Tome sigurno doprinosi činjenica da je sistem maltene stock. Od promena u odnosu na baš potpuno netaknut Android 4.4.2 zatičemo svega par grafičkih izmena (promenjene ikonice pojedinih aplikacija, mada su same aplikacije iz Google-ove kuhinje), Google tastaturu zamenjenu SwiftKey-om (koju, eto koincidencije, i sam autor ovih redova koristi na svojim uređajima), stari, dobri AOSP Browser umesto Chrome-a, i još par sitnijih izmena u menijima unutar Settings aplikacije. Od nabrojanih promena, možda ubacivanje AOSP Browser-a na uštrb Chrome pretraživača predstavlja najčudniju odluku, ali se pokazalo da ona nije besmislena: naime, kako uređaj poseduje svega 1 GB radne memorije, što za današnje uslove zna da bude premalo, u Tesli su odlučili da jednog od najvećih aktivnih „žderača“ RAM-a zamene starijim, ali ipak resursno savesnijim brauzerom.

softv_menubutton_s.png

Menu dugme smo u Android svetu donekle i zaboravili, imajući u vidu da je već dosta vremena prošlo otkako ga je Recents zamenilo. Ipak, kod Tesle se vraća i donekle olakšava korisničko iskustvo. Važno je da postoji određena responzivnost kad je odziv na komande pritiskom na kapacitivne dugmiće u pitanju. Telefon nije imao problema sa lagovanjem, tj. izvršavanje zadatih komandi išlo je odmah. Sa druge strane, treba imati u vidu da sa telefonom dolazi vremešni MediaTek MT6580 procesor, iz ere pre 64-bitnih, koji su danas prisutni u većini novih uređaja. Kada se to ima u vidu, zaista nismo očekivali posebno visoke rezultate u pojedinim benchmark aplikacijama, osobito kad je u pitanju grafički podprocesor.

softv_antutuscore_s.jpg

Nekako se u poslednje vreme AnTuTu benchmark aplikacija izdvojila kao najpopularnija za poređenje rezultata ostvarenih od strane različitih uređaja, i kad vidimo da na njoj Smartphone 3.1 ne ostvaruje ni 20.000 poena, jasno nam je da očekivanja po pitanju procesorske snage ne bi trebala biti visoka. No, pogled na uporedne tabele iz aplikacija Geekbench 3 i GFX OpenGL otkriva da je rezultat Tesla telefona negde u rangu sa Galaxy Nexus-om, Galaxy S3, kao i Motorolama Moto G i (iznenađujuće) Moto X, odnosno sa Galaxy Grand-om i Lumiom 640.

softv_basemark_s.jpg

Kako se uglavnom radi o telefonima koje pokreće Snapdragon 400, vidimo gde otprilike možemo da svrstamo i našeg kandidata, uz dodatak da svi prethodno pobrojani telefoni nisu ostali upamćeni kao modeli koji rade loše – naprotiv, neki od su se baš pokazali odlično u svojim kategorijama. Tako je i naš utisak o Smartphone 3.1 modelu sasvim solidan, i ispostavilo da primedbi uopšte nije bilo mnogo. Telefon se ponaša sasvim normalno, upotreba teče fluidno, uz solidnu responzivnost, retke situacije gde se dese usporenja u radu, i tek poneki re-loading aplikacije koja se ugasila u pozadini, jer je zafalilo RAM-a (kog, inače, za korišćenje ima čitavih 950 MB, što je više od većine telefona koji su deklarisani na 1 GB). Može se primetiti i blaže zagrevanje zadnje strane telefona kada se duže koristi.

Utisci

Baterija

Kada bismo pričali o tome šta nam se na telefonu nije svidelo, uz korišćenje tipično za svakodnevnu upotrebu, verovatno bismo izdvojili - bateriju. Ne smemo zaboraviti da je ovo rezultat posle svega par ciklusa punjenja baterije, te se može očekivati da bi se on mogao poboljšati nakon nekog vremena. Pa ipak, i pored navedenih olakšavajućih okolnosti, baterija nas baš i nije oduševila.

softv_baterijasve_s.png

Prosto, svega nešto više od dva sata screen-on vremena (i pored nešto slabijeg signala i činjenice da je telefon upaljen na 91% baterije) ne obećavaju mnogo za one koji nisu voljni da nose punjač svuda sa sobom. Istina, baterija je zamenjiva i možete onda uzeti i dodatnu i imati je pri sebi, ali to svakako ne može da se poredi sa onim osećajem kad ne morate mnogo da brinete o tome da li će vas telefon izdati pre dolaska kući u večernjim satima.

softv_baterijaekran_s.png

Korisnici kojima je ekran ređe upaljen tokom dana i više telefon koriste za kraću komunikaciju nego za nepregledno surfovanje ili Viber chat kao zamenu za odlazak na kafu sa društvom – mogli bi i da budu zadovoljni. Ostalima ostaje nada da će eventualna nadogradnja sistema na Lollipop (ili, možda čak i Marshmallow) doneti poboljšanje izdržljivosti, pored osavremenjavanja Androida.

Kamera

Jedna od stavki koje su tradicionalno zapostavljene na telefonima niže cene je – kamera. Tu pre svega mislimo na to da proizvođači kod ovakvih modela „ubace“ neku kameru u uređaj, pošto ona naravno, mora biti deo opreme. Međutim, ne obrate na nju posebnu pažnju, nekad i hardverski, a softverski mnogo češće, pa krajnji rezultat bude uređaj čija je kamera slabo upotrebljiva. Nadali smo se da situaciju sličnu tome nećemo zateći i u slučaju Smartphone 3.1, i srećom - nismo. No, idemo redom.

softv_kameraui_s.png

Aplikacija je uredna i nudi određen broj podešavanja, ali svakako ne previše, što je i očekivano, imajući u vidu da se ne radi o telefonu čiji hardver bi mogao da „iznese“ neku veću kontrolu nad kvalitetom fotografija. Osnovna podešavanja, kao što je HDR-toggle, nalaze se već na početnom ekranu, dok se do ostalih dolazi ulaskom u Settings kamere, gde je najzanimljivije to što zatičemo da je moguće praviti i slike u 13 MP, koje kamera od 8 MP zapravo interpolira na veću rezoluciju.

Ovde možete skinuti primere fotografija:

https://www.flickr.com/photos/131107995@N06/albums/72157669303119356

 

Liman_s.jpg

Mercator_s.jpg

Nis_s.jpg

Primećujemo da je na poslednjoj od tri prethodne slike situacija sa detaljima najbolja, usled dobre osvetljenosti, dok su već prethodne dve dosta slabije na tom polju, jer je i samo osvetljenje bilo slabije. No, generalno, detalja nema mnogo, vidljiv je corner-softness i to ne samo po uglovima slike, nego širom kadra. Srećom, ni šuma nema mnogo, te zaključujemo da postprocesing nije izražen, tj. da se više oslonilo na kvalitet sočiva i ostatka hardvera kamere, koji, istini za volju, nisu visokog kvaliteta. Samim tim ne čudi ni slab balans bele boje i vrlo slab dinamički opseg, zbog kog slike izgledaju pomalo beživotno i prilično sivo u većini konfiguracija. Pomislili smo da će tu HDR uskočiti u pomoć, posebno tokom pominjanog oblačnog dana, ali na narednim primerima, gde su prva i treća slika auto-mod, a druga i četvrta HDR, vidimo da razlike gotovo da – nema.

Centar_s.jpg

BazarHDR_s.jpg

Srećom, slike u lošijim svetlosnim uslovima nisu ispale slabo kako to zna da se desi na većini jeftinijih uređaja. Štaviše, čak i slike načinjene sa blicem znaju da ispadnu sasvim korektno, čemu sigurno pomaže dual-LED blic, sa dvotonskim osvetljenjem, koje se prilagođava potrebama okruženja gde se pravi fotografija. Stoga, i slika u narednom primeru nije ispala uništenom od strane blica, iako je udaljenost telefona od predmeta slikanja relativno mala. S druge strane, slika načinjena bez blica je nešto nižeg kvaliteta i primetan je viši nivo šuma, ali je i njen kvalitet iznenađujuć, imajući očekivanja u vidu.

Vrtic_s.jpg

Prednja kamera donekle prati „ponašanje“ zadnje, pa i ona ne uspeva da na fotografiju prenese živahnost boja, kao ni mnogo detalja, ali je za povremeni selfi sasvim korektna, a za Skype razgovor i više od toga.

Video

Video se snima u 720p, i čak ima i zasebnu opciju elektronske stabilizacije (EIS), mada je ne bismo preporučili jer snižava kvalitet slike, a i sam video bez nje ne izgleda loše. Detalja nema mnogo, boje su isprane kao i na fotografijama, zvuk nije preterano čist, ali je framerate stabilan, i sama stabilizacija deluje sasvim ok, tj. snimak se „ne drma“, narodski rečeno.

Ovde možete skinuti primer videa:

https://mega.nz/#!5d9nDa6R!Y8f-nih1BJriK2seDqD-8gQqiVLdtHQiZatlFUBnl9k

Video će savršeno poslužiti. Slično, u suštini, važi i za fotografije. U ovom cenovnom rangu sretali smo se i sa značajno lošijim kamerama, a opet, ne možemo reći da je ova prisutna u Smartphone 3.1 modelu po nečemu posebna, iako ima low-light mogućnosti nešto iznad svoje kategorije, a i u ostalim situacijama će korektno poslužiti.

Zaključak

U moru Android telefona koji se danas nude, nakon što je Google-ova platforma zaslužila poverenje korisnika i zauzela čvrstu poziciju, posebno kad su entry-level telefoni u pitanju – teško je odabrati onaj pravi. Ako ste nezahtevan korisnik, maltene svaki će obavljati posao, ali čim pokoji kriterijum zaluta u računicu, pojave se i problemi, posebno u vezi ostanka unutar količine novca koji ste osmislili da potrošite. Kada pričamo upravo o tom novcu koji bismo potrošili na neki uređaj, ne možemo da ne primetimo da uređaji koje Tesla isporučuje na našem tržištu imaju par prednosti, baš usmerenih u cilju toga da novac koji se izdvoji bude finalan. Pakovanje sa sobom donosi praktično svu dodatnu opremu koja može zatrebati i nema dodatnih troškova na tom polju, a u slučaju kvarova ili problema sa telefonom, Tesla uređaj može se ostvarivanjem garancije zameniti ili refundirati, što je svojstvo koje većina telefona kupljenih nekim drugim kanalima ne poseduje.

tesla_smartphone_3.111_s.jpg

No, i kada to ustanovimo, iako je jasna pripadnost Smartphone 3.1 modela grupi jeftinijih uređaja, moramo se osvrnuti na njegova svojstva, koja su na nas ostavila uglavnom pozitivan utisak. Kad je stigao u naše ruke, inače uglavnom popunjene nekim flagship telefonom, dočekali smo ga sa određenim predrasudama – nismo očekivali ni da izgleda, ni da radi osobito dobro, ni da ima posebno dobru kameru, ni da mu baterija dugo traje, ni da uz njega idu neke specijalne pogodnosti… Ipak, pojedine od nabrojanih stavki bile su tu.

Dizajnom i izgledom nas je kupio u potpunosti, kao i kvalitetom materijala i izrade, te se odmah praktično izdvojio kao telefon za one koji prevashodno žele lep i čvrst uređaj. No, Smartphone 3.1 ima i vrlo pristojan spisak opreme sa sobom, solidan ekran, a vrlo prijatno nas je iznenadio i „čist“ softver, kao i sasvim pristojno korisničko iskustvo u svakodnevnom korišćenju, svojstveno i nešto skupljim telefonima. Kamera nas nije oduševila, mada ni razočarala, a jedinu iole veću zamerku imamo na trajanje baterije, uz opasku da se može očekivati nešto bolji rezultat od onog koji smo dobili, obzirom da se on poboljša posle nekoliko punjenja.

award_tesla31_s.jpg

Baš pri nezahtevnoj, svakodnevnoj upotrebi, Tesla Smartphone 3.1 pokazao se sasvim konkurentno. To nam daje za pravo da pomislimo da većini nezahtevnih korisnika Smartphone 3.1 može predstavljati optimalan izbor, prevashodno onima koji cene izgled i ostale pobrojane pogodnosti koje dolaze sa ovim telefonom, predvođene vrlo primamljivom cenom,. Stoga on u tom svetlu od nas dobija preporuku u okviru svoje cenovne klase, tj. dodeljujemo mu Award, i to Value for Money, jer je neupitno da za uloženi novac, Tesla Smartphone 3.1 donosi mnogo upotrebnih vrednosti.


Pozitivne strane

- Cena
- Pristojan rad u svakodnenom korišćenju
- Dizajn
- Kvalitet izrade i materijali


Negativne strane


- Slabašna baterija
- Osrednja kamera
- Zasterela verzija Androida


Telefon na test ustupio ComTrade.

docleano Neregistrovan korisnik
Zar nema neki zakon koji zabranjuje blaćenje Teslinog imena na ovakav način?
Milan Neregistrovan korisnik
Istorija se ponavlja i to tuzna , jos tuznija nego prosli put jer je proizvod jos zastareliji, a i onaj uvezen pre par godina jos uvek se nudi za 200 Eura samo duplo nego sto je vredeo onda . Tako ce biti i sada jer ovo se ne nudi u Kini preko 1,5 godine, neko prazni magacin , pa "domaca pamet" to da iskoristi . Jedino se nadam da ovog puta nece ici reklame da ga je licno Tesla osmislio , zacinjeno sa sve "Pro Botovima"
Mulan Neregistrovan korisnik
Telefoni ovako bednih karakteristika se prodaju na Aliexpress-u za 50$.
DrMiloš Novi član postova: 17
čekamo test lenovo x3
MegaSkot Član postova: 2709
Da dodam specifikaciju koje nema u testu ili ja nisam našao:
The Mediatek MT6580 has an average performing CPU with a maximum clock speed of 1,300.00 MHz. It has 4 core(s), GPU: Mali-400 MP.

Test: Huawei Honor 7 (video)

Koji je vaš omiljeni brend telefona? (anketa)

10104
10105
10106
10107
10108
10109