Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla S901 55inch Android TV (Video)

04.06.2018 14:41 | 10 Multimedija
Test: Tesla S901 55inch Android TV (Video)

Navikli smo na Android na telefonima, ali kako on radi u svojoj zvaničnoj TV verziji?

Ivan Mančić

Iako smo do sada na testu imali više Tesla televizora, kao i predstavili lineup budžetskih modela za 2018. godinu, prava poslatica nas je sačekala tek ovih dana. Naime, Tesla je nedavno predstavila svoj novi model koji pripada potpuno novoj kategoriji u odnosu na sve prethodne televizore ovog brenda. U pitanju je prvi Tesla SMART TV, znatno više klase od svojih prethodnika, a baziran na Android operativnom sistemu. Iako je na našem tržištu prisutan solidan broj povoljnih Android televizora, nijedan od njih nije ostavio naročito dobar utisak, makar ne u odnosu na modele renomiranijih proizvođača sa sopstvenim OS rešenjima. No ipak, novi Tesla Android TV se bitno razlikuje od drugih Android TV-a po jednoj naizgled nebitnoj stvari - u pitanju je televizor sa zvaničnom Android TV sertifikacijom od strane Google-a. Koliko nam je poznato, jedini drugi modeli sa ovim sertifikatom na našem tržištu pripadaju Sony Bravia seriji.Par meseci pre predstavljanja ovog modela, imali smo prilike da razgovaramo sa ljudima iz Tesla razvojnog tima zaduženim za televizore. Tom prilikom su nam pomenuli svoj novi model koji je tada bio u procesu finalizacije, baziran na Android OS-u, Google sertifikaciju, kao i izazove koje Google postavlja pred proizvođače kako bi “blagoslovio” uređaje koji sertifikat zasluže. I pored toga, bili smo malo sumnjičavi i nismo verovali da će se takav TV bitno razlikovati, makar po pitanju operativnog sistema, od jeftinih Android televizora ili Android TV Box-ova koji se kod nas prodaju. U krajnjem slučaju, Android je Android, zar ne?

Tesla S901 - dizajn, konektori, daljinski

Ipak, sa prenošenjem utisaka ćemo krenuti od početka. U našu redakciju je na test stigao najveći model S901 serije, sa ekranom od 55”, a pored njega, u prodaji su dostupni i modeli od 43” i 49”. Novi Tesla TV dolazi u povećoj šarenoj kutiji na kojoj su istaknute Android i oznake podržanih Google servisa. “If you got it - flaunt it” što bi rekao Mel Brooks. Za razliku od drugih modela ove dijagonale, koji su nam prethodno bili na testu, S901 je iznenađujuće lako raspakovati zahvaljujući pametnom patentu na donjem delu kutije. Praktično (iako ne i preporučljivo) ga može raspakovati i jedan čovek. Takođe, sa 15.5Kg TV je relativno lagan za ovu dijagonalu, iako ga nakon inicijalnog postavljanja verovatno nećete premeštati tako često.

teslas90103_resize.jpg


Uz njega dolazi sada već uobičajeno dvodelno aluminijumsko postolje sa po dve nožice koje se vrlo jednostavno šrafi i izgleda odlično, naročito u kombinaciji sa donjom lajsnom koja je od istog materijala. Za one koji umesto postolja žele da TV postave na zid, tu je i opcija 200x200 VESA montaže. Tesla S901 poseduje moderan dizajn kakav je aktuelan na većini današnjih modela više srednje klase. Pored pomenute lajsne sa Tesla logotipom na sredini, veliki 55” panel okružuje i okvir od tamnosive čvrste plastike, dok se sa donje strane nalazi vrlo diskretno uklopljen soundbar zvučnik crne boje, kao i IC prijemnik za daljinski. 

teslas90106_resize.jpg


Iako je sam okvir vrlo čvrst, panel poseduje određeni hod prilikom pritiska u uglovima, doduše bez uticaja na sliku. 
Zadnja strana televizora je relativno monolitna i pored ventilacionih otvora poseduje samo konektor za kabl za napajanje. Sa leve strane zadnjeg dela se nalazi utisnuta sekcija na kojoj se nalaze svi konektori. Sa donje strane sekcije  nalaze se dva HDMI ulaza, antenski konektor, komponentni ulaz (koji se koristi putem adaptera koji dolazi u pakovanju), USB 2.0 konektor sa podrškom za napajanje diskova do 500mA, izlaz za slušalice i digitalni optički audio izlaz. Tu je i Kensington Lock ukoliko želite da TV vežete da ne pobegne (kad je već pametan model u pitanju). Sa leve strane vas očekuje još jedan HDMI ulaz, USB 3.0 konektor sa napajanjem do 900mA i LAN konektor za povezivanje sa mrežom. Povezivanje na internet je naravno moguće i putem integrisanog 2.4GHz WiFi-a.

teslas90114_resize.jpg


Zanimljivo je odsustvo CI slota za dekoder kartice, mada, obzirom na SMART mogućnosti i podršku za aplikacije nekih od popularnih provajdera, u 99% slučajeva on i neće biti neophodan. Pored konektora, sa leve strane se nalazi i D-Pad četvorosmerni taster kakav sve češće viđamo na monitorima i televizorima i koji definitivno predstavlja koristan dodatak i najlakšu kontrolu ukoliko se desi da vam daljinski nije pri ruci, ili ga slučajno izgubite.

teslas90109_resize.jpg


Kada smo kod toga, uz S901 dolaze ne jedan, već dva daljinska upravljača. Prvi je “običan” daljinac, praktično isti kakav smo sretali i na Teslinoj S317 seriji, a koji nam se i tom prilikom dopao po pitanju izgleda i ergonomije. Ponovićemo, u pitanju je upravljač relativno uskog profila i zaobljene pozadine koji odlično leži u ruci, a nudi praktično sve neophodne funkcije za kontrolu jednog modernog TV-a. Prisutni su standardni tasteri za izbor kanala, kontrolu zvuka, pristup meniju i Home delu Android OS-a, direkcioni tasteri, kao i specijalni tasteri za kontrolu programskog vodiča, multimedije, ili pokretanje Netflix-a.

teslas90110_resize.jpg


Drugi daljinski je nešto poput čuvenog LG Magic Remote-a, samo bez žiroskopske kontrole, već sa prstenom za kontrolu kursora i tasterom u sredini. Ovaj daljinski služi za pojednostavljenu kontrolu, nudeći svega nekoliko neophodnih tastera, ali donosi i nešto što običan daljinac ne nudi. U pitanju je glasovna kontrola Google Asistenta putem ugrađenog mikrofona koji se nalazi na vrhu daljinskog upravljača. Umesto pritiskanja brojnih tastera, svakako je elegantnije jednostavno reći šta želite i prepustiti Google Asistentu da odradi ostatak posla.

Android TV

Za razliku od većine jeftinih Android televizora i Box-ova koji dolaze sa verzijama Androida prilagođenih sa drugih tipova uređaja, Tesla S901 pruža skoro čisto Android iskustvo, poput onog koje na telefonima nude Android One uređaji i interfejs se bitno razlikuje od svih jeftninih televizora i boxova koje smo do sada imali prilike da vidimo. U pitanju je Android 7 Nougat, koji je ujedno i najnovija verzija kada su u pitanju Android TV uređaji. Home ekran je prilično pregledan i na njemu će vas sačekati praktično sve najbitnije stvari poput aplikacija, izbora ulaza, prečica za podešavanja i izdvojenih sadržaja. Naravno, interfejs je prilagodiv, pa stavke lako možete premeštati i prilagoditi vašim potrebama.

teslas90104_resize.jpg


Druga bitna razlika je i zvanično podržan Google Play Store sa koga možete preuzimati aplikacije koje su dostupne za ovaj operativni sistem. Dostupne su samo aplikacije koje su prilagođene za korišćenje na TV uređajima, odnosno sa podrškom za kontrolu putem daljinskog upravljača, pa se neće dešavati da nešto instalirate, a da je nekompatibilno, zahteva touch ekran ili ne izgleda kako treba. Naravno, ne treba brinuti oko ovog ograničenja, pošto je broj dostupnih aplikacija zaista ogroman, a naravno uvek možete instalirati i neku od aplikacija putem .apk paketa skinutih sa interneta. Što se tiče preinstaliranih aplikacija, njih nema puno i svode se na Google servise, Youtube i Netflix. Prisutan je i Media Player koji je reprodukovao praktično sve moguće video, audio i foto formate koje smo probali. Iako sam TV ne podržava HDR, moguća je i reprodukcija HDR video sadržaja u standardnom modu.

teslas90105_resize.jpg


TV poseduje DVB-T2/T/C tjuner koji, zahvaljujući podršci za SBB EON aplikaciju, kao naravno i aplikacije drugih provajdera, u dobrom delu slučajeva neće biti ni potreban. 
Ono gde Android OS naročito postaje koristan je mogućnost instalacije KODI aplikacije (kao i naravno drugih sličnih), što vam uz malo podešavanja može dati pristup praktično neograničenom broju domaćih i stranih TV kanala, sportskih streamova, filmova, serija i drugih sadržaja.

U radu, Tesla S901 je prilično fluidan i omogućuje brzo kretanje kroz stavke menija uz solidnu brzinu pokretanja aplikacija. TV pokreće četvorojezgrani Mediatek MT5891 procesor sa dvojezgranim Mali-T860 GPU-om, 2.5GB RAM memorije i 16GB prostora za aplikacije. Za snimanje programa sa TV-a možete koristiti USB disk kome ćete prilikom povezivanja dodeliti tu funkciju.  

teslas90112_resize.jpg


Kao što smo već spomenuli, zahvaljujući daljinskom upravljaču sa mikrofonom, moguća je i kontrola TV-a glasom koja radi iznenađujuće dobro. Dovoljno je pritisnuti taster sa oznakom mikrofona i reći ključnu reč ili frazu koja vas zanima, a TV će praktično odmah izbaciti rezultate, mahom sa Youtube-a. TV odlično razume naš jezik, pa je lako prepoznavao čak i neke egzotične fraze, a za pohvalu je i dobro prepoznavanje engleskih reči pri izgovoru koji je karakterističan za naše prostore. Preporučljivo je ne približavati daljinski ustima previše prilikom glasovnih komandi, pošto smo primetili da znatno bolje reaguje kada govorite normalnim tonom i držite ga onako kako bi to inače radili da običnim daljinskim upravljačem. Ovaj način kontrole je definitivno ne samo zanimljiv kao tehnička novotarija, već i vrlo koristan, pa ćete se nakon nekog vremena lako navići da umesto pritiskanja tastera koristite glasovne komande.

Još jedna praktična stvar, a karakteristična za Google uređaje je i ugrađen Google Cast, koji vam omogućuje da povezivanjem vašeg mobilnog telefona streamujete sadržaje direktno na veliki ekran. Vrlo korisno kada npr. sedite sa prijateljima i želite da im pokažete nešto sa telefona ili tableta.

teslas90107_resize.jpg 


Ono što nas je posebno oduševilo, a što će biti zanimljivo gejmerima, je kako ovaj TV radi sa Steam Link aplikacijom. Naime, ukoliko se vaš desktop računar nalazi u drugoj prostoriji, a povezan je na istu mrežu kao i TV, Tesla S901 može streamovati igre koje imate na svom Steam nalogu putem mreže i omogućiti vam igranje kao da praktično sedite za računarom koji je na TV fizički povezan. Na TV možete povezati i USB ili Bluetooth gamepad i na taj način kontrolisati igre, a podržani su i miš i tastatura, pa će FPS igre kao što su Counter Strike i PUBG raditi kao da ste zaista za računarom.  

teslas90108_resize.jpg


Kada smo kod igara, iako to nismo očekivali, S901 poseduje solidno nizak input lag, naročito u Game modu, pa predstavlja i validno gaming rešenje ukoliko ga povežete na PC putem HDMI kabla.

Slika i zvuk

Pored SMART funkcija, glavni novitet kod nove Tesla serije je i 4K rezolucija. Naime, S901 modeli poseduju ekran rezolucije 3840x2160 piksela. Iako se ne navodi u specifikaciji, u pitanju je najverovatnije panel IPS tipa sa 8 bita po kanalu boje. Uz osvetljenje deklarisano na  maksimalnih 300cd/m2, ovo naravno znači odsustvo podrške za HDR, mada bi korišćenje HDR kompatibilnog panela verovatno značajno uticalo na cenu. U specifikaciji se takođe ne navodi statički kontrast, a naše merenje je pokazalo ne impresivnih 473:1. Maksimalno izmereno osvetljenje je sa 407.8 nita doduše solidno premašilo deklarisano.

teslas90111_resize.jpg


U meniju, slika poseduje nekoliko predefinisanih modova poput korisnik, bioskop, živopisno, sport i jako osvetljeno. Živopisni mod deluje dopadljivo, naročito kada TV povežete sa računarom, dok je najtačniji mod bioskopski.

U merenjima kolorimetrom, u tom modu je izmereno solidno visoko prosečno DeltaE odstupanje od 14.7 u proseku, pa se ovaj TV nažalost ne može baš pohvaliti preciznim prikazom. Merenja u grayscale spektru su pokazala preveliko prusustvo plave boje u ukupnom RGB odnosu, što je verovatno i uzrok velikog odstupanja. Ovo ne bi bio problem da je u meniju dostupno podešavanje RGB kanala, jer bi smanjivanje plave boje tačnost verovatno dovelo na dobar nivo. Podešavanje topline boje nije bilo dovoljno za ovu korekciju.  Obzirom da je ovo SMART TV, nadamo se da će ova opcija biti dodata u nekom narednom ažuriranju softvera, jer bi značajno popravila utisak koji je inače dobar kada je ostatak uređaja u pitanju.

teslas90101_resize.jpg

teslas90102_resize.jpg


Od dodatnih funkcija vezanih za sliku, TV poseduje i algoritme za redukciju šuma, kao i upscaling sadržaja niže rezolucije, koji rekli bismo radi sasvim korektno, kako sa Full HD, tako i sa HD i SD televizijskim sadržajima. 

S901 dolazi sa integrisanim soundbar zvučnikom koji se nalazi na donjoj ivici prednjeg dela televizora. U pitanju je rešenje snage 2x10W, sa podrškom za Dolby Audio procesiranje i DTS Surround. Zvuk je zadovoljavajuće jačine, jasnoće i kvaliteta, pa korisnici neće imati razloga da posegnu za nekim eksternim rešenjem. U meniju je omogućeno i podešavanje balansa (levo/desno), kao i doterivanje frekventnog odziva, sa dovoljno opcija da zvuk prilagodite vašim željama. Naravno, tu je i automatska kontrola jačine koja će ujednačiti sadržaje različite glasnoće.

teslas90117_resize.jpg


Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model 55S901SUS
 • 4K Da
 • HDR Ne
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Direct-Lit LED
 • Dijagonala ekrana 55 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Procesor Mediatek MT5891 Quad Core
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Android TV
 • Osvetljenje 300 cd/m2
 • Dinamički kontrast 100000:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C
 • Slika Režim slike: User, Cinema, Sport, Vivid, Hi-Bright
  Podesive kontrole slike: Da
  Veličina slike: 16:9/4:3/Auto/Panorama/Sub/Movie
  Režim boje: Nature, Warm, User, Cool
  Uklanjanje šuma: Da
  Dinamičko pozadinsko osvetljenje: Da
 • Zvuk Audio snaga: 2x10W
  Režim zvuka: Standard, Movie, Music, Sports, User
  Podesive kontrole zvuka: Da
  Dolby Processing: Da
  Surround Sound: Virtual
 • Formati reprodukcije Slike: JPG, PNG, BMP
  Audio: MP3, M4A, AAC, WMA, WMA Pro, AC3 (video only), LPCM (Audio only)
  Video: MPEG1/2, MP4, H264, H265, MKV, AVI, FLV
 • Bežična veza Wi-Fi (ugradjen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 1x USB 3.0
  1x USB 2.0
 • Ostali priključci Headphone, SPDIF
 • Dimenzije sa postoljem 1235.8 x 788.3 x 278.5 mm (ŠxVxD)
 • Dimenzije bez postolja 1235.8 x 738.3 x 78.5 mm (ŠxVxD)
 • Težina sa postoljem 15.5Kg
 • Garancija proizvođača 36 meseci
 

Zaključak


Teslin Android TV prvenac je ukupno ostavio vrlo dobar utisak, pre svega svojim zaista širokim mogućnostima i njihovom odličnom implementacijom. Praktično sve što smo probali, a zaista smo se trudili da isprobamo sve što ovaj TV i Android platforma nude, radilo je bez problema i onako kako je predviđeno, što moramo priznati nismo očekivali.  Kada se sve uzme u obzir, Tesla S901 je vrlo koristan uređaj, koji praktično prevazilazi sve što očekujemo od jednog TV-a po pitanju multimedijalne zabave. Igre, aplikacije, društvene mreže, streaming, povezivanje sa računarom i telefonom, ovaj TV praktično može sve. Pored toga, glasovna kontrola koja radi odlično je nešto što će korisnicima brzo od zabavnog futurističkog detalja postati svakodnevno korisna stvar. 
Iako je slika solidnog, ali ne i visokog kvaliteta, uz mogućnost da se softverskim ažuriranjem utisak dodatno popravi, mišljenja smo da ovaj TV po cenama od oko 500€ za najmanji do oko 670€ za najveći model ima puno toga da ponudi. Svima koji su u potrazi za novim 4K televizorom, Teslina S901 serija Android televizora može predstavljati vrlo zanimljiv izbor i ponuditi zaista sjajnu zabavu za celu porodicu.

 

Prednosti:
- Android 7.0 sa svim svojim mogućnostima
- Glasovna kontrola
- 4K rezolucija

Mane:
- Tačnost prikaza boja
- Nedostatak RGB korekcije u meniju

 

prle tihic Neregistrovan korisnik
Imam Tesla tv android s901 49"(530,00 evra plaćen) evo vec 3-4 mjeseca, ja sam prezadovoljan.Sve to što on ima ako bi bio samsung ili lg bilo bi otprilike 900-1000 evra.I neko tu reče džaba mu android mislim da greši ali okm svako ima pravo na svoje mišljenje.Sada je na sceni nova tehnologija QLED tv i stvarno kvalitet slike kod tih televizora je nevjerovatan ali takve su im i cijene.Kad smo kod android tv ...uvek bih kupovao samo android tv jer ti pruža bezbroj mogućnosti.Smart tv nije isto žto i android tv...pozdrav (kada bih bio u mogućnosti kupio bih samsung QLED i naravno da je android, nego nisam nažalost...)
Bojan Neregistrovan korisnik
Uzeo sam 55 -icu tv i odmah imao problem,tv nema zvuk preko hdmi kabela.Svasta sam probao i zamenu kabela i povezivanje na laptop,reset tv-a na fabricko,podesavanje zvuka svakojako i na kraju reklamiram tv u prodavnici gde sam ga uzeo.Posle par dana iz servisa mi javljaju da se moja reklamacija prihvata i da cu dobiti novi tv.Posto je ovo bilo obavezno odgovaranje servisa u roku od 8 dana(zakonski rok da servis odgovori na reklamaciju) posle 3,4 dana mi stize novi odgovor da je tv dodatno istestiran i da nema nikakvih anomalija i da funkcionise najnormalnije.Napomena servisa je da HDMI NE SME DA SE UKLJUCUJE DOK JE TV UPALJEN!Ako je ovo tacna konstatacija servisa ( u sta cisto sumnjam posto je totalno nelogicno,i predpostavljam da je servis nesto cackao po tv-u)onda tv ne zadovoljava potrebe korisnika koji cesto koriste hdmi prikljucke i moraju prilikom svakog povezivanja uredjaja sa hdmi kabelom da pale i gase tv.
Nikola Neregistrovan korisnik
Dzaba mu Android i glasovne komande kada ima kontrast od samo "ne impresivnih 473:1" sto ga cini smecem od tv panela.
Stanko Paunić Neregistrovan korisnik
Poštovani, pročitao sav Vaše testove za Panasonic, Hisense i Tesla televizore. Trenuto imam Sony tv KDL 37W5500 iz 2009 godine koji tada po šasopisu What Hi-Fi ? bio u svom cenovnom rangu među najbolima.
Do početka prvenstva, znači ovih dana, nameravam da kupim novi TV. Budžet mi je oko 70.000,00 dinara. Za te pare bi želeo 49 ili 50 incha 4K HDR televizor, sa Smart ili Android funkciom. Najviše bi ga koristio za gledanje tv programa sa kablovske (SBB) u HBO, FOKS ...i ostalih kanala u HD formatu. Moje dileme su između: Hisense 49A6500, Sony KD49XE7077, Panasonic TX49EX610e ili Tesla 49S901 modela. Mada bi došao u obzir i neki Philips model sličnih karakteristika. Znači, kvalitet slike i pristup You tubu, igra glavnu ulogu. Molim Vas, da mi date Vaše mišljenje između ovih modela i poređate ih po kvalitetu, ili predložite još neki bi bi došao u obzir. Hvala unapred!
Dejan Neregistrovan korisnik
Dobijem poruku od Vip-a za popust od 20% pri kupovini TV-a u Gigatronu.
Odem na sajt vidim cene ...
Merkam LG i jedan Samsung, razlika 1000 Dinara ... vrlo slični po osobinama
OK, pomislim na cene u Gigatronu nit najskuplji, nit najjeftiniji, a sa ovim popustom eto nas i do ostatka Evrope
Ali đavo mi ne da mira, ipak je ovo Srbija, odem do radnje da ipak proverim koje su to cene po kojima to može izaći iz radnje ...
A Tamo Šok !?
Sve što je na ŠOK popustu ne može !? Ok imaju te fore i logično je ali ...
Kakav bre šok popust kada je to u drugim radnjama normalna cena ili su čak jeftiniji !?
Kaže prodavac pa imate evo ovaj i ovaj u tom cenovnom rangu - vidim ja i oni na ŠOK-u , i on se zbunio ...
Kažem ja koja im je stara cena pa ćemo obračunati popust - Odgovor glasi ne može po drugoj već samo po šok ceni ...
Pa naravno pomislim, kada je ta cena bila i pre šoka ... razlika par stotina dinara ... dobro poznat trik
Gledam ostale modele ... svi brendirani modeli preko 40" skuplji unazad mesec dana za po 4-5.000 ...
Znate šta rekoh, svi ovi televizori su u Nemačkoj u proseku 150 Evra jeftiniji jer stižu novi, a i Mađari već prodaju novi lineup televizora ...
Nije mi o glavu da me neko pravi budalom
vratim se kući ...
odem na Tehnomanijin sajt, tamo 18.000 skuplji ...
U Mađarskoj 7.000 jeftiniji od Gigatrona i to bez odbijene AFA-e
Englezi koji imaju brutalne plate kupuju isti TV 120 Evra jeftinije od nas na ŠOK popustu,
Pa se pitam, ko to ovde formira cene

Test: Hisense 55inch 4K HDR televizori (Video)

Test: LG 55SK8500 4K HDR TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309