Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla 70M610BUS 4K TV (Video)

18.08.2021 11:24 | 0 Multimedija
Test: Tesla 70M610BUS 4K TV (Video)

Verovatno najveći TV koji smo do ovog trenutka imali na testu, čak 70", dolazi nam od strane domaćeg brenda Tesla, a pripada njihovoj M610 seriji televizora koja po prvi put u ponudu kompanije donosi i LG-ev WebOS operativni sistem. Sa vrlo povoljnom cenom za ovako veliku dijagonalu, Tesla 70M610BUS 4K TV će biti zanimljiv izbor za one koji žele ogroman ekran u svojoj dnevnoj sobi.

U svetu pametnih televizora se svakako ne može reći da ne postoji izbor, jer je u opticaju veliki broj operativnih sistema i rešenja, od onih razvijenih od strane samih brendova poput Tizena i WebOS-a, raznih prilagođenih varijanti Linux-a, do onih razvijenih od strane neke druge kompanije poput Roku TV-a, Fire TV-a, Firefox OS-a, Vewd, Android TV-a i mnogih drugih. Zanimljivo je da su i pored sve moći softverskih kompanija i giganata poput Google-a i Amazona, najbolja rešenja bila upravo ona koje su proizvođači televizora napravili i skrojili za sopstvene potrebe. I dok je donekle i za očekivati da softver koji je neko napravio za sopstveni proizvod radi dobro na njemu, zahvaljujući odluci kompanije LG da svoj WebOS operativni sistem ponudi i drugim proizvođačima, u prilici smo da vidimo i kako se ovo rešenje snalazi i na nekim televizorima drugih brendova.
 
 
Interesantno, prvi WebOS TV koji ne dolazi od strane LG-a smo videli upravo od jednog domaćeg brenda pre oko 2 meseca i bili vrlo prijatno iznenađeni, a ovog puta nam se na testu našao još jedan domaći brend sa svojim WebOS modelom. Ispada maltene da je LG licencirao WebOS samo domaćim kompanijama, ali sigurni smo da je to samo slučajnost. 

Dizajn i karakteristike

Model koji vam danas predstavljamo dolazi od brenda Tesla i sa oznakom 70M610BUS, što znači da pripada Teslinoj srednjoj seriji 6, pored koje su tu još i serija 3 iz nešto nižeg i serija 9 iz nešto višeg segmenta. Ono što je interesantno u vezi konkretnog TV-a na testu je što dolazi u zaista ogromnoj dijagonali od čak 70”, što je po našem sećanju najveći TV koji nam se do sada našao u redakciji. Bukvalno je jedva stao na policu, sa tek po centimetar prostora sa svake strane. Ako se neko pita šta će vam toliki TV, ponovićemo još jednom da ne postoji preveliki TV. Zaboravite na ono “mali ali tehničar”, jer 70 inča je 70 inča, pa dok god se uklapa u budžet, što veći to bolji. Kad smo kod budžeta, cena ovog modela je oko 700€ za ovu dijagonalu, što je zapravo dosta dobra cena za ovako veliki TV, jer su 70 i 75” modeli po pravilu znatno skuplji, čak neproporcionalno u odnosu na 55 i 65”. Oni koji izaberu Tesla M610 od 70” će svakako imati punu sobu slike, ali hajde da vidimo kakav je kvalitet prikaza i šta zapravo ovaj TV nudi za uloženi novac.
 
teslic1s.jpg
 
Krenućemo od dizajna koji je relativno klasičan, bez nekih naročito zanimljivih elemenata ili rešenja. Postolje je u vidu dva para nožica, ali izrađeno od metala i relativno tankog profila, a od metala je izrađena i poleđina panela, pa je ukupno TV solidno čvrst, što je i neophodno za ovako veliku dijagonalu. Utisak čvrstine doduše kvari okvir panela koji je napravljen od piano black sjajne plastike koja uleže i krekeće na dodir, ali je njena uloga čisto estetska, poput maske, jer je panel samo po sebi dobro pričvršćen za samu konstrukciju. Takođe, za okvir se baš ne može reći da je tanak, pogotovo sa gornje i donje strane, ali je s obzirom na veličinu samog panela to manje uočljivo nego što bi bilo na nekom manjem TV-u. Da je malo više pažnje posvećeno ovome, vizuelni i ukupni utisak o dizajnu su mogli biti i znatno bolji. Sva elektronika i konektori su smešteni u donjoj polovini poleđine unutar plastičnog dodatka, a sami konektori su raspoređeni u dve sekcije, maloj sa bočne strane za brzi pristup u kojoj su tu dva HDMI i jedan USB port, optički audio izlaz i CI+ slot, dok se u velikoj dostupnoj sa donje strane nalazi još po jedan HDMI i USB port, izlaz za slušalice, LAN port, kompozitni audio i video ulazi i antenski i satelitski konektori. Svi HDMI i USB portovi su u verziji 2.0, što je verovatno i očekivano u ovoj klasi.
 
teslic2s.jpg
 
Što se slike tiče, iz Tesle su se ovog puta odlučili za 70” panel VA tipa, sa 4K rezolucijom i osvežavanjem od 60Hz, naizgled relativno bazične specifikacije izuzev veličine. Pokriće boja od tek 69.3% DCI-P3 spektra, kao i prirodni kontrast od 3988:1 ukazuju na to da nije u pitanju visoka klasa VA panela, iako možemo reći da je ovo nesumnjivo najbolji panel koji smo do sada videli na nekom Tesla televizoru, sa vrlo korektnim kvalitetom prikaza za svoju klasu. Modovi slike su identični kao i na drugim WebOS modelima, pa su tu Vivid, Eco, Movie, Sport i Game, ali naravno bez ISF i Filmmaker modova koji proizvođače koštaju, pa samim tim i podižu cenu uređaja. Zanimljivo, od fabričkih modova nam se najviše dopao Game mod, koji je nudio naizgled najprirodniji prikaz sa najvišim kontrastom, iako je najprecizniji prikaz zapravo u najtamnijem Movie modu sa ne baš sjajnim Delta E odstupanjem od 5.4. Vivid i Eco nude vidno povećanu saturaciju boja, pa je naša preporuka svakako držati se ili Game ili Movie moda. Maksimalno izmereno osvetljenje, kako u SDR tako i u HDR modovima je iznosilo 352 nita, što je korektno za SDR, dok se HDR na ovom TV-u praktično svodi na podršku za reprodukciju HDR10 i HLG enkodovanih sadržaja, naravno bez pravog HDR prikaza - standardno za ovaj cenovni rang.
 
Lokalnog zatamnjivanja takođe nema, iako je prisutna upitno korisna kontrola ukupnog osvetljenja, a nivo crne je u većini modova između 0.077 i 0.09 nita, što je za nijansu više od proseka za VA panele. Uniformnost panela nije baš sjajna, pa je na sivoj pozadini moguće uočiti dosta sitnih varijacija i takozvanog dirty screen efekta, dok su uglovi gledanja sasvim korektni za jedan VA panel, uz mali gubitak svetline kada se TV posmatra iz većeg ugla.
 
teslic3s.jpg
 
Ono što je možda i najjači adut ovog modela je procesiranje slike, koje je takođe došlo u paketu sa WebOS platformom, pa je vrlo blizu onoga što viđamo i na nekim LG modelima. TruMotion MEMC, t.j. procesiranje kretanja je vrlo dobro, iako se svodi na jedan, realno najbitniji De-Judder slajder koji kontroliše umanjenje trzanja, bez dodatnih de-blur opcija i strobovanja pozadinskog osvetljenja. Na raspolaganju su vam i razni modovi, od potpuno isključenog MEMC-a, preko Cinema Clear koji izbegava Soap Opera efekat do Smooth moda koji nudi baš potpuno glatko kretanje. Naravno u ovom slučaju je izostalo korišćenje veštačke inteligencije za obradu slike, kao i naprednija fabrička kalibracija, ali ono najbitnije je tu, jer će korist od TruMotion-a imati svi korisnici ovog modela bez obzira na to šta gledaju, pri čemu ova funkcija i dalje nije prisutna na svim modelima u ovom rangu cene.
 
Po pitanju zvuka, možemo reći da je on prosečnog kvaliteta i solidnog frekventnog balansa, ali sa basom koji iako se prostire i do oko 50Hz vrlo brzo gubi na snazi ispod 80Hz, pa nije naročito ubedljiv pri reprodukciji niskih tonova u muzici i filmovima. Deklarisana snaga je 2x12W, a glasnoće ima na pretek, za razliku od nekih drugih modela koje smo testirali, koji su nazivno imali sličnu snagu. Treba pohvaliti vrlo dobro Ultra Surround procesiranje koji se može uključiti i za stereo sadržaje, a koje bitno unapređuje širinu zvučne slike i ostavlja dobar utisak. Dodatnih opcija vezanih za zvuk nema mnogo, pa je tu podešavanje odziva zavisno od montaže na postolje ili zid, kao i automatsko regulisanje jačine i pojačavanje odnosno kompresija dinamičkog opsega koja može biti korisna kod nekih 5.1 enkodovanih filmova radi jasnijih dijaloga.
 
teslic4s.jpg
 
Naravno, jedan od najzanimljivijih aspekata ovog TV-a su njegove SMART mogućnosti, s obzirom da je on baziran na LG-evoj WebOS platformi, koja nam je sada već dobro poznata.
 
Interfejs je praktično identičan kao i na svim WebOS modelima za 2021. Sa linijom u dnu ekrana na kojoj su aplikacije, podešavanja i pretraga, sa dodatnom linijom iznad na kojoj se pojavljuju podopcije i predlozi sadržaja za gledanje. Zanimljivo, predlozi sadržaja su ujedno i jedini aspekt u kome se koristi ThinQ AI veštačka inteligencija. Aplikacija je dosta, praktično kao i na bilo kom drugom WebOS modelu, sa svim relevantnim i raznim manje poznatim video, muzičkim i streaming servisima, Plex-om, raznim aplikacijama, bazičnim igrama i sl. 
 
teslic5s.jpg
 
Za razliku od testiranih LG modela, ili pomenutog Fox-a, Tesla M610 je prvi WebOS TV koji smo testirali koji ne koristi MagicRemote daljinski, već klasičan daljinac relativno zgodnih dimenzija i oblika. Samim tim, nema žiroskopske kontrole, već se sve svodi na pritiskanje tastera koji su gumeni i ne baš kvalitetni, a pritom i prilično zbijeni, pa je iskustvo korišćenja pomalo konfuzno na trenutke i ne baš idealno. Pritom, kako se koristi klasična infracrvena veza, a senzor se nalazi ispod donje leve ivice TV-a, nekada je potrebno malo ciljanja kako bi se komanda registrovala. Ovde su iz Tesle znatno odstupili od LG preporučenog Magic Remote-a, što se itekako primeti u korisničkom iskustvu, ali je dobra vest da je umesto priloženog daljinca moguće koristiti mobilni telefon i LG ThinQ aplikaciju, što znatno menja utisak na bolje, pa preporučujemo da daljinac ostavite po strani za svaki slučaj, a pretežno koristite telefon koji omogućuje pomeranje kursora po ekranu, unos teksta, glasovne komande i streaming sadržaja direktno sa telefona i sve to na vrlo zgodan način. Moramo pomenuti i da performanse sistema nisu baš idealne, odnosno sam interfejs je nešto sporiji od onoga što smo viđali na LG modelima, iako je brzina prihvatljiva, pogotovo u kombinaciji sa aplikacijom umesto daljinca. TV pokreće neimenovani Arm Cortex A55 Quad Core procesor sa Mali G31MP2 grafikom, 1.5GB RAM-a i 8GB skladišnog prostora, što je dovoljno za instalaciju priličnog broja i tako nezahtevnih WebOS aplikacija.

Finalni utisci

Sve u svemu, Tesla 70M610BUS je TV koji za oko 700€ nudi zaista ogromnu veličinu ekrana, uz sasvim korektan kvalitet slike i zvuka, vrlo dobro procesiranje kretanja i vrlo dobre SMART mogućnosti. Za ovaj novac je moguće dobiti i neki 55” model sa kvalitetnijom slikom, ali 70” je ipak velika razlika, pa će oni koji se ipak odluče za veću dijagonalu verujemo biti zadovoljni svojim izborom. Očekujemo naravno da u komentarima čujemo i vaše utiske o ovom modelu, kao i da li biste se vi radije odlučili za bolji kvalitet slike ili dosta veći ekran.

Test: Samsung UE43AU9072U (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309