Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla 49S903SUS 4K Android TV

06.08.2019 12:23 | 0 Multimedija
Test: Tesla 49S903SUS 4K Android TV

S901 serija Tesla televizora je bila svojevrsni pionir među Android TV modelima, a sada je tu i naslednik u vidu S903 serije, koja donosi pregršt sitnih unapređenja.

Ivan Mančić

Prvi televizor sa zvaničnim Android TV operativnim sistemom koji smo imali prilike da testiramo bio je Tesla S901. Android prvenac ove kompanije se pokazao kao TV vrlo širokih mogućnosti, najpre zahvaljujući sjajnoj implementaciji Androida sertifikovanoj od strane Google-a, ali i ne naročito povoljan, jer zvanična Google podrška ima i svoju cenu. 
 


Nakon skoro godinu dana od predstavljanja S901 serije, iz Tesle nam stiže i naslednik ovog modela sa oznakom S903. Nova serija je dostupna u tri dijagonale, od 43, 49 i 55” - upravo veličine koje su domaćim kupcima i najinteresantnije. 
S903 donosi dosta sitnih unapređenja u odnosu na prethodnika, ali ovog puta i po primamljivijim cenama koje se kreću od oko 375€ za 43”, do oko 525€ za 55”, što će verujemo imati pozitivan uticaj na prijem kod domaćih kupaca. Na našem testu se našao srednji model, od 49” i sa cenom od oko 435€.

Dizajn

teslas90308_resize.JPG 

Vizuelno, Tesla 49S903 podseća na S901 prethodnika, najpre zbog okvira ekrana i donje lajsne koje su izrađene od plastike, ali veoma liče na metal i daju TV-u skuplji izgled. 

teslas90312_resize.JPG


Postolje koje se sastoji od dva profila zapravo jeste izrađeno od metala, a obe nožice su umesto ravnih, kakve najčešće viđamo kod ovakvih rešenja, zakrivljene u luku koji sa prednje strane odaje utisak da je postolje zapravo iz jednog dela ovalnog metala. Ovo je svakako lepše i elegantnije od standarda i doprinosi ukupnom vizuelnom utisku koji TV ostavlja.
 

teslas90326_resize.jpg


Zadnja strana je bez nekih vizuelnih i funkcionalnih iznenađenja i poseduje konektore raspoređene u dve sekcije, jednu dostupnu sa boka, a jednu sa zadnje strane TV-a.
Na boku, za lakši pristup se nalaze jedan HDMI port, po jedan USB 2.0 i 3.0 port, kao i slot za CI+ kartice. 

teslas90327_resize.jpg


Na zadnjoj strani su standardni antenski i satelitski konektori, digitalni optički audio izlaz, još dva HDMI porta, kao i kompozitni ulaz i mrežni konektor. Povezivanje sa mrežom je naravno moguće i putam WiFi-a i to na 2.4 i 5GHz, a podržan je i Bluetooth za povezivanje npr. eksternih zvučnika ili gamepada, što će obzirom na mogućnosti ovog TV-a biti naročito korisno.

Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model 49S903SUS
 • 4K Da
 • 8K Ne
 • HDR Ne
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Direct-Lit LED
 • Dijagonala ekrana 49 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • 3D tehnologija Ne
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Android 8.0
 • Osvetljenje 365 nit
 • Dinamički kontrast 1100:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S2
 • Slika Postavke prikazivanja: User/Cinema/Sport/Vivid/Hi-Bright
  Podesive kontrole slike
  Veličine prikazivanja: Auto/Normal/Zoom/Letterbox/Panorama
  Postavke boja: Nature/Warm/User/Cool
  Izoštravanje slike
  Dinamičko pozadinsko osvetljenje
 • Zvuk Snaga zvučnih drajvera: 2x10W
  Postavke zvuka: Standard, Movie, Music, Sports, User
  Podešavanje zvuka, ekvilazer, Dolby obrada, Surround (virtualan)
 • Formati reprodukcije Video: MPEG1/2, MP4, H264, H265, MKV, AVI, FLV
  Audio: MP3, M4A, AAC, WMA, WMA Pro, AC3 (samo uz video), LPCM (samo audio)
  Fotografije: JPG, PNG, BMP
  NTFS USB
  Titlovi
 • Bežična veza Wi-Fi, Bluetooth
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3x
 • USB priključak 1x USB 3.0, 1x USB 2.0
 • Ostali priključci RF, LNB, AV kompozitni, CI+, digitalni optički SPDIF
 • Dimenzije sa postoljem 1095.2 x 673.3 x 198 mm
 • Dimenzije bez postolja 1095.2 x 633.2 x 99.4 mm
 • Težina bez postolja 11.8 kg

Slika i zvuk

 

teslas90311_resize.JPG


TV na našem testu dolazi sa 49” panelom 4K rezolucije i osvežavanjem od 60Hz, očekivanom u ovom rangu cene.

U pitanju je IPS panel relativno skromne klase, što se najpre ogleda u izmerenom kontrastu od 718:1. Ovo je doduše dosta bolji rezultat od onog koji je postigao Tesla S901, mada je prethodnik imao i nešto veće maksimalno osvetljenje koje se ovog puta zadržalo na 250 nita - nedovoljno za čak i bazični HDR, ali sasvim dovoljno za prijatno gledanje, naročito u tamnijim prostorijama. Prednost IPS panela su doduše prilično dobri uglovi gledanja, pa i Tesla S903 daje jednako dobru sliku posmatrano iz bilo kog dela prostorije. 

teslas90301_resize.JPG


Precizan prikaz boja uglavnom nije nešto čime se povoljniji televizori mogu pohvaliti, pa je i ovog puta izmereno Delta E odstupanje bilo svega 7.3 u najboljem slučaju i to u Cinema modu sa toplije podešenim balansom bele.
Informaciju o broju bita po kanalu boje nismo pronašli u specifikaciji, ali pretpostavljamo da je u pitanju osmobitni prikaz, najverovatnije 6bita+FRC, obzirom na gamut boja koji pokriva oko 90% sRGB ili oko 70% DCI-P3 spektra. 

teslas90302_resize.JPG


Subjektivno, Tesla S903 poseduje vrlo korektnu sliku za ovaj rang cene, rekli bismo čak da deluje bolje nego što bi to specifikacija i izmerene vrednosti ukazivale, pa video sadržaji izgledaju dobro, uz malo izraženiju, ali ne i preteranu zasićenost boja.
Naravno, u ovom slučaju nema nekih naprednih algoritama za obradu slike, osim onog za poboljšanje prikaza sadržaja niske rezolucije. Iako TV ne ispunjava HDR specifikaciju, reprodukcija HDR sadržaja je moguća u internom media playeru, koji nije naročito izbirljiv kada su formati u pitanju, što nam se svakako dopalo. 

teslas90335_resize.jpg


Zvuk deklarisan na 2x10W snage ostavlja i bolji utisak od slike, jer reprodukcija muzike zvuči vrlo ubedljivo i pored činjenice da se niske frekvencije ne prostiru jednako duboko kao kod najboljih modela koje smo testirali. Vrlo solidan frekventni balans i zvučna slika, čak i pri prilično visokoj glasnoći, pružaju prilično dobar zvučni doživljaj na koji je teško imati zamerke, a podržan je čak i DTS TruSurround.

teslas90337_resize.jpg

SMART, gejming

teslas90338_resize.jpg


Što se gejminga tiče, input lag koji smo izmerili se kretao oko za jedan TV korektnih 23ms, a iako se u meniju nalazi i Game Mod opcija, ona je iz nekog razloga zasivljena i njena aktivacija nije moguća.
Naravno, kao i njegov prethodnik i S903 podržava Steam Link, pa putem mreže možete streamovati igre sa vašeg desktop računara direktno u dnevnu sobu i na ovaj TV.

teslas90339_resize.jpg


Ovako nešto je moguće jer TV pokreće, rekli smo Android operativni sistem, zvanično sertifikovan za ovaj TV i to ovog puta u verziji 8.0, trenutno poslednjoj kada su u pitanju televizori, koji za telefonima uvek kaskaju jednu generaciju Androida. Ova verzija donosi nešto redizajniran interfejs i veći fokus na sadržaje i aplikacije, dok je npr. izbor ulaza izmešten u ikonicu na gornjem desnom delu ekrana pored podešavanja.

teslas90334_resize.jpg


Ono što nam se nije dopalo je da su podešavanja Androida i samog TV-a potpuno odvojena, ali i da je da biste do podešavanja TV-a došli neophodno da izvor promenite na HDMI, pa nije moguće menjati podešavanja slike i zvuka dok ste npr. u Youtube aplikaciji.  Dok god ste u Androidu, Meni taster ne reaguje, što je nešto što bismo voleli da vidimo ispravljeno u nekoj narednoj verziji softvera. 

teslas90336_resize.jpg


Kako to biva sa Androidom, zvanični Playstore je tu, a u njemu gomila aplikacija i igara, ali samo onih koje su prilagođene radu sa TV-om, bez onih za mobilne telefone sa touch ekranima.
Oni koji vole da gledaju Netflix će morati da zatraže posebno ažuriranje od Tesla podrške, obzirom da Netflix aplikacija u zvaničnoj verziji softvera ne poseduje neophodan sertifikat. 

teslas90340_resize.jpg


Inače, sve aplikacije i igre pokreće Mediatek MT5891 procesor koji smo često viđali na pametnim televizorima, a uz podršku 1.5GB RAM memorije i skladišni prostor od 12GB za aplikacije. Odziv sistema je uglavnom dovoljno brz, a relativno mala količina memorije dolazi do izražaja samo pri multitaskingu, što se u slučaju TV-a svodi na istovremenu instalaciju aplikacija i kretanje po meniju, što srećom nije čest slučaj.  

teslas90341_resize.jpg


Kontrola TV-a se vrši veoma lepo dizajniranim daljinskim koji pored standardnih tastera poseduje i glasovnu kontrolu. Treba obratiti pažnju da, iako daljinac radi odmah nakon uključivanja TV-a, deo zadužen za glasovnu kontrolu zahteva prethodno uparivanje putem Bluetooth-a u Android meniju samog TV-a.

teslas90341_resize.jpg

Zaključak


Sve u svemu, Tesla S903 serija donosi Android TV sa zvaničnom podrškom u nikad povoljniju klasu televizora. Sve tri dijagonale ovog modela nude prilično dobar paket za kupce koji žele moderan 4K TV vrlo korektne slike, solidnog zvuka i odličnih SMART mogučnosti, a po vrlo pristupačnoj ceni. 

 

Prednosti: 

 • Android OS

 • Dobar odnos cene i mogućnosti

 

Mane:

 • Niži kontrast i osvetljenje

 • Tačnost prikaza boja

Test: Hisense H65U7B 4K TV

Test: Samsung QE65Q80R QLED TV

10304
10305
10306
10307
10308
10309