Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla 49S606SUS 4K (Video)

12.04.2017 11:54 | 19 Multimedija
Test: Tesla 49S606SUS 4K (Video)

Obzirom na sve veće prisustvo 4K rezolucije u oblasti televizora, došlo je vreme da se i Tesla modeli priključe popularnom trendu. Serija 6 je prva koja donosi panel sa visokom rezolucijom, ali ne samo to, već i premijerno zatičemo prisustvo Smart TV platforme. Kako se novi Tesla 4K televizor pokazao u praksi?

Dragoljub Radovanović

Bilo je pitanje vremena kada će 4K početi da se spušta u pristupačniju cenovnu kategoriju televizora. To vreme je došlo, pošto je ComTrade u ponudu Tesla televizora uvrstio model S606SUS. Po čemu su Tesla modeli inače prepoznatljivi jeste to da sa sobom donose nižu cenu, pa su iz tog razloga zanimljivi široj populaciji koja želi veću dijagonalu i dobre odlike za ne tako visoku svotu novca. Serija 6 dolazi u nekoliko varijanti, tačnije u tri različite dijagonale, najmanju od 43", srednju od 49" koju smo mi imali prilike da isprobamo, i na kraju najveću sa ekranom od 55".


Ono što je bitno napomenuti jeste da sve tri dijagonale dolaze sa 3840x2160 rezolucijom, jedina razlika između njih je veličina ekrana. Ovo ističemo jer ima slučajeva kada manje dijaonale imaju i nižu rezoluciju, mada to je obično slučaj kada je ekran manji od 40". Serija 6 je naš prvi susret sa Tesla 4K televizorom, tako da smo bili radoznali kakve ćemo odlike zateći u modelu S606SUS.

tesla_49s606sus_prva_s.jpg


Prva stvar na koju bismo hteli da skrenemo pažnju jeste tip pozadinskog osvetljenja koje ovaj model poseduje. Kao i većina televizora danas, reč je LED pozadinskom osvetljenju, koje postiže maksimalnu svetlinu do 250 cd/m2. Sam panel je obeležen kao A+, što zapravo i ne govori puno o tome koji je tip panela u pitanju. Kako smo saznali tokom testiranja, reč je nekoj varijanti IPS matrice, a tačno kojoj, ne možemo biti sigurni.


Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model 49S606SUS 4K
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 49 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Opera Smart
 • Osvetljenje 250 cd/m2
 • Dinamički kontrast 100000:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Režimi slike: Standard, Movie, Dynamic, User
  Kontrole za podešavanje slike: Da
  Veličina slike: 16:9/4:3/Auto/Panorama/Sub/Movie
  Režimi boje: Medium/Warm/User/Cool
  Smanjenje šuma: Da
 • Zvuk Izlazna snaga: 2x8W
  Režimi zvuka: Standard, Movie, Music, Sports, User
  Kontrole za podešavanje zvuka: Da
  Dolby Processing: Da
  Surround Sound: Virtual
 • Formati reprodukcije Slike: PG, PNG, BMP
  Audio: MP3, M4A, AAC, WMA, WMA Pro, AC3 (video only), LPCM (Audio only)
  Video: MPEG1/2, MP4, H264, H265, MKV, AVI, FLV
 • Bežična veza Wi-Fi (ugrađen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 2
 • Ostali priključci RF ulaz
  LNB ulaz
  Kompozitni AV ulaz
  PC Audio
  VGA ulaz
  SCART
  CI
  Izlaz za slušalice
  Digitalni audio izlaz SPDIF
 • Dimenzije sa postoljem 1110 x 688 x 230 mm (ŠxVxD)
 • Dimenzije bez postolja 1110 x 646 x 90 mm (ŠxVxD)


Interesantna odlika i takođe prva koju srećemo na Tesla televizorima je prisustvo Smart TV platforme. Da budemo konkretniji, u pitanju je Opera Smart platforma, sa raznim aplikacijama i servisima. Naravno, kako bi Smart TV imao  smisla, prisutan je ugrađen WiFi modul koji televizoru obezbeđuje pristup internetu. 


tesla_49s606sus_prva_2_s.jpg


Što se digitalnih tjunera tiče, dostupno je sve što korisniku može zatrebati. Sva tri tipa su prisutna, satelitski, kablovski i zemaljski, tačnije DVB-S i S2, DVB-C i DVB-T i T2. Ostatak odlika uključuje prisustvo zvučnika jačine 2 x 8W, MCI stopu od 240Hz-a, odziv od 8ms, i ugao gledanja od 178/178 stepeni. Pređimo nešto konkretnije na opis samog televizora.

Dizajn

Pri otvaranju pakovanja 49S606SUS modela, odmah na vrhu u stiroporu smeštene su dve metalne nožice koje predstavljaju postolje televizora. One se šrafe na poleđinu uz pomoć dva šrafa po nogici, na takvoj lokaciji da čine postolje dosta širokim. To znači da ukoliko imate kratku policu za tv, nećete moći da postavite ovaj poveći 49" model.  Sadržina pakovanja je prilično standardna, tako da se dublje u kutiji nalazi kesa sa daljinskim upravljačem, baterijama, osmica kablom za napajanje, dva AV kabl-adaptera, kao i prateća dokumentacija u vidu detaljnog korisničkog uputstva i vodiča za brzi početak.

Boja za koju se ComTrade odlučio kod Serije 6 jesta srebrna, a govorimo naravno o boji okvira. Sam okvir oko ekrana je uzak, što nam se dopada, izrađen je od metala, pa ne ostavlja otiske prstiju pri pomeranju televizora. Dizajn je dosta bazičan, nogice postolja su napravljene u "V" obliku i imaju gumu na dnu kako bi sprečile televizor da klizi po površini na kojoj je smešten. 


tesla_49s606sus_2_s.jpg


tesla_49s606sus_3_s.jpg


Debljina boka je prosečna, svakako nije preterano tanak, ali nije ni previše širok. Materijal od kojeg su izrađena leđa je takođe plastika, ovoga puta u standardnoj crnoj varijanti, i takođe je mat tipa. Postoji dovoljan broj proreza za hlađenje televizora, a ukoliko korisnik želi da tv montira na zid, tu je VESA standard 300x200mm. 

Kada je reč o dostupnim konekcijama, sa leve strane za laku dostupnost smešten je HDMI 1 ulaz, USB 3.0 port, PCMCIA (CI) alot za kartice i LAN priključak. Ispod je ostatak konekcija, u vidu S/PDIF izlaza, USB 2.0 porta, HDMI3 i HDMI2 ulazi, Skart priključak, PC ulaz (VGA), PC audio ulaz, antenski i satelitski priključci, AV ulaz i priključak za slušalice. Konektivnost je sasvim u redu, sa tri HDMI ulaza korisnik može povezati STB, konzolu i recimo neki audio sistem.


tesla_49s606sus_1_s.jpg


tesla_49s606sus_18_s.jpgU praksi

Kako zapravo S606SUS funkcioniše u praksi, je pitanje koje zainteresovani kupci svakako mogu postaviti. Imati neku ideju šta televizor ima da ponudi pre odluke o kupovini je svakako dobra stvar, pa evo nekih naših zapažanja koja smo stekli prilikom korišćenja ovog modela. Prva stvar koja ističe ovaj Tesla model u odnosu na prethodne koje smo testirali je prisustvo Smart TV platforme.

To znači da pri početnom podešavanju jezika, vremena, datuma, postoji i korak skeniranja WiFi mreža i povezivanje na internet. Nakon toga, pruža se mogućnost skeniranja kanala, bilo da je to reč o digitalnom DVB-T/T2, DVB-C, DVB-S/S2 prijemu, ili skeniranje pomoću analognog tjunera. Daljinski je solidno rešen i nudi dobar broj prečica ka servisima i podešavanjima, a kao što je to slučaj i sa ranijim Tesla modelima, ne ostavlja neki naročit utisak kada je kvalitet u pitanju.


tesla_49s606sus_12_s.jpg


Korisnički interfejs televizora je bazičan, nije preterano maštovit i privlačan, ali vrši svoj posao. Pri praćenju televizijskih kanala, u dnu se pojavljuje sivi prozirni pravougaonik sa rednim brojem kanala, nazivom, časovnikom i  datumom. U desnom delu tu su neke detaljnije informacije kao što su kodek tjunera, standard i rezolucija i jezik emitovanja. Kako ne biste prolazili kroz sve kanale, na daljinskom postoji dugme koje poziva listu kanala. U njoj se može videti koji su kanali zaštićeni, a uz to se može suziti pretraga i sortirati da li se traže samo TV kanali ili samo Radio kanali, i među njima svi besplatni ili svi šifrirani (zaključani) kanali. Postoji naravno i alternativna metoda kretanja kroz kanale - elektronski vodič sa informacijama o emisijama i njihovom vremenu emitovanja.


tesla_49s606sus_13_s.jpg


tesla_49s606sus_17_s.jpg


Pozivanjem glavnog menija dobija se sivi pravougaonik i crna traka unutar koje postoje sedam različitih kategorija - Slika, Zvuk, Kanal, Vreme, Konfiguracija, Napredno i Mreža. Podešavanja slike su uobičajna, a dostupna su četiri predefinisana režima - Standardni, Film, Korisnik i Dinamični. Takođe, moguće je podesiti i temperaturu boje, a tu imamo izbor između opcija Priroda, Toplo, Korisnik ili Hladno. Za format slike postoji čak sedam režima, i uključuju automatski, 4:3. 16:9, Panorama, Podnaslov, Film i Prirodno. Što se zvuka tiče, režimi su Standardni, Muzika, Film, Sport i Korisnik.

Od ostalih kateogorija imamo opcije vezane za kanale, njihovu pretragu, uređivanje, informacije o signalu i informacije CI PCMCIA kartice. Tu su i podešavanja vezana za časovnik, tajmer isključivanja, automatskog gašenja posle određenog vremena neaktivnosti, vremenske zone i slično. Da ne nabrajamo sve opcije u ostalim kategorijama, istaći ćemo mogućnost blokiranja kanala, nadzor roditelja, status bežične mreže, itd. 


tesla_49s606sus_14_s.jpg 


Svi ti predefinisani režimi slike - kakvi su u praksi i koji se najbolje pokazao? U poređenju sa Serijom 3 koju smo testirali krajem prošle godine, Serija 6 takođe nije najsrećnija kada je temperatura boja u pitanju. Uzmimo za primer Standardno podešavanje sa Prirodnom temperaturom boja, gde je temperatura dosta hladna kreće se između 8000K i 9000K na sivoj skali od 0-100, što znači da celokupna slika vuče na plavu boju. Sa druge strane, ako odaberemo opciju Toplo, boje su u tom slučaju previše tople, i kreću se u opsegu od 5000 do 5500K, pa je tu bela boja žućkasta. Jedino rešenje je ručno podešavati crvene, zelene i plave vrednosti, pa u tom slučaju može se temperatura doterati ka normalnoj vrednosti, mi smo konkretno uspeli da dovedemo cifru na 6669K, dok je idealna vrednost 6500K.

Boje su prosečno tačne, nisu sjajne kod Priroda opcije, bolje su kod Toplo podešavanja, još bolje, ali i dalje ne idealne su kada smo korigovali RGB opcije, u tom slučaju je tačnost boja iznosila DeltaE 6.08. Gamma je ispranija u režimu Priroda - 1.79, bolja je u Toplo režimu - 1.92, u podešenom režimu je najbolja ali dalje ne tražena 2.2, već 1.97. Maksimalna svetlina je bila upravo kao i citirana, malo i više i iznosila je 255 cd/m2. Dubina crne boje i kontrast su mogli biti bolji. Recimo, drastično je bolja situacija kod Serije 3 sa VA panelima. Dubina crne boje sa standardnim podešavanjima je 0.36 cd/m2, uz statični kontrast od svega 578:1.


Standardno, temperatura boja Priroda:


tesla_49s606us_standardno_priroda_s.jpg


Standardno, temperatura boja Toplo:


tesla_49s606us_standard_toplo2_s.jpg


Kalibrisana toplina boja:
Svakako je preporučljivo na 4K televizoru gledati barem digitalnu kablovsku u standardnoj definiciji, ili ukoliko je to moguće, uzeti paket sa većim brojem HD kanala. Na 49S606SUS modelu HD kanali izgledaju vrlo pristojno, i najbolja su solucija do emitovanja 4K kanala, koje sigurno nećemo videti u skorijoj budućnosti. 


tesla_49s606sus_9_s.jpg


tesla_49s606sus_10_s.jpg


tesla_49s606sus_11_s.jpg

 

4K televizor ima smisla ukoliko je dostupan 4K materijal, a pošto ćemo u narednom periodu sretati sve više i više filmova na Bluray-u u ovoj rezoluciji, rekli bismo da kupovina 4K televizora kao što je ovaj svakako ima smisla. Odličan pokazatelj kako bi 4K trebao da izgleda jeste Life of Pi u dovoljno visokom Bitrate-u, tako da detalji zaista dolaze do izražaja na Seriji 6 Tesla televizora. Ovaj film je snimljen u HDR-u, ali nažalost, S606SUS ne podržava HDR reprodukciju i nema dovoljnu visoku maksimalnu svetlinu za pravi HDR prikaz. Određene scene izgledaju odlično, s tim što se u poređenju sa premijum konkurencijom osete slabiji kontrast i dubina crne boje.


tesla_49s606sus_8_s.jpg


tesla_49s606sus_7_s.jpg


tesla_49s606sus_6_s.jpg


tesla_49s606sus_5_s.jpg
 


Izvor video materijala ne mora biti povezan računar, ili eksterni mediji. Pošto je reč o Smart televizoru, moguće je gledati video putem YouTube aplikacije. Poseban akcenat stavljamo na prikaz 4K video klipova, čiji Bitrate nije sjajan, ali sve to izgleda lepše i oštrije u odnosu na klasični 1080p materijal. Opera TV pruža još veći izbor video materijala, aplikacija i igara. 

Tu je i ugrađeni browser uz pomoć kojeg se može surfovati internetom, što nije baš preporučljiva akcija jer je navigacija spora, baš kao i unos teksta, tako da bismo izbegavali ovu aktivnost ukoliko baš nije potrebna. Postoje i aplikacije za društvene mreže kao što su Facebook i Twitter, kao i korisna Mirashare opcija bežičnog strimovanja ekrana uređaja na ekran televizora, ukoliko to pomenuti uređaj podržava.


tesla_49s606sus_5_s.jpg


tesla_49s606sus_5_s.jpg


Moguće je povezati i računar na televizor, gde smo dobili preporučenu rezoluciju od 4096x2160 tačaka, iako je rezolucija u specifikacijama 3840x2160. Treba uzeti u obzir, da ukoliko imate karticu sa HDMI 1.4 izlazom, moguće je dobiti svega 30Hz osvežavanje u 3840x2160 rezoluciji, ili 24Hz za 4096x2160. Ovako nešto je korisno za gledanje filmova ili drugih video materijala, ali za duži rad, 30Hz je premala stopa osvežavanja. 49S606SUS lepo prilagođava odnos stranica i ima oštar prikaz teksta i ikonica u ovakvom PC načinu korišćenja.


tesla_49s606sus_4_s.jpg


Zaključak

Premijerna rezolucija na Tesla televizoru je došla sa Serijom 6, unutar modela koji nam sveukupno deluje interesantno za ovaj cenovni rang. Nije Samsung, LG, ili Sony nivo kvaliteta, ali za 66.990 RSD za 49", 4K i Smart TV, ne može se reći da je ponuda loša, naprotiv. Nije sve savršeno, pa tako i ovde zatičemo pojedine osobine koje nisu na nivou premijum konkurencije. U njih možemo ubrojati slabije predefinisane režime slike, nešto niži kontrast i dubinu crne boje. No, svakako ima stvari koje su pohvalne, a to su broj opcija i podešavanja koje 49S606SUS nudi, kao i Smart TV servisi i aplikacije. Opera Smart platforma nije idealna, ima svakako mnogo boljih rešenja, ali smo srećni što napokon srećemo neke naprednije mogućnosti na Tesla televizoru. Kada je digitalni prijem u pitanju, kupac je potpuno obezbeđen sa DVB-T/T2, DVB-C i DVB-S/S2 tjunerima, tako da nema brige kada su TV kanali u pitanju. 4K rezolucija donosi filmovima odličan nivo detalja i oštrinu, a pošto je 4K materijala sve više i više, kupovina 4K televizora kao što je ovaj itekako ima smisla...

tesla_49s606sus_nagrada.jpg

Prednosti

- 4K rezolucija
- Svi digitalni tjuneri
- Uzan okvir oko ekrana
- Smart TV servisi i brojna podešavanja


Mane

- Temperature boja u pojedinim režimima
- Nizak kontrast i dubina crne boje


Cena: 66.990 RSD

Televizor na test ustupio ComTrade.

Aca Neregistrovan korisnik
Da li moze neko da mi posalje parametre za stelovanje slike za TESLA TV 55 inca 609sus? Za što bolju,ostriju i cistiju sliku... Kako da podesim kontrast,osvetljenje,boju,ostrinu, pozadinsko osvetljenje (od 0 do 100)??? Hvala.
desha Neregistrovan korisnik
ovo je u stvari izvorno Kineski brend Skyworth(model 49E5600)koji se kod nas prodaje kao Tesla i ne moze se porediti sa Fox, Vox i ostalim proizvodjacima koji u stvari to i nisu jer kupuju na trzistu komponente veoma loseg kvaliteta i prodaju po niskoj ceni. Panel koji je ugradjen u ovaj TV je Super IPS Direct LED, sto je u stvari LG panel visokog kvaliteta i ne moze se porediti sa ostalim TV u slicnom cenovnom rangu. Najveca mana na ovom TVu je sto koristi Opera platformu umesto Android koja pruza daleko vise mogucnosti...i da razlika u ceni je oko 10000din(naravno Tesla je za toliko skuplja)
MIRKO Neregistrovan korisnik
570:1 staticki kontrast hahahhahahahahhahahhahaha idem da se objesim odmah pa ovo ne vrijedi ni 15000dinara
DukeofSerbia Član postova: 2006
Isto Bugari. Stoji u TOS-u :
Choice of Law and Forum
These TOS shall be governed by and construed in accordance with the laws of nation of Bulgaria, excluding conflicts of law rules. You agree that, unless expressly waived by us, the exclusive jurisdiction for any claim or action arising out of or relating to these TOS or your use of PhoneArena shall be in the courts located in Sofia, Bulgaria and you further agree and submit to the exercise of personal jurisdiction of such courts for the purpose of litigating any such claim or action. You agree to receive service of process through e-mail, certified mail or by other means sanctioned by law, and you expressly waive any claim of improper venue and any claim that such courts are an inconvenient forum. You also agree that in the event of any action to enforce or interpret these TOS, the prevailing party shall be entitled to collect its reasonable attorney fees.

Zauvek u senci GSMArene, al‘ eto, Bugari se probili u sami vrh kad su u pitanju mobilni telefoni.
Kad se hoće, može se .
vladimirdowla Član postova: 3437
Citiram korisnika: DukeofSerbiaZa mobilne telefone isto nije čudno – pregazili su sve i u svetu. Tu se se komšije Bugari pokazali kao izuzetno dalekovidi(ko ne zna, GSMArena je bugarski sajt)!
Ako njihovi naglasci u recenzijama nisu bili dovoljno jasni odakle dolaze PhoneArena isto Bugari? Ili Rusi?

Test: Tesla 40S306BF LED TV (Video)

Test: LG Signature OLED W7 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309