Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla 40S306BF LED TV (Video)

21.12.2016 19:51 | 15 Multimedija
Test: Tesla 40S306BF LED TV (Video)

Osvežena Serija 3 Tesla televizora stigla je u Benchmark kancelariju, tako da smo imali prilike da se pozabavimo novim modelima. FullHD rezolucija i dijagonala ekrana od 40 inča su neke od odlika koje prate najzanimliviji televizor nove serije, a tu su takođe i svi potrebni digitalni tjuneri za praćenje televizije, bilo da je reč o kablovskoj, programu preko etra, ili čak satelitskom programu. Pošto je reč o nižoj cenovnoj klasi, ne poseduje puno naprednih funkcija, ali pogledajmo kakav prikaz ovaj TV nudi...


Dragoljub Radovanović

Brend kompanije ComTrade je postao svakako prepoznatljiv za ovih godinu i po dana koliko je prisutan na domaćem tržištu. U ponudi postoje Tesla smartfoni, Tesla tableti, ali i bitna kategorija za današnji test - Tesla televizori. Kako na lageru ne bi ostajali zastareli modeli, ComTrade periodično osvežava Tesla uređaje. Takvu situacija je upravo sa Serijom 3 televizora, a da budemo konkretniji, ovoga puta se bavimo modelom iz S306 podkategorije. Varijante S306 televizora su brojne, pa ih tako možete pronaći u 24", 32", 40", 42", 49" i 55" dijagonalama ekrana.Konkretno, danas se bavimo 40-inčnim modelom, koji dolazi u FullHD rezoluciji ekrana. Skrećemo pažnju na rezoluciju jer je povezana sa dijagonalom, pa 32" i 24" nisu FullHD već HD Ready 720p televizori, dok ostatak nabrojanih dijagonala poseduje 1080p panele.


tesla_40s406bf_prva_2.jpg


Reč je o LED osvetljenim LCD televizorima, koji dolaze sa takozvanim panelima A klase. Ova oznaka sama po sebi ne otkriva nikakve detalje o kojem se zapravo tipu panela konkretno kod 40S306BF modela, tako da ni sami nismo bili sigurni dok nismo pristupili testiranju. Izmereni kontrast nam je pružio uvid u to da je reč o VA varijanti panela, koji su karakteristični po visokom statičnom kontrastu i dobroj dubini crne boje.


Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model 49S606SUS 4K
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 49 "
 • Rezolucija 3840 x 2160
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Opera Smart
 • Osvetljenje 250 cd/m2
 • Dinamički kontrast 100000:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Režimi slike: Standard, Movie, Dynamic, User
  Kontrole za podešavanje slike: Da
  Veličina slike: 16:9/4:3/Auto/Panorama/Sub/Movie
  Režimi boje: Medium/Warm/User/Cool
  Smanjenje šuma: Da
 • Zvuk Izlazna snaga: 2x8W
  Režimi zvuka: Standard, Movie, Music, Sports, User
  Kontrole za podešavanje zvuka: Da
  Dolby Processing: Da
  Surround Sound: Virtual
 • Formati reprodukcije Slike: PG, PNG, BMP
  Audio: MP3, M4A, AAC, WMA, WMA Pro, AC3 (video only), LPCM (Audio only)
  Video: MPEG1/2, MP4, H264, H265, MKV, AVI, FLV
 • Bežična veza Wi-Fi (ugrađen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 3
 • USB priključak 2
 • Ostali priključci RF ulaz
  LNB ulaz
  Kompozitni AV ulaz
  PC Audio
  VGA ulaz
  SCART
  CI
  Izlaz za slušalice
  Digitalni audio izlaz SPDIF
 • Dimenzije sa postoljem 1110 x 688 x 230 mm (ŠxVxD)
 • Dimenzije bez postolja 1110 x 646 x 90 mm (ŠxVxD)


S306 serija je cenovno pristupačnija, tako da ovo nisu Smart televizori i ne donose internet mogućnosti kakve možete pronaći na skupljim modelima drugih brendova. Šta 40S306BF ima da ponudi za cenovni rang do 35 hiljada dinara? Pre svega, solidnu veličinu ekrana i FullHD rezoluciju, a zatim svaku varijantu digitalnog prijemnika koju televizor može posedovati.


tesla_40s406bf_prva_3.jpg


To znači da je obezbeđen prijem kanala iz etra putem DVB-T/T2 modula, zatim putem kablovskih provajdera uz pomoć DVB-C standarda i na kraju preko satelita zahvaljujući DVB-S/S2 prijemniku. Maksimalni citirani nivo svetline ekrana je 450 cd/m2, donosi klasično osvežavanje od 60Hz-a, pa čak imamo i informaciju o odzivu panela koji iznosi 8ms. Za zvuk brinu se dva zvučnika smeštena sa donje strane, jačine 2 x 6W.

Dizajn

Pakovanje je detalj kod Tesla uređaja na koji se posebno obraća pažnja. Pretežno bela kutija koja oslikava dizajn televizora i ističe neke od njegovih ključnih detalja, na taj način da deluje moderno i pregledno. U kutiji se nalazi osnovni sadržaj, kao što su uputstva, daljinski, kabl za struju, kao i dve nogice sa pratećim šrafovima, koje sačinjavaju postolje. Materijal nogica je plastika, i one se lako ušrafljuju na predviđenu lokaciju na poleđini, čineći televizor spremnim za gledanje za svega nekoliko minuta.

Dizajn svakako nije ekstravagantan ili impresivan na bilo koji način, ali je dovoljno elegantan da se uklopi u svaku prostoriju u kojoj planirate da postavite televizor. Može se reći da je izgled neutralan, kompletno je crn, pa je na taj način neupadljiv. Plastika od koje je sačinjen prednji okvir je sjajnog (glossy) tipa, pa treba voditi računa o otiscima ukoliko imate potrebu da fizički pomerate televizor tokom gledanja, što sumnjamo da većina korisnika radi, osim u slučaju kada baš morate da promenite položaj tv-a.


tesla_40s306bf_led_tv_1_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_2_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_3_s.jpg


Okviri su dosta uzani, što nam se dopada, a kako bi se malo razbila crna monotonija, u donjem desnom ćošku nalazi se Tesla natpis. Takođe, donja traka ima reljefnu šaru kako bi donela malo interesantnosti dizajnu, a na levom kraju smešten je infracrveni prijemnik za daljinski. Poleđina nije sjajna kao prednja strana, već je reč o mat plastici.

Na leđima postoji mogućnost VESA kačenja 200x200, a od konekcija sa bočne leve strane imamo sledeće - zemaljski ili kablovski priključak, odmah do njega i satelitski, zatim servisni port, PCMCIA slot i USB 2.0 port za reprodukciju multimedijalnih sadržaja. U nastavku sa donje strane tu je port za slušalice, Skart priključak, dva HDMI ulaza i S/PDIF interfejs za zvuk, a napajanje se vrši uz pomoć takozvanog osmica strujnog kabla.


tesla_40s306bf_led_tv_4_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_5_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_14_s.jpg


U praksi

Pročitati specifikacije negde na internetu je često nedovoljan podatak pri odluci kupovine televizora. Potencijalne korisnike zanima kako se tv snalazi tokom svakodnevnog korišćenja, i evo nekih naših zapažanja. Zaboravite ovaj model ukoliko vas zanimaju Smart mogućnosti, kategorija u kojoj se nalazi ne dozvoljava mu prisustvo internet veze, tako da nema aplikacija i drugih online servisa. Ipak, najveći broj ljudi koristi televizor za gledanje televizijskog programa, pa smo 40S306BF doveli kabl SBB kablovskog operatera. Pretraživanje svih digitalnih kanala ume da potraje, a kao rezultat se dobija 200 tv i 57 radio kanala. Daljinski je jednostavan, generičkog je tipa, i donosi tastere izrađene od gume, čija je veličina osrednja. Razlog zbog čega ga nazivamo generičkim jeste to što pored potrebnih tastera donosi i pojedine koje na ovom konkretnom modelu uopšte i nemaju nikakvu ulogu.


tesla_40s306bf_led_tv_6_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_10_s.jpg


Interfejs je jednostavan i nije preterano privlačno dizajniran. Pri promeni kanala dobija se pravougaonik sivo-crne boje u kojem imamo informacije kao što su datum i trenutno vreme, šta je trenutno na programu, naziv kanala, pozicija i koju rezoluciju kanal poseduje. Lista kanala se može uređivati i na taj način menjati pozicije, a postoji i vodič za kanale odakle se može videti šta se emituje sledeće na željenom programu. Takođe postoji i podsetnik, tako da ne propustite omiljenu seriju, film ili emisiju. Sama promena između kanala traje oko dve sekunde. Izvor slike se može promeniti vrlo lako pritiskom na Source taster na daljinskom, a sva tri digitalna prijemnika imaju svoj poseban izvor, što je interesantno rešenje. 


tesla_40s306bf_led_tv_11_s.jpg


Unutar glavnog menija nalaze se pet kategorija - Slika, Zvuk, Kanal, Opcija i Zaključaj. Prva kategorija nudi promenu režima slike, od kojih su ponuđeni izbori kao što su Standardno, Meko, Korisnik i Dinamički. Zatim, moguće je odabrati i željenu temperaturu boje - Umereno, Toplo, Korisnik, Hladno. Što se zvuka tiče, dostupna su pet režima - Standardno, Muzika, Film, Sport i Korisnik. U kanal sekciji se mogu menjati položaji kanala, dobiti informacije o signalu, ili ponovo pretraživati kanale određenog digitalnog prijemnika, ili analogne kanale. Opcije nuge promene jezika interfejsa, titla, itd, dok Zaključaj sekcija može doneti blokiranje kanala i roditeljsku kontrolu, pa određenim kanalima možete dodeliti šifru za pristup.


tesla_40s306bf_led_tv_12_s.jpg 


Možda i najbolja odlika 40S306BF modela je prikaz koji nudi. Prisustvo VA tipa panela po našem mišljenju ima ogromnu ulogu u krajnjem kvalitetu slike. Kontrast koji smo izmerili iznosi ogromnih 3896:1 ima odličnu dubinu boje od 0.06 cd/m2. Boje sa druge strane, nisu tako idealne, prvenstveno zbog temperature koja pod režimom "Toplo" i dalje pruža hladniju temperaturu od 7901K. Tačnost boja je u sasvim u redu, gde smo kao prosečnu DeltaE vrednost dobili cifru od 6.26. 


tesla_40s406bf_calman_1_s.jpg


tesla_40s406bf_calman_standardno_toplo_s.jpg


Standardna definicija, tačnije kanali koji nisu HD izgledaju solidno na 40" FullHD ekranu, skaliranje je sasvim korektno. HD kanali sa druge strane izgledaju dosta bolje, slika nije preoštrena, deluje prirodno i nema nikakvih anomalija. Oblast gde smatramo da će 40S406BF ponuditi najviše jeste gledanje filmova u 1080p rezoluciji. Putem HDMI kabla moguće povezati vaš računar, gde je slika iz Windows okruženja prepoznata pravilno kada se podesi odgovarajuća opcija aspekta u meniju televizora. Oštrina prikaza nije spektakularna, ali deluje oštro i nismo primetili da je tekst mutan ili krzav, što se dešava na pojedinim televizorima, tako da smo zadovoljni 40S306BF modelom u ulozi monitora.


tesla_40s306bf_led_tv_13_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_7_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_8_s.jpg


tesla_40s306bf_led_tv_9_s.jpg


Zaključak

ComTrade je u tradicionalnom stilu u Tesla ponudu uređaja uvrstio još jedan cenovno pristupačni televizor. Kao takav, 40S306BF ne nudi Smart mogućnosti, ali za taj novac nudi dobar kvalitet prikaza. Izuzetno smo zadovoljni visokim statičnim kontrastom i odličnom dubinom crne boje koju nudi, što su bitni parametri za sveukupan kvalitet slike. Dijagonala od 40 inča i FullHD rezolucija su takođe prednosti ovog modela. Dizajn nije preterano interesantan, ali uz tanke okvire uklopiće se jako lepo u većinu prostorija.Digitalni tjuneri nude sva tri načina prijema slike, iz etra, putem kabla ili satelitskim putem, tako da je korisnik obezbeđen koji god da mu je izvor dostupan. Dva HDMI ulaza omogućavaju da se povežu recimo risiver i konzola/računar, a tu je i USB port za reprodukciju multimedije. HD materijal izgleda dobro, pa je uživanje gledati filmove na VA tipu panela. Negativna strana ovog modela je nešto hladnija temperatura boja, kao i ne tako napredan dizajn korisničkog interfejsa, ali to nisu stvari koje bi pokvarile ukupan utisak. Ukoliko ste u potrazi za pristupačnijim televizorom od 40 inča, Tesla 40S306BF je vrlo solidan izbor...

tesla_40s406bf_nagrada.jpg

Prednosti

- Digitalni tjuneri svakog tipa
- Visok statični kontrast
- Dobra dubina crne boje
- Uzan okvir


Mane

- Dizajn korisničkog interfejsa
- Hladnija temperatura boja


Cena: 34.990 RSD

Televizor na test ustupio ComTrade.

Jovan Neregistrovan korisnik
Preko USB pustim film. Kako da podesim č i ć da se vidi i da li je moguće font da se poveća. Probai istok i zapad. I gde moze da se updejtuje softver ako se to ispravi u budućnosti.
Akeksandar Neregistrovan korisnik
Dali je neko probao da tv poveze sa satelickom antenom...dali je do tv-a il antene al slignal je dosta slab eutelsat 13 stepeni i astra rade sa signalom oko 55% dok eutelsat 16 stepeni nemogu pronaci nikako. Dali neko ima neka iskustva?
nele nelic Neregistrovan korisnik
Citiram korisnika: star-duster S obzirom da ste ga povezivali na PC, jeste li probali neki gejming? Kakav mu je odziv? Može li da posluži?Mene, doduše, više interesuje za konzolno igranje - ništa takmičarski multiplejer, samo singlplejer igre.
Ja ga koristim za konzolarni gaming posto posedujem Xbox360 i preko HDMI-a slika je vise nego korektna. Ponavljam, nije u pitanju ovaj model nego onaj prethodni "srebrni" iz serije 6 ali je svejedno u pitanju VA panel vrlo slicnih karakteristika. Zbog tog odlicnog kontrasta i odlicne crne boje slika je odlicna i u igricama, to je provereno tacno!
nele nelic Neregistrovan korisnik
Ja vec neko vreme posedujem Teslu TV prethodne generacije (onaj sa srebrnim "nogicama") od 32 inca dijagonale i mogu sasvim pouzdano da kazem da je slika cak i odlicna kada se uzme u obzir kojoj klasi i ceni on pripada. Kontrast mu je stvarno dobar, crna nija bas skroz crna ali je vrlo blizu tome, a to sto poseduje VA panel je svakako prednost u odnosu na ostale FOX, Vox i ostale slicne marke televizora. Puno puta sam uporedjivao sliku ovog tesle sa slikom ostalih brendiranih TV-a po raznim prodavnicama i mogu sasvim lako zakljuciti da se ovaj tesla moze dosta uspesno nositi i sa 15 hiljada skupljim LG-om ili Samsungom (naravno, ipak je VA panel Samsungov pronalazak). Svakako, i on nema totalno savrsenu i preciznu sliku ali u ovoj najnizoj klasi bi to bilo suludo ocekivati. Sve zajedno, za te pare koje sam dao za njega ovaj Tesla je i vise nego dobar!
Chinaski Moderators postova: 5811
Citiram korisnika: JerichoChinaski, ti sad stvarno zvucis kao bot A svaka cast Veselinu?
Pa nek zvucim. Ja sam napisao sta bih ja uradio, niti mora da znaci da sam u pravu niti mora neko da se slozi sa mnom.

8 stvari koje treba da znate pre kupovine 4k TV-a

Test: Tesla 49S606SUS 4K (Video)

 • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309