Greška

Došlo je do greške.

Test: Tesla 32T319SHS SMART TV (Video)

23.08.2018 15:44 | 14 Multimedija
Test: Tesla 32T319SHS SMART TV (Video)

Kakav TV je moguće dobiti za ispod 200€? SMART model sa VA panelom svakako nije ono što bismo očekivali u ovoj klasi.

Ivan Mančić

Često nakon testova 4K i HDR televizora dobijamo komentare tipa “A šta ja da gledam na tome, ko emituje TV program u 4K”, ili “Ko ima para da da toliko za TV”. Činjenica je da svaka roba ima svog kupca, pa i televizori koji predstavljaju tehnološki “cutting edge”, ali takođe postoji i veliki broj korisnika koji nemaju potrebu za najnovijim ili najboljim. Naravno, svi kupci vole da dobiju što više za svoj novac, pa je pomeranje granica po tom pitanju u svim segmentima tržišta nešto što raduje svakoga ko u planu ima kupovinu novog uređaja. Tako su i SMART funkcije do pre svega par godina pripadale visokoj klasi i postepeno se pojavljivale i u sve povoljnijim i povoljnijim TV modelima. Očigledno je došlo vreme da se i najpovoljnija klasa “opameti”, a kao jedan od modela koji predstavljaju ovu novu generaciju, tu je i Tesla 32T319SHS TV koji nam je stigao na test.


Ovo je četvrti Tesla budžetski model koji smo isprobali ove godine i možemo reći da je svakako najzanimljiviji. Tesla 32T319SHS je televizor koji košta svega oko 190€ na našem tržištu. Iako u ovoj klasi nije moguće očekivati čuda, ono što ovaj model nudi za taj novac svakako jeste vrlo prijatno iznenađenje.

Dizajn

tesla319shs03_resize.jpg


Tesla 32T319SHS izgledom donekle podseća na prethodne televizore iz serije 3, poput nedavno testiranih S317 modela. Doduše, rekli bismo da ga izmene koje je doživeo po pitanju izgleda čine boljim i da ovaj model izgleda “skuplje” od pomenutih. Umesto crne sjajne plastike, kompletan okvir panela je izrađen od plastike koja bojom i teksturom podseća na aluminijum. Iako takva boja često ume da izgleda loše i jeftino, to ovde nije slučaj, pa na prvi pogled ne biste rekli da nije u pitanju metal.

tesla319shs05_resize.jpg


Iako je na dodir jasno da je u pitanju plastika, ona je izuzetne čvrstine, pa je, potpuno netipično za televizore iz niže, pa i srednje klase, odsutno karakteristično uleganje, savijanje i krckanje. Okvir i panel su očigledno odlično uklopljeni, pa ni panel ne reaguje na pomeranje, što je zaista za pohvalu. Ivice okvira su zaobljene sa bočne strane, što doprinosi iluziji metalnog kućišta. Donja ivica se konturama blago izdvaja od ostatka okvira, a na njoj se nalazi i Tesla logo, kao i IC prijemnik koji je pozicioniran sa donje strane ispod logotipa.

tesla319shs20_resize.jpg


I ovaj model koristi popularno rešenje postolja sa dve zasebne nožice koje se prostiru sa prednje i zadnje strane. Postolje poseduje identičan izgled kao i okvir, pa ceo tv deluje skoro kao da poseduje metalnu unibody konstrukciju, makar sa prednje strane.

tesla319shs09_resize.jpg


Pozadina TV-a je izlivena od jednog dela crne plastike koji se uklapa sa okvirom tako da su svi spojevi skriveni, osim ako se TV posmatra sa zadnje strane. Na sredini se nalazi modul sa svom elektronikom i konektorima, kao i VESA 100x100 montaža za postavljanje TV-a na nosač.

tesla319shs08_resize.jpg


Od konektora, prisutni su LNB za povezivanje satelitske antene, standardni konektor za antenu ili kablovsku televiziju, dva HDMI porta, 3.5mm AV ulaz koji putem adaptera daje kompozitni ulaz, dva USB porta, izlazi za slušalice i SPDIF digitalni audio, kao i LAN konektor i Common Interface slot za kartice. 
Na modulu sa elektronikom se nalazi i ventilacioni otvor, a na proširenju na donjem delu TV-a se nalaze otvori za zvuk, kako sa donje, tako i sa gornje strane.

Slika

tesla319shs19_resize.jpg


Tesla 32T319SHS donosi i nešto što se retko viđa u klasi najpovoljnijih televizora. Naime, umesto jeftinih i loših IPS panela koji po pravilu “krase” ultra-budžetske modele, ovaj TV dolazi sa panelom VA tipa. Naravno, ovaj panel nije na nivou VA panela koje viđamo na skupljim modelima poznatih proizvođača, ali je utisak da je jeftiniji VA panela svakako bolji od IPS panela istog ranga. Specifikacije ovog modela navode statički kontrast od 3000:1, što je svako van domašaja čak i skupih IPS modela, kao i vrlo korektno maksimalno osvetljenje od 220 cd/m2. Osvetljenje je Direct LED tipa, što je još jedno prijatno iznenađenje, a nudi i neke konkretne prednosti koje ćemo spomenuti kasnije.

Specifikacije
 • Proizvođač Tesla
 • Model 32T319SHS
 • 4K Ne
 • HDR Ne
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Direct-Lit LED
 • Dijagonala ekrana 32 "
 • Rezolucija 1366 x 768
 • 3D tehnologija Ne
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Browser, prodavnica aplikacija, media player
 • Osvetljenje 220 cd/m2
 • Statični kontrast 3000:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • Slika Režim slike: Standard/Dynamic/Natural/Movie/Stadium/Personal
  Veličina slike: 16:9/4:3/Auto/Zoom1/Zoom2
  Podešavanje boja: Cool/Normal/Warm/Custom
  Uklanjanje šuma: Da
 • Zvuk Izlazna snaga: 2x5W
  Režim zvuka: Music/Movie/Standard/Stadium/Personal
  Ekvilajzer: Da
  Dolby Processing: Da
  Surround Sound: Virtual
 • Formati reprodukcije AVI/MKV/MP4/TS/VOB/MPG/DAT
  MP3, M4A, AAC, WMA, WMA Pro, AC3
  (video only), LPCM (video only)
  JPG, PNG, BMP
 • Bežična veza Wi-Fi (ugrađen)
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 2
 • USB priključak 2
 • Ostali priključci RF Ulaz
  LNB Ulaz
  Kompozitni AV Ulaz
  CI
  Izlaz za slušalice
  Digitalni audio izlaz SPDIF
 • Dodatne funkcije Microdimming, Sports mode
 • Dimenzije sa postoljem 732 x 477 x 180 mm
 • Dimenzije bez postolja 732 x 435 x 77.8 mm
 • Težina sa postoljem 4.2Kg
 • Energetska efikasnost A+
 • Garancija proizvođača 36 meseci

TV nudi 5 predefinisanih profila slike, Standard, Dinamički, Prirodni, Bioskop i Stadion, kao i Lični, odnosno User mod koji možete prilagoditi po svojoj želji.

tesla319shs17_resize.jpg

tesla319shs30.jpg


Tačnost prikaza boja koju smo izmerili kolorimetrom istina nije na visokom nivou, sa prosečnim DeltaE odstupanjem od čak 15.6. Kao najprecizniji mod pokazao se Stadion, mada je razlika u odnosu na ostale bila mala. Srećom, za razliku od prethodnih budžetskih modela, ovaj dozvoljava vrlo detaljna podešavanja slike, uključujući i korekciju balansa bele putem individualnih podešavanja za jačinu i balans svakog od RGB kanala. Samim tim je preciznost moguće dodatno poboljšati, a zahvaljujući velikom broju opcija, vrlo je lako sliku prilagoditi sopstvenom ukusu.  

tesla319shs18_resize.jpg


Ono što nas je oduševilo je izmereni statički kontrast od izvanrednih 5390:1, što je znatno iznad specifikacija, naravno uz karakteristično dobar nivo crne po kome su VA paneli poznati. Maksimalno izmereno osvetljenje je iznosilo 226.4 nita, što je u skladu sa deklarisanim i sasvim dovoljno za prikaz standardnih sadržaja. Naravno, kako jeftiniji VA paneli imaju nešto uže uglove gledanja i kod ovog modela se primećuje da je slika nešto bleđa i svetlija kada se posmatra iz horizontalnih uglova većih od 45 stepeni, pa se u tom slučaju ne bismo složili sa specifikacijom koja navodi uglove od 178 stepeni.

tesla319shs13_resize.jpg


Praktično najveća zamerka ovom modelu je rezolucija, pošto je u pitanju HD Ready, odnosno 720p model. Dok je ovo praktično idealno za gledanje TV kanala, obzirom da se većina HD kanala emituje u toj rezoluciji, a i 576p sadržaji izgledaju korektno, pri povezivanju računara ili gledanja Full HD filmova, primećuje se da oštrina slike nije na visokom nivou u poređenju sa Full HD ekranima. Naravno, rezolucija je u skladu sa cenom, pa nas, obzirom na druge dobre strane ovog modela, vrlo interesuje kako se ponaša njegov krupniji rođak od 40” koji donosi i FullHD rezoluciju, uz cenu višu za oko 60€.

tesla319shs21_resize.jpg


Kada smo kod dobrih strana, njihova lista se nastavlja. Još jedan presedan kod televizora u klasi ispod 200€ je verovatno i korišćenje Micro Dimming-a, odnosno zatamnjivanja određenih delova slike. Iako smo u prvi mah pomislili da je u pitanju neka zaostala opcija koja nije izbačena iz softvera namenjenog jačem modelu, ispostavilo se da zaista radi. Iako svakako nije u pitanju Full Array Local Dimming sa modela visoke klase, svakako ima pozitivan uticaj na sliku i više je nego bonus na ovako povoljnom modelu. 
Od naprednih opcija slike, moguće je aktivirati i dinamičko poboljšanje kontrasta, Black Stretch opciju koja bi trebala poboljšati kontrast detalja u tamnim delovima slike, Flash tone koji prepoznaje i koriguje boju kože nezavisno od ostalih podešavanja slike i Color Extender koji bi trebao proširiti gamut prikazanih boja. Upotrebljivost ovih opcija je upitna, ali su u svakom slučaju tu za one koji vole da eksperimentišu i podešavaju sliku do detalja.

tesla319shs27_resize.jpg


TV poseduje i nekoliko specijalnih modova, koji se aktiviraju nezavisno od glavnih modova slike. 
Tu su game mod za koji pretpostavljamo da svodi procesiranje slike na minimum radi nižeg ulaznog kašnjenja i filmski mod kome nismo pronašli konkretan efekat, a oba moda mogu biti aktivna i istovremeno. Treći mod je Sportski, koji se umesto iz sekcije naprednih podešavanja aktivira iz sistemskog menija, a koji praktično zaobilazi sva ostala podešavanja i preuzima kompletnu kontrolu nad svim parametrima slike. Iako ne postoji detaljno objašnjenje šta ovaj mod radi, deluje da je u pitanju set parametara prilagođenih sportskim sadržajima, koji podrzumeva korišćenje svih mogućnosti ovog TV-a, dinamičkog kontrasta i osvetljenja, kao i verovatno nekog algoritma za prikaz brzih sadržaja. Poređenje sa sličnim modovima na televizorima koji koštaju bar pet puta više svakako nema smisla, ali deluje da ovaj mod korektno koristi mogućnosti ovog TV-a, obzirom na njegovu cenu.

Zvuk

tesla319shs22_resize.jpg


Dobar zvuk je bio karakteristika i prethodnih Teslinih budžetskih modela, pa nam je drago da je zadržan i na ovom modelu. U pitanju je stereo zvuk jačine 2x5W, sa zvučnicima usmerenim ka dole. Obzirom na male dimenzije samog uređaja, frekventni odziv i jačina zvuka su na više nego korektnom nivou, pa je zvuk vrlo jasan i prijatan za slušanje.

U meniju je prisutno pet predefinisanih modova - Muzika, Bioskop, Jasan glas, Standard i Stadion, kao i Lični mod za podešavanja po želji korisnika.

tesla319shs23_resize.jpg


Meni nudi i petopojasni grafički ekvilajzer za doterivanje frekventnog odziva, kao i automatsku kontrolu jačine koja će izjednačavati razlike između različitih izvora i kanala i opciju za montažu na zid ili postolje koje će frekventni odziv prilagoditi blizini zida ili podloge. 
U naprednim podešavanjima je moguće i uključiti i isključiti zvučnik ili izlaz za slušalice, kao i podesiti njihovu jačinu nezavisno i pre glavnog podešavanja.

SMART

tesla319shs11_resize.jpg


Tesla 32T319SHS pored uobičajenih TV funkcija donosi i one pametne. Naime, u pitanju je pravi SMART TV, koji možete povezati na Internet kako putem LAN konekcije, tako i bežično putem WiFi-a na 2.4GHz. Iako SMART mogućnosti nisu neuobičajene u ovom cenovnom rangu, moramo priznati da smo prijatno iznenađeni odzivom i brzinom rada koje ovaj TV nudi. Iako nema zvaničnih informacija o tome koja platforma je korišćena, najverovatnije je u pitanju neki derivat linuxa, i to vrlo lepo optimizovan za rad na konkretnom uređaju. Brzina i tip procesora takođe nisu spomenuti u specifikacijama, ali su očigledno dobro odabrani u kombinaciji sa konkretnom platformom i mogućnostima TV-a.

tesla319shs14_resize.jpg


Dizajn samog interfejsa je vrlo lep i ne nalikuje onima koje često srećemo na jeftinim uređajima, pa TV po tom pitanju ostavlja vrlo lep utisak, u rangu sa višestruko skupljim modelima. Platforma nas najviše podseća na VEWD koja se koristi na Hisense modelima, samo u nešto svedenijoj formi. T319SHS dolazi sa preinstaliranim Netflix i Youtube aplikacijama, kao i web pregledačem i Accuweather aplikacijom za vremensku prognozu. Pomenuti video servisi svakako značajno proširuju upotrebljivost ovakvog TV-a, a pristup internet sadržajima će manje zahtevnim korisnicima ovaj TV verovatno učiniti i validnom zamenom za računar. U uslovno rečeno “prodavnici aplikacija”, obzirom da je u njoj sve besplatno, čeka vas i solidan broj video servisa svih vrsta, portala za vesti, recepata i uradi sam uputstava.

tesla319shs16_resize.jpg


Naravno tu je i selekcija igara, od klasičnih arkadnih poput Arkanoida, Lunar Landera i Outrun-a, stonih društvenih igara i onih namenjenih najmlađima. Aplikacije i igre ne zahtevaju instalaciju, već se pokreću online, mada to radi vrlo korektno i brzo. Istina, igre su grafički nezahtevne i svakako nisu na nivou nekih naprednih modela i platformi, ali su svakako dobrodošao dodatak obzirom na cenu TV-a.

tesla319shs07_resize.jpg


Pored aplikacija, prisutan je i integrisani media player pomoću kog možete gledati sadržaje sa USB diskova putem jednog od dva USB porta, kao i putem DLNA, odnosno lokalne mreže. Plejer je malo izbirljiv po pitanju formata, verovatno zbog ograničenja samog hardvera, pa je najsigurnije držati se H.264 / x.264 fajlova do Full HD rezolucije.

tesla319shs02_resize.jpg


Kontrola TV-a se naravno vrši daljinskim upravljačem koji je nešto većih dimenzija, ali vrlo pregledan i udoban u ruci, sa zaobljenim zadnjim delom. Glavni tasteri su krupni, što će se naročito dopasti starijim korisnicima, a prisutni su i Youtube i Netflix tasteri, kao i tasteri za praktično sve funkcije koje vam mogu zatrebati, što znatno olakšava kontrolu u svim situacijama.

Zaključak

Uređaji iz najpovoljnije klase sa sobom često nose puno kompromisa, ali moramo priznati da su oni u slučaju ovog modela nadjačani nekim iznenađenjima, poput VA panela, solidnog zvuka i brze SMART platforme.


Zahvaljujući njima, Tesla 32T319SHS je televizor koji će nezahtevnim korisnicima dati razlog da pri izboru novog TV-a iz klase najjeftinijih modela dodaju minimalno više novca i dobiju nešto znatno upotrebljivije. I pored svojih nedostataka, najpre po pitanju rezolucije i kvaliteta reprodukcije boja, koji su istina i očekivani za TV koji košta svega 190€, smatramo da je ovaj model vrlo zanimljiv izbor kada su u pitanju budžetski televizori.

 

Prednosti:
- VA panel
- Izvanredan kontrast
- SMART mogućnosti

 

Mane:
- Preciznost prikaza boja
- 720p rezolucija

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: LG 55UK6950 4K HDR TV

Test: Hisense H65U9A 4K HDR ULED TV (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309