Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL Plex (Video)

12.12.2019 19:27 | 0 Mobile
Test: TCL Plex (Video)

Kada smo dobili TCL Plex na test, pomislili smo da je reč o samo još jednom “kinezu” koji ulazi na tržište. Susreli smo se sa telefonom još na prezentaciji na IFA sajmu u Berlinu, ali bez obzira što smo imali prilike da se susretnemo s telefonom, nije bilo šanse da ga isprobamo malo detaljnije. Sada je telefon stigao kod nas i predstavlja debitantski model kompanije TCL, poznate kao vlasnice Alcatel-a. I moramo reći - veoma smo prijatno iznenađeni, jer se Plex odlično pokazao

Otkud proizvođač televizora u svetu mobilnih telefona? Prema navodima same kompanije - upravo zato. Žele da ponude proizvod u svim kategorijama koje se oslanjaju na displej, i uvežu to u sopstveni ekosistem. S obzirom da je reč o jednom od najvećih proizvođača televizora na svetu, ovakve želje smo uzeli veoma ozbiljno u obzir, tim pre što je reč o vlasniku jednog od popularnih smartfon brendova - Alcatel-a, tako da je i sa te strane mogao da računa na određeno iskustvo.

Definitivno je iskustvo sa Alcatelom dosta pomoglo u kreaciji novih telefona, ali moramo reći i da su TCL telefoni, barem prema prvom modelu sudeći, sasvim druga priča. TCL Plex je pozicioniran iznad Alcatel-a, i predviđen je za srednju klasu budući da mu je maloprodajna cena 36.990 dinara, odnosno malo iznad 300 evra. Ne brinite - Alcatel i Blackberry, brendovi koji su takođe u vlasništvu kompanije TCL, će nastaviti da paralelno postoje. Alcatel će zadržati svoju poziciju pristupačnog brenda namenjenog nezahtevnima i mladima, dok će Blackberry takođe ostati usmeren svojoj dosadašnjoj publici, odnosno poslovnim korisnicima. TCL će pokriti srednju i višu klasu telefona.

Telefon na testu

Stoga, kako im polazi za rukom? Ako je suditi po prvom utisku, sasvim dobro. Čim se otvori kutija, zatiče se personalizovana poruka-zahvalnica kupcu, slično kako to radi recimo OnePlus, i to vrlo uspešno. Zašto da ne, ako doprinosi da se stvori konekcija između potrošača i brenda. Ostatak pakovanja je relativno standardan. Zatičemo USB-C kabl, punjač snage 18 W koji nam pokazuje da TCL nikako nije zanemario taj važan aspekat današnjeg telefona, ali i kejs za telefon.

Moramo reći da je futrola prilično kruta. Mišljenja smo da u praksi nešto mekše a opet ne premekane futrole donose najbolje iskustvo u svakodnevnom korišćenju, ali dobro, i sam proizvođač je novajlija na tržištu.

TCLPlex_1s.jpg 

Dizajn je stavka koja se danas prosto mora pogoditi i na koju se mora obratiti posebna pažnja. TCL Plex stiže u dve varijante - obsidijan crnoj i opal beloj. Moramo reći da je beli telefon jedan od najlepših koje smo imali prilike da probamo. Posebno je lepo videti ponovo jedan lep, beli telefon, nakon dužeg vremena kada su oni gotovo ispali iz mode. I obsidijan crni model je simpatičan, ali na jedan konzervativni i diskretni način, bez obzira što je zapravo njegova površina vrlo sjajna.

I ovde imamo situaciju da je crni model ozbiljan i nenametljiv, a model druge boje, barem po našem ukusu, daleko atraktivniji. TCL Plex deluje atraktivno i utoliko što se sa obe strane nalazi staklo, s tim što na belom modelu imamo i mikroteksturu. Nažalost, nema informacija da li je reč o nekom ojačanom staklu kao što bi bio neki Gorilla Glass.

 TCLPlex_2s.jpg

Sam telefon je u dizajnerskom smislu veoma uspeo. Njegovom prednjom površinom dominira ekran, koji se prostire na preko 90% prednjeg dela. Ivice su vrlo tanke, i u tom pogledu TCL je definitivno položio ispit - nama se izgled telefona veoma dopada. U gornjem levom uglu je punch-hole prednja kamera, odnosno mala kružnica koja predstavlja vrlo dobar izbor, svakako bolji nego veliki i uočljivi izrez.

Okrećemo telefon i imamo šta da zapazimo. Za početak, imamo tri kamere u horizontalnom rasporedu. Umesto da ih smešta u neku izbočinu na boku, TCL ih je postavio pri vrhu centralno, a očito je da je učinjen ozbiljan napor da se ove kamere u što većoj meri „izravnaju“, odnosno da nema nekih izbočina koje bi narušavale dizajn samog telefona. Kapa dole za TCL, jer je definitivno najlakše iskopirati neki od postojećih dizajnerskih rešenja. Ovim je postignuto ne samo da telefon bude vizuelno upečatljiv, već i da poseduje sopstveni dizajnerski jezik. Takođe vidimo i tradicionalni skener otiska prsta postavljen na centralnoj osi poleđine, ispod glavne kamere. I to nam je u redu, jer zaista ne vidimo potrebu za nekim velikim jurenjem za skenerom otiska prsta ispod ekrana.

 TCLPlex_3s.jpg

Glavni tasteri, za paljenje i zvuk, su smešteni na desnoj strani. Levo je specijalan taster, kojim se podrazumevano poziva Google Assisstant, ali koji možete programirati da radi različite stvari na običan klik, dvoklik ili dugački pritisak. Na donjoj ivici telefona su USB-C konektor, kao i zvučnik. Sve u svemu, za sada TCL zadobija naše simpatije.

TCLPlex_4s.jpg

Hardver

TCL nema šampionskih ambicija, pa tako treba shvatiti i hardver za koji se opredelio. Da, naći ćete i brži hardver u ovoj cenovnoj klasi, ali će vas i ono što nudi TCL sasvim sigurno zadovoljiti, posebno imamo li u vidu kategoriju uređaja, jer su specifikacije sasvim korektne.


Specifikacije
 • Model TCL Plex
 • Predstavljen Septembar 2019.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 9 Pie + TCLUI 1.0.1
 • Tip ekrana IPS NXTVISION
 • Rezolucija ekrana 1080 x 2340
 • Gustina ekrana 395 ppi
 • Video 48 MP + 16 MP + 2 MP
 • Prednja kamera 24 MP
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 6.5 inča
 • WiFi Da
 • Bluetooth Da
 • GPS Da
 • USB USB-C
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Fingerprint, accelerometer, gyro, proximity, compass
 • Memorijski slot microSD
 • CPU 2x2.0 GHz Kryo 460 Gold & 6x1.7 GHz Kryo 460 Silver
 • Memorija telefona 128 GB
 • RAM 6 GB
 • GPU Adreno 612
 • Chipset Qualcomm Snapdragon 675
 • Dimenzije 162.2 x 76.6 x 8 mm
 • Masa 192 g
 • Baterija 3820 mAh
  Fast battery charging: 18W
 • Prenos podataka GSM / HSPA / LTE


Naime, telefon se bazira na Snapdragon 675 čipsetu koji je izrađen u 11-nm tehnologiji. Osmojezgarni procesor obezbeđuje veoma dobre performanse, sa dva Kryo 460 Gold jezgra koja rade na 2 GHz i šest Kryo 460 Silver jezgara koja rade na 1.7 GHz. Čipset raspolaže i vrlo dobrom Adreno 612 grafikom. Vrlo dobro.


plex_cpuz_s.jpg

plex_antutu_s.jpg


Pozitivan utisak biva pojačan time što TCL Plex stiže sa 6 GB RAM-a i 128 GB skladišta, što nas je pomalo iznenadilo - obično su to 4/64, 4/128 ili 6/64 GB kombinacije, ali po tom pitanju su definitivno rešili da ne prave kompromise. Moguće je i proširenje, putem hibridnog SIM slota kojii vas tera da birate između druge SIM kartice i microSD kartice za proširenje skladišnog prostora, maksimalnog kapaciteta do 256 GB.


plex_3dmark_s.jpg

plex_pcmark_s.jpg


Skladišni prostor je UFS 2.1, ali nećemo to uzimati kao neku manu jer je uglavnom tako u ovom cenovnom razredu - da kažemo da u tom pogledu nismo doživeli neko posebno iznenađenje, ne tražeći hleba preko pogače.

plex_aitutu_s.jpg

Softver

Kada je operativni sistem u pitanju, TCL se oslanja na Android 9 Pie u kombinaciji sa kompanijinim korisničkim interfejsom. Reč je o TCL UI 1.0.1 verziji, koja ima nekoliko interesantnih karakteristika koje vredi istaći.


plex_softver1_s.jpg


Pre svega, ovo je prilično dobar korisnički interfejs, u kome vidimo neke stvari sa Alcatel-ovog rešenja, koje je očigledno iskorišćeno kao osnov. Vidi se da je tome pristupljeno veoma ozbiljno, jer je TCL UI vrlo dobro utegnut, daleko iznad onoga što bismo očekivali za firmu koja počinje svoje tržišno nadmetanje, makar pod sopstvenim brendom.Sistem je vrlo odzivan, ikonice su prilično šarene, a upotrebljena je i pokoja inovativna ideja. Dok „levi ekran“ sa agregatorom informacija već dobro znamo pod raznim imenima, dotle nam se izuzetno dopalo kako je realizovan App Drawer. Kada povučete prstom nagore, otvara se fioka sa velikim brojem kategorija u koje su smeštene aplikacije. Te kategorije možete i sami da podešavate i da slobodno prebacujete aplikacije iz jedne u drugu kategoriju - System, Utilities, Finance, Education, Media, Life, Business, ili pak da kreirate kategoriju po želji,  kako bi one bile lepo razvrstane.Moramo reći da nam se ovakvo rešenje više sviđa od, recimo, raspoređivanja aplikacija i prečica u zasebne foldere jer je preglednije i mnogo je lakša navigacija. Takođe nam se sviđa što TCL nije opterećivao korisnika dodacima, a opet je našao način da ponudi nešto zanimljivo u startu. Recimo, na glavnom ekranu je ikonica Lock koja ima isti učinak kao da ste ugasili ekran, a opet je nešto što pritisnete brzo nakon što završite korišćenje, umesto da tražite dugme sa strane drugim prstom.Tu je i prečica za NXTVISION kojom možete brzo aktivirati ili deaktivirati ove opcije za prilagođavanje ekrana. TCL je dosta uradio da integriše svoj telefon sa drugim uređajima koje nudi, pa tako zatičemo T-Cast za direktno slanje sadržaja na TCL televizore, kao i par prečica koje će neki smatrati nepotrebnim, poput one ka TCL zajednici ili centru za podršku. Tu je i ikonica Optimise koja zapravo nije prečica već kada nju pritisnete telefon kreće da prazni memoriju i čisti zaostale repove optimizujući performanse - vidi se da je TCL težio da učini da sve bude što lakše i brže, po mogućstvu na dodir.Najzad, tu je i Smart Key, pomoću koga možete konfigurisati taster sa leve strane telefona, te tako podesiti šta želite da radi običan pritisak, dupli pritisak ili jedan dugi pritisak na taj taster. Tu je i jedan broj gestova koje možete koristiti, poput okretanja telefona da ga utišate, brzog paljenja kamere i tako dalje, a možete koristiti i Func prečice za pristup dodatnim funkcijama . Sve u svemu, više nego dobro i korektno za jedan debitantski telefon.


Utisci

TCLPlex_6s.jpg

Ekran

TCL je telefon dizajnirao u skladu sa svojom filozofijom „Display Greatness“, pa se stoga očekivalo da posveti dosta pažnje displeju telefona, posebno jer se kompanija hvali da je omogućila čitav niz interesantnih mogućnosti kroz svoju NXTVISION tehnologiju. Veliki ekran ima dijagonalu od 6,53 inča, odnos stranica od 19,5:9 i gustinu piksela od 395 ppi zahvaljujući rezoluciji od 2340 x 1080 piksela. Dakle, sve je u skladu sa najboljim primerima ove kategorije. Pa i korak više, budući da je reč o odličnom IPS ekranu koga se ne bi postideli ni telefoni više kategorije.

 TCLPlex_7s.jpg

NXTVISION je zamišljen kao skup tehnologija koje unapređuju kvalitet prikaza, jarkost, toplinu i intenzitet boja i osvetljenja, i sveukupno dobiti dosta „živahniji“ prikaz, i to sve klikom na jedan taster. Deo ove tehnologije čini i upscale sadržaja sa standardne na visoku definiciju. Da li vidimo rezultate? Pa, iskreni da budemo, dok itekako zapažamo kako se ekran „razbudi“ kada se upali NXTVISION, dotle upscale sadržaja na ekranu male dijagonale i ne zapažamo u tolikoj meri. Uostalom, čemu, zar nije jednostavnije prosto upaliti visoku rezoluciju?

plex_ekran_s.jpg

Recimo da bi možda mogli da vidimo primenu u situacijama kada vam fali interneta, a želite da gledate YouTube pa stavite manju rezoluciju i trošite manji download, a na telefonu upalite konverziju sadržaja. Sve u svemu, nije loše imati ovako nešto pri sebi. Da li će promeniti percepciju i korišćenje telefona? Neće, ali svakako nije od zgoreg. S tim što NXTVISION kao takav, pogađate, troši više baterije, što nas dovodi do tog segmenta.


Baterija

TCL Plex stiže sa baterijom od 3820 mAh. Reč je o sasvim solidnoj bateriji, koja će omogućiti dan i po korišćenja bez većih problema. Naš desetočasovni test YouTube videa smo sproveli u dva navrata - sa i bez NXTVISION tehnologije. I videli smo razliku - i vizuelno, a i u pogledu trajanja baterije. Kada je ona aktivna, Plex desetočasovni video završi na 30%.


plex_baterija_s.jpg


Kada je NXTVISION ugašen, video se završi na 42% baterije, što su sasvim dobri rezultati. Pa sami procenite da li želite da jarki, dinamičan prikaz platite nešto većom potrošnjom. Što se tiče punjenja, već smo rekli da u paketu dolazi 18 W punjač, te da je on u stanju da u skladu sa Quick Charge 3.0 standardom dopuni 50% baterije za 32 minuta, što je za ovu klasu odlično!


Audio


plex_audio_s.jpg


Zvuk je stavka od koje nema svrhe očekivati previše u ovoj klasi, a TCL Plex se svrstava u prosek u tom pogledu. Imamo jedan zvučnik, prosečne glasnoće. Prisutan je 3,5-milimetarski konektor. Telefon podržava FM radio, a raspolaže prosečnim mogućnostima u pogledu softverskih podešavanja i prilagođavanja.‚

Kamera

TCLPlex_10s.jpg

Kamere su veoma važna stavka u svim današnjim telefonima, i premda uvek postoji određena doza razumevanja u raznim stavkama modernih uređaja, uglavnom se očekuje da kamera bude barem odlična u svakom današnjem telefonu, bez obzira na cenovnu klasu.


plex_kamera_s.jpg


Da li možemo reći da je TCL to ispunio? Pa...recimo da možemo. Naime, uređaj ima vrlo interesantnu kamera konfiguraciju. Glavni senzor je, pogađate, Sony IMX582 senzor od 48 MP, koji se koristi za većinu snimanja. Reč je o wide senzoru otvora blende f/1.8, sa veličinom piksela od 0,8 mikrometara što se pomoću Quad Bayer 4-u-1 tehnologije pretvara u efektivnih 1,6 mikrometara. Takođe, podržava Phase detection autofokus.
 foto_plex_28_s.jpg


Druga kamera je ultrawide tipa, i reč je o senzoru od 16 MP, otvora blende f/2.4, veličine miksela 1 mikrometra. Dakle, TCL definitivno nije štedeo, a mi volimo da vidimo ultrawide senzor velike rezolucije, koji čak i ukoliko nema nikakve posebne pomoći i stabilizacije u mnogim prilikama itekako dobro dođe.


 


Najzad, tu je senzor od 2 MP, otvora blende f/1.8, za koga proizvođač navodi da je tu da je reč o slow-motion video kameri koja snima do 960 fps video u HD rezoluciji. Međutim, primetili smo da se pali makro režim kada se snimaju ekstremno bliski predmeti, pa nas ne bi iznenadilo da ima i tu funkciju.


 


Moramo reći da smo kvalitetom snimaka prilično zadovoljni, posebno imajući u vidu da su uslovi bili daleko od idealnih sa oblačnim vremenom koje je pratilo pozne novembarske dane, uprkos natprosečnoj temperaturi. Iako dinamika nije baš savršena, detaljnost je veoma dobra, kolorit je odličan, a oštrina je na idealnom omeru između detaljnosti i vernosti.


 


Iskreno, TCL Plex se ponaša slično kao i drugi telefoni koji se prevashodno oslanjaju na Sony IMX582 senzor. I to je odlična vest, posebno jer se ništa nije prepuštalo slučaju i koristila su se proverena rešenja. Sve u svemu, iskustvo fotografije je prilično dobro.


 


Šta je sa noćnim snimanjem? Da, TCL Plex ima i noćni režim snimanja, koji jer opet prilično iznenađenje. Naime, funkcioniše prilično dobro, premda pati od par dečijih bolesti - ekspozicija je takva da i najmanja količina „raznobojne“ svetlosti bude prelivena na deo fotografije, a isto tako spada u telefone koji najintenzivnije posvetljuju prikaz. Isto tako, sama operacija bi mogla trajati i kraće, ali za prvi pokušaj - sasvim pristojno. Dobićete vrlo upotrebljive noćne fotografije.


 foto_plex_30_s.jpg

 

Selfiji bi mogli biti bolji, premda nisu ni loši. Više problema imamo sa portret modom, koji često pogreši pa ne odeli figuru i lice od pozadine kako treba, pa na prelazi imamo artefekte. S druge strane, standardni režim je prilično dobar - moći ćete da zabeležite vrlo lako veoma dobre selfije. S dva problema - noću slika često ume da bude veoma van fokusa, kao da postoji neki softverski bag, a portreti sa zamućivanjem pozadine umeju da podbace. No, sve u svemu, i prednja kamera od 24 MP dobija prolaznu ocenu.

TCLPlex_9s.jpg

 fotos_plex_9_s.jpg


Video je veoma, veoma prijatno iznenađenje. Telefon snima u 4K rezoluciji, i to uz stabilizaciju. Premda nije toliko bogat detaljima kao neki drugi telefoni u 4K (prevashodno zbog bitrejta) generalno je izuzetno upotrebljiv i spada u bolje modele za snimanje videa u svojoj cenovnoj klasi. Opet tu imamo jednu sitnicu - dešava se često kao da za milisekund kamera pokuša da promeni fokus, ali je pitanje da li bi prosečan korisnik to uopšte primetio. Sve u svemu, ukupan utisak kada su kamere u pitanju je veoma povoljan.

Zaključak

Konstatacijom da je ukupan utisak veoma povoljan bismo mogli da završimo i kompletan review. Reč je o sasvim solidnom i zaokruženom telefonu, o kome bismo isto mislili da je bilo ko drugi potpisan umesto TCL-a, i isto tako i da je 115. telefon neke firme a ne debitantski model jednog od najvećih proizvođača televizora. Da, znamo da to čudno zvuči kada se izgovori. Tu i tamo vidimo poneku sitnicu kakvih uvek imamo napretek da zamerimo i veteranim tržišta, ali je ukupno gledano TCL obavio zaista sjajan posao.

 

TCL Plex je prilično dobar i fer proizvod, koji nudi dosta u svojoj cenovnoj klasi u odnosu na konkurenciju. Za sam kraj i mala ekskluziva - na putu je i TCL Plex Pro, koji će zauzeti poziciju u klasi iznad (oko 400 evra), i odlikovati se još boljim karakteristikama. Tako da je definitivno TCL tu da ostane. Videćemo kako će se snaći na tržištu, a početak - obećava.


Prednosti:

- Telefon sa sopstvenim karakterom, drugačiji od drugih
- Hrabar pokušaj kada je reč o dizajnu
- Odličan all-round telefon
- Kamera, kao i 4K snimanje
- Veoma dobar ekran


Nedostaci:

- Dizajn se verovatno neće svakome svideti, posebno jer pomalo odudara od današnjih standarda
- Šareni interfejs se takođe neće svakome dopasti

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Nokia 6.2 (Video)

Test: Huawei Mate 30 Pro (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109