Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL Move MT40 dečiji sat (Video)

23.09.2019 12:22 | 0 Mobile
Test: TCL Move MT40 dečiji sat (Video)

Iz TCL-a nam stiže još jedan od modela dečijih sigurnosnih satova koji u odnosu na prethodno viđene ima i određenih prednosti koje ga čine praktičnijim i upotrebljivijim.

Ivan Mančić

U našim testovima smo vam već par navrata predstavili nekoliko modela dečijih sigurnosnih satova. Ovo možda nisu uređaji koji su zanimljivi svima, ali onima koji su roditelji verujemo itekako jesu, što pokazuje i interesovanje koje su izazvali prethodno testirani modeli. Ovog puta, do nas je stigao jedan od satova potpisanih od strane TCL-a. Zanimljivo, iako smo prethodno viđali i Alcatel brendirane uređaje ovog tipa, TCL Movetime MT40 nosi potpis matične kompanije.  Ovaj sat je na zvaničnom sajtu označen ne kao dečiji, već kao Family Watch, što u neku ruku i ima smisla, obzirom da je kako izgledom tako i mogućnostima malo ozbiljniji od klasičnih dečijih modela.

Dizajn i opcije

tclmovetime16_resize.jpg 

Za razliku od mnogih dečijih satova koje smo viđali i testirali, a koji iz nekog razloga imaju vrlo neobične oblike za koje i nismo sigurni da bi se dopali najmlađima, TCL Movetime je dosta klasičnijeg dizajna uz pravougaoni format ekrana, poput npr. Apple Watch-a. Ekran je IPS tipa, pa je jasno vidljiv iz svih uglova, veličine 1.3” i solidne rezolucije od 240 x 240 piksela, što mu daje prijatan prikaz, bez pikselizovanih ikonica kakve smo često viđali na delijim satovima. Okvir ekrana je crn, dok ram i silikonska narukvica dolaze u dve boje, tirkizno plavoj i roze. Prava je šteta što ne postoji i recimo crna ili bela varijanta, jer bi na taj način sat bio još univerzalno upotrebljiviji.

tclmovetime22_resize.jpg


Narukvica je mekana i udobna, sa dužinom koja će odgovarati dečijim zglobovima svih uzrasta.

Na sredini prednjeg dela iznad ekrana nalazi se i otvor za kameru, a na boku se nalazi jedini taster, otvor za mikrofon i zvučnik, kao i micro USB slot za punjenje telefona i Nano slot za SIM karticu koja satu omogućuje 4G vezu.  

tclmovetime23_resize.jpg


Mala zamerka je što SIM slot nema mehanizam koji drži karticu, već je za to zadužen gumeni čep, što nije baš idealno rešenje. S pozitivne strane, sat je sertifikovan sa IP65 otpornošću, što podrazumeva potpunu zaštitu od prašine i mogućnost prskanja sata vodom, npr. pod česmom ili tušem.Pomenuti zvučnik je jako glasan, prosto neočekivano za uređaj ove veličine, što je svakako pohvalno, i vrlo korisno s obzirom na mogućnosti koje ovaj sat nudi. 

tclmovetime25_resize.jpg


Pre nego što pređemo na njih, pomenućemo još da sat nudi navigaciju dodirom ekrana, dok se povratak na početni ekran vrši bočnim tasterom. Moguća je promena skina sata između 7 različitih, a swipe na dole detetu daje pregled vremenske prognoze za taj dan, dok swipe na gore daje aktivna obaveštenja. Interfejs je veoma jednostavan i navigacija se vrši prevlačenjem levo ili desno, a sat nudi pristup kontaktima za brzo pozivanje, prijem i slanje poruka, foto aplikaciju za slikanje integrisanom kamerom, galeriju, pedometar, par zabavnih aplikacija i kalkulator, kao i podsetnik i alarm.

tclmovetime27_resize.jpg


Rekli bismo da je softver sata baziran na androidu, ali potpuno prilagođenom za ovu svrhu. Vredi pomenuti i bateriju od 600mAh koja traje oko dva dana, što će biti sasvim dovoljno da sat napunite npr. svako ili svako drugo veče kada dete ode na spavanje. Punjenje je takođe relativno brzo, pa se kompletna baterija napuni za oko 2 sata.

Bezbednost i komunikacija

Ono što je praktično glavna stvar kod ovog sata je zapravo TCL Connect aplikacija koja nudi zaista puno toga, uz kontrolu jednog ili više satova istovremeno, pa će i oni sa dvoje, troje ili više dece moći da znaju gde je ko, što verujem ume da uštedi prilično glavobolje. Za svaki od satova, aplikacija pokazuje i novo baterije, pa ćete znati kada je vreme i najbolji trenutak da se sat dopuni.

tclmovetime28_resize.jpg


Poput sličnih rešenja, i u ovom slučaju centralni deo aplikacije je mapa, na kojoj možete videti trenutnu poziciju deteta, istoriju kretanja, ali i aktivirati real time praćenje koje značajno skraćuje interval pingovanja lokacije, ali i povećava trošenje baterije sata. Za utvrđivanje lokacije, sat koristi praktično sve moguće metode, GPS, Glonass i Beidou satelitsko pozicioniranje, GSM bazne stanice, Assisted GPS i WiFi mreže, pa je preciznost i pouzdanost lociranja besprekorna.
Mapa može prikazivati kako klasičnu mapu, tako i satelitski snimak.

tclmovetime33_resize.jpg


Ono što TCL Connect izdvaja od do sada viđenih rešenja je i Geofence, odnosno pravljenje zona u kojima je kretanje bezbedno, t.j. čijim napuštanjem će vas aplikacija obavestiti da se dete više ne nalazi u njoj. Ovo je nešto što imaju svi, ali je ovo prva aplikacija koja dozvoljava ne samo pravljenje kružne zone sa radijusom, već i praktično crtanje zone na mapi, pa npr. vrlo precizno možete odrediti u kojim ulicama će kretanje biti dozvoljeno i zaobići neke prometne ulice i slično, a koje bi kružna zona ipak obuhvatila.
Posebna zona može biti i vaša kućna WiFi mreža, pa ćete dok god je sat u njenom radijusu znati da se dete nalazi u blizini kuće. 

tclmovetime35_resize.jpg


U Chat sekciji možete na jedan ili više satova poslati poruku, koja može biti tekstualna, glasovna ili u vidu slike. Detetu su na satu na raspolaganju iste mogućnosti, pa može npr. kamerom snimiti sebe ili okolinu i poslati vam fotografiju.
Pored Chata, tu je i mogućnost glasovnog ili video poziva, dvosmernog naravno, a u aplikaciji možete i definisati kontakte koji će detetu biti dostupni za pozivanje sa sata, kao i kontakt za hitne slučajeve, a koji se poziva automatski kada se dugo drži taster ili se pokuša gašenje sata bez autorizacije. 

tclmovetime38_resize.jpg


Od dodatnih opcija, tu je i pravljenje podsetnika, poput standardnog kalendara, kao i alarm i definisanje vremena kada je dete u školi, a tokom koga dete može samo videti vreme i pozivati SOS broj, kako ga sat ne bi ometao tokom časova. Sat se čak može i automatski uključiti ili isključiti svaki dan u određeno vreme definisano u aplikaciji.

tclmovetime37_resize.jpg


Kako sat poseduje i G Senzor, tokom dana će meriti i broj pređenih koraka, pa je moguć i pregled aktivnosti i potrošenih kalorija. Nedostaje samo merenje pulsa, kao i senzor koji signalizira kada se sat skine sa ruke, što je možda jedina zamerka na ovaj modeli koji po ostalim pitanjima nudi vrlo bogat skup mogućnosti.

Zaključak


U trenutku testa nije nam poznata cena ovog sata, čak je i u inostranstvu prilično svež, a najpre se očekuje u ponudi domaćih operatera, konkretno VIP-a, koji će sat nuditi i u paketima namenjenim baš u ovu svrhu. 
Od do sada testiranih modela, moramo priznati da nam se ovaj verovatno najviše dopao, kako dizajnom, tako i mogućnostima, pa verujemo da će biti interesantan svim roditeljima koji žele mirnu glavu, naročito ako imaju decu koja su ove godine po prvi put krenula u školu. 

 

Prednosti:

  • Zone podesivog oblika

  • Dizajn

  • Dosta opcija za komunikaciju sa detetom

 

Mane:

  • Nedostatak senzora za skidanje sa ruke

Test: Huawei Watch GT2 46mm pametni sat (Video)

Test: Huawei Watch GT2 42mm

10104
10105
10106
10107
10108
10109