Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL Color Line 32-inčni televizori

19.05.2016 19:10 | 11 Multimedija
Test: TCL Color Line 32-inčni televizori

Definitivno najkarakterističnija odlika Color Line E44 serije televizora jeste neuobičajna i nestandardna paleta boja. Verujemo da i sami niste videli mnogo televizora koji nešto više odstupaju od klasičnih varijanti a to su crna, siva ili eventualno bela boja okvira. TCL kupcima nudi znatno vedrije i šarenije opcije, samim tim i mogućnost da se bolje istaknu u prostoriji u kojoj se nalaze

Dragoljub Radovanović

Ne možemo nikako reći da je TCL novi proizvođač, jer je ova kompanija započela svoje poslovanje pre više od 30 godina, ali su ipak relativno novo ime na našem tržištu, barem kada su televizori u pitanju. Reč je o multinacionalnoj kompaniji koja posluje u više od 130 zemalja širom sveta. Od 2004. godine su ušli u partnerstvo sa kompanijom Alcatel, formirajući zajednički brend.

Interesantan je podatak da je na polju televizora TCL treći najveći proizvođač na svetu, što nikako nije zanemarljiva informacija. Ovaj spoj dve firme nije prisutan samo u oblasti televizora, već i mobilnih telefona, oblast u kojoj su čak 7. najveći proizvođač u svetu. Danas se mogu pohvaliti cifrom od preko 100 miliona kupaca koji su zadovoljni njihovim proizvodima.

Konkretno ćemo se ovom prilikom baviti njihovom Color Line E44 serijom televizora koja je nedavno postala dostupna na našem tržištu. Pričamo o 32-inčnim varijantama čija je rezolucija HDReady, tačnije 1366x768 tačaka. Samim tim, nije teško uvideti da je reč o cenovno pristupačnijim LED osvetljenim LCD televizorima. Naravno, pružamo i nešto detaljnije tehničke detalje kao što je maksimalno osvetljenje od 200 cd/m2, 178°/178° ugao gledanja ili kad je reč o osvežavanju, tu je podatak od 100Hz CMI.


Specifikacije
 • Proizvođač TCL
 • Model H32E4434
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Edge LED
 • Dijagonala ekrana 32 "
 • Rezolucija 1366 x 768
 • Osvetljenje 200 cd/m2
 • Osvežavanje 100 Hz CMI
 • Digitalni tjuner DVB-T2/C
 • Analogni tjuner Da
 • Slika Picture noise reduction: Da
  Picture enhancement technology: DDHD
 • Zvuk Snaga: 2x10 W
  Dolby: Dolby Digital Plus
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 2
 • USB priključak 2
 • Ostali priključci CI+ (1.3)
  Izlaz za slušalice: Da
  Scart 1: 1
  YPbPr: 1
  Digitalni audio izlaz: Koaksijalni
  MHL: Da (1.0)
  DVI ulaz (video): preko HDMI2
 • Dodatne funkcije EPG (DVB EIT/SI): Do 8 dana
  Teletext: Da
 • Dimenzije sa postoljem 735 x 480 x 152 mm (ŠxVxD)
 • Dimenzije bez postolja 735 x 435 x 50-80 mm (ŠxVxD)
 • Težina sa postoljem 7.8 kg
 • Težina bez postolja 6.4kg
 • Energetska efikasnost A+


Kada su zvučnici u pitanju, dostupna su dva zvučnika jačine 2 x 10W, a takođe je bitno istaći i prisustvo Dolby Digital Plus opcije. Da bismo povezali naše uređaje na televizor na raspolaganju su 2 x HDMI porta, a takođe za reprodukciju multimedijalnih fajlova, postoje dva USB porta, od kojih je jedan 3.0. Za klasično praćenje televizijskog programa postoji naravno analogni tjuner, ali takođe i dva digitalna tjunera - DVB-T2 i DVB-C, prvi za praćenje programa iz etra, a drugi putem kabla kablovskih operatera.


tcl_alcatel_color_line_e44_s.jpg

 

Dizajn

Definitivno bitna odlika Color Line E44 serije televizora je neuobičajna i nestandardna paleta boja kućišta. Verujemo da i sami niste videli mnogo televizora koji nešto više odstupaju od klasičnih varijanti a to su crna, siva ili eventualno bela boja okvira. TCL kupcima nudi znatno vedrije i šarenije opcije, samim tim i mogućnost da se bolje istaknu u prostoriji u kojoj se nalaze. To znači da unutar Color Line linije možete sresti boje kao što su recimo živahna narandžasta ili takođe interesantna svetlo plava boje - u baš tim bojama su stigli naši primerci na test.


tcl_h32e4434_1_s.jpg


tcl_h32e4434_2_s.jpg


To nisu jedine opcije koje postoje, pa se među dostupnim bojama na našem tržištu nalaze i tirkizna, roze, bela ili pak klasična crna varijanta ako baš ne volite druge pomenute živahne boje. Pakovanje u kojem se modeli iz E44 Color Line serije nalaze lepo je oslikano i upravo ističe bitnu stvar ovih televizora - razne boje u kojima ih možete kupiti. Sadržina pakovanja je uobičajna, prisutna je prateća dokumentacija, naponski "osmica" kabl, daljinski, šrafovi za postolje, itd.


tcl_h32e4434_4_s.jpg


Dizajn ovih televizora možda nije preterano ekstravagantan, ali je svakako dopadljiv. Relativno uzani okviri oko ekrana u raznim pomenutim bojama, u kombinaciji sa belom zadnjom stranom, deluje jednostavno i ujedno minimalistički. Postolja su takođe prostijeg oblika, u pitanju su manje srebrne nožice od metala.


tcl_h32e4434_3_s.jpg

Nastavak

S obzirom na nižu cenovnu kategoriju, jasno je da nema tako tanak bok kao premium LED osvetljeni LCD televizori, tako da Color Line TCL modelima to ne možemo uzeti kao neku veću zamerku. Na levoj strani je samo naponski priključak za "osmica" kabl, dok je ostatak konekcija smešten na suprotnom desnom boku; ali jedan deo konekcija se nalazi i na poleđini. Ističemo da je materijal bokova i poleđine plastika u beloj mat varijanti, koja nije skroz glatka već ima određenu teksturu.

Na desnom boku pre svega nalazimo skart priključak za analognu konekciju sa starijim uređajima, zatim za noviju digitalnu vezu tu su dva HDMI porta,  jedan USB 3.0 i drugi klasični USB 2.0 port, i na kraju - tu je Common Interface slot. Ostatak konekcija smešten je na poleđini, bliže desnoj strani kada posmatrano televizor spreda, tačnije ne tako daleko od desnog boka, a ovde imamo komponentne ulaze za video i zvuk, antenski priključak, LAN port za nadogradnju softvera, 3.5mm priključak za slušalice i SPDIF.


tcl_h32e4434_5_s.jpg


tcl_h32e4434_6_s.jpg


tcl_h32e4434_7_s.jpg


Daljinski upravljač je bele boje i ima udobne gumene tastere za upravljanje televizorom, njegov kvalitet izrade je sasvim u redu. Već pogledom na daljinski upravljač se može primetiti da ovo nije pametni ili takozvani Smart televizor, već klasični LED osvetljeni LCD TV niže klase.

Nakon početnog podešavanja pritiskom na taster meni pojavljuje se ekran sa ukupno osam pravouganika, koji definišu različite kategorije podešavanja. Prvi je podešavanje slike u kojem se nalaze predefinisani režimi kao što su Standard, Dynamic, Studio, Personal i Movie. Naravno, ovde se podešava i temperatura boja, svetlina, kontrast, pozadinsko osvetljenje, format slike, itd.


tcl_h32e4434_8_s.jpg


tcl_h32e4434_9_s.jpg


tcl_h32e4434_10_s.jpg


U ostalim kategorijama može se podešavati režim zvuka, nivo i tip zvuka, itd, zatim se u Timer kategoriji može podesiti kada će se televizor isključiti ili posle kog perioda usled neaktivnosti otići u Standby režim. Unutar Source sekcije biramo koji izvor prikazujemo, bilo da je to TV sa skeniranim kanalima, komponentni ulaz, AV, HDMI1 ili HDMI2. Media sekcija nudi reprodukovanje sadržaja, bilo da su to fotografije, muzika ili video. Isprobali smo popularni MKV format sa Dolby zvukom i to funkcioniše bez ikakvog problema, tako da ćete lako reprodukovati željeni sadržaj sa USB fleš stika.

Osvrnimo se nešto detaljnije na predefinisane režime i kvalitet slike TCL Color Line E44 serije televizora. Prva stvar koju smo primetili jeste da fabrička podešavanja pružaju prilično hladnu i plavičastu sliku. To je slučaj ukoliko se koristi Standard režim, ali pošto smo malo eksperimentisali sa opcijama, uspeli smo da drastično poboljšamo situaciju.

Evo i nekih podataka dobijenih merenjem našim kolorimetrom, recimo podatak da je sa fabričkim podešavanjima temperatura boja čak 17734 kelvina, što je zaista hladna temperatura. Prebacivanjem na Movie bez ikakvog dodatnog štelovanja temperatura boja je znatno bolja - 8748K.

tcl_h32e4434_1_s.jpg


Ono gde posedovanje opreme za merenje i kalibrisanje dosta pomaže jeste ručno podešavanje balanse bele boje. Umesto Warm opcije smo odabrali Customer, i na taj način otključali unutar Advanced podešavanja slike opciju da kontrolišemo RGB slajdere.

Rezultati najbliži idealnoj 6500K granici dobijaju se kada se crveni i zeleni slajder povećaju na maksimum, a plavi spusti na minumum, konkretno u ovoj situaciji izmerili smo 7134K. Situacija se temperaturom boja dodatno poboljšava ukoliko se korisnik pozabavi Gamma podešavanjem. Prebacivanjem sa Gamma 1 na Gamma 3 opciju, temperatura boja postaje 6915K.


tcl_h32e4434_12_s.jpg


Kada je u pitanju tačnost boja, kalibracijom se znatno poboljšava situacija. Došli smo do cifre od 8.12 DelteE, što znači da boje nisu skroz tačne kao na skupljim televizorima, ali je znatno bolje od početne cifre od 21.95 DeltaE kada su fabrička podešavanja Standard režima u pitanju.

Ono što nas je u filmovima i serijama posebno prijatno iznenadilo je dubina crne boje od 0.07 cd/m2. Ovo je dubina crne boje koja se poistovećuje sa PVA tipom panela, samim tim i visok statični kontrast od 4158:1. Maksimalna svetlina je zapravo i dosta veća od zvanične koju smo zatekli u specifikacijima, nije 200cd/m2 već po našem merenju ona iznosi 326 cd/m2. Vrlo dobri rezultati za jedan entry level televizor, tako da je kvalitet slike dobar, pogotovo u ovoj klasi.


tcl_h32e4434_11_s.jpg


tcl_h32e4434_13_s.jpg


Zaključak

TCL televizori u Color Line seriji predstavljaju jedno pravo osveženje na našem tržištu, ponajviše kada je reč o raznolikom izboru boja u kojima se mogu kupiti. Rezolucija ovih televizora nije visoka kao kod FullHD ili pogotovo UHD 4K modela, ali na dijagonalama od 32 ili 24 inča, oštrina slike je sasvim solidna. Ukoliko je korisnik dovoljno udaljen od televizora, imaće još manju šansu da primeti razliku u odnosu na FullHD modele. Dizajn televizora nije preterano elegantan, ali u svim ovim živahnim bojama okvira svakako je dopadljiv.


tcl_h32e4434_1_s.jpg


Ukoliko pratite televizijske kanale, pored analognog tjuneru dostupna su i dva digitalna, jedan za kablovske kanale i drugi za regionalne i nacionalne digitalne kanale iz etra, tako da pokriva obe opcije. Konektivnost nije preterano bogata, ali donosi potrebne portove, kao što su dva HDMI-a recimo za računar i konzolu ili risiver, a nudi i praćenje multimedijalnih fajlova putem USB-a, a to nam se dopalo kako je realizovano.Kvalitet slike je sveukupno dobar kada se saberu svi bitni parametri kao što su dobra dubina crne boje, visok statični kontrast i solidna cifra maksimalnog osvetljenja. Ovo je jedan od onih televizora koji nema bitnijih nedostataka, dopada nam se šta ima da ponudi i kao takvog ga preporučujemo kao sigurnu kupovinu. Dakle, smatramo da sa TCL Color Line E44 serijom ne možete pogrešiti u ovom cenovnog rangu.


Prednosti

- Razne živahne opcije boje okvira
- Visok statični kontrast
- Dobra dubina crne boje
- DVB-T2 i DVB-C tjuneri

Mane

- Loša fabrička podešavanja
- Nepreciznije boje

Cena: 27.990 RSD

Dark Magician Član postova: 9726
MKV nije format.
lepi kokan Član postova: 4696
Potraži kalibraciju za Thomson sa istim ekranom.
Prodaju se i pod tim imenom.
amdpower Član postova: 1976
Ja imam TCL L32E3003,sasvim pristojan televizor koji sam u ono vreme platio 26000 i bio jedan od najjeftinijih.
Vidim da i ovi novi nisu skupi a kvalitet je u tom rangu ekstra.
Meni im je isti sem sto je kod mog modela moguce malo vise podesiti sliku ali nisam uspeo naci nigde savete za kalibraciju.
Uros Neregistrovan korisnik
Sto je ovo tolika novina,kad su jos pre nesto manje od deset godina postojali televizori koji su imali okvir u kom se nalaze rgb led diode i mogla se birati boja ili pak da se podesi boja koja dominira u tom trenutku na ekranu TV-a.
DukeLander Moderators postova: 7905
Ovo je prvi TV koji vidim da je jeftiniji u Srbiji nego u Nemackoj....

Test: Samsung 40JU6000W

Test: LG OLED 4K 55EG920V (video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309