Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL 40ES560 TV (Video)

11.09.2019 15:51 | 0 Multimedija
Test: TCL 40ES560 TV (Video)

Sa povoljnom cenom i Android, HDR i Micro Dimming oznakama na kutiji, prvi TCL televizor na našem tržištu je delovao suviše dobro na papiru (tačnije kartonu), pa smo jedva dočekali da ga propustimo kroz testove i proverimo da li je vredan kupovine.

Ivan Mančić

TCL je ime koje je na našem tržištu prisutno jako dugo. Pre oko 12 godina su se prvi put pojavili klima uređaji ove kompanije koji su u to vreme predstavljali povoljniju alternativu poznatijim brendovima. Iako je u to vreme TCL delovao kao neki generički brend, danas je u pitanju jedan gigant od 25.000 zaposlenih i koji posluje u 78 zemalja, a zvanično je treći po veličini proizvođač televizora na svetu. Pre jedno dva meseca, Benchmark je bio u prilici da poseti TCL fabriku u Shenzenu i upozna se sa time što ova kompanija radi, a tom prilikom je najavljen i zvanični dolazak TCL-a na naše tržište. Kao što smo rekli, TCL uređaji su se u više navrata tokom godina pojavljivali u ponudi domaćih distributera, ali je to uvek bilo neplanski i kratkog daha. Istina, kompanija je bila prisutna kod nas kroz brend Alcatel koji je takođe u njihovom vlasništvu, ali ćemo od sada moći zvanično da kupimo i njihove televizore, što bi moglo biti vrlo zanimljivo, tim pre što je u tom domenu TCL i najjači. 


Prvi TV koji je došao do nas nije neki model za pokazivanje mišića. Naprotiv, u pitanju je jedan pristupačan TV koji će domaći kupci moći da priušte. 
TCL 40ES560 košta oko 300€, a zanimljivo je da je u pitanju model sa zvaničnim Android operativnim sistemom, što ga čini zanimljivom kupovinom za one koji žele nešto više od običnog TV-a.

 

Dizajn

tcl40es29_resize.jpg


Od televizora ove cene ne očekujemo neku naročitu izradu i dizajn, ali se TCL potrudio da makar malo začini ono što je praktično standard u ovoj klasi. Okvir oko ekrana je od sjajne plastike, mislimo na to da je refleksivna, ne fantastična, jelte, kao uostalom i postolje koje se sastoji od dva profila sa po dve nožice. Ono što remeti dosadan izgled je donja lajsna koja poseduje interesantnu teksturu, kao i aluminijumsku pločicu na sredini na kojoj se nalazi i logotip. 

tcl40es42_resize.jpg


Pozadina TV-a je relativno obična, izrađena od plastike, ali tvrđe od one na okvirima ekrana.

Svi konektori su dostupni u odvojenoj sekciji sa bočne strane i nema ih previše, mada je tu praktično sve što će vam zatrebati. Dva HDMI porta, antenski i satelitski ulazi, LAN i USB, kao i optički audio i izlaz za slušalice i kompozitni video izlaz i Common Interface slot za kartice. 

tcl40es45_resize.jpg


Pored toga, TV poseduje i WiFi, samo na 2.4GHz, kao i Bluetooth.


Specifikacije
 • Proizvođač TCL
 • Model 40ES560
 • 4K Ne
 • 8K Ne
 • HDR Da
 • Tip ekrana LCD
 • Tip pozadinskog osvetljenja Direct-Lit LED
 • Dijagonala ekrana 40 "
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • 3D tehnologija Ne
 • Procesor Quad Core
 • Smart TV Da
 • Smart TV mogućnosti Android 8.0
 • Osvetljenje 270 nit
 • Dinamički kontrast 4000:1
 • Statični kontrast 2200:1
 • Osvežavanje 60Hz
 • Digitalni tjuner DVB-T/T2/C/S/S2
 • Slika Color Extender
  Mega Dynamic Contrast
  Micro Dimming
  Picture Noise reduction
  Pure Image Ultra
 • Zvuk 2x8W
  Dolby Digital Plus
 • Formati reprodukcije avi, divx, H.263, H.264, H.265, HEVC, mkv, mp4, mpeg-4, ts, vp8, vp9, wmv, mp3, wma
 • Bežična veza WiFi 802.11n
  Bluetooth
 • LAN priključak Da
 • HDMI priključak 2x HDMI 1.4
 • USB priključak 1x USB 2.0
 • Ostali priključci Ethernet, Sat In, AV Composite In, AV Component In, S/PDIF, 3.5mm Audio Out, RF, CI+
 • Dimenzije sa postoljem 90.5 x 57.5 x 18.6cm
 • Dimenzije bez postolja 90.5 x 52.4 x 7.5cm
 • Energetska efikasnost A+
 

Slika i zvuk

tcl40es41_resize.jpg


Što se tehničkih specifikacija tiče, ovo je pomalo neobičan TV, makar u odnosu na modele koje smo testirali prethodne dve godine. 
Kombinacija Full HD rezolucije i HDR podrške, Micro Dimming-a i Androida je nešto što nismo viđali u jednom TV-u, pa nas je živo zanimalo kako to zaista radi. 

tcl40es26_resize.jpg


TCL 40ES560 dolazi sa 40” VA panelom, koji nema baš sjajne uglove gledanja, čak ni u VA okvirima. Pozadinsko osvetljenje koje je Direct LED tipa nije naročito jako, pa je maksimalna svetlina panela koju smo izmerili iznosila 279 nita, suviše malo i za bazični HDR400 standard, pa je jasno da je HDR podrška tu više radi reda.

tcl40es01_resize.JPG


Prirodni kontrast panela je oko 2200:1, mada ga zaista dobra implementacija lokalnog zatamnjivanja popravlja na čak 4000:1. Nismo pronašli informaciju koliki je podržani broj zona, mada je u testu lokalnog zatamnjivanja bilo teško uočiti podizanje nivoa crne, čak i oko malih belih objekata na crnoj pozadini, što je prilično impresivno za jedan TV ove cene. 
Panel poseduje pravi osmobitni prikaz po kanalu boje, što rezultuje pokrićem od 70.5% DCI-P3 spektra. 

tcl40es43_resize.jpg


Kako je ovo naš prvi kontakt sa TCL televizorima, nismo znali šta da očekujemo na testu preciznosti boja, jer se tu najpre vidi razlika u klasi, naročito kod jeftinijih televizora. Interesantno, 40ES560 se pokazao odlično, sa Delta E odstupanjem od 2.3, što je vrlo dobro, a naročito za iole povoljniji TV. Najbolja preciznost je izmerena u PC modu, a pored njega, tu su i Game, Movie, Dynamic, Standard i Smart HDR modovi, kao i mod namenjen sportu. 

tcl40es44_resize.jpg


Kako je rezolucija panela Full HD, TV se u PC modu sasvim solidno snalazi i kao monitor, a naročito je interesantno da smo u Game modu izmerili input lag od samo 9.2ms, što je verovatno najbolji rezultat na nekom TV-u do sada i u rangu sa najboljim gejming monitorima. U tom smislu, rekli bismo da je ovo praktično idealan TV za konzolni gejming, pa i PC igre na velikom ekranu. 

tcl40es13_resize.JPG


Što se subjektivnog utiska o kvalitetu slike tiče, on je svakako pozitivan, naročito u Smart HDR modu koji daje vizuelno vrlo prijatnu sliku. Naravno, posle mnogih testiranih 4K modela, 1080p rezolucija na ovoj dijagonali ne daje jednaku oštrinu, ali obzirom na cenu i ostale mogućnosti, to ovom TV-u nikako ne možemo uzeti kao veliki nedostatak. 

tcl40es32_resize.jpg


Procesiranje slike je, osim pomenutog lokalnog zatamnjivanja, relativno bazično, pa nedostaju napredni algoritmi za korekciju prikaza kretanja. U meniju se nalazi opcija Motion Clarity, ali interesantno, ona nema veze sa standardnim De-Blur i De-Judder funkcijama, već je u pitanju gašenje pozadinskog osvetljenja između svakog osvežavanja slike, što je opet neobično za TV koji ne pripada višoj klasi, a popravlja pixel persistance i praktično daje utisak panela koji se osvežava na mnogo više od 60Hz, na koliko zapravo ovaj panel i radi. 

tcl40es35_resize.jpg


Zvuk koji TCL 40ES560 pruža je solidnog balansa iako ne preterano glasan, sa dobrom reprodukcijom basa, ali samo do određene granice, pa baš duboke bass i sub-bass frekvencije ipak nedostaju. Pored čak 8 modova zvuka, moguće je i podešavanje ekvilajzera sa 5 slajdera, a u meniju se nalazi i podešavanje frekventnog odziva zavisno od toga da li TV postavljate na zid ili postolje.


tcl40es33_resize.jpg

SMART

tcl40es06_resize.JPG


Možda i najbolji deo ovog TV-a su njegove SMART mogućnosti, obzirom da dolazi sa Android operativnim sistemom. U pitanju je zvanična implementacija aminovana od strane Google, a ne AOSP ili neki “kuvani” firmware. Verzija Androida je 8.0, što je ujedno i poslednja aktuelna verzija kada su televizori u pitanju, a koji za mobilnim telefonima praktično uvek kasne bar jednu verziju. 

tcl40es25_resize.jpg


Izgled interfejsa je standardan za Android TV, sa trakama za aplikacije, ulaze, i video servise koje prikazuju i sadržaje koji se menjaju zavisno od vaših interesovanja. 
TCL je iskoristio priliku da doda i svoje T aplikacije, poput browsera ili app store-a, mada tv naravno podržava i Google Playstore sa svim Android aplikacijama koje su prilagođene korišćenju putem daljinskog, kao i gomilom igara koje TV-u ove cene zaista daju novu dimenziju upotrebljivosti. 

tcl40es40_resize.jpg


TV inače pokreće četvorojezgrani procesor koji nismo uspeli da identifikujemo, osim da poseduje i Mali 470MP grafiku, mada su performanse TV-a vrlo dobre i retko se dešavalo da primetimo neka zastajkivanja, delom i zbog toga što TV za igre, pa i za sistemski interfejs koristi nešto nižu rezoluciju. TV čak dolazi i sa aplikacijom za održavanje sistema koja može očistiti memoriju, što ponekad ume biti od koristi ukoliko se neka od aplikacija zabaguje. 

tcl40es19_resize.JPG


Kontrola TV-a se vrši putem daljinskog upravljača koji je izduženog oblika i vrlo kompaktan, a poseduje tastere sa odličnim odzivom. Pored tastera namenjenim standardnim i Smart funkcijama, jedini dodatni taster namenjen video servisima je dodeljen Netflixu, pa ćete Youtube morati da pokrenete iz menija. Za razliku od mnogih daljinaca namenjenih Androidu, ovaj model ne poseduje mikrofon na sebi, pa je glasovna kontrola iako podržana u sistemu moguća putem aplikacije za mobilni telefon. Podržana je kontrola putem zvanične Android TV remote aplikacije, ali i TCL-ove T-Cast aplikacije, koju doduše i pored više pokušaja nismo uspeli da uparimo sa TV-om.

Zaključak


Ukupno, TCL 40ES560 je veoma interesantan TV u klasi od oko 300€, jer nudi upotrebljivu veličinu ekrana, vrlo solidnu sliku za ovu klasu, kao i sjajne SMART mogućnosti zahvaljujući kojima može služiti i kao gejming konzola ili centar zabave u kući. Izvanredno mali input lag takođe čini ovaj TV i zanimljivim izborom za povezivanje računara ili konzolni gejming, pa 
uz sve pomenuto, smatramo da ovaj TV zaslužuje našu preporuku u vidu Value For Money nagrade. 

tcl40esaward_resize.jpg


Kako je prvi TCL televizor ostavio dobar utisak, željno iščekujemo i neke naredne modele, nadamo se i nešto više klase. Za sada ih je dva, ali se već tokom septembra očekuje znatno šira ponuda. 

 

Prednosti:

 • Dobro implementiran Micro Dimming

 • Izuzetno nizak Input Lag

 • Android OS

Mane:

 • (uslovno) Full HD rezolucija

 • Relativno nisko maksimalno osvetljenje

Test: LG 50UM7500PLA 4K TV (Video)

Test: Samsung The Frame (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309