Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL 20L i 20L+ (Video)

13.07.2021 16:08 | 0 Mobile
Test: TCL 20L i 20L+ (Video)

Nakon tačno 13 meseci ponovo smo u prilici da testiramo nove modele TCL telefona. U pitanju su dva praktično ista modela srednje klase koji se međusobno razlikuju u samo dva "detalja" pa smatramo da je vrlo realno zajednički ih predstaviti. Pa da vidimo koliko mogu TCL 20L i TCL20 Plus modeli u srednjoj cenovnoj kategoriji gde već vlada neopisiva gužva.

Kada je pre par godina kompanija TCL odlučila da kupi Alcatel i nagovestila svoj ulazak u svet smartfona, očekivali smo da se ovaj kineski proizvođač koliko toliko ozbiljnije uključi u trku sa konkurentima. Jer, veliki uspesi na polju televizora nekako su govorili da ova kompanija ume i zna kako se radi – pa zašto to ne bi primenili i kada su pametni telefoni u pitanju. Sve je počelo sa modelom Plex pre dve godine, pa smo prethodne sezone, pre nekih 13 meseci imali priliku da vidimo modele 10L i 10 Pro – i od tada ništa, nikakvih informacija. 
 
 
Pomalo smo i zaboravili na proizvođača kome posao sa displejima ide veoma dobro pa njima snabdeva dobar deo konkurenata: kad eto, stigoše tri nova modela za 2021 godinu: TCL 20L i 20L Plus koje ovom prilikom predstavljamo, dok ćemo se modelom 20L Pro 5G pozabaviti tek.

Dizajn i ekran

TCL 20L i 20L Plus osim različitih boja telefona koji su pristigli na naš test razlikuje samo par karakteristika pa ćemo tokom ove recenzije govoriti kao o jedinačnom modelu telefona i skrenuti pažnju u situacijama kada se te razlike pojave.  
 
TCL1s.jpg
 
Fizički, radi se o potpuno identičnim telefonima solidnih gabarita obzirom da je reč o modelima uređaja sa ekranom dijagonale od dobro poznatih 6.67 inča (ne bi nas nikako čudilo da je Xiaomi baš od TCL-a kupio onoliku količinu ekrana ove dijagonale) – uz ne baš najtanje okvire oko ekrana. Težina, gram manje od 200 težinskih jedinica. Telo telefona je u potpunosti izrađeno od plastike, dobro utegnute – sa tom razlikom da je ona kod modela 20L sjajna i samim tim magnet za otiske prstiju, dok je kod modela Plus ipak onako kako više volimo, mat. Mada, obzirom da u pakovanju i onako stiže gumena zaštitna navlaka koja treba da zaštiti telefon, to možda i ne mora da ima prevelikog značaja. 
 
A glavni element dizajna svakog telefona, kada se već na drugim poljima ne može uraditi nešto specifično jeste naravno, oblik kamera sistema. I rekli bismo jasno i kratko, jao! Taj segment dizajna kao da je iz neke 2018-te godine: i prošle godine smo se čudili rešenju sa kamerama u nizu – samo je tada realno još gore izgledalo, sa horizontalno poređanim kamerama. Sada su po vertikali, ali svejedno – stvarno smatramo da je moglo sve to lepše da se izvede mada je opet to stvar ukusa. Jednostavno, to je dizajnerski pravac koji se samom TCL-u dopada. Šta vi mislite? 
 
TCL2s.jpg
 
Sa leve strane telefona standardna kombinacija power tastera i klackalice zvuka koja ima onaj lateralni pomeraj koji baš ne volimo da vidimo. Power taster je fino udubljen kako bi palac ruke lepo legao i naravno, sadrži senzor otiska prsta koji radi vrlo brzo. Na levoj strani, fioka za SIM kartice sa podrškom za SD kartice a ispod nje - Google asistent taster. Gore, rupica sekundarnog mikrofona i 3.5 milimetarski džek  za slušalice, dole centralno pozicionirani Type C port i sa obe njegove strane rešetke zvučnika. Nisu u pitanju stereo zvučnici a sam zvuk spada u klasu suvog proseka. 
 
Ekran na oba modela, 20L i 20L Plus je identičan, 6.67 inčni IPS panel i logično je očekivati da ga je proizveo, ko drugi neko TCL displej divizija. Vrlo oštar, veoma dobar ekran – pravi odmor za oči nakon nekih skromnijih IPS panela na nekim drugim jeftinijim telefonima. Rezolucija uobičajenih 1080x2400 piksela, odnos stranica 20:9, 395 piksela po inču i osvetljenje od 500 nita – i to u piku. Međutim, ne mogu reći da sam nezadovoljan kako se ekran ponaša na dnevnom svetlu – čak i kada je sunce direktno upereno u ekran i poželite da fotografišete, dovoljno dobro vidite kadar. A dešavalo nam se na nekim drugim telefonima da u takvoj situaciji maltene fotografišemo na osećaj – pa šta smo slikali, slikali smo. Treba svakako pomenuti i NXTVISION softver na telefonu koji dodatno poboljšava vizuelni utisak ukoliko se odlučite da koristite njegov potencijal. Telefon podrazumevano koristi Vivid displej gamut mada možete i sami odrediti režim rada, da li će to biti Natural ili ćete sami podeašavati temperaturu boja i saturaciju kako bi prilagodili prikaz po svom nahođenju. Ja sam od onih koji vole da je sve osvetljeno i da blista – zato sada nosim naočare. Na vama je... 

Hardver

Za modele TCL 20L i 20L Plus TCL  se opredelio da koristi dobro poznati Snapdragon 662 koga smo baš mnogo puta predstavljali u našim recenzijama modela kao što su Moto G9 Play i Power, Nokia 5.4, Redmi Note 9 i naročito Poco M3. Sve znate, nema tu ni spektakla ni previše performansi – jedan čipset namenjen nižoj srednjoj klasi telefona koji treba da podrži snimanje kamerama do 1080p u 60 frejmova, ne baš impresivan u gejmingu. Realno, čipset starijeg datuma, s početka prethodne godine – popularan kod proizvođača koji bi da zaigraju na cenovno osetljivom delu tržišta zbog svoje pristupačne cene. 
 
TCL3s.jpg
 
Kombinacija sistemske memorije i raspoloživog prostora za podatke je prva tačka različitosti dva modela koja ovog puta predstavljamo: 4GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke na modelu 20L i zaista respektabilnih 6+256 za model 20L+. 
 
U radu, solidan telefon, sve radi dovoljno vrzo, tečno, uobičajeni rad sasvim korektan, dobar displej, pristojan kamera sistem. Što se nekog konkretnijeg gejminga tiče, obične igre naravno bez problema, ali nemojte očekivati da će zahtevne igre raditi baš fluidno – nije za očekivati. 

Baterija

Baterija ovog telefona je kapaciteta 5000 mAh i puni se punjačem od 18W koji dolazi u pakovanju telefona: telefon podržava Quick charge 3 tehnologiju ali mu je potrebno oko 3 časa da bateriju ovog telefona napuni od nula do 100 procenata. Kapacitet uobičajen ali rekao bih da TCL 20L telefoni nisu baš oduševili na planu trajanja baterije. Svega 38 procenata baterije preostalo je nakon našeg desetočasovnog YouTube testa i budimo iskreni, nije u pitanju baš dobar rezultat. Iskreno, očekivalo se više.

TCL4s.jpg

Sistem kamera

Kada su kamere u pitanju, ova dva telefona su skoro identična, a jedina razlika i sveukupno gledano druga razlika između ovih modela je što 20L poseduje senzor od 48MP na glavnoj kameri, dok 20L Plus dolazi sa senzorom od 64MP. Oba rešenja su nam svima dobro poznata i viđamo ih na praktično svim telefonima niže i srednje klase.  
 
tclslike1s.jpg
 
tclslike2s.jpg
 
Ostatak kamera je isti na oba modela, pa su tu ultraširoki senzor od 8MP sa uglom snimanja od 118 stepeni, 2MP macro, 2MP senzor dubine i prednja kamera od 16MP - dakle jedna prilično uobičajena selekcija kamera koja se ne izdvaja naročito u odnos na ono što viđamo na većini modela.  
 
Što se performansi kamera tiče, znamo da one zavise i od softvera i chipseta, a TCL je na glavnim kamerama odradio vrlo korektan posao, pa su one na oba modela vrlo solidne u dnevnim uslovima.  
 
20L će vam pružiti dnevne fotografije vrlo prijatnog izgleda, sa tek blago naglašenijim koloritom koji će većini korisnika izgledati i malo bolje od potpuno prirodnog, uz korektan dinamički opseg i solidnu oštrinu i nivo detalja. Oni koji se odluče za 20L+ će dobiti još nešto više detalja, dovoljno da se primeti razlika, nešto bolji dinamički opseg i možda minimalno prirodniji kolorit - praktično 64MP senzor je u svakom aspektu po malo bolji od onog od 48MP, ne astronomski, ali nakupi se na kraju.  
 
tclslike3s.jpg
 
tclslike4s.jpg
 
Ono gde je razlika primetnija su noćne fotografije sa glavnog senzora koje su na 20L+ modelu jasnije, oštrije i generalno primetno bolje od onih sa 20L, iako i za slabiji model možemo reći da pruža sasvim upotrebljive fotografije u noćnim uslovima. 
 
Rekli smo već, ostatak senzora je identičan na oba telefona, a kako su i chipset i obrada fotografija isti, oba modela ujedno pružaju i identične rezultate, pa će ono što kažemo važiti za oba. 
 
Ultraširoki senzor od 8MP nas iskreno nije oduševio, zapravo, utisak je da smo viđali daleko bolje - čak i sa jednakim brojem megapiksela. Razlog za to je možda pre u obradi nego u samom senzoru, ali bilo kako bilo, na fotografijama je pored možda očekivano dosta nižeg nivoa detalja u odnosu na glavni senzor, primetno softversko izoštravanje koje čini se samo dodatno pogoršava izgled. Ono što nismo očekivali je primetan nivo šuma čak i u dnevnim uslovima sa puno svetla, pa će ovaj kamera praktično služiti samo u izuzetnim slučajevima kada vam je baš neophodan širi kadar, a kvalitet nije naročito bitan.  
 
tclslike5s.jpg
 
tclslike6s.jpg
 
Slične upotrebljivosti je i Macro senzor od 2MP, koji ne nudi naročite tehničke performanse i nivo detalja, mada je zbog dobre softverske implementacije ove funkcije, koja je još od ranije jača strana TCL-a, relativno lako dobiti upotrebljivu macro fotografiju, i pored nedostatka autofokusa.  
 
Praktično, glavni senzor ćete koristiti u 99% slučajeva, a ultraširoki i macro su tu više reda radi, kao i na većini modela u klasi. 
 
Što se video snimanja tiče, glavna kamera na oba modela radi dobar posao, ali je zbog čipseta rezolucija videa ograničena na Full HD, što ograničava senzor da pokaže sve što može. I ovde je primetna mala prednost u korist 20L+ modela, ali nešto manja nego što je to slučaj sa fotografijama. Zanimljivo, zbog niže rezolucije i drugačije obrade, širokougaoni senzor je za video snimanje dosta upotrebljiviji nego za fotografije, pa će poslužiti za snimanje neke akcije, kada je poželjan širi kadar. Video stabilizacija na oba senzora je elektronska, ali vrlo korektna, pa iako nije savršeno stabilisan poput gimbala, video izgleda prilično fluidno i verujemo da će u tom pogledu korisnici biti zadovoljni. Može se snimati u 60fps-a ali mislimo da se bolji rezultati postizu u 30 frejmova. 
 
tclslike7s.jpg
 
tclslike8s.jpg
 
Noćno video snimanje je moguće kako sa glavnom, tako i sa širokougaonom kamerom, mada samo glavna ima odgovarajuće perfromanse da u uslovima slabog svetla pruži korektne snimke, dok su oni sa širokog senzora primetno mekši i mutniji.  
 
I ovde 20L+ pokazuje prednost u vidu više detalja u noćnim snimcima, mada su oba modela sasvim upotrebljiva za noćno video snimanje.  
 
Za kraj priče o kamerama pomenućemo i prednju kameru od 16MP koja pruža korektne selfije sa prirodnim koloritom, dovoljno detalja i vrlo dobrim zamućenjem pozadine.  

Nešto za kraj

Softver je naravno Android 11 i sve deluje onako, dopadljivo – TCL UI u verziji 3.0.1 je definitvno bolji od mnogih. Nema neke agresivnosti u pokušaju da se previše izmene postulati Android sveta ali je launcher takav da pri otvaranju stranice sa aplikacijama zatičemo poredak po kategorijama kao što su komunikacije, mediji, alati, igre i slično – koje onda naravno možete podešavati kako vama odgovara. Viđali smo takva rešenja i ranije, nije to uopšte loše i vrlo je prilagodljivo potrebama korisnika – pozitivna ocena za TCL-ov korisnički interfejs. 
 
TCL5s.jpg
 
Cena i dostupnost? Za sada se ovi telefoni ne mogu kupiti u maloprodaji već isključivo kod operatera Telekom Srbija u raznim tarifnim paketima. Projektovana cena iznosi 27 hiljada dinara za model 20L odnosno 31 hiljadu dinara za modela 20L Plus ukoliko se odlučite za kupovinu za novac. Ta cena je rekli bismo, ipak previsoka u odnosu na ono šta nudi konkurencija koja je izuzetno agresivna u ovim cenovnim razredima – a sa druge strane, priča o ceni poprima sasvim drugu konotaciju kada se ubaci formula operatera pa je sve na odluci kupca. 

Finalni utisci

Sve u svemu, modeli 20L i 20L Plus su telefoni koji predstavljaju ovogodišnje viđenje kompanije TCL na temu telefona srednje kategorije. Nema tu nekog prevelikog nadahnuća, naročito na planu dizajna: što se hardverske strane strane tiče u pitanju je već toliko puta viđana kombinacija procesora i kamera sistema. 20L Plus se u ovoj kategoriji naročito izdavaja u odnosu na konkurenciju zbog zaista pristojne količine radne memorije i velikog prostora za podatke – ne sećamo se da smo videli telefon ove kategorije sa 256GB skladišnog prostora. Softver bi takođe mogao da bude primamljiv faktor kupcima koji ne vole neke pokušaje drugih proizvođača ili im je stock Android dosadan. I dobar ekran naravno, TCL zna znanje i ima razlike u kvalitetu prikaza u odnosu na neke da ih tako nazovemo, obične IPS ekrane. Najveća mana, razočaravajuće trajanje baterije na testu, vrlo bitan parametar. 
 
 
Cena može biti otežavajući faktor, konkurencija nudi slične, doduše nešto slabije telefone po nekim karakteristikama po znatno nižoj ceni ali dobro... kakav bi to svet bio kada bi svi želeli identične stvari? TCL 20L serija će bez dileme pronaći svoj put. 

Test: Redmi Note 10 5G (Video)

Test: Realme GT (Video)

Slične teme
10104
10105
10106
10107
10108
10109