Greška

Došlo je do greške.

Test: TCL 10 Pro (Video)

27.05.2020 12:24 | 0 Mobile
Test: TCL 10 Pro (Video)

TCL je za kratko vreme, svojim tek drugim modelom u ponudi, pokazao da će u budućnosti biti ozbiljan proizvođač mobilnih telefona.

Ivan Mančić

Prošlog septembra na IFA sajmu, TCL je predstavio Plex, koji je bio prvi mobilni telefon kompanije pod sopstvenim imenom. Iako je ovo zvanično bio TCL prvenac u ovom domenu, kineski gigant zapravo ima dugu tradiciju izbacivanja mobilnih uređaja pod Alcatel i Blackberry brendovima koji su takođe u njihovom vlasništvu. Početkom ove godine najavljeno da od avgusta više neće biti novih uređaja pod Blackberry brendom, što je nekima bilo iznenađenje, a nekima opet možda i očekivan potez. Naime, iako je na našem tržištu TCL još uvek relativno novo ime, mada su neki od njihovih uređaja prisutni više od decenije, na globalnom nivou je TCL verovatno zvučnije ime od Blackberry-a, najpre zahvaljujući ogromnom tržišnom udelu kada su televizori u pitanju, gde je kompanija treća na svetu, a druga na tržištu SAD po broju prodatih primeraka.


Samim tim je logično da je kompanija rešila da proširi svoj portfolio i tehnologije u svom vlasništvu iskoristi da zauzme svoje mesto i na mobilnom tržištu. 
Kao rezultat toga, pred nama su se našla dva nova modela, a prvi koji ćemo vam predstaviti je jači model koji dolazi pod imenom TCL 10 Pro. Očekivana cena za ovaj telefon je 54.990 dinara, odnosno oko 460€, dakle već ozbiljna cenovna klasa, pa da vidimo šta je to što TCL ima da ponudi.

Dizajn

tcl10pro9_resize.jpg


Na prvi pogled i ako je sudeći samo po izgledu, telefon opravdava svoju cenu. 
Dizajn je zaista moderan i vrlo je prijatno iznenađenje za tek drugi telefon pod TCL brendom. Prednju površinu skoro u potpunosti pokriva ekran, sa izuzetkom teardrop izreza i vrlo tankih okvira sa gornje i donje strane.

tcl10pro10_resize.jpg


Na bokovima, ekran je savijen u klasičnom “edge” maniru, što neki vole, neki ne, ali je činjenica da je ovakav dizajn ipak karakteristika tehnički i kvalitativno naprednijih modela, pa je i ovde tu rekli bismo najpre da telefonu da skuplji i ekskluzivniji izgled. U skladu sa tim, poleđina telefona je savijena simetrično sa ekranom, a prekrivena, kao i sam ekran staklom. Dizajn poleđine je apsolutno unikatan i veoma nam se dopao.

tcl10pro32_resize.jpg


Najpre, sistem kamera je nalik onome što smo videli kod TCL Plex-a, ali se linija u kojoj je smešten prostire celom širinom, što je zanimljiva alternativa ovogodišnjim ringlama i deluje simetrično i diskretno. Takođe, kamere su potpuno u ravni sa površinom, dok su dva blica minimalno izbočena, pa su na taj način izbegnuti i problemi koje donosi trend glomaznog dizajna kakav najčešće srećemo na ovogodišnjim modelima. Završna obrada je takođe neobična, pa podseća na zamućeno staklo koje je donekle transparentno, pa daje osećaj dubine, a dužinom telefona se prostire i gradijent, pa je donji deo svetliji, a gornji tamniji, uz dodatno presijavanje zavisno od ugla gledanja. Na našem testu se našla zelena, odnosno Forest Mist Green varijanta, a u ponudi je još i siva, t.j. Ember Gray.

tcl10pro13_resize.jpg


Zelena deluje nesvakidašnje i vrlo elegantno, a u tom tonu je i metalni okvir telefona, koji je veoma tanak na spoju zakrivljenih površina, i zaravnjen sa gornje i donje strane. Na njemu ćete pronaći tastere za uključivanje i kontrolu zvuka sa desne, i programabilni Smart Key taster sa leve strane.

tcl10pro16_resize.jpg


Na donjoj strani su mikrofon i mono zvučnik, USB Type-C port, kao i hibridni slot za dve SIM ili jednu SIM i jednu microSD karticu, a na gornjoj 3.5mm konektor za slušalice, dodatni mikrofon, kao i infracrveni port za one koji vole da telefonom kontrolišu i razne uređaje po kući. 
Ukupno, TCL 10 Pro za dizajn dobija visoke ocene i vrlo je prijatno iznenađenje među ovogodišnjim modelima.

Ekran

Što se ekrana tiče, to je nešto čime se TCL kao kompanija ponosi, a videli smo na IFA-i da u razvoju imaju zaista puno vrlo naprednih noviteta kada je displej segment u pitanju. Tako je ovaj model opremljen rekli smo zakrivljenim AMOLED panelom dijagonale 6.47” i rezolucije 1080x2340 piksela. U pitanju je ekran koji svakako pripada novoj generaciji panela, sa HDR10 podrškom, maksimalnom svetlinom od 600 nita i pokrićem boja od blizu 100% DCI-P3 spektra.

 

tcl10pro22_resize.jpg


Očekivano, i kontrast je izuzetno visok, pa je vizuelni utisak koji ekran ostavlja zaista veoma dobar. TCL je i ovaj model opremio NXTVision softverom koji će vam omogućiti da prilagodite prikaz svom ukusu. Tako možete aktivirati procesiranje koje dodatno unapređuje kontrast, oštrinu i zasićenje boja, kao i konverziju SDR sadržaja u HDR kako bi se maksimalno iskoristile hardverske mogućnosti samog ekrana.

tcl10pro24_resize.jpg


Ako rešite da ipak izaberete neki od da tako kažemo “normalnih” profila, na raspolaganju su vam Vivid, Standard i Gentle, od čega poslednji nudi možda i najvernije boje koje ćete pronaći na nekom mobilnom telefonu. U ovom modu smo izmerili DeltaE odstupanje od samo 1.3, što je razlika u odnosu na idealno koju će čak i najveštije oko imati problema da primeti. To je nešto što smo u nešto manjoj meri viđali i na TCL televizorima, pa je jasno da kompanija pridaje važnost vernosti prikaza i to vrlo uspešno radi. 

tcl10pro25_resize.jpg


Inače, telefon poseduje i mod za čitanje koji nudi znatno prijatniji prikaz za tu svrhu, a koji je moguće izabrati i za samo određene aplikacije. Obzirom da je AMOLED u pitanju, tu je naravno i dark mod, Always on displej za notifikacije, kao i Flip Cover mod ukoliko nabavite neku of Flip maski za koje pretpostavljamo da će se takođe naći u prodaji.

tcl10pro27_resize.jpg


Kad smo još kod ekrana, pomenućemo i da se čitač otiska prsta nalazi ispod samog ekrana, blizu donje ivice, ali moramo priznati da nas on baš i nije oduševio. Prepoznavanje je najčešće ili primetno sporo, ili se čak desi da se otisak ne prepozna, a tek ponekad otisak bude prepoznat skoro trenutno. Zbog ove relativne nepouzdanosti smo često poželeli da je čitač na tasteru sa strane, mada je tu naravno i prepoznavanje lica koje srećom radi prilično brzo i konzistentno.

Hardver, baterija

Što se hardvera tiče, on je možda prva stvar kod ovog telefona koja je nešto ispod očekivanog.
TCL 10 Pro pokreće Snapdragon 675 osmojezgrani chipset uz 6GB RAM-a i 128GB UFS 2.1 skladišne memorije.

tcl10pro30_resize.jpg


Naravno, daleko od toga da su performanse loše - za većinu korisnika će one biti sasvim dovoljne kako u aplikacijama, tako i u samom sistemu. Snapdragon 675 se u par procenata razlikuje u odnosu na Snapdragon 730 koji dolazi na Galaxy A71 koji je relativno slične cene, ali naravno nije baš ni blizu Snapdragon 855 koji se opet može pronaći u nekim modelima ove klase.

tcl10pro31_resize.jpg


Ugrađena baterija je kapaciteta od solidnih 4500mAh, a telefon je naš test od 10 sati reprodukcije Youtube videa sa 50% svetline ekrana završio sa 36% preostalog kapaciteta. 
Brzo punjenje je podržano u Quick Charge 3.0 verziji sa 18W, a tu je i OTG reverzibilno punjenje od  5V i 1.5A ako rešite da bateriju podelite sa drugim uređajem putem USB-a.

Softver

Softver sa kojim dolazi TCL 10 Pro je baziran na Android 10 i ostavlja odličan utisak uz TCL UI, odnosno korisnički interfejs koji je kompanija razvila za sopstvene uređaje.  Softver i interfejs su vrlo fleksibilni i sa puno mogućnosti prilagođavanja navikama korisnika, a prilikom prvog uključivanja, telefon će vas provesti kroz vrlo detaljan setup u kome možete izabrati razne stvari, od načina navigacije, izbora ruke kojom upravljate, tipa home ekrana i sl.

tcl10pro21_resize.jpg


Naravno, sve ovo i još ponešto je moguće podesiti i kasnije u podešavanjima telefona, gde vas čekaju i dva korisna moda. Jedan je Game mod koji pored bustovanja performansi nudi i blokiranje notifikacija, optimizaciju mrežnosg saobraćaja i još ponešto kako bi igranje bilo neometano. 
Drugi mod je namenjen vozačima i može se automatski aktivirati kada se telefon poveže na Bluetooth u kolima, a nudi određene optimizacije poput glasovne kontrole poziva, čitanja poruka, kao i vrlo zanimljivu opciju pamćenja lokacije gde ste parkirali kada telefon izgubi vezu za Blutooth-om automobila.  

tcl10pro34_resize.jpg


Što se navigacije u samom sistemu tiče, ako izaberete korišćenje App Drawer, odnosno liste aplikacija koja se poziva povlačenjem odozdo na gore, ona će biti podeljena u vrlo pregledne sekcije u koje možete dodavati aplikacije, ili ih sortirati po želji.

tcl10pro17_resize.jpg


Naravno kakav bi to zakrivljeni ekran bio bez edge menija, pa i u njega možete dodati najčešće korišćene aplikacije, kontakte, ali i koristi telefon kao lenjir. Pomenutom Smart Key tasteru sa leve strane je moguće dodeliti tri funkcije, za jednostruki, dvostruki i dugi pritisak, pa vam je ukupno na raspolaganju zaista priličan broj prečica i načina da telefon prilagodite svom ukusu i navikama.

tcl10pro18_resize.jpg


Pomenuli smo već i da je TCL 10 Pro zahvaljujući IC diodi moguće koristiti i kao daljinski, a IR Remote aplikacija koja se koristi u ovu svhu poseduje zaista impresivnu listu uređaja, od televizora i klima do neke audio video egzotike.

Kamere

tcl10pro11_resize.jpg


Ono što korisnike možda najviše i zanima kod telefona su kamere, kojih ovde ima čak četiri.

Glavna širokougaona je 64MP sa širinom ekvivalentnom 26mm FullFrame objektivu i otvorom blende od f/1.8, ultraširoka od 16MP, 13mm i  f/2.4, macro kamera od 5MP f/2.2 i senzor dubine od 2MP f/2.4. Kamere koriste kombinaciju fazne detekcije, kontrasta i laserskog autofokusa i po tom pitanju rade vrlo dobro.

tcl10profoto31_resize.jpg

tcl10profoto1_resize.jpg

tcl10profoto24_resize.jpg


Glavni senzor je Samsungov ISOCELL GW1 koji pruža vrlo dobre dnevne fotografije prirodnog kolorita, uz čini se nešto manji kontrast pri jakom dnevnom suncu. Iako telefon ne poseduje telefoto senzor, na raspolaganju vam je 2x zoom koji se dobija kropovanjem glavnog senzora i koji daje jednako dobre rezultate kao i bez zuma. Maksimalni zoom dostupan u softveru je 10x, ali bismo rekli da je sve preko 2x neupotrebljivo sa vrlo primetnim efektom softverske obrade. 
 

tcl10profoto2_resize.jpg

tcl10profoto3_resize.jpg


Glavna kamera se odlično snalazi i u uslovima slabijeg osvetljenja, dok su noćne fotografije korektne, svetle i sa zasićenim bojama, ali sa primetno manje detalja usled povećanog šuma.

tcl10profoto75_resize.jpg

tcl10profoto99_resize.jpg

tcl10profoto62_resize.jpg


Širokougaona kamera daje primetno drugačiji kolorit od glavnog senzora, što doduše može biti i rezultat manje agresivne obrade od strane softvera i algoritma veštačke inteligencije za prepoznavanje scena. Zanimljivo, iako pri slabijem svetlu daje slike sa manje kontrasta od glavnog senzora, nudi i manje šuma, pa je vrlo upotrebljiva u svim uslovima.

tcl10profoto30_resize.jpg

tcl10profoto64_resize.jpg


Možda i najprijatnije iznenađenje je macro senzor koji je na većini telefona do sada bio više kao fora, nego nešto zaista upotrebljivo. Ovog puta, a pogotovo u SuperMacro modu, moguće je napraviti zaista detaljne fotografije iz velike blizine, a nivo detalja i uvećanje su prosto impresivni. Čini se da kameri u tome pomaže pametan algoritam koji interpolacijom kroz određeni vremenski period dodaje detalje, pa je za optimalne rezultate poželjna stabilna ruka, oslonac ili neki stativ za telefon. 

tcl10profoto117_resize.jpg

tcl10profoto109_resize.jpg

tcl10profoto118_resize.jpg


Kamere u ovom slučaju ne poseduju optičku stabilizaciju, pa će kvalitet, a naročito pri slabijem svetlu zavisiti upravo od stabilnosti ruke. 
Što se videa tiče, tu je priča malo drugačija, jer je prisutna žiroskopski kontrolisana elektronska stabilizacija koja svoj posao radi sasvim korektno, kako u FullHD, tako i 4K rezoluciji. Kao i u slučaju fotografija, danju i u sumrak je moguće napraviti veoma dobre 4K snimke, ali kvalitet značajno opada kada padne mrak. Dok su noćne fotografije potpuno upotrebljive, za video to već ne možemo reći jer je previše šuma i gubitak detalja veoma primetan.

tcl10pro37_resize.jpg


Kamera aplikacija nudi interfejs koji će biti prepoznatljiv većini android korisnika, uz izbor između glavnog i ultraširokog senzora u gornjem desnom uglu izbor modova i ikonicu koja prikazuje prepoznatu scenu, a kojom možete i deaktivirati AI asistenciju. Danju i noću AI radi relativno transparentno, a u sumrak smo primetili da ima običaj da malo pretera sa bojama, pa može biti bolje snimati bez njega. 
I da, telefon ima i prednju kameru od 24MP, korektnog kvaliteta, ali problematičnog fokusa pri vrla slabom ili jakom svetlu, pa o tome treba voditi računa i pozicionirati se kako treba, ili okinuti koji put više za svaki slučaj.

tcl10profoto111_resize.jpg

 tcl10profoto48_resize.jpg

Zaključak


Sve u svemu, TCL 10 Pro je telefon koji ima svojih aduta. Najpre odličan dizajn i izrada, kao i zaista dobar ekran, ali i softver koji pokazuje nivo doteranosti koji možda i nismo očekivali. 
Hardver i kamere su korektni, mada ne nešto što će vas oduševiti u jednakoj meri kao prethodno pomenute stavke. Samim tim, rekli bismo da je TCL 10 Pro telefon namenjen onima koji od telefona očekuju dobar izgled, kvalitetan prikaz i vrlo upotrebljivu kameru, a performanse im nisu u prvom planu.

 

Prednosti:

  • Izvanredan AMOLED ekran

  • Specifičan dizajn

  • Macro kamera mod

  • Korisnički interfejs

 

Mane:

  • Procesor starije generacije

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Huawei Mate Xs (Video)

Test: Hisense Infinity 40 (Video)

  • Povezane teme:
  • tcl
10104
10105
10106
10107
10108
10109