Greška

Došlo je do greške.

Test: Synology DS218+ NAS (Video)

03.04.2020 13:42 | 0 Hardver
Test: Synology DS218+ NAS (Video)

Synology Disk Station 218+ je spasonosno rešenje za kućne korisnike i male firme jer vas rešava brige oko sigurnog skladišta vaših dragocenih podataka. Jednostavan i lak za upotrebu sa intuitivnim Disk Station softverom je baš ono što priželjkuje prosečan korisnik...

Kao i većinu vas tako i mene muči jedan problem. U današnje vreme gomilanja digitalnih podataka, potrebno ih je sve sačuvati na jednom centralnom mestu kome po potrebi možete lako pristupiti sa više različitih uređaja. 
 
Oni najstariji podaci, poput porodičnih snimaka su i dalje na DVD medijima, dok oni dnevno važni su praktično razbacani na gomilu USB flešića i memorijskih kartica. Opšti haos i verujem da većina vas prolazi sličnu situaciju sa mišlju koja vam stalno visi iznad glave - koliko su podaci na optičkim medijima sigurni tj. da li imaju rok trajanja, istovremeno znajući da su USB diskovi samo prviremeno rešenje, itekako ranjivi na uticaj spoljnih faktora koji za tili čas mogu da dovedu do gubitka dragocenih podataka.
 
 
 
Iako smo temu kućnih NAS uređaja već uveliko obradili, izgleda da je korisnicima dosta toga promaklo, bar prema pitanjima koja svakodnevno dobijamo. Zbog toga danas, još jednom obrađujemo temu osnovnog, kućnog NAS uređaja kao centralnog skladišta naših podataka koji osim dovoljnog prostora, nudi i onu bitnu karakteristiku sigurnosti, ali i u isto vreme opciju lake dostupnosti podacima, praktično u svakom trenutku i sa bilo kog mesta sa internet pristupom. Jednom rečju kompletno rešenje koje će vas rešiti briga o važnim podacima i to na način kako to jedan običan, prosečno upučen korisnik priželjkuje - bez nekog traumatičnog iskustva i zahteva tehničke obučenosti na nivou sistem admisnistratora.

Synology DS218+ karakteristike

Dakle, potrebu za jednim kućnim NAS uređajem možemo sumirati u tri ključne stvari - da raspolaže sa dovoljno prostora, da su podaci sigurni i da je lako dostupan tj da se podacima može pristupiti sa više tipova uređaja poput desktop računara, laptop računara, telefona, tablet računara, pametnih televizora itd.
 
 Synology_DS218_plus_1s.jpg
 
Otuda kućni NAS uređaj treba da bude povazan na lokalnu mrežu, ali i internet. Povezan direktno na vaš kućni bežični ruter ili praktično rečeno odmah iza njega na neki gigabitni svič. Treba vam jednostavno ali efikasno rešenje, a upravo to je naš današnji uređaj na testu - Synology Disk Station 218+. U pitanju je lak i jednostavan uređaj za korišćenje, prilagođen upravo kućnim korisnicima, kako onim sa osnovnim potrebama, tako i sa malo specifičnijim zahtevima u uslovima upotrebe jednog savremenog domaćinstva.
 
Synology DS 218+ stiže u obliku kompaktnog uređaja, kome ćete lako pronaći radno mesto čak i uslovima dnevnog boravka - mnogo lakše od nekog starog računara koga ste preobratili u svrhu NAS uređaja. Ipak, ovo je namenski dizajniran proizvod u svakom svom detalju - da bude svrsishodan u ulozi kućnog NAS uređaja, od dizajna, do pojedinačnih funkcionalnosti.
 
 Synology_DS218_plus_2s.jpg
 
Na prvi zahtev za dovoljnim prosotrom u svrhu komfornog skladištenja podataka, ovaj Synology DS218+ odgovara sa dve fioke za diskove u koje može da primi par hard diskova u 3.5 ili 2.5" formatu, a ukoliko možete sebi priuštiti i SSD uređaje velikog velikog kapaciteta, još bolje. Sa stanovišta kućnog korisnika prostora je sasvim dovoljno jer može da primi dva hard diska maksimalnog kapaciteta 16 TB svaki, a ujedno i odgovara na drugi zahtev jer dotični pard diskova možete konfigurisati u RAID 0,1, JBOD ili SHR Synology Hybrid RAID konfiguraciju i time obezbediti fizičku kopiju podataka koji se sinhronizuje u realnom vremenu. Ovaj način uparivanja diskova je suštinski pametniji od klasičnih RAID nivoa jer ima efikasniji algoritam za kreiranje redundantnih podataka, pa vam ostaje više slobodnog prostora na diskovima. 
 
 Synology_DS218_plus_3s.jpg
 
U kontekstu korišćenja je bitna i brzina rada NAS uređaja, naročito u ovom pristupačnijem segmentu. Synology DS218+ koristi dvojezgarni Intel Celeron J3355 na maksimalnih 2.5 GHz u kombinaciji sa 2 GB sistemske memorije, proširive do maksimalnih 6 GB, pomoću jednog SO-DIMM modula kapaciteta 4 GB. Primećujemo da prisustvo 64-bitnog Intel procesora omogućuje značajno brži rad, kako u okruženju DS operativnog sistema, tako i prilikom podizanja uređaja. U poređenju sa sličnim konkurentskim modelima  koji se baziraju na slabijoj ARM platformi, Synology DS218+ je osetno brži prilikom podizanja (3x) i pri tome je neuporedivo oštriji u odzivu prilikom pokretanja aplikacija. To je nešto čime nas je ovaj uređaj osvojio na samom početku. Plus, tu je i hardverska podrška za AES-NI enkripciju podataka, zbog čega nema penala po performanse u realnom radu, jer sve to radi "u letu", a što je odlučujuće važno kod ovih pristupačnih modela.
 
Uređaj za vezu sa internet i mrežnim okruženjem koristi gigabitnu LAN vezu koja određuje i maksimalni transfer od nekih prosečnih 100-115 MB/s prilikom upisa i čitanja velikih homogenih datoteka. Za veću upotrebljivost tu su i tri USB 3.0 porta za brzi bekap podataka sa eksternih memorija poput: USB diskova, USB fleš memorija itd. Veliki ventilator na zadnjem delu se brine da diskovi i unutrašnjost NAS uređaja budu dobro provetreni i time diskove održi u stanju kontinuirano dobrih performansi. Dve fioke su HOT-Swap tipa tj diskovi se mogu vaditi "na vruće" u slučaju potrebe. Dakle, ne trebate da gasite uređaj da bi promenili disk.
 
 Synology_DS218_plus_4s.jpg
 
Međutim, jedan od glavnih kvaliteta Synology DS218+ NAS uređaja je njegov Disk Station Manager softver - prilagođen krajnjem korisniku i lak za korišćenje.  U pitanju je Linux bazirani OS koji se proziva iz "browser" okruženja. Ovakvo rešenje olakšava upotrebu NAS uređaja na različitim tipovima uređaja i njihovih operativnih sistema kao što su telefoni i tablet računari na Android platformi, PC sa Windows, Linux i Mac OS X okruženjem - jednom rečju, pokrivene su sve važnije korisničke platforme. 
 
U tom pogledu ističemo pre svega kvalitet brzog radnog okruženja, dobro ilustrovani grafički interfejs i svakako veliki broj korisnih aplikacija. Grafičko okruženje aplikacija je zaista pojednostavljeno i na taj način prepoznatljivo pa se korisnik Android, Mac OS X-a ili Windows okruženja, oseća sasvim komforno sa intuitivnim setom komandi. Neki lični utisak je da se Disk Station Manager i prateće aplikacije, mnogo lakše i brže uče od sličnih "custom" OS i aplikativnih rešenja drugih proizvođača.
 
 Synology_DS218_plus_5s.jpg
 
U tom pogledu ističemo neke od glavnih aplikacija poput one za kopiranje podataka "File Station" koji je definitivno rađen po uzoru na Windows File Explorer, te na brz i prepoznatljiv način omogućuje prebacivanje podataka sa lokalnih uređaja na NAS direktorijume i obratno. Control Panel sa druge strane omogućuje sva podešavanja vezano za pristup i podelu prostora za skladištenje podataka, gde ćete struktuirati glavne direktorijume u „root-u“ NAS uređaja i podeliti ih na foto, video, muziku, instalacije, dokumenta, torrent itd. 
 
Pri tome možete pojedine ili sve zaštiti sistemom enkripcije. Zatim, tu je deo kojim definištete autorizaciju pristupa pojedinačnih i grupa korinsika. Posebna kategorija je za definisanje pristupa NAS uređaju preko mreže i interneta, a u okviru ove kategorije ističemo "Quick Connect" i „EZ Connect“.
 
 Synology_DS218_plus_6s.jpg
 
Jako koristan deo je Package Centar sa aplikacijama koje su mahom besplatne, ali ima i onih koje treba kupiti poput McAfee antivirusa ili exFAT podrške pristupa NAS uređaja USB fleš memorijama i diskovima formatiranim exFAT sistemu radi pristupa fajlovima većim od 4 GB.
 
Posebno nam se dopao Download Station koji Synology DS218+ pretvara u "torrent" stanicu. Jednostavno ga napunite torrent linkovima koje će posle NAS preuzeti i skladištiti u tačno određen direktorijum, bez potrebe da vaš klijent računar bude uključen čitavo vreme. Dok ste napolju i obavljate svoje poslove, on će "download-ovati" sve zadate sadržaje.
 
USB Copy je još jedna korisna aplikacija koja će automatski "bekapovati" sadržaj USB diskova na lokalni direktorijum NAS uređaja, tako da na miru možete razvrstati i probrati podatke koji su za čuvanje, a one nepotrebne ukloniti i time osloboditi USB memoriju za tekuće podatke. Pri tome postoji mogućnost filtiriranja sadržaja i automatskog prepoznavanja i prebacivanja u glavne audio, foto, video i direktorijume sa dokumentima.
 
 Synology_DS218_plus_7s.jpg
 
Svakako jedan od važnijih je i Cloud Station serija aplikacija za sinhronizaciju i podelu bekapovanih podataka u "cloud-u", te Synology Drive koji će omogućiti da se u svakoj kući ili kancelariji nalazi privatno “cloud” rešenje - sa 100% kontrole nad podacima i to potpuno besplatno. a koje će automatski sinhronizovati podatke na svim prijavljenim uređajima poput: desktop računara, notebook-a, mobilnog telefona ili drugog NAS uređaja. To je praktično još jedan od bezbednosnih sistema za zaštitu vaših podataka putem blagovremene replikacije jer praktično čuva više verzija istih podataka koji se tokom vremena ažuriraju, pa možete lako da oporavite podatke iz prethodne verzije fajla koji predstavlja određenu vremensku tačku iz prošlog perioda. Pomoću ovih aplikacija možete definisati koji će se podaci od kritične važnosti sinhronizovati češće u odnosu na druge i to sve možete definisati čak i kada ste "offline", a Disk Station će naknadno prepoznati prisustvo internet konekcije i čim bude dostupna, automatski izvršiti sinhronizaciju podataka, čak i nekih važnih sitnica kao što su napomene u dokumentima.
 
 Synology_DS218_plus_8s.jpg
 
I... ovako bi mogli do ujutro sa nabrajnajem svih korisnih alata i softvera dostupnih u Package Centar App kategoriji. Tu su i media server aplikacije, iTunes server, Plex i mnogo toga. Probajte bez bojazni sve je intuitivno i lako za razumevanje i verujem da će vam tada pasti na pamet neka nova ideja kako korisno uposliti i pronaći novu ulogu ovom krajnje upotrebljivom NAS uređaju.

Synology DS218+ performanse

Specifikacije: 

Specifikacije
 • Proizvođač Synology
 • Oznaka Disk Station DS218+
 • Procesor Intel Celeron J3355
  Dual Core 2.0 (base) / 2.5 (burst) GHz
 • Memorija 2 GB DDR3L
  Proširivo do 6 GB sa jednim 4 GB SO-DIMM modulom
 • SSD Opciono 2x 2.5" SATA SSD
 • Hard disk Opciono 2x 3.5" SATA SSD
  HOT-SWAP
 • Kućište Compact Frame 2x3.5"
  165 mm x 108 mm x 232.2 mm
  1.30 kg
 • Portovi RJ-45 1GbE LAN Port x1
  USB 3.0 Port x3
  eSATA Port x1
 • Operativni sistem Synology Disk Station

Performanse

Sekvencijalno kopiranje velikih datoteka ( 12GB file )
čitanje
pisanje
Synology DS 218+
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Sekvencijalno kopiranje malih datoteka ( 4GB files )
čitanje
pisanje
Synology DS 218+
0 225 450 675 900
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( veliki fajlovi (1024 MB) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Synology DS 218+
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)
Performanse diskova - IOMeter ( mali fajlovi (4 Kb) )
sekvencijalno čitanje
sekvencijalno pisanje
Synology DS 218+
0 1750 3500 5250 7000
veće je bolje (MB/s)

Synology DS218+ utisci u radu

Vrlo je bitno napomenuti da sve navedeno radi jednako dobro na Windows 10 operativnom sistemu ili Mac OS X-u. Probali i možemo potvrditi da sve obećano zaista radi na način koji bi poželeo čak i manje iskusan korisnik. Posebno dobro je što postoje odgovarajuće aplikacije za Android i iOS, koje možete preuzeti sa PlayStore-a odnosno sa AppStore-a, pa sve što smo opisali radi i na mobilnom telefonu, tako da kada ste u pokretu, možete većinu opisanih radnji uraditi i sa mobilnog telefona... iskopirati datoteku, preneti video, fotografiju ili muziku, ubaciti torrent na download... ma bukvalno sve što pomislite. 
 
Čak ga i pametni televizori poput Samsung Tizen i Android modela, odmah prepoznaju i prijavljuju u operativnom sistemu, čineći pristup media fajlovima značajno lakšim i momantalno spremnim za reprodukciju, bez obzira da li je u pitanju fotografija, video ili muzika.
 
 Synology_DS218_plus_9s.jpg
 
Lak pristup i jednostavno rešenje ugradnje, čine da je postupak instalacijae diskova  "med i mleko". Fioke ne zahtevaju nikakvo fizikalisanje odvrtačima jer imaju već ugrađene "tooless" šine, pa diskove postavljate u uređaj bukvalno za par minuta. Konfigurišete ih iz Storage Manager-a i posebno skrećemo pažnju da Synology koristi “Btrfs” fajl sistem koji dozvoljava veću fleksibilnost i sigurnost u radu sa particijama, naročito u kombinaciji sa Synology Hibrid RAID uparenim diskovima sa zaštitom podataka u pogledu tolerancije greške pojadinačnog diska i jednostavnije “Snapshot” funkcionalnosti koja je praktično periodični vremenski presek stanja vaših podataka koje imate pri ruci u slučaju njihovog iznenadnog gubitka ili oštećenja.
 
 Synology_DS218_plus_10s.jpg
 
Brzina u radu je sasvim korektna i u rangu specifikacija za ovu kategoriju uređaja. Gigabitni LAN diktira vrednost maksimalnog transfera od nekih 100 i kusur MB/s, dok sa druge strane brzina na internet servisima će biti pre svega ograničena paketom vaših internet usluga, pri čemu posebno obratite na vrednost maksimalnog “upload-a” koji je ograničen na 10/15 Mbps u većini slučajeva paketa za fizička lica - čisto da imate na umu prilikom učestalog slanja i preuzimanja podataka, kako ne bi pomislili da je u pitanju spor NAS uređaj. Zato koristite Disk Assistent aplikaciju i mogućnost “šerovanja” direktorijuma kako bi kopiranje iz File Explorer-a bilo brže.

Synology DS218+ zaključak

Zaključujemo da je Synology DS 218+ pravi NAS uređaj za kućnog korisnika. Jednostavan za upotrebu, izrazito fleksibilan, siguran i ono što nismo očekivali od jednog budžet NAS uređaja  - brz kao da se radi  za klasi skupljem modelu. Jednom rečju prava stvar za sve one koji hoće jednom za svagda da reše pitanje sigurnog skladišta za svoje podatke, porodične snimke, instalacije, kolekcije filmova i muzike itd.
 
 
 
Možda je ovo baš idealna prilika da sredite svoje podatke jer imate dovoljno vremena da se pozabavite obavezom koju verujem, stalno odlažete. Synology DS 218+ je ono pravo i 
 
 Synology_DS218_plus_11s.jpg
 
Jednom rečju uživaćete, a mi smo se tokom ovih 7 dana korišćenja toliko navikli na taj jednostavan komfor, da nam ne pada na pamet da se odreknemo ovog sjajnog NAS mališe koji će vam sigurrni smo - olakšati svakodnevni život i rad sa mnogobrojnim uređajima i njihovim podacima!
 
 
Prednosti:
- Komapktan dizajn
- Lako korišćenje
- Odličan Disk Manager OS
- Obilje sigurnosnih funkcija
- Veoma korisne aplikacije
- Sinhronizacija podataka na više različitih uređaja
- Privatno cloud okruženje
 
Nedostaci:
- Ograničena brzina na 1Gbps 
- Cena
 
CENA oko 350€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: QNAP TS-832X-8G

Test: Synology DS1520+ (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209