Greška

Došlo je do greške.

Test: Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4 (Video)

01.03.2022 12:12 | 0 Hardver
Test: Šta je DDR5 memorija i kolike su prednosti u odnosu na DDR4 (Video)

Došli smo do trenutka kada će pojava svakog sledećeg modela Intel ili AMD procesora, sve više afirmisati zahtev za korišćenjem novijeg i bržeg standarda DDR5 memorije. Jednom rečju DDR5 će postati dominantni standard RAM modula kada su u pitanju PC sistemi nove generacije...

Dolaskom 12. generacije Intel Core procesora, promovisan je novi standard memorije i odgovarajućih RAM modula – DDR5. Sada je već izvesno da će nove generacije Intel i AMD procesora koristiti brži standard DDR5 memorije. 

DDR5 memorija je napravljena tako da izađe u susret zahtevima za boljim performansama u smislu većeg transfera podataka. Dok je akcenat prilikom predstavljanja DDR4 standarda bio pre svega usmeren na manju potrošnju energije radi korišćenja na mobilnim uređajima, u slučaju DDR5 standarda akcenat je na boljim performansama.

 

 

Iako su na prvi pogled gotovo iste, najveća razlika između DDR4 i DDR5 memorija je na nivou arhitekture samog modula. DDR5 modul komunicira sa memorijskim kontrolerom preko dva nezavisna 40-bitna kanala (32-bit+ECC) u odnosu na DDR4 koji to čini preko jednog 72-bitnog (64-bit + ECC). 

Gledajući arhitekturu DDR5 DIMM modula on je podeljen na levu i desnu stranu onim famoznim zarezom između pinova i svaku stranu opslužuje po jedan od dva pomenuta 32-bitna kanala za podatke. RCD ili “Register Clock Driver” obezbeđuje četiri operacije po kloku svake strane RAM modula u odnosu na dva kod DDR4 memorija.

 DDR5_2s.jpg

Uz to je unapređenje postignuto povećanjem količine podataka prilikom svakog pojedinačnog prenosa na relaciji centralni procesor i RAM (Burst Length) sa 8B (DDR4) na 16B (DDR5), to znači da u jednom prolazu memorijski kontroler može da pristupi 64B podataka u DDR5 memoriji i to po jednom nezavisnom kanalu ili polovini DIMM DDR5 modula. Na taj način se omogućava bolji efekat ubrzanja pomoću tehnike tzv “preplitanja” podataka tj principa istovremenog pristupa podacima u memoriji od strane procesora, a što je od krucijalne važnosti u slučaju više-jezgarnih modela!

DDR5_3s.jpg

Pa što ne radi onda procesor u četvorokanalnom režimu rada? Zbog činjenice da je memorijski kontroler u LGA1700 seriji Alder Lake modela još uvek dvokanalni. To vas može zbuniti jer će programi za detekciju hardvera prijaviti kako je u sistemu dvo-kanalno ili četvorokanalno konfigurisana memorija, kada se na ploči nalazi samo jedan, odnosno dva RAM modula, a što prema metodologiji koja vlada na DDR4 platformi - nije moguće. Zaključak na koji navode svi ovi podaci, jeste vrlo izvesna pojava u doglednoj budućnosti procesora sa četvoro-kanalnim memorijskim kontrolerom na desktop platformi, a koji su do sada mahom bili rezervisani za tržište servera, a to ponovo koincidira sa trendom pojave CPU modela sa sve više jezgara. 

Naravno ima još poboljašnja dolaskom DDR5 standarda u smislu korišćenja memorijskih čipova većeg kapaciteta, a što će omogućiti korišćenje veće količine memorije u sistemu sa manjim brojem ugrađenih RAM modula. Zatim, smanjen je radni napon na 1.1V, a regulator napona DDR5 memorije se od sada nalazi na samom memorijskom modulu, a ne matičnoj ploči.

 

DDR5_1s.jpg

 

Uglavnom, treba zapamtiti najvažniju činjenicu da je prednost DDR5 standarda u tome što postiže veće vrednosti transfera podataka u komunikaciji sa centralnim procesorom. Ova činjenica je naročito važna u kontekstu izlaska centralnih procesora i APU modela sa sve većim broj jezgara.

Za sada, jedini procesori koji podržavaju rad sa DDR5 standardom memorija jesu Intel Core modeli serije 12000 u kombinaciji sa matičnim pločama na bazi Z690 i B660 čipseta. Polovnom godine, očekuje se izlazak prvih AMD procesora sa podrškom za DDR5 memoriju. Pomenuti Intel procesori zapravo imaju hibridni kontroler koji radi i sa DDR4 memorijama. Zato ćete u nekim slučajevima pronaći gotovo identične matične ploče, u istoj verziji čipseta, ali sa podrškom za različite memorije - DDR4 ili DDR5. Zapamtite da DDR5 i DDR4 standard nisu međusobno kompatibilni, kao ni matične ploče. Ne možete na DDR4 pločama koristiti DDR5 memorije, ni obrnuto.

 DDR5_4s.jpg

Ključno pitanje po nas korisnike je koliko noviji DDR5 standard, donosi bolje performanse. U momentu izlaska novih Intel procesora su aktuelni DDR5-4800 i DDR5-5200 moduli.

Kao i u slučaju prilikom promovisanja DDR3 i DDR4 standarda, zadatak prve serije memorija je da obezbede bezbolnu tranziciju na novi standard, dok su performanse nekako u drugom planu. Ovog puta je u pitanju ista strategija, tako da ne očekujte odmah ultimativno bolje performanse, već one na nivou najbržih DDR4 modula. Možda u nekim slučajevima performanse budu na istom nivou ili neznatno lošije, ali uglavnom takva je praksa prilikom promovisanja novih standarda na samom početku. Maksimum performansi se očekuje nešto kasnije, daljom afirmacijom DDR5 standarda i tehnološkim napretkom koji treba da bude krunisan izlaskom DDR5-6400/7200 i bržim RAM modulima.

Ono što nas u ovom trenutku zanima kako postojeći, prvi modeli DDR5 modula stoje sa trenutno najaktuelnijim DDR4 RAM modelima. U svrhu vrednovanja rezultata koristili smo Intel Core i9-12900K i par Gigabyte ploča sa DDR5 i DDR4 podrškom za RAM memoriju na bazi Intel Z690 i B660 čipseta. Merili smo performanse u stvarnim aplikacijama, mahom onim zahtevnijim za obradu fotografija, videa kao i 3D modeliranje. Drugi deo test baterije su nezaobilazne igre i prosečna vrednost “frejmrejta” koji utiče na glatko izvođenje animacije tokom akcije. Da pogledamo kako stvari stoje u odmeravanju snage DDR5-4800, DDR5-5200 i sa druge strane jednim od trenutno najboljih DDR4-3600 modula.

 DDR5_5s.jpg

 

Ovde vam skrećemo pažnju da postoje i brži DDR4 moduli sa višim deklarisanim radnim taktom na 4000 ili 4400MHz, pa čak i većim. Međutim, oni ne rade u sinhronom režimu rada (1:1) – “Gear 1”, sa memorijskim kontrolerom, što vodi određenom padu performansi u većini situacija, jer se uvodi dodatni delilac (Gear 2) frekvencije. To je učinjeno iz razloga jer memorijski kontroleri u trenutnoj generaciji centralnih procesora, ne podržavaju rad na tako visokim frekvencijama memorije. Zbog toga u našem slučaju, koristimo DDR4 memoriju na 3600 MHz sa nižim latencijama i “Dual Rank” organizacijom tj kombinacijom koja daje najbolje rezultate sa trenutnom generacijom Intel i AMD centralnih procesora. 

DDR5 vs DDR4 RAM – performanse

Test sistem: 

 testspecs1.jpg

 

 

Performanse:


AdobePerformancegraph.png

 

DataCompressionPerformancegraph.png

 

RenderingPerformancegraph.png

 

Gejming performanse:


GamingPerformance.png

DDR5 vs DDR4 RAM – utisci u radu i zaključak

DDR5-5200 CL40 je trenutno 80% skuplja, čak i više tj 100% za DDR5-6000 u odnosu na DDR4-3600 CL16 istog kapaciteta. Brža jeste i to posebno u delu zahtevnijih aplikacija, ali ne proporcionalno koliko je skuplja. Ipak performanse i cena nove generacije proizvoda neproporcionalno rastu u korist cene i to je nešto što važi od prvih dana. 
 
Drugi detalj na koji treba obratiti pažnju  je činjenica da je Intel memorijski  kontroler zahtevniji zbog povećanja broja jezgara i tu hronologiju možemo istorijski primetiti kod Intela  - kako se povećava broj jezgara, tako se moraju opuštati latencije kod memorije. Situacija je još vidljivija u slučaju 12. generacije Core procesora sa kombinacijom energetski efikasnih i jezgara visokih performansi tj heterogenom arhitekturom.
 
 DDR5_7.jpg
 
Konkretno, u primeru jedne vrhunske DDR4-3600 CL16-16-16 memorije koja na ovim parametrima bez problema radi na jednom AMD Ryzen 9 modelu sa 16C/32T konfiguracijom jezgara, u isto vreme na Core i9 12900K neće ni da probudi sistem, tek nakon intervencije i popuštanja primarnih i sekundarnih parametara latencije na DDR4-3600 CL17-19-19, uspeli smo da obezbedimo stabilnost sistema. Zato povedite računa o ovom problemu na DDR4 verziji Alder Lake platforme!
 
I na kraju zaključujemo, da kao i u prethodnim slučajevima izlaska novih standarda memorije, nova generacija započinje tamo gde je prethodna stala. Tako je DDR4 tehnologija dostigla svoj maksimum i vreme je za novi i brži DDR5. U početku su performanse prvih DDR5 modela na nivou najbržih DDR4 i bolje, ali uz primetno lakše postizanje većih radnih frekvencija i manje stresa po ceo sistem. 
 
 
 
Možemo očekivati dalje napredovanje DDR5 standarda i u skladu sa tim “normalizovanje” cena na nivo DDR4 modula tokom i pred kraj ove godine, a sa posebnim interesovanjem ćemo posmatrati progresiju performansi koje su definitivno glavni adut DDR5 standarda. Korist po brži rad i sveukupne performanse nove generacije AMD i Intel procesora su nesumnjive, a ne treba zaboraviti da će imati i poseban uticaj na novu generaciju AMD APU procesora kojima tradicionalno treba brža memorija zbog boljih performansi integrisanog grafičkog jezgra. Kada u narednoj generaciji dobiju RDNA 2 iGPU prelazak na DDR5 standard će biti pun pogodak!
_______________________________________________________
 
 
Prednosti:
- Rad na visokim radnim frekvencijama
- Povećanje memorijskog transfera podataka
- Rad na nižem naponu
 
Nedostaci:
- Visoke vrednosti latencija
 
CENA: 16GB Kingston FURY DDR5-5200 CL40 ... 190€
          16GB Kingston FURY DDR5-5600 CL40 ... 200€ 

Test: Kingston FURY Renegade 1TB M.2 PCIe 4.0 (Video)

10203
10205
10206
10207
10208
10209