Greška

Došlo je do greške.

Test: SPAWN Gerovit LE01

03.07.2018 10:02 | 0 Hardver
Klasa kompaktnih midi tower kućišta je dobila novog aduta u srednjoj klasi. Iako svojom cenom gravitira ka kupcu iz srednjeg staleža, Gerovit LE01 nudi neke funkcionalnosti modela iz više klase poput: čiste centralne ćelije, tunela za napajanje, mnoštva LED ventilatora i specijalnog RGB/FAN kontrolera. Ovako bogata oprema i savremena struktura čine SPAWN Gerovit LE01 veoma zanimljivim izborom posebno onih koji nisu sposobni da plate dva do tri puta skuplje modele premijum marki, ali ih to ne lišava želje da svoj PC gejming računar učine što atraktivnijim.
 
 
SPAWN je novajlija na domaćem tržištu kućišta i realno predstavlja direktnog konkurenta skupljim MS Industrial modelima. Ništa manje nije opasan i po druge mnogo poznatije brendove poput Cooler Master Elite serije i sličnih. Njihov možemo slobodno reći, prvenac na tržištu midi tower modela namenjenih gejmerima entuzijastima, nosi ime staroslovenskog božanstva rata čime SPAWN bez sumnje šalje jasnu poruku konkurenciji. No, krenimo redom.
 
SPAWNGerovitLE011s.jpg 
Gerovit LE01 pre svega se razmeće svojom atraktivnom pojavom u vidu mnogobrojno prisutnih LED ventilatora i velikih staklenih, zatamnjenih površina. Lekcija mnogo poznatijih modela je očigledno apsolvirana ali ovoga puta u nižem cenovnom rangu. Zašto blagodeti LED ventilatora i kaljenog stakla ne bi doživeli i oni sa manje novca. Dakle, formula potencijalnog uspeha na koji SPAWN računa je jednostavna i donekle isprobana. Ponuditi slično po povoljnijoj ceni – jednostavno u pitanju je alternativa premijum modelima ciljajući široku grupu korisnika. Kučište je kao idealno za početni gejming sistem.
 
Prvi utisak su velika prednja bočna stranica i front od „dimovanog“ kaljenog stakla. Ispod se naziru na prednjoj uzdužnoj staklenoj površini tri ventilatora od 120mm koji stižu već instalirani u kućište, jedan iznad drugog. Drugi bok je izrađen od punog profila lima. Gornji deo je „otvoren“ i na njemu se nalazi panel sa dva USB 2.0 i jednim USB 3.0 portom, priključcima za slušalice i mikrofon, te nezaobilaznim „power“ i „reset“ tasterima. 
 
Funkcionalnost je ispoštovana. Prisutan je port za brzo prebacivanje podataka kroz pomenuti USB 3.0 port brzinom od 5 Gbit/s. Taman za prebacivanje filmova, instalacija i igri. Takođe, tu su i dve top pozicije za dva 120 mm ventilatora na vrhu koji izduvavaju topao vazduh. Nezaobilazna je i pozicija 120 mm ventilatora na zadnjem delu koji takođe stiže uz kućište, te jednako kao i prednji poseduje LED RGB funkciju svetlosnih efekata. 
 SPAWNGerovitLE012s.jpg
 
Oblik  SPAWN Gerovit LE01 kućišta je asketski jednostavan i sveden na velike ravne staklaste površine kojima protivtežu pravi funkcionalni gornji panel kućišta. Dobra kombinacija i korisno rešenje za jednog predstavnika srednje kategorije. 
 
Dakle prisutna su četiri ugrađena ventilatora sa relativno velikim centralnim delom osovine u koju je smešten motor i ležaj. Prema osećaju osetljivosti ležaja nesumnjivo je da se radi o onom koji koristi biksnu, što je i očekivano u ovoj cenovnoj klasi. Međutim, imajući u vidu konstrukciju kućišta i posebno način na koji je izveden prednji panel, uloga ovih ventilatora je više ukrasna nego u cilju efikasnijeg provetravanja obzirom da je prednji panel izrađen od nepropusnog materijala kakvo je kaljeno staklo. Zazor sa bočnih ivica je isuviše mali da bi bilo dodatnog prostora za „škrge“ ili uvodnike. To vam goovori da nema ništa od nekog velikog protoka vazduha – lepota i funkcionalnost jednostavno ne idu često zajedno, a slovensko božanstvo Gerovit je ovog puta odlučio da bude gizdav i lep.

SPAWN Gerovit LE01 - unutrašnjost

Do unutrašnjosti kućišta stižemo tako što prednji i bočni panel oslobađamo pomoću četiri vijka sa širokom plastičnom glavom. Možete ih skunuti lagano i bez upotrebe alata. Deluju pomalo predimenzionirano ali to sa druge strane olakšava rukovanje. Pošto smo uklonili prednji vertikalni panel od stakla, pred nama se ukazala vertikala sa tri RGB ventilatora. Između prednje staklene maske i strukture kaveza nema filtera. Tačnije rečeno pozicija prednjih ventilatora nije branjena od uticaja prašine čemu donekle pomaže blizina prednjeg panela jer ne vidimo gde bi mehanizam dodatne mrežice stao.
 
Bočna stranica od stakla se još jednostavnije skida i omogućuje pristup centralnoj ćeliji kućišta. Pred nama se ukazao pravilan prostor u potpunosti oslobođen prepreka u zoni ležišta matične ploče. Takođe nema vertikale za ugradnju HDD i ODD uređaja što će reći da je poštovan pristup u dizajnu karakterističan za savremenu generaciju kućišta kod kojih su izbačeni 5.25“ i 3.5“ uređaji iz centralne ćelije. Time se olakšava cirkulacija vazduha - dotok svežeg i odvođenje zagrejanog vazduha. Opisanoj funkciji  u velikoj meri pomažu mnogobrojno prisutni ventilatori. 
 
SPAWNGerovitLE013s.jpg  
Veliki slobodan prostor vam olakšava instalaciju matične ploče, hladnjaka za procesor i grafičke karte, te potrebe da pravilno rutirate kablove za napajanje i podatke. U tu svrhu su prisutni i dodatni otvori za kabliranje, posebno oni sa bočnih pozicija koji čak imaju i dodatne gumene „zavesice“. Na dnu ćelije tj. vrhu tunela za napajanje se nalazi otovor sa spomenutom gumenom zaptivkom kroz koji se vodi dodatni kabal za napajanje grafičke karte. Tik pored njega je i “gril“ površina sa velikim otvorima za ventilaciju skrivene pozicije hard diskova. 
 
Na delu nosača matične ploče se nalazi i jedna pozicija za 2.5“ SSD koji se montiora sa leđne strane nosača, a pričvršćuje vijcima iz pozicije centralne ćelije tako da ga je potrebno ugraditi pre montiranja matične ploče. Otvori za montiranje dodatnih karti su izrezani i potrebno ih je „odlomiti“ što upućuje na to da se ipak radi o budžetskom modelu kućišta. Nasuprot tome, ivice su potpuno obrađene, ofarbane i potpuno bezbedne za rad prstiju tokom sklapanja konfiguracije. 
 
Kavez kućišta je prilično lagan što upućuje na korišćenje tanjeg profila lima prilikom izrade šasije. Leđna strana kućišta je prošarana i isprescana kablovima sa prednjeg panela kao i onima za napajanje prisutnih ventilatora i upravljanje LED svetlima. Na leđima nosača matične ploče dominira veliki kvadratni prorez koji olakšava instalaciju kulera i glave AiO sistema vodenog hlađenja sa pripadajućim adapterima. 
 
SPAWNGerovitLE014s.jpg 
Očigledno nedostaju kanalice i predviđene putanje za rutiranje kablova, ali to je nužan kompromis kućišta srednje klase. Uprkos tome, prostora za uredno kabliranje ima dovoljno, ali ne u izobilju i o tome treba voditi računa. U tom kontekstu treba biti strpljiv, pažljiv i pedantan prilikom sklapanja. Malo planiranja putanja kablova nije na odmet. Na poziciji u delu bliže prednjem panelu uočavamo dve klizne fioke za montiranje 2.5“ HDD/SSD uređaja. Vrlo lako se montiraju i skidaju uz pomoć klips osigurača i „slajdera“.
 
Desno od njih tik ispod pomenutog otvora na nosaču matične ploče smestio se specijalitet Geravit LE01 kućišta. U pitanju je integirsani kontroler RGB LED osvetljenja ugrađenih ventilatora koji ujedno i napaja dotične ventilatore. Dakle nije ih potrebno posebno povezati na matičnu ploču što je i bolje sa sigurnosnog aspekta po matičnu ploču. Uz to je jednostavnije za povezivanje jer sve ide preko jednog konektora i centralnog razdelnika. Ovde mislim na kontrolu svetla i napajanje. Zbog opisanog rešenja ovi ventilatori koriste sopstveni, specijalni tip konektora koji do sada nismo sretali na kućištima više klase. Na kontroleru je pored ugrađenih, moguće povezati još četiri dodatna ventilatora sa LED svetlom kao i dve dodatne LED trake na +5V. Zgodan detalj je da se dotični kontroler kači na kućište pomoću magneta tako da ga bez po muke njegovu poziciju možete „šetati“ dok ne pronađete idealno radno mesto. Tu je i veliki svetlosni indikator aktivnosti kao i dva mikrotastera za biranje svetlosnog režima rada i brzine svetlosnih efekata. Ovaj kontroler ne obezbeđuje PWM upravljanje radom ventilatora već od samog starta rade na fiksnom tj. maksimalnom broju obrtaja. Za napajanje koristi klasični molex produžetak koji se povezuje sa napajanjem kućišta. Poseban dodatak je i daljinski upravljač za bežičnu kontrolu i aktivaciju RGB svetla! 
 SPAWNGerovitLE016s.jpg
 
Suprotna strana tunela za napajanje je poptuno otvorena. To je ona koju praktično ne vidite. Omogućen je potpuno slobodan pristup za ugradnju napajanja, nakon čega ostaje dovoljno prostora za skrivanje suvišnih kablova. U prednjem delu tunela se nalazi fioka za prihvat dva klasična 3.5“ hard disk uređaja koji koriste mehanizam plastičnih klizajućih fioka za ugradnju. Njihvoa pozicija je praktično tik iza prvog ventilatora koji obezbeđuje dodatno hlađenje na poziciji diskova. Zgodno i funkcionalno. Dno kućišta i pozicija ventilatora napajanja su zaštićene mrežastim filterima protiv prodora prašine. Demontažni su i mogu se lako očistiti što je i preporučljivo činiti s vremena na vreme. Četiri široke kružne noge obezbeđuju stabilan oslonac i držanje čvrste pozicije čitave konstrukcije kućišta. Fali im gumirana baza za bolji grip.
 
SPAWNGerovitLE015s.jpg
 
Kada sve sumiramo na kraju, SPAWN Geravit LE01 je napravljen onako kako bismo i mi to uradili, ako bi nam neko poverio zadatak da napravimo pristupačno, atraktivno i praktično PC kućište za gejmere.

SPAWN Gerovit LE01 - instalacija

Instalacija gejming konfiguracije srednje jakog spiska hardvera, protiče neuobičajeno lako uz svo zadovoljstvo sklapanja koji prati dotični proces. Jednostavna konstrukcija oslobođena dodatnih pozicija za 5.25“ optičke drajvove i 3.5“ hard diskove, obezbedila je dodatni prostor i preko potrebni komfor u centralnoj ćeliji. Otuda se mnogo lakše pristupa matičnoj ploči i poziciji grafičke karte, a značajno je olakšano i rutiranje kablova.
 
Demontaža prednjeg i bočnog staklenog panela je pojednostavljena zahvaljujući korišćenju vijaka i njihovim razumno smeštenim pozicijama, što će reći da ćete za najkraće moguće vreme demontirati Gerovit LE01 do „gole šasije“. A, ona je nepodnošljivo lagana i zgodna za učestalo okretanje i premeštanje prilikom instalacije komponenti. Laka konstrukcija potiče od upotrebe 0.6mm hladno valjanog čeličnog profila od koga je napravljena šasija ovog kućišta. 
 SPAWNGerovitLE017s.jpg
 
Ugradanja ploče je olakšana usled već ugrađenih nosača na pozicijama punog ATX formata. Dovoljno je ugraditi limenu masku na poziciji ATX konektora i ploča će uz jedan lagan potez ručnog zgloba, zauzeti svoju poziciju. Primećujemo da nema onog središnjeg sigurnosnog jezička koji će pridržati ploču i obavestiti vas da je „sela“ na pravo mesto dok je ne pričvrstite odgovarajućim šrafovima. To je jednostavno navika sa duplo skupljih modela. Međutim, za kratko vreme fiksiramo poziciju ploče u par poteza sa odgovarajućim vijicima. Dobro pogođena veličina navoja i nosača neće uticati na to da šraf „oblajzne“ što se dešava zbog dodatnog nanosa farbe čak i na skupljim modelima, a što zna da zakomplikuje ugradnju i demontažu matične ploče. Prostora za kuler ima dovoljno, tako da je u našem slučaju referentni AMD Wraith PRISM LED mogao nesmetano da „diše“ zahvaljujući dosta slobodnog prostora i prisustvu zadnjeg 12cm ventilatora koji efikasno izvlači toplotu sa CPU pozicije i pratećeg VRM modula matične ploče.
 
Kada koristite kompaktne midi tower modele kućišta naša generalna preporuka je da koristite M.2 diskove kako zbog brzine (NVMe), tako i zbog uštede prostora te naročito izbegavanja dodatnih kablova. Međutim, nije svakome dostupan neki od M.2 SSD modela, mada rauku na srce, danas praktično i nema razlike u ceni između SATA M.2 SSD modela, tako da nema ni najmanjeg razloga da se ne odlučite baš za njihovu nabavku jer će u velikoj meri olakšati sklapanje PC konfiguracije.
 
SPAWNGerovitLE018s.jpg 
Mi smo išli težim putem i odlučili se za ugradnju klasičnog 2.5“ SSD modela. Bili smo iznenađeni jednostavnošću i praktičnošću rešenja na Gerovit LE01 kućištu. Male plastične fioke sa slajder mehanizmom koje se montiraju na konstrukciju u produžetku nosača matične ploče, imaju i ugrađene osigurače pozicija na predviđenim pozicijama za šrafove, tako da ove potonje i ne morate koristiti. Dovoljno je samo ubaciti predviđeni osigurač u odgovarajuću poziciju na SSD drajvu i za tili čas je drajv instaliran. Još jedan potez slajderom i SSD je na svojoj poziciji. Bukvalno vam ne treba više od pola minuta. Ostalo se svodi na kablove za SATA konekciju i napajanje.
 
Ubacujemo naše referentno Cooler Master 750W napajanje u predviđeno skrovište oblika tunela čija je pozicija potpuno skrivena sa prednje, ali je zato sa zadnje strane potpuno otvorena i pristupačna za ugradnju i rutiranje velikih, debelih energetskih kablova. Ugradnju će vam olakšati upotreba ispravljača sa „plagovima“ jer će biti manja gužva sa kablovima. Uglavnom, napajanje lako pronalazi svoju poziciju i učvršćujemo ga sa zadnje strane sa klasičnim milimetarskim šrafovima. Kućište nema posebnu masku (kao skuplji premijum modeli) na zadnjem delu, već se direktno pričvršćuje za šasiju.
 
SPAWNGerovitLE019s.jpg 
Prilikom rutiranja kablova primećujemo da nema baš puno dodatnog prostora i zbog toga treba biti maksimalno pedantan. Smeta nam izostanak otvora za vezice koje obilato koristimo za grupisanje kablova. Takođe, smeta i to što ugrađeni kontroler rada LED svetla i ventilatora koristi molex napajanje umesto sada već aktuelnog SATA konektora, a što zahteva ugradnju dodatne molex grane na napajanju, sa kojom već postaje gužva. Zbog toga smo nabavili dodatni „molex-u-sata“ adapter za napajanje, ali uz izdatak od 4€ koji nije baš poželjan u srednjoj budžet klasi. Do njega se relativno teško dolazi, tako da bi proizvođač u nekoj budućoj verziji obavezno morao da promeni ovaj detalj.
 
Prilikom kabliranja nam baš nedostaje detalj što nosač ploče nema dodatne izreze na donjem delu za lakše povezivanje USB i audio konektora na „mid board“ sekciju ploče, tako da smo ove kablove morali da rutiramo preko otvora za dodatno napajanje grafičke karte. Ništa strašno što ne možete rešiti sa jednom tankom crnom vezicom. Grafička karta se jednako lako instalira i smešta u predviđenu poziciju. Smeta nam što lim na poziciji za fiksiranje nije demontažan, već ga morate ručno otkinuti uz par uvrtanja špicanglama gde savetujemo poseban oprez kako ne bi „ošišali“ obližnji kondezator na ploči. Ovo je jednostavno posledica cenovne klase ovog kućišta. 
 SPAWNGerovitLE0110s.jpg
 
Konačno, zatežemo i skrivamo kablove sa zadnje strane koliko god bolje možemo. Zatvaramo stranicu na leđima kućišta, vraćamo prednji stakleni panel i uključujemo računar. Power taster i reset pomalo previše štrče svojim elektrogalvanizovanim niklovanim sjajem, ali nakon aktiviranja dobijaju svetlosni prsten u vidu mlečno belog (power) i crvenog (reset) koje služi kao indikacija rada SSD drjava ili hard diska. Malo sumnjičavo vrtimo glavom jer nismo baš ubeđeni da minimalni zazor između prednjeg dela šasije i staklenog panela dozvoljava potrebno strujanje vazduha i uvlačenje dovoljne količine svežine za hlađenje ugrađenih komponenti. Međutim, nakon starta računara bili smo prijatno iznenađeni koliko strujanja prave ovi ventilatori. Pored lepog vizuelnog, definitivno imaju i određenu funkcionalnu ulogu. Istovremeno su i veoma, veoma tihi u radu, bar dok su novi i dok sistem ležaja sa biksnom i filcom izdrže.
 
SPAWNGerovitLE0111s.jpg
 
Uglavnom SPAWN Gerovit LE01 je nakon sklapanja spektakularan u svetlosnim detaljima u šta se možete uveriti i u našem YT videu. Ne treba da vam prepričavamo jer slika i video vrede koliko hiljadu reči. Uz odgovarajuću gejming matičnu ploču, grafiku i kuler imaćete zaista spektakularn PC gejming „battle station“. Kontrola svetla se komforno obavlja uz pomoć pratećeg daljinca, ali kao manu navodimo da se rad RGB svetla ne može sinhronizovati sa matičnom pločom i ostatkom upravljivih komponenti sa LED osvetljenjem, niti možete ostvariti efekat duge i prelivanja nijansi. Zamerka ide na račun možda pomalo previše zatamnjenih staklenih panela, ali to je već stvar ličnog ukusa o kome odlučuje korisnik kupac.

SPAWN Gerovit LE01 - performanse

Test konfiguracija:

CPU: AMD Ryzen 7 1700
MB: Gigabyte Aorus X370 Gaming 5
Cooling: AMD Wraith PRISM
RAM: 2x8GB HyperX Predator DDR4-3600
VGA: MSI GTX 1060 AERO ITX
SSD: Kingston A400 240GB
PSU: Cooler Master V1200 Platinum

SPAWNGerovitLE0112s.jpg

Buka ( PC aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
SPAWN Gerovit LE01
0 25 50 75 100
manje je bolje (dB)
Temperatura ( GPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
SPAWN Gerovit LE01
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Temperatura ( CPU aktivnost )
opterećenje
neaktivnost
SPAWN Gerovit LE01
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)

SPAWN Gerovit LE01 - zaključak

SPAWN Gerovit LE01 je dobro i atraktivno kućište iz srednje jeftine klase midi tower modela. Namenjeno početnim gejming sistemima i kupcima koji žele većinu funkcionalnosti skupljih modela uz nešto jeftiniju izradu, ali sa svim prisutnim estetskim detaljima poput LED osvetljenih ventilatora i ugrađenog kontrolera.

 

Posebno pohvaljujemo praktičnost primenjenih rešenja jer je definitivno neko razmišljao kako da čitav postupak sklapanja računara učini praktičnijim, uprkos tome što se radi o kućištu iz jeftinijeg ranga. To se pre svega odnosi na očišćen prostor u centralnoj ćeliji, skrivenu poziciju napajanja i fioka za 3.5“ hard diskove. Na odličan klizajući mehanizam i fioke za montiranje 2.5“ disk uređaja.

Utisak kvaliteta nije tako visok kao na premijum modelima, ali je konačan osećaj veoma solidnan što i odgovara većini prosečnih korisnika koji ne žele da potroše duplo i više novca samo za kućište. To sa svoje strane vuče određene kompromise i penale posebno u detaljima kao što su dodatni prostor za kabliranje i uvodnici za vazduh, kontrola i sinhronizacija LED svetla itd. Međutim, SPAWN sa Gerovit LE01 modelom se trudio da maksimalno kompezuje dotične nedostatke i to u priličnoj meri uspeva. 

Rezultati merenja su dobri. Provetrenost unutrašnjosti je solidna čemu doprinose brojni ventilatori na prednjoj i zadnjoj strani kućišta, a tu je i dodatna opcija ugradnje dve „dvanaistice“ na vrhu. Dotičnu poziciju možete iskoristiti i za ugradnju 240mm AiO sistema vodenog hlađenja. To je činjenica koja vam i govori o onom najlepšem kod ovog kućišta, a to je veliki izbor opcija za podešavanje i dodatnu optimizaciju PC računara.

SPAWNGerovitLE01awards.jpg

Zaključujemo da SPAWN Gerovit LE01 pogađa u srž korisničkih želja srednje platežne moći i želje da svoj računar učine atraktivnim prisustvom LED osvetljenja. Mnoštvo praktičnih rešenja govori da se nije mislilio samo na estetiku već i funkcionalnost. Gerovit LE01 je definitivno uspela verzija midi tower koncepta gejming kućišta srednje klase koja ne može da parira premijum modelima, ali je definitivno najbolja do sada viđena alternativa koju prosečan korisnik - gejmer može izabrati za svoj PC sisitem.  

 

Prednosti:
- Raznovrsnost opcija
- Ugrađeno LED RGB osvetljenje
- Brojni ventilatori
- Pristupačna cena

Nedostaci:
- Ograničen „Airflow“

CENA: 8999,00 RSD

Korisna adresa:  ComputerLand 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: NZXT H400i (Video)

Test: NZXT Kraken X72

Slične teme
10203
10205
10206
10207
10208
10209