Greška

Došlo je do greške.

Test: Sony Xperia Z3 Tablet Compact

05.05.2015 11:09 | 4 Mobile
Test: Sony Xperia Z3 Tablet Compact

Sony je u više navrata dokazao da je ozbiljan igrač u svetu Android uređaja, a pogledajmo šta nam je spremio ovog puta u svom Xperia Z3 Tablet Compact modelu. Radi se o vrlo ozbiljnom konkurentu u kategoriji tableta sa ekranom manjim od 10 inča. Korisnike može da raduje da Sony nije krenuo putem nekih konkurenata i manji tablet napravio hardverski inferiornijim u odnosu na veće modele, već je Xperia Z3 Tablet Compact i dalje high end proizvod...


Dragoljub Radovanović

Sony je imao do sada u ponudi u ovoj kategoriji samo tri 10.1-inčna uređaja - najnoviji Xperia Z4 Tablet, te Xperia Z Tablet i Z2 Tablet koje smo imali priliku da testiramo. Oba testirana uređaja su na nas ostavila vrlo pozitivan utisak. Može se reći da je ovo Sonijev prvi manji tablet, naravno ako izuzmemo 5.5-inčni Sony Tablet P i 9.4-inčni Tablet S koji su bili potpuni fijasko kad su se pojavili 2011. godine.

Nakon dužeg vremena, ponovo pred sobom imamo tablet manjih dimenzija kompanije Sony

 

Krajem prethodne godine, japanska kompanija je odlučila da predstavi uređaj koji će moći da parira kompaktnijim rešenjima kao što su Apple iPad Mini 3, HTC Nexus 9, ili pak Samsungov Galaxy Tab S 8.4 model. Sony je u više navrata dokazao da je ozbiljan igrač u svetu Android uređaja, a pogledajmo šta nam je spremio ovog puta u svom Xperia Z3 Tablet Compact modelu.


sony_xperia_z3_tablet_compact_s.jpg

Hardver

Od ozbiljnog proizvođača dolaze i ozbiljne specifikacije, tako da je ovde u pitanju high-end premium proizvod. Sony se odlučio za isti čipset koji koristi u svom Xperia Z3 smartfonu, a to je snažni Qualcomm Snapdragon 801. Performanse kakve svaki tablet zaslužuje dolaze od snažnog četvorojezgarnog Krait 400 procesora sa frekvencijom rada od 2.5 GHz, a tu je upošljen i Adreno 330 za odlične grafičke performanse.

Kako bi dokazao da je ozbiljan igrač, Sony nije napravio kompromis po pitanju radne memorije, tako da imamo 3GB RAM-a, koji obezbeđuje da multitasking bude na visokom nivou i da tablet može pokretati ozbiljnije 3D igre bez bojazni da će zafaliti radne memorije. Kada je u pitanju skladišna memorija, imamo dve varijante - jeftiniju 16GB ili nešto skuplju 32GB verziju, mada tu je i treća varijanta koja podrazumeva 16GB skladište i LTE podršku. MicroSD slot se podrazumeva u svakoj, pa se memorija može proširiti karticama kapaciteta do 128GB-a. 


Specifikacije
 • Proizvođač Sony
 • Model Xperia Z3 Tablet Compact SGP611
 • Verzija OS 5.0.2 Lollipop
 • Tip ekrana IPS LED Triluminos, kapacitivni, multi-touch, otporan na vodu i ogrebotine
 • Operativni sistem Android
 • Dijagonala ekrana 8.0 "
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1200
 • Gustina ekrana 283 ppi
 • Kamera 8.1 MP
 • Video 1080p@30fps
 • Prednja kamera 2.2 MP
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • Ostali senzori i konekcije Akcelerometar, Svetlosni senzor, Žiroskopski senzor, Kompas, OTG podrška, NFC, ANT+, Izlaz za slušalice
 • Memorijski slot microSD
 • Skladišna memorija 128 GB
 • CPU Quad-core Krait 400 2.5 GHz
 • RAM 3 GB
 • GPU Adreno 330
 • Chipset Qualcomm MSM8974AB Snapdragon 801
 • Dimenzije 213 x 124 x 6.4 mm
 • Masa 270 g
 • Baterija Li-Polymer 4500 mAh
 • Prenos podataka HSUPA 5.76 Mbit/s, HSDPA 42 Mbit/s, LTE Cat 4 (50 Mbit/s, 150 Mbit/s)


Zadnja kamera je neretko stvar kojoj se ne pridaje previše značaja na uređaju kao što je tablet, mada Sony donosi 8.1MP senzor uz 1080p video snimanje. Kada je u pitanju prednja kamera, na raspolaganju je 2.2MP senzor, koji takođe nudi 1080p video snimanje. Baterija koja se koristi unutar Xperia Z3 Tablet Compact modela je Li-Ion tipa i njen kapacitet iznosi 4500 mAh.

Dizajn

Sony kod svojih uređaja generalno ne odstupa od svog prepoznatljivog dizajna, a Xperia Z3 Tablet Compact nije izuzetak. Može se reći da je to takozvani "pločast" izgled, kakav smo sretali ne samo kod većih 10.1-inčnih modela, već i kod Z serije smartfona. Pre nego što nastavimo, osvrnimo se ukratko na pakovanje. U pitanju je jednostavna bela kutija sa velikom ilustracijom dizajna na prednjoj strani i ključnim odlikama na pozadini. Sadržina kutije je takoreći vrlo osnovna, jer se pored tableta dobija slabašan "GreenHeart" 5V 0.85A punjač, klasičan microUSB kabl i par knjižica, dok slušalice nisu prisutne.

Definitivno izgledom podseća na Xperia Z3 smartfon, samo uvećan, što nam i nije čudno s obzirom na oznaku

Izgled ovog tableta definitivno podseća na Xperia Z3 smartfon, samo uvećan, što nam i nije čudno s obzirom na to koji naziv ovaj model nosi. Od materijala imamo kombinaciju metala na bokovima i plastike na pozadini, tako da nije potpuno isti kao Xperia Z3 smartfon koji pozadi upotrebljava staklo. Sa prednje strane imamo dve šire trake sa gornje i donje strane, na čijim ivicama se nalaze uzani dugački prorezi stereo zvučnika. Osim njih, na gornjem delu se nalazi 2.2MP prednja kamera, Sony logo i levo od njega sićušni LED koji periodično svetluca belom bojom kada postoje nepročitane notifikacije.


sony_xperia_z3_tablet_compact_1_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_2_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_3_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_4_s.jpg


Levi bok tableta otprilike u sredini sadrži Sonijev magnetni konektor, koji služi za punjenje tableta u horizontalnom položaju na specijalnom postolju sa punjačem, koje se može dokupiti posebno. Odmah ispod toga imamo plastična vratanca koja sprečavaju ulazak vode, a ispod njih nalazi se microSD slot i u našem slučaju slot za NanoSim karticu, pošto smo na testu imali LTE verziju.

Sa donje strane skroz levo tu je još jedan poklopac iza kojeg je smešten microUSB port, desno imamo kraći dvodelni volume taster i prepoznatljivo kružno srebrni power taster. U vrhu desne strane tu su mikrofon i 3.5mm priključak za slušalice, dok je gornja strana potpuno prazna. Pozadina tableta je od gumirane mat plastike, nazad se nalazi 8.1MP kamera, iza koje je smešten NFC čip, i u dnu Xperia oznaka...


sony_xperia_z3_tablet_compact_5_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_6_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_7_s.jpg

Softver

Kada je postao dostupan za kupovinu u novembru 2014. godine, Sony Xperia Z3 Tablet Compact dolazio je sa 4.4.4 KitKat verzijom Androida. U međuvremenu je stigla Lollipop nadogradnja, tako da smo na tabletu zatekli 5.0.2 verziju. Baš kao i njegov Xperia Z3 manji brat (smartfon), ovaj tablet koristi Timescape korisnički interfejs. Dosta je sličan varijanti sa Xperia smartfona, samo što je naravno prilagođen 8-inčnom ekranu.

Tablet koristi Sony Timescape korisnički interfejs

Naravno, tu su i neke izmene koje je doneo Lollilop, kao što je notifikacioni panel koji je manje površine, i otkriva prečice za brzu aktivaciju dodatnim prevlačenjem sa vrha ekrana, isto kao kod Nexus 9 modela. Štaviše, možemo reći da je interfejs blizak Google Stock AOSP varijanti, dok su razlike koje je Sony napravio zapravo minimalne.


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_1_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_2_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_3_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_4_s.jpg


Te razlike podrazumevaju drugačije boje određenih elemenata, različite ikonice i po koji dodatak kao što su mini aplikacije, ali osim toga, približan je interfejsu koji smo sreli na Nexus 9 tabletu. Sony donosi i svoje aplikacije, kao što je Walkman aplikacija za muziku, Movies za filmove, Playstation za vezu sa PS4 konzolom i pristup PSN-u. Tu je i Lifelog koji beleži fitnes aktivnosti, News from Sociallife aplikacija za vest, TrackID za prepoznavanje pesama, AVG AntiVirus koji je po našem mišljenju nepotreban, itd.

Postoji i OfficeSuit za rad sa Word, Excel ili PDF fajlovima, Sketch aplikacija za crtanje, Garmin navigacija... sve u svemu, postoji poveći broj preinstaliranih aplikacija, koje se jednom tipu korisnika mogu dopasti, dok će ih neko drugi okarakterisati kao Bloatware.


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_5_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_6_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_7_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_softver_8_s.jpg

Utisci u radu

Pomenuli smo već da Compact deo u imenu zaista opravdava svoje prisustvo, jer pored toga što je zamišljen kao dodatak koji će ovaj tablet odvojiti od većih 10.1-inčnih Sony modela, zaista je reč o kompaktnom uređaju. Za jedan 8-inčni tablet, izuzetno je lagan sa svojih 270 grama, ali ono što još više oduševljava je debljina Xperia Z3 Tablet Compact modela koja iznosi fenomenalnih 6.4mm. Uz sve to, tablet je i vodootporan pa neće biti bojazni da ga koristite pored bazena ili bilo gde postoji bilo kakva opasnost od polivanja, ali ne samo to, već ga možete i potopiti u vodu na jedan metar u trajanju do 30 minuta, bez ikakvih posledica. Kvalitet izrade je vrlo dobar, metalni bokovi pružaju visoku čvrstinu, a mekana gumirana pozadina ne ostavlja otiske i prijatna je na dodir.


sony_xperia_z3_tablet_compact_8_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_9_s.jpg


Kada je u pitanju ekran Sony Xperia Z3 Tablet Compact modela, ovde imamo IPS panel sa širokim gamutom boja. Dijagonala iznosi 8 inča, a poseduje visoku rezoluciju od 1920x1200 tačaka, koja nudi 283 tačaka po inču. Moramo odmah napomenuti da je ovo najsvetliji ekran koji smo imali prilike da testiramo na tabletu, sa fenomenalnom cifrom od 638cd/m2. Mada, slična je situacija sa kontrolom nivoa pozadinskog osvetljenja kao kod Xperia Z3 smartfona, pa je slajder za nivo svetline veoma neravnomeran. Kao primer ćemo uzeti 75% osvetljenja gde se sa maksimalnih 638 cd/m2 vrednost spušta na 255 cd/m2, zatim na vrlo niskih 55 cd/m2 na 50% osvetljenja i na kraju 33cd/m2 pri 25% osvetljenja.

Izuzetno lagan 8-inčni tablet mase svega 270 grama, neverovatno male debljine od 6.4mm, i na sve to - vodootporan

Pomenuli smo da je ovo u pitanju ekran sa širokim gamutom boja, što znači da je sposoban da prikaže više nijansi nego standardni ekrani. Problem sa Wide Gamut ekranima leži u njihovoj fabričkoj kalibraciji, pa često imaju netačne i prezasićene boje. Takav je i slučaj kod ovog tableta, gde smo merenjem dobili 7.41 DeltaE prosečnu vrednost. Ono što smo odmah primetili da bela boja dosta vuče ka hladnijim plavičastim nijansama, što je i potvrđeno od strane našeg kolorimetra, jer je temperatura boja dosta hladna sa 10604K.

Srećom, Xperia Z3 Compact je jedan od retkih tableta koji poseduje White Balance kontrolu u podešavanjima ekrana, gde postoje RGB slajderi. Ovo je veoma teško podesiti bez povratnih informacija kolorimetra, a pomeranjem slajdera na R255 i G165, uspeli smo drastično da poboljšamo tačnost boja i njenu temperaturu. Boje su postale dosta tačne, sa DeltaE cifrom od 3.53 i temperaturom od 6865K.


sony_xperia_z3_tablet_compact_10_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_calman_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_white_balance_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_calman_kalibrisan_s.jpg


sony_xperia_z3_tablet_compact_svetlina_s.jpg

 

Čipset koji se koristi unutar Sony Xperia Z3 Tablet Compact modela je dovoljno prepoznatljiv da se odmah može zaključiti da je reč o vrlo brzom tabletu. Snapdragon 801 je izuzetno brz, baš kao i na Xperia Z3 smartfonu, pa su i performanse na vrlo visokom nivou. Animacije pri tranzicijama ekrana su glatke, odziv na komande odigrava se u trenutku, a utisak pri surfovanju je takođe vrlo dobar, jer se stranice otvaraju brzo i zumiranje je dosta glatko. Zaista moćan tablet, koji vam uz 3GB radne memorije neće zadavati probleme čak i pri pokretanju zahtevnih 3D igara ili ukoliko pokrećete veliki broj aplikacija, koje će uz ovu količinu memorije u najvećem broju slučajeva biti keširane i spremne za ponovno pokretanje u veoma kratkom intervalu.

Stereo zvučnici su uvek dobra stvar, bilo da je reč o smartfonu ili tabletu. Još kada je pozicija stereo zvučnika na prednjoj strani uređaja, a ne na bokovima ili pozadini, tada zvuk ima predispoziciju da bude vrlo dobar. Sony je ovde uradio dobar posao, ali ne i idealan, jer su zvučnici blago prigušeni zbog vodootporne zaštite tableta. Ipak, kvalitet zvuka je sasvim dobar, nije tih i sasvim je dovoljno glasan, dok je kvalitet u redu, ali mu fali dubine kao što je slučaj i sa većinom uređaja u klasi.


sony_xperia_z3_tablet_compact_11_s.jpg


Kvalitet kamere na tabletu i nije preterano bitan, ali moramo reći da su fotografije vrlo prosečnog kvaliteta. Tu je primetna količina šuma, detalja nema dovoljno za jedan 8MP senzor, a boje su blago na ispranijoj strani. Video je nešto bolji, još uvek nije toliko oštar, ali donosi dovoljan nivo detalja za jedan tablet. Bitrate iznosi 17.4Mbps dok je prosečan framerate snimka 29.970FPS. Osrednje performanse kamere u svakom slučaju.


Video primer:


sony_xperia_z3_tablet_compact_1080p.jpg


Primeri fotografija:

Link


Sony je uvek znao kako da postigne dobru autonomiju kod svojih uređaja, pogotovo kod Xperia Z3 smartfona koji nosi krunu najboljeg što se tiče trajanja baterije. Isti je slučaj i kod Xperia Z3 Tablet Compact modela, gde smo prosto oduševljeni autonomijom koju je postigao. Surfovanjem na 250 cd/m2, tačnije na 73% osvetljenja, postignut je rezultat od čak 7 sati i 45 minuta, što je odlična cifra za jedan 8-inčni tablet sa 4500 mAh baterijom. Sony zaista ume da pruži dobro trajanje baterije na svojim proizvodima, i tu im zaista "skidamo kapu", da se slobodnije izrazimo.


sony_xperia_z3_tablet_compact_baterija_s.jpg

Zaključak

Sony je svojim Xperia Z3 Tablet Compact modelom zaista pogodio u centar, kad su u pitanju uređaji ovog tipa. Moramo priznati da nam se zaista dopao način na koji je uređaj zamišljen i sproveden u akciju. Bez preterane filozofije i nekog dugog razmišljanja, Sony je prosto uzeo Xperia Z3 smartfon kao osnovu i povećao ga je na dijagonalu od 8 inča. Rezultat je odličan, jer koliko je Z3 dobar smartfon, toliko je i ovo dobar tablet, možda i u većoj meri od svog smartfon brata. Dizajn je rešen na jednostavan ali efektivan način, jer je tablet privlačan i uz to izuzetno tanak i lagan, i prilično dobro leži u ruci.


Performanse su zaista odlične, tablet je izuzetno brz i gladak, a ekran je oštar i kvalitet prikaza je dobar


Softverski je postao još primamljiviji dobivši Lollipop 5.0.2 nadogradnju, a korisnički interfejs koji se koristi je dosta blizak Guglovom, pa je čist i pregledan, mada Sony uključuje poveći broj preinstaliranih aplikacija. Performanse su zaista odlične, tablet je izuzetno brz i gladak, a ekran je oštar i kvalitet prikaza je dobar. Fabrička kalibracija ekrana nije baš najbolja, ali korekcijom balansa bele boje u podešavanjima, mogu su dobiti znatno tačnije boje i bolji prikaz.

sony_xperia_z3_tablet_compact_nagrada.jpg

Kamera je osrednjeg kvaliteta, što se neretko sreće na tabletima, a autonomija nas je oduševila, kao što to Sony obično i ume da uradi. Sve u svemu, ovo je odličan tablet sa vrlo malim brojem nedostataka, pa svakako može ići rame uz rame sa konkurencijom, bilo da je to Samsung, Apple ili neki drugi poznatiji proizvođač...

Prednosti

- Kvalitetan, vrlo tanak i lagan
- Visoke performanse
- Odlična autonomija
- Oštar prikaz ekrana
- Vodootporan

Mane

- Osrednja kamera
- Neravnomerna kontrola osvetljenja i slabija fabrička kalibracija ekrana

Cena: oko 330 evra u inostranstvu, 315 evra Benchmark cena

Tablet na test ustupio Sony.

ivanhell Član postova: 454
Samsungova Galaxy Tab S serija tableta takođe nije za bacanje.
Dragan Neregistrovan korisnik
Mislim da u Android svetu, Sony pravi ubedljivo najbolje tablete. Jedini problem može biti cena, naročito za veći model, jer pitanje je koliko su ljudi spremni danas da odvoje za tablet, ma koliko on ozbiljan bio
Ilion Član postova: 3474
Nisam pratio cene tableta, ali RSD 37K benchmark cena za ove specifikacije, proizvodjača i domaće tržište, zaista ne deluje puno.

Test: Asus MemoPad 8 ME581CL

Test: Tesla Tablet H785

10104
10105
10106
10107
10108
10109