Greška

Došlo je do greške.

Test: Sony Xperia Z3

19.10.2014 19:00 | 4144 Mobile
Test: Sony Xperia Z3

Tempo kojim Sony donosi naslednike svojih vodećih modela veoma je brz, duplo brži u odnosu na konkurenciju, pa se pred nama nalazi četvrti model iz Z serije - za nepune dve godine. U odnosu na Z2, napredak na prvi pogled nije preterano veliki, mada ipak donosi određen broj sitnijih unapređenja na nekoliko polja. Specifikacije jesu dosta slične sa prethodnikom, što ne mora biti loša stvar jer je Soni zasnovao Z3 na već dobrom modelu, kojeg je samo blaže korigovao. Da li je to dovoljno da se zadovolje visoka očekivanja današnjih potrošača?

Dragoljub Radovanović

Samo četiri meseca je prošlo od kako smo testirali Xperia Z2, i manje od šest meseci kako je ovaj telefon dostupan na tržištu, a naslednik je već tu? Ništa neuobičajno za kompaniju Sony koja smatra da je ciklus izbacivanja novih vodećih modela na godinu dana previše dugačak. Užurbani japanci žele da osveže svoje vodeće modele što je brže moguće, ali - da li je to dobar potez? Iskreni da budemo, nama je 12-mesečni ciklus smenjivanja perjanica savršeno prihvatljiv i razuman, pa ne vidimo potrebu za njegovih skraćivanjem. Očigledno je da Sony nema takav pogled na materiju, pa je što pre želeo da osveži svoj popularni Z2. Rezultat svega toga je da se već danas pred nama nalazi Xperia Z3.

Postoji li preka potreba za ovim modelom? Većina će se složiti da je Xperia Z2 i dalje vrlo aktuelan i popularan smartfon, koji može da se nosi sa konkurencijom. Poenta leži u tome da je prethodnik "Z trojke" svejedno relativno svež mobilni telefon sa vrlo dobrim specifikacijama. Štaviše, njegov hardver nije zastareo ni u kojoj meri, pa je Sony odlučio da ga ponovo iskoristi u svom Xperia Z3 modelu. Pogledom na specifikacije možete naići na tek blaže korekcije, mada sa druge strane, tu su i neki noviteti koji se ne mogu primetiti ovako grubim poređenjem ova dva modela. U takvim situacijama korisno je pročitati utiske i zapažanja nekog ko je imao priliku da koristi oba pomenuta, kao što je recimo autor ovog teksta.


sony_xperia_z3_s.jpg

Hardver

Verujemo da će vam specifikacije Xperia Z3 modela zvučati poznato ukoliko ste upoznati sa Z2 smartfonom. Krenimo od čipseta - reč je i dalje o Qualcomm Snapdragon 801 modelu, ali ne o MSM8974AB varijanti, već o MSM8974AC. U čemu je razlika? Zapravo, samo u većoj maksimalnoj frekvenciji procesora - 2.5 GHz umesto 2.3 GHz. Procesor je naravno četvorojezgarni Krait 400, a grafički čip dobro poznati Adreno 330. Može se postaviti pitanje zašto Soni nije Z3 izbacio sa Snapdragon 805 čipsetom umesto 801 modela? Verujemo da je Sony previše požurio sa dostupnošću Z3 modela, jer da su sačekali mesec dana, najverovatnije bismo ga videli upravo sa Snapragon 805 čipsetom. Ali...valjalo je iskoristiti momenat zvani IFA 2014 u Berlinu i pokupiti delić medijskog prostora, suprotstaviti se novim konkurentskim modelima.

Jedan od noviteta je da Z3 sada možete naći u 16GB ili 32GB varijanti veličine skladišta, dok je Z2 isključivo dolazio sa 16GB-a. Kao što je to uvek bio slučaj kod svakog modela Z serije, Z3 ne odstupa od tradicije i donosi microSD slot, sa podrškom za kartice čak do 128GB-a. Sony ne želi da štedi na radnoj memoriji, pa je dostupna najveća cifra koja se može sresti na tržištu - 3GB RAM-a. Kamera nam je odranije poznata sa Xperia Z2 modela, a reč je o Exmor RS senzoru sa Bionz procesorom i G Lens tehnologijom, sve to u istoj 20.7MP rezoluciji. Uz nju je naravno dostupan i LED fleš, a kada je reč o videu opet imamo sjajnu 4K rezoluciju, ili da budemo tačniji - 2160p snimanje. Xperia Z3 je smršao, pa je morala da smrša i baterija, ali ne puno, tako da se umesto 3200 mAh koristi 3100 mAh kapacitet.

Specifikacije Z3 modela dosta su slične sa prethodnikom, uz višu radnu frekvenciju procesora i dostupnost u varijanti većeg skladišta
Specifikacije
 • Proizvođač Sony
 • Model Xperia Z3 D6603
 • Predstavljen Septembar 2014.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS 4.4.4 (KitKat)
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 1080 x 1920 tačaka
 • Gustina ekrana 424 ppi
 • Kamera 20.7 MP
 • Video 2160p@30fps
 • Prednja kamera 2.2 MP, 1080p@30fps
 • Blic LED
 • Dijagonala ekrana 5.2 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Akcelerometar, Senzor blizine, Svetlosni senzor, Digitalni kompas, Žiroskopski senzor, Barometar, Detektor koraka, Brojač koraka, OTG podrška, MHL podrška, NFC
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad-core 2.5 GHz Krait 400
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 3 GB
 • GPU Adreno 330
 • Chipset Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801
 • Dimenzije 146 x 72 x 7.3 mm
 • Masa 152 g
 • Baterija Li-Ion 3100 mAh
 • Prenos podataka HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE Cat4 150/50 Mbps

Dizajn

Kao što su specifikacije dosta slične sa Xperia Z2 modelom, u istoj meri je i sličan po pitanju izgleda. Sledi par reči o pakovanju Z3 modela, koje odstupa od Z, Z1 i Z2 modelima po tome što je karakterišu nešto svetliji tonovi - belo sa svetlo sivim ivicama, pa sve nekako deluje "čistije". Na testu nam se našao Demo Only primerak, koji je identičan kao retail verzija, samo što u kutiji nemamo par slušalica, već samo microUSB kabl i 5V 1.5A punjač. Možemo reći da Xperia Z3 po pitanju dizajna blago korigavana varijanta Z dvojke. Prvim pogledom na telefon nećete istog trenutka uočiti izmene, ali one su svakako tu kada pobliže osmotrite uređaj.

Šta je novo i drugačije? Kada pogledamo Z3 spreda, može se primetiti da stereo zvučnici više nisu zavučeni i sakriveni skroz u vrhu i dnu kao kod Z2, već su primetniji,u vidu kraćih proreza iznad i ispod ekrana u simetričnoj poziciji. Da nije prisutan Sony logo, bilo bi teže uočiti koja je gornja a koja donja strana telefona. LED za notifikacije je smešten u sam gornji levi ugao, gotovo na samom ćošku, dok su senzori smešteni levo, a prednja kamera desno od Sony natpisa. Bokovi Xperia Z3 modela svakako su najočiglednija promena. Umesto zaobljenosti sa ravnim delom na sredini kao kod Z2, oni su ovde sada skroz zaobljeni, kako bi telefon lepše ležao u ruci.


sony_xperia_z3_img_0874_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0877_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0883_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0884_s.jpg


Osim zaobljenog metalnog boka, tu su i poklopci nešto oblijeg oblika, koji osiguravaju IP68 sertifikaciju (IP58 kod Z2). Ova vratanca iza kojih se nalazi microUSB i sa druge strane NanoSIM/microSD slotovi prilikom bliže inspekcije nisu u potpunoj ravni sa ostatkom boka, već vrlo blago "štrče" za nekih pola milimetara. Raspored dugmića je klasičan, blago veće i udobnije na klik Power dugme, dvodelno Volume dugme i okidač za kameru u dnu desne strane, dok je 3.5mm priključak i dalje na vrhu, a drugi mikrofon pomeren je dosta bliže njemu u odnosu na Z2. Znamo da je DragonTrail staklo na prednjoj strani, ali pretpostavljamo da se isto koristi i za pozadinu Z3 modela.

Poznat dizajn, sada u blago kompaktnijem i tanjem kućištu, dok su metalni bokovi postali potpuno zaobljeni, a takođe je korigovana i pozicija zvučnika


sony_xperia_z3_img_0885_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0890_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0879_s.jpg

Softver

Polje softvera je još jedna od stvari koje deluje prilično poznato ukoliko ste koristili Xperia Z2 model. U vreme kada smo testirali Z2 aktuelna je bila 4.4.2 verzija Androida, dok na Z3 nalazimo nešto svežiji 4.4.4 KitKat, što je dosta slična verzija softvera, koja donosi blaže ispravke. Po pitanju interfejsa, i dalje imamo dobri stari TimeScape UI, koji ako se malo prisetimo nije drastičnije menjan još od Xperia Z modela. Kako je vreme prolazilo i naslednici su se smenjivali, pojedini elementi su bili blago korigovani, ali uvek je zadržavao taj minimalistički Google AOSP pristup. Iskreni da budemo, upravo takav čist i pregledan izgled nam se i najviše dopada. Interfejs je konkretan, ostavlja utisak kao da nije dizajniran da po svaku cenu bude drugačiji od Google-ovog Stock-a, a opet uspeva da sa svojim detaljima ostane jasno prepoznatljiv.

Ekran za otključavanje je standardan, tu je časovnik sa podebljanom cifrom sata, datumom i prečicom ka kameri, a tu su naravno i widgeti. What's new widget čeka nas na glavnom početnom ekranu, a u smenjujućim pločicama u Windows 8 stilu dobijamo predloge za filmove, muziku, igre i aplikacije. Kružni stil ikonica dominira interfejsom, a njihove boje su dosta zasićene, verovatno kako bi se dodatno istakao ekran. Dugim pritiskom na prazan prostor poziva se element odakle se mogu ubacivati widgeti, prečice, menjati pozadine ili kompletne teme u različitim bojama. Panel sa notifikacijama i dalje dolazi sa crnom pozadinom i belim tekstom, a podeljen je u dve kartice - same notifikacije i brze prečice, kojih možete postaviti maksimalno 16 od mogućih 18.


sony_xperia_z3_softver1_s.jpg


sony_xperia_z3_softver2_s.jpg


sony_xperia_z3_softver3_s.jpg


Fioka sa aplikacijama ima providnu pozadinu i sa sobom solidan broj podešavanja. Mogu se pretraživati aplikacije, ukloniti sa telefona, poređati po sopstvenom redosledu, abecednom, prema najčešće korišćenim i prema instaliranim aplikacijama. Unutar Task Switch opcije, tu su i takozvane Mini aplikacije, zapravo prozori koje možete otvoriti više u isto vreme i donekle dobiti Multitasking mogućnosti. Od aplikacija istakli bismo Lifelog, koji prati bukvalno sve vaše životne aktivnosti, počevši od toga koliko ste koraka napravili, koliko dugo ste šetali/trčali, spavali, koliko ste slušali muziku, gledali filmove, igrali igre, itd. Među aplikacijama ima korisnih stvari, ali nažalost i bespotrebnih koje bismo svrstali u Bloatware...

Nema većih izmena u TimeScape interfejsu u odnosu na Z2, i dalje se ugleda na Stock AOSP, dok je po našem mišljenju ipak blago pretrpan aplikacijama


sony_xperia_z3_softver4_s.jpg


sony_xperia_z3_softver5_s.jpg


sony_xperia_z3_softver6_s.jpg


sony_xperia_z3_softver7_s.jpg


sony_xperia_z3_softver8_s.jpg


sony_xperia_z3_softver10_s.jpg


sony_xperia_z3_softver9_s.jpgUtisci u radu

Osveženi dizajn Xperia Z3 modela najviše je fokusiran na ergonomiju bokova, koji su sada zaobljeniji pa je osećaj prijatniji kada se telefon drži u ruci. Sa druge strane i dalje je reč o pločastom povećem smartfonu koji je zbog stakla na pozadini malo klizaviji, pa treba biti oprezniji pri rukovanju. Promena u odnosu na Z2 koju je teže uočiti ako nemate već konkretne dimenzije ili jedan telefon pored drugog - kompaktnije kućište Z3 modela. Ono je 0.8mm kraće, 1.3mm uže i 0.9mm tanje i 11mm lakše, što nije epohalan napredak, ali je ipak podatak koji smo zabeležili. Vizuelno i po materijalima, Z3 svakako pripada klasi premium telefona zbog lepe kombinacije stakla i metala, samo što se vrlo sličan dizajn provlači već dve godine zaredom, pa nekome to možda može biti zamerka...


sony_xperia_z3_img_0906_s.jpgEkran

Odlika kod koje se često mogu naći podeljena mišljenja, jeste ekran Xperia Z3 modela. Odmah na početku moramo istaći da mi spadamo u grupu onih koji ekranom nisu preterano oduševljeni, a pokušaćemo da objasnimo i zašto. Sony je ponosan na svoj Triluminos ekran, kod kojeg se koristi Live Colour LED tehnologija. Ova tehnologija koristi crveni i zeleni fosfor uz kombinaciju plavih LED-ova kako bi bila postignuta veća svetlina i jarke boje. Jedan deo ove metode stvaranja prikaza je dobar, jer se postiže fenomenalna svetlina ekrana od čak 631 cd/m2, kako je izmerio naš kolorimetar. Drugi deo je prilično negativan, jer se postiže izuzetno hladan prikaz sa temperaturom boja od apsurdno visokih 11228 kelvina. Koliko je ovo plavičast prikaz najbolje se može videti na beloj pozadini...

Šta još Live Colour tehnologija donosi kao negativnu odliku ekrana? Netačne AMOLED-olike prezasićene boje, čija tačnost nimalo ne oduševljava. Sony očigledno želi da imitira S-AMOLED kakav često srećemo na Samsungovima modelima, ali u nečemu što smatramo da je njihova negativna strana. IPS ekran Z3 modela uparen sa Live Colour tehnologijom donosi izuzetno široki Gamut boja, ali u procesu i netačne primarne i sekundardne boje, čija je prosečna Delta E vrednost 8.34. Pogledom na naš primer iz Calman programa, jasno se može videti koliko su boje pomerene izvan svojih referentnih kvadratića. Postoji White Balance opcija kojom možete popraviti situaciju pomeranjem RGB slajdera, ali bez kolorimetra da proverite kako se menja krajnji rezultat, ovo je takoreći pucanje u mraku...


sony_xperia_z3_img_0891_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0894_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0896_s.jpg


Kvalitet prikaza je manje tačan u odnosu na Xperia Z2 model, temperatura boja je vrlo hladna, a sama tačnost boja nije na visokom nivou


Moramo se osvrnuti i na Gamma krivu, koju takođe nije baš toliko sjajna. Idealno bi bilo da se vrednosti kreću oko referentne 2.2 vrednosti tokom celog 0 do 100 IRE skale sive boje, ali od 50 do 90 IRE Gamma vrednosti počinju prilično da odstupaju - 2.29, 2.34, 2.48, 2.86 pa onda ogroman skok na 3.58. Šta ovde nije u redu? Sa ovako visokom Gamma vrednosti srednji tonovi će biti previše tamni a detalji u tamnijim delovima slike će biti izgubljeni. Hteli bismo da se osvrnemo i na rezoluciju ekrana od 1920 x 1080 tačaka. Ona jeste dovoljno visoka, na 424 ppi nema problema sa oštrinom, ali treba se osvrnuti i na konkurenciju koja je počela da koristi QuadHD 2560 x 1440 ekrane...a Xperia Z3 se pojavila nekako baš u isto to vreme.

Još jedna stvar koju prečesto srećemo u poslednje vreme je "afera" sa neravnomernom kontrolom osvetljenja ekrana. Sve veći broj proizvođača počinje da praktikuje ovu metodu, kako bi postigli iluziju duže autonomije baterije. Na 100% osvetljenja svetlina je 631 cd/m2, a na 75% drastično pada na 263 cd/m2. Da nastavimo nedoslednost - na 50% ekran svetli slabo sa 55 cd/m2, a na 25% vrlo je taman sa 28 cd/m2. Možda vas naša previše "laboratorijska" analiza plaši po pitanju kvaliteta ekrana, ali razloga za brigu nema, prosečnom korisniku prikaz će izgledati sasvim privlačan. Nama više smeta što je ekran Z3 modela ako izuzmemo svetlinu prosto unazađen u poređenju sa Xperia Z2 ekranom...


sony_xperia_z3_svetlina_s.jpg


sony_xperia_z3_calman_s.jpg


sony_xperia_z3_dubina_crne_s.jpg

Performanse, zvuk, baterija

Veća maksimalna frekvencija procesora unutar istog Snapdragon 801 čipseta, donosi otprilike 15% povećanja performansi u poređenju sa Xperia Z2 modelom. Šta to znači? Baš kao i svi vodeći smartfoni današnjice, Z3 je izuzetno brz smartfon. Zaista nam se dopada kojom brzinom reaguje na komande, koliko je celo iskustvo upotrebe tečno, i kako lepo i brzo radi pokretanje aplikacija, sa minimalnom zadrškom. Iskustvo surfovanja je takođe vrlo dobro, stranice će se učitavati brzo i renderovanja elemenata na sajtovima je takođe izuzetno. Šta je ono negativna? Prosto želja korisnika da sve bude još brže od bržeg, pogotovo u grafičkim performansama, koje bi Snadpragon 805 čipset doneo. Kada bi se iskombinala manje zahtevnija rezolucija od QuadHD, konkretno ovde FullHD i moć Adreno 420 grafičkog čipa, verujemo da bi Z3 prosto "leteo" u zahtevnim 3D igrama.

Podržavamo odluku pomeranja pozicije stereo zvučnika skroz sa samih ivica malo bliže ka ekranu na crnim predelima, ali kakav zvuk dolazi sa njih? Rekli bismo korektan, ali usled njihove vodootporne zaštite možemo reći da je malo prigušen i ne baš preterano glasan, ali ne bismo ni rekli da je tih - nešto između. Zvuk na slušalicama je čist, sličan kao kod Z2 modela, ali i dalje nije toliko glasan kao kod nekih konkurentskih modela. Sony u svojoj Walkman aplikaciji donosi opcije kao što su ClearAudio+ za automatsko optimizovanje zvuka, DSEE HX za povećanje kvaliteta kompresovanih pesama, a tu su i Surround sound opcije koje emuliraju različita okruženja. Zvuk je dobar sveukupno, ali za najbolji kvalitet zvuka na smartfonu, još uvek na vrhu ostaje HTC One M8...

Xperia Z3 je izuzetno brz smartfon, blago brži od njegovog prethodnika, mada konkretno najviše žalimo zbog toga što nije uključen najnoviji Snapdragon 805 čipset


sony_xperia_z3_img_0902_s.jpgBaterija

Kapacitet baterije u odnosu na Z2 je morao biti smanjen sa 3200 na 3100 mAh kako bi Z3 bio blago tanji. Kako je to uticalo na autonomiju? Nema primetnog gubitka u praksi, pa je autonomija i dalje odlična. Kada je odlična? Isključivo ukoliko osvetljenje ne držite na maksimumu! U tom slučaju 631 cd/m2 svetlina ekrana prosto sagori bateriju. Za surfovanje na 100% osvetljenju dobijate samo 4 sata i 8 minuta. Ukoliko osvetljenje spustite ispod 75%, konkretno kod nas na 74% jer smo ciljali na 250 cd/m2 svetlinu, postiže se drastično bolji rezultat, konkretno 8 sati i 16 minuta surfovanja. Sony obećava dva dana bez punjenja, a tu tvrdnju je moguće ostvariti sve dok osvetljenje ekrana nije veće od 75%, jer će potrošnja baterije preko ove cifre drastično početi da skače...


sony_xperia_z3_baterija_s.jpg


sony_xperia_z3_baterija_2_s.jpg

Kamera

Xperia Z3 nije donela nikakve hardverske novitete po pitanju zadnje kamere, jer je i dalje reč od 20.7MP Exmor RS senzoru, G Lens tehnologiji i Bionz procesoru. Sa druge strane, softverski dodatak je došao u vidu uvođenja ISO 12800 podešavanja pri fotografisanju u lošim svetlosnim uslovima. Nažalost, ovu opciju ne možete odabrati u Manual režimu, već isključivo u Superior Auto, koji će automatski proceniti kada je ona potrebna. Ovakak pristup ne nudi previše slobode, složićete se. Evo još malo hardvrskih detalja o kameri - maksimalni otvor blende je f 2.0, pikseli su veličine 1.12 mikrona, a sam senzor je veličine 1/2.3".

Interfejs kamere je ostao nepromenjen - desno u vrhu je pregled poslednje napravljene fotografije, okidač, dugme za snimanje (u Superior Auto režimu) i odabir jednog od 16 dostupnih režima za različite prilike i namene. Pomenuli smo da Superior Auto procenjuje najbolja podešavanja umesto vas, ali vas ograničava na 8MP fotografije. Prelaskom u Manual dobijate mogućnost da odaberete 20.7MP rezoluciju, kao i opciju u kojoj menjate vrednost ekspozicije i balansa bele boje. ISO podešavanja su u meni opciji, a moguće je odabrati vrednosti između 50 i 800 ISO. Za osobe koje se nisu susrele za Soni aplikacijom za kameru, snalaženje neće biti toliko jednostavno. Kao primer, 4K rezolucija ne postoji u podešavanjima Video rezolucije u Manual režimu, već je 4K snimanje odvojeno kao poseban režim.


sony_xperia_z3_kamera_interfejs1_s.jpg


sony_xperia_z3_kamera_interfejs2_s.jpg


Od režima fotografija pored pomenutih tu je Sound Photo koji snima zvuk u pozadini zajedno sa fotografijom, AR Fun dodavanje raznih virtualnih objekata na ekran, Multi Camera za fotografisanje jedne scene iz više uglova. Tu je još i Face In za dodavanje svog lica pomoću prednje kamere u fotografiju, Timeshift video koji snima u 120 fps i dozvoljava da usporite video, Live on Youtube za direktno strimovanje videa na YouTube. Imamo još sedam režima - Background defocus za Bokeh efekat koji funkcioniše vrlo dobro, AR effect za fotografije i video sa virtualnim scenama i likovima, Creative Effect razne filtere, Info eye za informacije o stvarima i mestima koje fotografišete. Tu je još i Timeshift Burst koji bira najbolju fotografiju, Social Live strimovanje na Facebook i na kraju Sweep Panorama, za koju bismo rekli da ima lošu rezoluciju i ne funkcioniše baš najbolje...

Nesumnjivo je da Sony donosi pregršt režima i opcija za fotografisanje i snimanje, ali kakav je u praksi sam kvalitet fotografija  koji dobijate ovom kamerom? Količina detalja u fotografijama napravljenim u 20.7MP rezoluciji jeste generalno visoka, ali sitniji detalji su prošarani čudnim artefaktima koji se jasno mogu primetiti kada zumirate fotografiju na računaru. Šum u dnevnim fotografijama je primetan i pomešan sa pomenutim artefaktima, i to sve ne izgleda baš toliko dobro. Temperatura boja u fotkama je nekako na hladnijoj strani, tonovi su plavičastiji, i fali im zasićenosti. Noćne fotografije su korektne, ali samo u Superior Auto režimu koji prepoznaje Low Light situaciju i podigne ISO vrednost. Pomenuta 12800 ISO vrednost se koristi isključivo kada je osvetljenje na veoma niskom nivou, tad fotografija postaje primetno svetlija, ali pored neizbežnog šuma tu je prilično izražen zeleno-žuti izgled fotografija.

Ogroman broj opcija i mogućnosti, generalno dobar kvalitet fotografija, ali zbog pomenutih nedostataka kamera ipak kaska za konkurencijom


sony_xperia_z3_kamera_interfejs3_s.jpg


sony_xperia_z3_kamera_interfejs4_s.jpg


Kakav je 4K video? Dosta oštar i detaljan, kao što se to od njega očekuje, pa ovde nemamo većih zamerki. Steady shot stabilizacija veoma lepo radi posao, ali smo primetili da je video vidno zumiran kada je opcija uključena. Primetili smo mali problem da kamera ume da lovi fokus prilikom snimanja videa, ali ne tako često. 2160p video donosi visok BitRate od 55.2 Mbps, a 30 sekundi zauzima čitava 203 megabajta. Framerate ostaje visok - 29.970 FPS za 4K video i 59.279 FPS za 1080p@60fps video. Sve u svemu, kamera Z3 modela je kvalitetna, ali daleko od savršene zbog nešto većeg broja nedostataka koje donosi sa sobom, a problemi najverovatnije leže u softveru. Konkurencija je nažalost na polju kvaliteta ipak osetno bolja...


Video primeri:


sony_xperia_z3_2160p.jpg


sony_xperia_z3_1080p_60fps.jpg


Primeri fotografija:

Link

Zaključak

Kao što su specifikacije dosta slične sa Xperia Z2 modelom, u istoj meri je i sličan po pitanju izgleda. Sledi par reči o pakovanju Z3 modela, koje odstupa od Z, Z1 i Z2 modelima po tome što je karakterišu nešto svetliji tonovi - belo sa svetlo sivim ivicama, pa sve nekako deluje "čistije". Na testu nam se našao Demo Only primerak, koji je identičan kao retail verzija, samo što u kutiji nemamo par slušalica, već samo microUSB kabl i 5V 1.5A punjač. Možemo reći da Xperia Z3 po pitanju dizajna blago korigavana varijanta Z dvojke. Prvim pogledom na telefon nećete istog trenutka uočiti izmene, ali one su svakako tu kada pobliže osmotrite uređaj.

Šta je novo i drugačije? Kada pogledamo Z3 spreda, može se primetiti da stereo zvučnici više nisu zavučeni i sakriveni skroz u vrhu i dnu kao kod Z2, već su primetniji,u vidu kraćih proreza iznad i ispod ekrana u simetričnoj poziciji. Da nije prisutan Sony logo, bilo bi teže uočiti koja je gornja a koja donja strana telefona. LED za notifikacije je smešten u sam gornji levi ugao, gotovo na samom ćošku, dok su senzori smešteni levo, a prednja kamera desno od Sony natpisa. Bokovi Xperia Z3 modela svakako su najočiglednija promena. Umesto zaobljenosti sa ravnim delom na sredini kao kod Z2, oni su ovde sada skroz zaobljeni, kako bi telefon lepše ležao u ruci.


sony_xperia_z3_img_0874_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0877_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0883_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0884_s.jpg


Osim zaobljenog metalnog boka, tu su i poklopci nešto oblijeg oblika, koji osiguravaju IP68 sertifikaciju (IP58 kod Z2). Ova vratanca iza kojih se nalazi microUSB i sa druge strane NanoSIM/microSD slotovi prilikom bliže inspekcije nisu u potpunoj ravni sa ostatkom boka, već vrlo blago "štrče" za nekih pola milimetara. Raspored dugmića je klasičan, blago veće i udobnije na klik Power dugme, dvodelno Volume dugme i okidač za kameru u dnu desne strane, dok je 3.5mm priključak i dalje na vrhu, a drugi mikrofon pomeren je dosta bliže njemu u odnosu na Z2. Znamo da je DragonTrail staklo na prednjoj strani, ali pretpostavljamo da se isto koristi i za pozadinu Z3 modela.

Poznat dizajn, sada u blago kompaktnijem i tanjem kućištu, dok su metalni bokovi postali potpuno zaobljeni, a takođe je korigovana i pozicija zvučnika


sony_xperia_z3_img_0885_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0890_s.jpg


sony_xperia_z3_img_0879_s.jpg

hsv.stoned Član postova: 22694
Jedino da pokušaš da proceniš na osnovu komentara onih koji su već naručili i probali neki od tih displeja. Ali teško da je bilo koji od tih, po kvalitetu prikaza, u rangu fabričkog IPS-a (Sharp/JDI).
Sent from H8266
dejan110782 Član postova: 457
Zna li neko provjerenu radnju na aliexpress-u da narucim Z3 displej, ili ako neko ima mrtav Z3 (sa ispravnim kucistem tj prvenstveno displejem, ili sam displej) za prodati, da stavim svoju maticnu...
Nivea Registered postova: 1
Pozdrav, pre par dana mi je ispao Z3, pri čemu je došlo do pucanja ekrana i prestanka rada tača, dok je slika sasvim u redu. Zanima me da li neko zna koliko bi iznela zamena, okvirno i po mogućstvu neki proveren servis u Beogradu, hvala?
fain2daniel Član postova: 2511
Ja se juče bio sa klincem u zoološkom vrtu, vozili se rolerkoster-om i iskrivim svoj Z3 kao bananu u prednjem džepu što od pritiska onih šina koje drže telo što od same težine mog tela prilikom okretanja oko ose. Počeo sam polako da ga ispravim i uspeo sam.malo se vidi izguzvani aluminium oko power of dugmeta, ostalo normalno. Da mi je neko rekao da je ovaj Z3 tako izdržljiv...
Sent from my D6603 using Tapatalk
XACAH Član postova: 169
Upravo sam zeni kupio xz1 i sad ne znam sta da radim sa starim z3. Telefon super radi, ali ledja su mu razbijena i ekran je odlepljen u gornjem delu.
Da li ga popravljati pa dati sinu ili... Ne verujem da ce ga neko kupiti onako razbijenog?
Sent from my F8331 using Tapatalk

Test: Samsung Galaxy Alpha

Test: Samsung Galaxy Note 4

10104
10105
10106
10107
10108
10109